Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0202

    Kommissionens beslut av den 20 mars 2014 om fastställande av Europeiska unionens ståndpunkt i fråga om ett beslut som ska fattas av förvaltningsorganen enligt avtalet mellan Amerikas förenta staters regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning om tillägg av specifikationer för datorservrar och avbrottsfri kraftförsörjning till bilaga C till avtalet och om ändring av specifikationerna för bildskärmar och bildåtergivningsutrustning i bilaga C till avtalet (Text av betydelse för EES) (2014/202/EU)

    EUT L 114, 16.4.2014, p. 68–148 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/202/oj

    16.4.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 114/68


    KOMMISSIONENS BESLUT

    av den 20 mars 2014

    om fastställande av Europeiska unionens ståndpunkt i fråga om ett beslut som ska fattas av förvaltningsorganen enligt avtalet mellan Amerikas förenta staters regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning om tillägg av specifikationer för datorservrar och avbrottsfri kraftförsörjning till bilaga C till avtalet och om ändring av specifikationerna för bildskärmar och bildåtergivningsutrustning i bilaga C till avtalet

    (Text av betydelse för EES)

    (2014/202/EU)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av rådets beslut 2013/107/EU av den 13 november 2012 om undertecknande och ingående av avtalet mellan Amerikas förenta staters regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning (1), särskilt artikel 4, och

    av följande skäl:

    (1)

    I avtalet föreskrivs att Europeiska kommissionen, i samarbete med Förenta staternas miljövårdsmyndighet (United States Environmental Protection Agency (EPA)), ska utveckla och regelbundet se över gemensamma specifikationer för kontorsutrustning och därvid ändra bilaga C till avtalet.

    (2)

    Kommissionen ska fastställa Europeiska unionens ståndpunkt när det gäller ändringar av specifikationerna.

    (3)

    För de åtgärder som föreskrivs i detta beslut har hänsyn tagits till yttrandet från styrelsen för Energy Star i Europeiska unionen enligt artikel 8 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 106/2008 av den 15 januari 2008 om ett gemenskapsprogram för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning (2), ändrad genom förordning (EU) nr 174/2013 (3).

    (4)

    Specifikationerna för bildskärmar i bilaga C del II och specifikationerna för bildåtergivningsutrustning som anges i bilaga C del III upphör att gälla och ersätts med de specifikationer som bifogas detta beslut.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Enda artikel

    Den ståndpunkt som Europeiska unionen ska anta inför förvaltningsorganens beslut om ändring av specifikationerna för bildskärmar och bildåtergivningsutrustning i bilaga C, delarna II och III, till avtalet mellan Amerikas förenta staters regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning, och om tillägg till avtalet av nya specifikationer för datorservrar och avbrottsfri kraftförsörjning ska grundas på bifogade utkast till beslut.

    Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den 20 mars 2014.

    På kommissionens vägnar

    José Manuel BARROSO

    Ordförande


    (1)  EUT L 63, 6.3.2013, s. 5.

    (2)  EUT L 39, 13.2.2008, s. 1.

    (3)  EUT L 63, 6.3.2013, s. 1.


    BILAGA I

    UTKAST TILL BESLUT

    av den …

    fattat av förvaltningsorganen, i enlighet med avtalet mellan Amerikas förenta staters regering och Europeiska unionen om samordningen av program för energieffektivitetsmärkning för kontorsutrustning vad gäller att lägga till specifikationer för datorservrar och avbrottsfri kraftförsörjning i bilaga C till avtalet och vad gäller ändringen av specifikationerna för bildskärmar och bildåtergivningsprodukter

    FÖRVALTNINGSORGANEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av avtalet mellan Amerikas förenta staters regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning, särskilt artikel XII, och

    av följande skäl:Specifikationer för de nya produkterna ”datorservrar” och ”avbrottsfri kraftförsörjning” bör införas i avtalet och de befintliga specifikationerna för produkttypen ”bildåtergivningsutrustning” och ”bildskärmar” bör ändras.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Del I ”Bildskärmar”, del II ”Avbrottsfri kraftförsörjning”, del III ”Datorservrar” och del IV ”Bildåtergivningsutrustning” ska införas i bilaga C till avtalet mellan Förenta staternas regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning såsom fastställs nedan.

    Del II ”Bildskärmar” och del III ”Bildåtergivningsutrustning”, som för närvarande ingår i Bilaga C till avtalet mellan Förenta staternas regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning, ska upphöra att gälla.

    Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts. Detta beslut, som upprättats i två exemplar, ska undertecknas av ordförandena.

    Undertecknat i Washington DC den …

    På amerikanska miljövårdsmyndighetens vägnar

    Undertecknat i Bryssel den …

    På Europeiska unionens vägnar


    BILAGA II

    BILAGA C

    DEL II TILL AVTALET

    ”I.   SPECIFIKATIONER FÖR BILDSKÄRMAR

    1.   Definitioner

    1.1   Produkttyper

    elektronisk bildskärm (bildskärm): En kommersiellt tillgänglig produkt med en visningsskärm och därmed förbunden elektronik, ofta i ett och samma hölje, vars huvudfunktion det är att visa visuella utdata från 1) en dator, arbetsstation eller server genom en eller flera typer av ingångar (t.ex. VGA, DVI, HDMI, bildskärmsport och IEEE 1394, USB, 2) extern lagring (t.ex. en USB flash-enhet, ett minneskort) eller 3) en internetanslutning.

    a)

    bildskärm till dator: En elektronisk apparat, som oftast har en diagonal skärmstorlek över 12 tum och en pixeltäthet på minst 5 000 pixlar per kvadrattum och som visar en dators användargränssnitt och öppna program så att användaren kan interagera med datorn med tangentbord och mus.

    bildskärm med hög prestanda (Enhanced-Performance Display): En bildskärm till dator som har alla följande egenskaper och funktioner:

    i)

    Ett konstrastförhållande på minst 60:1 mätt med en horisontell synvinkel på minst 85°, med eller utan skärmglas.

    ii)

    En ursprunglig upplösning på minst 2,3 megapixel (MP).

    iii)

    Ett färgområde på minst sRGB enligt definitionen i IEC 61966 2-1. Ändringar av färgrymden tillåts så länge som minst 99 % av definierade sRGB-färger stöds.

    b)

    digital bildram: En elektronisk apparat som oftast har en diagonal skärmstorlek på mindre än 12 tum och vars huvudsakliga funktion är att visa digitala bilder. Den kan också ha en programmerbar timer, en sensor som känner av om produkten används, audio- och/eller videofunktion och möjlighet till Bluetooth-anslutning eller trådlös anslutning.

    c)

    skyltningsskärm: En elektronisk apparat, som oftast har en diagonal skärmstorlek över 12 tum och en pixeltäthet på högst 5 000 pixlar per kvadrattum. Den marknadsförs vanligen för kommersiell användning i områden där den ska ses av flera personer utanför kontorsmiljö, t.ex. affärer, varuhus, restauranger, museer, hotell, samlingsplatser utomhus, flygplatser, konferenslokaler eller klassrum.

    1.2   externt nätaggregat (EPS): Kallas även extern nätadapter. En komponent i ett separat hölje utanför datorhöljet som är konstruerad för att omrikta växelström från elnätet till likström av lägre spänning för drift av datorn och bildskärmen. Ett EPS förbinds med bildskärmen genom en löstagbar eller fast elektrisk anslutning av han-/hontyp, kabel, sladd eller annan ledning.

    1.3   Driftslägen:

    a)

    påläge: Det läge i vilket produkten har aktiverats och tillhandahåller någon av sina huvudsakliga funktioner. Även de vanliga termerna ”aktiv”, ”i bruk” och ”normal drift” används för att beskriva detta läge. I detta läge är strömförbrukningen normalt större än i viloläge och frånläge.

    b)

    viloläge: Det läge produkten går in i efter att ha fått en signal från en ansluten enhet eller en intern signal. Produkten kan också gå in i detta läge på grund av en signal som initieras av användaren. Bildskärmen måste bli aktiv igen när den får en signal från en ansluten enhet, ett nätverk, en fjärrkontroll och/eller en intern signal. När bildskärmen är i viloläge producerar den inte en synlig bild, med eventuellt undantag av användarorienterade eller skyddande funktioner, t.ex. produktinformation eller statusvisning, eller sensorbaserade funktioner.

    Anmärkningar:

    1)

    Exempel på interna signaler är en timer eller sensor som visar att produkten används.

    2)

    Effektreglering är inte ett exempel på något som initieras av användaren.

    c)

    frånläge: Det läge i vilket produkten är ansluten till en strömkälla och inte tillhandahåller några av funktionerna i påläge eller viloläge. Detta läge kan bibehållas under obegränsad tid. För att produkten ska kunna lämna detta läge måste användaren manövrera en strömbrytare eller kontroll. Vissa produkter har inget sådant läge.

    1.4   luminans: Det fotometriska måttet på ljusintensitet per enhetsarea för ljus som färdas i en given riktning, uttryckt i candela per kvadratmeter (cd/m2). Luminans hänför sig till en bildskärms inställning av ljusstyrkan.

    a)

    maximal rapporterad luminans: Den maximala luminans som bildskärmen kan uppnå i en förinställd inställning i påläge och som anges av tillverkaren, t.ex. i bruksanvisningen.

    b)

    maximal uppmätt luminans: Den maximala luminans bildskärmen kan uppnå genom manuell inställning av dess kontroll, såsom ljusstyrka och kontrast.

    c)

    luminans vid leverans: Bildskärmens luminans vid den förinställda fabriksinställning som tillverkaren väljer för normal användning i hemmet eller på tillämplig marknad. Luminansen vid leverans för bildskärmar med automatisk inställning av ljusstyrka (ABC) aktiverad som standard kan variera beroende på de omgivande ljusförhållandena där bildskärmen är installerad.

    1.5   bildyta: Den användbara skärmbredden multiplicerad med den användbara skärmhöjden, uttryckt i kvadrattum.

    1.6   automatisk inställning av ljusstyrka (ABC): Automatisk mekanism som ställer in en bildskärms ljusstyrka efter omgivande ljus.

    1.7   omgivande ljus: Kombinationen av belysningsstyrkor i den miljö som omger en bildskärm, t.ex. ett vardagsrum eller ett kontor.

    1.8   bryggkoppling: en fysisk koppling mellan två hubbar, oftast, men inte alltid, av USB- eller FireWire-typ, som medger expansion av portar, vanligen för att flytta dem till en lämpligare plats eller öka antalet tillgängliga portar.

    1.9   nätkommunikationsfunktion: Förmåga att erhålla en IP-adress när den ansluts till ett nätverk.

    1.10   sensor som visar att produkten används: En enhet som upptäcker mänsklig närvaro framför eller i området runt en bildskärm. En sådan sensor används vanligen för att ställa om bildskärmen mellan påläge och viloläge eller frånläge.

    1.11   produktfamilj: En grupp bildskärmar, tillverkade under samma märke, som delar en skärm med samma storlek och upplösning och är inneslutna i samma hölje men vars hårdvarukonfigurationer kan variera.

    Exempel: Två datorbildskärmar från samma modellinje med en diagonal skärmstorlek på 21 tum och en upplösning på 2,074 megapixel (MP), men som skiljer sig när det gäller egenskaper som inbyggda högtalare eller inbyggd kamera, kan betraktas som en produktfamilj.

    1.12   representativ modell: Den produktkonfiguration som provas för att erhålla Energy Star-godkännande och är avsedd att marknadsföras och märkas som Energy Star.

    2.   Omfattning

    2.1   Produkter som innefattas

    2.1.1

    Produkter som uppfyller den definition av en bildskärm som anges här och som strömförsörjs med växelström direkt från elnätet via ett externt nätaggregat eller via en data- eller nätverksanslutning som uppfyller Energy Star-kraven, med undantag för de produkter som listas i avsnitt 2.2.

    2.1.2

    Typiska produkter som skulle kunna uppfylla kraven enligt denna specifikation är bland annat

    a)

    bildskärmar till datorer,

    b)

    digitala bildramar,

    c)

    skyltningsskärmar,

    d)

    ytterligare produkter, inklusive bildskärmar med tangentbords-, bildskärms- och musomkopplare och andra industrispecifika bildskärmar som uppfyller definitioner och kriterier i denna specifikation.

    2.2   Uteslutna produkter

    2.2.1

    Produkter som omfattas av andra Energy Star-produktspecifikationer uppfyller inte kraven enligt denna specifikation. Listan med gällande specifikationer finns på www.eu-energystar.org.

    2.2.2

    Följande produkter uppfyller inte kriterierna enligt denna specifikation:

    a)

    Produkter med en användbar diagonal skärmstorlek över 61 tum.

    b)

    Produkter med integrerad tv-mottagare.

    c)

    Produkter som marknadsförs och säljs som tv-apparater, inklusive produkter med en datoringång (t.ex. VGA) som huvudsakligen marknadsförs och säljs som tv-apparater.

    d)

    Produkter som är komponent-tv-apparater. En komponent-tv är en produkt som består av två eller fler separata komponenter (t.ex. bildskärm och mottagare) som marknadsförs och säljs som en tv under en enda modell- eller systembeteckning. En komponent-tv kan ha fler än en nätsladd.

    e)

    Dubbelfunktionsskärmar för tv/dator som marknadsförs och säljs som sådana.

    f)

    Mobil utrustning och kommunikationsenheter (t.ex. pekdatorer, skrivplattor, elektroniska läsare och smarta telefoner).

    g)

    Produkter som måste uppfylla kraven för medicintekniska produkter som inte tillåter energisparfunktioner och/eller inte har ett driftsläge som uppfyller definitionen för viloläge.

    h)

    Tunna klienter, ultratunna klienter och nollklienter.

    3.   Kriterier för att uppfylla kraven

    3.1   Gällande siffror och avrundning

    3.1.1

    Alla beräkningar ska utföras på direkt uppmätta (inte avrundade) värden.

    3.1.2

    Om inget annat anges ska överensstämmelsen med specifikationskraven bedömas med användning av direkt uppmätta eller beräknade värden som inte avrundats på ett förmånligt sätt.

    3.1.3

    Direkt uppmätta eller beräknade värden som lämnas för rapportering på Energy Star-webbplatsen ska avrundas till närmaste gällande siffra enligt motsvarande specifikationskrav.

    3.2   Allmänna krav

    3.2.1

    Externt nätaggregat: Om produkten levereras med ett externt nätaggregat ska detta uppfylla prestandakraven för nivå V enligt märkningsprotokollet International Efficiency Marking Protocol och ha nivå V-märkningen. Mer information om detta märkningsprotokoll finns på www.energystar.gov/powersupplies.

    Externa nätaggregat ska uppfylla nivå V-kraven vid provning med användning av provningsmetoden för att beräkna energieffektiviteten hos nätaggregat för växel-/växelström respektive växel-/likström med fast spänning, av den 11 augusti 2004.

    3.2.2

    Energisparfunktioner

    a)

    Produkter ska ha minst en energisparfunktion som är aktiverad som standard och kan användas för automatisk övergång från påläge till viloläge antingen via en ansluten värdenhet eller internt (t.ex. stöd för VESA DPMS (Display Power Management Signalling)), aktiverad som standard.

    b)

    Produkter som genererar innehåll för bildskärmar från en eller flera interna källor ska ha en sensor eller timer som är aktiverad som standard för automatisk övergång till viloläge eller frånläge.

    c)

    För produkter som har en intern standardfördröjning innan produkten går över från påläge till viloläge eller frånläge ska fördröjningstiden uppges.

    d)

    Bildskärmar för datorer ska automatiskt övergå till viloläge eller frånläge inom 15 minuter efter att de har kopplats ur från en värddator.

    3.3   Krav för påläge

    3.3.1

    Strömförbrukningen i påläge (PON), mätt med provningsmetoden för Energy Star, ska vara högst det maximala strömförsörjningsbehovet (PON_MAX), beräknat och avrundat enligt tabell 1.

    Om produktens pixeltäthet (DP ), beräknad enligt ekvation 1, är större än 20 000 pixlar per kvadrattum ska den skärmupplösning (r) som används för att beräkna PON_MAX beräknas med hjälp av ekvation 2.

    Ekvation 1: Beräkning av pixeltäthet

    Formula

    där

    DP är produktens pixeltäthet avrundad till närmaste heltal i pixlar per kvadrattum,

    r är skärmupplösningen i megapixlar, och

    A är det användbara skärmområdet i kvadrattum.

    Ekvation 2: Beräkning av upplösning om produktens pixeltäthet (DP ) är större än 20 000 pixlar per kvadrattum

    Formula

    Formula

    där

    r 1 och är r 2 är de skärmupplösningar i megapixlar som ska användas vid beräkningen av PON_MAX,

    DP är produktens pixeltäthet avrundad till närmaste heltal i pixlar per kvadrattum, och

    A är det användbara skärmområdet i kvadrattum.

    Tabell 1

    Beräkning av det maximala strömförsörjningsbehovet (PON_MAX)

    Produkttyp och diagonal skärmstorlek, d

    (i tum)

    PON_MAX

    där Dp ≤ 20 000 pixlar per kvadrattum

    (i watt)

    där

    r = skärmupplösningen i megapixlar

    A = det användbara skärmområdet i kvadrattum

    resultatet ska avrundas till närmaste tiondels watt

    PON_MAX

    där DP > 20 000 pixlar per kvadrattum

    (i watt)

    där

    r = skärmupplösningen i megapixlar

    A = det användbara skärmområdet i kvadrattum

    resultatet ska avrundas till närmaste tiondels watt

    d < 12,0

    Formula

    Formula

    12,0 ≤ d < 17,0

    Formula

    Formula

    17,0 ≤ d < 23,0

    Formula

    Formula

    23,0 ≤ d < 25,0

    Formula

    Formula

    25,0 ≤ d ≤ 61,0

    Formula

    Formula

    30,0 ≤ d ≤ 61,0

    (endast för produkter som uppfyller definitionen av en skyltningsskärm)

    Formula

    Formula

    3.3.2

    För produkter som uppfyller definitionen av en bildskärm med hög prestanda (Enhanced-Performance Display) ska en effektgräns (PEP), beräknad enligt ekvation 3, läggas till PON_MAX, beräknad enligt tabell 1. I detta fall ska PON, mätt enligt Energy Star-provningsmetoden, högst vara summan av PON_MAX och PEP.

    Ekvation 3: Beräkning av effektgräns i påläge för bildskärmar med hög prestanda

    Formula

    Formula

    där

    PEP< 27″ är effektgränsen i påläge i watt för en bildskärm med hög prestanda med en diagonal skärmstorlek på mindre än 27 tum,

    PEP≥ 27″ är effektgränsen i påläge i watt för en bildskärm med hög prestanda med en diagonal skärmstorlek på minst 27 tum, och

    PON_MAX är det maximala strömförsörjningsbehovet i watt.

    3.3.3

    För produkter med automatisk inställning av ljusstyrka (ABC) aktiverad som standard ska en effektgräns (PABC), beräknad enligt ekvation 5, läggas till PON_MAX, beräknad enligt tabell 1, om förbrukningsminskningen i påläge (RABC), beräknad enligt ekvation 4, är minst 20 %.

    a)

    Om RABC är mindre än 20 % ska PABC inte läggas till PON_MAX.

    b)

    PON, mätt med ABC avaktiverat enligt Energy Star-provningsmetoden, ska högst vara PON_MAX.

    Ekvation 4: Beräkning av förbrukningsminskning i påläge för produkter med ABC aktiverad som standard

    Formula

    där

    RABC är förbrukningsminskningen i påläge i procent till följd av ABC,

    P300 är den uppmätta strömförbrukningen i påläge i watt, vid provning med en omgivande ljusnivå på 300 lux, och

    P10 är den uppmätta strömförbrukningen i påläge i watt, vid provning med en omgivande ljusnivå på 10 lux.

    Ekvation 5: Beräkning av effektgräns i påläge för produkter med ABC aktiverad som standard

    Formula

    där

    PABC är den maximala effektgränsen i påläge i watt, och

    PON_MAX är det maximala strömförsörjningsbehovet i watt.

    3.3.4

    För produkter som drivs med lågspänd likström ska PON, beräknad enligt ekvation 6, vara högst PON_MAX, beräknad enligt tabell 1.

    Ekvation 6: Beräkning av strömförbrukning i påläge för produkter som drivs med lågspänd likström

    Formula

    där

    PON är den beräknade strömförbrukningen i påläge i watt,

    PL är växelströmsförbrukningen i watt för den lågspända likströmsförsörjningen med provenheten (Unit Under Test, UUT) som belastning, och

    PS är marginalförlusten av växelströmsförsörjningen hos källan, i watt.

    3.4   Krav för viloläge

    3.4.1

    Den uppmätta strömförbrukningen i viloläge (PSLEEP) för produkter som inte har någon av de data- eller nätkommunikationsfunktioner som anges i tabell 3 eller 4 ska högst vara det maximala strömförsörjningsbehovet i viloläge (PSLEEP_MAX) i enlighet med tabell 2.

    Tabell 2

    Maximalt strömförsörjningsbehov i viloläge (PSLEEP_MAX)

    PSLEEP_MAX

    (watt)

    0,5

    3.4.2

    Den uppmätta strömförbrukningen i viloläge (PSLEEP) för produkter som inte har någon av de data- eller nätkommunikationsfunktioner som anges i tabell 3 eller 4 ska högst vara det maximala strömförsörjningsbehovet i viloläge med data- eller nätkommunikation (PSLEEP_AP) beräknat med ekvation 7.

    Ekvation 7: Beräkning av maximalt strömförsörjningsbehov vid viloläge med data- eller nätkommunikation

    Formula

    där

    PSLEEP_AP är det maximala strömförsörjningsbehovet i viloläge i watt för produkter som har provats med ytterligare strömförbrukande funktioner,

    PSLEEP_MAX är det maximala strömförsörjningsbehovet i viloläge i watt i enlighet med tabell 2,

    PDN är effektgränsen i watt i enlighet med tabell 3 för data- eller nätkommunikationsfunktioner som är uppkopplade under provning av viloläge, och

    PADD är effektgränsen i watt i enlighet med tabell 4 för ytterligare funktioner som är aktiverade som standard och är aktiverade under provning av viloläge.

    Tabell 3

    Effektgränser i viloläge för data- eller nätkommunikationsfunktioner

    Funktion

    Typer som innefattas

    PDN

    (watt)

     

    USB 1.x

    0,1

    USB 2.x

    0,5

    USB 3.x, DisplayPort (ej videouppkoppling), Thunderbolt

    0,7

    Nätverk

    Snabbt Ethernet

    0,2

    Gigabit Ethernet

    1,0

    Wi-Fi

    2,0


    Tabell 4

    Effektgränser i viloläge för ytterligare funktioner

    Funktion

    Typer som innefattas

    PADD

    (watt)

    Givare

    Sensor som visar att produkten används

    0,5

    Minne

    Läsare för flashminneskort eller smart cards, kameragränssnitt, PictBridge

    0,2

    Exempel 1: En digital bildram med endast en överbryggnings- eller nätkommunikationsfunktion uppkopplad och aktiverad under provning av viloläge, Wi-Fi, och inga ytterligare funktioner aktiverade under viloläge skulle vara kvalificerad för tilläggsfunktionen 2,0 W Wi-Fi, eftersom Formula, Formula.

    Exempel 2: En bildskärm till dator med överbryggningsfunktionen USB 3.x och DisplayPort (ej videouppkoppling) ska provas med endast USB 3.x uppkopplad och aktiverad. Förutsatt att inga ytterligare funktioner är aktiverade under provningen av viloläge skulle denna skärm vara kvalificerad för tilläggsfunktionen 0,7 W USB 3.x, eftersom Formula, Formula.

    Exempel 3: En bildskärm till dator med en överbryggningsfunktion och en nätkommunikationsfunktion, USB 3.x och Wi-Fi, ska provas med båda funktionerna uppkopplade och aktiverade under provning av viloläge. Förutsatt att inga ytterligare funktioner är aktiverade under provningen av viloläge skulle denna skärm vara kvalificerad för tilläggsfunktionen 0,7 W USB 3.x och tilläggsfunktionen 2,0 W Wi-Fi, eftersom Formula, Formula.

    3.4.3

    För produkter som har mer än ett viloläge (t.ex. ”viloläge” och ”djupt viloläge”) får den uppmätta strömförbrukningen i viloläge (PSLEEP) i alla typer av vilolägen inte överskrida PSLEEP_MAX för produkter som saknar data- eller nätkommunikationsfunktioner eller PSLEEP_AP för produkter som provas med ytterligare strömförbrukande funktioner, som dataöverbryggningsanslutningar eller nätverksanslutningar. Om produkten har olika alternativ för viloläge som går att välja manuellt, eller om produkten kan försättas i viloläge via olika metoder (t.ex. genom fjärrkontroll eller genom att värddatorn försätts i viloläge), ska den uppmätta strömförbrukningen i viloläge (PSLEEP) för det viloläge som har högst PSLEEP uppmätt enligt avsnitt 6.5 i provningsmetoden vara den PSLEEP som rapporteras för godkännande. Om produkten automatiskt går igenom de olika vilolägena ska den genomsnittliga PSLEEP för alla vilolägen uppmätta enligt avsnitt 6.5 i provningsmetoden vara den PSLEEP som rapporteras för godkännande.

    3.5   Krav för frånläge

    Den uppmätta strömförbrukningen i frånläge (POFF) ska högst vara det maximala strömförsörjningsbehov i frånläge (POFF_MAX) som anges i tabell 5.

    Tabell 5

    Maximalt strömförsörjningsbehov i frånläge (POFF_MAX)

    POFF_MAX

    (watt)

    0,5

    3.6   Den maximala rapporterade och maximala uppmätta luminansen ska rapporteras för alla produkter. Luminans vid leverans ska rapporteras för alla produkter utom sådana som har ABC aktiverad som standard.

    4.   Provningskrav

    4.1   Provningsmetoder

    För produkter som släpps ut på marknaden i EU ska tillverkarna utföra provningar och själva certifiera de modeller som följer riktlinjerna för Energy Star. De provningsmetoder som anges nedan ska användas för att avgöra om kraven för Energy Star-godkännande är uppfyllda.

    Produkttyp

    Provningsmetod

    Alla produkttyper och skärmstorlekar

    Energy Star-provningsmetod för fastställande av bildskärmars energiförbrukning, version 6.0 – rev. jan. 2013

    4.2   Antal enheter som ska testas

    4.2.1

    En enhet av en representativ modell enligt definitionen i avsnitt 1 ska väljas ut för provning.

    4.2.2

    För godkännande av en produktfamilj ska den produktkonfiguration som representerar den sämsta strömförbrukningen för varje produktkategori inom familjen betraktas som den representativa modellen.

    4.3   Godkännande för internationella marknader

    Produkter ska provas för godkännande vid den relevanta kombinationen av spänning/frekvens för varje marknad som produkterna ska säljas som Energy Star-godkända på.

    5.   Användargränssnitt

    Tillverkare uppmuntras att utforma sina produkter i enlighet med standarden för användargränssnitt IEEE P1621: Standard for User Interface Elements in Power Control of Electronic Devices Employed in Office/Consumer Environments. Mer information finns på http://eetd.LBL.gov/Controls. Om tillverkaren inte antar IEEE P1621-standarden, ska tillverkaren motivera detta för Förenta staternas miljövårdsmyndighet (EPA) eller Europeiska kommissionen.

    6.   Ikraftträdande

    6.1

    Den dag då tillverkarna får börja utfärda Energy Star-godkännanden enligt denna version 6.0 kommer att definieras som dagen för avtalets ikraftträdande. En produktmodell måste för sitt Energy Star-godkännande uppfylla kraven i den Energy Star-specifikation som är tillämplig på modellens tillverkningsdag. Tillverkningsdagen är den dag (angiven med t.ex. månad och år) då en specifik enhet är färdigmonterad.

    6.2

    Revidering av specifikationerna: Förenta staternas miljövårdsmyndighet och Europeiska kommissionen förbehåller sig rätten att ändra denna specifikation om teknik- eller marknadsutvecklingen påverkar specifikationens nytta för konsumenter, branschen eller miljön. I enlighet med rådande politik revideras specifikationerna efter diskussioner med berörda parter. Vid revidering av specifikationerna bör det noteras att Energy Star-godkännanden inte automatiskt beviljas för en produktmodells hela livstid.

    7.   Överväganden för framtida revideringar

    7.1   Bildskärmar som är större än 61 i diagonal skärmstorlek

    Det finns i dag interaktiva bildskärmar som är större än 60 tum i diagonal skärmstorlek på marknaden och som används för kommersiella ändamål och utbildningsändamål. Det finns ett intresse av att få en bättre förståelse av strömförbrukningen hos dessa produkter när de provas enligt provningsmetoden för bildskärmar, och Förenta staternas miljövårdsmyndighet och Europeiska kommissionen kommer att arbeta tillsammans med intressenterna före och under nästa process för att revidera och utveckla specifikationerna, för att få tillgång till informationen. Förenta staternas miljövårdsmyndighet och Europeiska kommissionen vill i princip undersöka möjligheten att utöka produktomfattningen till bildskärmar som har en diagonal skärmstorlek på mer än 61 tum i nästa revidering av specifikationerna.

