EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018R0871

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/871 av den 14 juni 2018 om ändring av förordning (EG) nr 474/2006 vad gäller förteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud eller driftsrestriktioner i unionen (Text av betydelse för EES.)

C/2018/3853

EUT L 152, 15.6.2018, p. 5–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2018/871/oj

15.6.2018   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 152/5


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2018/871

av den 14 juni 2018

om ändring av förordning (EG) nr 474/2006 vad gäller förteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud eller driftsrestriktioner i unionen

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2111/2005 av den 14 december 2005 om upprättande av en gemenskapsförteckning över alla lufttrafikföretag som förbjudits att bedriva verksamhet inom gemenskapen och om information till flygpassagerare om vilket lufttrafikföretag som utför en viss flygning, samt om upphävande av artikel 9 i direktiv 2004/36/EG (1), särskilt artikel 4.2, och

av följande skäl:

(1)

Genom kommissionens förordning (EG) nr 474/2006 (2) upprättades en förteckning enligt kapitel II i förordning (EG) nr 2111/2005 över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen.

(2)

Vissa medlemsstater och Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (Easa) har, i enlighet med artikel 4.3 i förordning (EG) nr 2111/2005, lämnat information till kommissionen som är av betydelse för uppdateringen av den förteckningen. Relevant information har även lämnats av tredjeländer och internationella organisationer. Förteckningen bör därför uppdateras på grundval av denna information.

(3)

Kommissionen har informerat alla berörda lufttrafikföretag antingen direkt eller via de berörda tillsynsmyndigheterna, och meddelat de avgörande fakta och överväganden som kommer att ligga till grund för beslut om att belägga dem med verksamhetsförbud i unionen eller för beslut om att ändra villkoren i ett verksamhetsförbud för ett lufttrafikföretag som redan finns med i förteckningen.

(4)

Kommissionen har gett de berörda lufttrafikföretagen möjlighet att ta del av den dokumentation som medlemsstaterna lämnat in, att inkomma med skriftliga synpunkter och att lämna en muntlig redogörelse inför kommissionen och den kommitté som inrättats genom rådets förordning (EEG) nr 3922/1991 (3) (nedan kallad flygsäkerhetskommittén).

(5)

Kommissionen har uppdaterat flygsäkerhetskommittén om pågående gemensamma samråd, inom ramen för förordning (EG) nr 2111/2005 och kommissionens förordning (EG) nr 473/2006 (4), med behöriga myndigheter och lufttrafikföretag från Afghanistan, Angola, Bolivia, Gambia, Indonesien, Libyen, Nepal, Ryssland och Venezuela. Kommissionen har också lämnat uppgifter till flygsäkerhetskommittén om luftfartssäkerheten i Ekvatorialguinea, Kazakstan, Indien, Mauretanien, Moçambique, Filippinerna, Thailand, Ukraina och Zambia.

(6)

Kommissionen och flygsäkerhetskommittén har fått redogörelser från Easa om resultaten av Internationella civila luftfartsorganisationens (Icao) analys av granskningsrapporter inom ramen för Icaos allmänna program för granskning av säkerhetstillsynen. Medlemsstaterna uppmanades i detta sammanhang att prioritera rampinspektioner hos lufttrafikföretag som certifierats i tredjeländer där Icao har konstaterat allvarliga säkerhetsproblem (Significant Safety Concerns, SSC) eller där Easa har konstaterat att det finns betydande brister i systemet för säkerhetstillsyn. Som komplement till de samråd som kommissionen hållit i enlighet med förordning (EG) nr 2111/2005, kommer prioriteringen av rampinspektioner att göra det möjligt att få fram ytterligare information om säkerhetsnivån hos lufttrafikföretag som certifierats i dessa tredjeländer.

(7)

Easa har också informerat kommissionen och flygsäkerhetskommittén om resultaten av den analys av rampinspektioner som gjorts inom programmet för säkerhetskontroll av utländska luftfartyg (Safa-programmet) i enlighet med kommissionens förordning (EU) nr 965/2012 (5).

(8)

Easa informerade dessutom kommissionen och flygsäkerhetskommittén om de projekt för tekniskt bistånd som genomförts i tredjeländer som påverkas av åtgärder eller övervakning enligt förordning (EG) nr 2111/2005. Easa redogjorde för planer och förfrågningar om ytterligare tekniskt bistånd och samarbete för att förbättra de civila luftfartsmyndigheternas administrativa och tekniska kapacitet, i syfte att bidra till att åtgärda alla brister i uppfyllandet av tillämpliga internationella normer för den civila luftfarten. Medlemsstaterna uppmanades att svara på dessa förfrågningar bilateralt, i samordning med kommissionen och Easa. Kommissionen upprepade i detta sammanhang nyttan av att ge information till det internationella luftfartssamfundet, i synnerhet genom Icaos Scan-databas (Safety Collaborative Assistance Network), om det tekniska bistånd som tillhandahålls av unionen och dess medlemsstater för att förbättra luftfartssäkerheten i världen.

(9)

Kommissionen och flygsäkerhetskommittén fick också en uppdatering från Eurocontrol om statusen för Safas larmfunktion och aktuell statistik över varningsmeddelanden för lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud.

EU-lufttrafikföretag

(10)

Till följd av Easas analys av information från rampinspektioner som gjorts på EU-lufttrafikföretagens luftfartyg och från standardiseringsinspektioner som utförts av Easa, samt från specifika inspektioner och granskningar som utförts av nationella luftfartsmyndigheter, har flera medlemsstater vidtagit vissa verkställighetsåtgärder och informerat kommissionen och flygsäkerhetskommittén om dessa. Bulgarien informerade kommissionen och flygsäkerhetskommittén om vilka åtgärder landet hade vidtagit i fråga om lufttrafikföretaget Bulgaria Air.

(11)

Medlemsstaterna upprepade att de är redo att vidta nödvändiga åtgärder om relevant säkerhetsinformation skulle visa att det finns överhängande risker beroende på att unionens lufttrafikföretag inte uppfyller lämpliga internationella säkerhetsnormer.

Lufttrafikföretag från Afghanistan

(12)

Den 13 februari 2018 hölls ett tekniskt samråd mellan företrädare för kommissionen, Easa och den civila luftfartsmyndigheten i Islamiska republiken Afghanistan (nedan kallad ACAA) och lufttrafikföretaget Kam Air. Samrådet rörde framförallt det aktuella verksamhetsförbudet som införts för alla lufttrafikföretag från Afghanistan i enlighet med förordning (EG) nr 2111/2005.

(13)

Under mötet informerade ACAA om de framsteg som gjorts i fråga om genomförandet av den förstärkta säkerhetstillsynen. Under de senaste åren har ACAA återkallat eller upphävt flera drifttillstånd (AOC), flera luftfartyg har belagts med startförbud till följd av att de ansetts icke-luftvärdiga och stränga åtgärder har vidtagits mot flygbesättning som inte uppfyller internationella säkerhetsnormer. ACAA informerade också om att alla lufttrafikföretag som är registrerade i Afghanistan har varit föremål för ett omcertifieringsförfarande i enlighet med internationella normer. För närvarande innehar bara två lufttrafikföretag giltiga drifttillstånd, nämligen Kam Air och Ariana Afghan Airlines. Kam Air har omcertifierats helt och hållet i enlighet med den nya afghanska luftfartslagstiftningen och Ariana Afghan Airlines håller för närvarande på att omcertifieras. ACAA upprepade att myndigheten, i den mån den utmanande operativa miljön gör det möjligt, har för avsikt att uppfylla sina internationella skyldigheter när det gäller flygsäkerhet.

