EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Regler om handelsnormerna för ägg

Regler om handelsnormerna för ägg

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EG) nr 589/2008 om handelsnormer för ägg

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

I förordningen fastställs handelsnormerna för ägg* som säljs inom EU inklusive klassificering, märkning, hönornas levnadsvillkor och förandet av journaler.

Förordningen genomför rådets förordning (EG) nr 1234/2007 – som har upphävts och ersatts av förordning (EU) nr 1308/2013 – om regler för organisation av marknader och handel med jordbruksprodukter i EU, inklusive handelsnormer för ett antal av produkter som ägg.

VIKTIGA PUNKTER

Ägg kan klassificeras som Klass A eller Klass B.

Ägg i klass A ska ha följande kvalitetsegenskaper:

  • Skal och hinnor ska vara rena och oskadade.
  • Luftblåsan inne i ägget ska vara högst 6 mm hög.
  • Äggulan ska vid genomlysning endast vara synlig som en skugga och bara flytta sig lite när ägget vänds.
  • Äggvitan ska vara klar och genomskinlig.
  • Ägget får inte innehålla främmande partiklar eller lukt.
  • Ägget får inte innehålla bakterier.

Ägg i klass A får inte tvättas eller rengöras före eller efter sortering, och de får inte behandlas för konservering eller kylas under 5 °C.

Ägg i klass A klassificeras efter vikt:

  • XL – över 72 g
  • L – 63–72 g
  • M – 53–62 g
  • S – mindre än 53 g

Ägg i klass B är ägg som inte uppfyller kvalitetsgränserna för klass A eller är klass A-ägg som har klassificerats till en lägre klass.

Endast förpackningscentraler kan klassificera och packa ägg och märka förpackningarna*. Förpackningscentralerna måste ha rätt utrustning för att klassificera och märka äggen. Ägg måste klassificeras, märkas och förpackas inom 10 dagar efter värpning.

Transportförpackningarna ska märkas med

  • producentens namn och adress,
  • producentkod,
  • antal ägg och/eller deras vikt,
  • värpdag eller värpperiod,
  • avsändningsdag.

Förpackningar som innehåller ägg i klass A ska märkas med den använda jordbruksmetoden och datumet för minsta hållbarhetstid – inte mer än 28 dagar efter värpdagen.

Ägg kan märkas som ”ägg från utehöns”, ”ägg från frigående höns inomhus” eller ”ägg från burhöns”. Utehöns ska under dagtid ha oavbruten tillgång till en rastgård utomhus. Detta krav hindrar dock inte att en producent begränsar tillträdet under en begränsad tid under morgontimmarna i enlighet med sedvanlig god lantbrukspraxis. ”Ägg från burhöns” innebär att hönorna ska leva i inredda burar*, eftersom icke inredda burar är förbjudna i EU sedan 2012 (rådets direktiv 1999/74/EC – miniminormer för skyddet av värphöns).

Om EU antar åtgärder för att skydda folkhälsan som kräver att hönor hålls inne, t.ex. vid utbrott av fågelinfluensa, kan ägg fortfarande marknadsföras som ”ägg från utehöns” förutsatt att begränsningen av tillgången till rastgård utomhus inte överstiger 16 veckor kontinuerligt.

Rastgården utomhus ska huvudsakligen vara täckt med växtlighet och får inte användas för andra ändamål med undantag för rastgårdar i fruktträdgårdar, på skogsmark eller på betesmark.

Beläggningsgraden i rastgården får inte vara mer än 2 500 höns per hektar som hönsen har tillgång till eller en höna per 4 m2.

Orden ”extra” eller ”extra färska” får användas som kompletterande kvalitetsbeteckning på förpackningar med ägg av klass A till och med den nionde dagen efter värpdagen.

Märkning med spannmål som ingrediens i fodret får endast göras om spannmål utgör minst 60 viktprocent av foderblandningen.

Äggproducenter ska föra journaler över

  • produktionsmetod,
  • antalet hönor och hönornas ålder,
  • insättningsdag och antalet värphönor,
  • antalet ägg eller vikten på de ägg som sålts per dag,
  • namn och adress till köparna.

Medlemsstaterna ska utse inspektionsorgan som ska kontrollera att denna förordning efterlevs.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 1 juli 2008.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Ägg: ägg i skal – annat än knäckta, ruvade eller kokta ägg – producerade av hönor av arten Gallus gallus och som är lämpliga som livsmedel eller för beredning av äggprodukter.
Förpackning: ett emballage som innehåller ägg av klass A eller B, med undantag av transportförpackningar och behållare av industriägg (ägg som inte är avsedda att användas som livsmedel).
Inredda burar: burar som har modifierats för att ta itu med hönornas välbefinnande, samtidigt som de behåller några av de ekonomiska fördelarna med icke inredda burar.

HUVUDDOKUMENT

Kommissionens förordning (EU) nr 589/2008 av den 23 juni 2008 om närmare föreskrifter för tillämpningen av rådets förordning (EU) nr 1234/2007 när det gäller handelsnormer för ägg (EUT L 163, 24.6.2008, s. 6)

Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 589/2008 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 (EUT L 347, 20.12.2013, s. 671)

Se den konsoliderade versionen.

Rådets direktiv 1999/74/EG av den 19 juli 1999 om miniminormer för skyddet av värphöns (EGT L 203, 3.8.1999, s. 53).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 27.02.2018

Top