Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Förenklade viseringsförfaranden

Förenklade viseringsförfaranden

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Avtal och beslut 2014/242/EU mellan EU och Republiken Azerbajdzjan om förenklat utfärdande av viseringar

Avtal och beslut 2013/628/EU mellan EU och Republiken Armenien om förenklat utfärdande av viseringar

Avtal och beslut 2013/521/EU mellan EU och Republiken Kap Verde om förenklat utfärdande av viseringar för kortare vistelse

Avtal och beslut 2007/340/EU mellan EG och Ryska federationen om förenklat utfärdande av viseringar

VILKET SYFTE HAR AVTALEN OCH BESLUTEN?

  • Genom avtalen införs förenklade förfaranden som gör det lättare att utfärda viseringar för kortare vistelser (högst 90 dagar per 180-dagarsperiod) för de berörda medborgarna och länderna utanför EU. I vissa fall är överenskommelsen ömsesidig och gäller då även för medborgare i Europeiska unionen (EU). Avtalen syftar till att underlätta de direkta personkontakterna som en viktig förutsättning för en stabil utveckling av ekonomiska, humanitära, kulturella, vetenskapliga och andra band.
  • Genom besluten ingås de olika avtalen på EU:s vägnar.

VIKTIGA PUNKTER

Medlemsstater i EU som omfattas av avtalen

  • Avtalen gäller bara för resor för kortare vistelser till länder i Schengenområdet. Av de 27 medlemsstaterna tillämpar 22 stycken Schengenlagstiftningen (regelverket). Bulgarien, Kroatien, Cypern och Rumänien tillämpar ännu inte till fullo Schengenområdets regelverk, och Irland tillämpar en undantagsklausul. Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz är inte medlemmar i EU men tillhör Schengenområdet.
  • Danmark och Irland tillämpar undantagsklausuler på områdena frihet, säkerhet och rättvisa och är inte part i dessa avtal.

Viseringskrav för medborgare i länder utanför EU

Genom förordning (EU) 2018/1806 upphävs och kodifieras förordning (EG) nr 539/2001. I förordningen förtecknas de länder utanför EU vars medborgare är undantagna från viseringskravet (bilaga II) och de länder utanför EU vars medborgare måste erhålla visering för att få resa till Schengenområdet.

Ömsesidiga arrangemang för EU-medborgare

Arrangemangen för medborgare i Azerbajdzjan, Kap Verde och Ryssland tillämpas även på EU-medborgare.

Handlingar som styrker syftet med resan

Lämpliga handlingar krävs för att styrka syftet med resan för olika kategorier av personer som ansöker om visering och kan, beroende på vilket land det gäller, inbegripa

  • nära släktingar till lagligen bosatta personer: makar, barn (även adoptivbarn), föräldrar (även andra förmyndare), mor- och farföräldrar och barnbarn,
  • medlemmar i officiella delegationer,
  • affärsfolk och företrädare för näringslivsorganisationer,
  • chaufförer som utför internationella gods- och passagerartransporter,
  • elever, studenter och medföljande lärare som reser i studie- eller utbildningssyfte,
  • personer som deltar i vetenskapliga, akademiska, kulturella och konstnärliga verksamheter,
  • journalister och medföljande teknisk personal,
  • deltagare i internationella idrottsevenemang och medföljande personal,
  • deltagare i officiella utbytesprogram som anordnas av vänorter,
  • personer som reser av medicinska skäl och nödvändiga medföljande personer,
  • fria yrkesutövare som deltar i internationella utställningar, konferenser, symposier, seminarier eller andra liknande evenemang,
  • företrädare för organisationer i det civila samhället som reser i syfte att delta i utbildning, seminarier, konferenser och utbytesprogram,
  • anhöriga som ska delta i begravningsceremonier,
  • besökare till militära och civila begravningsplatser,
  • turister.

Viseringar för flera inresor

Olika krav gäller för olika kategorier av personer som ansöker om visering, med viseringar som gäller i upp till fem år efter utfärdandet. I allmänhet, beroende på vilket land det gäller, kan familjemedlemmar och officiella besökare få en visering som gäller i fem år, medan andra kategorier av personer kan få en visering som gäller i ett till fem år.

Avgifter

I avtalen föreskrivs en nedsättning av avgiften för medborgare från länder utanför EU när de ansöker om en Schengenvisering. Förutom i avtalet med Kap Verde fastställs viseringsavgiften i samtliga avtal om förenklade viseringsförfaranden till 35 euro (per ansökan). Dessutom tas avgifter inte ut för många kategorier av personer, beroende på syftet med deras resa.

Avresa i händelse av förlorade eller stulna handlingar

Medborgare som har förlorat eller bestulits på sina handlingar får lämna landet på grundval av giltiga identitetshandlingar som berättigar till gränspassage utfärdade av beskickningar eller konsulat utan någon visering eller annat tillstånd.

Förlängning av visering vid exceptionella omständigheter

Medborgare som inte kan lämna landet senast vid den tidpunkt som anges på deras viseringar på grund av oförutsedda händelser (force majeure) kan få giltighetstiden för sin viseringen förlängd utan kostnad i enlighet med de berörda ländernas lagstiftning.

Diplomatpass

Medborgare som innehar ett giltigt diplomatpass får resa in på, lämna och transitera genom de territorier som omfattas av dessa avtal utan viseringar. I avtalet med Kap Verde fastställs också samma undantag för innehavare av tjänstepass (pass som utfärdats till offentliga tjänstemän).

Dessa kategorier av passinnehavare får stanna i Schengenområdet i högst 90 dagar under en 180-dagarsperiod.

Gemensamma kommittéer

Gemensamma expertkommittéer bestående av företrädare för EU och för det berörda landet utanför EU övervakar genomförandet av avtalen.

