Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31994R2894

    Rådets förordning (EG) nr 2894/94 av den 28 november 1994 om formerna för genomförandet av Avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet

    EGT L 305, 30.11.1994, p. 6–8 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1994/2894/oj

    31994R2894

    Rådets förordning (EG) nr 2894/94 av den 28 november 1994 om formerna för genomförandet av Avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 305 , 30/11/1994 s. 0006 - 0008
    Finsk specialutgåva Område 11 Volym 33 s. 0081
    Svensk specialutgåva Område 11 Volym 33 s. 0081


    RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 2894/94 av den 28 november 1994 om formerna för genomförandet av Avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 238 i förening med artikel 228.2 andra meningen och 228.3 andra stycket i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag,

    med beaktande av Europaparlamentets samtycke(1), och

    med beaktande av följande:

    Ett avtal om ett europeiskt ekonomiskt samarbetsområde förhandlades fram mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen, Europeiska kol- och stålgemenskapen och deras medlemsstater å ena sidan och EFTA-staterna å andra sidan och undertecknades i Oporto den 2 maj 1992.

    Till följd av att Schweiz inte ratificerade detta avtal undertecknade Europeiska ekonomiska gemenskapen, Europeiska kol- och stålgemenskapen och deras medlemsstater å ena sidan och Finland, Island, Liechtenstein, Norge, Sverige och Österrike å andra sidan den 17 mars 1993 ett protokoll om ändring av Avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet; detta avtal och detta protokoll kallas nedan "EES-avtalet".

    Det är nödvändigt att fastställa formerna för genomförandet av vissa bestämmelser i EES-avtalet.

    I EES-avtalet föreskrivs en gemensam EES-kommitté med beslutsbefogenhet. Det är inom denna kommitté som gemenskapen skall lägga fram sina synpunkter, och det är därför nödvändigt att fastställa en arbetsordning för hur gemenskapen skall besluta om vilken ståndpunkt den skall inta.

    En provisorisk arbetsordning måste fastställas för att införliva EG:s regelverk vid en tidpunkt som så nära som möjligt sammanfaller med EES-avtalets ikraftträdande, så att det i god tid kan säkerställas att målet för EES-avtalet uppnås, nämligen upprättandet av ett dynamiskt och homogent europeiskt ekonomiskt samarbetsområde.

    Tillämpningsbestämmelser måste också införas på konkurrensområdet, så att särskilt principerna för tillämpningen av konkurrenslagen, på grundval av fördragets artiklar 85 och 86, även tillämpas på EES.

    På grund av de särskilda förhållandena för Rådgivande bankrörelsekommittén, som upprättades genom artikel 11 i direktiv 77/780/EEG(2) och Försäkringskommittén, som upprättades genom direktiv 91/675/EEG(3), bör särskilda regler fastställas för samråd med dessa kommittéer.

    I enlighet med EES-avtalet har EFTA-staterna upprättat en finansiell mekanism, och det är nödvändigt att fastställa en metod för tilldelning av anslag och räntesubventionerade lån till varje berörd medlemsstat enligt protokoll 38 till EES-avtalet. Denna tilldelning ingår som en särskild del i ramarna för EES, och de kriterier som väljs skall inte på något sett påverka de kriterier som gäller för gemenskapsfonder.

    De avtal som gemenskapen ingått är bindande för dess institutioner och medlemsstater. Medlemsstaterna måste därför vidta alla åtgärder som är nödvändiga för att gemenskapen skall kunna uppfylla sina förpliktelser enligt EES-avtalet.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1. Om kommissionen till rådet överlämnar ett förslag, som den anser ligga inom det område som omfattas av EES-avtalet, skall kommissionen ange att den föreslagna rättsakten när den antas även skall gälla EES. Om en medlemsstat bestrider kommissionens uppfattning att det aktuella förslaget ligger inom ett område som omfattas av EES-avtalet och att det därför även måste gälla inom EES, skall rådet, senast då den aktuella rättsakten antas, besluta om den faktiskt ligger inom ett område som omfattas av EES-avtalet med den majoritet som föreskrivs i den bestämmelse som utgör det rättsliga underlaget för den rättsakt i gemenskapslagstiftningen som föreslås utsträckas till att även gälla EES efter antagandet.