    7.2   Pekskärmsfunktion

    Förenta staternas miljövårdsmyndighet och Europeiska kommissionen har åtagit sig att fortsätta att utveckla prestandanivåer för bildskärmar som har nya egenskaper och funktioner och förutser att bildskärmar med pekskärmsfunktion, som ingår i omfattningen för denna specifikation, kommer att bli vanligare på marknaden, särskilt när det gäller skyltningsskärmar. Framöver kommer Förenta staternas miljövårdsmyndighet, Förenta staternas energiministerium (DOE) och Europeiska kommissionen att tillsammans med intressenterna undersöka om pekskärmsfunktionen påverkar strömförbrukningen i påläge i syfte att avgöra i vilken omfattning nästa process för att utveckla specifikationerna bör innefatta pekskärmsfunktioner.

    II.   SPECIFIKATIONER FÖR AVBROTTSFRI KRAFTFÖRSÖRJNING (UPS)

    1.   Definitioner

    Om inget annat anges överensstämmer alla termer som används i detta dokument med definitionerna i Internationella elektrotekniska kommissionens standard IEC 62040-3 (1).

    I denna specifikation används följande definitioner:

    avbrottsfri kraftförsörjning (UPS, Uninterruptible Power Supply): En kombination av strömriktare, strömställare och energilagringsmedel (t.ex. batterier), som utgör ett nätaggregat som ska upprätthålla belastningen vid avbrott i strömtillförseln (2).

    1.1

    Mekanism för strömomvandling:

    a)

    statisk UPS: UPS där elektroniska halvledarkomponenter ger utspänningen.

    b)

    roterande UPS: UPS där en eller flera roterande elektriska enheter ger utspänningen.

    1)

    roterande UPS (RUPS) utan dieselmotor: En roterande UPS som inte innehåller någon inbyggd dieselmotor som ger kraftförsörjning vid avbrott i strömtillförseln.

    2)

    roterande UPS med dieselmotor (DRUPS): En roterande UPS med inbyggd dieselmotor som kan ge kraftförsörjning vid avbrott i strömtillförseln.

    c)

    Uteffekt:

    1)

    växelströms-UPS: UPS som levererar kraft som ett kontinuerligt flöde av elektriska laddningar som periodiskt byter riktning.

    2)

    likströms-UPS/likriktare: UPS som levererar kraft som ett kontinuerligt flöde av elektriska laddningar med samma strömriktning. Innefattar både enskilda likriktare för likströmstillämpningar och hela UPS-ramar eller UPS-system för likström som består av likriktarenheter, styrenheter och eventuella stödkomponenter.

    Anmärkning: Likströms-UPS-enheter kallas även likriktare. I detta dokument används termen ”likströms-UPS/likriktare” eftersom ”likriktare” även kan avse ett växelströms-UPS-delsystem.

    1.2

    modulär UPS: En UPS som utgörs av två eller fler enskilda UPS-enheter som har en eller flera gemensamma ramar och ett gemensamt energilagringssystem och vars utmatningar i normalt driftsläge är anslutna till en gemensam utmatningsbuss som är helt innesluten i ramen eller ramarna. Det totala antalet enskilda UPS-enheter i en modulär UPS är lika med ”n + r”, där n är antalet enskilda UPS-enheter som krävs för att försörja belastningen och r är antalet redundanta UPS-enheter. Modulära UPS-enheter kan används för att ge redundans, anpassa kapaciteten eller båda delarna.

    1.3

    redundans: Tillägg av UPS-enheter i en parallell UPS för att förbättra kontinuiteten i kraftförsörjningen som klassificeras på följande sätt:

    a)

    N + 0: UPS som inte tolererar några fel under upprätthållande av normalläge. Ingen redundans.

    b)

    N + 1: Parallell UPS som tolererar fel i en UPS-enhet eller grupp av UPS-enheter samtidigt som normalläge upprätthålls.

    c)

    2N: Parallell UPS som tolererar fel i hälften av sina UPS-enheter samtidigt som normalläge upprätthålls.

    1.4

    UPS-driftslägen:

    a)

    normalläge: Stabilt driftsläge som UPS-enheten uppnår under följande omständigheter:

    1)

    UPS-enheten försörjs med växelström inom de toleranser som krävs.

    2)

    Energilagringssystemet är laddat eller håller på att laddas.

    3)

    Belastningen ligger inom UPS-enhetens märkspänning.

    4)

    Förbikoppling finns och ligger inom angivna toleranser (i tillämpliga fall).

    b)

    läge med lagrad energi: Stabilt driftsläge som UPS-enheten uppnår under följande omständigheter:

    1)

    Försörjningen med växelström är bortkopplad eller ligger utanför den tolerans som krävs.

    2)

    All kraft kommer från energilagringssystemet eller, för en DRUPS, från den inbyggda dieselmotorn eller från en kombination av båda.

    3)

    Belastningen ligger inom UPS-enhetens märkspänning.

    c)

    förbikopplingsläge: Driftsläge som UPS-enheten uppnår när belastningen försörjs enbart via förbikopplingen.

    1.5

    Krav på inmatningsberoende för UPS-enheten:

    a)

    spännings- och frekvensberoende (VFD): Kan skydda belastningen från strömavbrott (3).

    b)

    spänningsoberoende (VI): Kan skydda belastningen enligt kraven för VFD ovan, med undantag av

    1)

    om inspänningen konstant är för låg,

    2)

    om inspänningen konstant är för hög (4).

    c)

    spännings- och frekvensoberoende (VFI): Oberoende av variationer i spänning och frekvens och kan skydda belastningen mot negativa effekter av sådana variationer utan att tömma energilagringssystemet.

    1.6

    UPS med ett normalläge: En UPS som fungerar i normalläge inom parametrarna för endast en uppsättning inmatningsberoende egenskaper. Exempel: en UPS som fungerar endast som VFI.

    1.7

    UPS med flera normallägen: En UPS som fungerar i normalläge inom parametrarna för fler än en uppsättning inmatningsberoende egenskaper. Exempel: en UPS som kan fungera antingen som VFI eller VFD.

    1.8

    förbikoppling: Alternativ strömbana till växelströmsomvandlaren.

    a)

    underhållsförbikoppling (bana): Alternativ strömbana vars funktion är att upprätthålla en kontinuerlig kraftförsörjning av belastningen under underhållsverksamhet.

    b)

    automatisk förbikoppling: Strömbana (primär eller reserv) som alternativ till den indirekta växelströmsomvandlaren.

    1)

    mekanisk förbikoppling: Styrs med en omkopplare med mekaniskt åtskilda kontakter.

    2)

    statisk förbikoppling (elektronisk förbikoppling): Styrs med en elektronisk omkopplare, t.ex. transistorer, tyristorer, dubbelriktade trioder eller en eller flera andra halvledarenheter.

    3)

    hybridförbikoppling: Styrs med en omkopplare med kontakter som kan åtskiljas mekaniskt i kombination med minst en styrd elektronventil.

    1.9

    referensbelastning för provning: Belastning eller tillstånd när utmatningen från UPS-enheten ger den aktiva effekt (W) som är enhetens märkeffekt (5).

    1.10

    provenhet (UUT, Unit Under Test): Den UPS som provas, konfigurerad som för leverans till kund och med eventuella tillbehör (t.ex. filter eller transformatorer) som krävs för den provningsinställning som anges i avsnitt 3 av Energy Star-provningsmetoden.

    1.11

    effektfaktor: Kvoten mellan absolutvärdet för aktiv effekt P och den skenbara effekten S.

    1.12

    produktfamilj: En grupp produktmodeller som 1) tillverkas av samma tillverkare, 2) är föremål för samma kriterier för Energy Star-godkännande och 3) har en gemensam grundkonstruktion. För UPS-enheter innefattar godtagbara variationer inom en produktfamilj

    a)

    antal installerade moduler,

    b)

    redundans,

    c)

    in- och utmatningsfiltrens typ och antal,

    d)

    antalet likriktarpulser (6), och

    e)

    energilagringssystemets kapacitet.

    1.13

    Förkortningar:

    a)   A: ampere

    b)   AC: växelström

    c)   DC: likström

    d)   DRUPS: roterande UPS med dieselmotor

    e)   RUPS: roterande UPS

    f)   THD: total harmonisk distorsion

    g)   UPS: Uninterruptible Power Supply (avbrottsfri kraftförsörjning)

    h)   UUT: Unit Under Test (provenhet)

    i)   V: volt

    j)   VFD: spännings- och frekvensberoende

    k)   VFI: spännings- och frekvensoberoende

    l)   VI: spänningsoberoende

    m)   W: watt

    n)   Wh: wattimme

    2.   Omfattning

    2.1   Produkter som uppfyller definitionen för en UPS enligt specifikationen i detta dokument, inklusive statiska och roterande UPS-enheter, växelströms-UPS-enheter och likströms-UPS-enheter/likriktare, kan godkännas enligt Energy Star, med undantag av de produkter som anges i avsnitt 2.3.

    2.2   Produkter som kan godkännas enligt denna specifikation innefattar

    a)

    UPS-enheter för konsumentbruk avsedda att skydda stationära datorer och tillhörande kringutrustning och/eller hemunderhållningsenheter såsom tv-apparater, STB-enheter, DVR-, blu-ray- och dvd-spelare,

    b)

    kommersiella UPS-enheter avsedda att skydda informations- och kommunikationsutrustning på småföretag och distriktskontor, såsom servrar, nätverksväxlar och routrar, och mindre lagringssystem,

    c)

    UPS-enheter på datacenter, som är avsedda att skydda stora installationer med IKT-utrustning såsom företagsservrar, nätverksutrustning och stora lagringssystem, och

    d)

    UPS-enheter för likströms-UPS-enheter/likriktare inom telekommunikation som är avsedda att skydda telekommunikationsnätverk vid ett huvudkontor eller i ett trådlöst/mobilt nät.

    2.3   Uteslutna produkter

    2.3.1

    Produkter som omfattas av andra Energy Star-produktspecifikationer uppfyller inte kraven enligt denna specifikation. Listan med gällande specifikationer finns på www.eu-energystar.org.

    2.3.2

    Följande produkter uppfyller inte kriterierna enligt denna specifikation:

    a)

    Produkter som är inbyggda i en dator eller annan slutanvändarbelastning (t.ex. batterikompletterad intern strömförsörjning eller batteribackup för modem, säkerhetssystem osv.).

    b)

    Industriella UPS-enheter som är konstruerade särskilt för att skydda kritiska styr-, tillverknings- eller produktionsprocesser eller -operationer.

    c)

    UPS-enheter av standardtyp som är konstruerade för att ingå i elektriska överförings- och distributionssystem för el (t.ex. transformatorstationer eller UPS-enheter på grannskapsnivå).

    d)

    UPS-enheter för kabel-tv som är konstruerade för att strömförsörja distributionen av kabelsignaler utanför apparaten och är direkt eller indirekt anslutna till själva kabeln. ”Kabeln” kan vara koaxial (metall), fiberoptisk eller trådlös (t.ex. ”Wi-Fi”).

    e)

    UPS-enheter konstruerade för att uppfylla specifika UL-säkerhetsstandarder för säkerhetsrelaterade tillämpningar såsom nödbelysning, nöddrift och nödutgångar, eller utrustning för medicinsk diagnostik.

    f)

    UPS-enheter konstruerade för mobila tillämpningar eller tillämpningar på fartyg, till sjöss eller i luften.

    3.   Kriterier för att uppfylla kraven

    3.1   Gällande siffror och avrundning

    3.1.1

    Alla beräkningar ska utföras på direkt uppmätta (inte avrundade) värden.

    3.1.2

    Om inget annat anges ska överensstämmelsen med specifikationsgränserna bedömas med användning av direkt uppmätta eller beräknade värden som inte avrundats på ett förmånligt sätt.

    3.1.3

    Direkt uppmätta eller beräknade värden som lämnas för rapportering på Energy Star-webbplatsen ska avrundas till närmaste gällande siffra enligt motsvarande specifikationsgräns.

    3.2   Energieffektivitetskrav för växelströms-UPS-enheter

    3.2.1

    UPS-enheter med ett normalläge: Den genomsnittliga belastningsjusterade effektiviteten (EffAVG), beräknad med ekvation 1, ska minst vara den minsta genomsnittliga verkningsgraden (EffAVG_MIN), fastställt enligt tabell 2, för angiven märkuteffekt och inmatningsberoende egenskap, förutom enligt vad som anges nedan.

    För produkter med en märkuteffekt över 10 000 W och kommunikations- och mätningskapacitet, såsom anges i avsnitt 3.6, ska den genomsnittliga belastningsjusterade effektiviteten (EffAVG), beräknad med ekvation 1, vara minst den minsta genomsnittliga verkningsgraden (EffAVG_MIN), fastställd enligt tabell 3, för angiven inmatningsberoende egenskap.

    Ekvation 1: Beräkning av genomsnittlig effektivitet för växelströms-UPS-enheter

    Formula

    där

    EffAVG är den genomsnittliga belastningsjusterade effektiviteten,

    tn % är den andel tid som ägnas åt specifik n % av referensbelastningen för provning, enligt tabell 1, och

    Eff|n % är effektiviteten vid specifik n % för referensbelastningen för provning, mätt i enlighet med Energy Star-provningsmetoden.

    Tabell 1

    Belastningsantaganden för växelströms-UPS-enheter för beräkning av genomsnittlig effektivitet

    Märkuteffekt, P, i watt (W)

    Inmatningsberoende

    egenskap

    Andel av tiden ägnad åt den specifika

    andelen av referensbelastningen för provning

    tn %

    25 %

    50 %

    75 %

    100 %

    P ≤ 1 500 W

    VFD

    0,2

    0,2

    0,3

    0,3

    VFD

    0

    0,3

    0,4

    0,3

    1 500 W < P ≤ 10 000 W

    VFD, VI eller VFI

    0

    0,3

    0,4

    0,3

    P > 10 000 W

    VFD, VI eller VFI

    0,25

    0,5

    0,25

    0


    Tabell 2

    Genomsnittlig minimiverkningsgrad för växelströms-UPS

    Genomsnittlig minimiverkningsgrad (EffAVG_MIN), där

    P är märkuteffekten i watt (W), och

    ln är den naturliga logaritmen.

    Märkuteffekt

    Inmatningsberoende egenskap

    VFD

    VI

    VFI

    P ≤ 1 500 W

    0,967

    0,0099 × In(P) + 0,815

    1 500 W < P ≤ 10 000 W

    0,970

    0,967

    P > 10 000 W

    0,970

    0,950

    0,0099 × In(P) + 0,805


    Tabell 3

    Genomsnittlig minimiverkningsgrad för växelströms-UPS för produkter med mätnings- och kommunikationskapacitet

    Genomsnittlig minimiverkningsgrad (EffAVG_MIN), där

    P är märkuteffekten i watt (W), och

    ln är den naturliga logaritmen.

    Märkuteffekt

    Inmatningsberoende egenskap

    VFD

    VI

    VFI

    P > 10 000 W

    0,960

    0,940

    0,0099 × ln(P) + 0,795

    3.2.2

    UPS-enheter med flera normallägen som inte levereras med det högsta inmatningsberoende läget aktiverat som standard: Om en UPS med flera normallägen inte levereras med det högsta inmatningsberoende läget aktiverat som standard ska dess genomsnittliga belastningsjusterade effektivitet (EffAVG), beräknad med ekvation 1, vara minst

    a)

    den genomsnittliga minimiverkningsgraden (EffAVG_MIN), fastställd enligt tabell 2, för märkuteffekt och UPS-enhetens lägsta inmatningsberoende läge för modeller med en uteffekt som är högst 10 000 W eller som inte har någon kommunikations- eller mätningskapacitet enligt avsnitt 3.6, eller

    b)

    den genomsnittliga minimiverkningsgraden (EffAVG_MIN), fastställd enligt tabell 3, för märkuteffekten och UPS-enhetens lägsta inmatningsberoende läge för modeller med en uteffekt på mer än 10 000 W och som har kommunikations- eller mätningskapacitet enligt avsnitt 3.6.

    3.2.3

    UPS-enheter med flera normallägen som levereras med det högsta inmatningsberoende läget aktiverat som standard: Om en UPS med flera normallägen levereras med det högsta inmatningsberoende läget aktiverat som standard ska dess genomsnittliga belastningsjusterade effektivitet (EffAVG), beräknad med ekvation 2, vara minst

    a)

    den genomsnittliga minimiverkningsgraden (EffAVG_MIN), fastställd enligt tabell 2, för märkuteffekt och UPS-enhetens lägsta inmatningsberoende läge för modeller med en uteffekt som är högst 10 000 W eller som inte har någon kommunikations- eller mätningskapacitet enligt avsnitt 3.6, eller

    b)

    den genomsnittliga minimiverkningsgraden (EffAVG_MIN), fastställd enligt tabell 3, för märkuteffekten och UPS-enhetens lägsta inmatningsberoende läge för modeller med en uteffekt på mer än 10 000 W och som har kommunikations- eller mätningskapacitet enligt avsnitt 3.6.

    Ekvation 2: Beräkning av genomsnittlig effektivitet för växelströms-UPS-enheter med flera normallägen

    Formula

    där

    EffAVG är den genomsnittliga belastningsjusterade effektiviteten,

    Eff1 är den genomsnittliga belastningsjusterade effektiviteten i det lägsta inmatningsberoende läget (dvs. VFI eller VI), beräknat med ekvation 1, och

    Eff2 är den genomsnittliga belastningsjusterade effektiviteten i det högsta inmatningsberoende läget (dvs. VFD), beräknat med ekvation 1.

    3.3   Verkningsgrad för likströms-UPS-enheter/likriktare

    Den genomsnittliga belastningsjusterade verkningsgraden (EffAVG), beräknad med ekvation 3, ska vara minst den genomsnittliga minimiverkningsgraden (EffAVG_MIN), fastställd enligt tabell 4. Detta krav ska gälla för kompletta system och/eller enskilda moduler. Tillverkare kan få godkännande för någondera, om följande krav uppfylls:

    a)

    Kompletta system som också är modulära ska godkännas som modulära UPS-produktfamiljer med en viss modell eller modul installerad.

    b)

    Godkännande av enskilda moduler har ingen bäring på godkännandet av modulära system annat än om även hela systemen godkänns enligt specifikationen ovan.

    c)

    För produkter med en märkuteffekt över 10 000 W och kommunikations- och mätningskapacitet, såsom anges i avsnitt 3.6, ska den genomsnittliga belastningsjusterade effektiviteten (EffAVG), beräknad med ekvation 3, vara minst den genomsnittliga minimiverkningsraden (EffAVG_MIN), fastställd enligt tabell 5.

    Ekvation 3: Beräkning av genomsnittlig effektivitet för alla likströms-UPS-enheter

    Formula

    Tabell 4

    Genomsnittlig minimiverkningsgrad för likströms-UPS-enhet/likriktare

    Genomsnittlig minimiverkningsgrad

    (EffAVG_MIN)

    0,955

    Tabell 5

    Genomsnittlig minimiverkningsgrad för likströms-UPS-enheter/likriktare med mätnings- och kommunikationskapacitet

    Märkuteffekt

    Genomsnittlig minimiverkningsgrad (EffAVG_MIN)

    P > 10 000 W

    0,945

    3.4   Effektfaktorkrav

    Den uppmätta inmatningseffektfaktorn för alla växelströms-UPS-enheter vid 100 procent av referensbelastningen för provning ska vara minst det minimieffektfaktorkrav som anges i tabell 6 för alla VFI- och VI-normallägen som krävs för godkännande.

    Tabell 6

    Minimiineffektfaktor för växelströms-UPS-enheter

    Minimieffektfaktor

    Krav

    0,90

    3.5   Standardkrav för informationsrapportering

    3.5.1

    Data för standardiserade energi- och prestandadatablad (PPDS) ska lämnas in till Förenta staternas miljövårdsmyndighet och/eller Europeiska kommissionen för varje modell i produktfamiljen.

    3.5.2

    Närmare information om PPDS finns på Energy Star-webbsidan för UPS på www.energystar.gov/products.

    PPDS innehåller följande information:

    a)

    Allmänna egenskaper (tillverkare, modellnamn och modellnummer).

    b)

    Elektriska egenskaper (mekanism för strömomvandling, topologi, in- och utspänning och -frekvens).

    c)

    Genomsnittlig effektivitet som använts för godkännandet.

    d)

    Effektivitet vid varje belastningspunkt och resultat av effektfaktorprovningar i varje tillämpligt normalläge, och för både provade maximi- och minimikonfigurationer för modulära UPS-produktfamiljer.

    e)

    Mätnings- och kommunikationskapacitet (data visas på mätaren, data tillhandahålls via nätverket och tillgängliga protokoll).

    f)

    Webblänk till ett tillgängligt offentligt dokument som innehåller riktlinjer för modellspecifika provningsförfaranden, i tillämpliga fall.

    g)

    Egenskaper för batteri/energilagringsenhet.

    h)

    Mått.

    3.5.3

    Förenta staternas miljövårdsmyndighet och Europeiska kommissionen får vid behov se över detta PPDS och kommer att hålla sina partner underrättade om revideringsprocessen.

    3.6   Kommunikations- och mätningskrav

    3.6.1

    Växelströms-UPS-enheter och likströms-UPS-enheter/likriktare med en märkuteffekt större än 10 000 watt kan godkännas för effektivitetsincitament på en procentenhet, vilket återspeglas i tabellerna 3 och 5, om de säljs med en energimätare med följande egenskaper:

    a)

    Mätaren levereras antingen som en oberoende, extern komponent som förpackas med UPS-enheten på försäljningsstället eller inbyggd i UPS-enheten.

    b)

    Mätaren mäter UPS-utenergin i kWh i varje normalläge.

    c)

    Mätaren kan kommunicera mätresultat över ett nätverk med något av följande protokoll: Modbus RTU, Modbus TCP eller SNMP (v1, 2 eller 3).

    d)

    Om mätaren är extern i förhållande till UPS-enheten uppfyller den kraven i avsnitt 3.6.2.

    e)

    Om mätaren är inbyggd i UPS-enheten uppfyller den kraven i avsnitt 3.6.3.

    3.6.2

    Krav på externa mätare: Externa mätare som förpackas med UPS-enheten ska uppfylla något av följande krav för att UPS-enheten ska erhålla effektivitetsincitamentet för mätare:

    a)

    Uppfylla Accuracy Class 2 eller bättre (dvs. Class 1, Class 0,5 S eller Class 0,2 S), i enlighet med IEC 62053-21 (7), IEC 62053-22 (8) eller ANSI C12.2 (9).

    b)

    Uppvisa ett relativt fel vid energimätning som är högst 2 procent jämfört med en standard vid de förhållanden som anges i avsnitt 3.6.4, med undantag av strömmen, som ska testas vid 25 procent och 100 procent av mätarens maxström, eller

    c)

    uppvisa ett relativt fel vid energimätning som är högst 5 procent jämfört med en standard när mätaren utgör en del av ett komplett mätsystem (inklusive transformatorer som skulle kunna byggas in med mätare och UPS) under de förhållanden som anges i avsnitt 3.6.4.

    3.6.3

    Krav på inbyggda mätare: Inbyggda mätare ska uppfylla följande krav under de förhållanden som anges i avsnitt 3.6.4 för att UPS-enheten ska erhålla effektivitetsincitamentet för mätare:

    Uppvisa ett relativt fel vid energimätning som är högst 5 procent jämfört med en standard när mätaren utgör en del av ett komplett mätsystem (inklusive transformatorer inbyggda med mätare och UPS).

    3.6.4

    Miljö- och elförhållanden för mätarnoggrannhet: Mätaren ska uppfylla kraven i avsnitt 3.6.2 eller 3.6.3 under följande förhållanden:

    a)

    Miljöförhållanden: enligt Energy Star-provningsmetoden och de standarder som det hänvisas till i denna.

    b)

    Elförhållanden: överensstämma med varje belastningspunkt enligt Energy Star-provningsmetoden och de standarder som det hänvisas till i denna.

    4.   Provning

    4.1   Provningsmetoder

    För produkter som släpps ut på marknaden i EU ska tillverkarna utföra provningar och själva certifiera de modeller som följer riktlinjerna för Energy Star. Vid provning av UPS-enheter ska de provningsmetoder som anges i tabell 7 användas för att avgöra om Energy Star-godkännande ska utfärdas.

    Tabell 7

    Provningsmetoder för Energy Star-godkännande

    Produkttyp

    Provningsmetod

    Alla UPS-enheter

    Energy Star-provningsmetod för UPS, översyn i maj 2012

    4.2   Antal enheter som ska testas

    4.2.1

    Representativa modeller ska väljas för provning enligt följande krav:

    a)

    För godkännande av en enskild produktmodell ska en produktkonfiguration som är likvärdig med den man avser att marknadsföra och märka som Energy Star-godkänd betraktas som en representativ modell.

    b)

    För godkännande av en modulär UPS-produktfamilj där modellerna varierar med antalet installerade moduler ska tillverkaren välja maximi- och minimikonfigurationer som ska fungera som representativa modeller, vilket innebär att ett modulärt system ska uppfylla kriterierna för godkännande både i sina icke-reduntanta maximi- och minimikonfigurationer. Om de representativa modellerna för maximi- och minimikonfigurationerna uppfyller kriterierna för Energy Star-godkännande vid sina respektive uteffektnivåer kan alla mellanliggande konfigurationer inom en modulär UPS-produktfamilj få Energy Star-godkännande.

    c)

    För godkännande av en UPS-produktfamilj där modellerna är besläktade genom en annan egenskap än antalet installerade moduler ska den konfiguration i produktfamiljen som använder mest energi betraktas som representativ modell, med undantag av variationer som rör energilagringssystem. Tillverkaren får använda valfritt energilagringssystem för provningen som är förenligt med Energy Star-provningsmetoden. Andra produkter inom en produktfamilj behöver inte provas för godkännande men förväntas uppfylla relevanta kriterier för Energy Star-godkännande och kan bli föremål för kontrollprovning vid något tillfälle efter det inledande godkännandet.

    4.2.2

    En enda enhet av varje representativ modell ska väljas ut för provning.

    4.2.3

    Alla provenheter ska uppfylla kriterierna för Energy Star-godkännande.

    5.   Ikraftträdande

    5.1

    Den dag då tillverkarna får börja utfärda Energy Star-godkännanden enligt denna version 1.0 kommer att definieras som dagen för avtalets ikraftträdande. En produktmodell måste för sitt Energy Star-godkännande uppfylla kraven i den Energy Star-specifikation som är tillämplig på modellens tillverkningsdag. Tillverkningsdagen är specifik för varje enhet och är den dag då en enhet anses vara färdigmonterad.

    5.2

    Revidering av specifikationerna: Förenta staternas miljövårdsmyndighet och Europeiska kommissionen förbehåller sig rätten att ändra denna specifikation om teknik- eller marknadsutvecklingen påverkar specifikationens nytta för konsumenter, branschen eller miljön. I enlighet med rådande politik revideras specifikationerna efter diskussioner med berörda parter. Vid en eventuell revidering av specifikationerna bör det noteras att Energy Star-godkännanden inte automatiskt beviljas för en produktmodells hela livstid.

    III.   SPECIFIKATION FÖR DATORSERVRAR (VERSION 2.0)

    1.   Definitioner

    1.1   Produkttyper

    1.1.1

    datorserver: En dator som tillhandahåller tjänster och förvaltar resurser i nätverk för klientenheter, (t.ex. stationära datorer, bärbara datorer, tunna klienter, trådlösa enheter, handdatorer, IP-telefoner, andra datorservrar eller andra nätverksenheter). En datorserver säljs via företagskanaler för användning i datacenter och kontors-/företagsmiljöer. Åtkomst till en datorserver sker i första hand via nätverksanslutningar och inte via direktkopplade inenheter, som ett tangentbord eller en mus. Vid tillämpningen av denna specifikation måste en datorserver uppfylla alla följande kriterier:

    a)

    Den marknadsförs och säljs som en datorserver.

    b)

    Den är utformad och listad för att stödja ett eller flera operativsystem (OS) för datorservrar och/eller virtuella maskinhanteringssystem (VMM).

    c)

    Den är inriktad på att normalt, men inte uteslutande, köra företagsapplikationer som installerats av användare.

    d)

    Den stöder felkorrigerande kod (ECC) och/eller buffrat minne (inbegripet buffrade DIMM-minnesmoduler och ”buffered on board”-konfigurationer).

    e)

    Den förpackas och säljs tillsammans med ett eller flera växel-/likströmsnätaggregat.

    f)

    Den är utformad på ett sådant sätt att samtliga processorer har tillgång till ett delat systemminne och är synliga för ett enda operativsystem eller virtuellt maskinhanteringssystem.

    1.1.2

    administrerad server (”managed server”): En datorserver som är utformad för en hög tillgänglighetsnivå i en miljö som kräver mycket hantering. Vid tillämpningen av denna specifikation måste en hanteringsserver uppfylla alla följande kriterier:

    a)

    Den är utformad för att konfigureras med redundant strömförsörjning.

    b)

    Den innehåller en installerad särskild hanteringskontroll (t.ex. en serviceprocessor).

    1.1.3

    bladsystem: Ett system som består av ett bladchassi och en eller flera löstagbara bladservrar och/eller andra enheter (t.ex. bladlagringsenheter, bladnätutrustning). Bladsystem är utformade som anpassningsbara lösningar för att kombinera flera datorservrar eller lagringsenheter i ett enda chassi och för att tekniker enkelt ska kunna lägga till eller byta ut (utan att systemet stängs ned) blad på fältet.

    a)

    bladserver: En datorserver som är utformad för att användas i ett bladchassi. En bladserver är en anordning med hög densitet som fungerar som oberoende datorserver och innefattar minst en processor och systemminne, men som är beroende av delade resurser i bladchassit (t.ex. strömförsörjning, kylning) för driften. En processor eller minnesmodul som är avsedd att öka kapaciteten hos en fristående server betraktas inte som en bladserver.

