Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0267

2010/267/: Kommissionens beslut av den 6 maj 2010 om harmoniserade tekniska villkor för användning av frekvensbandet 790–862 MHz för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i Europeiska unionen [delgivet med nr K(2010) 2923] (Text av betydelse för EES)

EUT L 117, 11.5.2010, p. 95–101 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/267/oj

11.5.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 117/95


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 6 maj 2010

om harmoniserade tekniska villkor för användning av frekvensbandet 790–862 MHz för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i Europeiska unionen

[delgivet med nr K(2010) 2923]

(Text av betydelse för EES)

(2010/267/EU)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 676/2002/EG av den 7 mars 2002 om ett regelverk för radiospektrumpolitiken i Europeiska gemenskapen (radiospektrumbeslut) (1), särskilt artikel 4.3, och

av följande skäl:

(1)

I kommissionens meddelande om hur den digitala utdelningen kan omvandlas till sociala fördelar och ekonomisk tillväxt (2) betonas vikten av en enhetlig öppning av bandet 790–862 MHz (nedan kallat 800 MHz-bandet) för elektroniska kommunikationstjänster genom antagande av harmoniserade tekniska användningsvillkor. 800 MHz-bandet är en del av den digitala utdelningen, det vill säga radiofrekvenser som frigörs som ett resultat av effektivare spektrumanvändning genom övergången från analog till digital marksänd television. De konstaterade socioekonomiska fördelarna grundas på ett antagande om en gemenskapsstrategi som frigör 800 MHz-bandet senast 2015 och som inför tekniska villkor som förhindrar gränsöverskridande störningar med hög effekt.

(2)

Principerna om teknikneutralitet och tjänsteneutralitet har bekräftats i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/140/EG av den 25 november 2009 om ändring av direktiv 2002/21/EG om ett gemensamt regelverk för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster, direktiv 2002/19/EG om tillträde till och samtrafik mellan elektroniska kommunikationsnät och tillhörande faciliteter och direktiv 2002/20/EG om auktorisation för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (3) (direktiv om bättre lagstiftning). I sitt yttrande av den 18 september 2009 om den digitala utdelningen förordar gruppen för radiospektrumpolitik tillämpning av Wapecs-principerna och rekommenderar att kommissionen så snart som möjligt agerar enligt rekommendationerna i yttrandet för att minimera osäkerheten på EU-nivå om medlemsstaternas förmåga att göra 800 MHz-bandet tillgängligt.

(3)

I sin resolution av den 24 september 2008, ”Maximal nytta av den digitala utdelningen i Europa: Ett gemensamt sätt att hantera det spektrum som frigörs i samband med övergången till digitala sändningar”, uppmanar Europaparlamentet medlemsstaterna att frigöra sin digitala utdelning så snart som möjligt och föreslår åtgärder på gemenskapsnivå. I rådets slutsatser av den 18 december 2009 om hur den digitala utdelningen kan omvandlas till sociala fördelar och ekonomisk tillväxt bekräftas rådets ståndpunkt från 2008, där kommissionen uppmanas att stödja och bistå medlemsstaterna med att få till stånd ett nära samarbete mellan medlemsstaterna och med tredjeländer i syfte att samordna spektrumanvändningen och att dra maximal nytta av den digitala utdelningen.

(4)

Mot bakgrund av bredbandskommunikationernas stora effekt på tillväxten fastställs i den ekonomiska återhämtningsplanen för Europa (4) målet att 100 % bredbandstäckning ska nås mellan 2010 och 2013 (5). Detta mål kan uppnås endast om trådlösa infrastrukturer ges en viktig roll, bland annat genom bredbandsutbyggnad i landsbygdsregioner, som till en del kan genomföras om dessa regioner tidigt får tillgång till den digitala utdelningen.

(5)

Reserveringen av 800 MHz-bandet för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster är viktig för att man ska kunna hantera konvergensen mellan sektorerna för mobila och fasta tjänster och rundradiotjänster och ta hänsyn till teknisk innovation. De tjänster som tillhandahålls i det här frekvensbandet bör huvudsakligen inriktas på slutanvändares tillgång till bredbandskommunikation, inklusive rundradioinnehåll.

