EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022D0134

Europeiska centralbankens beslut (EU) 2022/134 av den 19 januari 2022 om gemensamma regler för Europeiska centralbankens överföring av tillsynsinformation till myndigheter och organ för att utföra de uppgifter som ECB tilldelats genom rådets förordning (EU) nr 1024/2013 (ECB/2022/2)

ECB/2022/2

EUT L 20, 31.1.2022, p. 275–281 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2022/134/oj

31.1.2022   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 20/275


EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT (EU) 2022/134

av den 19 januari 2022

om gemensamma regler för Europeiska centralbankens överföring av tillsynsinformation till myndigheter och organ för att utföra de uppgifter som ECB tilldelats genom rådets förordning (EU) nr 1024/2013 (ECB/2022/2)

ECB-RÅDET HAR ANTAGIT DETTA BESLUT,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets förordning (EU) nr 1024/2013 av den 15 oktober 2013 om tilldelning av särskilda uppgifter till Europeiska centralbanken i fråga om politiken för tillsyn över kreditinstitut (1) , särskilt artikel 4, och

av följande skäl:

(1)

Enligt artikel 4.3 i fördraget om Europeiska unionen ska unionen och medlemsstaterna respektera och bistå varandra när de fullgör de uppgifter som följer av fördragen, och enligt artikel 13.2 i samma fördrag ska unionens institutioner samarbeta lojalt med varandra. Enligt artikel 3 i förordning (EU) nr 1024/2013 ska Europeiska centralbanken (ECB) samarbeta med både unionens och medlemsstaternas andra myndigheter och organ.

(2)

För att ECB ska kunna uppfylla kraven enligt artikel 3 och utföra de uppgifter som ECB tilldelas genom artikel 4 i förordning (EU) nr 1024/2013 måste ECB överföra tillsynsinformation som den innehar till både unionens, nationella samt internationella myndigheter och organ.

(3)

Enligt artikel 27.2 i förordning (EU) nr 1024/2013 får ECB, för att utföra de uppgifter som ECB tilldelats genom den förordningen, inom de gränser och på de villkor som anges i tillämplig unionsrätt, utbyta information med nationella myndigheter eller unionens myndigheter och organ i de fall som det enligt tillämplig unionsrätt är tillåtet för nationella behöriga myndigheter att lämna ut information till sådana enheter eller då medlemsstaterna får föreskriva att sådan information får lämnas ut enligt tillämplig unionsrätt.

(4)

Det förekommer också att ECB överför tillsynsinformation till myndigheter och organ på grund av en skyldighet i unionens lagstiftning. Exempelvis ska behöriga myndigheter, enligt artikel 80 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 (2), utan dröjsmål och på begäran av Europeiska bankmyndigheten (EBA) överlämna all information om nya utgivna kapitalinstrument som EBA bedömer vara relevant för att EBA ska kunna övervaka kvaliteten på kapitalbasinstrument som har givits ut av instituten i unionen.

(5)

Överföringen av tillsynsinformation till myndigheter och organ förutsätter att man gör en bedömning, kopplat till utförandet av de uppgifter som ECB tilldelats genom förordning (EU) nr 1024/2013, av huruvida en sådan överföring är lämplig.

(6)

Det är därför nödvändigt att skapa gemensamma regler för överföringen av tillsynsinformation som ECB innehar till myndigheter och organ som kan kompletteras av samförståndsavtal eller andra typer av bilaterala eller multilaterala instrument om sådana överföringar som ingås mellan ECB och sådana myndigheter eller organ.

(7)

De gemensamma regler som fastställs i detta beslut ska inte påverka tillämpningen av bestämmelser i andra instrument som innehåller specifika bestämmelser om särskilda överföringskategorier av tillsynsinformation till myndigheter och organ. För samförståndsavtal gäller detta t.ex. när ECB utnyttjar sitt handlingsutrymme och förbinder sig att överföra information till specifika myndigheter eller organ. Därutöver bör de gemensamma regler som fastställs i detta beslut inte tillämpas på överföringen av tillsynsinformation som styrs av andra rättsliga ramar, t.ex. information som ges i samband med straffrättsliga undersökningar, parlamentariska undersökningskommittéer och revisionsrätter. Detta beslut kan även omfatta överföring av personuppgifter.