    1)

    bladserver som kräver flera enhetsfack (multi-bay): En bladserver som behöver mer än ett enhetsfack för att installeras i ett bladchassi.

    2)

    single-wide-bladserver: En bladserver med samma bredd som ett standardenhetsfack för en bladserver.

    3)

    double-wide-bladserver: En bladserver med dubbelt så stor bredd som ett standardenhetsfack för en bladserver.

    4)

    halvhöjdsbladserver: En bladserver som tar upp halva höjden av ett standardenhetsfack för en bladserver.

    5)

    kvartshöjdsbladserver: En bladserver som tar upp en fjärdedel av höjden av ett standardenhetsfack för en bladserver.

    6)

    flernodsbladserver: En bladserver med flera noder. Bladservern i sig går att byta utan att systemet stängs ned, men inte de enskilda noderna.

    b)

    bladchassi: Ett hölje som innehåller gemensamma resurser för drift av bladservrar, bladlagring och andra enheter i en bladformfaktor. Delade resurser som tillhandahålls i ett chassi kan omfatta strömförsörjning, datalagring och programvara för likströmsdistribution, värmehantering, systemhantering och nätverkstjänster.

    c)

    bladlagringsenhet: En lagringsenhet som är utformad för att användas i ett bladchassi. En bladlagringsenhet är beroende av gemensamma bladchassiresurser (t.ex. strömförsörjning, kylning) för driften.

    1.1.4

    helt feltolerant server: En datorserver som är utformad med fullständig hårdvaruredundans, där varje datorkomponent replikeras mellan två noder som kör identiska jobb samtidigt (dvs. om en nod skulle krascha eller behöva reparation, kan den andra noden köra jobbet ensam, så att systemet inte behöver stängas av). En helt feltolerant server använder två system för att kunna köra ett enda jobb samtidigt och repetitivt, för att garantera konstant tillgänglighet i en affärskritisk programvara.

    1.1.5

    motståndskraftig server: En datorserver som är utformad med omfattande funktioner för motståndskraft, tillgänglighet, användbarhet och skalbarhet integrerade i systemets mikroarkitektur, centralprocessor och kretsuppsättning. För att få Energy Star-godkännande enligt denna specifikation ska en motståndskraftig server ha de egenskaper som beskrivs i bilaga B till denna specifikation.

    1.1.6

    flernodsserver: En datorserver som är utformad med två eller fler oberoende datorservrar (eller noder) där dessa delar på ett enda chassi och ett eller flera nätaggregat. I en flernodsserver distribueras strömmen till alla noder genom delade nätaggregat. Servrarna i en flernodsserver är inte utformade för att kunna bytas ut under drift.

    tvånodsserver: En vanlig konfiguration för flernodsservrar bestående av två servernoder.

    1.1.7

    serverutrustning: En datorserver i kombination med ett förinstallerat operativsystem och förinstallerad programvara som används för att utföra en bestämd funktion eller grupp av tätt sammanknutna funktioner. En serverutrustning tillhandahåller tjänster via ett eller flera nätverk (t.ex. IP eller SAN) och administreras vanligen med hjälp av ett webb- eller kommandolinjegränssnitt. Hård- och mjukvarukonfigurationer för serverutrustningar kundanpassas av säljaren för en viss uppgift (t.ex. namntjänster, brandväggstjänster, autentiseringstjänster, krypteringstjänster och IP-telefoni) och är inte avsedda för programvara som tillhandahålls av användaren.

    1.1.8

    högpresterande datorsystem (superdator): Ett datorsystem som är utformat och optimerat för att utföra en mängd parallella operationer. Superdatorsystem har ett stort antal klustrade homogena noder som ofta har snabba interprocessförbindelser samt stor minneskapacitet och bandbredd. Superdatorsystem kan vara specialbyggda eller sammansatta av mer allmänt tillgängliga datorservrar. HPC-system måste uppfylla samtliga följande kriterier:

    a)

    De marknadsförs och säljs som datorservrar som är optimerade för mer avancerade datortillämpningar.

    b)

    De är vara utformade (eller sammansatta) och optimerade för att utföra en mängd parallella tillämpningar.

    c)

    De består av ett antal normalt homogena datornoder som är klustrade i första hand för att öka beräkningskapaciteten.

    d)

    De har snabba interprocessförbindelser mellan noder.

    1.1.9

    likströmsserver: En datorserver som är utformad för att enbart drivas med ett likströmsnätaggregat.

    1.1.10

    stor server: En motståndskraftig/skalbar server som levereras med ett på förhand integrerat/provat system som är inneslutet i en eller flera fullstora ramar eller rack och som innefattar ett I/O-undersystem med stor anslutbarhet och minst 32 särskilda I/O-uttag.

    1.2   Produktkategori

    En andra gradens klassificering eller undertyp av en produkttyp som baseras på produktegenskaper och installerade komponenter. I den här specifikationen används produkttyper för att fastställa krav för godkännande och provning.

    1.3   Formfaktorer för datorservrar

    1.3.1

    rackmonterad server: En datorserver som är utformad för att användas i ett standardiserat 19-tums datorcenterrack enligt definitionen i EIA-310, IEC 60297 eller DIN 41494. Vid tillämpningen av denna specifikation behandlas bladservrar i en särskild kategori och ingår inte i kategorin rackmonterade servrar.

    1.3.2

    tornserver: En fristående datorserver som är utformad med nätaggregat, kylning, I/O-enheter och andra resurser som krävs för fristående drift. Ramen för en tornserver liknar den som används för en tornklientdator.

    1.4   Datorserverkomponenter

    1.4.1

    nätaggregat: En enhet som omriktar lik- eller växelström till en eller flera uteffekter i likström för drift av en datorserver. En datorservers nätaggregat måste vara fristående och gå att fysiskt separera från moderkortet och måste förbindas med systemet via en löstagbar eller fast elektrisk anslutning.

    a)

    växel-/likströmsnätaggregat: Ett nätaggregat som omriktar växelström från elnätet till en eller flera likströmsuteffekter för drift av datorn.

    b)

    lik-/likströmsnätaggregat: Ett nätaggregat som omriktar likström från elnätet till en eller flera uteffekter i likström för drift av datorn. Vid tillämpning av denna specifikation betraktas en likströmsomvandlare (även kallad spänningsregulator) som är intern i en datorserver och används för att omvandla lågspänd likström (t.ex. likström på 12 V) till andra likströmsuteffekter för användning i datorserverkomponenter inte som ett lik-/likströmsnätaggregat.

    c)

    nätaggregat med en uteffekt: Ett nätaggregat som är utformat för att leverera merparten av sin märkuteffekt till en primär likströmsuteffekt för att driva en datorserver. Nätaggregat med en uteffekt kan ha en eller flera standby-uteffekter som förblir aktiva när nätaggregatet är uppkopplat till en strömkälla. Vid tillämpningen av denna specifikation ska den totala märkuteffekten från eventuella ytterligare nätaggregatsuteffekter som inte är primära uteffekter och standby-uteffekter inte vara större än 20 W. Nätaggregat med flera uteffekter med samma spänning som den primära uteffekten betraktas som ett nätaggregat med en uteffekt, såvida inte uteffekterna 1) genereras av separata omvandlare eller har separata uteffektskorrigeringssteg, eller 2) har oberoende spänningsgränser.

    d)

    nätaggregat med flera uteffekter: Ett nätaggregat som är utformat för att leverera merparten av sin märkuteffekt till mer än en primär likströmsuteffekt för att driva en datorserver. Nätaggregat med flera uteffekter kan ha en eller flera standby-uteffekter som förblir aktiva när nätaggregatet är uppkopplat till en strömkälla. Vid tillämpningen av denna specifikation ska den totala märkuteffekten från eventuella ytterligare nätaggregatsuteffekter som inte är primära uteffekter och standby-uteffekter vara minst 20 W.

    1.4.2

    I/O-enhet: En enhet som tillhandahåller datainmatnings- och datautmaningsfunktioner mellan en datorserver och andra enheter. En I/O-enhet kan vara integrerad i datorserverns moderkort eller vara kopplad till moderkortet via utbyggnadskontakter (t.ex. PCI, PCIe). Exempel på I/O-enheter: diskreta Ethernet-enheter, InfiniBand-enheter, RAID/SAS-kontroller och fiberkanalenheter.

    I/O-port: Fysisk krets inom en I/O-enhet där det går att upprätta en oberoende I/O-session. En port är inte samma sak som ett fast anslutningsdon. Det är möjligt att ett enda fast anslutningsdon kan betjäna flera portar i samma gränssnitt.

    1.4.3

    moderkort: Serverns huvudkretskort. I denna specifikation innefattar moderkortet anslutningsdon för att ansluta tilläggskort och innehåller vanligen följande komponenter: processor, minne, BIOS och utbyggnadskontakter.

    1.4.4

    processor: De logiska kretsar som svarar på och behandlar de grundläggande instruktioner som driver en server. Vid tillämpningen av denna specifikation är processor datorserverns centralprocessor (CPU). En vanlig centralprocessor är ett fysiskt paket som installeras på serverns moderkort via en sockel eller direktlöds fast på kortet. Centralprocessorpaketet kan innehålla en eller flera processorkärnor.

    1.4.5

    minne: Vid tillämpningen av denna specifikation är minne en del av en server som ligger utanför processorn och i vilken information lagras för omedelbar användning av processorn.

    1.4.6

    hårddisk (HDD): Den primära datorlagringsenheten som läser och skriver till en eller flera snurrande magnetiska diskskivor.

    1.4.7

    SSD-minne (Solid State Drive): En lagringsenhet som använder integrerade minneskretsar i stället för snurrande magnetiska skivor för datalagring.

    1.5   Annan utrustning för datacenter:

    1.5.1

    nätkommunikationsutrustning: En apparat vars huvudsakliga funktion är att förmedla data mellan olika nätverksgränssnitt, tillhandahålla datoranslutbarhet för anslutna enheter (t.ex. routrar och switchar). Datoranslutbarheten åstadkoms genom routning av datapaket som förpackats enligt ett internetprotokoll, fiberkanalprotokoll, InfiniBand-protokoll eller liknande protokoll.

    1.5.2

    lagringsprodukt: Ett fullt funktionsdugligt lagringssystem som tillhandahåller datalagringstjänster för klienter och enheter som är anslutna direkt eller via ett nätverk. Komponenter och delsystem som är en integrerad del av lagringsproduktens arkitektur (för att t.ex. tillhandahålla interna kommunikationer mellan kontroller och diskar) betraktas som en del av lagringsprodukten. Komponenter som normalt förknippas med en lagringsmiljö på datacenternivå (t.ex. enheter som krävs för drift av ett externt datalagringsnät) betraktas däremot inte som en del av lagringsprodukten. En lagringsprodukt kan bestå av integrerade lagringskontroller, lagringsenheter, inbyggda nätelement, programvara och andra enheter. Lagringsprodukter kan innehålla eller flera inbyggda processorer, men dessa processorer använder inte programvara som tillhandahålls av användaren, utan kan använda datorspecifika programvaror (t.ex. datareplikering, säkerhetskopiering, datakomprimering, installationsagenter).

    1.5.3

    avbrottsfri kraftförsörjning (UPS, Uninterruptible Power Supply): En kombination av strömriktare, strömställare och energilagringsmedel (t.ex. batterier), som utgör ett nätaggregat som ska upprätthålla belastningen vid avbrott i strömtillförseln.

    1.6   Driftslägen och effektlägen

    1.6.1

    tomgång: Det driftsläge där operativsystemet och annan programvara är färdigladdade, datorservern kan slutföra belastningstransaktioner men systemet inte har några begärda eller pågående aktiva belastningstransaktioner (dvs. datorservern är i drift men utför inte något användbart arbete). För system där ACPI-normer är tillämpliga motsvarar tomgångsläge endast ACPI-systemnivå S0.

    1.6.2

    aktivt läge: Det driftsläge där datorservern utför arbete som svar på tidigare eller pågående externa förfrågningar (t.ex. instruktion över nätet). Det aktiva läget innefattar 1) aktiv behandling och 2) datasökning/datahämtning från minne, cache eller intern/extern lagring samtidigt som servern väntar på ytterligare inmatningar över nätet.

    1.7   Andra nyckelbegrepp

    1.7.1

    kontrollersystem: En dator eller datorserver som styr en utvärderingsprocess för riktmärken. Kontrollersystemet utför följande funktioner:

    a)

    Startar och stoppar varje segment (fas) i prestandabedömningen.

    b)

    Kontrollerar belastningen av prestandabedömningen.

    c)

    Startar och stoppar datainsamling från energianalysen så att energi- och prestandauppgifter från varje fas kan korreleras.

    d)

    Lagrar loggfiler med information om energi- och prestandariktmärken.

    e)

    Omvandlar rådata till ett lämpligt format för rapportering, inlämning och validering av riktmärken.

    f)

    Samlar in och lagrar miljödata om dessa är automatiska för riktmärket.

    1.7.2

    nätverksklient (provning): En dator eller datorserver som genererar belastningstrafik för överföring till en provenhet (UUT) som är uppkopplad via en nätväxel.

    1.7.3

    RAS-funktioner: En förkortning för tillförlitlighets-, tillgänglighets- och användbarhetsfunktioner (Reliability, Availability and Serviceability). RAS utökas ibland till RASM, när kriteriet hanterbarhet (Manageability) läggs till. När det gäller datorserverar definieras de tre primära RAS-komponenterna enligt följande:

    a)

    tillförlitlighetsfunktioner: Funktioner som stöder en servers förmåga att utföra sin avsedda funktion utan avbrott till följd av komponentfel (t.ex. val av komponenter, temperatur- och/eller spänningsreduktion, upptäckt och korrigering av fel).

    b)

    tillgänglighetsfunktioner: Funktioner som stöder en servers förmåga att fungera maximalt till normal kapacitet under en viss hindertid vid fel (t.ex. redundans [på både mikro- och makronivå]).

    c)

    användbarhetsfunktioner: Funktioner som stöder möjligheten att utföra service på en server utan att den behöver tas ur drift (t.ex. inkoppling under spänning).

    1.7.4

    serverprocessorutnyttjande: Förhållandet mellan processorns databehandlingsverksamhet och processorns databehandlingsverksamhet vid full belastning vid en angiven spänning och frekvens, mätt momentant eller med ett kortfristigt genomsnitt av utnyttjandet under en uppsättning aktiva cykler och/eller tomgångscykler.

    1.7.5

    virtuellt maskinhanteringssystem: En typ av virtualiseringsteknik för hårdvara som gör det möjligt att driva flera gästoperativsystem samtidigt på ett enda värdsystem.

    1.7.6

    tilläggsenheter för att snabba upp behandlingen (Auxiliary Processing Accelerator, APA): Expansionskort som installeras i generella utbyggnadskontakter (t.ex. GPGPU som installeras i en PCI-kontakt).

    1.7.7

    buffrad DDR-kanal: Kanal eller minnesport som ansluter en minneskontroller till ett fastställt antal minnesenheter (t.ex. DIMM) i en datorserver. En vanlig datorserver kan innehålla flera minneskontroller som i sin tur kan stödja en eller flera buffrade DDR-kanaler. Varje buffrad DDR-kanal i sig betjänar endast en bråkdel av det totala adresserbara minnesutrymmet i en datorserver.

    1.8   Produktfamilj

    En beskrivning på hög nivå som avser en grupp av datorer som har samma kombination av hölje/moderkort, och som ofta innehåller hundratals möjliga konfigurationer av hårdvara och programvara.

    1.8.1   gemensamma produktfamiljattribut: En uppsättning egenskaper som är gemensamma för alla modeller/konfigurationer inom en produktfamilj och som utgör en gemensam grundläggande utformning. Alla modeller/konfigurationer inom en produktfamilj måste ha följande gemensamt:

    a)

    De ska komma från samma modellinje eller maskintyp.

    b)

    De ska ha samma formfaktor (t.ex. rackmonterad, blad, piedestal) eller samma mekaniska och elektriska konstruktion med enbart ytliga mekaniska skillnader för att tillåta en utformning som stöder flera formfaktorer.

    c)

    De ska ha processorer som ingår i en enda fastställd processorserie eller ha processorer som passar i en gemensam sockeltyp.

    d)

    De ska ha gemensamma nätaggregat vars effektivitet är minst lika stor som effektiviteten vid samtliga obligatoriska lastpunkter som anges i avsnitt 3.2 (dvs. 10 %, 20 %, 50 % och 100 % maximal last för en uteffekt, eller 20 %, 50 % och 100 % av maximal last för flera uteffekter).

    1.8.2   Testade produktkonfigurationer för produktfamiljer

    a)

    Varianter som påverkar priset:

    1)

    konfiguration med låg prestanda: Kombination av processorsockelkapacitet, nätaggregat, minne, lagring (HDD/SDD) och I/O-enheter som motsvarar den billigare dataplattformen eller plattformen med lägre prestanda inom produktfamiljen.

    2)

    konfiguration med hög prestanda: Kombination av processorsockelkapacitet, nätaggregat, minne, lagring (HDD/SDD) och I/O-enheter som motsvarar den dyrare dataplattformen eller plattformen med högre prestanda inom produktfamiljen.

    b)

    Typisk konfiguration:

    typisk konfiguration: En produktkonfiguration som ligger mellan den lägsta och högsta prestandakonfigurationen och är representativ för en produkt som är i bruk och som har höga försäljningsvolymer.

    c)

    Variationer i effektutnyttjande:

    1)

    minimieffektkonfiguration: Den minimikonfiguration som kan starta och driva operativsystem som stöds. Minimikonfigurationen består av den lägsta processorsockelkapaciteten, lägsta antalet installerade nätaggregat, minne, lagring (HDD/SDD) och I/O-enheter som både erbjuds till försäljning och kan uppfylla Energy Star-kraven.

    2)

    maxeffektkonfiguration: Den kombination av komponenter som försäljaren väljer och som maximerar energiutnyttjande i produktfamiljen när de har monterats och är i drift. Maxkonfigurationen består av den största processorsockelkapaciteten, högsta antalet installerade nätaggregat, minne, lagring (HDD/SDD) och I/O-enheter som både erbjuds till försäljning och kan uppfylla Energy Star-kraven.

    2.   Omfattning

    2.1   Produkter som innefattas

    En produkt måste uppfylla definitionen av en datorserver enligt avsnitt 1 i detta dokument för att kunna få Energy Star-godkännande enligt denna specifikation. Endast datorservrar med formfaktorerna för bladserver, flernodsserver, rackmonterad server eller tornserver med högst fyra processorsocklar i datorservern (eller per blad eller nod i fråga om blad- eller flernodsservrar) kan godkännas enligt version 2.0. Produkter som uttryckligen är uteslutna från version 2.0 anges i avsnitt 14.2.

    2.2   Uteslutna produkter

    2.2.1

    Produkter som omfattas av andra Energy Star-produktspecifikationer uppfyller inte kraven enligt denna specifikation. Listan med gällande specifikationer finns på www.eu-energystar.org/.

    2.2.2

    Följande produkter uppfyller inte kriterierna enligt denna specifikation:

    a)

    Helt feltoleranta servrar.

    b)

    Serverutrustning.

    c)

    Högpresterande datorsystem (superdatorer).

    d)

    Stora servrar.

    e)

    Lagringsprodukter, inbegripet bladlagring.

    f)

    Nätutrustning.

    3.   Kriterier för att uppfylla kraven

    3.1   Gällande siffror och avrundning

    3.1.1

    Alla beräkningar ska utföras på direkt uppmätta (inte avrundade) värden.

    3.1.2

    Om inget annat anges ska överensstämmelsen med specifikationsgränserna bedömas med användning av direkt uppmätta eller beräknade värden som inte avrundats på ett förmånligt sätt.

    3.1.3

    Direkt uppmätta eller beräknade värden som lämnas för rapportering på Energy Star-webbplatsen ska avrundas till närmaste gällande siffra enligt motsvarande specifikationsgräns.

    3.2   Krav på nätaggregat

    3.2.1

    Provningsdata och provningsrapporter för nätaggregat från provningsenheter som erkänns av Förenta staternas miljömyndighet för nätaggregatsprovning ska godtas för att produkten ska kunna få Energy Star-godkännande.

    3.2.2

    Kriterier för nätaggregatets verkningsgrad: Nätaggregat som används i produkter som kan godkännas enligt denna specifikation måste uppfylla följande krav vid provning enligt Generalized Internal Power Supply Efficiency Test Protocol, rev. 6.6 (finns på www.efficientpowersupplies.org). Uppgifter om nätaggregat som tas fram med rev. 6.4.2 (enligt kraven i version 1.1), 6.4.3 eller 6.5 är godtagbara om provningen utfördes före ikraftträdandet av version 2.0 av denna specifikation.

    a)

    Tornservrar eller rackmonterade servrar: För att få Energy Star-godkännande måste en torndatorserver eller rackmonterad datorserver vara konfigurerad enbart med nätaggregat som uppfyller eller överträffar de tillämpliga verkningsgradskrav som anges i tabell 1 före leverans.

    b)

    Blad- och flernodsservrar: För att få Energy Star-godkännande måste en blad- eller flernodsdatorserver som levereras med ett chassi vara konfigurerad på ett sådant sätt att alla nätaggregat som försörjer chassit med ström uppfyller eller överträffar de tillämpliga verkningsgradskrav som anges i tabell 1 före leverans.

    Tabell 1

    Krav på nätaggregatets verkningsgrad

    Typ av nätaggregat

    Märkuteffekt

    10 % belastning

    20 % belastning

    50 % belastning

    100 % belastning

    Flera uteffekter

    (AC-DC)

    Alla uteffektsnivåer

    Ej tillämpligt

    85 %

    88 %

    85 %

    En uteffekt

    (AC-DC)

    Alla uteffektsnivåer

    80 %

    88 %

    92 %

    88 %

    3.2.3

    Effektfaktorkriterier för nätaggregat: Nätaggregat som används i datorer som kan godkännas enligt denna specifikation måste uppfylla följande krav vid provning enligt Generalized Internal Power Supply Efficiency Test Protocol, rev. 6.6 (finns på www.efficientpowersupplies.org). Uppgifter om nätaggregat som tas fram med rev. 6.4.2 (enligt kraven i version 1.1), 6.4.3 eller 6.5 är godtagbara om provningen utfördes före ikraftträdandet av version 2.0.

    a)

    Tornservrar eller rackmonterade servrar: För att få Energy Star-godkännande måste en torndatorserver eller rackmonterad datorserver vara konfigurerad enbart med nätaggregat som uppfyller eller överträffar de tillämpliga effektfaktorkrav som anges i tabell 2 före leverans under alla belastningsförhållanden för vilka uteffekten är minst 75 W. Partner måste mäta och rapportera nätaggregatets effektfaktor vid belastningsförhållanden på mindre än 75 W, även om det inte tillämpas några minimikrav på effektfaktor.

    b)

    Blad- eller flernodsservrar: För att få Energy Star-godkännande måste en blad- eller flernodsdatorserver som levereras med ett chassi vara konfigurerad på ett sådant sätt att alla nätaggregat som försörjer chassit med ström uppfyller eller överträffar de tillämpliga effektfaktorkrav som anges i tabell 2 före leverans under alla lastförhållanden där uteffekten är minst 75 W. Partner måste mäta och rapportera nätaggregatets effektfaktor vid belastningsförhållanden på mindre än 75 W, även om det inte tillämpas några minimikrav på effektfaktor.

    Tabell 2

    Effektfaktorkrav för nätaggregat

    Typ av nätaggregat

    Märkuteffekt

    10 % belastning

    20 % belastning

    50 % belastning

    100 % belastning

    Växel-/likström flera uteffekter

    Alla uteffekter

    Ej tillämpligt

    0,80

    0,90

    0,95

    Växel-/likström en uteffekt

    Uteffekt ≤ 500 W

    Ej tillämpligt

    0,80

    0,90

    0,95

    Uteffekt > 500 W

    och

    uteffekt ≤ 1 000 W

    0,65

    0,80

    0,90

    0,95

    Uteffekt > 1 000 W

    0,80

    0,90

    0,90

    0,95

    3.3   Krav på energisparfunktioner

    3.3.1

    Energisparfunktioner för serverprocessor: För att kunna få Energy Star-godkännande måste en datorserver erbjuda processorenergisparfunktioner som är aktiverade som standard i BIOS och/eller genom en hanteringskontroll, serviceprocesser och/eller det operativsystem som datorservern levereras med. Alla processorer måste kunna minska strömförbrukningen under perioder av lågt utnyttjande genom att

    a)

    minska spänning och/eller frekvens genom dynamisk spännings- och frekvensanpassning (Dynamic Voltage and Frequency Scaling, DVFS), eller

    b)

    möjliggöra energisparläge för processor eller kärna när en kärna eller sockel inte används.

    3.3.2

    Övervakning av energisparfunktioner: För att kunna få Energy Star-godkännande måste en produkt som erbjuder ett förinstallerat övervakningssystem (t.ex. operativsystem, virtuellt maskinhanteringssystem) också erbjuda övervakning av energisparfunktioner som är aktiverad som standard.

    3.3.3

    Rapportering av energisparfunktioner: För att kunna få Energy Star-godkännande måste alla energispartekniker som är aktiverade som standard anges separat på energi- och prestandadatabladet. Detta krav gäller energisparfunktioner i BIOS, operativsystemet eller någon annan källa som slutanvändaren kan konfigurera.

    3.4   Kriterier för blad- och flernodssystem

    3.4.1

    Värmehantering och övervakning för blad- och flernodsservrar: För att kunna få Energy Star-godkännande måste en blad- eller flernodsserver erbjuda övervakning av chassi- eller blad-/nodinloppstemperatur och möjlighet att styra fläkthastighet som är aktiverad som standard.

    3.4.2

    Leveransdokumentation för blad- och flernodsservar: För att kunna få Energy Star-godkännande måste en blad- eller flernodsserver som levereras till en kund oberoende av chassi åtföljas av dokumentation som informerar kunden om att blad- eller flernodsservern endast är Energy Star-godkänd om den är installerad i ett chassi som uppfyller kraven i avsnitt 15.4.1 i det här dokumentet. En förteckning över godkända chassin och beställningsinformation måste också lämnas tillsammans med den produktdokumentation som lämnas med blad- eller flernodsservern. Dessa krav kan uppfyllas via tryckt material, elektronisk dokumentation som lämnas med blad- eller flernodsservern, eller information som finns allmänt tillgänglig på partnerns webbplats som innehåller information om blad- eller flernodsservern.

    3.5   Kriterier för effektivitet i aktivt läge

    3.5.1

    Rapportering av effektivitet i aktivt läge: För att en datorserver eller datorserverproduktfamilj ska kunna få Energy Star-godkännande måste följande information lämnas i sin helhet i den fullständiga provningsrapporten om effektivitetsbetyg:

    a)

    Slutliga resultat av SERT-bedömningsverktyget, dvs. även resultatfiler (i både html- och textformat) och alla resultatdiagram i png-filer.

    b)

    Preliminära resultat av SERT-bedömningsverktyget under hela provningsperioden, dvs. även resultatfiler (i både html- och textformat) och alla detaljresultatdiagram i png-filer.

    Rapporterings- och formateringskrav diskuteras i avsnitt 4.1 i den här specifikationen.

    3.5.2

    Ofullständig rapportering: Partner ska inte rapportera selektivt om enskilda belastningsmodulresultat eller på annat sett presentera resultat från effektivitetsbedömningsverktyget i någon annan form än som en fullständig provningsrapport i kunddokumentation eller marknadsföringsmaterial.

    3.6   Kriterier för effektivitet i tomgångsläge – servrar med en sockel (1S) och två socklar (2S) (ej blad- eller flernodsservrar)

    3.6.1

    Rapportering om tomgångsläge: Strömförsörjningsbehov i tomgångsläge (PIDLE_MAX) ska mätas och rapporteras både i material som berör godkännande och enligt kraven i avsnitt 4.

    3.6.2

    Effektivitet i tomgångsläge: Det uppmätta strömförsörjningsbehovet i tomgångsläge (PIDLE) ska vara högst det maximala strömförsörjningsbehovet i tomgångsläge (PIDLE_MAX), beräknat enligt ekvation 1.