(6)

I enlighet med artikel 4.2 i radiospektrumbeslutet gav kommissionen den 3 april 2008 i uppdrag åt Europeiska post- och telesammanslutningen (nedan kallad Cept) att utveckla tekniska villkor för 800 MHz-bandet som är optimerade för, men inte begränsade till, fasta och/eller mobila kommunikationsnät, med särskilt fokus på gemensamma tekniska villkor som inte är mer begränsande än nödvändigt, det lämpligaste frekvensarrangemanget och en rekommendation om hur PMSE-tjänster (Programme-Making and Special Events) ska hanteras.

(7)

Som en följd av det uppdraget har Cept antagit fyra rapporter (Cept-rapporterna 29, 30, 31 och 32). Rapporterna innehåller tekniska villkor för basstationer och terminalstationer som utnyttjar 800 MHz-bandet. Dessa harmoniserade tekniska villkor möjliggör stordriftsfördelar utan krav på att en viss typ av teknik används, och baseras på optimerade parametrar för den mest sannolika användningen av bandet.

(8)

Cept-rapport 29 ger vägledning i frågor om gränsöverskridande samordning som är särskilt viktiga under samexistensfasen, då vissa medlemsstater kan ha infört de tekniska villkoren som optimerats för fasta och/eller mobila kommunikationsnät, medan andra medlemsstater fortfarande har högeffektsrundradiosändare i drift i 800 MHz-bandet. Cept anser att slutakterna från Internationella teleunionens regionala radiokommunikationskonferens för planering av digitala markbundna sändningstjänster i delar av regionerna 1 och 3, i frekvensbanden 174–230 MHz och 470–862 MHz (GE06-avtalet), innehåller de regleringsförfaranden som krävs för gränsöverskridande samordning.

(9)

I Cept-rapport 30 fastställs tekniska villkor som inte är mer begränsande än nödvändigt genom konceptet BEM (Block-Edge Masks). Dessa regleringsbestämmelser syftar till att hantera riskerna med skadliga störningar mellan angränsande nät och ska inte påverka tillämpningen av de gränser som fastställs i standarder för utrustning enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/5/EG av den 9 mars 1999 om radioutrustning och teleterminalutrustning och om ömsesidigt erkännande av utrustningens överensstämmelse (6). På grundval av denna Cept-rapport är BEM optimerade för, men inte begränsade till, fasta och/eller mobila kommunikationsnät som utnyttjar frekvensduplex (FDD) och/eller tidsdelad duplex (TDD).

(10)

I fall där skadlig störning har orsakats eller där det är troligt att sådan kan orsakas kan de åtgärder som anges i Cept-rapport 30 även kompletteras med proportionerliga nationella åtgärder.

(11)

Undvikande av skadlig störning och störningar på tv-mottagarutrustning, inklusive kabel-tv-utrustning, kan vara beroende av effektivare störningsskydd i utrustningen. Villkoren för tv-mottagarutrustning bör behandlas snarast inom ramen för Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/108/EG av den 15 december 2004 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om elektromagnetisk kompatibilitet och om upphävande a direktiv 89/336/EEG (7).

(12)

Undvikande av skadlig störning på tv-mottagarutrustning, inklusive kabel-tv-utrustning, kan vara beroende av gränsvärden för utstrålad effekt inom blocket och utanför bandet för terminaler. Villkor för terminaler bör behandlas snarast inom ramen för direktivet om radioutrustning och teleterminalutrustning i linje med Cept-rapport 30.

(13)

Slutsatsen i Cept-rapport 31 är att det frekvensarrangemang som är att föredra för 800 MHz-bandet bör grundas på FDD för att underlätta gränsöverskridande samordning av sändningstjänster, eftersom ett sådant arrangemang inte skulle diskriminera eller gynna någon av de aktuella teknikerna. Detta utesluter dock inte att medlemsstaterna kan använda andra frekvensarrangemang i syfte att a) uppnå mål av allmänt intresse, b) förbättra effektiviteten genom marknadsbaserad frekvensförvaltning, c) förbättra effektiviteten vid delning med befintliga nyttjanderätter under en period av samexistens, eller d) undvika skadlig störning, exempelvis vid samordning med tredjeländer. När 800 MHz-bandet reserveras eller görs tillgängligt för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster ska medlemsstaterna därför använda det frekvensarrangemang som är att föredra eller alternativa arrangemang enligt Cept-rapport 31.