(14)

ACAA har börjat fylla i ett frågeformulär on-line inom ramen för Icaos allmänna program för granskning av säkerhetstillsynen och Icaos kontinuerliga övervakningsåtgärder (USOAP – CMA), men någon bevisning för detta har inte lämnats. Den ständige representanten för Afghanistan för Icao håller på att förhandla med Icao för att Icao så snart som möjligt ska genomföra en USOAP-inspektion.

(15)

Lufttrafikföretaget Kam Air höll en presentation av företagets utveckling och säkerhetshantering inom företaget. I september 2014 beslutade verkställande styrelsen för Kam Air att ompröva sin strategi och taktiska förfaranden för sin operativa verksamhet för att nå full överensstämmelse med ACAA:s nya förordningar och med internationella standarder och rekommenderade metoder. Ett övervakningsprogram för flygdata infördes och företaget är medvetet om driftsmässiga risker. Säkerhets- och kvalitetsledningssystem är på väg att införas.

(16)

Kommissionen noterar de insatser som gjorts av ACAA och det faktum att ACAA har åtagit sig att samarbeta med kommissionen för att tillhandahålla uppdateringar om läget när det gäller myndighetens övervakningsskyldigheter.

(17)

Kommissionen noterar emellertid att den operativa miljön fortsatt är utmanande i Afghanistan och de negativa konsekvenserna för ACAA i fråga om myndighetens förmåga att fullgöra skyldigheterna avseende säkerhetstillsynen. Kommissionen kommer att noggrant övervaka resultaten av Icaos planerade USOAP-granskning. Kommissionen anser därför att, på grundval av all tillgänglig information, den förteckning över lufttrafikföretag i fråga om Afghanistan som har belagts med verksamhetsförbud i unionen inte bör ändras, med undantag av de afghanska lufttrafikföretagen Afghan Jet International Airlines, East Horizon Airlines och Safi Airways, som fått sina drifttillstånd återkallade och därför inte länge måste vara med i förteckningen.

(18)

I enlighet med de gemensamma kriterier som fastställs i bilagan till förordning (EG) nr 2111/2005 görs därför bedömningen att gemenskapsförteckningen över lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen bör ändras så att lufttrafikföretagen Afghan Jet International Airlines, East Horizon Airlines och Safi Airways stryks från bilaga A till förordning (EG) nr 474/2006.

Lufttrafikföretag från Angola

(19)

I november 2008 (6) belades alla lufttrafikföretag som är certifierade i Angola, förutom ett, med fullständigt verksamhetsförbud, främst på grund av att de behöriga myndigheter som ansvarar för säkerhetstillsynen av lufttrafikföretag som är certifierade i Angola (nedan kallade Inavic) inte klarar av att tillämpa och kontrollera efterlevnaden av gällande internationella säkerhetsnormer. Ett partiellt undantag gjordes för lufttrafikföretaget TAAG Angola Airlines. TAAG Angola Airlines togs upp i bilaga B till förordning (EG) nr 474/2006 (7) och tilläts att bedriva flygverksamhet i unionen med en del av sin flotta.

(20)

Icao genomförde ett samordnat valideringsbesök i Angola i mars 2017. På grundval av resultaten från detta besök meddelade Icao att det allvarliga säkerhetsproblemet (Significant Safety Concern) vad gäller driften hade åtgärdats av Angolas behöriga myndigheter.

(21)

Genom en skrivelse av den 2 april 2018 informerade Angolas behöriga myndigheter kommissionen om framstegen i fråga om genomförandet av internationella säkerhetsnormer och resultaten av det samordnade valideringsbesöket.

(22)

Kommissionen välkomnar ansträngningarna från Inavic och det faktum att Inavic har åtagit sig att delta i samråd med kommissionen i syfte att tillhandahålla mer detaljerad information med avseende på gjorda framsteg i fråga om säkerhetstillsynen av de lufttrafikföretag som står under Inavicsansvar.

(23)

I enlighet med de gemensamma kriterierna i bilagan till förordning (EG) nr 2111/2005 anser kommissionen därför att det för närvarande inte finns någon anledning att ändra unionsförteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen med avseende på lufttrafikföretag från Angola.

Lufttrafikföretag från Bolivia

(24)

Den 30 januari 2018 hölls ett tekniskt samråd mellan företrädare för kommissionen, Easa, en medlemsstat och högre företrädare för Generaldirektoratet för civil luftfart i Bolivia (nedan kallat DGAC).

(25)

Kommissionen hade begärt DGAC att skulle lämna en förteckning över handlingar och åtgärder som skulle vidtas. DGAC lämnade alla nödvändiga handlingar i god tid och Easa analyserade denna dokumentation. Den preliminära slutsatsen var att rutinerna är väl dokumenterade, men att det inte var möjligt att bedöma deras faktiska korrekta genomförande. DGAC förefaller vara väl bemannat i fråga om antalet inspektörer, men det behövs mer information för att kontrollera att rätt kompetens finns tillgänglig för specialiserade uppgifter.

(26)

För att få mer insyn i tillsynen av flygverksamheten, ålade kommissionen Bolivias DGAC att lägga fram en detaljerad planering av de granskningar och inspektioner som planeras under 2018 och en översikt över de granskningar och inspektioner som utfördes under 2016 och 2017 av fem lufttrafikföretag som bedriver reguljär och icke-reguljär passagerartransport.

(27)

Denna kompletterande dokumentation har skickats till och mottagits av Easa. Slutsatsen är att det skett en betydande ökning av andelen utförda inspektioner mellan 2016 och 2017. I fråga om lufttrafikföretaget Boliviana de Aviacion, som är det enda bolivianska lufttrafikföretag som bedriver verksamhet i Europa, har 88 % av de planerade åtgärderna genomförts. Bolivias DGAC informerade om att man för det innevarande året (2018) har infört riskbaserad tillsyn. Det har noterats att i fråga om andra lufttrafikföretag måste det till ytterligare förbättringar, även om en riskanalys har gjorts.

(28)

Kommissionen noterar informationen från Bolivias DGAC. Kommissionen anser att, på grundval av tillgänglig information, inklusive den information som tillhandahölls av Bolivias DGAC vid det tekniska samrådet den 30 januari 2018, det för närvarande saknas anledning att införa några verksamhetsförbud eller driftsrestriktioner för lufttrafikföretag som är certifierade i Bolivia.

(29)

I enlighet med de gemensamma kriterierna i bilagan till förordning (EG) nr 2111/2005 anser kommissionen därför att det i nuläget inte finns någon anledning att ändra förteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen genom att ta med lufttrafikföretag från Bolivia.

(30)

Medlemsstaterna bör fortsätta att kontrollera att gällande internationella säkerhetsnormer efterlevs genom att prioritera rampinspektioner hos lufttrafikföretag som är certifierade i Bolivia, i enlighet med förordning (EU) nr 965/2012.

(31)

Skulle relevant säkerhetsinformation tyda på att det förekommer överhängande säkerhetsrisker till följd av bristande efterlevnad av internationella säkerhetsnormer, kan kommissionen tvingas att vidta åtgärder i enlighet med förordning (EG) nr 2111/2005.

Lufttrafikföretag från Gambia

(32)

Under 2014 och 2015 visade Safa-inspektioner av lufttrafikföretagen Aeolus Air Ltd och SIPJ (G) Ltd som bägge innehar drifttillstånd utfärdade av Gambias civila luftfartsmyndighet (nedan kallad CAAG), att det fanns allvarliga säkerhetsbrister.

(33)

Den 24 juli 2015 skickade Easa en skrivelse till CAAG med resultaten från en rampinspektion som utförts på SIPJ (G) Ltd. I samma skrivelse informerade dessutom Easa CAAG att trots att flygplaner kategoriserades som allmänflyg och flygbesättningar uppgav att de var verksamma inom ramen för statliga flygningar, fanns det i själva verket belägg för att verksamheten var av kommersiell natur.