    Ekvation 1: Beräkning av maximalt strömförsörjningsbehov i tomgångsläge

    Formula

    där

    PIDLE_MAX är det maximala strömförsörjningsbehovet i tomgångsläge,

    PBASE är den grundläggande effektgränsen vid tomgångsläge fastställd enligt tabell 3,

    PADDL_i är effektgränsen i tomgångsläge för ytterligare komponenter fastställd enligt tabell 4.

    a)

    Dessa strömförsörjningsgränser vid tomgångsläge ska endast tillämpas för system med en eller två socklar.

    b)

    Använd avsnitt 6.1 Energy Star-provningsmetoden för datorservrar för att fastställa den strömförsörjning vid tomgångsläge som krävs för godkännande.

    c)

    Kategorin Motståndskraftig i tabell 3 gäller endast för system med två socklar som uppfyller den definition av motståndskraftiga servrar som anges i bilaga B.

    d)

    Alla mängder (utom installerade processer) i tabell 3 och tabell 4 avser antalet komponenter som är installerade i systemet, inte det högsta antal komponenter som systemet kan stödja (t.ex. installerat minne, minne som inte stöds).

    e)

    Höjningen av effektgränsen för nätaggregat får tillämpas för varje redundant nätaggregat som används i konfigurationen.

    f)

    När effektgränser för tomgångsläge fastställs ska all minneskapacitet avrundas till närmaste GB (10).

    g)

    Den höjda effektgränsen för I/O-enheter får tillämpas för alla I/O-enheter utöver grundkonfigurationen (dvs. Ethernet-enheter utöver två portar som ger minst 1 Gigabit per sekund (Gbit/s), inbyggt Ethernet, plus eventuella andra I/O-enheter som inte är Ehternet-enheter), inklusive inbyggda I/O-enheter och I/O-tilläggsenheter som är installerade genom utbyggnadskontakter. Denna höjning får tillämpas för var och en av följande typer av I/O-funktionalitet: Ethernet, SAS, SATA, fiberkanal och Infiniband.

    h)

    Höjningen av effektgränsen för I/O-enheter ska beräknas utifrån den angivna länkhastigheten i en enskild koppling, avrundad till närmaste Gbit. I/O-enheter med en hastighet på mindre än 1 Gbit är inte kvalificerade för den höjda effektgränsen för I/O-enheter.

    i)

    Den höjda effektgränsen för I/O-enheter ska endast tillämpas på I/O-enheter som är aktiva/aktiverade vid leverans och som kan fungera när de kopplas upp till en aktiv växel.

    Tabell 3

    Grundeffektgränser vid tomgångsläge för 1S- och 2S-servrar

    Kategori

    Högsta möjliga antal installerade processorer

    (# P)

    Administrerad server (”managed server”)

    Grundeffektgräns vid tomgångsläge, PBASE

    (watt)

    A

    1

    Nej

    47,0

    B

    1

    Ja

    57,0

    C

    2

    Nej

    92,0

    D

    2

    Ja

    142,0

    Motståndskraftig

    2

    Ja

    205,0


    Tabell 4

    Höjning av effektgränser vid tomgång för extra komponenter

    Systemegenskap

    Gäller för:

    Höjning av effektgränsen vid tomgång

    Tilläggsnätaggregat

    Nätaggregat som är installerade uttryckligen för att skapa strömförsörjningsredundans

    20 watt per nätaggregat

    Hårddiskar (inklusive SSD-minnen)

    Per installerad hårddisk

    8,0 watt per hårddisk

    Ytterligare minne

    Installerat minne på mer än 4 GB

    0,75 watt per GB

    Ytterligare buffrad DDR-kanal

    Installerade buffrade DDR-kanaler på mer än 8 kanaler

    (Endast motståndskraftiga servrar)

    4,0 W per buffrad DDR-kanal

    Tilläggs-I/O-enheter

    Installerade enheter på mer än två portar med ≥ 1 Gbit, inbyggt Ethernet

    < 1Gbit: Ingen effektgräns

    = 1 Gbit: 2,0 watt/aktiv port

    > 1 Gbit och < 10 Gbit: 4,0 watt/aktiv port

    ≥ 10 Gbit: 8,0 watt/aktiv port

    3.7   Kriterier för effektivitet i tomgångsläge – servrar med tre socklar (3S) och fyra socklar (4S) (ej blad- eller flernodsservrar)

    Rapportering om tomgångsläge: Strömförsörjningsbehov i tomgångsläge (PIDLE) ska mätas och rapporteras både i material som berör godkännande och enligt kraven i avsnitt 16.

    3.8   Kriterier för effektivitet i tomgångsläge – bladservrar

    3.8.1

    Rapportering om tomgångsläge: Strömförsörjningsbehov i tomgångsläge (PTOT_BLADE_SYS) och (PBLADE) ska mätas och rapporteras både i material som berör godkännande och enligt kraven i avsnitt 16.

    3.8.2

    Provning av bladservrar med avseende på överensstämmelse med avsnitt 3.8.1 ska utföras under samtliga följande förhållanden:

    a)

    Effektvärden ska mätas och rapporteras för ett till hälften fyllt bladchassi. För bladservrar med flera effektområden ska det antal effektområden som ligger närmast för att fylla hälften av bladchassit väljas. Om det finns två val som båda är lika nära hälften, ska provningen utföras med det område eller den kombination av områden som använder det högre antalet bladservrar. Antalet blad som provas under provningen med det till hälften fyllda bladchassit ska rapporteras.

    b)

    Det är valfritt att mäta och rapportera strömförsörjningen för ett fyllt chassi, förutsatt att uppgifter för ett halvfullt chassi också lämnas.

    c)

    Alla bladservrar som är installerade i bladchassit ska ha samma konfiguration (homogen).

    d)

    Effektvärden per blad ska beräknas med ekvation 2.

    Ekvation 2: Beräkning av effekt för enskilda blad

    Formula

    där

    PBLADE är servereffekten per blad,

    PTOT_BLADE_SYS är den totala uppmätta effekten för bladsystemet,

    NINST_BLADE_SRV är antalet installerade bladservrar i det provade bladchassit.

    3.9   Kriterier för effektivitet i tomgångsläge – flernodsservrar

    3.9.1

    Rapportering om tomgångsläge: Strömförsörjningsbehov i tomgångsläge (PTOT_NODE_SYS) och (PNODE) ska mätas och rapporteras både i material som berör godkännande och enligt kraven i avsnitt 4.

    3.9.2

    Provning av flernodsservrar med avseende på överensstämmelse med avsnitt 3.9.1 ska utföras under samtliga följande förhållanden:

    a)

    Effektvärden ska mätas och rapporteras för ett fyllt flernodschassi.

    b)

    Alla flernodsservrar som är installerade i flernodschassit ska ha samma konfiguration (homogen).

    c)

    Effektvärden per nod ska beräknas med ekvation 3.

    Ekvation 3: Beräkning av effekt för enskilda noder

    Formula

    där

    PNODE är servereffekten per nod.

    PTOT_NODE_SYS är den totala uppmätta effekten för flernodsservern,

    NINST_NODE_SRV är antalet installerade flernodsservrar i det provade flernodschassit.

    3.10   Andra provningskriterier

    APA-krav: För alla datorservrar som säljs med tilläggsenheter för att snabba upp behandlingen (Auxiliary Processing Accelerator, APA) ska följande kriterier och bestämmelser tillämpas:

    a)

    För enskilda konfigurationer: All provning av tomgångsläge ska utföras både med och utan APA installerade. Effektmätningar i tomgångsläge med APA installerade och avlägsnade ska i förekommande fall lämnas in till Förenta staternas miljömyndighet eller Europeiska kommissionen inom ramen för de material som lämnas in i samband med Energy Star-godkännande.

    b)

    För produktfamiljer: Provning av tomgångsläge ska utföras både med och utan APA installerade i den högsta prestandakonfiguration som anges i 1.8.2. Det är valfritt att utföra provningar med och utan APA installerade vid de andra provningspunkterna och informera om detta.

    c)

    Effektmätningar i tomgångsläge med APA installerade och avlägsnade ska i förekommande fall lämnas in till Förenta staternas miljömyndighet eller Europeiska kommissionen inom ramen för de material som lämnas in i samband med Energy Star-godkännande. Dessa mätningar ska lämnas in för varje enskild APA-produkt som är avsedd att säljas i den godkända konfigurationen.

    d)

    Mätningarna av PIDLE i avsnitten 3.6 och 3.7, PBLADE i avsnitt 3.8 och PNODE i avsnitt 3.9 ska göras med APA avlägsnade, även om de var installerade vid leverans. Dessa mätningar ska sedan upprepas med varje APA installerad, en åt gången, för att utvärdera varje installerad APA:s strömförbrukning i tomgångsläge.

    e)

    Strömförbrukningen i tomgångsläge för varje installerad APA i godkända konfigurationer ska inte överskrida 46 W.

    f)

    Strömförbrukningen i tomgångsläge för varje enskild APA-produkt som säljs tillsammans med en godkänd konfiguration ska rapporteras.

    4.   Standardkrav för informationsrapportering

    Rapporteringskrav

    4.1

    Alla obligatoriska datafält i Energy Star version 2.0 i utbytesformuläret om Energy Star-godkända datorserverprodukter ska lämnas in till Europeiska kommissionen för varje Energy Star-godkänd datorserver eller datorserverproduktfamilj.

    a)

    Partner uppmuntras att lämna en datauppsättning för varje Energy Star-godkänd produktkonfiguration, även om Europeiska kommissionen också kommer att godta en datauppsättning för varje godkänd produktfamilj.

    b)

    Ett godkännande av en produktfamilj måste i förekommande fall innefatta uppgifter om alla fastställda provningspunkter i 1.8.2.

    c)

    När så är möjligt ska partner också tillhandahålla en hyperlänk till en detaljerad effektkalkylator på sin webbplats som köpare kan använda för att förstå energi- och prestandauppgifter för specifika konfigurationer inom produktfamiljen.

    4.2

    Följande uppgifter kommer att visas på EU:s Energy Star-webbplats via produktsökningsverktyget:

    a)

    Modellnamn och modellnummer, med identifiering av lagerenhet (Stock Keeping Unit, SKU) och/eller konfigurations-id.

    b)

    Systemegenskaper (formfaktor, tillgängliga socklar/kontakter, energispecifikationer osv.).

    c)

    Systemtyp (ej administrerad, administrerad, skalbar osv.).

    d)

    Systemkonfiguration(er) (inklusive konfiguration för låg prestanda/hög prestanda, maxeffektkonfiguration, minimieffektkonfiguration och vanlig konfiguration för godkännande av produktfamiljen).

    e)

    Strömförbrukning och prestandauppgifter från obligatoriska provningar av effektivitetskriterier för aktivt läge respektive tomgångsläge, inklusive results.xml, results.html, results.txt, alla results-chart png-filer, results-details.html, results-details.txt, alla results-details-chart png-filer.

    f)

    Tillgängliga och aktiverade strömsparfunktioner (t.ex. energisparfunktioner).

    g)

    En förteckning med utvalda uppgifter från ASHRAE-värmerapporten.

    h)

    Mätningar av lufttemperatur vid inlopp innan provningen påbörjas, när provning av tomgångsläge avslutas och när provning av aktivt läge avslutas.

    i)

    För produktfamiljgodkännanden, en förteckning över godkända konfigurationer med godkända SKU eller konfigurations-id.

    j)

    För bladserver, en förteckning över kompatibla bladchassin som uppfyller kriterierna för Energy Star-godkännande.

    4.3

    Förenta staternas miljövårdsmyndighet och Europeiska kommissionen får vid behov se över detta PPDS och kommer att hålla sina partner underrättade och uppmana dem att delta i revideringsprocessen.

    5.   Mätning av standardprestanda och effektkrav

    5.1   Mätning och effekt

    5.1.1

    En datorserver måste tillhandahålla uppgifter om ineffektförbrukning (W), lufttemperatur vid inlopp (°C) och genomsnittligt utnyttjande av alla logiska centralprocessorer. Uppgifterna måste göras tillgängliga i ett offentliggjort eller användartillgängligt format som går att läsa av tredje part, ej skyddad administrationsprogramvara över ett standardiserat nät. För blad- och flernodsservrar och system får uppgifter sammanställas på chassinivå.

    5.1.2

    Datorservrar som är klassificerade som klass B-utrustning enligt EN 55022:2006 är undantagna från kravet på att tillhandahålla uppgifter om ineffektförbrukning och lufttemperatur vid inlopp i 5.1.1. Med klass B avses hushålls- och hemmakontorsutrustning (avsedd att användas i hemmiljö). Alla datorservrar i programmet måste uppfylla kravet på och villkoren för rapportering av utnyttjande av alla logiska centralprocessorer.

    5.2   Verkställande av rapportering

    5.2.1

    Produkter får använda inbyggda komponenter eller tilläggsenheter som är förpackade med datorservern för att göra uppgifter tillgängliga för slutanvändare (t.ex. en serviceprocessor, inbyggd effekt- eller temperaturmätare (eller annan teknik utanför bandet) eller förinstallerat operativsystem).

    5.2.2

    Produkter som innehåller ett förinstallerat operativsystem måste innefatta alla drivrutiner och all programvara som krävs för att slutanvändare ska få åtkomst till standardiserade uppgifter i enlighet med detta dokument. Produkter som inte innehåller ett förinstallerat operativsystem måste levereras med utskriven dokumentation om hur man får åtkomst till register som innehåller relevant sensorinformation. Detta krav kan uppfyllas via tryckt material, elektronisk dokumentation som lämnas med datorservern, eller information som finns allmänt tillgänglig på partnerns webbplats som innehåller information om datorservern.

    5.2.3

    När en öppen och allmänt tillgänglig standard för insamling och rapportering av uppgifter blir tillgänglig bör tillverkarna införliva denna allmänna standard i sina system.

    5.2.4

    Noggrannhets- (5.3) och stickprovskraven (5.4) ska utvärderas genom en granskning av uppgifter i komponenters produktdatablad. Om det saknas sådana uppgifter ska partnerdeklarationen användas för att utvärdera noggrannhet och stickprov.

    5.3   Mätnoggrannhet

    5.3.1

    Ineffekt: Mätningar måste rapporteras med en noggrannhet på minst ± 5 % av det verkliga värdet, med en största noggrannhet på ± 10 W för varje installerat nätaggregat (dvs. noggrannheten för effektrapportering för varje nätaggregat behöver aldrig vara större än ± 10 watt) via driftsintervallet från tomgång till full effekt.

    5.3.2

    Processorutnyttjande: Det genomsnittliga utnyttjandet måste uppskattas för varje logisk centralprocessor som är synlig för operativsystemet och måste rapporteras till operatören eller användaren av datorservern via operativmiljön (operativsystem eller virtuellt maskinhanteringssystem).

    5.3.3

    Lufttemperatur vid inlopp: Mätningar måste rapporteras med en noggrannhet på minst ± 2 °C.

    5.4   Provtagningskrav

    5.4.1

    Ineffekt och processorutnyttjande: Mätningar av ineffekt och processorutnyttjande ska göras med interna stickprov mot datorservern med en hastighet som är minst lika stor som en mätning per omedelbart föregående tiosekundersperiod. Interna stickprov ska göras med ett rullande genomsnitt på högst 30 sekunder för datorservern med en frekvens på minst en gång per tio sekunder.

    5.4.2

    Lufttemperatur vid inlopp: Mätningar av lufttemperatur vid inlopp ska göras med interna stickprov i datorservern med en hastighet som är minst lika stor som en mätning var tionde sekund.

    5.4.3

    Tidsmärkning: System som använder tidsmärkning av miljödata ska göra interna stickprov mot datorservern med en hastighet som är minst lika stor som en mätning var 30:e sekund.

    5.4.4

    Administrationsprogramvara: Alla stickprovsmätningar ska göras tillgängliga för den externa administrationsprogramvaran antingen via en pull-metod på begäran eller via en samordnad push-metod. I båda fallen har systemets administrationsprogramvara ansvaret för att upprätta tidsramen för dataleverans, medan datorservern har ansvar för att se till att de data som levereras uppfyller kraven på stickprov och aktualitet.

    6.   Provning

    6.1   Provningsmetoder

    6.1.1

    Vid provning av datorserverprodukter ska de provningsmetoder som anges i tabell 5 användas för att avgöra om Energy Star-godkännande ska utfärdas.

    Tabell 5

    Provningsmetoder för Energy Star-godkännande

    Produkttyp eller komponent

    Provningsmetod

    Alla

    Energy Star-provningsmetod för datorservrar (rev. mars 2013)

    Alla

    Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC) Server Efficiency Rating Tool (SERT), version 1.0.0, rev. 26 februari 2013

    6.1.2

    Vid provning av datorserverprodukter måste provenheter ha alla processorsocklar fyllda under provningen.

    Om en datorserver inte kan ge stöd för att samtliga processorsocklar är fyllda under provningen ska systemet fyllas till sin maximala funktion. Dessa system kommer att omfattas av en grundeffektgräns för tomgångsläge som baseras på antalet socklar i systemet.

    6.2   Antal enheter som ska testas

    Representativa modeller ska väljas för provning enligt följande krav:

    a)

    För godkännande av en enskild produktkonfiguration ska den unika konfiguration som man avser att marknadsföra och märka som Energy Star-godkänd betraktas som en representativ modell.

    b)

    För godkännande av en produktfamilj för alla produkttyper betraktas en produktkonfiguration för var och en av de fem punkter som anges i definitionerna 1.8.2 i familjen som representativa modeller. Alla sådana representativa modeller ska ha samma gemensamma produktfamiljattribut enligt 1.8.1.

    6.3   Godkända produktfamiljer

    6.3.1

    Partner uppmuntras att prova och lämna in uppgifter om enskilda produktkonfigurationer för Energy Star-godkännande. En partner kan dock låta flera produktkonfigurationer ingå i ett godkännande av en produktfamiljbeteckning om varje konfiguration inom familjen uppfyller något av följande krav:

    a)

    Enskilda produkter byggs på samma plattform, kan godkännas enligt och uppfyller samma specifika krav i denna specifikation och är i varje avseende identiska med den provade, representativa produktkonfigurationen utom i fråga om skal och färg.

    b)

    Enskilda produkter uppfyller kraven för en produktfamilj i enlighet med avsnitt 1.8 ovan. I det fallet måste partner prova och lämna in uppgifter i enlighet med avsnitt b.

    6.3.2

    Partner måste lämna in ett energi- och prestandadatablad för varje produktfamilj som lämnas in för godkännande.

    6.3.3

    Alla produktkonfigurationer inom en produktfamilj som lämnas in för godkännande måste uppfylla Energy Star-kraven, inbegripet produkter för vilka uppgifter inte har rapporterats.

    7.   Ikraftträdande

    7.1

    Dagen för ikraftträdande av denna version 2.0 av Energy Star-specifikationer för datorservrar ska vara dagen för ikraftträdande av avtalet. En produktmodell måste för sitt Energy Star-godkännande uppfylla kraven i den Energy Star-specifikation som är tillämplig på modellens tillverkningsdag. Tillverkningsdagen är specifik för varje enhet och är den dag då en enhet anses vara färdigmonterad.

    7.2

    Revidering av specifikationerna: Förenta staternas miljövårdsmyndighet och Europeiska kommissionen förbehåller sig rätten att ändra denna specifikation om teknik- eller marknadsutvecklingen påverkar specifikationens nytta för konsumenter, branschen eller miljön. I enlighet med rådande politik revideras specifikationerna efter diskussioner med berörda parter. Vid en eventuell revidering av specifikationerna bör det noteras att Energy Star-godkännanden inte automatiskt beviljas för en produktmodells hela livstid.

    8.   Överväganden för framtida revideringar

    8.1

    Kriterier för effektivitet i aktivt läge: Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen har för avsikt att fastställa effektivitetskriterier för aktivt läge i version 3.0 för alla datorserverkategorier där det finns tillräckliga SERT-data för att kunna särskilja produkter på ett tillfredsställande sätt.

    8.2

    Anpassa nätaggregaten: Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen kommer att undersöka möjligheterna att uppmuntra anpassning av nätaggregat i version 3.0.

    8.3

    Införlivande av lik-/likströmsdatorservrar: Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen uppmuntrar tillverkarna att arbeta tillsammans med SPEC för att utveckla stöd för likströmsservrar i SERT, så att likströmsdatorservrar kan övervägas för godkännande i version 3.0.

    8.4

    Införlivande av ytterligare systemarkitekturer: Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen uppmuntrar tillverkare att arbeta tillsammans med SPEC för att utveckla stöd för arkitekturer som i dag inte stöds av SERT, men som motsvarar en väsentlig andel av datorservermarknaden. Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen kommer att överväga all arkitektur som stöds av SERT innan version 3.0 utarbetas.

    8.5

    Avlägsnande av tillägg för ytterligare redundanta nätaggregat: Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen känner till teknik som gör det möjligt att låta redundanta nätaggregat ligga i standby-läge och endast aktiveras vid behov. Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen uppmuntrar införandet av denna teknik i datorservrar och kommer att undersöka om det nuvarande tillägget för ytterligare redundanta nätaggregat fortfarande är nödvändigt i version 3.0.

    8.6

    Krav på tilläggsenheter för att snabba upp behandlingen (Auxiliary Processing Accelerator, APA): Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen har för avsikt att på nytt ta upp och eventuellt utöka APA-kraven i version 3.0 med utgångspunkt i uppgifter som samlats in från version 2.0 och eventuellt även införliva APA-utvärdering i SERT.

    8.7

    Krav på rapportering och provning av temperatur: Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen har för avsikt att omvärdera de nuvarande kraven på rapportering och provning av temperatur för att tillverkare och datacenteroperatörer ska få ut så mycket som möjligt av de insamlade uppgifterna.

    Tillägg A

    Beräkningsexempel

    1.   Strömförsörjningsbehov vid tomgång

    För att fastställa det maximala strömförsörjningsbehovet vid tomgång för Energy Star-godkännande, fastställ grundnivån för tomgång i tabell 3 och lägg sedan till effektgränser från tabell 4 (i avsnitt 3.6 i detta kriterium för godkännande). Nedan följer ett exempel:

    Exempel: En standarddatorserver med en processor, 8 GB minne, två hårddiskar och två I/O-enheter (den första med två portar på 1 Gbit och den andra med sex portar på 1 Gbit).

    1.1

    Grundläggande effektgräns:

    a)

    Fastställ grundläggande effektgräns vid tomgång enligt tabell 3 som återges nedan som referens.

    b)

    Servern i exemplet bedöms inom kategori A och får förbruka högst 47,0 watt i tomgångsläge för att kunna få Energy Star-godkännande.

    Kategori

    Antal installerade processorer

    (# P)

    Administrerad server (”managed server”)

    Grundläggande effektgräns vid tomgång

    (W)

    A

    1

    Nej

    47,0

    B

    1

    Ja

    57,0

    C

    2

    Nej

    92,0

    D

    2

    Ja

    142,0

    Motståndskraftig

    2

    Ja

    205,0

    1.2

    Höjningar av effektgränsen vid tomgång: Beräkna höjningar av effektgränser vid tomgång för tilläggskomponenter enligt tabell 4 som återges nedan som referens.

    Systemegenskap

    Gäller för

    Höjning av effektgränsen vid tomgång

    Tilläggsnätaggregat

    Nätaggregat som är installerade uttryckligen för att skapa strömförsörjningsredundans

    20,0 watt per nätaggregat

    Hårddiskar (inklusive SSD-minnen)

    Alla installerade hårddiskar

    8,0 watt per hårddisk

    Ytterligare minne

    Installerat minne på mer än 4 GB

    0,75 watt per GB

    Ytterligare buffrad DDR-kanal

    Installerade buffrade DDR-kanaler på mer än 8 kanaler

    (Endast motståndskraftiga servrar)

    4,0 W per buffrad DDR-kanal

    Tilläggs-I/O-enheter (enskild kopplingshastighet avrundad till närmaste Gbit)

    Installerade enheter på mer än två portar med 1 Gbit, inbyggt Ethernet

    < 1 Gbit: Ingen effektgräns

    = 1 Gbit: 2,0 watt/aktiv port

    > 1 Gbit och < 10 Gbit: 4,0 watt/aktiv port

    ≥ 10 Gbit: 8,0 watt/aktiv port

    a)

    Exempelservern har två hårddiskar. Därför höjs dess effektgräns med 16,0 watt för varje hårddisk (2 hårddiskar × 8,0 watt).

    b)

    Servern i exemplet har 4 GB mer än baskonfigurationen. Därför höjs dess effektgräns med 3,0 watt för minne (4 extra GB × 0,75 watt/GB).

    c)

    Servern i exemplet har ett I/O-kort som inte kvalificerar för ett tillägg: den första enheten har bara två Ethernet-portar och överskrider inte tröskelvärdet på två portar. Den andra enheten kvalificerar däremot för ett tillägg: serverns effektgräns höjs med 12,0 watt för enheten (sex portar à 1 GB × 2,0 watt/aktiv port).

    1.3

    Beräkna den slutliga effektgränsen vid tomgång genom att addera den grundläggande effektgränsen med höjningarna av effektgränserna. Systemet i exemplet väntas inte förbruka mer än 78,0 watt i tomgångsläge för att bli godkänt (47,0 W + 16,0 W + 3,0 W + 12,0 W).

    2.   Höjd effektgräns vid tomgång – nätaggregat

    Nedan följer några exempel på effektgränser vid tomgång för extra nätaggregat:

    2.1

    Om en datorserver kräver två nätaggregat för att fungera och konfigurationen inbegriper tre installerade nätaggregat höjs serverns effektgräns vid tomgång med 20,0 watt.

    2.2

    Om samma server i stället levereras med fyra installerade nätaggregat skulle dess effektgräns vid tomgång höjas med 40,0 watt.

    3.   Höjd effektgräns vid tomgång – ytterligare buffrad DDR-kanal

    Nedan följer några exempel på effektgränser vid tomgång för ytterligare buffrade DDR-kanaler:

    3.1

    Om motståndskraftig datorserver levereras med sex installerade buffrade DDR-kanaler skulle servern inte få någon höjd effektgräns vid tomgång.

    3.2

    Om samma server i stället levererades med 16 installerade buffrade DDR-kanaler skulle dess effektgräns vid tomgång höjas med 32,0 watt (första åtta kanalerna = ingen höjning av gränsen, resterande åtta kanaler = 4,0 watt × 8 buffrade DDR-kanaler).

    Tillägg B

    Identifiering av motståndskraftig serverklass

    1.

    Processor-RAS och skalbarhet – Alla följande egenskaper måste stödjas:

    1.1

    Processor-RAS: Processorn måste kunna upptäcka, rätta och isolera datafel enligt beskrivningen i samtliga punkter nedan:

    a)

    Upptäcka fel i L1-cacher, kataloger och cacheminnen för adressöversättningsfel genom paritetsskydd.

    b)

    Rätta enstaka bitfel (eller bättre) med felrättande kod i cacher som kan innehålla ändrade data. Rättade data levereras till mottagaren (dvs. felrättningen används inte bara för bakgrundsrensning).

    c)

    Upptäcka och isolera fel genom 1) omprövning och återställning vid processorkontrollpunkten, 2) märkning (taggning) och spridning av skadliga data eller 3) båda delarna. Mekanismerna instruerar operativsystemet eller det virtuella maskinhanteringssystemet att isolera felet i en process eller en partition och minskar på så sätt behovet av att starta om systemet.

    d)

    1) Kunna vidta självständiga åtgärder för att begränsa fel i processorns hårdvara, t.ex. genom att stänga av defekta delar i en cache, 2) stödja förutsägande felanalys genom meddelande till operativsystemet, det virtuella maskinhanteringssystemet eller serviceprocessen om platsen för och/eller orsaken till felen, eller 3) båda delarna.

    1.2

    Den processorteknik som används i motståndskraftiga och skalbara servrar är utformad för att ge ytterligare kapacitet och funktionalitet utan ytterligare kretsuppsättningar, vilket innebär att de kan utformas som system med fyra eller fler processorsocklar. Processorerna har ytterligare infrastruktur till stöd för extra, inbyggda processorbussar för att tillgodose behoven i större system.

    1.3

    Servern tillhandahåller I/O-gränssnitt med stor bandbredd för koppling till externa I/O-utbyggnadsenheter eller fjärr-I/O utan att minska antalet processorsocklar som går att koppla ihop. Dessa kan vara egenutvecklade gränssnitt eller standardgränssnitt som PCIe. Den högpresterande I/O-kontroller som ska stödja dessa kontakter kan vara inbyggd i huvudprocessorsockeln eller i moderkortet.

    2.

    Minnes-RAS och skalbarhet – Alla följande egenskaper måste finnas:

    a)

    Upptäckt av minnesfel och återställning genom utökad felrättningskod.

    b)

    I 4 × DIMM, återställning av fel i två intilliggande kretsar i samma rad.

    c)

    Migrering av minne: Felaktigt minne kan avallokeras aktivt och data kan migreras till tillgängligt minne. Detta går att genomföra på DIMM-nivå eller i logiska minnesblock. Alternativ kan minnet speglas.

    d)

    Minnesbuffrar används för anslutning till snabbare processor-minneslänkar till DIMM som är anslutna till DDR-kanaler med lägre hastighet. Minnesbufferten kan vara en separat fristående buffertkrets som är integrerad på moderkortet eller på skräddarsydda minneskort. Det är obligatoriskt att använda buffertkretsen för utökat DIMM-stöd. De ger större minneskapacitet genom stöd för DIMM med större kapacitet, fler DIMM-kontakter per minneskanal och större minnesbandbredd per minneskanal än direktanslutna DIMM. Minnesmodulerna kan också vara specialbyggda, med minnesbuffertar och DRAM-kretsar integrerade på samma kort.

    e)

    Motståndskraftiga länkar mellan processorer och minnesbuffertar används, med mekanismer för återhämtning efter transienta fel på länken.

    f)

    Hushållning med kanaler i processor-minneslänkarna. En eller flera reservkanaler finns tillgängliga för automatisk kanalöverlämning vid permanenta fel.

    3.

    RAS för nätaggregat: Alla nätaggregat som är installerade i eller levereras med servern ska vara redundanta och gå att underhålla parallellt. De komponenter som är redundanta och går att reparera får också vara inneslutna i ett enda fysiskt nätaggregat, men måste kunna repareras utan att systemet behöver stängas av. Det måste finnas stöd för att driva systemet med begränsad drift när strömförsörjningsförmågan är nedsatt på grund av fel i nätaggregat eller strömavbrott.

    4.

