EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0202

Decizia Comisiei din 20 martie 2014 de stabilire a poziției Uniunii Europene în ceea ce privește o decizie a autorităților administrative, în temeiul Acordului dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și Uniunea Europeană privind coordonarea programelor de etichetare referitoare la eficiența energetică a echipamentelor de birou, cu privire la adăugarea de specificații pentru computerele-server și pentru sursele de alimentare neîntreruptibile la anexa C la acord și cu privire la revizuirea specificațiilor pentru dispozitivele de afișare și echipamentele de procesare a imaginii incluse în anexa C la acord (Text cu relevanță pentru SEE) (2014/202/UE)

OJ L 114, 16.4.2014, p. 68–148 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/202/oj

16.4.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 114/68


DECIZIA COMISIEI

din 20 martie 2014

de stabilire a poziției Uniunii Europene în ceea ce privește o decizie a autorităților administrative, în temeiul Acordului dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și Uniunea Europeană privind coordonarea programelor de etichetare referitoare la eficiența energetică a echipamentelor de birou, cu privire la adăugarea de specificații pentru computerele-server și pentru sursele de alimentare neîntreruptibile la anexa C la acord și cu privire la revizuirea specificațiilor pentru dispozitivele de afișare și echipamentele de procesare a imaginii incluse în anexa C la acord

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2014/202/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Decizia 2013/107/UE a Consiliului din 13 noiembrie 2012 privind semnarea și încheierea Acordului dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și Uniunea Europeană privind coordonarea programelor de etichetare referitoare la eficiența energetică a echipamentelor de birou (1), în special articolul 4,

întrucât:

(1)

Acordul prevede elaborarea și revizuirea periodică, de către Comisia Europeană în colaborare cu Agenția pentru protecția mediului din Statele Unite ale Americii (EPA), a specificațiilor comune pentru echipamentele de birou, modificând astfel anexa C la acord.

(2)

Poziția Uniunii Europene cu privire la modificarea specificațiilor trebuie stabilită de Comisie.

(3)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie iau în considerare avizul emis de Biroul Energy Star al Uniunii Europene menționat la articolul 8 din Regulamentul (CE) nr. 106/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind un program al Uniunii de etichetare referitoare la eficiența energetică a echipamentelor de birou (2), astfel cum a fost modificat de Regulamentul (UE) nr. 174/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

(4)

Specificațiile privind dispozitivele de afișare din partea II a anexei C și specificațiile privind echipamentele de procesare a imaginii din partea III a anexei C ar trebui abrogate și înlocuite cu specificațiile anexate la prezenta decizie,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articol unic

Poziția care urmează să fie adoptată de Uniunea Europeană în ceea ce privește o decizie a autorităților administrative, în temeiul Acordului dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și Uniunea Europeană privind coordonarea programelor de etichetare referitoare la eficiența energetică a echipamentelor de birou, cu privire la revizuirea specificațiilor pentru dispozitivele de afișare și echipamentele de procesare a imaginii prevăzute în părțile II și III ale anexei C la acord și cu privire la adăugarea de noi specificații pentru computere-server și surse de alimentare neîntreruptibile, se bazează pe proiectul de decizie anexat.

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 20 martie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 63, 6.3.2013, p. 5.

(2)  JO L 39, 13.2.2008, p. 1.

(3)  JO L 63, 6.3.2013, p. 1.


ANEXĂ I

PROIECT DE DECIZIE

din …

a autorităților administrative, în temeiul Acordului dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și Uniunea Europeană privind coordonarea programelor de etichetare referitoare la eficiența energetică a echipamentelor de birou, cu privire la adăugarea de specificații pentru computerele-server și pentru sursele de alimentare neîntreruptibile la anexa C la acord și cu privire la revizuirea specificațiilor pentru dispozitivele de afișare și echipamentele de procesare a imaginii incluse în anexa C la acord

AUTORITĂȚILE ADMINISTRATIVE,

având în vedere Acordul dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și Uniunea Europeană privind coordonarea programelor de etichetare referitoare la eficiența energetică a echipamentelor de birou, în special articolul XII,

întrucât la acord ar trebui adăugate specificații pentru noi produse, și anume „servere” și „surse de alimentare neîntreruptibile”, iar specificațiile pentru produsele de tip „echipamente de procesare a imaginii” și „dispozitive de afișare” ar trebui revizuite,

DECID:

Partea I „Dispozitive de afișare”, partea II „Surse de alimentare neîntreruptibile”, partea III „Computere-server” și partea IV „Echipamente de procesare a imaginii” se adaugă la anexa C la Acordul dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și Uniunea Europeană privind coordonarea programelor de etichetare referitoare la eficiența energetică a echipamentelor de birou, astfel cum se prevede în continuare.