(14)

I Cept-rapport 32 betonas vikten av en fortsatt drift av tillämpningar för PMSE, och ett antal potentiella frekvensband och innovativ teknisk utveckling identifieras som en lösning på dessa tillämpningars nuvarande användning av 800 MHz-bandet. Förvaltningarna bör fortsätta studera de tillgängliga alternativen och PMSE-systemens effektivitet, och meddela sina iakttagelser i de regelbundna rapporterna till kommissionen om effektiv spektrumanvändning.

(15)

Resultaten av Cept:s mandat bör snarast tillämpas i Europeiska unionen och genomföras av medlemsstaterna från det att de reserverar 800 MHz-bandet för nät som inte är högeffektsrundradionät, eftersom detta identifierats som brådskande av Europaparlamentet, rådet och gruppen för radiospektrumpolitik, och eftersom en ökande efterfrågan på markbundna elektroniska kommunikationstjänster för bredbandskommunikation identifierats i studier på europeisk nivå och globalt.

(16)

Det finns ett akut behov av gemensamma tekniska villkor för att system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster effektivt ska kunna använda 800 MHz-bandet, för att säkerställa att åtgärder som vidtas inom den närmaste tiden av en eller flera medlemsstater inte minskar fördelarna med en harmoniserad EU-strategi. Dock har valet av tidpunkt direkta följder för medlemsstaternas organisation av rundradiotjänster på sina nationella territorier.

(17)

Medlemsstaterna kan enskilt besluta huruvida och vid vilken tidpunkt 800 MHz-bandet ska reserveras eller göras tillgängligt för nät som inte är högeffektsrundradionät. Detta beslut påverkar inte användningen av 800 MHz-bandet för ändamål som rör allmän ordning och säkerhet samt försvar i vissa medlemsstater.

(18)

Kommissionen bör inte ange någon tidsfrist för när medlemsstaterna måste tillåta användning av 800 MHz-bandet för system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster. En sådan kommer att fastställas av parlamentet och rådet, på förslag från kommissionen, om och när det är lämpligt.

(19)

Reserveringen och tillgängliggörandet av 800 MHz-bandet i enlighet med resultaten från Cept-mandatet beaktar det faktum att det finns andra radiotillämpningar som inte omfattas av detta beslut. I den mån samexistens med en radiotillämpning inte tas upp i Cept-rapporterna 29, 30, 31 eller 32 kan lämpliga kriterier för samexistens grundas på nationella överväganden.

(20)

För optimal användning av 800 MHz-bandet när angränsande medlemsstater eller tredjeländer har beslutat om andra användningsområden krävs en konstruktiv koordinering av gränsöverskridande sändningar varvid samtliga parter bör ha en innovativ inställning. Hänsyn bör även tas till yttrandena från gruppen för radiospektrumpolitik av den 19 juni 2008 om spektrumfrågor rörande EU:s yttre gränser och av den 18 september 2009 om den digitala utdelningen. Medlemsstaterna bör ta hänsyn till behovet av samordning med medlemsstater som fortsätter att använda befintliga rättigheter för högeffektsrundradiosändning. De bör även underlätta en framtida omorganisation av 800 MHz-bandet för att på lång sikt optimera användningen av system med låg och medelhög effekt som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster. I det särskilda fallet med samexistens med system för radiokommunikation inom luftfart, som kräver tekniska åtgärder utöver BEM, bör medlemsstaterna utarbeta bilaterala eller multilaterala avtal.

(21)

Om 800 MHz-bandet används för andra existerande tillämpningar i tredjeländer, kan detta begränsa införandet och användningen av detta frekvensband för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i flera medlemsstater. Detta bör beaktas vid framtida beslut om en tidsgräns då medlemsstaterna måste tillåta att 800 MHz-bandet används för sådana markbundna system. Information om sådana begränsningar ska meddelas kommissionen i enlighet med artiklarna 7 och 6.2 i radiospektrumbeslutet och offentliggöras i enlighet med artikel 5 i detta beslut.