Återvändande och återtagande

Dessa avtal är kopplade till återtagandeavtal och gemensamma regler för hantering av återvändande för irreguljära migranter.

Upphävande av förenklade viseringsförfaranden mellan EU och Ryssland

Till följd av den försämrade situation som utlösts av Rysslands militära aggression mot Ukraina, som har gett upphov till ett antal restriktioner (se sammanfattning) och som motiverar åtgärder för att skydda EU:s och dess medlemsstaters väsentliga säkerhetsintressen, upphävs tillämpningen av avtalet om förenklat utfärdande av viseringar i sin helhet för alla ryska medborgare från och med den 12 september 2022 (se rådets beslut (EU) 2022/1500).

Kommissionen har lagt fram uppdaterade riktlinjer om utfärdande av viseringar i förhållande till ryska sökande och kontroll av ryska medborgare vid de yttre gränserna, inklusive ryska medborgare som flyr militär mobilisering. I riktlinjerna uppmanas medlemsstaternas konsulat och gränsmyndigheter att tillämpa ökade säkerhetskontroller och ökad noggrannhet vid utfärdandet av viseringar, tillsammans med skärpta gränskontroller, samtidigt som EU:s asylpolitik respekteras när det gäller personer som verkligen behöver internationellt skydd (se riktlinjerna och meddelandet om riktlinjer för utfärdande av viseringar i förhållande till ryska sökande).

DATUM FÖR IKRAFTTRÄDANDE

Land

Datum för avtalets ikraftträdande

Beslutet gäller från och med

Azerbajdzjan

1 september 2014

14 april 2014

Armenien

1 januari 2014

22 oktober 2013

Kap Verde

1 december 2014

7 oktober 2013

Ryssland

1 juni 2007

19 april 2007

BAKGRUND

De avtal om förenklade viseringsförfaranden som EU ingått med följande länder utanför EU gäller inte längre för innehavare av biometriska pass från de länder som sedermera har undantagits från viseringskravet: Albanien, Bosnien och Hercegovina, Georgien, Moldavien, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien och Ukraina.

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Avtal mellan Europeiska unionen och Republiken Azerbajdzjan om förenklat utfärdande av viseringar (EUT L 128, 30.4.2014, s. 49).

Rådets beslut 2014/242/EU av den 14 april 2014 om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Azerbajdzjan om förenklat utfärdande av viseringar (EUT L 128, 30.4.2014, s. 47).

Avtal mellan Europeiska unionen och Republiken Armenien om förenklat utfärdande av viseringar (EUT L 289, 31.10.2013, s. 2).

Rådets beslut 2013/628/EU av den 22 oktober 2013 om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Armenien om förenklat utfärdande av viseringar (EUT L 289, 31.10.2013, s. 1).

Avtal mellan Europeiska unionen och Republiken Kap Verde om förenklat utfärdande av viseringar för kortare vistelse till medborgare i Republiken Kap Verde och i Europeiska unionen (EUT L 282, 24.10.2013, s. 3).

Fortlöpande ändringar av avtalet har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Rådets beslut 2013/521/EU av den 7 oktober 2013 om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Kap Verde om förenklat utfärdande av viseringar för kortare vistelse till medborgare i Republiken Kap Verde och i Europeiska unionen (EUT L 282, 24.10.2013, s. 1).

Avtal mellan Europeiska gemenskapen och Ryska federationen om förenklat utfärdande av viseringar till medborgare i Europeiska unionen och Ryska federationen (EUT L 129, 17.5.2007, s. 27).

Rådets beslut 2007/340/EG av den 19 april 2007 om ingåendet av avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Ryska federationen om förenklat utfärdande av viseringar för kortare vistelse (EUT L 129, 17.5.2007, s. 25).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Rådets beslut (EU) 2022/1500 av den 9 september 2022 om upphävande i sin helhet av tillämpningen av avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Ryska federationen om förenklat utfärdande av viseringar till medborgare i Europeiska unionen och Ryska federationen (EUT L 234, 9.9.2022, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/592 av den 10 april 2019 om ändring av förordning (EU) 2018/1806 om fastställande av förteckningen över tredjeländer vars medborgare är skyldiga att inneha visering när de passerar de yttre gränserna och av förteckningen över de tredjeländer vars medborgare är undantagna från detta krav, med avseende på Förenade kungarikets utträde ur unionen (EUT L 103I, 12.4.2019, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1806 av den 14 november 2018 om fastställande av förteckningen över tredjeländer vars medborgare är skyldiga att inneha visering när de passerar de yttre gränserna och av förteckningen över de tredjeländer vars medborgare är undantagna från detta krav (kodifiering) (EUT L 303, 28.11.2018, s. 39).

Se den konsoliderade versionen.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/115/EG av den 16 december 2008 om gemensamma normer och förfaranden för återvändande av tredjelandsmedborgare som vistas olagligt i medlemsstaterna (EUT L 348, 24.12.2008, s. 98).

Information om ikraftträdandet av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Azerbajdzjan om förenklat utfärdande av viseringar (EUT L 215, 21.7.2014, s. 1).

Information om ikraftträdandet av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Armenien om förenklat utfärdande av viseringar (EUT L 334, 13.12.2013, s. 1).

Information om ikraftträdandet av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Kap Verde om förenklat utfärdande av viseringar för kortare vistelse till medborgare i Republiken Kap Verde och i Europeiska unionen (EUT L 321, 7.11.2014, s. 1).

Information om ikraftträdandet av avtalet mellan Europeiska gemenskapen och Ryska federationen om förenklat utfärdande av viseringar till medborgare i Europeiska unionen och Ryska federationen (EUT L 173, 3.7.2007, s. 34).

Senast ändrat 14.09.2022

Top