    Värme- och kyl-RAS Alla aktiva kylningskomponenter, som fläktar eller vattenbaserad kylning, ska vara redundanta och gå att underhålla parallellt. Processorkomplexet måste ha mekanismer för att kunna strypas vid risk för överhettning. Det måste finnas stöd för att kunna köra systemet i nedsatt tillstånd när risk för överhettning upptäcks i systemkomponenter.

    5.

    Motståndskraft i systemet – servern måste ha minst sex av följande egenskaper:

    a)

    Stöd för redundanta lagringskontroller eller redundant sökväg till extern lagring.

    b)

    Redundanta serviceprocessorer.

    c)

    Redundanta likströmsomvandlingssteg efter nätaggregaten.

    d)

    Serverhårdvaran stöder avallokering av körningsprocessorer.

    e)

    I/O-adaptrar eller hårddiskar kan bytas ut under drift.

    f)

    Tillhandahåller obruten upprepning vid bussfel på anslutningar mellan processor och minne eller mellan processor och processor.

    g)

    Stöder utbyggnad/indragning online av hårdvaruresurser utan att operativsystemet behöver startas om (efterfrågestyrda funktioner).

    h)

    Migrering av processorsockel: Med stöd av ett virtuellt maskinhanteringssystem och/eller operativsystem kan jobb som utförs på en processorsockel migreras till en annan processorsockel utan att systemet behöver startas om.

    i)

    Minnesbevakning eller bakgrundsrensning har aktiverats för förebyggande upptäckt och rättning av fel i syfte att minska sannolikheten för fel som inte går att rätta till.

    j)

    Motståndskraftig intern lagring: Motståndskraftiga system har någon form av RAID-hårdvara i baskonfigurationen, antingen genom stöd på moderkort eller genom en särskild kontakt för ett RAID-kontrollerkort för att stödja serverns interna enheter.

    6.

    Skalbarhet i systemet – servern måste ha följande egenskaper:

    a)

    Högre minneskapacitet: ≥ 8 DDR3-portar eller DDR4 DIMM-portar per sockel med motståndskraftiga länkar mellan processorsockeln och minnet.

    b)

    Större möjlighet att bygga ut I/O: Större I/O-basinfrastruktur och stöd för ett större antal I/O-kontakter. Tillhandahålla minst 32 särskilda PCIe Gen 2-kanaler eller motsvarande I/O-bandbredd med minst en x16-kontakt eller annat särskilt gränssnitt som stöder externa PCIe, egenutvecklade I/O-gränssnitt eller andra industristandardiserade I/O-gränssnitt.

    Tillägg C

    Provningsmetod

    1.   Översikt

    Följande provningsmetod ska användas för att fastställa överensstämmelse med kraven i Energy Stars produktspecifikation för datorservrar och vid inhämtning av provningsuppgifter för rapportering av effekt vid tomgångsläge och effekt vid aktivt läge i Energy Stars energi- och prestandadatablad.

    2.   Tillämpningsperiod

    Följande provningsmetod ska tillämpas på alla produkter som kan godkännas enligt produktspecifikationen för datorservrar i Energy Star.

    3.   Definitioner

    Såvida inte annat anges överensstämmer alla termer i detta dokument med definitionerna i godkännandekriterierna i produktspecifikationen för datorservrar i Energy Star.

    4.   Provningsuppställning

    4.1

    Ineffekt: Ineffekten ska vara den som anges i tabellerna 6 och 7. Frekvensen för ineffekt ska vara den som anges i tabell 8.

    Tabell 6

    Ineffektkrav för produkter med en märkeffekt på högst 1 500 watt (W)

    Produkttyp

    Matningsspänning

    Spänningstolerans

    Maximal total harmonisk distorsion

    Servrar med nätaggregat med växelström-likström med en uteffekt

    230 volt (V) växelström eller 115 V växelström (11)

    +/- 1,0 %

    2,0 %

    Servrar med nätaggregat med flera växel-/likströmsuteffekter

    230 V växelström eller 115 V växelström (11)

    Frivilliga provningsförhållanden för växel-/likström (japanska marknaden)

    100 V växelström

    Trefasservrar (nordamerikanska marknaden)

    208 V växelström

    Trefasservrar (europeiska marknaden)

    400 V växelström


    Tabell 7

    Ineffektkrav för produkter med en märkeffekt på minst 1 500 W

    Produkttyp

    Matningsspänning

    Spänningstolerans

    Maximal total harmonisk distorsion

    Servrar med nätaggregat med en växel-/likströmsuteffekt

    230 V växelström eller 115 V växelström (11)

    +/- 4,0 %

    5,0 %

    Servrar med nätaggregat med flera växel-/likströmsuteffekter

    230 V växelström eller 115 V växelström (11)

    Frivilliga provningsförhållanden för växel-/likström (japanska marknaden)

    100 V växelström

    Trefasservrar

    (nordamerikanska marknaden)

    208 V växelström

    Trefasservrar (europeiska marknaden)

    400 V växelström

    Tabell 8

    Infrekvenskrav för alla produkter

    Matningsspänning

    Frekvens

    Frekvenstolerans

    100 V växelström

    50 hertz (Hz) eller 60 Hz

    ± 1,0 %

    115 V växelström

    60 Hz

    230 V växelström

    50 Hz eller 60 Hz

    Trefas

    (nordamerikanska marknaden)

    60 Hz

    Trefas

    (europeiska marknaden)

    50 Hz

    4.2

    Omgivningstemperatur: Omgivningstemperaturen ska vara 25 ± 5 °C.

    4.3

    Relativ fuktighet: Den relativa fuktigheten ska vara mellan 15 % och 80 %.

    4.4

    Effektanalysator: Effektanalysatorn ska rapportera effektens verkliga effektivvärde och minst två av de följande mätenheterna: spänning, ström och effektfaktor. Effektanalysatorer ska ha följande egenskaper:

    a)

    Överensstämmelse: Effektanalysatorn ska väljas från den förteckning över effektmätningsenheter som anges i Server Efficiency Rating Tool (SERT)TM  (12) Design Document 1.0.0 (13).

    b)

    Kalibrering: Analysatorn ska ha kalibrerats högst ett år före provningsdagen av en standard som går att spåra till National Institute of Science and Technology (Förenta staterna) eller ett motsvarande nationellt mätinstitut i ett annat land.

    c)

    Förhållandet mellan toppvärde och effektivvärde (crestfaktorn): Förhållande mellan toppvärde och effektivvärde: minst 3 vid dess nominella mätvärde. När det gäller analysatorer som inte anger förhållandet mellan toppvärde och effektivvärde måste analysatorn kunna mäta en strömtopp på minst tre gånger den högsta ström som mätts vid något 1-sekundersstickprov.

    d)

    Minimifrekvensfunktion: 3,0 kHz

    e)

    Minimiupplösning:

    1)

    0,01 W för mätvärden på mindre än 10 W.

    2)

    0,1 W för mätvärden från 10 W till 100 W.

    3)

    1,0 W för mätvärden på mer än 100 W.

    f)

    Loggning: Den uppdateringsfrekvens som stöds av analysatorn ska vara minst en uppsättning mätningar per sekund, där uppsättning definieras som en effektmätning i watt. Analysatorns intervall för beräkning av datagenomsnitt ska vara detsamma som avläsningsintervallet. Med intervall för beräkning av datagenomsnitt avses den tidsperiod för vilken ett genomsnitt beräknas av alla stickprov som tagits av analysatorns snabba provtagningselektronik för att ta fram mätningsuppsättningen.

    g)

    Mätnoggrannhet: Effektmätningar ska rapporteras av analysatorn med en övergripande noggrannhet på minst 1 % för alla effektvärden som mätts.

    4.5

    Temperaturgivare: Temperaturgivaren ska ha följande egenskaper:

    a)

    Överensstämmelse: Temperaturgivaren ska väljas från den förteckning över temperaturmätningsenheter som anges i Server Efficiency Rating Tool (SERT) Design Document 1.0.0.

    b)

    Loggning: Givaren ska ha en minsta uppdateringsfrekvens på fyra provtagningar per enhet.

    c)

    Mätnoggrannhet: Temperaturen måste mätas högst 50 mm från (i luftströmmens riktning) huvudluftintaget på provenheten (Unit Under Test, UUT) och rapporteras av givaren med en övergripande noggrannhet på minst ± 0,5 °C.

    4.6

    Provningsverktyg aktivt läge: SERT 1.0.0, som tillhandahålls av Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC) (14).

    4.7

    Kontrollersystem: Kontrollersystemet kan vara en server, en stationär dator eller en bärbar dator och ska användas för att registrera effekt- och temperaturuppgifter.

    a)

    Effektanalysatorn och temperaturgivaren ska vara kopplade till kontrollersystemet.

    b)

    Kontrollersystemet och provenheten ska vara kopplade till varandra via en Ethernet-nätverksväxel.

    4.8

    Allmänna SERT-krav: Alla ytterligare krav som anges i underlag för SPEC eller SERT 1.0.0 ska följas, såvida inte annat anges i den här provningsmetoden. Till underlag från SPEC hör

    a)

    SPEC Power and Performance Methodology

    b)

    SPEC Power Measurement Setup Guide

    c)

    SPEC PTDaemon Design Document

    d)

    SERT Design Document

    e)

    SERT Run and Reporting Rules

    f)

    SERT User Guide

    g)

    SERT JVM Options

    h)

    SERT Result File Fields

    5.   Provningsutförande

    5.1   Provningskonfiguration

    Effekt och effektivitet ska provas och rapporteras för de datorservrar som provas. Provningen ska utföras enligt följande:

    5.1.1

    Skick vid leverans: Produkter ska provas i sin konfiguration vid leverans, vilket innefattar både hårdvarukonfigurationer och systeminställningar, såvida inte annat anges i denna provningsmetod. I förekommande fall ska alla programvarualternativ vara inställda på sitt förinställda värde.

    5.1.2

    Mätningsplats: Alla effektmätningar ska göras vid en punkt mellan uttaget eller likströmsnätaggregatet och provenheten. Inga UPS-enheter får vara inkopplade mellan mätinstrumentet och provenheten. Effektmätaren ska förbli inkopplad tills alla effektuppgifter för tomgångsläge och aktivt läge har samlats in. När ett bladsystem provas ska effekten mätas vid bladchassits ingång (dvs. vid de nätaggregat som omvandlar datacentrets strömförsörjning till chassits strömförsörjning).

    5.1.3

    Luftgenomströmning: Det är förbjudet att medvetet styra luften i närheten av den utrustning som är under mätning på ett sätt som inte överensstämmer med datacentrets praxis.

    5.1.4

    Nätaggregat: Alla nätaggregat ska vara inkopplade och i drift.

    Provenheter med flera nätaggregat: Alla nätaggregat ska vara anslutna till växelströmskällan och vara i drift under provningen. Vid behov får en kraftfördelningsenhet användas för att koppla flera nätaggregat till en enda källa. Om en kraftfördelningsenhet används ska all eventuell ytterligare strömförbrukning från kraftfördelningsenheten räknas med i effektmätningen på provenheten. När det gäller provning av bladservrar med en halvfylld chassikonfiguration får nätaggregaten för de outnyttjade effektområdena kopplas ur (se avsnitt 5.2.4.b för mer information).

    5.1.5

    Energisparfunktioner och operativsystem: Det operativsystem som ingår vid leverans eller ett representativt operativsystem ska vara installerat. Produkter som levereras utan operativsystem ska provas med ett kompatibelt operativsystem installerat. Vid alla provningar ska energispartekniker och/eller energisparfunktioner lämnas som vid leverans. Alla energisparfunktioner som kräver att det finns ett operativsystem (dvs. sådana som inte uttryckligen kontrolleras av BIOS-systemet [Basic Input Output System] eller hanteringskontrollen) ska provas med endast de energisparfunktioner som aktiveras av operativsystemet som standard.

    5.1.6

    Lagring: Produkter ska provas för godkännande med minst en hårddisk (HDD) installerad eller ett SSD-minne (Solid State Drive) installerat. Produkter som inte innehåller förinstallerade hårddiskar (HDD eller SSD) ska provas med en lagringskonfiguration som används i en identisk modell som utbjuds till försäljning och som innehåller förinstallerade hårddiskar. Produkter som inte har stöd för installation av hårddiskar (HDD eller SSD), utan i stället uteslutande är beroende av externa lagringslösningar (t.ex. lagringsnät), ska provas med externa lagringslösningar.

    5.1.7

    Blad- och två-/flernodsservrar: Ett bladsystem eller en två-/flernodsserver ska ha identiska konfigurationer för varje nod eller bladserver som ingår i alla hårdvarukomponenter och programvaru-/energisparinställningar. Dessa system ska också mätas på ett sätt som säkerställer att all effekt från samtliga provade noder/bladservrar mäts med effektmätaren under hela provet.

    5.1.8

    Bladchassi: Bladchassit ska minst ha effekt-, kylnings- och nätverkskapacitet för samtliga bladservrar. Chassit ska fyllas enligt specifikationerna i avsnitt 34.2.4. Alla effektmätningar av bladsystemet ska göras vid chassits ingång.

    5.1.9

    Systeminställningar för BIOS och provenhet: Alla BIOS-inställningar ska vara som vid leverans såvida inte annat anges i provningsmetoden.

    5.1.10

    Input/Output (I/O) och nätanslutning: Provenheten ska ha minst en port kopplad till en Ethernetnätväxel. Växeln ska kunna stödja provenhetens högsta och lägsta angivna näthastighet. Nätanslutningen ska vara aktiv under alla provningar, och även om uppkopplingen ska vara redo och kunna överföra paket krävs ingen specifik trafik över anslutningen under provning. Vid provningen ska det säkerställas att provenheten har minst en Ethernet-port (med ett enda expansionskort om det inte finns inbyggt Ethernet-stöd).

    5.1.11

    Ethernetkopplingar: Produkter som levereras med stöd för energieffektivt Ethernet (enligt IEEE 802.3az) ska endast vara anslutna till nätutrustning som är kompatibel med energieffektivt Ethernet under provningen. Lämpliga åtgärder ska vidtas för att aktivera energieffektivt Ethernet i båda ändar av nätlänken under alla provningar.

    5.2   Förberedelse av provenheten

    5.2.1

    Provenheten ska provas med processorsocklar fyllda enligt specifikationen i avsnitt 6.1.2 i version 2.0 av Energy Star-kriterierna för godkännande.

    5.2.2

    Installera provenheten i ett provningsrack eller på en provningsplats. Provenheten får inte fysiskt avlägsnas förrän provningen är slutförd.

    5.2.3

    Om provenheten är ett flernodssystem ska provenheten provas för strömförbrukning per nod i konfigurationen med ett fullt chassi. Alla flernodssystem som är installerade i chassit ska vara identiska och ha samma konfiguration.

    5.2.4

    Om provenheten är ett bladsystem ska provenheten provas för strömförbrukning hos bladservern i konfigurationen med ett halvfullt chassi, med möjlighet att även prova provenheten i konfigurationen med ett fullt chassi. När det gäller bladsystem ska chassit fyllas enligt följande:

    a)

    Enskild bladserverkonfiguration

    Alla bladservrar som är installerade i chassit ska vara identiska och ha samma konfiguration (homogena).

    b)

    Chassi fyllt till hälften (obligatoriskt)

    1)

    Beräkna det antal bladservrar som krävs för att fylla halva antalet av de enhetsfack för single wide-bladservrar som finns tillgängliga i bladchassit.

    2)

    För bladchassin med flera effektområden ska det antal effektområden som ligger närmast till att fylla hälften av chassit väljas. Om två alternativ är lika nära att fylla hälften av chassit, ska provningen utföras med det område eller den kombination av områden som använder det högre antalet bladservrar.

    Exempel 1: Ett visst bladchassi har stöd för upp till sju single-widebladservrar med två effektområden. Det ena effektområdet stöder tre bladservrar och det andra stöder fyra bladservrar. I detta exempel skulle det effektområde som stöder fyra bladservar vara fullt utnyttjat, medan det andra effektområdet inte skulle utnyttjas alls.

    Exempel 2: Ett visst bladchassi har stöd för upp till 16 single-widebladservrar med fyra effektområden. Vart och ett av de fyra effektområdena har stöd för fyra bladservrar. I detta exempel skulle två av effektområdena vara fullt utnyttjade, medan de andra två effektområdena inte skulle utnyttjas alls.

    3)

    Följ alla rekommendationer i användarhandboken eller från tillverkaren för att fylla chassit till hälften. Detta kan innebära att vissa nätaggregat och kylfläktar behöver kopplas ur outnyttjade effektområden.

    4)

    Om användarhandboken inte innehåller några rekommendationer, eller om dessa är ofullständiga, ska följande vägledning användas:

    i)

    Montera effektområdena fullständigt.

    ii)

    Koppla om möjligt ur nätaggregat och kylfläktar från icke utnyttjade effektområden.

    iii)

    Fyll alla tomma fack med blanka paneler eller motsvarande luftströmsbegränsningar under hela provningen.

    c)

    Fyllt chassi (valfritt)

    Fyll alla tillgängliga fack i chassit. Alla nätaggregat och kylfläktar ska vara anslutna. Genomför alla obligatoriska provningar i provningsförfarandet enligt avsnitt 35.

    5.2.5

    Anslut provenheten till en aktiv Ethernetnätväxel (IEEE 802.3). Den aktiva anslutningen ska upprätthållas under hela provningen, bortsett från korta avbrott som krävs för att byta mellan länkhastigheter.

    5.2.6

    Det kontrollersystem som krävs för att erbjuda SERT-kontroll av arbetsbelastningen, datainsamling eller annat provningsstöd för provenheten ska anslutas till samma nätverksväxel som provenheten och uppfylla alla andra nätverkskrav för provenheten. Både provenheten och kontrollersystemet ska konfigureras för att kommunicera via nätverket.

    5.2.7

    Anslut effektmätaren till en växelströmskälla som är inställt på lämplig spänning och frekvens för provet i enlighet med avsnitt 4.

    5.2.8

    Koppla in provenheten till mätningsuttaget på effektmätaren enligt riktlinjerna i 5.1.2.

    5.2.9

    Anslut effektmätarens och temperaturgivarens datautmatningsgränssnitt till lämplig kontakt i kontrollersystemet.

    5.2.10

    Kontrollera att provenheten har samma konfiguration som vid leverans.

    5.2.11

    Kontrollera att kontrollersystemet och provenheten är anslutna till samma interna nätverk via en Ethernet-nätväxel.

    5.2.12

    Använd ett normalt pingkommando för att kontrollera att kontrollersystemet och provenheten kan kommunicera med varandra.

    5.2.13

    Installera SERT 1.0.0 på provenheten och i kontrollersystemet i enlighet med SERT-användarhandboken 1.0.0 (15).

    6.   Provningsförfaranden för alla produkter

    6.1   Tomgångsprovning

    6.1.1

    Slå på provenheten med hjälp av strömbrytaren eller genom att ansluta den till huvudströmkällan.

    6.1.2

    Slå på kontrollersystemet.

    6.1.3

    Börja mäta tiden.

    6.1.4

    Ställ in effektmätningsinstrumentet så att det 5–15 minuter efter att den inledande starten eller inloggningen har slutförts börjar mäta tomgångseffekt med minst en avläsning i sekunden.

    6.1.5

    Samla effektvärden vid tomgång i 30 minuter. Provenheten ska vara i tomgångsläge under hela denna period, och ska inte gå ner i lägre energiförbrukningslägen med begränsad funktionalitet (t.ex. viloläge).

    6.1.6

    Notera den genomsnittliga strömförbrukningen i tomgångsläge (aritmetiskt genomsnitt) under provningsperioden på 30 minuter.

    6.1.7

    Utför följande steg för att härleda effekten för en enskild nod eller enskild bladserver när flernodssystem eller bladsystem provas:

    a)

    Dividera den uppmätta totala strömförbrukningen i tomgångsläge i avsnitt 6.1.6 med antalet noder/bladservrar som installerats för provet.

    b)

    Notera de uppmätta totala effektvärdena och effektvärdena per nod/bladserver enligt beräkningen i 6.1.7 a för varje mätning.

    6.2   Provning i aktivt läge med SERT

    6.2.1

    Starta om provenheten.

    6.2.2

    Vänta 5–15 minuter efter den inledande starten eller inloggningen och följ sedan SERT-användarhandbok 1.0.0.

    6.2.3

    Följ alla steg som anges i SERT användarhandbok 1.0.0 för att köra SERT.

    6.2.4

    Det är förbjudet att manuellt påverka eller optimera kontrollersystemet, provenheten eller dess interna och externa miljö under genomförandet av SERT.

    6.2.5

    När SERT är slutförd ska följande resultatfiler lämnas med alla provningsresultat:

    a)

    Results.xml

    b)

    Results.html

    c)

    Results.txt

    d)

    Alla results-chart png-filer (t.ex. results-chart0.png, results-chart1.png, etc.)

    e)

    Results-details.html

    f)

    Results-details.txt

    g)

    Alla results-details-chart png-filer (t.ex. results-details-chart0.png, results-details-chart1.png, etc.).

    IV.   SPECIFIKATION FÖR BILDÅTERGIVNINGSPRODUKTER (VERSION 2.0)

    1.   Definitioner

    1.1

    Produkttyper:

    1.1.1

    skrivare: en produkt vars primära funktion är att generera pappersutskrifter från elektroniska insignaler. En skrivare kan ta emot information från datorer med en enda användare eller datorer i nätverk eller från andra inmatningsenheter (t.ex. digitala kameror). Denna definition är avsedd att omfatta produkter som marknadsförs som skrivare, och skrivare som kan uppgraderas hos kunden för att uppfylla definitionen av en multifunktionsmaskin.

    1.1.2

    skanner: en produkt vars primära funktion är att omvandla pappersoriginal till elektroniska bilder som går att lagra, redigera, konvertera eller överföra, främst i en persondatormiljö. Denna definition är avsedd att omfatta produkter som marknadsförs som skannrar.

    1.1.3

    kopiator: en produkt vars enda funktion är att producera papperskopior av pappersoriginal. Denna definition är avsedd att omfatta produkter som marknadsförs som kopiatorer och som uppgraderbara digitala kopiatorer.

    1.1.4

    faxapparat (fax): en produkt vars primära funktioner är 1) att skanna pappersoriginal för elektronisk överföring till fjärrenheter och 2) ta emot elektroniska överföringar för konvertering till pappersutskrift. En fax kan också framställa papperskopior. Den elektroniska överföringen sker främst över det allmänna telenätet, men kan också gå över ett datornätverk eller internet. Denna definition är avsedd att omfatta produkter som marknadsförs som faxapparater.

    1.1.5

    multifunktionsmaskin: en produkt som utför två eller flera av kärnfunktionerna hos en skrivare, skanner, kopiator eller faxapparat. En multifunktionsmaskin kan ha en fysiskt integrerad formfaktor eller bestå av en kombination av funktionellt integrerade komponenter. Kopieringsfunktionen hos en multifunktionsmaskin betraktas som särskild från den kopieringsfunktion för enstaka ark som ibland finns hos faxapparater. Denna definition omfattar produkter som marknadsförs som multifunktionsmaskiner och multifunktionsprodukter.

    1.1.6

    digital dupliceringsapparat: en produkt som säljs som ett helautomatiskt system för duplicering genom stencilering med digitala återgivningsfunktioner. Denna definition är avsedd att omfatta produkter som marknadsförs som digitala dupliceringsapparater.

    1.1.7

    frankeringsmaskin: en produkt vars primära funktion är att frankera post. Denna definition är avsedd att omfatta produkter som marknadsförs som frankeringsmaskiner.

    1.2

    Skrivartekniker:

    1.2.1

    direktverkande termisk teknik (direkttermo): en märkningsteknik där bilden överförs genom att punkter bränns på ett bestruket medium som passerar ett uppvärmt skrivarhuvud. Direkttermoprodukter saknar färgband.

    1.2.2

    färgsublimering: en skrivarteknik vid vilken bilden skapas genom att färgämne överförs till mediet i förhållande till hur mycket energi som utvecklas av värmeelementen.

    1.2.3

    xerografi. skrivarteknik vid vilken pappersoriginalets bild projiceras på en fotoledare genom belysning. Bilden framträder på fotoledaren när färgpulver fastnar på de icke belysta ytorna, dvs. originalets mörka områden. Färgpulvret överförs därefter på mediet (papperskopian) och fixeras. Vid tillämpning av denna specifikation erbjuder färgxerografi minst tre unika färgpulver samtidigt, medan monokrom xerografi erbjuder en eller två unika färgpulver samtidigt. Denna definition inbegriper laser-, LED- (Light Emitting Diode) och LCD-belysningsteknik (Liquid Crystal Display).

    1.2.4

    anslag: skrivarteknik som kännetecknas av att bilden skapas genom att färgbandet trycks mot mediet. Denna definition omfattar typskrivare och matrisskrivare.

    1.2.5

    bläckstråleskrivare: skrivarteknik vid vilken små färgdroppar sprutas direkt på mediet. Vid tillämpningen av denna specifikation använder färgskrivare minst två unika färger samtidigt, medan monokroma skrivare använder en färg åt gången. Denna definition omfattar piezoelektriska membran, sublimering eller värmeelement. Denna definition omfattar inte högpresterande bläckstråleteknik.

    1.2.6

    högpresterande bläckstråleteknik: bläckstråleteknik som innefattar munstycken som täcker hela sidbredden och/eller kan torka bläcket med hjälp av en uppvärmningsmekanism. Högpresterande skrivare används i högpresterande professionella apparater som vanligtvis använder elektrofotografisk teknik.

    1.2.7

    solid ink-skrivare: skrivarteknik med bläck som inte är flytande vid rumstemperatur, utan som antar flytande form först när det upphettas till spruttemperatur. Denna definition omfattar både direkttransfer och offsettransfer via en mellanliggande trumma eller ett mellanliggande bälte.

    1.2.8

    stencilering: skrivarteknik vid vilken bilden överförs till mediet från ett stenciltryckmedium som fästs på en infärgningstrumma.

    1.2.9

    termotransfer: skrivarteknik som kännetecknas av att små droppar av ett fast färgämne (oftast färgade vaxer) smälts till flytande form och sprutas direkt på mediet i matrisform. Termotransfer skiljer sig från bläckstråletekniken genom att termotransferbläcket inte är flytande vid rumstemperatur, utan måste hettas upp.

    1.3

    Driftlägen:

    1.3.1

    påläge:

    a)

    aktivt läge: det effektläge en produkt är i när den är ansluten till en strömkälla och framställer något, eller utför någon av sina andra huvudfunktioner.

    b)

    redoläge: ett effektläge där produkten inte producerar något men inte har övergått till något energisparläge, utan är i driftläge och kan övergå till aktivt läge med minimal fördröjning. Alla produktfunktioner kan aktiveras i detta läge och produkten kan återgå till aktivt läge om den får några inmatningssignaler, bland annat genom elektriska impulser utifrån (t.ex. från ett nätverk, ett inkommande faxmeddelande eller en fjärrkontroll) och direkta fysiska ingrepp (t.ex. manövrering av strömbrytare eller knappar).

    1.3.2

    frånläge: det effektläge produkten intar när den har stängts av manuellt eller automatiskt, men fortfarande är ansluten till elnätet. Produkten lämnar frånläget när den får en insignal, t.ex. när den övergår till redoläge efter att ha slagits på manuellt via strömbrytaren eller via ett tidur. Om produkten övergår till frånläge genom att användaren stänger av den manuellt kan detta kallas manuell avstängning (Manual Off). Om det sker automatiskt eller på annat förutbestämt sätt (t.ex. om produkten stängs av efter en tidsfördröjning eller av ett tidur) kallas det ofta automatisk avstängning (Auto-Off) (16).

    1.3.3

    viloläge: ett läge med sänkt effektförbrukning som produkten automatiskt övergår till efter en stunds inaktivitet (dvs. standardfördröjning), som respons på en manuell inställning av användaren (t.ex. vid en viss tidpunkt som anges av användaren, till följd av att användaren aktiverar en fysisk strömbrytare eller knapp), eller som svar på elektriska impulser utifrån (t.ex. från ett nätverk, ett inkommande faxmeddelande eller en fjärrkontroll). När det gäller produkter som utvärderas enligt normalförbrukningsmetoden kan alla produktfunktioner tas i drift under viloläget (inklusive upprätthållen nätanslutning), om än med en eventuell fördröjning till aktivt läge. När det gäller produkter som utvärderas enligt driftslägesmetoden kan ett enda aktivt nätverksgränssnitt och i förekommande fall en faxanslutning vara i drift, om än med en eventuell fördröjning till aktivt läge.

    1.3.4

    standby-läge: i standby-läget har produkten sin lägsta strömförbrukning. Användaren kan inte stänga av (påverka) detta läge, och det pågår så länge produkten är ansluten till elnätet och används i enlighet med tillverkarens instruktioner (17). I standby-läget har produkten sin lägsta strömförbrukning. För bildåtergivningsprodukter som berörs av denna specifikation motsvarar standby-läget vanligtvis frånläget, men kan även motsvara redoläge eller viloläge. Enda sättet att sänka produktens effektförbrukning jämfört med standby-förbrukningen är att manuellt koppla ur den från elnätet.

    1.4

    Mediaformat:

    1.4.1

    storformat: produkter för A2-format eller större, inbegripet produkter för löpande matning av media med en bredd av minst 406 mm. Storformatsprodukter kan ofta också producera utskrifter på media i standardformat och små format.

    1.4.2

    standardformat: produkter för media i standardformat (t.ex. Letter, Legal, Ledger, A3, A4, och B4), inbegripet produkter för löpande matning av media med mellan 210 och 406 mm bredd. Standardformatsprodukter kan ofta också producera utskrifter på media i små format.