Se abrogă partea II „Dispozitive de afișare” și partea III „Surse de alimentare neîntreruptibile” incluse în prezent în anexa C la Acordul dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și Uniunea Europeană privind coordonarea programelor de etichetare referitoare la eficiența energetică a echipamentelor de birou.

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării. Decizia, întocmită în două exemplare, este semnată de copreședinți.

Semnată la Washington DC, […]

[…]

în numele Agenției pentru Protecția Mediului a Statelor Unite ale Americii

Semnată la Bruxelles, […]

[…]

în numele Uniunii Europene


ANEXA II

ANEXA C

PARTEA II LA ACORD

„I.   SPECIFICAȚII PRIVIND DISPOZITIVELE DE AFIȘARE

1.   Definiții

1.1.   Tipuri de produs

Dispozitiv de afișare electronică (dispozitiv de afișare): un produs disponibil pe piață, dotat cu un ecran de afișare și cu componentele electronice aferente, deseori cuprinse într-o singură carcasă, a cărui funcție principală este aceea de a afișa informații vizuale provenind de la: 1. un computer, o stație de lucru sau un server prin intermediul uneia sau mai multor intrări (de exemplu VGA, DVI, HDMI, Display Port, IEEE 1394, USB); 2. o sursă de stocare externă (de exemplu o unitate flash pentru USB, un card de memorie); sau 3. o conexiune de rețea.

(a)

Monitor de computer: un dispozitiv electronic, de obicei cu diagonala ecranului mai mare de 12 țoli și cu o densitate a pixelilor mai mare de 5 000 de pixeli pe țol pătrat (pixeli/in2), care afișează interfața cu utilizatorul a computerului și programele deschise, permițând utilizatorului să interacționeze cu computerul, de regulă cu ajutorul unei tastaturi și al unui maus.

Dispozitiv de afișare cu performanță sporită: un monitor de computer care are toate caracteristicile și funcțiile de mai jos:

(i)

un raport de contrast de cel puțin 60:1, măsurat la un unghi de vizualizare orizontal de cel puțin 85°, cu sau fără ecran protector de sticlă;

(ii)

o rezoluție nativă mai mare sau egală cu 2,3 megapixeli (MP); și

(iii)

o gamă de culori cel puțin echivalentă cu sRGB, conform definiției din IEC 61966 2-1. Se acceptă variații ale spațiului de culoare cu condiția să se ofere 99 % sau mai mult din culorile sRGB definite.

(b)

Ramă foto digitală: un dispozitiv electronic, de regulă cu o diagonală a ecranului mai mică de 12 țoli, a cărui funcție principală este de a afișa imagini digitale. De asemenea, poate afișa un cronometru programabil, un detector de prezență, audio, video sau conexiune bluetooth sau wireless.

(c)

Panou de afișare electronic: un dispozitiv electronic, de regulă cu o diagonală a ecranului mai mare de 12 țoli și o densitate a pixelilor mai mare sau egală cu 5 000 pixeli/in2. Este comercializat de obicei ca panou de afișare comercial pentru a fi utilizat în spații unde să fie văzut de mai multe persoane, în medii care nu sunt de birou, precum magazine cu amănuntul, magazine universale, restaurante, muzee, hoteluri, spații în aer liber, aeroporturi, săli de conferințe sau săli de clasă.

1.2.   Sursă externă de alimentare: denumită, de asemenea, adaptor electric extern. O componentă aflată într-o carcasă de protecție separată fizic de dispozitivul de afișare, concepută pentru a converti curentul alternativ de intrare provenit de la rețeaua de energie electrică în curent continuu de tensiune (tensiuni) mai joasă (joase), pentru alimentarea cu putere a dispozitivului de afișare. O sursă externă de alimentare se conectează la dispozitivul de afișare printr-o conexiune electrică de tip mamă-tată, un cablu, un fir sau o altă formă de cablaj detașabil sau integrat.