(34)

Vidare undersökningar avslöjade att det berörda luftfartyget var registrerat i Amerikas förenta stater. Easa kontaktade de civila luftfartsmyndigheterna i Amerikas förenta stater angående detta luftfartyg. Easa har också formellt tagit kontakt med de gambiska myndigheterna, som dock inte har svarat. SIPJ (G) Ltd har inte ansökt om auktorisation som operatör från tredjeland.

(35)

En serie Safa-inspektioner av lufttrafikföretaget SIPJ (G) Ltd under 2016 resulterade i ytterligare allvarliga iakttagelser. I samtliga fall kategoriserades flygningarna som allmänflyg. Det fanns emellertid indikationer på att flygningarna var kommersiella, men hade kategoriserats som allmänflygningar för att kringgå gällande Icao-säkerhetsnormer och, mer specifikt, kraven för auktorisation som operatör från tredjeland i unionens luftrum.

(36)

För att situationen ska kunna övervakas noggrant kommer kommissionen att inleda tekniska samråd med de gambiska myndigheterna, i enlighet med artikel 3.2 i förordning (EG) nr 473/2006.

(37)

Medlemsstaterna måste fortsätta att kontrollera att gällande internationella säkerhetsnormer efterlevs genom att prioritera rampinspektioner hos lufttrafikföretag som är registrerade i Gambia, i enlighet med förordning (EU) nr 965/2012.

(38)

Skulle relevant säkerhetsinformation tyda på att det förekommer överhängande säkerhetsrisker till följd av bristande efterlevnad av internationella säkerhetsnormer, får kommissionen vidta åtgärder i enlighet med förordning (EG) nr 2111/2005.

(39)

I enlighet med de gemensamma kriterierna i bilagan till förordning (EG) nr 2111/2005 görs därför bedömningen att det i nuläget inte finns någon anledning att ändra unionsförteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen med avseende på lufttrafikföretag från Gambia.

Lufttrafikföretag från Indonesien

(40)

Unionen genomförde ett utvärderingsbesök på plats i Indonesien den 12–21 mars 2018. Experter från kommissionen, Easa och medlemsstaterna deltog i besöket. Utvärderingsbesöket genomfördes hos Indonesiens generaldirektorat för civil luftfart (nedan kallat Indonesiens DGCA) och hos flera lufttrafikföretag som är certifierade i Indonesien, nämligen Batik Air, för att en jämförelse skulle kunna göras med det senaste utvärderingsbesöket från unionen under 2016, Wings Air, som är ett lufttrafikföretag i samma grupp (Lion Group) som Batik Air och en viktig användare av turbopropplan (ATR42/72), Sriwijaya Air, det största lufttrafikföretaget som fortfarande befinner sig i förteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen, TransNusa, med en flotta som består av både turbofläkt- och turbopropplan (samtliga certifierade enligt CASR-121), Spirit Aviation Sentosa och Susi Air, som bägge certifierats enligt CASR-135, med pendlingstrafik och charterflygningar. Utvärderingen omfattade besök i två avlägsna områden: en bas för TransNusa placerad i Kupang och huvudkontoret för Susi Air i Pangandaran.

(41)

Under unionens utvärderingsbesök på plats konstaterades att DGCA emellertid inte bara bibehållit sina tidigare resultat, utan också gjort stora förbättringar på ett antal områden sedan 2016 då unionen gjorde sitt senaste utvärderingsbesök. Av särskild betydelse var den stabilitet som DGCA uppnått i fråga om utarbetande av nationella luftfartsbestämmelser och den mognad som visats i fråga om att genomföra en korrekt och effektiv tillsyn. Vid tidigare tillfällen konstaterades att olika regleringsmodeller hade övervägts eller antagits, så att Indonesien kunde visa överensstämmelse med Icaos standarder. Detta tillvägagångssätt ledde till bristande tydlighet. EU:s besöksgrupp välkomnade DGCA:s beslut att anta en tydlig strategi för att följa Icaos bestämmelser och för att utarbeta utkast till bestämmelser i linje med Icaos senaste ändringar på egen hand.

(42)

Experterna kunde fastställa att övervakningsverksamheten, både granskningar och inspektioner, fortsätter att planeras på årsbasis och att övervakningsverksamheten till största delen bedrivs enligt planen.

(43)

DGCA har förmåga att locka till sig tillräckligt med personal, i proportion till den nuvarande storleken och omfattningen av den flygindustri som tillsynen gäller. Antalet anställda har ökat kraftigt sedan 2016 och det finns planer på att rekrytera fler personer. All intervjuad personal var kvalificerad och ansågs ha goda kunskaper. Programmen och planerna för teoretisk utbildning ansågs vara lämpliga. Det konstaterades dock att det fortfarande behövs ytterligare praktisk utbildning av inspektörer när det gäller rapportering, kontrollernas djup, orsaksanalys och åtgärdande av funna brister.

(44)

Indonesiens DGCA kunde visa att åtgärder för kontroll av efterlevnaden vid behov vidtas genom skriftliga varningar, indragningar, återkallanden och finansiella sanktioner. Sedan 2017 har det skett fyra återkallanden och elva indragningar, och 21 skriftliga varningar har skickats.

(45)

Lion-gruppen består av sex lufttrafikföretag som är certifierade i tre delstater och som har en integrerad strategi för verksamheten samt för säkerhetsorganisation och kvalitetsledning. Inom Lion-gruppen är Batik Air och Wings Air två innehavare av drifttillstånd som certifierats i Indonesien. Batik Air besöktes redan 2016 vid unionens utvärderingsbesök på plats och kunde då visa att det fortsätter ha välfungerande säkerhetssystem och kvalitetssäkrings- och kvalitetsledningssystem. Lufttrafikföretaget eftersträvar ytterligare förbättringar. Batik Air har beaktat de påpekanden som gjordes av EU:s besöksgrupp 2016 och har införlivat icke-obligatoriska förbättringar, i synnerhet i fråga om säkerhetsriskbedömning. Wings Air anställer professionella besättningar och professionell personal och har ledningssystem för de olika verksamheterna. Ledningen, hos både de enskilda luftfartsföretagen och på koncernnivå, tar emot och agerar utifrån säkerhets- och kvalitetsinformation och -analyser. Ledningen sprider också informationen och de korrigerande åtgärderna via interna publikationer, elektroniska eller andra.

(46)

Sriwijaya Air är det tredje största lufttrafikföretaget i Indonesien. Företaget har ett väletablerat säkerhetsledningssystem. De högre chefer som intervjuades hade en god förståelse för de relevanta frågorna samt goda kunskaper om de system som används för att hantera säkerhet och kontroll av flyg- och markverksamhet. Utöver de obligatoriska blodtrycks- och alkoholkontrollerna före varje tjänstgöringsperiod (både för flygpersonal och kabinpersonal), har Sriwijaya Air infört slumpmässiga kontroller av narkotikapåverkan. Kvalitetsstyrningssystemet befinner sig i ett tidigt skede, eftersom det började tillämpas först förra året. All personal i kvalitetsdirektorat är utbildade revisorer. Förbättringar kan göras på området luftvärdighet inom Sriwijaya Air så att man enkelt kan hämta information om underhållsprogram för luftfartygen uppfyller kraven.

(47)

TransNusa är ett litet inhemskt lufttrafikföretag. Kontroll av luftvärdighet och av verksamheten befanns vara tillfredsställande. Lufttrafikföretaget har utvecklat ett väl fungerande säkerhetsledningssystem och tillämpar på frivillig basis ett system för övervakning och analys av flyguppgifter. Det fanns belägg för ett kvalitetsstyrningssystem, som skulle behöva förbättras ytterligare. Anläggningarna för linjeunderhåll i Kupang var lämpliga för typen av den bedrivna verksamheten. Sammantaget ansågs TransNusa följa tillämpliga normer.