    A3-kapacitet: standardformatsprodukter med en pappersutmaningsbredd på minst 275 mm.

    1.4.3

    små format: produkter för mediaformat som är mindre än standardformatet (t.ex. A6, 4 × 6 tum, mikrofilm), inbegripet produkter för löpande matning av media med en bredd av högst 210 mm.

    1.4.4

    löpande matning: produkter som inte använder formatskurna mediestorlekar och som är avsedda för att exempelvis trycka streckkoder, etiketter, kvitton, banderoller och tekniska ritningar. Löpande matningsprodukter kan ha små format, standardformat eller stora format.

    1.5

    Övriga begrepp:

    1.5.1

    automatisk dubbelsidig utskrift: när en kopiator, faxapparat, multifunktionsmaskin eller skrivare kan skriva på båda sidor av ett papper eller annat medium, utan att papperet eller mediet måste vändas manuellt eller hanteras på annat sätt för att processen ska kunna fullbordas. En produkt anses klara automatisk dubbelsidig kopiering bara om modellen är utrustad med alla tillbehör som behövs för att klara kravet.

    1.5.2

    nätverksanslutning: en anslutning som möjliggör informationsutbyte mellan bildåtergivningutrustningen och en enhet eller ett lagringsmedium med ett externt nätaggregat.

    1.5.3

    standardfördröjning: tidsfördröjning, inställd av tillverkaren före leverans, efter vilken produkten efter utförd huvudfunktion övergår till ett energisparläge (t.ex. viloläge eller automatisk avstängning).

    1.5.4

    frontserver (Digital Front-End, DFE): en funktionellt integrerad server som är värd för andra datorer och tillämpningar och som utgör gränssnittet mot utrustningen för bildåtergivning. Frontservern ökar bildåtergivningsutrustningens funktionalitet.

    a)

    En frontserver ska ha minst tre av följande avancerade funktioner:

    1)

    Nätanslutningsbarhet i olika miljöer.

    2)

    Brevlåda.

    3)

    Köhantering.

    4)

    Maskinstyrning (t.ex. att väcka bildåtergivningsprodukten ur energisparläge).

    5)

    Avancerade grafiska användargränssnitt.

    6)

    Förmåga att inleda kommunikationer med andra värdservrar och klientdatorer (t.ex. skanning till e-post eller avfrågning efter jobb i andra brevlådor).

    7)

    Förmåga att bearbeta sidor (t.ex. omformatering före utskrift).

    b)

    frontserver typ 1: en frontserver som får sin likströmsförsörjning från en egen växelströmskälla (intern eller extern) som är skild från den strömkälla som försörjer bildåtergivningsprodukten. Frontservern kan få sin växelströmsförsörjning direkt från ett vägguttag eller från den interna växelströmskälla som försörjer bildåtergivningsprodukten. En frontserver av typ 1 får säljas med bildåtergivningsprodukten som standard eller som tillbehör.

    c)

    frontserver typ 2: en frontserver som får sin likströmsförsörjning från samma källa som den bildåtergivningsprodukt som den fungerar tillsammans med. En frontserver av typ 2 ska ha ett kort eller fungera tillsammans med en separat processor som kan initiera aktivitet över nätverket och som kan avlägsnas fysiskt, isoleras eller stängas av med gängse tekniska metoder så att effekten kan mätas.

    d)

    tilläggsenhet för att snabba upp behandlingen (Auxiliary Processing Accelerator, APA): ett expansionskort som installeras i generella utbyggnadskontakter i frontservern (t.ex. GPGPU som installeras i en PCI-kontakt).

    1.5.5

    nätverksanslutning: en anslutning som möjliggör informationsutbyte mellan bildåtergivningsprodukten och en eller flera enheter med externa nätaggregat.

    1.5.6

    tilläggsfunktion: ett dator- eller nätverksgränssnitt eller annan komponent som kompletterar en bildåtergivningsprodukts skrivarenhet och ger ytterligare effektgränser när produkter godkänns enligt driftslägesmetoden (OM-metoden).

    1.5.7

    driftslägesmetod (Operational Mode, OM): en metod som används vid tillämpningen av denna specifikation för att jämföra produkters energiprestanda genom en effektutvärdering (mätt i watt) i olika driftlägen i enlighet med avsnitt 9 i Energy Stars provningsmetod för bildåtergivningsprodukter.

    1.5.8

    normalförbrukningsmetod (TEC-metoden, Typical Energy Consumption): en metod som används vid tillämpningen av denna specifikation för att jämföra produkternas energiprestanda genom en utvärdering av normalförbrukningen (mätt i kilowattimmar) vid normal drift under en angiven tidsperiod i enlighet med avsnitt 8 i Energy Stars provningsmetod för bildåtergivningsprodukter.

    1.5.9

    skrivarenhet: den centrala del av en bildåtergivningsprodukt som står för själva bildåtergivningen. Skrivarenheten kan inte kommunicera eller bearbeta bilder utan tilläggsfunktioner. Skrivarenheten i sig kan inte ta emot eller bearbeta bilddata, och kan sålunda inte fungera självständigt utan tilläggsfunktioner eller andra kringkomponenter.

    1.5.10

    basprodukt: den mest grundläggande konfigurationen av en viss produktmodell, med det minsta antalet tilläggsfunktioner. Komponenter och tillbehör som erbjuds som tillval ingår inte i basprodukten

    1.5.11

    tillbehör: kringutrustning som inte behövs för basproduktens drift, men som kan installeras före eller efter leverans för tilläggsfunktioner. Ett tillbehör kan säljas separat under eget modellnummer eller ingå i ett paket eller en konfiguration tillsammans med en basprodukt.

    1.5.12

    produktmodell: en bildåtergivningsprodukt som säljs eller marknadsförs under ett eget modellnummer eller namn. En produktmodell kan bestå av en basprodukt eller av en basprodukt plus tillbehör.

    1.5.13

    produktfamilj: en grupp produktmodeller som 1) tillverkas av samma tillverkare, 2) är föremål för samma kriterier för godkännande enligt Energy Star och 3) har en gemensam grundkonstruktion. Produktmodeller inom en familj skiljer sig från varandra genom en eller flera egenskaper eller funktioner som 1) inte påverkar produktens prestanda i fråga om kriterierna för godkännande enligt Energy Star, eller 2) anges i denna specifikation som godtagbara variationer inom en produktfamilj. För bildåtergivningsprodukter innefattar godtagbara variationer inom en produktfamilj

    a)

    färg,

    b)

    hölje,

    c)

    tillbehör för in- eller utmaning av papper,

    d)

    elektroniska komponenter som inte tillhör bildåtergivningsproduktens skrivarenhet, inbegripet frontservrar av typ 1 eller typ 2.

    2.   Omfattning

    2.1   Produkter som innefattas

    2.1.1

    Kommersiellt tillgängliga produkter som uppfyller någon av definitionerna på bildåtergivningsprodukter i avsnitt 36.1 och som kan försörjas med ström från 1) ett vägguttag, 2) en data- eller nätverksanslutning, eller 3) både ett vägguttag och en data- eller nätverksanslutning kan godkännas enligt Energy Star, utom de produkter som anges i avsnitt 2.2.

    2.1.2

    Vidare måste en bildåtergivningsprodukt vara klassificerad som ”TEC” eller ”OM” i tabell 1 nedan, beroende på vilken metod för Energy Star-utvärdering som används.

    Tabell 1

    Utvärderingsmetoder för bildåtergivningsprodukter

    Typ av utrustning

    Mediaformat

    Produktområde

    Utvärderingsmetod Energy Star

    Kopiator

    Standard

    Direkttermo, färgsublimering, xerografi, solid ink, termotransfer

    TEC

    Stor

    Direkttermo, färgsublimering, xerografi, solid ink, termotransfer

    OM

    Digital dupliceringsapparat

    Standard

    Stencil

    TEC

    Faxapparat

    Standard

    Direkttermo, färgsublimering, xerografi, solid ink, termotransfer

    TEC

    Bläckstråle

    OM

    Frankeringsmaskin

    Alla

    Direkttermo, xerografi, bläckstråle, termotransfer

    OM

    Multifunktionsmaskin

    Standard

    Högpresterande bläckstråle, direkttermo, färgsublimering, xerografi, solid ink, termotransfer

    TEC

    Bläckstråle, anslag

    OM

    Stor

    Direkttermo, färgsublimering, xerografi, bläckstråle, solid ink, termotransfer

    OM

    Skrivare

    Standard

    Högpresterande bläckstråle, direkttermo, färgsublimering, xerografi, solid ink, termotransfer

    TEC

    Bläckstråle, anslag

    OM

    Stor eller liten

    Direkttermo, färgsublimering, xerografi, anslag, bläckstråle, solid ink, termotransfer

    OM

    Liten

    Högpresterande bläckstråleteknik

    TEC

    Skanner

    Alla

    Ej tillämpligt

    OM

    2.2   Uteslutna produkter

    2.2.1

    Produkter som omfattas av andra produktspecifikationer enligt Energy Star uppfyller inte kraven enligt denna specifikation. Listan med gällande specifikationer finns på www.eu-energystar.org.

    2.2.2

    Produkter som uppfyller ett eller flera av följande villkor kan inte få Energy Star-godkännande enligt denna specifikation:

    Produkter som är utformade för att kopplas direkt till trefasuttag.

    3.   Kriterier för att uppfylla kraven

    3.1   Gällande siffror och avrundning

    3.1.1

    Alla beräkningar ska utföras på direkt uppmätta (inte avrundade) värden.

    3.1.2

    Om inget annat anges ska överensstämmelsen med specifikationsgränserna bedömas med användning av direkt uppmätta eller beräknade värden som inte avrundats på ett förmånligt sätt.

    3.1.3

    Direkt uppmätta eller beräknade värden som lämnas för rapportering på Energy Star-webbplatsen ska avrundas till närmaste gällande siffra enligt motsvarande specifikationsgräns.

    3.2   Allmänna krav

    3.2.1

    Externt nätaggregat (EPS):

    Om produkten levereras med ett extern nätaggregat med fast spänning ska detta uppfylla prestandakraven för nivå V enligt märkningsprotokollet International Efficiency Marking Protocol och ha nivå V-märkningen. Mer information om detta märkningsprotokoll finns på www.energystar.gov/powersupplies.

    Externa nätaggregat med fast uteffekt ska uppfylla nivå V-kraven vid provning med användning av Test Method for Calculating the Energy Efficiency of Single-Voltage External Ac-Dc and Ac-Ac Power Supplies, av den 11 augusti 2004.

    Externa nätaggregat med flera uteffekter ska uppfylla nivå V-kraven vid provning enligt EPRI 306 Generalized Internal Power Supply Efficiency Test Protocol, rev. 6.6. Uppgifter om nätaggregat som tas fram med rev. 6.4.2 (enligt kraven i version 1.2) är godtagbara om provningen utfördes före ikraftträdandet av version 2.0.

    3.2.2

    Extra, sladdlös lur: Faxapparater och multifunktionsmaskiner med faxfunktion som säljs med extra, sladdlösa telefonlurar måste ha en lur som är godkänd enligt Energy Star eller uppfyller Energy Star-specifikationen för telefoni när den provas enligt programmets testmetod på dagen för bildåtergivningsproduktens godkännande enligt Energy Star. Energy Stars specifikation och provningsmetod för telefoniprodukter finns på www.energystar.gov/products.

    3.2.3

    Funktionellt integrerad multifunktionsmaskin: Om en multifunktionsmaskin består av en uppsättning funktionellt integrerade komponenter (dvs. multifunktionsmaskinen är inte en enda fysisk enhet) ska summan av de uppmätta energi- eller strömförbrukningarna för alla komponenter vara mindre än de relevanta energi- eller strömförbrukningskraven på multifunktionsmaskiner för godkännande enligt Energy Star.

    3.2.4

    Frontserverkrav: Normalförbrukningen (TECDFE) vid försäljningstillfället för en frontserver av typ 1 eller typ 2 som säljs med en bildåtergivningsprodukt ska beräknas med Ekvation för en frontserver som saknar viloläge eller ekvation 2 för en frontserver som har viloläge. Det TECDFE-värde som beräkningen ger ska vara högst det maximala TECDFE-krav som anges i tabell 2 för frontservertypen.

    a)

    TEC-värdet för eller strömförbrukningen i redoläge för en frontserver som uppfyller de maximala TECDFE-kraven bör i förekommande fall uteslutas eller dras av från TEC-energimätningarna och OM-effektmätningarna av bildåtergivningsprodukten.

    b)

    I avsnitt 3.3.2 anges hur TECDFE-värden kan dras av från TEC-produkterna.

    c)

    I avsnitt 3.4.2 anges hur frontservrars förbrukning kan räknas bort vid mätning av förbrukningen för vilo- och standby-lägena enligt driftslägesmetoden.

    Ekvation 1: Beräkning av TECDFE för frontservrar utan viloläge

    Formula

    där

    TECDFE är frontserverns normala veckoströmsförbrukning i kilowattimmar (kWh), avrundat till närmaste 0,1 kWh,

    PDFE_READY är effekten i redoläge mätt under provningsförfarandet i watt.

    Ekvation 2: Beräkning av TECDFE för frontservrar med viloläge

    Formula

    där

    TECDFE är frontserverns normala veckoströmsförbrukning i kilowattimmar (kWh), avrundat till närmaste 0,1 kWh,

    PDFE_READY är frontserverns effekt i redoläge mätt under provningsförfarandet i watt,

    PDFE_SLEEP är frontserverns effekt i viloläge mätt under provningsförfarandet i watt.

    Tabell 2

    Maximala TECDFE-krav för frontservrar av typ 1 och typ 2

    Frontserverkategori

    Kategoribeskrivning

    Max TECDFE

    (kWh/vecka, avrundat till närmaste 0,1 kWh/vecka för rapportering)

    Frontserver typ 1

    Frontserver typ 2

    A

    Alla frontservrar som inte motsvarar definitionen nedan av kategori B ska anses omfattas av kategori A när det gäller godkännande enligt Energy Star.

    10,9

    8,7

    B

    För att godkännas enligt kategori B måste frontservrar ha

    minst två fysiska centralprocessorer eller en centralprocessor och mer än en diskret APA (Auxiliary Processing Accelerator, tilläggsenhet för att snabba upp behandlingen).

    22,7

    18,2

    3.3   Krav för produkter som ska bedömas med normalförbrukningsmetoden

    3.3.1

    Kapacitet för automatisk dubbelsidig utskrift:

    a)

    För alla kopiatorer, multifunktionsmaskiner och skrivare som omfattas av normalförbrukningsmetoden ska kapacitet för automatisk dubbelsidig utskrift finnas tillgänglig vid inköpet i enlighet med tabellerna 3 och 4. Skrivare som är avsedda för att skriva ut på särskilda ensidiga medier för ensidig tryckning (t.ex. releasepapper för etiketter, direkttermomedier osv.) är undantagna från detta krav.

    Tabell 3

    Krav på automatisk dubbelsidig utskrift för alla färgkopiatorer, färgmultifunktionsmaskiner och färgskrivare som omfattas av normalförbrukningsmetoden

    Monokrom produkthastighet, s, beräknad enligt provningsmetoden (bpm)

    Krav på automatisk dubbelsidig utskrift

    s ≤ 19

    Inga

    19 < s < 35

    Integrerad i basprodukten eller tillbehör som tillval

    s ≥ 35

    Integrerad i basprodukten


    Tabell 4

    Krav på automatisk dubbelsidig utskrift för all monokroma kopiatorer, multifunktionsmaskiner och skrivare som omfattas av normalförbrukningsmetoden

    Monokrom produkthas-tighet, s, beräknad enligt provningsmetoden (bpm)

    Krav på automatisk dubbelsidig utskrift

    s ≤ 24

    Inga

    24 < s < 37

    Integrerad i basprodukten eller tillbehör som tillval

    s ≥ 37

    Integrerad i basprodukten

    b)

    Om det inte är säkert att en produkt innehåller ett magasin för automatisk dubbelsidig utskrift måste partnern tydligt ange i sin produktbeskrivning, på sin webbplats och i försäljningsmaterial till institutionella köpare, att produkten visserligen uppfyller energieffektivitetskraven för Energy Star men endast är helt godkänd enligt Energy Star när den säljs eller används tillsammans med ett magasin för dubbelsidig utskrift. Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen uppmanar partnerna att använda följande ordalydelse för att förmedla detta budskap till kunderna: ”Achieves ENERGY STAR energy savings; product fully qualifies when packaged with (or used with) a duplex tray.”

    3.3.2

    Normalförbrukning: Den beräknade normalförbrukningen (TEC) enligt ekvation 3 eller 4 ska vara högst det maximala TEC-krav (TECMAX) som anges i ekvation 6.

    a)

    För bildåtergivningsprodukter med en frontserver av typ 2 som uppfyller det maximala TECDFE-kravet för frontservrar av typ 2 i tabell 2, ska frontserverns uppmätta strömförbrukning divideras med 0,80 för att ta hänsyn till interna nätaggregatsförluster och sedan räknas bort när produktens uppmätta TEC-värde jämförs med TECMAX. Frontservern ska inte försämra bildåtergivningsproduktens förmåga att gå till eller från energisparlägena. Frontserverns energiförbrukning får bara räknas bort om den uppfyller definitionen av en frontserver i avsnitt 1 och är en separat bearbetningsenhet som kan initiera aktiviteter via nätverket.

    Exempel: En skrivares sammanlagda TEC-resultat 24,50 kWh/vecka och dess TECDFE-värde för frontservrar av typ 2, som beräknas i avsnitt 3.2.4, är 9,0 kWh/vecka. TECDFE-värdet divideras sedan med 0,80 för att ta hänsyn till interna nätaggregatsförluster när bildåtergivningsprodukten är i redoläge, vilket ger 11,25 kWh/vecka. Det justerade nätaggregatsvärdet dras av från det provade TEC-värdet: 24,50 kWh/vecka – 11,25 kWh/vecka = 13,25 kWh/vecka. Resultatet på 13,25 kWh/vecka jämförs sedan med relevant TECMAX för att fastställa om godkännande kan beviljas.

    b)

    För skrivare, faxapparater, digitala dupliceringsapparater med skrivarfunktion och multifunktionsmaskiner med skrivarfunktion ska TEC beräknas enligt ekvation 3.

    Ekvation 3: TEC-beräkning för skrivare, faxapparater, digitala dupliceringsapparater med skrivarfunktion och multifunktionsmaskiner med skrivarfunktion

    Formula,

    där

    TEC är den normala veckoförbrukningen för skrivare, faxapparater, digitala dupliceringsapparater med skrivarfunktion och multifunktionsmaskiner med skrivarfunktion, uttryckt i kilowattimmar (kWh) och avrundad till närmaste 0,1 kWh,

    EJOB_DAILY är den dagliga jobbenergiförbrukningen, beräknad enligt ekvation 5, i kWh,

    EFINAL är den slutliga förbrukningen, mätt under provningsförfarandet och omräknad till kWh,

    NJOBS är antalet jobb per dag, beräknat under provningsförfarandet,

    tFINAL är den slutliga fördröjningen till viloläge, uppmätt under provningsförfarandet och omräknad till timmar,

    ESLEEP är förbrukningen i viloläge, uppmätt under provningsförfarandet och omräknad till kWh, och

    tSLEEP är tiden i viloläge, uppmätt under provningsförfarandet och omräknad till timmar.

    c)

    För kopiatorer, digitala dupliceringsapparater utan skrivarfunktion och multifunktionsmaskiner utan skrivarfunktion ska TEC beräknas enligt ekvation 4.

    Ekvation 4: Förfarande för kopiatorer samt digitala dupliceringsapparater och multifunktionsmaskiner utan skrivarfunktion

    Formula,

    där

    TEC är den normala veckoförbrukningen för kopiatorer, digitala dupliceringsapparater utan skrivarfunktion och multifunktionsmaskiner utan skrivarfunktion, uttryckt i kilowattimmar (kWh) och avrundad till närmaste 0,1 kWh,

    EJOB_DAILY är den dagliga jobbenergiförbrukningen, beräknad enligt ekvation 5, i kWh,

    EFINAL är den slutliga förbrukningen, uppmätt under provningsförfarandet och omräknad till kWh,

    NJOBS är antalet jobb per dag, beräknat under provningsförfarandet,

    tFINAL är den slutliga fördröjningen till viloläge, uppmätt under provningsförfarandet och omräknad till timmar,

    EAUTO är förbrukningen i automatiskt avstängningsläge, uppmätt under provningsförfarandet och omräknad till kWh, och

    tAUTO är tiden i automatiskt avstängningsläge, uppmätt under provningsförfarandet och omräknad till timmar.

    d)

    Den dagliga jobbenergiförbrukningen ska beräknas enligt ekvation 5.

    Ekvation 5: Beräkning av daglig jobbenergiförbrukning för TEC-produkter

    Formula,

    där

    EJOB_DAILY är den dagliga jobbenergiförbrukningen, uttryckt i kilowattimmar (kWh),

    EJOBi är energiförbrukningen i det i:e jobbet, uppmätt under provningsförfarandet och omräknad till kWh, och

    NJOBS är antalet jobb per dag, beräknat under provningsförfarandet.

    Ekvation 6: Beräkning av maximala TEC-krav

    Formula,

    där

    TECMAX är det maximala TEC-kravet i kilowattimmar per vecka (kWh/vecka) avrundat till närmaste 0,1 kWh/vecka för rapportering,

    TECREQ är det TEC-krav som anges i tabell 5, i kWh, och

    AdderA3 är ett tillägg på 0,3 kWh/vecka som ges för produkter med A3-kapacitet.

    Tabell 5

    TEC-krav före A3-tillägg (i tillämpliga fall)

    Färg

    Monokrom produkthastighet, s, beräknad enligt provning-metoden (bpm)

    TECREQ

    (kWh/vecka, till närmaste 0,1 kWh/vecka för rapportering)

    För enfärgad mottagning Ej multifunktionsmaskin

    s ≤ 5

    0,3

    5 < s ≤ 20

    Formula

    20 < s ≤ 30

    Formula

    30 < s ≤ 40

    Formula

    40 < s ≤ 65

    Formula

    65 < s ≤ 90

    Formula

    s ≥ 90

    Formula

    För enfärgad mottagning Multifunktionsmaskin

    s ≤ 5

    0,4

    5 < s ≤ 30

    Formula

    30 < s ≤ 50

    Formula

    50 < s ≤ 80

    Formula

    s ≥ 80

    Formula

    Färg Ej multifunktionsmaskin

    s ≤ 10

    1,3

    10 < s ≤ 15

    Formula

    15 < s ≤ 30

    Formula

    30 < s ≤ 75

    Formula

    s ≥ 75

    Formula

    Färg Multifunktionsmaskin

    s ≤ 10

    1,5

    10 < s ≤ 15

    Formula

    15 < s ≤ 30

    Formula

    30 < s ≤ 70

    Formula

    70 < s ≤ 80

    Formula

    s ≥ 80

    Formula

    3.3.3

    Ytterligare rapporteringskrav för testresultat:

    a)

    Återställningstider från olika lägen (tider för aktiv 0, aktiv 1, aktiv 2) och standardfördröjning ska rapporteras för alla produkter som provats enligt normalförbrukningsmetoden.

    b)

    Frontservermodellens namn/nummer, strömförbrukning i redoläge, strömförbrukning i viloläge och TECDFE ska rapporteras för alla frontservrar av typ 1 som säljs med en bildåtergivningsprodukt, inbegripet sådana som inte har provats med bildåtergivningsprodukten som en del av den konfiguration som har störst strömförbrukning enligt avsnitt 4.2.1 c.

    3.4   Krav för produkter som omfattas av driftslägesmetoden

    3.4.1

    Flera vilolägen: Om en produkt automatiskt kan gå in i flera på varandra följande vilolägen ska samma viloläge användas för att avgöra om godkännande kan medges enligt kraven på standardfördröjning till viloläge enligt avsnitt 3.4.3 och kraven på strömförbrukning i viloläge enligt avsnitt 3.4.4.

    3.4.2

    Frontserverkrav: För bildåtergivningsprodukter med en funktionellt integrerad frontserver som är beroende av bildåtergivningsprodukten för sin strömförsörjning och som uppfyller det gällande kravet på maximal TECDFE i tabell 2 ska frontserverns effekt räknas bort, förutsatt att följande villkor uppfylls:

    a)

    Frontserverns strömförbrukning i redoläge, uppmätt med provningsmetoden, ska divideras med 0,60 för att ta hänsyn till interna nätaggregatsförluster.

    1)

    Krav för viloläge: Om den strömförbrukning som räknats fram i led a ovan är mindre än eller lika stor som bildåtergivningsproduktens strömförbrukning i redoläge eller viloläge, ska strömförbrukningen räknas bort från bildåtergivningens uppmätta strömförbrukning i redoläge eller viloläge vid jämförelse med kraven på viloläge i avsnitt 3.4.4 nedan. I annat fall ska frontserverns strömförbrukning i viloläge, uppmätt enligt provningsmetoden, divideras med 0,60 och räknas bort från bildåtergivningsproduktens strömförbrukning i redoläge eller viloläge för jämförelse med kraven.

    2)

    Förbrukningskrav för standby-läge: Om den strömförbrukning som räknats fram i led a ovan är mindre än eller lika stor som bildåtergivningsproduktens strömförbrukning i redoläge, viloläge eller frånläge, ska strömförbrukningen räknas bort från bildåtergivningens strömförbrukning i redoläge, viloläge eller frånläge vid jämförelse med kraven på viloläge i avsnitt 3.4.5 nedan. I annat fall ska frontserverns strömförbrukning i viloläge, uppmätt enligt provningsmetoden, divideras med 0,60 och räknas bort från bildåtergivningsproduktens strömförbrukning i redoläge, viloläge eller frånläge för jämförelse med kraven.

    b)

    Frontservern får inte försämra bildåtergivningsproduktens förmåga att gå till eller från energisparlägena.

    c)

    För att utnyttja avdraget måste frontservern motsvara definitionen i avsnitt 1 och vara en separat bearbetningsenhet som kan initiera aktiviteter via nätverket.

    Exempel: Produkt 1 är en bildåtergivningsprodukt vars frontserver av typ 2 inte har något urskiljbart viloläge. Frontservern av typ 2 har en uppmätt strömförbrukning på 30 watt i både redoläge och viloläge. Produktens uppmätta strömförbrukning i viloläge är 53 watt. När 50 watt (30 watt/0,60) dras av från produktens uppmätta strömförbrukning i viloläge (53 watt) är resultatet på 3 watt produktens strömförbrukning i viloläge som ska användas i kriteriegränserna nedan.

    Produkt 2 är en bildåtergivningsprodukt vars frontserver av typ 2 går in i viloläge när bildåtergivningsprodukten går in i viloläge under provning. Frontservern av typ 2 har en uppmätt strömförbrukning i redoläge på 30 watt respektive 5 watt i viloläge. Produktens uppmätta strömförbrukning i viloläge är 12 watt. När 50 watt (30 watt/0,60) dras av från produktens uppmätta strömförbrukning i viloläge (12 watt) blir resultatet -38 watt. I detta fall ska i stället 8,33 watt (5 watt/0,60) dras av från produktens uppmätta strömförbrukning i viloläge (12 watt), vilket ger 3,67 watt. Detta värde ska användas i kriteriegränserna nedan.

    3.4.3

    Standardfördröjning: Den uppmätta standardfördröjningen till viloläge (tSLEEP) ska högst motsvara den obligatoriska standardfördröjning till viloläge (tSLEEP_REQ) som anges i tabell 6, förutsatt att följande villkor uppfylls:

    a)

    Standardfördröjningen till viloläge får inte justeras av användaren så att den blir längre än maskinstandardfördröjningen. Maskinstandardfördröjningen ska ställas in av tillverkaren på högst 4 timmar.

    b)

    Om produkten kan övergå till viloläge på flera olika sätt ska parterna vid rapportering eller godkännande av produkter ange ett viloläge som kan uppnås automatiskt. Om produkten har flera vilolägen i flera nivåer som kan nås automatiskt väljer tillverkaren själv vilken nivå som ska beaktas i godkännandesammanhang. Angiven standardfördröjning ska då gälla den nivå som tillverkaren har valt.

    c)

    Standardfördröjningen ska inte tillämpas på produkter som omfattas av driftslägesmetoden och som kan uppfylla vilolägeskrav i redoläge.

    Tabell 6

    Obligatorisk standardfördröjning till viloläge för produkter som omfattas av driftslägesmetoden

    Produkttyp

    Mediaformat

    Monokrom produkthastighet, s, beräknad enligt provningsmetoden

    (bpm eller fpm)

    Obligatorisk standardfördröjning till viloläge, tSLEEP_REQ

    (minuter)

    Kopiator

    Stor

    s ≤ 30

    30

    s > 30

    60

    Faxapparat

    Liten eller standard

    Alla

    5

    Multifunktionsmaskin

    Liten eller standard

    s ≤ 10

    15

    10 < s ≤ 20

    30

    s > 20

    60

    Stor

    s ≤ 30

    30

    s > 30

    60

    Skrivare

    Liten eller standard

    s ≤ 10

    5

    10 < s ≤ 20

    15

    20 < s ≤ 30

    30

    s > 30

    60

    Stor

    s ≤ 30

    30

    s > 30

    60

    Skanner

    Alla

    Alla

    15

    Frankeringsmaskin

    Alla

    s ≤ 50

    20

    50 < s ≤ 100

    30

    100 < s ≤ 150

    40

    s > 150

    60

    3.4.4

    Effektförbrukning i viloläge: Den uppmätta strömförbrukningen i viloläge (PSLEEP) ska motsvara högst det krav på maximal strömförbrukning i viloläge (PSLEEP_MAX) som fastställs enligt ekvation 7, förutsatt att följande villkor uppfylls:

    a)

    Endast de gränssnitt som förekommer och används under provet, inbegripet eventuella faxgränssnitt, får betraktas som tilläggsfunktioner.

    b)

    Produktfunktionalitet som erbjuds genom en frontserver ska inte anses vara en tilläggsfunktion.

    c)

    Ett enda gränssnitt som utför flera funktioner får endast räknas en gång.

    d)

    Ett gränssnitt som uppfyller mer än en definition av gränssnittstyper ska klassificeras enligt den funktion som används under provningen.

    e)

    Produkter som redan i redoläget uppfyller strömförbrukningskraven för viloläge behöver inte uppvisa ytterligare förbrukningsminskningar för att uppfylla förbrukningskraven för viloläget.