(22)

För att 800 MHz-bandet ska kunna användas effektivt även på lång sikt bör förvaltningarna fortsätta att undersöka lösningar som kan leda till ökad effektivitet och innovativ användning. Sådana studier bör beaktas när en översyn av detta beslut övervägs.

(23)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från radiospektrumkommittén.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Detta beslut syftar till att harmonisera de tekniska villkoren för tillgång till och effektiv användning av 790–862 MHz-bandet (800 MHz-bandet) för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i Europeiska unionen.

Artikel 2

1.   När medlemsstaterna reserverar 800 MHz-bandet, eller gör det tillgängligt för nät som inte är högeffektsrundradionät ska de göra detta, på icke-exklusiv grund, för markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i enlighet med de parametrar som anges i bilagan till detta beslut.

2.   Medlemsstaterna ska se till att de system som avses i punkt 1 erbjuder lämpligt skydd för system i angränsande frekvensband.

3.   Medlemsstaterna ska underlätta överenskommelser om gränsöverskridande koordinering i syfte att möjliggöra driften av de system som avses i punkt 1, med hänsyn till befintliga regleringsförfaranden och rättigheter.

4.   Medlemsstaterna är inte bundna att uppfylla kraven i detta beslut i geografiska områden där spektrumsamordningen med tredjeländer förutsätter avvikelse från parametrarna i bilagan till detta beslut, under förutsättning att de meddelar kommissionen relevant information, däribland vilka geografiska områden som påverkas, och offentliggör informationen i enlighet med radiospektrumbeslutet. Medlemsstaterna ska göra varje ansträngning som är praktiskt möjlig för att åtgärda sådana avvikelser samt informera kommissionen om detta.

Artikel 3

Medlemsstaterna ska övervaka användningen av 800 MHz-bandet och på begäran rapportera sina iakttagelser till kommissionen. Kommissionen ska vid behov se över detta beslut.

Artikel 4

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 6 maj 2010.

På kommissionens vägnar

Neelie KROES

Vice ordförande


(1)  EGT L 108, 24.4.2002, s. 1.

(2)  KOM(2009) 586.

(3)  EUT L 337, 18.12.2009, s. 37.

(4)  Ordförandeskapets slutsatser, Europeiska unionens råd, Bryssel den 12 december 2008, 17271/08.

(5)  Godkänt av rådet: Rådets (konkurrenskraft) dokument om huvudfrågor, mars 2009.

(6)  EGT L 91, 7.4.1999, s. 10.

(7)  EUT L 390, 31.12.2004, s. 24.


BILAGA

PARAMETRAR ENLIGT ARTIKLARNA

De tekniska villkoren i denna bilaga uttrycks i form av frekvensarrangemang och BEM (Block Edge Mask). En BEM är en spektrummask som definieras, som en funktion av frekvensen, i förhållande till gränsen för ett spektrumblock för vilket en operatör har beviljats nyttjanderätter. Den består av komponenter inom och utanför blocket som anger de tillåtna emissionsnivåerna för frekvenserna inom och utanför det tilldelade spektrumblocket.

BEM-nivåerna fastställs genom en kombination av värdena i tabellerna nedan på ett sådant sätt att gränsen vid varje frekvens fås från det högsta (minst strikta) värdet av a) baskraven, b) övergångskraven och c) kraven inom blocket (i tillämpliga fall). BEM presenteras som övre gränser för ekvivalent isotrop utstrålad effekt (EIRP) eller total utstrålad effekt (TRP) (1) över ett genomsnittligt tidsintervall, och över en mätfrekvensbandbredd. I tidsdomänen beräknas medelvärdet för EIRP eller TRP över signalskurarnas aktiva delar och motsvarar en enskild effektkontrollnivå. I frekvensdomänen beräknas EIRP eller TRP över den mätbandbredd som anges i tabellerna (2). Generellt, och om inte annat anges, motsvarar BEM-nivåerna den effekt som utstrålas av den berörda enheten oavsett antal sändarantenner, utom vid övergångskrav för basstationer, som anges per antenn.