(8)

Detta beslut och andra instrument som innehåller specifika bestämmelser om överföringen av tillsynsinformation berör olika handlingsutrymmen. Därför bör de antas enligt förfarandet med implicit godkännande som framgår av artikel 26.8 i förordning (EU) nr 1024/2013.

(9)

Bestämmelserna enligt detta beslut och andra instrument som innehåller specifika bestämmelser om särskilda överföringskategorier av tillsynsinformation bör tillämpas av sådana anställda som getts ansvar för att godkänna sådana överföringar, baserat på anvisningar från ECB:s direktion. Enligt artikel 11.6 i stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken ska direktion ansvara för ECB:s löpande verksamhet. I detta sammanhang fastställer artikel 10.1 och 10.2 i Europeiska centralbankens beslut ECB/2004/2 (3) att samtliga arbetsenheter inom ECB ska vara direkt underställda direktionen. Enligt artikel 13m.1 i beslut ECB/2004/2 ska direktionens behörighet i fråga om ECB:s interna struktur och ECB:s personal innefatta tillsynsuppgifterna.

(10)

Detta beslut ska inte påverka tillämpningen av reglerna för överföring av tillsynsinformation som ECB innehar till myndigheter och organ eller som innehas av de nationella behöriga myndigheterna i den mening som avses i artikel 2.2 i förordning (EU) nr 1024/2013. Sådan överföring av tillsynsinformation som ECB innehar till myndigheter och organ som inte omfattas av detta besluts tillämpningsområde måste godkännas i enlighet med respektive förfarande för beslutsfattande.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

1.   I detta beslut fastställs gemensamma regler för överföring av tillsynsinformation som ECB innehar till myndigheter och organ enligt definitionen i artikel 2.2.

2.   Detta beslut skall inte påverka tillämpningen av regler för överföring av tillsynsinformation som ECB innehar till myndigheter och organ eller som innehas av de nationella behöriga myndigheterna i den mening som avses i artikel 2.2 i förordning (EU) nr 1024/2013.

Artikel 2

Definitioner

I detta beslut gäller följande definitioner:

1.

tillsynsinformation: all konfidentiell information som ECB innehar, vars överföring till myndigheter och organ förutsätter en bedömning, kopplat till utförandet av de uppgifter som ECB tilldelats genom förordning (EU) nr 1024/2013, av huruvida en sådan överföring är lämplig.

2.

myndigheter och organ: unionens, nationella samt internationella myndigheter och organ, med undantag för nationella behöriga myndigheter enligt definitionen i artikel 2.2 i förordning (EU) nr 1024/2013, enligt vad som anges i bilagan.

3.

beslut om att tilldela uppgifter: ett beslut genom vilket ECB:s direktion uppdrar åt en anställd som ska godkänna överföringar att tillämpa de regler som fastställs i detta beslut och/eller de särskilda bestämmelser som fastställs i instrument som är tillämpliga på särskilda överföringskategorier av tillsynsinformation.

4.

godkännande av överföring: när en anställd som ska godkänna överföringar godkänner en överföring av tillsynsinformation till myndigheter och organ genom att tillämpa detta beslut och/eller instrument som innehåller specifika bestämmelser som är tillämpliga på särskilda överföringskategorier av tillsynsinformation, baserat på ett beslut om att tilldela uppgifter.