1.3.   Moduri de funcționare:

(a)

Modul pornit: modul în care produsul a fost activat și furnizează una sau mai multe dintre funcțiile sale principale. Acest mod poate fi descris, de asemenea, prin termenii comuni «activ», «în uz» și «funcționare normală». Puterea în acest mod este în general mai mare decât puterea în modul de veghe sau în modul oprit.

(b)

Modul de veghe: modul în care intră produsul după primirea unui semnal de la un dispozitiv conectat sau de la un stimul intern. Produsul poate intra în acest mod și ca urmare a unui semnal produs în urma unei acțiuni a utilizatorului. Produsul trebuie să se reactiveze la primirea unui semnal de la un dispozitiv conectat, de la o rețea, de la o telecomandă și/sau de la un stimul intern. Atât timp cât produsul se află în acest mod, el nu produce o imagine vizibilă, excepție făcând eventual funcțiile speciale pentru utilizatori sau de protecție, precum informații despre produs sau afișaje ale stării, ori funcțiile bazate pe senzori.

Note:

1.

Stimuli interni pot fi, de exemplu, un temporizator sau un detector de prezență.

2.

Un reglaj al consumului de putere nu este un exemplu de semnal din partea utilizatorului.

(c)

Modul oprit: modul în care produsul este conectat la o sursă de putere și nu asigură nicio funcție de mod pornit sau de mod de veghe. Produsul poate să rămână în acest mod o perioadă de timp nedefinită. Produsul poate să iasă din acest mod doar prin acționarea directă de către utilizator a unui comutator sau a unei comenzi. Este posibil ca unele produse să nu aibă acest mod.

1.4.   Luminanță: măsură fotometrică a intensității luminoase per unitate de suprafață a luminii care se deplasează într-o direcție dată, exprimată în candele pe metru pătrat (cd/m2). Luminanța se referă la setările de luminozitate ale unui dispozitiv de afișare.

(a)

Luminanța maximă raportată: luminanța maximă pe care o poate atinge un dispozitiv de afișare la setarea prestabilită pentru modul pornit, astfel cum se specifică de către producător, de exemplu, în manualul de utilizare.

(b)

Luminanța maximă măsurată: luminanța maximă pe care o poate atinge dispozitivul de afișare prin configurarea manuală a funcțiilor sale, cum ar fi luminozitatea și contrastul.

(c)

Luminanță la ieșirea din fabrică: luminanța dispozitivului de afișare la setarea prestabilită din fabrică pe care producătorul a ales-o pentru o utilizare normală la domiciliu sau pentru utilizarea comercială aplicabilă. Luminanța din fabrică a dispozitivelor de afișare la care reglarea automată a luminozității este activată implicit poate varia în funcție de condițiile de luminozitate ambientală din locul în care este instalat dispozitivul.

1.5.   Suprafața ecranului: lățimea vizibilă a ecranului înmulțită cu înălțimea vizibilă a ecranului, exprimată în țoli la pătrat (in2).

1.6.   Reglarea automată a luminozității (Automatic Brightness Control – ABC): mecanismul automat care controlează luminozitatea unui dispozitiv de afișare în funcție de lumina ambientală.

1.7.   Condiții de lumină ambientală: combinația de iluminări din mediul în care se află dispozitivul de afișare, de exemplu în camera de zi sau în birou.

1.8.   Conexiune tip «punte»: o conexiune fizică între două controloare de hub, realizată de obicei, dar nu întotdeauna, prin USB sau prin FireWire, care permite extinderea porturilor, de regulă pentru migrarea porturilor într-o locație mai bună sau pentru creșterea numărului de porturi disponibile.

1.9.   Funcție de rețea: capacitatea de a obține o adresă IP atunci când se realizează conectarea la o rețea.

1.10.   Detector de prezență: un dispozitiv folosit pentru detectarea prezenței umane în fața sau în jurul unui dispozitiv de afișare. Detectorul de prezență este de regulă folosit pentru a permite schimbarea între modul pornit și modul de veghe sau modul oprit al dispozitivului de afișare.

1.11.   Familia de produse: un grup de dispozitive de afișare, fabricate sub aceeași marcă, cu aceeași mărime și rezoluție a ecranului și integrate într-o singură carcasă care poate conține configurații hardware diferite.

Exemplu: două monitoare de computer din aceeași serie de model, cu o diagonală a ecranului de 21 țoli și o rezoluție de 2,074 megapixeli (MP), dar cu caracteristici diferite, de exemplu difuzoare sau cameră video integrate, pot fi considerate ca fiind o familie de produse.

