EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D1070

Rådets genomförandebeslut (EU) 2016/1070 av den 27 juni 2016 om att underställa1-fenyl-2-(pyrrolidin-1-yl)pentan-1-on (α-pyrrolidinovalerofenon, α PVP) kontrollåtgärder

EUT L 178, 2.7.2016, p. 18–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2016/1070/oj

2.7.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 178/18


RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2016/1070

av den 27 juni 2016

om att underställa1-fenyl-2-(pyrrolidin-1-yl)pentan-1-on (α-pyrrolidinovalerofenon, α PVP) kontrollåtgärder

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets beslut 2005/387/RIF av den 10 maj 2005 om informationsutbyte, riskbedömning och kontroll avseende nya psykoaktiva ämnen (1), särskilt artikel 8.3,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande (2), och

av följande skäl:

(1)

En riskbedömningsrapport om det nya psykoaktiva ämnet 1-fenyl-2-(pyrrolidin-1-yl)pentan-1-on (α-pyrrolidinovalerofenon, α PVP) utarbetades i enlighet med beslut 2005/387/RIF vid ett extra sammanträde med den utvidgade vetenskapliga kommittén vid Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, och lades därefter fram för kommissionen och rådet den 27 november 2015.

(2)

α-PVP är kraftigt psykostimulerande och strukturellt besläktat med katinon, pyrovaleron och metylendioxypyrovaleron (MDPV) som kontrolleras enligt 1971 års FN-konvention om psykotropa ämnen. α-PVP har påträffats i alla 28 medlemsstater samt i Turkiet och i Norge, och uppgifter från beslag och insamlade prover visar att det främst förekommer i pulver- eller tablettform. De tillgängliga uppgifterna tyder på att α-PVP importeras till unionens narkotikamarknad från Kina kilovis, för vidare distribution i hela unionen. Beslag har gjorts vid två illegala tillverkningsplatser i en medlemsstat vilket indikerar att tillverkningskapacitet för α-PVP även finns inom unionen.

(3)

Åtta medlemsstater har rapporterat 115 dödsfall och 191 akuta förgiftningar där α-PVP har påträffats. I de flesta fallen kombinerades användningen av α-PVP med andra farmakologiskt verksamma ämnen, antingen avsiktligt eller oavsiktligt. En mer utbredd tillgång till och användning av α-PVP skulle kunna få betydande konsekvenser för enskilda individer och folkhälsan.

(4)

Tillgängliga uppgifter pekar på att α-PVP används som nöjesdrog samt av personer med hög risk för narkotikamissbruk, inklusive personer som injicerar stimulantia och opioider, och att blandmissbruk kan vara vanligt förekommande. Det finns endast begränsad information om utbredning av missbruk, långsiktiga konsekvenser och sociala risker förknippade med ämnet.

(5)

Det finns ingen tillgänglig information eller offentliggjorda undersökningar som på ett övergripande sätt bedömer hälsoriskerna med α-PVP, dvs. kronisk och akut toxicitet, men observationer på djur tyder på att ämnets effekter liknar de effekter som har observerats för andra stimulantia. Negativa symptom som observerats hos människor inkluderar takykardi, hypertermi, diafores, agitation, kramper eller krampanfall, förvirring och aggressivt beteende. Data från icke-kliniska studier tyder på att α-PVP kan leda till missbruk och möjligen vara beroendeframkallande hos människor.

(6)

α-PVP har inte någon etablerad eller erkänd användning som humanläkemedel eller veterinärmedicinskt läkemedel. I och med att ämnet har dykt upp på narkotikamarknaden används det i analytiska referensmaterial och inom vetenskaplig forskning om dess kemiska, farmakologiska och toxikologiska egenskaper, men det finns det inget som tyder på att det används för andra ändamål.

(7)

Trots de begränsade vetenskapliga bevisen om α-PVP, har tillräcklig bevisning och information om ämnets hälsorisker dokumenterats i samband med att det påträffats vid dödsfall och akuta förgiftningar, för att motivera att α-PVP underställs kontrollåtgärder i hela unionen.

(8)

Med tanke på att 16 medlemsstater kontrollerar α-PVP enligt nationell lagstiftning, och därmed uppfyller förpliktelserna enligt 1971 års FN-konvention om psykotropa ämnen, och att fem medlemsstater använder andra lagstiftningsåtgärder för att kontrollera ämnet, skulle man genom att underställa ämnet kontrollåtgärder i hela unionen kunna undvika hinder för gränsöverskridande brottsbekämpning och rättsligt samarbete, och bidra till att skydda mot de risker som följer med att ämnet är tillgängligt och används.

(9)

Genom beslut 2005/387/RIF tilldelas rådet genomförandebefogenheter för att snabbt och baserat på sakkunskap på unionsnivå kunna åtgärda uppkomsten av nya psykoaktiva ämnen som upptäcks och rapporteras av medlemsstaterna genom att ämnena i fråga underställs kontrollåtgärder i hela unionen. Eftersom villkoren och förfarandet för att börja utöva sådana genomförandebefogenheter är uppfyllda, bör det antas ett genomförandebeslut som innebär att α-PVP underställs kontroll i hela unionen.

(10)

Danmark är bundet av beslut 2005/387/RIF och deltar därför i antagandet och tillämpningen av det här beslutet, varigenom beslut 2005/387/RIF genomförs.

(11)

Irland är bundet av beslut 2005/387/RIF och deltar därför i antagandet och tillämpningen av det här beslutet, varigenom beslut 2005/387/RIF genomförs.

(12)

Förenade kungariket är inte bundet av beslut 2005/387/RIF och deltar därför inte i antagandet av det här beslutet, varigenom beslut 2005/387/RIF genomförs, och det är varken bindande för eller tillämpligt på Förenade kungariket.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Det nya psykoaktiva ämnet 1-fenyl-2-(pyrrolidin-1-yl)pentan-1-on (α-pyrrolidinovalerofenon, α PVP) ska underställas kontrollåtgärder i hela unionen.

Artikel 2

Senast den 3 juli 2017 ska medlemsstaterna vidta de åtgärder som krävs, i enlighet med nationell rätt, för att underställa de nya psykoaktiva ämnen som avses i artikel 1 kontrollåtgärder och straffrättsliga påföljder såsom föreskrivs i deras lagstiftning i enlighet med förpliktelserna enligt 1971 års FN-konvention om psykotropa ämnen.

Artikel 3

Detta beslut träder i kraft dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Detta beslut ska tillämpas i enlighet med fördragen.

Utfärdat i Luxemburg den 27 juni 2016.

På rådets vägnar

M.H.P. VAN DAM

Ordförande


(1)  EUT L 127, 20.5.2005, s. 32.

(2)  Yttrande av den 8 juni 2016 (ännu ej offentliggjort i EUT).


Top