Artikel 3

Gemensamma regler för överföringen av tillsynsinformation

1.   ECB ska överföra tillsynsinformation till myndigheter och organ i fall där:

a)

tillämplig lagstiftning tillåter överföringen av sådan tillsynsinformation till sådana myndigheter och organ och alla överföringsvillkor är uppfyllda.

b)

tillsynsinformationen är lämplig, relevant och inte alltför omfattande i förhållande till de uppgifter som dessa relevanta myndigheter eller organ utför.

c)

det saknas skäl att förvägra utlämnandet av sådan tillsynsinformation för att undvika störningar i den gemensamma tillsynsmekanismens funktion och oavhängighet, särskilt genom att äventyra att den kan utföra sina uppgifter.

2.   Om det kan föreligga skäl att förvägra utlämnandet av tillsynsinformationen som avses i punkt 1 c ska ECB-rådet fatta beslut om överföringen av tillsynsinformationen, med beaktande av förfarandet i artikel 26.8 i förordning (EU) nr 1024/2013.

3.   De gemensamma regler som framgår av punkt 1 ska inte påverka tillämpningen av sådana specifika regler som avses i artikel 4.

Artikel 4

Instrument som innehåller specifika bestämmelser

Detta beslut påverkar inte andra instrument som innehåller specifika eller kompletterande bestämmelser om särskilda överföringskategorier av tillsynsinformation till myndigheter och organ.

Artikel 5

Godkännande av överföring

En anställd med ansvar för att godkänna ECB:s överföringar av tillsynsinformation ska godkänna dessa och tillämpa de regler som fastställs i detta beslut och/eller de specifika bestämmelser som fastställs i de instrument som avses i artikel 4, baserat på ett beslut om att tilldela uppgifter.

Artikel 6

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den femte dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Frankfurt am Main den 19 januari 2022.

Christine LAGARDE

ECB:s ordförande


(1)  EUT L 287, 29.10.2013, s. 63.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013, s. 1).

(3)  Europeiska centralbankens beslut ECB/2004/2 av den 19 februari 2004 om antagande av arbetsordningen för Europeiska centralbanken (EUT L 80, 18.3.2004, s. 33).


BILAGA

Myndigheter och organ som mottagare

Beskrivning och rättslig grund

Europeiska kommissionen

Artikel 32 i SSM-förordningen (1)

Europeiska bankmyndigheten (EBA), Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten, Europeiska systemrisknämnden

Artikel 53.2 i kapitalkravsdirektivet (2) jämförd med artikel 35.1 i EBA förordningen (3) eller artikel 80 i kapitalkravsdirektivet (4), artikel 15 i ESRB- förordningen (5)

Artikel 9a i EBA-förordningen.

Nationella tillsynsmyndigheter inom Europeiska unionen och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) avseende kvalificerade innehav och tillståndsförfaranden eller andra förfaranden som avses i relevant lagstiftning

Artiklarna 56 och 16.3, 24.2, 50.4 i kapitalkravsförordningen och jämförbara bestämmelser i unionslagstiftningen, särskilt artiklarna 26 och 60 i Solvens II (6) samt artiklarna 11 och 84 i MiFID (7)

Nationella behöriga myndigheter och nationella rekonstruktionsmyndigheter som deltar i tillsynskollegier enligt kapitalkravsdirektivet, eller i arrangemang enligt direktivet om finansiella konglomerat eller krishanteringsgrupper

Denna kategori omfattar informationsutbyte med tillsynskollegier enligt kapitalkravsdirektivet eller direktivet om finansiella konglomerat och krishanteringsgrupper samt även icke-diskretionära årliga uppdateringar och uppsägningar av skriftliga avtal om samordning och samarbete enligt direktivet om finansiella konglomerat och samarbete inom ramen för krishanteringsgrupper

Artikel 116 i kapitalkravsförordningen för skriftliga överenskommelser om samordning och samarbete

Artikel 11 i direktivet om finansiella konglomerat (8) för aspekter som berör finansiella konglomerat.

Artiklarna 90, 97 och 98 i direktivet om återhämtning och resolution av banker (9), avseende samarbete i krishanteringsgrupper.

Artiklarna 88 och 90 i direktivet om återhämtning och resolution av banker, avseende skriftliga arrangemang i resolutionskollegier.