(48)

Spirit Aviation Sentosa är ett nyligen certifierat lufttrafikföretag och är ett av de mindre lufttrafikföretagen i Indonesien med ett CASR-135-drifttillstånd. Kontoren ligger visserligen i Jakarta, men verksamheten sker främst på landsbygden i Papua. Säkerhetsledningssystemet är väl utvecklat. På verksamhetsområdet ansågs organisationen vara tillfredsställande. Den fortlöpande luftvärdigheten måste förbättras.

(49)

Susi Air är ett lufttrafikföretag som är certifierat enligt CASR-135 och som bedriver verksamhet med en flotta av Cessna Grand Caravan. Det har inrättat ett säkerhetsledningssystem. Klassificering av tillbud, identifiering av de allvarligaste riskerna och hantering av förändringar sker manuellt baserat på olika uppgiftskällor som inte är standardiserade. Arbetsbördan verkar vara alltför stor för det antal personer som arbetar inom säkerhetsledningssystemet. Det behövs mer personal med lämplig utbildning och tillräckliga verktyg, särskilt om flottan ökar som förväntat. Besöksgruppen från EU noterade företagets robusta besättningssystem och att piloterna var välutbildade. I fråga om underhåll är företaget väl förberett och har god utrustning och har förmåga att stödja underhållsarbeten på avlägsna platser. Förutom på underhållsområdet, ansågs företaget behöva mer personal på andra områden.

(50)

Rent allmänt noterade besöksgruppen från EU att samtliga besökta lufttrafikföretag tycks ha ett icke-bestraffande rapporteringssystem.

(51)

Vid besöken hos lufttrafikföretagen listades, i fråga om deras säkerhetsledningssystem, antikollisionsvarningssystem – föreslagna undanmanövrer (TCAS och RA) och icke-stabiliserade metoder bland de fem allvarligaste riskerna. Det finns studier som visar att det sker betydligt färre händelser av dessa typer om man använder förfaranden för prestandabaserad navigering. Indonesiens DGCA ansvarar för godkännande av utformningen av förfaranden för prestandabaserad navigering. Med tanke på de fastställda fem viktigaste riskerna, rekommenderas starkt att myndigheten främjar användningen av prestandabaserad navigering. I detta syfte bör DGCA samarbeta med alla berörda parter (t.ex. lufttrafikföretag, leverantörer av flygtrafiktjänster, flygplatser) för att främja användningen av prestandabaserad navigering och ta fram en stabil färdplan innehållande nödvändigt samarbete och utbildning.

(52)

Indonesiens DGCA och lufttrafikföretagen Sriwijaya Air, Wings Air och Susi Air utfrågades av kommissionen och flygsäkerhetskommittén den 30 maj 2018. Indonesiens DGCA redogjorde för sin organisatoriska struktur, inklusive närmare information om den personal som överförts till dess direktorat för luftvärdighet och luftfartygsverksamhet, om den ständigt växande budget som är tillgänglig för säkerhetstillsynsuppgifter och utbildning av inspektörer, samt om flytten till nya moderna anläggningar. Indonesiens DGCA lämnade närmare uppgifter om resultaten från Icaos senaste samordnade valideringsbesök som utfördes i oktober 2017 och som tyder på ett effektivt genomförandevärde på 80,34 %. Indonesiens DGCA lämnade information om status och planering av genomförandet av den prestandabaserade navigeringen under 2017 och 2018, vilket visar att slutligen kommer ett stort antal flygplatser att få förfaranden för prestandabaserad navigering. Indonesiens DGCA sammanfattade de korrigerande åtgärder som vidtagits till följd av experternas iakttagelser under unionens utvärderingsbesök på plats 2018. Ett förbättringsprogram har utarbetats på grundval av unionens utvärderingsbesök på plats och valideringsbesök 2018.

(53)

Vid utfrågningen åtog sig Indonesiens DGCA att hålla kommissionen informerad om de åtgärder som vidtagits med avseende på de två samordnade valideringsbesök som Icao utfört i Indonesien och de återstående synpunkterna från unionens utvärderingsbesök på plats 2018. Indonesiska DGCA har dessutom förbundit sig till en fortlöpande säkerhetsdialog, som ska ske genom tillhandahållande av relevant säkerhetsinformation och genom ytterligare möten om och när kommissionen anser det vara nödvändigt.

(54)

Sriwijaya Air ingår i Sriwijaya Air Group. Sriwijaya Air presenterade expansionsplanerna för sin flotta som innebär att den växer från dagens 37 luftfartyg till 42 luftfartyg 2021, information om rekryteringen av piloter samt en beskrivning av områdena verksamhet, utbildning och underhåll. Sriwijaya Air informerade om sina säkerhetsstyrningssystem, program för analys av flygdata och indikatorer för säkerhetsprestanda. Företaget rapporterade också om den tillsynsverksamhet som Indonesiens DGCA har utövat i fråga om Sriwijaya Air under 2017 och statusen på resultaten från denna tillsyn, vilka samtliga har åtgärdats. Sriwijaya Air redogjorde för den plan för korrigerande åtgärder som utarbetats på grundval av iakttagelserna i samband med unionens utvärderingsbesök på plats 2018.

(55)

Wings Air redogjorde för strukturen på och funktionen hos dess säkerhetsledningssystem och de processer som företaget har inrättat för att säkerställa säkerheten i sin verksamhet. Under utfrågningen informerade Wings Air också kommissionen och flygsäkerhetskommittén om den plan med korrigerande åtgärder som företaget utarbetat på grundval av de iakttagelser som gjordes vid unionens utvärderingsbesök på plats 2018. Planen omfattar korrigerande åtgärder baserade på en orsaksanalys avseende dessa iakttagelser. Wings Air informerade dessutom om sin undersökning av en nyligen inträffad kollision på marken där ett av deras luftfarttyg var inblandat, samt de säkerhetsåtgärder Wings Air vidtog omedelbart efter olyckan.

(56)

Susi Air presenterade sin organisation, typ av verksamheter och sin personalstyrka samt detaljer om rekryteringsprocessen för piloter, inklusive utbildning via sitt utbildningscenter. Susi Air framhöll den krävande kvalificeringsprocessen, beskrev företagets rutiner och strategier som antagits för att säkerställa säker drift i avlägsna områden i Papua och lämnade information om underhåll och drift. De införda e-SMS:en underlättar omedelbar rapportering av händelser som bidrar till en god säkerhetskultur. Susi Air rapporterade också om den tillsynsverksamhet som Indonesiens DGCA har utövat i fråga om Susi Air under 2017 och statusen på anmärkningarna från denna tillsyn, vilka samtliga har åtgärdats. Susi Air redogjorde för den plan med korrigerande åtgärder som företaget utarbetat på grundval av iakttagelser som gjordes vid unionens utvärderingsbesök på plats 2018.

(57)

Kommissionen noterar med tillfredsställelse att som en reaktion på de senaste årens olyckor har Indonesiens DGCA fastställt fem prioriterade områden för utökade åtgärder, utvecklat lämpliga mildrande åtgärder och informerat samtliga indonesiska lufttrafikföretag om detta. Dessa prioriterade områden omfattar avåkningar från start- och landningsbanan. I detta hänseende uppmanar kommissionen Indonesiens DGCA att systematiskt analysera orsakerna vid allvarliga incidenter eller olyckor, och att säkerställa att alla indonesiska lufttrafikföretag gör detsamma.

(58)

Kommissionen noterar med tillfredsställelse den handlingsplan om påskyndat införande av prestandabaserad navigeringskapacitet som Indonesiens DGCA utvecklat, i linje med rekommendationerna från unionens säkerhetsbedömningsrapport, och betonar vikten av att denna handlingsplan tillämpas effektivt.

