Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0294

2008/294/EG: Kommissionens beslut av den 7 april 2008 om harmoniserade villkor för radiospektrumanvändning för mobilkommunikationstjänster i luftfartyg i gemenskapen [delgivet med nr K(2008) 1256] (Text av betydelse för EES)

EUT L 98, 10.4.2008, p. 19–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 28/11/2022

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/294/oj

10.4.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 98/19


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 7 april 2008

om harmoniserade villkor för radiospektrumanvändning för mobilkommunikationstjänster i luftfartyg i gemenskapen

[delgivet med nr K(2008) 1256]

(Text av betydelse för EES)

(2008/294/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 676/2002/EG av den 7 mars 2002 om ett regelverk för radiospektrumpolitiken i Europeiska gemenskapen (radiospektrumbeslut) (1), särskilt artikel 4.3, och

av följande skäl:

(1)

Den strategiska ramen ”i2010 – Det europeiska informationssamhället för tillväxt och sysselsättning” (2) främjar en öppen och konkurrenskraftig digital ekonomi i Europeiska unionen och betonar IKT:s roll som en motor för integrering och livskvalitet. Utvecklingen av kompletterande kommunikationsverktyg kan befrämja både arbetsproduktiviteten och tillväxten inom mobiltelefonin.

(2)

Kommunikationstillämpningar i luftfartyg är till naturen alleuropeiska, eftersom de framför allt kommer att användas för gränsöverskridande flygningar inom och utanför gemenskapen. En samordnad strategi för att reglera mobilkommunikationstjänster i luftfartyg kommer att gagna den gemensamma marknadens mål.

(3)

En harmonisering av bestämmelserna om användning av radiospektrum inom gemenskapen kommer att påskynda utvecklingen och införandet av mobilkommunikationstjänster i gemenskapen.

(4)

För närvarande beaktas mobilkommunikationstjänster endast för GSM-system som använder 1 710–1 785 MHz-bandet för upplänk (sändning från terminal och mottagning från basstation) och 1 805–1 880 MHz-bandet för nedlänk (sändning från basstation och mottagning från terminal), i enlighet med Etsi-standarderna EN 301 502 och EN 301 511. I framtiden kan den komma att utvidgas till andra markbundna offentliga system för mobilkommunikation som fungerar enligt andra standarder och på andra frekvensband.

(5)

Kommissionen har, i enlighet med artikel 4.2 i beslut nr 676/2002/EG, gett Europeiska post- och telesammanslutningen (Cept) i uppdrag (3) att vidta alla åtgärder som krävs för att bedöma vissa frågor rörande den tekniska kompatibiliteten mellan användning av GSM 1800-system i luftfartyg och ett antal radiotjänster som eventuellt kan påverkas. Beslutet grundar sig på Cepts tekniska undersökningar på EU:s uppdrag i enlighet med Cepts rapport 016 (4).

(6)

Det system för mobilkommunikationstjänster som bedöms i Cepts rapport består av en nätverkskontrollenhet (NCU) och en basstation i luftfartyg (aircraft BTS). Systemet har utformats så att signaler som sänds från markbaserade mobila system inte kan detekteras inne i kabinen och så att användarterminalerna i luftfartyget sänder på lägsta möjliga nivå. De tekniska parametrarna för nätverkskontrollenheten och basstationen i luftfartyget har tagits från teoretiska modeller.

(7)

Spektrumanvändning i markbundna system för elektroniska nätverk för mobilkommunikation ligger utanför tillämpningsområdet för detta beslut. De kommer bland annat att behandlas i ett kommissionsbeslut om harmonisering av frekvensbanden 900 MHz och 1 800 MHz för markbundna system med kapacitet att tillhandahålla alleuropeiska elektroniska kommunikationstjänster.

(8)

Auktorisationsvillkor och villkor för mobilkommunikationstjänster i luftfartyg omfattas inte heller av detta direktiv. Samordningen av nationella auktorisationsvillkor för mobilkommunikationstjänster i luftfartyg tas upp i kommissionens rekommendation 2008/295/EG (5) i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/21/EG av den 7 mars 2002 om ett gemensamt regelverk för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster (ramdirektiv) (6).

(9)

Den utrustning för mobilkommunikationstjänster i luftfartyg som avses i detta direktiv omfattas av Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/5/EG av den 9 mars 1999 om radioutrustning och teleterminalutrustning och om ömsesidigt erkännande av utrustningens överensstämmelse (7). Förutsatt överensstämmelse med grundläggande krav enligt direktiv 1999/5/EG när det gäller utrustning som används för mobilkommunikationstjänster i luftfartyg i Europeiska unionen kan styrkas genom påvisad förenlighet med den harmoniserade Etsi-standarden EN 302 480 eller med hjälp av de andra förfaranden för bedömning av överensstämmelse som fastställs i direktiv 1999/5/EG.