Myndigheter som deltar i kollegier avseende penningtvätt/ finansiering av terrorism

Artikel 117.5 i kapitalkravsdirektivet (för myndigheter för penningtvätt/ finansiering av terrorism och finansunderrättelseenheter och villkoren som avtalas för att delta i specifika kollegier avseende penningtvätt/ finansiering av terrorism) För informationsutbyte med andra myndigheter som deltar i kollegiet kan den rättsliga grunden variera (OBS: kollegierna avseende penningtvätt/ finansiering av terrorism regleras av gemensamma riktlinjer för samarbete och informationsutbyte i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/849 (10) mellan behöriga myndigheter som utövar tillsyn över kreditinstitut och finansiella institut och andra parter; dessa riktlinjer gäller inte för ECB).

Myndigheter med ansvar för penningtvätt/ finansiering av terrorism som undertecknat överenskommelsen om de praktiska formerna för informationsutbyte enligt artikel 57a.2 i direktiv (EU) 2015/849 (nedan kallad AML-överenskommelsen)

Artikel 117.5 i kapitalkravsdirektivet, artikel 3.4 och 3.5 i AML-överenskommelsen

Myndigheter med ansvar för penningtvätt/ finansiering av terrorism och medlemsstaternas finansunderrättelseenheter

Artikel 117.5 i kapitalkravsdirektivet och EBA:s riktlinjer om samarbete och informationsutbyte mellan tillsynsmyndigheter. Myndigheter med ansvar för penningtvätt/finansiering av terrorism och finansunderrättelseenheter enligt direktiv 2013/36/EU (EBA/GL/2021/15) (11)

Nationella marknadsmyndigheter i EU och EES

Artikel 56 i kapitalkravsdirektivet

Nationella tillsynsmyndigheter för försäkringsväsendet i EU och EES

Artikel 56 i kapitalkravsdirektivet

Insättningsgarantisystem, avtalsreglerade eller institutionella skyddssystem, konkurrensmyndigheter

Artikel 56 i kapitalkravsdirektivet, eller nationell lagstiftning som kräver ett yttrande från tillsynsmyndigheten

Nationella resolutionsmyndigheter i EU och EES

Artikel 56 i kapitalkravsdirektivet

Nationella makrotillsynsmyndigheter för uppgifter som faller utanför tillämpningsområdet för artikel 5 i SSM-förordningen

Artikel 56 i kapitalkravsdirektivet

Lagstadgade revisorer för viktiga institut

Artikel 56 f i kapitalkravsdirektivet

EBA:s riktlinjer för kommunikation mellan behöriga myndigheter som utövar tillsyn av kreditinstitut och de lagstadgade revisorer och revisionsbyråer som utför den lagstadgade revisionen av kreditinstitut (EBA/GL/2016/05) (12)

Nationella myndigheter med ansvar för att övervaka finansmarknaderna om dessa utsetts enligt artikel 24.1 i samband med artikel 24.4 h i Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG (13)

Artikel 56 i kapitalkravsdirektivet

Nationella myndigheter som ansvarar för övervakningen av personer som ansvarar för lagstadgad revision av instituts, försäkringsföretags och andra finansiella instituts räkenskaper

Artikel 57 i kapitalkravsdirektivet

Nationella myndigheter med ansvar att övervaka organ som medverkar vid instituts likvidation, konkurs samt liknande förfaranden

Artikel 57 i kapitalkravsdirektivet

Nationella myndigheter med ansvar att övervaka avtalsreglerade eller institutionella skyddssystem som avses i artikel 113.7 i kapitalkravsförordningen.