1.12.   Model reprezentativ: configurația de produs testată pentru certificarea ENERGY STAR și destinată să fie comercializată și etichetată ca produs ENERGY STAR.

2.   Domeniul de aplicare

2.1.   Produse incluse

2.1.1.

Produsele care corespund definiției unui dispozitiv de afișare, astfel cum se precizează în prezentul document, și sunt alimentate direct de la rețeaua de curent alternativ prin intermediul unei surse externe de alimentare sau printr-o conexiune de date sau de rețea sunt eligibile pentru a primi eticheta ENERGY STAR, cu excepția produselor enumerate în secțiunea 2.2.

2.1.2.

Printre produsele tipice care ar putea fi eligibile pentru certificare în temeiul prezentei specificații se numără:

(a)

monitoare de computer;

(b)

rame foto digitale;

(c)

panouri de afișare electronice; și

(d)

alte produse, inclusiv monitoare cu switch KVM (keyboard, video and mouse – tastatură, video și maus) și alte dispozitive de afișare specifice fiecărui sector, care respectă definițiile și criteriile de certificare din prezenta specificație.

2.2.   Produse excluse

2.2.1.

Produsele care sunt reglementate de alte specificații pentru produse ENERGY STAR nu sunt eligibile pentru certificare în temeiul prezentei specificații. Lista specificațiilor aflate în vigoare în prezent este disponibilă la adresa www.eu-energystar.org.

2.2.2.

Următoarele produse nu sunt eligibile pentru certificare în temeiul prezentei specificații:

(a)

produse cu o diagonală vizibilă a ecranului de peste 61 de țoli;

(b)

produse cu tuner TV integrat;

(c)

produse care sunt comercializate și vândute ca televizoare, inclusiv produsele cu un port de intrare pentru computere (de exemplu VGA) care sunt comercializate și vândute în principal ca televizoare;

(d)

produse care fac parte din aparate TV formate din componente separate. Un aparat TV din componente separate este un produs care este constituit din două sau mai multe componente separate (de exemplu, dispozitiv de afișare și tuner) care sunt comercializate și vândute ca un aparat TV sub o singură denumire de model sau de sistem. Un aparat TV din componente separate poate avea mai multe cabluri electrice;

(e)

televizoare/monitoare de computer cu funcție dublă care sunt comercializate și vândute ca atare;

(f)

dispozitive informatice și de comunicare mobile [de exemplu tablete electronice, tăblițe (slates), cititoare electronice, telefoane inteligente];

(g)

produse care trebuie să îndeplinească specificațiile pentru dispozitive medicale ce interzic funcția de gestionare a consumului de putere și/sau nu au o stare care să corespundă definiției modului de veghe; și

(h)

terminale ușoare (thin client), terminale ultraușoare (ultra-thin client) sau terminale de tip «zero client».

3.   Criterii de certificare

3.1.   Cifre semnificative și rotunjire

3.1.1.

Toate calculele se realizează folosind valori măsurate direct (nerotunjite).

3.1.2.

Cu excepția cazului în care se specifică altfel, conformitatea cu cerințele specificației este evaluată folosind valori calculate sau măsurate direct fără a se recurge la rotunjire.

3.1.3.

Valorile calculate sau măsurate direct care sunt prezentate spre raportare pe site-ul web al ENERGY STAR se rotunjesc la cea mai apropiată cifră semnificativă, astfel cum se menționează în cerințele corespunzătoare din specificație.

3.2.   Cerințe generale

3.2.1.

Sursa externă de alimentare: dacă produsul este livrat cu o sursă externă de alimentare, aceasta trebuie să îndeplinească cerințele pentru nivelul V de performanță conform Protocolului internațional de marcare privind eficiența și să poarte marcajul nivelului V. Informații suplimentare privind Protocolul de marcare sunt disponibile la adresa www.energystar.gov/powersupplies

Sursele externe de alimentare trebuie să îndeplinească cerințele pentru nivelul V atunci când sunt testate utilizând Metoda de testare pentru calculul eficienței energetice a surselor externe de alimentare de tensiune mono c.a.-c.c. și c.a.-c.a. (Test Method for Calculating the Energy Efficiency of Single-Voltage External Ac-Dc and Ac-Ac Power Supplies) din 11 august 2004.