(59)

Kommissionen noterar Indonesiens DGCA:s vilja att fortsätta nuvarande praxis att ta emot utländska experter inom dess direktorat för luftvärdighet och luftfartygsverksamhet för att uppmuntra sina egna inspektörer till ännu effektivare inspektioner av den indonesiska luftfartsindustrin och myndighetens vilja att investera i denna praxis.

(60)

Kommissionen betonar att det är av avgörande betydelse att de indonesiska myndigheterna säkerställer att Indonesiens DGCA:s säkerhetstillsyn även i framtiden får tillräckliga resurser så att den effektivt kan ta itu med den omfattande indonesiska luftfartsindustrin, framför allt mot bakgrund av att den förväntas växa. Kommissionen noterar åtagandet från den indonesiska regeringen i detta avseende.

(61)

På grundval av all tillgänglig information, inklusive resultaten från unionens utvärderingsbesök på plats i mars 2018 och utfrågningen i flygsäkerhetskommittén, anser kommissionen att det finns tillräckliga bevis på överensstämmelse med gällande internationella säkerhetsnormer och rekommenderad praxis när det gäller Indonesiens DGCA och de lufttrafikföretag som är certifierade i Indonesien.

(62)

I enlighet med de gemensamma kriterier som fastställs i bilagan till förordning (EG) nr 2111/2005 görs därför bedömningen att förteckningen över lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen bör ändras så att alla lufttrafikföretag som är certifierade i Indonesien stryks från bilaga A till förordning (EG) nr 474/2006.

(63)

Medlemsstaterna bör fortsätta att kontrollera att gällande internationella säkerhetsnormer efterlevs genom att prioritera rampinspektioner hos lufttrafikföretag som är certifierade i Indonesien, i enlighet med förordning (EU) nr 965/2012.

(64)

Skulle relevant säkerhetsinformation tyda på att det förekommer överhängande säkerhetsrisker till följd av bristande efterlevnad av internationella säkerhetsnormer, kan kommissionen vidta åtgärder i enlighet med förordning (EG) nr 2111/2005.

Lufttrafikföretag från Libyen

(65)

Den 20 april 2018 hölls ett tekniskt samråd med representanter från kommissionen, Easa, en medlemsstat, representanter från Libyens regering och Libyens civila luftfartsmyndighet (nedan kallad LYCAA).

(66)

Vid detta möte lämnade LYCAA uppdaterad information om hur Icaos plan med korrigerande åtgärder fortlöper, om de områden där LYCAA begär tekniskt bistånd och om en färdplan för att häva EU:s verksamhetsförbud. LYCAA upprepade sitt åtagande att genomföra sina internationella skyldigheter i fråga om luftfartssäkerhet. LYCAA informerade om att man arbetat intensivt med detta och att situationen har förbättrats avsevärt.

(67)

Kommissionen noterar de insatser som gjorts av LYCAA och det faktum att LYCAA har åtagit sig att samarbeta med kommissionen för att tillhandahålla uppdateringar om läget när det gäller myndighetens övervakningsskyldigheter. LYCAA:s presentation innehöll dock endast begränsad information och var inte heller tillräckligt detaljerad. Dessutom fortsätter den operativa miljön i Libyen att vara mycket besvärlig. Den 30 april 2018 skickade kommissionen en skrivelse till LYCAA och bad om ytterligare teknisk information.

(68)

Icaos senaste revision ägde rum 2007 och det faktiska genomförandet låg på 28,86 %. LYCAA arbetar för närvarande med planen med korrigerande åtgärder. Kommissionen rekommenderar att Libyen står värd för en USOAP-granskning från Icaos sida som ett viktigt steg på vägen mot att häva det nuvarande verksamhetsförbudet mot libyska lufttrafikföretag. Det är dessutom viktigt att de operativa svårigheter som uppstått till följd av den svåra säkerhetssituationen får en tillfredsställande lösning. Kommissionen rekommenderar LYCAA att inrikta sig på att få till stånd en USOAP-granskning från Icao. Under tiden skulle värdefull säkerhetsinformation kunna hämtas från utländska aktörer som skulle kunna besluta att återuppta flygverksamhet till Libyen.

(69)

På grundval av all tillgänglig information, inbegripet informationen från LYCAA vid det tekniska samrådet den 20 april 2018, anser kommissionen att förteckningen över lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen inte bör ändras.

(70)

I enlighet med de gemensamma kriterierna i bilagan till förordning (EG) nr 2111/2005 anser kommissionen därför att det för närvarande inte finns någon anledning att ändra unionsförteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen med avseende på lufttrafikföretag från Libyen.

Lufttrafikföretag från Nepal

(71)

Den 19 januari 2018 hölls ett tekniskt samråd med representanter från kommissionen, Easa och Nepals civila luftfartsmyndighet (nedan kallad CAAN). CAAN bjöds till Bryssel i syfte att ge kommissionen aktuell information om den förbättrade tillämpningen av internationella säkerhetsnormer i Nepals luftfartssystem.

(72)

Senaste gången ett möte med CAAN organiserades av kommissionen var i november 2014. I februari 2014 genomförde unionen ett utvärderingsbesök på plats, då man kunde bekräfta den låga tillämpningsgraden av internationella säkerhetsnormer. I enlighet med slutrapporten från unionens kontrollbesök på plats i februari 2014 togs ett antal iakttagelser upp i fråga om CAAN:s regler, förfaranden och praxis när det gäller personalcertifiering.

(73)

Under samrådet den 19 januari 2018 lämnade CAAN information om de åtgärder som vidtagits för att utveckla en nationell rättslig ram som överensstämmer med internationella säkerhetsnormer och för att förbättra systemet för säkerhetstillsyn i Nepal, inklusive de åtgärder som görs för att förebygga olyckor. Vid samrådet begärde kommissionen ytterligare information från CAAN.

(74)

Genom en skrivelse av den 2 mars 2018 lämnade CAAN till kommissionen in belägg för det arbete som utförts för att åtgärda de observationer som gjordes vid unionens utvärderingsbesök på plats i februari 2014.

(75)

CAAN tillhandahöll också bland annat information om den årliga övervaknings- och regleringsmässiga revisionsplanen för 2017, förslaget för programmet för säkerhetstillsyn för 2018, det statliga säkerhetsprogrammet för en checklista för bristanalys, tillsammans med den statliga säkerhetsstrategin och en lägesrapport om säkerhetsledningssystemet för nepalesiska lufttrafikföretag.

(76)

Mot bakgrund av aktuell information förefaller CAAN ha gjort vissa framsteg i fråga om tillämpningen av internationella säkerhetsnormer. I dagsläget saknas dock tillräckligt stöd och bevis för att man ska kunna mjuka upp de operativa begränsningarna för lufttrafikföretag från Nepal. De påstådda förbättringarna måste verifieras innan ett välgrundat beslut om ett eventuellt hävande av verksamhetsförbudet mot lufttrafikföretag från Nepal kan fattas. I detta sammanhang skulle ett utvärderingsbesök från unionen till Nepal kunna övervägas.

(77)

I enlighet med de gemensamma kriterierna i bilagan till förordning (EG) nr 2111/2005 anser kommissionen därför att det för närvarande inte finns någon anledning att ändra unionsförteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen med avseende på lufttrafikföretag från Nepal.

Lufttrafikföretag från Ryssland

(78)

Kommissionen, Easa och de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna har den senaste tiden fortsatt att uppmärksamt övervaka säkerheten hos de lufttrafikföretag som är certifierade i Ryssland och som bedriver verksamhet i unionen, bl.a. genom att prioritera rampinspektioner hos vissa ryska lufttrafikföretag i enlighet med förordning (EU) nr 965/2012.