BEM ska tillämpas som en väsentlig del av de tekniska villkor som krävs för att säkerställa samexistens mellan tjänster på nationell nivå. Det är underförstått att härledda BEM inte alltid ger den önskade skyddsnivån för tjänster som drabbas av störning, och ytterligare dämpningsteknik skulle behöva tillämpas på ett proportionerligt sätt på nationell nivå för att lösa eventuella kvarvarande störningar.

Medlemsstaterna ska också säkerställa att operatörer av markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster i 800 MHz-bandet kan använda mindre strikta tekniska parametrar än dem som anges nedan under förutsättning att alla berörda parter enas om dessa parametrar och att operatörerna fortsätter att följa de tekniska villkoren för skydd av andra tjänster, tillämpningar eller nät och skyldigheterna i samband med gränsöverskridande samordning.

För utrustning som utnyttjar det här frekvensbandet kan även andra effektgränser användas än dem som fastställs nedan, under förutsättning att man använder lämplig dämpningsteknik som uppfyller kraven i direktiv 1999/5/EG och som ger en skyddsnivå som minst motsvarar den som uppnås genom dessa tekniska parametrar.

Termen blockgräns avser frekvensgränsen för en beviljad nyttjanderätt. Termen bandkant avser gränsen för ett frekvensintervall som tilldelats ett visst användningsområde.

A.   Generella parametrar

1.

Inom bandet 790–862 MHz ska följande frekvensarrangemang gälla:

a)

De anvisade blockstorlekarna ska anges i multiplar av 5 MHz.

b)

Duplexanvändningen ska vara FDD med följande arrangemang: Duplexseparationen ska vara 41 MHz med basstationens sändning (nedlänk) i bandets nedre del från och med 791 MHz till och med 821 MHz. Terminalens sändning (upplänk) sker i bandets övre del från och med 832 MHz till och med 862 MHz.

2.

Trots vad som sägs i del A.1, men under förutsättning att de tekniska villkoren i delarna B och C i denna bilaga tillämpas, får medlemsstaterna införa alternativa frekvensarrangemang i syfte att a) uppnå mål av allmänt intresse, b) förbättra effektiviteten genom marknadsbaserad spektrumförvaltning, c) förbättra effektiviteten vid delning med befintliga nyttjanderätter under en period av samexistens, eller d) undvika störning.

B.   Tekniska villkor för FDD- eller TDD-basstationer

1.

Gränser inom blocket:

En EIRP-gräns inom blocket för basstationer är inte obligatorisk. Medlemsstaterna får dock ange gränser. Om inget annat är motiverat bör sådana gränser normalt ligga inom intervallet 56 dBm/5 MHz till 64 dBm/5 MHz.

2.

Gränser utanför blocket:

Tabell 1

Baskrav – BEM för basstationers EIRP-gränser utanför blocket

Frekvensintervall för utsändningar utanför blocket

Högsta genomsnittliga EIRP utanför blocket

Mätbandbredd

Frekvenser som används för FDD (upplänk)

–49,5 dBm

5 MHz

Frekvenser som används för TDD

–49,5 dBm

5 MHz


Tabell 2

Övergångskrav – BEM för basstationers EIRP-gränser utanför blocket per antenn  (3) över frekvenser för FDD (nedlänk) och TDD

Frekvensintervall för utsändningar utanför blocket

Högsta genomsnittliga EIRP utanför blocket

Mätbandbredd

–10 till – 5 MHz från nedre blockgränsen

18 dBm

5 MHz

–5 till 0 MHz från nedre blockgränsen

22 dBm

5 MHz

0 till + 5 MHz från övre blockgränsen

22 dBm

5 MHz

+ 5 till + 10 MHz från övre blockgränsen

18 dBm

5 MHz

Återstående frekvenser för FDD (nedlänk)

11 dBm

1 MHz


Tabell 3

Övergångskrav – BEM för basstationers EIRP-gränser utanför blocket per antenn  (4) över frekvenser som används som skyddsband