(10)

Frågor som rör flygsäkerheten är av avgörande vikt och inga bestämmelser i detta direktiv bör strida mot upprätthållandet av optimala flygsäkerhetsvillkor.

(11)

Mobilkommunikationstjänster i luftfartyg kan endast tillhandahållas på villkor att de uppfyller flygsäkerhetskraven (genom lämplig luftvärdighetscertifiering) och andra relevanta luftfartsbestämmelser samt kraven på området elektronisk kommunikation. Luftvärdighetsbevis som gäller i hela gemenskapen utfärdas av Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (Easa) i enlighet med kommissionens förordning (EG) nr 1702/2003 av den 24 september 2003 om fastställande av tillämpningsföreskrifter för luftvärdighets- och miljöcertifiering av luftfartyg och tillhörande produkter, delar och utrustningar samt för certifiering av konstruktions- och tillverkningsorganisationer (8).

(12)

Detta beslut tar inte upp spektrumfrågor knutna till kommunikationslänkar mellan luftfartyget, satelliten och marken som också måste kunna tillhandahålla mobilkommunikationstjänster.

(13)

Med tanke på den snabba utvecklingen inom radiospektrumsmiljön och för att de villkor som anges i detta beslut ska förbli aktuella bör de nationella myndigheterna så långt det är möjligt övervaka i vilken utsträckning radiospektrumet utnyttjas av utrustning för mobilkommunikationstjänster i luftfartyg, så att beslutet kan ses över kontinuerligt. En sådan översyn bör beakta den tekniska utvecklingen och verifiera att de ursprungliga antagandena rörande mobilkommunikationstjänster i luftfartyg fortfarande är relevanta.

(14)

De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från radiospektrumkommittén.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Detta beslut syftar till harmonisering av de tekniska villkoren för tillgång till och effektiv användning av radiospektrumet för mobilkommunikationstjänster i luftfartyg i gemenskapen.

Detta beslut ska tillämpas utan att det påverkar tillämpningen av andra relevanta gemenskapsbestämmelser, särskilt förordning (EG) nr 1702/2003 och rekommendation 2008/295/EG.

Artikel 2

I detta beslut avses med

1.   mobilkommunikationstjänster i luftfartyg: elektroniska kommunikationstjänster, enligt definitionen i artikel 2 c i direktiv 2002/21/EG, som tillhandahålls av företag för att göra det möjligt för flygpassagerare att använda allmänna kommunikationsnät under flygning utan att upprätta någon direkt förbindelse med markbundna mobilnät,

2.   störningsfritt och oskyddat: att inga skadliga störningar kan orsakas radiokommunikationstjänster och att det inte kan göras anspråk på skydd för sådan utrustning mot skadliga störningar från radiokommunikationstjänster,

3.   basstation i luftfartyget: en eller flera mobila kommunikationsstationer som finns ombord på ett luftfartyg och som utnyttjar de frekvenser och system som anges i tabell 1 i bilagan,

4.   nätverkskontrollenhete: utrustning som placeras ut i luftfartyget för att se till att de signaler som skickas av markbaserade mobila system för elektronisk kommunikation enligt tabell 2 i bilagan inte kan tas upp inne i kabinen, vilket görs genom att bakgrundsnivån i de mobila mottagningsfrekvenserna höjs.

Artikel 3

Medlemsstaterna ska, så snart som möjligt och senast sex månader efter det att detta beslut träder i kraft, göra de frekvensband som anges i tabell 1 i bilagan tillgängliga för mobilkommunikationstjänster i luftfartyg på en störningsfri och oskyddad bas, förutsatt att tjänsterna uppfyller de villkor som anges i bilagan.

Artikel 4

Medlemsstaterna ska fastställa en lägsta tillåtna höjd över marken för sändning från system för mobilkommunikationstjänster i luftfartyg i enlighet med avsnitt 3 i bilagan.

Medlemsstaterna får fastställa en högre lägsta tillåtna höjd över marken för användning av system för mobilkommunikationstjänster i luftfartyg om detta motiveras på grund av nationella topografiska förhållanden eller på grund av hur de markbaserade nätverken används. Denna information, tillsammans med lämpliga motiveringar, ska meddelas kommissionen inom fyra månader efter det att detta beslut antas och ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 5

Medlemsstaterna ska övervaka hur mobilkommunikationstjänster i luftfartyg använder spektrumet, särskilt vad gäller faktisk eller potentiell farlig störning och de villkor som anges i artikel 3, och medlemsstaterna ska rapportera om resultaten av detta till kommissionen så att beslutet vid behov kan ses över i god tid.