(79)

Den 26 april 2018 höll företrädare för kommissionen, Easa och en medlemsstat ett möte med företrädare för ryska federala lufttransportmyndigheten (nedan kallad Fata). Syftet med mötet var att granska säkerheten hos ryska lufttrafikföretag på grundval av rampinspektionsrapporter inom ramen för Safa för perioden 9 april 2017–8 april 2018 och identifiera fall som behöver ägnas särskild uppmärksamhet. Mötet användes också för att göra det möjligt för kommissionen att få information om särskilda åtgärder för säkerhetstillsyn som Fata vidtar mot bakgrund av fotbolls-VM 2018.

(80)

Under mötet granskade kommissionen mer ingående Safa-resultaten för nio lufttrafikföretag som är certifierade i Ryssland. Även om inga säkerhetsproblem konstaterades på grundval av rampinspektioner, informerade Fata kommissionen om säkerhetstillsynen av dessa lufttrafikföretag och verkställighetsåtgärder som vidtagits mot två av dem.

(81)

När det gäller 2018 års fotbolls-VM informerade Fata kommissionen om ytterligare åtgärder som vidtagits för att säkerställa luftfartssäkerheten under detta arrangemang.

(82)

På grundval av den information som för närvarande finns tillgänglig, inklusive de uppgifter som lämnats av Fata under det tekniska samrådet den 26 april 2018, anses Fata för närvarande både ha förmåga och vilja att åtgärda säkerhetsbrister hos lufttrafikföretag som är certifierade i Ryssland, På grundval av detta drog kommissionen slutsatsen att det inte var nödvändigt att anordna en utfrågning inför kommissionen och flygsäkerhetskommittén av de ryska luftfartsmyndigheterna eller av något lufttrafikföretag som är certifierat i Ryssland.

(83)

I enlighet med de gemensamma kriterierna i bilagan till förordning (EG) nr 2111/2005 anses det därför i detta stadium inte finnas någon anledning att ändra förteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen för att ta med lufttrafikföretag från Ryssland.

(84)

Medlemsstaterna måste emellertid fortsätta att kontrollera att lufttrafikföretag från Ryssland faktiskt uppfyller gällande internationella säkerhetsnormer genom att prioritera rampinspektioner i enlighet med förordning (EU) nr 965/2012. Skulle dessa inspektioner visa på en överhängande säkerhetsrisk på grund av bristande efterlevnad av relevanta internationella säkerhetsnormer, kan kommissionen tvingas vidta åtgärder mot lufttrafikföretag från Ryssland i enlighet med förordning (EG) nr 2111/2005.

Lufttrafikföretag från Venezuela

(85)

Den 6 mars 2017 inkom lufttrafikföretaget Avior Airlines, som certifierats i Venezuela, till Easa med en ansökan om auktorisation som tredjelandsoperatör. Easa bedömde ansökan och drog slutsatsen att en fortsatt bedömning inte skulle resultera i någon auktorisation som tredjelandsoperatör för Avior Airlines och att lufttrafikföretaget inte uppfyller de tillämpliga kraven i förordning (EU) nr 452/2014. Den 4 oktober 2017 avslog därför Easa av säkerhetsskäl Avior Airlines ansökan om auktorisation som tredjelandsoperatör.

(86)

Den 14 november 2017 hördes både Venezuelas civila luftfartsmyndighet (nedan kallad Inac) och Avior Airlines av kommissionen och flygsäkerhetskommittén i enlighet med förordning (EG) nr 2111/2005.

(87)

Den information som fanns tillgänglig vid tidpunkten för utfrågningen, baserad på Easas bedömning av auktorisationen som tredjelandsoperatör, de rampinspektioner som utförts av medlemsstaterna och den information som överlämnats av Inac och Avior Airlines, visade att Inac bör utveckla inspektionsorganens kapacitet ytterligare när det gäller lufttrafikföretag som den ansvarar för, och att Avior Airlines inte var i stånd att åtgärda säkerhetsbrister.

(88)

Följaktligen ändrades förteckningen över lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen och lufttrafikföretaget Avior Airlines togs upp i bilaga A till förordning (EG) nr 474/2006 (8).

(89)

Den information som föreligger, och som grundar sig på resultaten från Safa-inspektionen, visar att det finns styrkta bevis på allvarliga säkerhetsbrister hos Avior Airlines. Varken Avior Airlines eller Inac är i stånd att åtgärda dessa säkerhetsbrister, vilket bland annat bevisas av de icke ändamålsenliga och otillräckliga handlingsplaner med korrigerande åtgärder som Avior Airlines lagt fram som svar på de brister som konstaterats under Safa-inspektionerna, och av det faktum att det genomsnittliga antalet Safa-anmärkningarna i fråga om venezuelanska lufttrafikföretag har ökat sedan oktober 2017.

(90)

För att situationen ska kunna övervakas noggrant, kommer kommissionens samråd med de venezuelanska myndigheterna att fortsätta, i enlighet med artikel 3.2 i förordning (EG) nr 473/2006.

(91)

Medlemsstaterna måste fortsätta att kontrollera att gällande internationella säkerhetsnormer efterlevs genom att prioritera rampinspektioner hos lufttrafikföretag som är certifierade i Venezuela, i enlighet med förordning (EU) nr 965/2012.

(92)

Skulle relevant säkerhetsinformation tyda på att det förekommer överhängande säkerhetsrisker till följd av bristande efterlevnad av internationella säkerhetsnormer, får kommissionen vidta åtgärder i enlighet med förordning (EG) nr 2111/2005.

(93)

I enlighet med de gemensamma kriterierna i bilagan till förordning (EG) nr 2111/2005 görs därför bedömningen att det i nuläget inte finns någon anledning att ändra unionsförteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen med avseende på lufttrafikföretag från Venezuela.

(94)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från flygsäkerhetskommittén.

(95)

Förordning (EG) nr 474/2006 bör därför ändras i enlighet med detta.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EG) nr 474/2006 ska ändras på följande sätt:

1.

Bilaga A ska ersättas med texten i bilaga I till den här förordningen.

2.

Bilaga B ska ersättas med texten i bilaga II till den här förordningen.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 14 juni 2018.

På kommissionens vägnar

För ordföranden

Violeta BULC

Ledamot av kommissionen


(1)  EUT L 344, 27.12.2005, s. 15.

(2)  Kommissionens förordning (EG) nr 474/2006 av den 22 mars 2006 om upprättande av en gemenskapsförteckning enligt kapitel II i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2111/2005 över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i gemenskapen (EUT L 84, 23.3.2006, s. 14).

(3)  Rådets förordning (EEG) nr 3922/1991 av den 16 december 1991 om harmonisering av tekniska krav och administrativa förfaranden inom området civil luftfart (EGT L 373, 31.12.1991, s. 4).

(4)  Kommissionens förordning (EG) nr 473/2006 av den 22 mars 2006 om genomförandebestämmelser för gemenskapsförteckningen enligt kapitel II i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2111/2005 över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i gemenskapen (EUT L 84, 23.3.2006, s. 8).

(5)  Kommissionens förordning (EU) nr 965/2012 av den 5 oktober 2012 om tekniska krav och administrativa förfaranden i samband med flygdrift enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 216/2008 (EUT L 296, 25.10.2012, s. 1).

(6)  Kommissionens förordning (EG) nr 1131/2008 av den 14 november 2008 om ändring av förordning (EG) nr 474/2006 vad gäller förteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen, skälen 8–11 om Angola.

(7)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 619/2009 av den 13 juli 2009 om ändring av förordning (EG) nr 474/2006 vad gäller förteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen, skälen 54–62 om Angola. Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/963 av den 16 juni 2016 om ändring av förordning (EG) nr 474/2006 vad gäller förteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen, skälen 12–17 om Angola.

(8)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 787/2007 av den 4 juli 2007 om ändring av förordning (EG) nr 474/2006 vad gäller förteckningen över de lufttrafikföretag som har belagts med verksamhetsförbud i unionen, skälen 70–81 om Venezuela.