Frekvensintervall för utsändningar utanför blocket

Högsta genomsnittliga EIRP utanför blocket

Mätbandbredd

Skyddsband mellan bandkant för sändning vid 790 MHz och FDD-bandkant (nedlänk) (5)

17,4 dBm

1 MHz

Skyddsband mellan bandkant för sändning vid 790 MHz och TDD-bandkant

15 dBm

1 MHz

Skyddsband mellan FDD-bandkant (nedlänk) och FDD-bandkant (upplänk; duplexgap) (6)

15 dBm

1 MHz

Skyddsband mellan FDD-bandkant (nedlänk) och TDD-bandkant

15 dBm

1 MHz

Skyddsband mellan FDD-bandkant (upplänk) och TDD-bandkant

15 dBm

1 MHz


Tabell 4

Baskrav – BEM för basstationers EIRP-gränser utanför blocket över frekvenser under 790 MHz

Fall

Villkor för basstation, EIRP P inom blocket

dBm/10 MHz

Högsta genomsnittliga EIRP utanför blocket

Mätbandbredd

A

För tv-kanaler med skyddad sändning

P ≥ 59

0 dBm

8 MHz

36 ≤ P < 59

(P – 59) dBm

8 MHz

P < 36

– 23 dBm

8 MHz

B

För tv-kanaler där sändning sker med en medelhög skyddsnivå

P ≥ 59

10 dBm

8 MHz

36 ≤ P < 59

(P – 49) dBm

8 MHz

P < 36

–13 dBm

8 MHz

C

För TV-kanaler med oskyddad sändning

Inga villkor

22 dBm

8 MHz

Fallen A, B och C i tabell 4 kan tillämpas per sändningskanal och/eller per region så att samma sändningskanal kan ha olika skyddsnivåer i olika geografiska områden, och olika sändningskanaler kan ha olika skyddsnivåer i samma geografiska område. Medlemsstaterna ska tillämpa baskravet i fall A när digitala markbundna sändningskanaler är i bruk vid tidpunkten för inrättandet av markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster. Medlemsstaterna kan tillämpa baskraven i fall A, B och C när de berörda sändningskanalerna inte är i bruk vid tidpunkten för inrättandet av markbundna system som kan tillhandahålla elektroniska kommunikationstjänster. De ska beakta att fall A och B innebär att berörda sändningskanaler kan komma att tas i bruk för digital markbunden sändning, medan fall C är lämpligt när det inte finns några planer på att ta de berörda sändningskanalerna i bruk.

C.   Tekniska villkor för FDD- eller TDD-terminalstationer

Tabell 5

Krav inom blocket – BEM för terminalstationers emissionsgräns inom blocket över frekvenser för FDD (upplänk) och TDD

Högsta genomsnittseffekt inom blocket

23 dBm (7)

Medlemsstaterna kan lätta på gränsen i tabell 5 för särskilda tillämpningar, exempelvis fasta terminalstationer i landsbygdsregioner, under förutsättning att skyddet av andra tjänster, nät och tillämpningar inte äventyras och att gränsöverskridande skyldigheter är fullgjorda.


(1)  TRP är ett mått på hur stor effekt antennen faktiskt utstrålar. TRP definieras som integralen av den effekt som överförs i olika riktningar över hela strålningssfären.

(2)  Den faktiska mätbandbredden hos den mätutrustning som används för kontroll av överensstämmelse kan vara mindre än den mätbandbredd som anges i tabellerna.

(3)  För en till fyra antenner.

(4)  Se fotnot 3.

(5)  790–791 MHz för det frekvensarrangemang som beskrivs i del A.1.

(6)  821–832 MHz för det frekvensarrangemang som beskrivs i del A.1.

(7)  Denna effektgräns anges som EIRP för fasta eller installerade terminalstationer och som TRP för mobila eller nomadiska terminalstationer. EIRP och TRP är likvärdiga för rundstrålande antenner. Det är fastställt att detta värde har en tolerans på upp till + 2 dB för att ta hänsyn till drift under extrema miljöförhållanden och till variationer i tillverkningen.


Top