    Ekvation 7: Beräkning av högsta strömförbrukningskrav vid viloläge för produkter som omfattas av driftslägesmetoden

    Formula

    där

    PSLEEP_MAX är den högsta strömförbrukningen i watt (W), avrundad till närmaste 0,1 watt,

    PMAX_BASE är den högsta effektgränsen i viloläge för basskrivarenheten, fastställd enligt tabell 7, i watt,

    AdderINTERFACE är effektgränsen för de gränssnittstilläggsfunktioner som används under provningen, inbegripet eventuell faxkapacitet, och som valts av tillverkaren från tabell 8, i watt,

    n är det antal tillägg som krävs för gränssnittstilläggsfunktioner som används under provningen, inbegripet eventuell faxkapacitet, och som är minst 2,

    AdderOTHER är effektgränsen för andra tilläggsfunktioner än gränssnitt som används under provningen och som valts av tillverkaren från tabell 8 i watt, och

    m är det antal tillägg som krävs för andra tilläggsfunktioner än gränssnitt som används under provningen och som är obegränsat.

    Tabell 7

    Effektgräns i viloläge för basskrivarenhet

    Produkttyp

    Mediaformat

    Produktområde

    PMAX_BASE

    (watt)

    Anslag

    Bläckstråle

    Övriga

    Ej tillämpligt

    Kopiator

    Stor

     

     

    x

     

    8,2

    Faxapparat

    Standard

     

    x

     

     

    0,6

    Frankeringsmaskin

    Ej tillämpligt

     

    x

    x

     

    5,0

    Multifunktionsmaskin

    Standard

    x

    x

     

     

    0,6

    Stor

     

    x

     

     

    4,9

     

     

    x

     

    8,2

    Skrivare

    Liten

    x

    x

    x

     

    4,0

    Standard

    x

    x

     

     

    0,6

    Stor

    x

     

    x

     

    2,5

     

    x

     

     

    4,9

    Skanner

    Alla

     

     

     

    x

    2,5


    Tabell 8

    Effektgränser i viloläge för tilläggsfunktioner

    Typ av tillägg

    Typ av anslutning

    Max. bithastighet, r

    (Mbit/sekund)

    Beskrivning

    Tilläggsfunktionsjustering

    (watt)

    Gränssnitt

    Med trådinlägg

    r < 20

    Här ingår: USB 1.x, IEEE 488, IEEE 1284/Parallel/Centronics, RS232

    0,2

    20 ≤ r < 500

    Här ingår: USB 2.x, IEEE 1394/ FireWire/i.LINK, 100 Mb Ethernet

    0,4

    r ≥ 500

    Här ingår: USB 3.x,1G Ethernet

    0,5

    Alla

    Här ingår: Läsare för flashminneskort eller smart cards, kameragränssnitt, PictBridge

    0,2

    Fax-modem

    Alla

    Gäller endast faxapparater och multifunktionsmaskiner.

    0,2

    Trådlös, radiofrekvens (RF)

    Alla

    Här ingår: Bluetooth, 802.11

    2,0

    Trådlös, infraröd (IR)

    Alla

    Här ingår: IrDA.

    0,1

    Sladdlösa lurar

    Ej tillämpligt

    Ej tillämpligt

    Bildåtergivningsprodukten kan kommunicera med en sladdlös lur. Tillämpas endast en gång för denna tilläggsfunktion, oavsett hur många sladdlösa lurar produkten kan hantera. Omfattar inte själva lurens effektförbrukning.

    0,8

    Minne

    Ej tillämpligt

    Ej tillämpligt

    Gäller bildåtergivningsproduktens interna kapacitet för lagring av data. Gäller allt internminne och bör anpassas beroende på RAM. Detta tillägg gäller inte för hårddisk eller flashminne.

    0,5/GB

    Skanner

    Ej tillämpligt

    Ej tillämpligt

    Gäller endast multifunktionsmaskiner och kopiatorer.

    Här ingår: Kallkatodlampa (CCFL) eller en lampa som använder annan teknik som lysdiod (LED), halogen, glödkatodslysrör (HCFT), xenon eller lysrör. Endast en justering får göras för denna tilläggsfunktion, oavsett lampstorlek och antal lampor. (Tillämpas endast en gång, oavsett lampstorlek och antal lampor.)

    0,5

    Strömförsörjning

    Ej tillämpligt

    Ej tillämpligt

    Gäller både interna och externa nätaggregat för frankeringsmaskiner och standardformatsprodukter som använder bläckstråle- och anslagsteknik med en märkuteffekt (POUT) på mer än 10 watt.

    0.02 x

    (POUT – 10,0)

    Pekskärm

    Ej tillämpligt

    Ej tillämpligt

    Gäller både monokroma pekskärmar och färgpekskärmar

    0,2

    Interna diskettenheter

    Ej tillämpligt

    Ej tillämpligt

    Inbegriper alla lagringsprodukter med stor kapacitet, även hårddiskar och SSD-minnen. Omfattar inte gränssnitt till externa enheter.

    0,15

    3.4.5

    Förbrukning i standby-läge: Förbrukningen i standby-läge, vilket är det mindre värdet av förbrukningen i redoläge, viloläge och frånläge enligt mätningarna i provningsförfarandet, ska vara mindre än eller lika med den högsta strömförbrukning i standby-läge som anges i tabell 9, förutsatt att följande villkor uppfylls.

    Bildåtergivningsprodukten ska uppfylla kravet på förbrukning i standby-läge oberoende av vilket läge andra enheter (t.ex. en värddator) som är anslutna till den befinner sig i.

    Tabell 9

    Krav på högsta strömförbrukning i standby-läge

    Produkttyp

    Krav på högsta strömförbrukning i standby-läge

    (watt)

    Alla OM-produkter

    0,5

    4.   Provning

    4.1   Provningsmetoder

    Vid provning av bildåtergivningsprodukter ska de provningsmetoder som anges i tabell 10 användas för att avgöra om produkten uppfyller kraven för att bli godkänd enligt Energy Star.

    Tabell 10

    Provningsmetoder för godkännande enligt Energy Star

    Produkttyp

    Provningsmetod

    Alla produkter

    Energy Star provningsmetod för bildåtergivningsprodukter, rev. maj–2012

    4.2   Antal enheter som ska testas

    4.2.1

    Representativa modeller ska väljas för provning enligt följande krav:

    a)

    För godkännande av en enskild produktmodell ska en produktkonfiguration som är likvärdig med den man avser att marknadsföra och märka som godkänd enligt Energy Star betraktas som en representativ modell.

    b)

    För godkännande av en produktfamilj som inte innefattar en frontserver av typ 1 ska den konfiguration som har störst strömförbrukning inom familjen anses vara den representativa modellen. Om någon modell i produktfamiljen senare underkänns i en provning (t.ex. inom ramen för en kontrollprovning) kommer detta att påverka samtliga modeller i familjen.

    c)

    För godkännande av en produktfamilj som innefattar en frontserver av typ 1 ska den konfiguration av bildåtergivningsprodukten som har störst strömförbrukning och den frontserver som har störst strömförbrukning inom familjen provas för godkännande. Om någon modell i produktfamiljen och alla frontservrar av typ 1 som säljs tillsammans med bildåtergivningsprodukten, inklusive de som inte har provats tillsammans med bildåtergivningsprodukten, senare underkänns i en provning (t.ex. inom ramen för en kontrollprovning) kommer detta att påverka samtliga modeller i familjen. Bildåtergivningsprodukter som inte har en frontserver av typ 1 får inte läggas till i den här produktfamiljen för godkännande, utan måste godkännas som en separat familj utan frontserver av typ 1.

    4.2.2

    En enda enhet av varje representativ modell ska väljas ut för provning.

    4.3   Godkännande för internationella marknader.

    Produkter ska provas för godkännande vid den relevanta kombinationen av spänning/frekvens för varje marknad där produkterna ska säljas som godkända enligt Energy Star.

    5.   Användargränssnitt

    Tillverkare uppmuntras att utforma sina produkter i enlighet med standarden för användargränssnitt IEEE 1621: Standard for User Interface Elements in Power Control of Electronic Devices Employed in Office/Consumer Environments. Mer infomation finns på http://eetd.LBL.gov/Controls.

    6.   Ikraftträdande

    Ikraftträdande: Version 2.0 av Energy Star-specifikationen för bildåtergivningsprodukter ska träda i kraft den 1 januari 2014. En produktmodell måste för att godkännas enligt Energy Star uppfylla kraven i den Energy Star-specifikation som är tillämplig på modellens tillverkningsdag. Tillverkningsdagen är specifik för varje enhet och är den dag då en enhet anses vara färdigmonterad. Varför en tredje nivå?

    6.1

    Revidering av specifikationerna: Förenta staternas miljövårdsmyndighet och Europeiska kommissionen förbehåller sig rätten att ändra denna specifikation om teknik- eller marknadsutvecklingen påverkar specifikationens nytta för konsumenter, branschen eller miljön. I enlighet med rådande politik revideras specifikationerna efter diskussioner med berörda parter. Vid en eventuell revidering av specifikationerna bör det noteras att godkännanden enligt Energy Star inte automatiskt beviljas för en produktmodells hela livstid.

    6.2

    Punkter att överväga vid en framtida revidering:

    a)

    Förändringar i provningsmetod: Förenta staternas miljömyndighet, Förenta staternas energidepartement (DOE) och Europeiska kommissionen kommer att fortsätta att övervaka tillämpningen av proxyfunktionskapacitet i hårdvara för bildåtergivningsprodukter och överväga utveckling av en provningsmetod för att fastställa närvaro av en nätverksproxy (t.ex. en som är förenlig med ECMA-393 ProxZzzy for Sleeping Hosts). Förenta staternas miljömyndighet, Förenta staternas energidepartement (DOE) och Europeiska kommissionen kommer också att utvärdera möjligheten att mäta och rapportera värden vid leverans för produkthastighet, återställningstid från viloläge eller frånläge för OM-produkter och aktivering från viloläge till följd av vanliga nätverkshändelser.

    b)

    TEC-krav i kilowattimmar per år: Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen har lagt till kolumner till TEC-tabellerna med kraven uttryckta i kilowattimmar per år, utöver de nuvarande kraven på kilowattimmar per vecka. Även om dessa används enbart i informationssyfte kommer Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen att överväga att göra denna enhet till den enda möjligheten att uttrycka TEC i en kommande revidering av specifikationerna för att lösa problem med rapporteringsnoggrannhet och jämförelser med andra Energy Star-produkter (som normalt rapporterar i kilowattimmar per år).

    c)

    Utrustning för att skriva ut och skanna andra medier än papper: Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen får ofta frågor om godkännande av produkter som skriver ut eller skannar andra medier än papper (t.ex. tyg, mikrofilm osv.) och välkomnar uppgifter om deras energiförbrukning. Sådana uppgifter skulle underlätta utvecklingen av krav för dessa produkter i en kommande version av specifikationen.

    d)

    Professionella apparater (snabba TEC-produkter för utskrift på tyngre, större papper): Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen har fått reda på att vissa snabba TEC-produkter har ytterligare krav för att hantera större och tyngre papper. Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen kommer att överväga att avskilja dessa till en separat kategori i en kommande version av specifikationen.

    e)

    Frikopplade krav för TEC-kategorier: I version 1 och 2 av specifikationerna för bildåtergivningsprodukter förutsatte Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen att färgprodukter skulle ha en större TEC än monokroma produkter på grund av den extra komplexiteten, och att flera funktioner skulle ha större TEC än en enda funktion. TEC-kraven utformades för att återspegla detta förhållande. Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen har dock nyligen informerats om att färgmultifunktionsmaskiner – en premiumprodukt – kan ha energisparfunktioner som gör att deras energiförbrukning blir lägre än för monokroma icke-multifunktionsmaskiner. Därför kommer Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen att överväga att frikoppla TEC-kraven i framtiden för att erkänna bästa prestanda inom alla TEC-kategorier.

    f)

    Översyn av omfattningen: Förenta staternas miljömyndighet och Europeiska kommissionen kan göra en ny bedömning av den aktuella marknaden för bildåtergivningsprodukter för att avgöra om den nuvarande omfattningen av ingående produkter fortfarande är relevant och om Energy Star-märket fortfarande ger en marknadsdifferentiering för alla produktklasser som ingår.

    g)

    Mer omfattande krav på dubbelsidighet: Förenta staternas miljövårdsmyndighet och Europeiska kommissionen kan komma att se över kraven på förekomst av dubbelsidighet och bedöma i vilken mån det är möjligt att skärpa de frivilliga kraven. Om kraven skulle ändras så att de i större grad täcker produkter med dubbelsidighet integrerad i basskrivarenheten skulle detta kunna leda till minskad pappersanvändning.

    Tillägg D

    Provningsmetod för att fastställa energiförbrukningen hos bildåtergivningsprodukter

    1.   Översikt

    Följande provningsmetod ska användas för att fastställa produkters överensstämmelse med kraven i Energy Star-kriterierna för godkännande av bildåtergivningsprodukter.

    2.   Tillämpningsperiod

    Energy Stars provningskrav beror på funktionsuppsättningen hos de produkter som utvärderas. Tabell 11 ska användas för att avgöra vilka avsnitt i detta dokument som ska tillämpas.

    Tabell 11

    Tillämpligt provningsförfarande

    Produkttyp

    Mediaformat

    Produktområde

    Energy Star-utvärderingsmetod

    Kopiator

    Standard

    Direktverkande termisk (direkttermo), färgsublimering, xerografi, solid ink, termotransfer

    Normalförbrukningsmetod (TEC-metoden, Typical Energy Consumption)

    Stor

    Direkttermo, färgsublimering, xerografi, solid ink, termotransfer

    Driftläge (Operational Mode, OM)

    Digital dupliceringsapparat

    Standard

    Stencil

    TEC

    Faxapparat

    Standard

    Direkttermo, färgsublimering, xerografi, solid ink, termotransfer

    TEC

    Bläckstråleskrivare (IJ)

    OM

    Frankeringsmaskin

    Alla

    Direkttermo, xerografi, bläckstråle, termotransfer

    OM

    Multifunktionsmaskin

    Standard

    Högpresterande bläckstråle, direkttermo, färgsublimering, xerografi, solid ink, termotransfer

    TEC

    Bläckstråle, anslag

    OM

    Stor

    Direkttermo, färgsublimering, xerografi, bläckstråle, solid ink, termotransfer

    OM

    Skrivare

    Standard

    Högpresterande bläckstråle, direkttermo, färgsublimering, xerografi, solid ink, termotransfer

    TEC

    Bläckstråle, anslag

    OM

    Stor eller liten

    Direkttermo, färgsublimering, xerografi, anslag, bläckstråle, solid ink, termotransfer

    OM

    Liten

    Högpresterande bläckstråleteknik

    TEC

    Skanner

    Alla

    Ej tillämpligt

    OM

    3.   Definitioner

    Såvida inte annat anges överensstämmer alla termer i detta dokument med definitionerna i godkännandekriterierna för bildåtergivningsprodukter i Energy Star.

    4.   Provningsuppställning

    Allmän provningsuppställning

    4.1

    Provningsuppställning och instrumentanvändning: Provningsuppställning och instrumentanvändning för alla delar i detta förfarande ska följa kraven i International Electrotechnical Commission (IEC) Standard 62301, Ed. 2.0, ”Measurement of Household Appliance Standby Power”, avsnitt 4, ”General Conditions for Measurements”. Vid motstridiga krav ska Energy Stars provningsmetod ha företräde.

    4.2

    Växelströmsineffekt: Produkter som är avsedda att få sin strömförsörjning från växelström från elnätet ska vara anslutna till en spänningskälla som är lämplig för den avsedda marknaden i enlighet med tabell 12 eller 13.

    a)

    Produkter som levereras med externa nätaggregat ska först anslutas till det externa nätaggregatet och därefter till den spänningskälla som anges i tabell 12 eller 13.

    b)

    Om en produkt enligt märkningen ska drivas med en spännings-/frekvenskombination på en viss marknad som skiljer sig från spännings-/frekvenskombinationen för den marknaden (t.ex. 230 volt (V), 60 hertz (Hz) i Nordamerika) ska enheten provas med den spännings-/frekvenskombination som tillverkaren angett för den enheten. Den spännings-/frekvenskombination som använts ska rapporteras.

    Tabell 12

    Ineffektkrav för produkter med en märkeffekt på högst 1 500 W

    Marknad

    Spänning

    Spänningstolerans

    Maximal total harmonisk distorsion

    Frekvens

    Frekvenstolerans

    Nordamerika, Taiwan

    115 V växelström

    +/– 1,0 %

    2,0 %

    60 Hz

    +/– 1,0 %

    Europa, Australien, Nya Zeeland

    230 V växelström

    +/– 1,0 %

    2,0 %

    50 Hz

    +/– 1,0 %

    Japan

    100 V växelström

    +/– 1,0 %

    2,0 %

    50 Hz/60 Hz

    +/– 1,0 %


    Tabell 13

    Ineffektkrav för produkter med en märkeffekt på minst 1 500 W

    Marknad

    Spänning

    Spänningstolerans

    Maximal total harmonisk distorsion

    Frekvens

    Frekvenstolerans

    Nordamerika, Taiwan

    115 V växelström

    +/– 4,0 %

    5,0 %

    60 Hz

    +/– 1,0 %

    Europa, Australien, Nya Zeeland

    230 V växelström

    +/– 4,0 %

    5,0 %

    50 Hz

    +/– 1,0 %

    Japan

    100 V växelström

    +/– 4,0 %

    5,0 %

    50 Hz/60 Hz

    +/– 1,0 %

    4.3

    Lågspänd likström

    a)

    Produkter får endast drivas med ett likströmsnätaggregat med lägre spänning (t.ex. via en nätverks- eller datoranslutning) om likströmsnätaggregatet är den enda godtagbara strömkällan för produkten (dvs. det finns ingen växelströmskontakt eller något externt nätaggregat tillgängligt).

    b)

    Produkter som drivs med lågspänd likström ska konfigureras med en växelströmskälla för likströmmen för provning (t.ex. en likströmsdriven USB-hub).

    Växelströmskällan för den likströmskälla som provas ska noteras och rapporteras för alla provningar.

    c)

    Strömförsörjningen för provenheten ska innefatta följande, mätt enligt avsnitt 5 i den här metoden:

    1)

    Den lågspända likströmskällans växelströmsförbrukning med provenheten som belastning (PL).

    2)

    Den lågspända likströmskällans växelströmsförbrukning utan belastning (PS).

    4.4

    Omgivningstemperatur: Den omgivande temperaturen ska vara 23 °C ± 5 °C.

    4.5

    Relativ fuktighet: Den relativa fuktigheten ska vara mellan 10 och 80 procent.

    4.6

    Effektmätare: Effektmätaren ska ha följande egenskaper:

    a)

    Minimifrekvensfunktion: 3,0 kHz

    b)

    Minimiupplösning:

    1)

    0,01 W för mätvärden på mindre än 10 W.

    2)

    0,1 W för mätvärden från 10 W till 100 W.

    3)

    1 W för mätvärden från 100 W till 1,5 kW.

    4)

    10 W för mätvärden på mer än 1,5 kW.

    5)

    Mätning av ackumulerad energi bör ha en upplösning som är generellt överensstämmande med dessa värden omräknade till genomsnittseffekt. För ackumulerad energimätning är godhetstalet för noggrannhetskravet det högsta effektvärde som uppmäts under mätningsperioden, inte genomsnittet, eftersom det är maxvärdet som avgör mätutrustning och inställningar.

    4.7

    Mätosäkerhet (18):

    a)

    Mätningar av minst 0,5 W ska ha en osäkerhet på högst 2 procent vid en förtroendenivå på 95 procent.

    b)

    Mätningar av mindre än 0,5 W ska ha en osäkerhet på högst 0,02 W vid en förtroendenivå på 95 procent.

    4.8

    Tidmätning: Tidmätningar får utföras med ett standardstoppur eller någon annan tidtagningsandordning med en noggrannhet på minst en sekund.

    4.9

    Pappersspecifikationer:

    a)

    Standardformatsprodukter ska provas enligt tabell 14.

    b)

    Storformatsprodukter, produkter för små format och löpande matningsprodukter ska provas med en kompatibel pappersstorlek.

    Tabell 14

    Krav på pappersformat och pappersvikt

    Marknad

    Pappersformat

    Basvikt

    (g/m2)

    Nordamerika/Taiwan

    8,5″ × 11″

    75

    Europa/Australien/Nya Zeeland

    A4

    80

    Japan

    A4

    64

    5.   Mätning av lågspänd likströmskälla för alla produkter

    5.1

    Anslut likströmskällan till effektmätaren och lämpligt växelströmsnätaggregat enligt tabell 12.

    5.2

    Kontrollera att likströmskällan är obelastad.

    -5.50

    Låt likströmskällan stabilisera sig i minst 30 minuter.

    5.4

    Mät och notera den obelastade likströmskällans effekt (PS) enligt IEC 62301 Ed. 1.0.

    6.   Förhandsprova provenhetens konfiguration för alla produkter

    6.1   Allmän konfiguration

    6.1.1

    Produkthastighet för beräkningar och rapportering: Produkthastigheten ska vid alla beräkningar och rapporter vara den högsta hastighet som tillverkaren anger enligt följande kriterier, uttryckta i bilder per minut (bpm) och avrundade till närmaste heltal:

    a)

    För produkter i standardformat räknas i allmänhet utskrift/kopiering/skanning på en sida av ett A4-ark eller 8,5 × 11-tumsark per minut som 1 bpm.

    Vid drift i dubbelsidigt läge räknas utskrift/kopiering/skanning på båda sidor av ett A4-ark eller 8,5 × 11-tumsark per minut som 2 bpm.

    b)

    För alla produkter ska produkthastigheten baseras på följande:

    1)

    Den utskriftshastighet som tillverkaren anger.

    2)

    Om produkten kan kopiera men inte göra utskrifter, den kopieringshastighet som tillverkaren anger.

    3)

    Om produkten kan skanna, men varken göra utskrifter eller kopiera, den skanningshastighet som tillverkaren anger.

    4)

    När en tillverkare har för avsikt att få godkännande av en produkt beviljat på en viss marknad genom att använda provningsresultat som lett till att produkten godkänts på en annan marknad, med andra pappersstorlekar (t.ex. A4 i stället för 8,5 × 11 tum), och om produktens högsta angivna hastigheter enligt tabell 15 skiljer sig åt vid bildåtergivning på olika pappersstorlekar, ska den högsta hastigheten användas.

    Tabell 15

    Beräkning av produkthastighet för produkter med standardformat, litet format och stort format, utom frankeringsmaskiner

    Mediaformat

    Mediastorlek

    Produkthastighet, s

    (bpm)

    där

    sP är den högsta angivna monokroma hastigheten i bilder per minut vid behandling av det angivna mediet,

    w är mediets bredd i meter (m),

    är mediets längd i meter (m).

    Standard

    8,5″ × 11″

    sP

    A4

    sP

    Liten

    4″ × 6″

    0,25 × sP

    A6

    0,25 × sP

    Mindre än A6 eller 4″ × 6″

    16 × w × × sP

    Stor

    A2

    4 × sP

    A0

    16 × sP

    c)

    För löpande matningsprodukter ska produkthastigheten beräknas enligt ekvation 8.

    Ekvation 8: Beräkning av produkthastighet

    Formula

    där

    s är produkthastigheten i bpm,

    w är mediets bredd i meter (m),

    sL är den högsta angivna monokroma hastigheten i meter per minut.

    d)

    För frankeringsmaskiner ska produkthastighet rapporteras i antal frankerade försändelser per minut (fpm).

    e)

    Den produkthastighet som används för alla beräkningar och för godkännande, beräknad enligt vad som anges ovan, får inte vara lika stor som den produkthastighet som används för provning.

    6.1.2

    Färg: Färgprodukter ska provas med återgivning av monokroma (svarta) bilder.

    a)

    För produkter som saknar svart färg ska en sammansatt svart färg användas.

    Nätanslutningar: Produkter som vid leverans är aktiverade för anslutning till nätverk ska anslutas till ett nätverk.

    b)

    Produkterna ska vara anslutna till endast en nätverks- eller datoranslutning under hela provningen.

    Endast en dator får vara ansluten till provenheten, antingen direkt eller via ett nätverk.

    c)

    Typen av nätverksanslutning beror på provenhetens egenskaper och ska vara den anslutning som står högst i förteckningen i tabell 16 och som finns tillgänglig på enheten vid leverans.

    Tabell 16

    Nät- eller datoranslutningar som ska användas vid provningen

    Prioritetsordning för användning vid provning (om den erbjuds av provenheten)

    Anslutningar för alla produkter

    1

    Ethernet – 1 Gb/s

    2

    Ethernet – 100/10 Mb/s

    3

    USB 3.x

    4

    USB 2.x

    5

    USB 1.x

    6

    RS232

    7

    IEEE 1284 (19)

    8

    Wi-Fi

    9

    Annan kabelanslutning – i prioritetsordning från högsta till lägsta hastighet

    10

    Annan trådlös – i prioritetsordning från högsta till lägsta hastighet

    11

    Om inget av ovanstående stämmer, prova den anslutning som enheten erbjuder (eller ingen)

    d)

    Produkter som är anslutna till Ethernet enligt 6.1.2 c och som har stöd för energieffektivt Ethernet (IEEE Standard 802.3az) (20) ska anslutas till en nätverksväxel eller router som har stöd för energieffektivt Ethernet under hela provningen.

    e)

    I samtliga fall ska den anslutningstyp som används under provningen rapporteras.

    Service-/underhållslägen: Provenheter ska aldrig vara i service- eller underhållsläge, inbegripet färgkalibrering, vid provning.

    f)

    Service-/underhållslägen ska avaktiveras före provningen.

    g)

    Tillverkare ska lämna instruktioner om hur service-/underhållsläge avaktiveras, om denna information inte följer med i den produktdokumentation som förpackas tillsammans med provenheten och inte finns lätt tillgänglig online.

    h)

    Om det inte går att avaktivera service-/underhållslägen och ett service-/underhållsläge aktiveras under ett annat jobb än det första, får resultatet från jobbet med service-/underhållsläge ersättas med resultatet från ett ersättningsjobb. I sådana fall ska ersättningsjobbet införas i provningsförfarandet direkt efter jobb nr 4 och införandet av ersättningsjobbet ska rapporteras. Varje jobbperiod ska vara 15 minuter.

    6.2   Konfigurering av faxapparater

    Alla faxapparater och multifunktionsmaskiner med faxfunktion som kan ansluta sig till en telefonlinje ska vara anslutna till en telefonlinje under provningen, utöver den nätverksanslutning som anges i tabell 16 om provenheten kan anslutas till ett nätverk.

    a)

    Om det inte finns någon fungerande telefonlinje tillgänglig får en linjesimulator användas i stället.

    b)

    Endast faxapparater ska testas med användning av faxfunktionen.

    Faxapparater ska provas med en bild per jobb.

    6.3   Konfiguration av digitala dupliceringsapparater

    Utom i de fall som anges nedan ska digitala dupliceringsapparater konfigureras och provas som skrivare, kopiatorer eller multifunktionsapparater, beroende på vilka funktioner de har vid leverans.

    a)

    Digitala dupliceringsapparater ska provas vid högsta angivna hastighet och inte vid den hastighet som är förinställd vid leverans, om den är en annan. Högsta angivna hastighet ska också användas för att bestämma jobbets omfattning vid utförandet av provningen.

    b)

    För digitala dupliceringsapparater ska det endast finnas en originalbild.

    7.   Förhandsprova initiering av provenheten för alla produkter

    Allmän initiering

    Innan provningen inleds ska provenheten initieras enligt följande:

    a)

    Installera provenheten enligt instruktionerna i tillverkarens instruktioner eller dokumentation.

    1)

    Tillbehör, exempelvis pappersmagasin, som levereras med basprodukten och som är avsedda att installeras eller monteras av slutanvändaren ska installeras som avsett för produktmodellen. Papper ska placeras i alla pappersmagasin avsedda för det papper som angetts för provningen och provenheten ska hämta papper från standardmagasinet enligt inställningarna för pappersmagasin vid leverans.

    2)

    Om produkten är ansluten till en dator, direkt eller via ett nätverk, under provningen ska datorn använda den senaste version av tillverkarens förinställda drivrutiner som finns tillgänglig vid provningstidpunkten, med inställningar som motsvarar standardinställningarna vid leverans, såvida inte annat anges i den här specifikationen. Den version av skrivardrivrutiner som används vid provningen ska noteras.

    i)

    Om en inställning inte har något standardvärde och inte har angetts i denna provningsmetod får den som utför provet själv välja inställning och notera detta.

    ii)

    När anslutning görs via ett nätverk och flera datorer är anslutna till nätverket, ska skrivardrivrutinerna endast gälla den dator som skickar utskriftsjobb till provenheten.