BILAGA I

BILAGA A

FÖRTECKNING ÖVER DE LUFTTRAFIKFÖRETAG SOM HAR BELAGTS MED VERKSAMHETSFÖRBUD I UNIONEN, SAMT UNDANTAG (1)

Lufttrafikföretagets namn som juridisk person enligt drifttillståndet (AOC) (plus eventuellt avvikande firmanamn)

Nummer på drifttillstånd (AOC) eller operativ licens

Icaos treställiga bokstavskod

Operatörens administrerande stat

(1)

(2)

(3)

(4)

AVIOR AIRLINES

ROI-RNR-011

ROI

Venezuela

BLUE WING AIRLINES

SRBWA-01/2002

BWI

Surinam

IRAN ASEMAN AIRLINES

FS-102

IRC

Islamiska republiken Iran

IRAQI AIRWAYS

001

IAW

Irak

MED-VIEW AIRLINE

MVA/AOC/10–12/05

MEV

Nigeria

AIR ZIMBABWE (PVT) LTD

177/04

AZW

Zimbabwe

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Afghanistans tillsynsmyndigheter, inklusive

 

 

Islamiska republiken Afghanistan

ARIANA AFGHAN AIRLINES

AOC 009

AFG

Islamiska republiken Afghanistan

KAM AIR

AOC 001

KMF

Islamiska republiken Afghanistan

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Angolas tillsynsmyndigheter, med undantag av TAAG Angola Airlines, som förts upp i bilaga B, inklusive

 

 

Republiken Angola

AEROJET

AO 008-01/11

TEJ

Republiken Angola

AIR GICANGO

009

Okänd

Republiken Angola

AIR JET

AO 006-01/11-MBC

MBC

Republiken Angola

AIR NAVE

017

Okänd

Republiken Angola

AIR26

AO 003-01/11-DCD

DCD

Republiken Angola

ANGOLA AIR SERVICES

006

Okänd

Republiken Angola

DIEXIM

007

Okänd

Republiken Angola

FLY540

AO 004-01 FLYA

Okänd

Republiken Angola

GIRA GLOBO

008

GGL

Republiken Angola

HELIANG

010

Okänd

Republiken Angola

HELIMALONGO

AO 005-01/11

Okänd

Republiken Angola

MAVEWA

016

Okänd

Republiken Angola

SONAIR

AO 002-01/10-SOR

SOR

Republiken Angola

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Republiken Kongos tillsynsmyndigheter, inklusive

 

 

Republiken Kongo

AERO SERVICE

RAC06-002

RSR

Republiken Kongo

CANADIAN AIRWAYS CONGO

RAC06-012

Okänd

Republiken Kongo

EMERAUDE

RAC06-008

Okänd

Republiken Kongo

EQUAFLIGHT SERVICES

RAC 06-003

EKA

Republiken Kongo

EQUAJET

RAC06-007

Okänd

Republiken Kongo

EQUATORIAL CONGO AIRLINES SA.

RAC 06-014

Okänd

Republiken Kongo

MISTRAL AVIATION

RAC06-011

Okänd

Republiken Kongo

TRANS AIR CONGO

RAC 06-001

TSG

Republiken Kongo

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Demokratiska republiken Kongos tillsynsmyndighet, inklusive

 

 

Demokratiska republiken Kongo

AIR FAST CONGO

409/CAB/MIN/TVC/0112/2011

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

AIR KASAI

409/CAB/MIN/TVC/0053/2012

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

AIR KATANGA

409/CAB/MIN/TVC/0056/2012

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

AIR TROPIQUES

409/CAB/MIN/TVC/00625/2011

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

BLUE AIRLINES

106/CAB/MIN/TVC/2012

BUL

Demokratiska republiken Kongo

BLUE SKY

409/CAB/MIN/TVC/0028/2012

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

BUSY BEE CONGO

409/CAB/MIN/TVC/0064/2010

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

COMPAGNIE AFRICAINE D'AVIATION (CAA)

409/CAB/MIN/TVC/0050/2012

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

CONGO AIRWAYS

019/CAB/MIN/TVC/2015

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

DAKOTA SPRL

409/CAB/MIN/TVC/071/2011

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

DOREN AIR CONGO

102/CAB/MIN/TVC/2012

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

GOMAIR

409/CAB/MIN/TVC/011/2010

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

KIN AVIA

409/CAB/MIN/TVC/0059/2010

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

KORONGO AIRLINES

409/CAB/MIN/TVC/001/2011

KGO

Demokratiska republiken Kongo

MALU AVIATION

098/CAB/MIN/TVC/2012

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

MANGO AIRLINES

409/CAB/MIN/TVC/009/2011

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

SERVE AIR

004/CAB/MIN/TVC/2015

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

SERVICES AIR

103/CAB/MIN/TVC/2012

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

SWALA AVIATION

409/CAB/MIN/TVC/0084/2010

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

TRANSAIR CARGO SERVICES

409/CAB/MIN/TVC/073/2011

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

WILL AIRLIFT

409/CAB/MIN/TVC/0247/2011

Okänd

Demokratiska republiken Kongo

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Djiboutis tillsynsmyndigheter, inklusive

 

 

Djibouti

DAALLO AIRLINES

Okänd

DAO

Djibouti

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Ekvatorialguineas tillsynsmyndigheter, inklusive

 

 

Ekvatorialguinea

CEIBA INTERCONTINENTAL

2011/0001/MTTCT/DGAC/SOPS

CEL

Ekvatorialguinea

CRONOS AIRLINES

2011/0004/MTTCT/DGAC/SOPS

Okänd

Ekvatorialguinea

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Eritreas tillsynsmyndigheter, inklusive

 

 

Eritrea

ERITREAN AIRLINES

AOC 004

ERT

Eritrea

NASAIR ERITREA

AOC 005

NAS

Eritrea

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Republiken Gabons tillsynsmyndigheter, med undantag av Afrijet och SN2AG, som förts upp i bilaga B, inklusive

 

 

Republiken Gabon

AFRIC AVIATION

010/MTAC/ANAC-G/DSA

EKG

Republiken Gabon

ALLEGIANCE AIR TOURIST

007/MTAC/ANAC-G/DSA

LGE

Republiken Gabon

NATIONALE REGIONALE TRANSPORT (N.R.T)

008/MTAC/ANAC-G/DSA

NRG

Republiken Gabon

SKY GABON

009/MTAC/ANAC-G/DSA

SKG

Republiken Gabon

SOLENTA AVIATION GABON

006/MTAC/ANAC-G/DSA

SVG

Republiken Gabon

TROPICAL AIR-GABON

011/MTAC/ANAC-G/DSA

Okänd

Republiken Gabon

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Kirgizistans tillsynsmyndigheter, inklusive

 

 

Republiken Kirgizistan

AIR BISHKEK (tidigare EASTOK AVIA)

15

EAA

Republiken Kirgizistan

AIR MANAS

17

MBB

Republiken Kirgizistan

AVIA TRAFFIC COMPANY

23

AVJ

Republiken Kirgizistan

CENTRAL ASIAN AVIATION SERVICES (CAAS)

13

CBK

Republiken Kirgizistan

HELI SKY

47

HAC

Republiken Kirgizistan

AIR KYRGYZSTAN

03

LYN

Republiken Kirgizistan

MANAS AIRWAYS

42

BAM

Republiken Kirgizistan

S GROUP INTERNATIONAL

(tidigare S GROUP AVIATION)

45

IND

Republiken Kirgizistan

SKY BISHKEK

43

BIS

Republiken Kirgizistan

SKY KG AIRLINES

41

KGK

Republiken Kirgizistan

SKY WAY AIR

39

SAB

Republiken Kirgizistan

TEZ JET

46

TEZ

Republiken Kirgizistan

VALOR AIR

07

VAC

Republiken Kirgizistan

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Liberias tillsynsmyndigheter.