3.2.2.

Gestionarea consumului de putere:

(a)

Produsele trebuie să ofere cel puțin o funcție de gestionare a consumului de putere care să fie activată implicit și care să poată fi utilizată pentru a trece automat din modul pornit în modul de veghe fie printr-un dispozitiv gazdă conectat, fie în mod intern [de exemplu, există suport pentru sistemul Display Power Management Signalling (DPMS) al VESA, activat implicit].

(b)

Produsele care generează conținut pentru afișare din una sau mai multe surse interne trebuie să dispună de un senzor sau de un temporizator activat implicit, pentru a permite trecerea automată în modul de veghe sau în modul oprit.

(c)

Produsele care trec din modul pornit în modul de veghe sau în modul oprit după un interval implicit intern trebuie să indice intervalul implicit respectiv.

(d)

Monitoarele de computer trebuie să intre automat în modul de veghe sau în modul oprit la 15 minute după ce au fost deconectate de la un computer gazdă.

3.3.   Cerințe aplicabile modului pornit

3.3.1.

Consumul de putere în modul pornit (PON), măsurat în conformitate cu metoda de testare ENERGY STAR, trebuie să fie mai mic sau egal cu cerința privind consumul maxim de putere în modul pornit (PON_MAX), calculat și rotunjit în conformitate cu tabelul 1 de mai jos.

În cazul în care densitatea pixelilor produsului (DP), calculată în conformitate cu ecuația 1, este mai mare de 20 000 de pixeli/in2, rezoluția ecranului (r) utilizată pentru calcularea PON_MAX trebuie să fie determinată în conformitate cu ecuația 2.

Ecuația 1: Calcularea densității pixelilor

Formula

unde

DP este densitatea pixelilor produsului, rotunjită la cel mai apropiat număr întreg, exprimată în pixeli/in2;

r este rezoluția ecranului, exprimată în megapixeli; și

A este suprafața vizibilă a ecranului, exprimată în in2.

Ecuația 2: Calcularea rezoluției dacă densitatea pixelilor produsului (DP) depășește 20 000 de pixeli/in2

Formula

Formula

unde:

r1 și r2 sunt rezoluțiile de ecran, exprimate în megapixeli, care trebuie utilizate la calcularea PON_MAX;

DP este densitatea pixelilor produsului, rotunjită la cel mai apropiat număr întreg, exprimată în pixeli/in2; și

A este suprafața vizibilă a ecranului, exprimată în in2.

Tabelul 1

Calcularea cerințelor privind consumul maxim de putere în modul pornit (PON_MAX)

Tip de produs și

diagonala ecranului, d

(în țoli)

PON_MAX

unde Dp ≤ 20 000 pixeli/in2

(în wați)

unde:

r = rezoluția ecranului, exprimată în megapixeli

A = suprafața vizibilă a ecranului, în in2

Rezultatul va fi rotunjit la cea mai apropiată zecime de watt

PON_MAX

unde DP > 20 000 pixeli/in2

(în wați)

unde:

r = rezoluția ecranului, exprimată în megapixeli

A = suprafața vizibilă a ecranului, în in2

Rezultatul va fi rotunjit la cea mai apropiată zecime de watt

d < 12,0

Formula

Formula

12,0 ≤ d < 17,0

Formula

Formula

17,0 ≤ d < 23,0

Formula

Formula

23,0 ≤ d < 25,0

Formula

Formula

25,0 ≤ d ≤ 61,0

Formula

Formula

30,0 ≤ d ≤ 61,0

(doar pentru produsele care corespund definiției panourilor de afișare electronice)

Formula

Formula

3.3.2.

În cazul produselor care corespund definiției unui dispozitiv de afișare cu performanță sporită, la PON_MAX, calculat în conformitate cu tabelul 1, se adaugă o toleranță privind consumul de putere (PEP), calculată în conformitate cu ecuația 3. În acest caz, PON, măsurat în conformitate cu metoda de testare ENERGY STAR, trebuie să fie mai mic sau egal cu suma dintre PON_MAX și PEP.