    3)

    För produkter som är utformade för att drivas på batteri när de inte är anslutna till elnätet ska batteriet avlägsnas vid alla provningar. Provenheter, för vilka drift utan batteripaket inte är en konfiguration som stöds, ska provas med helt laddade batteripaket installerade, varvid det ska säkerställas att denna konfiguration rapporteras i provningsresultaten. Följ följande steg för att se till att batteriet är helt laddat:

    i)

    För provenheter som har en indikator som visar att batteriet är fulladdat ska laddningen fortsätta i ytterligare 5 timmar efter det att indikatorn visat att batteriet är fulladdat.

    ii)

    Om laddningsindikator saknas, men tillverkarens instruktioner innehåller en tidsuppskattning av när batteriet eller denna typ av batteri bör vara fulladdat, ska laddningen fortsätta i ytterligare 5 timmar utöver tillverkarens angivelse.

    ii)

    Om det varken finns indikator eller tidsangivelse i instruktionerna, ska batteriet laddas i 24 timmar.

    b)

    Anslut provenheten till strömkällan.

    c)

    Slå på provenheten och utför i förekommande fall den inledande systemkonfigurationen. Kontrollera att standardfördröjningstiderna är konfigurerade enligt produktspecifikationerna och/eller tillverkarens rekommendationer.

    1)

    Produkthastighet för provning: Produkten ska provas med standardhastighetsinställningarna i konfigurationen vid leverans.

    2)

    Automatisk avstängning för TEC-produkter: Om en skrivare, digital dupliceringsapparat, faxapparat eller multifunktionsmaskin med utskriftskapacitet är försedd med funktionen automatisk avstängning ska den, om den är aktiverad vid leverans, avaktiveras före provning.

    3)

    Automatisk avstängning för OM-produkter: Om produkten har det automatiska avstängningsläget aktiverat vid leveransen ska det förbli aktiverat under hela provningen.

    d)

    Fuktskyddsfunktioner som kan kontrolleras av användaren ska vara avstängda eller avaktiverade under hela provningen.

    e)

    Förbehandling: Försätt provenheten i frånläge och låt den stå på tomgång i 15 minuter.

    1)

    När det gäller xerografiprodukter som omfattas av normalförbrukningsmetoden ska provenheten lämnas i frånläge i ytterligare 105 minuter, till sammanlagt minst 120 minuter (två timmar).

    2)

    Det är endast obligatoriskt med förbehandling innan den första provningen inleds för varje provenhet.

    8.   Provningsförfarande enligt normalförbrukningsmetoden (TEC-metoden)

    8.1   Jobbstruktur

    8.1.1

    Jobb per dag: Antalet jobb per dag (NJOBS) anges i tabell 17.

    Tabell 17

    Antal jobb per dag (NJOBS)

    Monokrom produkthastighet, s

    (bpm)

    Jobb per dag:

    (NJOBS)

    s ≤ 8

    8

    8 < s < 32

    s

    s ≥ 32

    32

    8.1.2

    Bilder per jobb: Med undantag för faxapparater ska bildantalet beräknas enligt ekvation 9. För enkelhetens skull anges i tabell 21 i slutet av det här dokumentet en beräkning av antalet bilder per jobb för varje produkthastighet i heltal upp till 100 bpm.

    Ekvation 9: Beräkning av antal bilder per jobb

    NIMAGES =

    1

    s < 4

    s ≥ 4

    Formula

    där

    NIMAGES är antalet bilder per jobb, avrundat nedåt till närmaste heltal,

    s är den (monokroma) högsta rapporterade hastigheten i bilder per minut (bpm), beräknad i avsnitt 6.1.1, i det här provningsförfarandet, och

    NJOBS är antalet jobb per dag, beräknat enligt tabell 17.

    Provbild: Provmönster A från Internationella standardiseringsorganisationens (ISO)/IEC-standard 10561:1999 ska användas som originalbild vid alla provningar.

    a)

    Provbilder ska vara i punktstorlek 10 och i typsnittet Courier i fast bredd (eller närmast motsvarande).

    b)

    Bokstäver som enbart finns i det tyska språket behöver inte återges om produkten inte är utrustad för att återge tyska bokstäver.

    Utskriftsjobb: Utskriftsjobb för provningen ska skickas över den nätverksanslutning som anges i tabell 16 direkt före utskrift av varje jobb.

    c)

    Varje bild i ett utskriftsjobb ska skickas separat (dvs. alla bilder får höra till samma dokument) men det får inte vara fråga om flera kopior av en och samma originalbild (såvida inte produkten är en digital dupliceringsapparat).

    d)

    Bilderna ska skickas i PDL-format till skrivare och multifunktionsmaskiner som kan tolka ett sidobeskrivningsspråk (PDL) (t.ex. Printer Command Language PCL, Postscript).

    Kopieringsjobb:

    e)

    För kopiatorer med en hastighet på högst 20 bpm ska det finnas ett original per obligatorisk bild.

    f)

    För kopiatorer med en hastighet på mer än 20 bpm är det kanske inte möjligt att efterleva kravet på antal bilder (t.ex. för att dokumentmatarens kapacitet är begränsad). I så fall är det tillåtet att göra flera kopior av varje original, och antalet original ska vara minst tio.

    Exempel: För en enhet med 50 bpm som kräver 39 bilder per jobb kan provningen genomföras med 4 kopior av 10 original eller 3 kopior av 13 original.

    g)

    Originalen får placeras i matningsmekanismen innan provningen börjar.

    Om produkten saknar matningsmekanism kan alla bilder tas från samma original som placeras på valsen.

    Faxjobb: Faxjobb ska skickas via den anslutna telefonlinjen eller linjesimulatorn omedelbart före utförandet av varje jobb.

    8.2   Mätningsförfaranden

    Normalförbrukningen ska mätas enligt tabell 18 för skrivare, faxapparater, digitala dupliceringsapparater med skrivarfunktion och multifunktionsmaskiner med skrivarfunktion och tabell 19 för kopiatorer, digitala dupliceringsapparater utan skrivarfunktion och multifunktionsmaskiner utan skrivarfunktion, enligt följande bestämmelser:

    a)

    Papper: Det ska finnas tillräckligt med papper i provenheten för att utföra de angivna utskrifts- eller kopieringsjobben.

    b)

    Dubbelsidighet: Produkter ska provas i läget för enkelsidig utskrift, såvida inte utskriftshastigheten i läget för dubbelsidig utskrift är högre än för enkelsidig. I så fall ska provningen göras i läget för dubbelsidig utskrift. I samtliga fall måste det läge som enheten provades i samt utskriftshastigheten dokumenteras. Originalen som ska kopieras ska vara enkelsidiga bilder.

    c)

    Energimätningsmetod: Alla mätningar ska noteras som ackumulerad energi över tid i Wh. All tid ska registreras i minuter.

    Åtgärden ”Nollställ mätaren” kan utföras genom att den ackumulerade energiförbrukningen noteras vid den tidpunkten (i stället för att mätaren nollställs fysiskt).

    Tabell 18

    TEC-provningsförfarande för skrivare, faxapparater, digitala dupliceringsapparater med utskriftskapacitet och multifunktionsmaskiner med utskriftskapacitet

    Steg

    Initialt läge

    Åtgärd

    Notera (när steget är avslutat)

    Måttenhet

    Lägen som kan mätas

    1

    Frånläge

    Koppla provningsenheten till mätaren. Se till att enheten är påslagen och i frånläge. Nollställ mätaren. Mät energiförbrukningen under minst fem minuter. Notera både energiförbrukning och tidsåtgång.

    Energiförbrukning i frånläge

    Wattimmar (Wh)

    Frånläge

    Intervalltiden provas

    Minuter (min)

    2

    Frånläge

    Starta produkten. Vänta tills produkten indikerar att den är i redoläge.

    3

    Redo

    Skriv ut ett jobb med minst en bild, men högst ett jobb enligt tabell 11. Mät och notera hur lång tid det tar innan det första arket kommer ur enheten.

    Tid aktiv0

    Minuter (min)

    4

    Redo (eller annat)

    Vänta tills mätaren visar att enheten har slagit om till slutligt viloläge eller den tid som angetts av tillverkaren.

    5

    Viloläge

    Nollställ mätaren. Mät energiförbrukning och tidsåtgång i en timme. Notera energiförbrukning och tidsåtgång.

    Energiförbrukning i viloläge ESLEEP

    Wattimmar (Wh)

    Viloläge

    Tid i viloläge

    tSLEEP

    (≤ 1 timme)

    Minuter (min)

    6

    Viloläge

    Nollställ mätaren och tiduret. Skriv ut ett jobb (beräknas ovan). Mät energiförbrukning och tidsåtgång. Mät hur lång tid det tar innan det första arket kommer ur enheten. Mät energiförbrukning under 15 minuter efter det att jobbet initierats. Jobbet måste avslutas inom dessa 15 minuter.

    Jobb1 energi,

    EJOB1

    Wattimmar (Wh)

    Återhämtning, aktiv, redo, vilo

    Tid aktiv1

    Minuter (min)

    7

    Redo (eller annat)

    Upprepa steg 6.

    Jobb2 energi,

    EJOB2

    Wattimmar (Wh)

    Samma som ovan

    Tid aktiv2

    Minuter (min)

    8

    Redo (eller annat)

    Upprepa steg 6 (utan att mäta aktivtiden).

    Jobb3 energi,

    EJOB3

    Wattimmar (Wh)

    Samma som ovan

    9

    Redo (eller annat)

    Upprepa steg 6 (utan att mäta aktivtiden).

    Jobb4 energi,

    EJOB4

    Wattimmar (Wh)

    Samma som ovan

    10

    Redo (eller annat)

    Nollställ mätaren och tiduret. Mät energiförbrukning och tidsåtgång tills mätaren och/eller enheten visar att enheten har gått in i viloläge eller det slutliga viloläget för enheter med flera vilolägen, eller efter den tid som i förekommande fall har angetts av tillverkaren. Notera energiförbrukning och tidsåtgång.

    Slutlig energiförbruk-ning

    EFINAL

    Wattimmar (Wh)

    Redo, vilo

    Slutlig tidsåtgång,

    tFINAL

    Minuter (min)

    Anmärkningar: Steg 4 och 10: För enheter som inte indikerar när de har gått in i det slutliga viloläget ska tillverkarna ange tid till slutligt viloläge för provningsändamål.


    Tabell 19

    TEC-provningsförfarande för kopiatorer, digitala dupliceringsapparater utan skrivarfunktion och multifunktionsmaskiner utan skrivarfunktion

    Steg

    Initialt läge

    Åtgärd

    Notera

    Måttenhet

    Lägen som kan mätas

    1

    Frånläge

    Koppla provningsenheten till mätaren. Se till att enheten är påslagen och i frånläge. Nollställ mätaren. Mät energiförbrukningen under minst fem minuter. Notera både energiförbrukning och tidsåtgång.

    Energiförbrukning i frånläge

    Wattimmar (Wh)

    Frånläge

    Intervalltiden provas

    Minuter (min)

    2

    Frånläge

    Starta produkten. Vänta tills enheten har gått in i redoläge.

    3

    Redo

    Kopiera ett jobb med minst en bild, men högst ett jobb enligt jobbtabellen. Mät och notera hur lång tid det tar innan det första arket kommer ur enheten.

    Tid aktiv0

    Minuter (min)

    4

    Redo (eller annat)

    Vänta tills mätaren visar att enheten har slagit om till slutligt viloläge eller den tid som angetts av tillverkaren.

    5

    Viloläge

    Nollställ mätaren. Mät energiförbrukning och tidsåtgång under en timme, eller tills enheten har slagit om till automatisk avstängning. Notera energiförbrukning och tidsåtgång.

    Energiförbruk-ning i viloläge

    Wattimmar (Wh)

    Viloläge

    Tid i viloläge

    (≤ 1 timme)

    Minuter (min)

    6

    Viloläge

    Nollställ mätaren och tiduret. Kopiera ett jobb (beräknas ovan). Mät och notera hur lång tid det tar innan det första arket kommer ur enheten. Mät energiförbrukning under 15 minuter efter det att jobbet har inletts. Jobbet måste avslutas inom dessa 15 minuter.

    Jobb1 energi,

    EJOB1

    Wattimmar (Wh)

    Återhämtning, aktiv, redo, vilo, automatisk avstängning

    Tid aktiv1

    Minuter (min)

    7

    Redo (eller annat)

    Upprepa steg 6.

    Jobb2 energi,

    EJOB2

    Wattimmar (Wh)

    Samma som ovan

    Tid aktiv2

    Minuter (min)

    8

    Redo (eller annat)

    Upprepa steg 6 (utan att mäta aktivtiden).

    Jobb3 energi,

    EJOB3

    Wattimmar (Wh)

    Samma som ovan

    9

    Redo (eller annat)

    Upprepa steg 6 (utan att mäta aktivtiden).

    Jobb4 energi,

    EJOB4

    Wattimmar (Wh)

    Samma som ovan

    10

    Redo (eller annat)

    Nollställ mätaren och tiduret. Mät energiförbrukning och tid tills mätaren och/eller enheten visar att enheten har slagit om till automatisk avstängning, eller den tid som har angetts av tillverkaren. Notera energiförbrukning och tidsåtgång. Om enheten inledde detta steg i automatiskt avstängningsläge ska både energiförbrukning och tidsåtgång anges som noll.

    Slutlig energiförbrukning

    EFINAL

    Wattimmar (Wh)

    Redo, vilo

    Slutlig tidsåtgång,

    tFINAL

    Minuter (min)

    11

    Automatisk avstängning

    Nollställ mätaren. Mät energiförbrukning och tidsåtgång under minst fem minuter. Notera både energiförbrukning och tidsåtgång.

    Energiförbruk-ning automatisk avstängning

    EAUTO

    Wattimmar (Wh)

    Viloläge,

    automatisk avstängning

    Tid i automatiskt avstängningsläge

    tAUTO

    Minuter (min)

    Anmärkningar: Steg 4 och 10: För enheter som inte indikerar när de har gått in i det slutliga viloläget ska tillverkarna ange tid till slutligt viloläge för provningsändamål.

    9.   Driftslägesmetoden (OM)

    Mätningsförfaranden

    Mätning av OM-effekt och fördröjningstider ska utföras enligt tabell 20 och följande bestämmelser:

    Mätningar av effekt: Alla effektmätningar ska göras enligt metoden för genomsnittlig effekt eller metoden för ackumulerad energiförbrukning enligt beskrivningen nedan:

    1)

    Metoden för genomsnittlig effekt: Den verkliga genomsnittliga effekten ska mätas under en period som användaren väljer och som ska vara minst fem minuter.

    För de lägen som inte varar i fem minuter ska den verkliga genomsnittliga effekten mätas under hela den tid som läget varar.

    2)

    Metoden för ackumulerad energiförbrukning: Om provningsinstrumentet inte kan mäta den verkliga genomsnittliga effekten ska den ackumulerade energiförbrukningen mätas under en period som användaren väljer. Provningsperioden ska vara minst fem minuter. Den genomsnittliga effekten ska fastställas genom att den ackumulerade energiförbrukningen divideras med tiden för provningsperioden.

    3)

    Om energiförbrukningen är periodisk i det provade läget ska provningen pågå tillräckligt länge för att omfatta minst en fullständig period.

    Steg

    Initialt läge

    Åtgärd(er)

    Notera

    Måttenhet

    1

    Frånläge

    Anslut provningsenheten till mätinstrumentet. Starta produkten. Vänta tills produkten indikerar att den är i redoläge.

     

    2

    Redo

    Skriv ut, kopiera eller skanna en bild.

     

    3

    Redo

    Mät effekten i redoläge.

    Effektförbrukning i redoläge

    PREADY

    Watt (W)

    4

    Redo

    Avvakta och mät standardfördröjningen till viloläge.

    Standardfördröjning i viloläge

    tSLEEP

    Minuter (min)

    5

    Viloläge

    Mät effektförbrukningen i viloläget.

    Effektförbrukning i viloläge.

    PSLEEP

    Watt (W)

    6

    Viloläge

    Avvakta och mät standardfördröjningen till automatisk avstängning. (Hoppa över om automatisk avstängning saknas).

    Standardfördröjning – automatisk avstängning

    Minuter (min)

    7

    Automatisk avstängning

    Mät effekten i automatiskt avstängningsläge. (hoppa över om automatisk avstängning saknas).

    Effektförbrukning i automatisk avstängning

    PAUTO-OFF

    Watt (W)

    8

    Automatisk avstängning

    Stäng av produkten manuellt och vänta tills den är avstängd. (Om det saknas manuell strömbrytare, notera och invänta viloläget med lägst effekt.)

    9

    Frånläge

    Mät effektförbrukningen i avstängt läge. (Om det saknas manuell strömbrytare, notera och mät effekt i viloläge.)

    Effektförbrukning i avstängt läge

    POFF

    Watt (W)

    Steg 1 – Om produkten saknar redo-indikator, mät när effektförbrukningen i redoläget har stabiliserats, och notera i produktens provningsrapport att denna metod användes.

    Steg 4 – Standardfördröjningen ska mätas från det att jobbet slutförts tills enheten slår om till viloläge.

    Steg 4 och 5 – Om produkten har mer än ett viloläge, upprepa steg 4 och 5 tills förbrukning och fördröjning har mätts och noterats för alla vilolägen; resultaten för alla vilolägen ska rapporteras. Storformatskopiatorer och multifunktionsmaskiner som använder hög värme har ofta två vilolägen. Om produkten saknar viloläge, hoppa över steg 4 och 5.

    Steg 4 och 5 – Om produkten saknar viloläge ska mätningar utföras och noteras i redoläge.

    Steg 4 och 6 – Standardfördröjningarna mäts parallellt, kumulativt från starten av steg 4. Exempel: Om produkten är inställd på att övergå till ett första viloläge efter 15 minuter och ett andra viloläge 30 minuter efter övergången till det första, så är standardfördröjningen 15 minuter för det första och 45 minuter för det andra viloläget.

    10.   Provningsprocesser för produkter med frontserver (DFE)

    Detta steg gäller endast produkter som har en frontserver enligt definitionen i avsnitt 1 i Energy Star-programmets krav på bildåtergivningsprodukter.

    10.1   Redolägesprovning av frontserver

    10.1.1

    Produkter som har nätverksfunktioner vid leverans ska vara anslutna under provningen. Använd tabell 16 för att bestämma nätverksanslutning.

    10.1.2

    Om frontservern har en egen strömkabel för direkt anslutning till elnätet, oavsett om kabeln eller styrenheten är inbyggd i bildåtergivningsprodukten eller inte, ska en särskild tiominuters effektmätning göras på enbart frontservern, och den genomsnittliga effekten ska noteras medan bildåtergivningsprodukten är i redoläge.

    10.1.3

    Om frontservern saknar egen strömkabel för direkt anslutning till elnätet ska den som utför provningen mäta frontserverns effektförbrukning i likström när bildåtergivningsprodukten är i redoläge. Det ska göras en tiominuters effektmätning av ineffekten i likström till fontservern och den genomsnittliga effekten ska noteras medan huvudprodukten är i redoläge. Detta görs oftast genom en momentan mätning av ineffekten i likström till frontservern.

    10.2   Vilolägesprovning av frontserver

    Denna provning ska utföras för att få fram effekten i viloläge för en frontserverenhet under en period på en timme. Resultatvärdet ska användas för godkännande av bildåtergivningsprodukter som innefattar frontservrar med nätverksanslutna vilolägen.

    10.2.1

    Produkter som har nätverksfunktioner vid leverans ska vara anslutna under provningen. Använd tabell 16 för att bestämma nätverksanslutning.

    10.2.2

    Om frontservern har en egen strömkabel för direkt anslutning till elnätet, oavsett om kabeln eller styrenheten är inbyggd i bildåtergivningsprodukten eller inte, ska en särskild effektmätning på en timme göras på enbart frontservern medan bildåtergivningsprodukten är i redoläge. I slutet av effektmätningen på en timme ska ett utskriftsjobb skickas till huvudprodukten för att säkerställa att frontservern svarar.

    10.2.3

    Om frontservern saknar egen strömkabel för direkt anslutning till elnätet ska tillverkaren notera frontserverns effektförbrukning i likström när bildåtergivningsprodukten är i viloläge. Det ska göras en effektmätning på en timme av ineffekten i likström till fontservern, och den genomsnittliga effekten ska noteras medan huvudprodukten är i viloläge. I slutet av effektmätningen på en timme ska ett utskriftsjobb skickas till huvudprodukten för att säkerställa att frontservern svarar.

    10.2.4

    I fall 10.2.2 och 10.2.3 gäller följande krav:

    a)

    Tillverkarna ska lämna information om

    1)

    huruvida viloläge för frontservern är aktiverat vid leverans, och

    2)

    förväntad tid till viloläge för frontservern.

    b)

    Om frontservern inte har svarat på begäran om utskrift efter en timme ska den effekt i redoläge som uppmätts genom provningsmetoden rapporteras som effekten vid viloläge.

    Anmärkning: All information som specificeras eller lämnas av tillverkare för provning av produkter ska finnas offentligt tillgänglig.

    11.   Hänvisningar

    11.1

    ISO/IEC 10561:1999. Information technology – Office equipment – Printing devices – Method for measuring throughput – Class 1 and Class 2 printers.

    11.2

    IEC 62301:2011. Household Electrical Appliances – Measurement of Standby Power. Version 2.0.

    Tabell 21

    Antal bilder per dag beräknat för produkthastigheter på 1–100 bpm

    Hastighet (bpm)

    Jobb/dag

    Bilder/jobb, utan avrundning

    Bilder/jobb

    Bilder/dag

    1

    8

    0,06

    1

    8

    2

    8

    0,25

    1

    8

    3

    8

    0,56

    1

    8

    4

    8

    1,00

    1

    8

    5

    8

    1,56

    1

    8

    6

    8

    2,25

    2

    16

    7

    8

    3,06

    3

    24

    8

    8

    4,00

    4

    32

    9

    9

    4,50

    4

    36

    10

    10

    5,00

    5

    50

    11

    11

    5,50

    5

    55

    12

    12

    6,00

    6

    72

    13

    13

    6,50

    6

    78

    14

    14

    7,00

    7

    98

    15

    15

    7,50

    7

    105

    16

    16

    8,00

    8

    128

    17

    17

    8,50

    8

    136

    18

    18

    9,00

    9

    162

    19

    19

    9,50

    9

    171

    20

    20

    10,00

    10

    200

    21

    21

    10,50

    10

    210

    22

    22

    11,00

    11

    242

    23

    23

    11,50

    11

    253

    24

    24

    12,00

    12

    288

    25

    25

    12,50

    12

    300

    26

    26

    13,00

    13

    338

    27

    27

    13,50

    13

    351

    28

    28

    14,00

    14

    392

    29

    29

    14,50

    14

    406

    30

    30

    15,00

    15

    450

    31

    31

    15,50

    15

    465

    32

    32

    16,00

    16

    512

    33

    32

    17,02

    17

    544

    34

    32

    18,06

    18

    576

    35

    32

    19,14

    19

    608

    36

    32

    20,25

    20

    640

    37

    32

    21,39

    21

    672

    38

    32

    22,56

    22

    704

    39

    32

    23,77

    23

    736

    40

    32

    25,00

    25

    800

    41

    32

    26,27

    26

    832

    42

    32

    27,56

    27

    864

    43

    32

    28,89

    28

    896

    44

    32

    30,25

    30

    960

    45

    32

    31,64

    31

    992

    46

    32

    33,06

    33

    1 056

    47

    32

    34,52

    34

    1 088

    48

    32

    36,00

    36

    1 152

    49

    32

    37,52

    37

    1 184

    50

    32

    39,06

    39

    1 248

    51

    32

    40,64

    40

    1 280

    52

    32

    42,25

    42

    1 344

    53

    32

    43,89

    43

    1 376

    54

    32

    45,56

    45

    1 440

    55

    32

    47,27

    47

    1 504

    56

    32

    49,00

    49

    1 568

    57

    32

    50,77

    50

    1 600

    58

    32

    52,56

    52

    1 664

    59

    32

    54,39

    54

    1 728

    60

    32

    56,25

    56

    1 792

    61

    32

    58,14

    58

    1 856

    62

    32

    60,06

    60

    1 920

    63

    32

    62,02

    62

    1 984

    64

    32

    64,00

    64

    2 048

    65

    32

    66,02

    66

    2 112

    66

    32

    68,06

    68

    2 176

    67

    32

    70,14

    70

    2 240

    68

    32

    72,25

    72

    2 304

    69

    32

    74,39

    74

    2 368

    70

    32

    76,56

    76

    2 432

    71

    32

    78,77

    78

    2 496

    72

    32

    81,00

    81

    2 592

    73

    32

    83,27

    83

    2 656

    74

    32

    85,56

    85

    2 720

    75

    32

    87,89

    87

    2 784

    76

    32

    90,25

    90

    2 880

    77

    32

    92,64

    92

    2 944

    78

    32

    95,06

    95

    3 040

    79

    32

    97,52

    97

    3 104

    80

    32

    100,00

    100

    3 200

    81

    32

    102,52

    102

    3 264

    82

    32

    105,06

    105

    3 360

    83

    32

    107,64

    107

    3 424

    84

    32

    110,25

    110

    3 520

    85

    32

    112,89

    112

    3 584

    86

    32

    115,56

    115

    3 680

    87

    32

    118,27

    118

    3 776

    88

    32

    121,00

    121

    3 872

    89

    32

    123,77

    123

    3 936

    90

    32

    126,56

    126

    4 032

    91

    32

    129,39

    129

    4 128

    92

    32

    132,25

    132

    4 224

    93

    32

    135,14

    135

    4 320

    94

    32

    138,06

    138

    4 416

    95

    32

    141,02

    141

    4 512

    96

    32

    144,00

    144

    4 608

    97

    32

    147,02

    147

    4 704

    98

    32

    150,06

    150

    4 800

    99

    32

    153,14

    153

    4 896

    100

    32

    156,25

    156

    4 992”


    (1)  IEC (International Electrotechnical Commission). IEC-standard 62040-3:2011. ”Uninterruptible power systems (UPS) – Part 3: Method of specifying the performance and test requirements.” Version 2.0.

    (2)  Avbrott i inströmstillförseln inträffar när spänning och frekvens ligger utanför steady state-toleransbanden eller de transienta toleransbanden eller när distorsion eller avbrott ligger utanför de angivna gränserna för UPS-enheten.

    (3)  Utmatningen för VFD-UPS-enheten beror på förändringar av växelströmmens inspänning och frekvens och är inte avsedd att ge ytterligare korrigeringsfunktioner, som de som uppkommer vid användning av transformatorer med uttag.

    (4)  Ett smalare toleransband än fönstret för inspänning ska definieras av tillverkaren. Utmatningen för VI-UPS-enheten beror på växelströmmens infrekvens, och utspänningen ska förbli inom föreskrivna spänningsgränser (ges av ytterligare korrigerande spänningsfunktioner, som de som uppkommer genom användning av aktiva och/eller passiva kretsar).

    (5)  Denna definition tillåter att UPS-utmatningar större än 100 000 W kan återkopplas till växelströmsförsörjningen i provningsläge och i enlighet med lokala bestämmelser.

    (6)  Pulserna är vågformstoppar som produceras av en likriktare per cykel och beror på dess konstruktion och antalet infaser.

    (7)  IEC (International Electrotechnical Commission). IEC-standard 62053-21. ”Electricity metering equipment (a.c.) – Particular requirements – Part 21: Static meters for active energy (classes 1 and 2).” Version 1.0.

    (8)  IEC (International Electrotechnical Commission). IEC-standard 62053-22. ”Electricity metering equipment (a.c.) – Particular requirements – Part 21: Static meters for active energy (classes 0,2 S and 0,5 S).” Version 1.0.

    (9)  American National Standards Institute. ANSI-standard C12.1. ”American National Standard for Electric Meters: Code for Electricity Metering” 2008.

    (10)  GB definieras som 1 0243 eller 230 byte.

    (11)  Anmärkning: 230 V växelström gäller den europeiska marknaden och 115 V växelström gäller den nordamerikanska marknaden.

    (12)  http://www.spec.org/sert/

    (13)  http://www.spec.org/sert/docs/SERT-Design_Document.pdf

    (14)  http://www.spec.org/

    (15)  http://www.spec.org/sert/docs/SERT-User_Guide.pdf

    (16)  Vid tillämpningen av denna specifikation avses med elnätet strömkällan, inbegripet ett likströmsnätaggregat för produkter som enbart drivs med likström.

    (17)  IEC 62301 Ed. 1.0 – Household electrical appliances – Measurement of standby power.

    (18)  Beräkningar av mätosäkerhet ska göras enligt IEC 62301 Ed. 2.0 Appendix D.

    Endast den osäkerhet som beror på mätinstrumentet ska beräknas.

    (19)  Kallas även Parallel- eller Centronicsgränssnitt.

    (20)  Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Standard 802.3az-2010. ”IEEE Standard for Information Technology–Telecommunications and Information Exchange Between Systems–Local and Metropolitan Area Networks–Specific Requirements–Part 3: Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection (CSMA/CD) Access Method and Physical Layer Specifications.” 2010.


    Top