 

 

Liberia

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Libyens tillsynsmyndigheter, inklusive

 

 

Libyen

AFRIQIYAH AIRWAYS

007/01

AAW

Libyen

AIR LIBYA

004/01

TLR

Libyen

BURAQ AIR

002/01

BRQ

Libyen

GHADAMES AIR TRANSPORT

012/05

GHT

Libyen

GLOBAL AVIATION AND SERVICES

008/05

GAK

Libyen

LIBYAN AIRLINES

001/01

LAA

Libyen

PETRO AIR

025/08

PEO

Libyen

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Nepals tillsynsmyndigheter, inklusive

 

 

Republiken Nepal

AIR DYNASTY HELI. S.

035/2001

Okänd

Republiken Nepal

AIR KASTHAMANDAP

051/2009

Okänd

Republiken Nepal

BUDDHA AIR

014/1996

BHA

Republiken Nepal

FISHTAIL AIR

017/2001

Okänd

Republiken Nepal

GOMA AIR

064/2010

Okänd

Republiken Nepal

HIMALAYA AIRLINES

084/2015

Okänd

Republiken Nepal

MAKALU AIR

057A/2009

Okänd

Republiken Nepal

MANANG AIR PVT LTD

082/2014

Okänd

Republiken Nepal

MOUNTAIN HELICOPTERS

055/2009

Okänd

Republiken Nepal

MUKTINATH AIRLINES

081/2013

Okänd

Republiken Nepal

NEPAL AIRLINES CORPORATION

003/2000

RNA

Republiken Nepal

SAURYA AIRLINES

083/2014

Okänd

Republiken Nepal

SHREE AIRLINES

030/2002

SHA

Republiken Nepal

SIMRIK AIR

034/2000

Okänd

Republiken Nepal

SIMRIK AIRLINES

052/2009

RMK

Republiken Nepal

SITA AIR

033/2000

Okänd

Republiken Nepal

TARA AIR

053/2009

Okänd

Republiken Nepal

YETI AIRLINES DOMESTIC

037/2004

NYT

Republiken Nepal

Alla lufttrafikföretag som godkänts av tillsynsmyndigheterna i São Tomé och Príncipe, inklusive

 

 

São Tomé och Príncipe

AFRICA'S CONNECTION

10/AOC/2008

ACH

São Tomé och Príncipe

STP AIRWAYS

03/AOC/2006

STP

São Tomé och Príncipe

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Sierra Leones tillsynsmyndigheter, inklusive

 

 

Sierra Leone

AIR RUM, LTD

OKÄND

RUM

Sierra Leone

DESTINY AIR SERVICES, LTD

OKÄND

DTY

Sierra Leone

HEAVYLIFT CARGO

OKÄND

Okänd

Sierra Leone

ORANGE AIR SIERRA LEONE LTD

OKÄND

ORJ

Sierra Leone

PARAMOUNT AIRLINES, LTD

OKÄND

PRR

Sierra Leone

SEVEN FOUR EIGHT AIR SERVICES LTD

OKÄND

SVT

Sierra Leone

TEEBAH AIRWAYS

OKÄND

Okänd

Sierra Leone

Alla lufttrafikföretag som godkänts av Sudans tillsynsmyndigheter, inklusive

 

 

Republiken Sudan

ALFA AIRLINES SD

54

AAJ

Republiken Sudan

BADR AIRLINES

35

BDR

Republiken Sudan

BLUE BIRD AVIATION

11

BLB

Republiken Sudan

ELDINDER AVIATION

8

DND

Republiken Sudan

GREEN FLAG AVIATION

17

Okänd

Republiken Sudan

HELEJETIC AIR

57

HJT

Republiken Sudan

KATA AIR TRANSPORT

9

KTV

Republiken Sudan

KUSH AVIATION CO.

60

KUH

Republiken Sudan

NOVA AIRWAYS

46

NOV

Republiken Sudan

SUDAN AIRWAYS CO.

1

SUD

Republiken Sudan

SUN AIR

51

SNR

Republiken Sudan

TARCO AIR

56

TRQ

Republiken Sudan


(1)  Lufttrafikföretag som förtecknas i bilaga A kan få tillstånd att utöva trafikrättigheter om de använder sig av luftfartyg som hyrts in med besättning (wet-lease) från ett lufttrafikföretag som inte omfattas av verksamhetsförbud, förutsatt att gällande säkerhetsnormer är uppfyllda.


BILAGA II

BILAGA B

FÖRTECKNING ÖVER LUFTTRAFIKFÖRETAG SOM ÄR BELAGDA MED DRIFTSRESTRIKTIONER I UNIONEN (1)

Lufttrafikföretagets namn som juridisk person enligt drifttillståndet (AOC) (plus eventuellt avvikande firmanamn)

Drifttillståndsnummer (AOC-nummer)

Icaos treställiga bokstavskod

Operatörens administrerande stat

Typ av luftfartyg

Registreringsnummer och serienummer, om tillgängligt, för restriktionsbelagda luftfartyg

Registreringsstat

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

TAAG ANGOLA AIRLINES

001

DTA

Republiken Angola

Hela flottan förutom: luftfartyg av typen Boeing B737-700, luftfartyg av typen Boeing B777-200, luftfartyg av typen Boeing B777-300 och luftfartyg av typen Boeing B777-300ER.

Hela flottan förutom: luftfartyg i Boeing B737-700-flottan, så som anges i drifttillståndet, luftfartyg i Boeing B777-200-flottan, så som anges i drifttillståndet, luftfartyg i Boeing B777-300-flottan, så som anges i drifttillståndet, och luftfartyg i Boeing B777-300ER-flottan, så som anges i drifttillståndet.

Republiken Angola

AIR SERVICE COMORES

06-819/TA-15/DGACM

KMD

Komorerna

Hela flottan förutom: LET 410 UVP.

Hela flottan förutom: D6-CAM (851336).

Komorerna

AFRIJET BUSINESS SERVICE  (2)

002/MTAC/ANAC-G/DSA

ABS

Republiken Gabon

Hela flottan förutom: 2 luftfartyg av typen Falcon 50, 2 luftfartyg av typen Falcon 900.

Hela flottan förutom: TR-LGV, TR-LGY, TR-AFJ, och TR-AFR.

Republiken Gabon

NOUVELLE AIR AFFAIRES GABON (SN2AG)

003/MTAC/ANAC-G/DSA

NVS

Republiken Gabon

Hela flottan förutom: 1 luftfartyg av typen Challenger CL-601, 1 luftfartyg av typen HS-125-800.

Hela flottan förutom: TR-AAG, ZS-AFG.

Republiken Gabon, Republiken Sydafrika

IRAN AIR

FS100

IRA

Islamiska republiken Iran

Alla luftfartyg av typen Fokker F100 och av typen Boeing B747.

Luftfartyg av typen Fokker F100, så som anges i drifttillståndet, luftfartyg av typen Boeing B747, så som anges i drifttillståndet.

Islamiska republiken Iran

AIR KORYO

GAC-AOC/KOR-01

KOR

Demokratiska folkrepubliken Korea

Hela flottan förutom: 2 luftfartyg av typen TU-204.

Hela flottan förutom: P-632, P-633.

Demokratiska folkrepubliken Korea


(1)  Lufttrafikföretag som förtecknas i bilaga B kan få tillstånd att utöva trafikrättigheter om de använder sig av luftfartyg som hyrts in med besättning (wet-lease) från ett lufttrafikföretag som inte omfattas av verksamhetsförbud, förutsatt att gällande säkerhetsstandarder är uppfyllda.

(2)  Afrijet får endast använda de specifika luftfartyg som nämns här inom ramen för sin nuvarande trafiknivå i unionen.


Top