Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Att säkerställa att avtal om tekniköverföring respekterar konkurrensreglerna

Att säkerställa att avtal om tekniköverföring respekterar konkurrensreglerna

Licensieringsavtal som begränsar konkurrensen strider mot Europeiska unionens (EU) konkurrensregler. Sådana avtal kan emellertid även ha positiva effekter som uppväger de begränsande effekterna på konkurrensen. En ny förordning gällande ”gruppundantag” och riktlinjer för avtal om tekniköverföring skapar ett säkerhetsområde för många licensieringsavtal.

RÄTTSAKT

Kommissionens förordning (EU) nr 316/2014 av den 21 mars 2014 om tillämpningen av artikel 101.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på grupper av avtal om tekniköverföring.

SAMMANFATTNING

Enligt immaterialrätten beviljas innehavare av immateriella rättigheter vissa exklusiva rättigheter. Dessa gör att innehavarna kan förhindra obehörig användning av deras immateriella rättigheter samt att utnyttja deras egendom, i synnerhet genom att licensiera den till tredje part. Avtal om tekniköverföring gäller licensiering av teknik och kan vara bilaterala eller multilaterala (”patentpooler”).

I mars 2014 antog Europeiska kommissionen en förordning gällande gruppundantag (TTBER), som ersatte texten från 2004. I förordningen klargörs hur EU:s konkurrensregler (i detta fall Artikel 101 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt) gäller för vissa grupper av licensieringsavtal och de kriterier som används för att bedöma dessa avtal. Precis som sina föregångare åtföljs den av riktlinjer som ger vägledning om tillämpningen av reglerna.

Omfattning och undantag

I förordningen om tekniköverföringsavtal undantas licensieringsavtal mellan företag som har begränsat inflytande på marknaden (dvs. marknadsandel på under 20 % för avtal mellan konkurrerande företag och 30 % för avtal mellan icke konkurrerande företag), och som uppfyller vissa villkor. Dessa bedöms inte ha några konkurrenshämmande effekter, och om de har det, överväger de positiva effekterna de negativa och strider således inte mot EU:s antitrustregler.

Förordningen om tekniköverföringsavtal gäller endast forsknings- och utvecklingsavtal (FoU) om särskilda bestämmelser om gruppundantag för FoU-avtal och specialiseringsavtal inte är tillämpliga.

Förordningen om tekniköverföringsavtal gäller endast bilaterala avtal. Riktlinjerna omfattar även patentpooler.

De viktigaste införda ändringarna är

  • ett nytt test för att avgöra om vissa klausuler i ett avtal om tekniköverföring (särskilt när det gäller inköp av råvaror eller utrustning från en licensgivare eller användning av licensgivarens varumärke) är undantagna från artikel 101 i EUF-fördraget, tillsammans med avtal om tekniköverföring,
  • begränsningar för passiv försäljning mellan licenstagare läggs till listan över särskilt allvarliga begränsningar som anges i artikel 4 (praxis som anses så allvarlig att den, tillsammans med resten av avtalet där den finns, är undantagen från integritetsskyddet i de särskilda bestämmelserna om gruppundantag) och aldrig kan undantas av förordningen om tekniköverföringsavtal,
  • alla exklusiva grant-back-skyldigheter kommer att falla utanför integritetsskyddet i förordningen om tekniköverföringsavtal (icke exklusiva grant-back-skyldigheter täcks emellertid fortfarande),
  • uppsägningsklausuler gör det möjligt för licensgivaren att avsluta licensavtalet om den andra parten ifrågasätter om giltigheten hos den licensierade tekniken faller utanför integritetsskyddet i förordningen om tekniköverföringsavtal.

Tillämpning

De nya reglerna gäller inte bara avtal som ingåtts efter ikraftträdandet (den 1 maj 2014). Avtal enligt den tidigare ordningen måste anpassas till de nya reglerna senast den 30 april 2015.

VIKTIGA BEGREPP

* Avtal om tekniköverföring: ett avtal som reglerar överföring av kompetens, teknik och metoder mellan två eller flera parter.

* Gruppundantag: enligt dessa förordningar kan kommissionen förklara vissa grupper av statligt stöd förenliga med fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, om de uppfyller vissa villkor. Detta undantar dem från kravet på förhandsanmälan och kommissionens godkännande.

* Patentpooler: en överenskommelse mellan två eller flera patentinnehavare att licensiera ett eller flera av sina patent till varandra eller till tredje part.

* Specialiseringsavtal: dessa syftar till att främja samarbete mellan företag i fråga om specialisering av produktionen av varor och tillhandahållande av tjänster.

* Begränsningar för passiv försäljning: passiv försäljning är när en part svarar på spontana förfrågningar från enskilda kunder.

* Grant-back skyldigheter: i ett licensieringsavtal kan en licenstagare vara skyldigt att offentliggöra och överföra alla förbättringar som gjorts (däribland tillhörande know-how som förvärvats) i den licensierade tekniken under licensieringsperioden.

HÄNVISNINGAR

Rättsakt

Dag för ikraftträdande

Sista dag för införlivandet i EU-länderna

Europeiska unionens officiella tidning

Förordning (EU) nr 316/2014

1.5.2014

-

EUT L 93, 28.3.2014, s. 17-23

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Meddelande från kommissionen - Riktlinjer för tillämpningen av artikel 101 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på avtal om tekniköverföring (EUT C 89, 28.3.2014, s. 3-50).

Senast ändrat 29.07.2015

Top