Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1104

Fördjupat samarbete i frågor som gäller makars och registrerade partners förmögenhetsförhållanden

Fördjupat samarbete i frågor som gäller makars och registrerade partners förmögenhetsförhållanden

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2016/1103 om genomförande av ett fördjupat samarbete på området för domstols behörighet, tillämplig lag samt erkännande och verkställighet av domar i mål om makars förmögenhetsförhållanden

Förordning (EU) 2016/1104 om genomförande av ett fördjupat samarbete på området för domstols behörighet, tillämplig lag samt erkännande och verkställighet av domar i mål om förmögenhetsrättsliga verkningar av registrerade partnerskap

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGARNA?

I de två förordningarna fastställs regler för gifta pars och registrerade partners egendom när paren är medborgare i olika EU-länder eller när paren har egendom i ett annat EU-land.

De innehåller reviderade regler som 18 EU-länder tillsammans kommit överens om, vilka gäller domstols behörighet, tillämplig lagstiftning samt erkännande och verkställande av beslut om makars förmögenhetsförhållanden* eller förmögenhetsrättsliga verkningar* av ett registrerat partnerskap* som uppkommer när ett äktenskap eller registrerat partnerskap upplöses, eller när en partner avlider.

VIKTIGA PUNKTER

De 18 EU-länder som deltar i det fördjupade samarbetet är Belgien, Bulgarien, Cypern, Tjeckien, Tyskland, Grekland, Spanien, Frankrike, Kroatien, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Österrike, Portugal, Slovenien, Finland och Sverige, i enlighet med rådets beslut (EU) 2016/954. Andra länder kan ansluta sig till samarbetet när som helst efter förordningens antagande. Estland har meddelat sitt intresse och angett att landet eventuellt kommer att delta i samarbetet efter antagandet.

Tillämpningsområde

Frågar som rör makars rättskapacitet eller rättsliga handlingsförmåga, giltigheten eller erkännandet av ett äktenskap, underhållsskyldighet och arv omfattas inte. Förordningarna ändrar inte nationell rätt om äktenskap eller registrerade partnerskap, och den tillämpliga lagstiftningen gäller för alla tillgångar, oavsett var de är belägna, och kommer att tillämpas oavsett om den är lag i ett EU-land eller inte.

Domstols behörighet

Enligt förordningarna ska medborgare kunna få sitt ärende prövat i domstolarna i samma EU-land. Makar och partner kan komma överens om vilket lands lagstiftning som ska gälla för deras gemensamma förmögenhet – antingen

  • det land där en eller båda personer har sin ”hemvist”,
  • det land där en av makarna eller partnerna är medborgare, eller
  • det land enligt vars lag det registrerade partnerskapet ingicks.

Om paret inte gör ett sådant val fastställs behörigheten i fråga om parets förmögenhet baserat på (i turordning)

  • det land där båda personer var bosatta efter att äktenskapet upplöstes, eller
  • det land där båda personer var medborgare när äktenskapet upplöstes, eller
  • det land till vilken paret gemensamt hade närmast anknytning när äktenskapet upplöstes.

Om äktenskapet inte erkänns enligt nationell rätt med avseende på makars förmögenhetsförhållanden kan domstolen vägra behörighet, och detsamma gäller för registrerade partnerskap. Förordningen hindrar inte parterna från att göra upp i godo utanför domstol, t.ex. hos en notarie, i ett EU-land som de själva valt.

Förordningen om registrerade partnerskap tar upp frågor avseende förmögenhetsrättsliga verkningar av registrerade partnerskap, i synnerhet avveckling av tillgångar och effekterna av de förmögenhetsrättsliga verkningarna av registrerade partnerskap på ett rättsförhållande mellan en partner och tredje man.

Erkännande och verkställighet av domar

Förordningarna innehåller bestämmelser om erkännande, verkställbarhet och verkställighet av domar liknande dem i andra EU-instrument på området civilrättsligt samarbete. Skäl för att vägra erkännande inkluderar bl.a. situationer där ett erkännande uppenbart strider mot grunderna för rättsordningen i det EU-land där domen görs gällande.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGARNA FÖR?

Med undantag för vissa förberedande administrativa aspekter gäller förordningarna från den 29 januari 2019.

VIKTIGA BEGREPP

Makars förmögenhetsförhållanden: den uppsättning regler som rör förmögenhetsförhållanden mellan makar och i makars förhållande till tredje man, som en följd av äktenskapet eller dess upplösning.
Registrerat partnerskap: lagstadgad samlevnadsform mellan två personer vars registrering är obligatorisk enligt den lagen och vilken uppfyller den lagens formella krav i fråga om instiftande.
Förmögenhetsrättsliga verkningar av registrerade partnerskap: den uppsättning regler som rör partners förmögenhetsförhållanden, sinsemellan och i förhållande till tredje man, som en följd av det rättsförhållande som skapas genom partnerskapets registrering eller upplösning.

HUVUDDOKUMENT

Rådets förordning (EU) 2016/1103 av den 24 juni 2016 om genomförande av ett fördjupat samarbete på området för domstols behörighet, tillämplig lag samt erkännande och verkställighet av domar i mål om makars förmögenhetsförhållanden (EUT L 183, 8.7.2016, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2016/1103 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Rådets förordning (EU) 2016/1104 av den 24 juni 2016 om genomförande av ett fördjupat samarbete på området för domstols behörighet, tillämplig lag samt erkännande och verkställighet av domar i mål om förmögenhetsrättsliga verkningar av registrerade partnerskap (EUT L 183, 8.7.2016, s. 30).

Se den konsoliderade versionen.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Rådets beslut (EU) 2016/954 av den 9 juni 2016 om bemyndigande av ett fördjupat samarbete på området för domstols behörighet, tillämplig lag samt erkännande och verkställighet av domar i mål om internationella pars förmögenhetsförhållanden, som omfattar frågor om såväl makars förmögenhetsförhållanden som förmögenhetsrättsliga verkningar av registrerade partnerskap (EUT L 159, 16.6.2016, s. 16).

Senast ändrat 07.09.2018

Upp