    2. Kommissionen skall besluta om gemenskapens ståndpunkt vid sådana beslut i Gemensamma EES-kommittén som endast utsträcker rättsakter i gemenskapslagstiftningen till att även gälla EES, eventuellt efter nödvändiga tekniska anpassningar.

    3. Vid andra beslut i Gemensamma EES-kommittén skall rådet, på förslag från kommissionen, besluta om gemenskapens ståndpunkt enligt följande:

    a) Då gemenskapens ståndpunkt skall fastställas i fråga om beslut i Gemensamma EES-kommittén om att utsträcka gemenskapsrättsakter till att även gälla EES och samtidigt införa ändringar som går utöver rent tekniska anpassningar, skall rådet besluta med den majoritet som fastställs i den bestämmelse som antagits som rättsligt underlag för den aktuella rättsakten.

    b) Då gemenskapens ståndpunkt skall fastställas i fråga om andra beslut i Gemensamma EES-kommittén än sådana som gäller att en gemenskapsrättsakt skall utsträckas till att även gälla EES, skall rådet besluta

    - med enkel majoritet, om det beslut som Gemensamma EES-kommittén avser att fatta gäller denna kommittés arbetsordning eller en procedurfråga,

    - med kvalificerad majoritet, om det beslut som Gemensamma EES-kommittén avser att fatta berör ett område där sådan majoritet krävs för antagandet av interna bestämmelser,

    - med enhällighet i alla övriga fall.

    Artikel 2

    Gemenskapens ståndpunkter inom EES-rådet skall antas genom enhälligt beslut i rådet.

    Om EES-rådet skall behandla frågor som rör en gemenskapsrättsakt, skall rådet dock besluta med den majoritet som fastställs i den bestämmelse som antagits som rättsligt underlag för denna rättsakt.

    Artikel 3

    1. Om ett förslag till gemenskapsrättsakt inom ett område som omfattas av EES-avtalet överlämnas till Europaparlamentet, skall parlamentet samtidigt ta ställning till om rättsakten skall utsträckas till att även gälla EES.

    2. I det fall som avses i artikel 1.3 a skall rådet fastställa gemenskapens ståndpunkt efter samråd med Europaparlamentet. Europaparlamentet skall avge sitt yttrande inom en tidsfrist som rådet fastställer med hänsyn till hur brådskande frågan är. Om inget yttrande avges inom tidsfristen, skall rådet självt fatta beslut.

    3. I de fall som avses i artikel 1.3 b och i artikel 2 skall Europaparlamentet hållas underrättat om de beslut som Gemensamma EES-kommittén och EES-rådet fattar.

    Artikel 4

    Beträffande Gemensamma EES-kommitténs beslut att utsträcka det regelverk som antagits fram till och med den 31 december 1993 till att även gälla EES, skall rådet genom ett interimsförfarande fatta beslutet om gemenskapens ståndpunkt på förslag från kommissionen och efter samråd med Europaparlamentet.

    Artikel 5

    1. För att möjliggöra genomförandet av principerna i artikel 1.2 e och artiklarna 53 P60 i EES-avtalet skall gemenskapsbestämmelserna för genomförandet av principerna i fördragets artiklar 85 och 86 och i rådets förordning (EEG) nr 4064/89 av den 21 december 1989 om kontroll av företagskoncentrationer(4) gälla med tillämpliga ändringar. Detta skall även gälla alla relevanta bestämmelser som gemenskapen kan komma att anta i framtiden på konkurrensområdet.

    2. För att möjliggöra genomförandet av principen i artikel 8.4 i protokollen 23 och 24 till EES-avtalet skall kommissionen ge företrädarna för EFTA:s övervakningsmyndighet befogenhet att delta i de undersökningar som avses i den nämnda artikeln.