Artikel 57 i kapitalkravsdirektivet

Nationella myndigheter eller organ som är ansvariga för att upptäcka och utreda överträdelser av bolagsrättslig lagstiftning

Artikel 57 i kapitalkravsdirektivet

Nationella myndigheter med ansvar för att övervaka betalningssystem

Artikel 58 i kapitalkravsdirektivet

Internationella organisationer (Internationella valutafonden, Världsbanken, Banken för internationell betalningsutjämning (BIS), Rådet för finansiell stabilitet (FSB)

Artikel 58a i kapitalkravsdirektivet, utom vid datautbyte (t.ex. moduler avseende tekniska standarder för genomförande) avseende stresstester

Tillsynsmyndigheter i tredje länder

Artikel 55 i kapitalkravsdirektivet

Informationsutbyte enligt överenskommelser (samförståndsavtal), skriftliga överenskommelser om samordning och samarbete, institutionsspecifika gränsöverskridande samarbetsavtal som tagits fram av krishanteringsgrupper, skriftliga resolutionsarrangemang eller ad hoc avtal.

Myndigheter för nationella marknader, försäkring eller liknande i tredje länder

Artikel 55 i kapitalkravsdirektivet och tillämpliga arrangemang eller ad hoc-avtal

Myndigheter med ansvar för penningtvätt/ finansiering av terrorism och finansunderrättelseenheter i tredje länder

Artikel 55 i kapitalkravsdirektivet och i förekommande fall andra samarbetsformer

Resolutionsmyndigheter i tredje länder

Artikel 55 i kapitalkravsdirektivet, artiklarna 97 och 98 i direktivet om återhämtning och resolution av banker, i samband med tillämpliga arrangemang


(1)  Rådets förordning (EU) nr 1024/2013 av den 15 oktober 2013 om tilldelning av särskilda uppgifter till Europeiska centralbanken i fråga om politiken för tillsyn över kreditinstitut (EUT L 287, 29.10.2013, s. 63).

(2)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut och värdepappersföretag, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG (EUT L 176, 27.6.2013, s. 338) och EU:s genomförandeförordningar.

(3)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1093/2010 av den 24 november 2010 om inrättande av en europeisk tillsynsmyndighet (Europeiska bankmyndigheten), om ändring av beslut nr 716/2009/EG och om upphävande av kommissionens beslut 2009/78/EG (EUT L 331, 15.12.2010, s. 12).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013, s. 1).

(5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1092/2010 av den 24 november 2010 om makrotillsyn av det finansiella systemet på EU-nivå och om inrättande av en europeisk systemrisknämnd (EUT L 331, 15.12.2010, s. 1).

(6)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II) (EUT L 335, 17.12.2009, s. 1).

(7)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU (EUT L 173, 12.6.2014, s. 349).

(8)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/87/EG av den 16 december 2002 om extra tillsyn över kreditinstitut, försäkringsföretag och värdepappersföretag i ett finansiellt konglomerat och om ändring av rådets direktiv 73/239/EEG, 79/267/EEG, 92/49/EEG, 92/96/EEG, 93/6/EEG och 93/22/EEG samt Europaparlamentets och rådets direktiv 98/78/EG och 2000/12/EG (EUT L 35, 11.2.2003, s. 1)

(9)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/59/EU av den 15 maj 2014 om inrättande av en ram för återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av rådets direktiv 82/891/EEG och Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/24/EG, 2002/47/EG, 2004/25/EG, 2005/56/EG, 2007/36/EG, 2011/35/EU, 2012/30/EU och 2013/36/EU samt Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1093/2010 och (EU) nr 648/2012 (EUT L 173, 12.6.2014, s. 190).

(10)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2015/849 av den 20 maj 2015 om åtgärder för att förhindra att det finansiella systemet används för penningtvätt eller finansiering av terrorism, om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 och om upphävande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/60/EG och rådets och kommissionens direktiv 2006/70/EG (EUT L 141, 5.6.2015, s. 73).

(11)  Finns på EBA:s webbplats www.eba.europa.eu.

(12)  Finns på EBA:s webbplats.

(13)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/109/EG av den 15 december 2004 om harmonisering av insynskraven angående upplysningar om emittenter vars värdepapper är upptagna till handel på en reglerad marknad och om ändring av direktiv 2001/34/EG (EUT L 390, 31.12.2004, s. 38).


Top