Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D0451

Rådets beslut (EU) 2015/451 av den 6 mars 2015 om Europeiska unionens anslutning till konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites)

EUT L 75, 19.3.2015, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/451/oj

Related international agreement

19.3.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 75/1


RÅDETS BESLUT (EU) 2015/451

av den 6 mars 2015

om Europeiska unionens anslutning till konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 192.1 jämförd med artikel 218.6 a,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets godkännande (1), och

av följande skäl:

(1)

Konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites) (nedan kallad konventionen) som har 178 länder som parter, inbegripet alla medlemsstater, är ett viktigt internationellt miljöinstrument som syftar till att skydda utrotningshotade arter av djur och växter genom att kontrollera den internationella handeln med exemplar av dessa arter.

(2)

Genom Gaboroneändringen av konventionen, som antogs av en särskild partskonferens i Gaborone i Botswana 1983, ändrades artikel XXI i konventionen så att tillträde till konventionen, som tidigare var begränsat till stater, öppnades för regionala organisationer för ekonomisk integration, som består av suveräna stater och som har behörighet att förhandla, ingå och tillämpa internationella avtal i frågor som överlåtits till dem av deras medlemsstater och som omfattas av konventionen. Gaboroneändringen av konventionen trädde i kraft den 29 november 2013.

(3)

De frågor som omfattas av konventionen avser i huvudsak miljöskydd. Bestämmelserna i konventionen har genomförts enhetligt i alla medlemsstater sedan den 1 januari 1984. Därutöver har unionsregler antagits i form av rådets förordning (EG) nr 338/97 (2) och kommissionens förordning (EG) nr 865/2006 (3).

(4)

Europeiska unionens anslutning till konventionen gör det möjligt för unionen att delta i konventionsarbetet och innebär ett rättsligt bindande åtagande för unionen när det gäller att genomföra och verkställa konventionen i frågor som ligger inom dess behörighetsområde. Anslutningen kommer att skapa ett formellt ansvar för unionen genom att unionen som part blir ansvarig inför övriga parter för sitt genomförande av konventionen.

(5)

Unionens anslutning till konventionen kommer inte att påverka det sätt på vilket unionen och dess medlemsstater beslutar om ståndpunkterna inför partskonferensen för Cites inom sina respektive befogenhetsområden i enlighet med fördragen.

(6)

Europeiska unionens och dess medlemsstaters ståndpunkter inför partskonferensen för Cites kommer att uttryckas i linje med relevant praxis på området för multilaterala miljöavtal, inom deras respektive befogenhet/områden i enlighet med fördragen.

(7)

Europeiska unionen bör därför ansluta sig till konventionen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Europeiska unionens anslutning till konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Cites) godkänns härmed på unionens vägnar.

Texten till konventionen bifogas detta beslut.

Artikel 2

Rådets ordförande bemyndigas att utse den eller de personer som ska ha rätt att på unionens vägnar deponera anslutningsinstrumentet enligt artikel XXI.1 i konventionen för att uttrycka unionens samtycke till att bli bunden av konventionen. Vid deponeringen av anslutningsinstrumentet ska den utsedda personen deponera den förklaring som återfinns i bilagan till detta beslut, i enlighet med artikel XXI.3 i konventionen.

Artikel 3

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas (4).

Utfärdat i Bryssel den 6 mars 2015.

På rådets vägnar

K. GERHARDS

Ordförande


(1)  Godkännande av den 16 december 2014 (ännu ej offentliggjort i EUT).

(2)  Rådets förordning (EG) nr 338/97 av den 9 december 1996 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handeln med dem (EGT L 61, 3.3.1997, s. 1).

(3)  Kommissionens förordning (EG) nr 865/2006 av den 4 maj 2006 om närmare föreskrifter för tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 338/97 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handel med dem (EUT L 166, 19.6.2006, s. 1).

(4)  Dagen för konventionens ikraftträdande för unionen kommer att offentliggöras av rådets generalsekretariat i Europeiska unionens officiella tidning.


BILAGA

FÖRKLARING FRÅN EUROPEISKA UNIONEN I ENLIGHET MED ARTIKEL XXI (PUNKT 3) I KONVENTIONEN OM INTERNATIONELL HANDEL MED UTROTNINGSHOTADE ARTER AV VILDA DJUR OCH VÄXTER

Europeiska unionen förklarar att den, i enlighet med fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 192.1, har befogenhet att ingå internationella avtal och att fullgöra de skyldigheter som följer av dessa, vilka bidrar till att följande mål uppnås:

Bevarande, skydd och förbättring av miljöns kvalitet.

Skydd av människors hälsa.

Försiktigt och rationellt nyttjande av naturresurser.

Främjande av åtgärder på internationell nivå för att hantera regionala och globala miljöproblem, däribland klimatförändringen.

Europeiska unionen förklarar att den redan har antagit för medlemsstaterna bindande rättsakter som omfattar frågor som regleras av denna konvention, särskilt men inte enbart rådets förordning (EG) nr 338/97 och föreskrifter för tillämpningen i kommissionens förordning (EG) nr 865/2006.

Europeiska unionen förklarar dessutom att den är ansvarig för fullgörandet av de skyldigheter som följer av konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter och som omfattas av Europeiska unionens gällande lagstiftning.

Utövandet av Europeiska unionens befogenhet är, till sin natur, föremål för kontinuerlig utveckling.


Top