    Artikel 6

    1. När enskilda fall som omfattas av artiklarna 53 och 54 i EES-avtalet hänskjuts till EFTA:s övervakningsmyndighet enligt artikel 56 i EES-avtalet, skall kommissionen utföra de uppgifter den anförtrotts genom protokoll 23 i nära och fortlöpande samarbete med medlemsstaternas behöriga myndigheter.

    2. Kommissionen skall särskilt, utan dröjsmål, till medlemsstaterna överlämna de anmälningar, upplysningar och andra dokument den tar emot från EFTA:s övervakningsmyndighet enligt artiklarna 2 P4 och 6 P8 i protokoll 23.

    3. Om medlemsstaterna önskar framföra formella, skriftliga anmärkningar vid enskilda fall som behandlas av EFTA:s övervakningsmyndighet, skall dessa anmärkningar överlämnas till kommissionen, som skall eftersträva en för alla parter godtagbar lösning på gemenskapsnivå som avspeglar den enhälliga uppfattningen hos de medlemsstater som har överlämnat anmärkningar.

    Kommissionen skall förelägga EFTA:s övervakningsmyndighet gemenskapens ståndpunkt så snart den fastställts.

    Om ingen sådan ståndpunkt har fastställts inom 30 dagar från den dag som avses i artikel 2 i protokoll 23, skall kommissionen samtidigt överlämna sina egna och medlemsstaternas anmärkningar till EFTA:s övervakningsmyndighet.

    4. Tillämpningen av punkt 3 skall inte påverka medlemsstaternas möjlighet att enligt protokoll 23 delta i sammanträden i EFTA:s rådgivande kommitté.

    Artikel 7

    Om samråd i syfte att säkerställa att EES-avtalet fungerar på avsett sätt hålls med EFTA-staterna i fråga om förslag till åtgärder som kommissionen avser att vidta under utövandet av sina verkställande befogenheter inom områden där Rådgivande bankrörelsekommittén och Försäkringskommittén är behöriga, skall ordföranden och vice ordföranden i Rådgivande bankrörelsekommittén samt ordföranden och verkställande utskottet i Försäkringskommittén delta i detta samråd.

    Artikel 8

    1. Enligt artikel 4.1 i protokoll 38 till EES-avtalet skall kommissionen på gemenskapens vägnar fastställa vilken andel varje enskild region skall tilldelas av det samlade ekonomiska stödet från den finansieringsmekanism som föreskrivs i del VIII av EES-avtalet. Dessa andelar skall fastställas för en femårsperiod på grundval av varje enskild regions relativa ekonomiska utvecklingsnivå, befolkningsstorlek och andra relevanta faktorer.

    2. Kommissionen skall meddela sitt beslut till rådet och därefter till EFTA-staterna och Europeiska investeringsbanken så snart detta kan ske efter det att rådet har antagit denna förordning.

    3. De årliga ekonomiska åtagandena för enskilda regioner skall fastställas med hänsyn till den takt med vilken projekt läggs fram för finansiering och till de samlade ekonomiska åtaganden som avses i protokoll 38 till EES-avtalet. Kommissionen skall vidta nödvändiga åtgärder tillsammans med med Europeiska investeringsbanken och EFTA:s kommitté för finansieringsmekanismen för att säkerställa att de årliga ekonomiska åtagandena för enskilda regioner inte påverkar de femårsandelar som fastställs enligt punkt 1 i denna artikel.

    Artikel 9

    Medlemsstaterna skall vidta alla åtgärder som krävs för att gemenskapen skall kunna uppfylla de förpliktelser som följer av EES-avtalet.

    Artikel 10

    Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 28 november 1994.

    På rådets vägnar

    K. KINKEL

    Ordförande

    (1) Samtycket avgivet den 17 november 1994.

    (2) EGT nr L 322, 17.12.1977, s. 30. Direktivet senast ändrat genom direktiv 89/646/EEG (EGT nr L 386, 30.12.1989, s. 1).

    (3) EGT nr L 374, 31.12.1991, s. 32.

    (4) EGT nr L 395, 30.12.1989, s. 1.

    Top