Artikel 6

Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 7 april 2008.

På kommissionens vägnar

Viviane REDING

Ledamot av kommissionen


(1)  EGT L 108, 24.4.2002, s. 1.

(2)  KOM(2005) 229, 1.6.2005.

(3)  Uppdrag till Cept om mobila kommunikationstjänster i luftfartyg, 12.10.2006.

(4)  Rapport från Cept till Europeiska kommissionens om EU:s uppdrag rörande mobilkommunikationstjänster i luftfartyg, 30.3.2007.

(5)  Se sidan 24 i detta nummer av EUT.

(6)  EGT L 108, 24.4.2002, s. 33. Direktivet ändrat genom förordning (EG) nr 717/2007 (EUT L 171, 29.6.2007, s. 32).

(7)  EGT L 91, 7.4.1999, s. 10. Direktivet ändrat genom förordning (EG) nr 1882/2003 (EUT L 284, 31.10.2003, s. 1).

(8)  EUT L 243, 27.9.2003, s. 6. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 287/2008 (EUT L 87, 29.3.2008, s. 3).


BILAGA

1.   FREKVENSBAND OCH SYSTEM SOM FÅR UTNYTTJAS AV MOBILKOMMUNIKATIONSTJÄNSTER I LUFTFARTYG

Tabell 1

Typ

Frekvens

System

GSM 1800

1 710–1 785 MHz och 1 805–1 880 MHz (det s.k. 1 800 MHz bandet)

I enlighet med Etsis GSM-standarder, särskilt EN 301 502, EN 301 511 and EN 302 480 och motsvarande

2.   ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA ATT MOBILA TERMINALER KOPPLAR TILL MARKBASERADE NÄT

Under den tid då mobilkommunikationstjänster i luftfartyg får användas ombord på ett luftfartyg måste det förhindras att mobila terminaler som tar emot signaler inom de frekvensband som förtecknas i tabell 2 kopplar till mobila nät på marken.

Tabell 2

Frekvensband

(MHz)

System på marken

460–470

CDMA2000, FLASH OFDM

921–960

GSM, WCDMA

1 805–1 880

GSM, WCDMA

2 110–2 170

WCDMA

3.   TEKNISKA PARAMETRAR

3.1   System för mobilkommunikationstjänster i luftfartyg inom GSM 1800 MHz-bandet

a)   Ekvivalent isotrop utstrålad effekt (e.i.r.p.) utanför luftfartyget från nätverkskontrollenheten/luftfartygets basstation

Den totala ekvivalenta isotropa utstrålade effekten (e.i.r.p.) utanför luftfartyget från nätverkskontrollenheten/luftfartygets basstation får inte överskrida följande värden:

Tabell 3

Höjd över marken

(m)

Maximal e.i.r.p-densitet som får produceras av nätverkskontrollenheten/luftfartygets basstation utanför luftfartyget

460–470 MHz

921–960 MHz

1 805–1 880 MHz

2 110–2 170 MHz

dBm/1,25 MHz

dBm/200 kHz

dBm/200 kHz

dBm/3,84 MHz

3 000

–17,0

–19,0

–13,0

1,0

4 000

–14,5

–16,5

–10,5

3,5

5 000

–12,6

–14,5

–8,5

5,4

6 000

–11,0

–12,9

–6,9

7,0

7 000

–9,6

–11,6

–5,6

8,3

8 000

–8,5

–10,5

–4,4

9,5

b)   Ekvivalent isotrop utstrålad effekt (e.i.r.p.) utanför luftfartyget från terminalen ombord

Den totala ekvivalenta isotropa utstrålade effekten (e.i.r.p.) utanför luftfartyget från en GSM-mobilterminal som sänder vid 0 dBm får inte överskrida följande värden:

Tabell 4

Höjd över marken

(m)

Maximal e.i.r.p utanför luftfartyget från en GSM-mobilterminal i dBm/kanal

1 800 MHz

3 000

–3,3

4 000

–1,1

5 000

0,5

6 000

1,8

7 000

2,9

8 000

3,8

c)   Driftskrav

I.

För sändning från ett system för mobilkommunikationstjänster i luftfartyg inom 1800 MHz-bandet är den lägsta tillåtna höjden över marken 3 000 meter.

II.

Under tiden som ett luftfartygs basstation är i drift måste den begränsa sändningskapaciteten för alla GSM-mobilterminaler som sänder i 1 800 MHz-bandet till ett nominellt värde av 0 dBm och detta gäller alla stadier av kommunikationen, även etableringen av förbindelsen.


Top