Ecuația 3: Calcularea toleranței privind consumul de putere în modul pornit pentru dispozitivele de afișare cu performanță sporită

Formula

Formula

unde:

PEP < 27″ este toleranța privind consumul de putere în modul pornit, în wați, pentru dispozitivele de afișare cu performanță sporită cu o diagonală a ecranului mai mică de 27 de țoli;

PEP ≥ 27″ este toleranța privind consumul de putere în modul pornit, în wați, pentru dispozitivele de afișare cu performanță sporită cu o diagonală a ecranului mai mare sau egală cu 27 de țoli; și

PON_MAX este cerința privind consumul maxim de putere în modul pornit, exprimată în wați.

3.3.3.

Pentru produsele cu reglarea automată a luminozității (ABC) activată implicit, la PON_MAX, calculat în conformitate cu tabelul 1, se adaugă o toleranță privind consumul de putere (PABC), calculată în conformitate cu ecuația 5, dacă reducerea consumului de putere în modul pornit (RABC), calculată în conformitate cu ecuația 4, este mai mare sau egală cu 20 %.

(a)

Dacă RABC este mai mică sau egală cu 20 %, PABC nu se adaugă la PON_MAX.

(b)

PON, măsurat cu reglarea automată a luminozității dezactivată, în conformitate cu metoda de testare ENERGY STAR, trebuie să fie mai mic sau egal cu PON_MAX.

Ecuația 4: Calcularea reducerii consumului de putere în modul pornit pentru produsele cu reglarea automată a luminozității activată implicit

Formula

unde

RABC este procentul de reducere a consumului de putere în modul pornit ca urmare a reglării automate a luminozității;

P300 este consumul de putere măsurat în modul pornit, în wați, testat la o lumină ambientală de 300 de lucși; și

P10 este consumul de putere măsurat în modul pornit, în wați, testat la o lumină ambientală de 10 lucși.

Ecuația 5: Calcularea toleranței privind consumul de putere în modul pornit pentru produsele cu reglarea automată a luminozității activată implicit

Formula

unde:

PABC este toleranța privind consumul de putere în modul pornit, exprimată în wați; și

PON_MAX este cerința privind consumul maxim de putere în modul pornit, exprimat în wați.

3.3.4.

În cazul produselor alimentate de la o sursă de curent continuu de joasă tensiune, PON, calculat în conformitate cu ecuația 6, trebuie să fie mai mic sau egal cu PON_MAX, calculat în conformitate cu tabelul 1.

Ecuația 6: Calcularea consumului de putere în modul pornit pentru produsele alimentate de la o sursă de curent continuu de joasă tensiune

Formula

unde:

PON este consumul de putere calculat în modul pornit, exprimat în wați;

PL este consumul de curent alternativ, exprimat în wați, al sursei de curent continuu de joasă tensiune care are ca sarcină unitatea supusă testării (unit under test – UUT); și

PS este pierderea marginală a alimentării cu curent alternativ a sursei, exprimată în wați.

3.4.   Cerințe privind modul de veghe

3.4.1.

Consumul de putere în modul de veghe (PSLEEP) măsurat pentru produsele care nu dețin niciuna dintre funcțiile de date sau de rețea incluse în tabelul 3 sau 4 trebuie să fie mai mic sau egal cu cerința privind consumul maxim de putere în modul de veghe (PSLEEP_MAX), specificată în tabelul 2.

Tabelul 2

Cerința privind consumul maxim de putere în modul de veghe (PSLEEP_MAX)

PSLEEP_MAX

(wați)

0,5

3.4.2.

Consumul de putere în modul de veghe (PSLEEP) măsurat pentru produsele care au una sau mai multe dintre funcțiile de date sau de rețea incluse în tabelul 3 sau 4 trebuie să fie mai mic sau egal cu cerința privind consumul maxim de putere în modul de veghe pentru funcții de date sau de rețea (PSLEEP_AP), calculat în conformitate cu ecuația 7.

Ecuația 7: Calcularea cerinței privind consumul maxim de putere în modul de veghe pentru funcțiile de date/de rețea

Formula

unde:

PSLEEP_AP este cerința privind consumul maxim de putere în modul de veghe, exprimat în wați, pentru produsele care au fost testate cu funcții suplimentare care consumă energie;

PSLEEP_MAX este cerința privind consumul maxim de putere în modul de veghe, exprimată în wați și specificată în tabelul 2;

PDN este toleranța privind consumul de putere, exprimată în wați și specificată în tabelul 3, pentru funcția de date sau de rețea conectată în cursul testării în modul de veghe; și

PADD este toleranța privind consumul de putere, exprimată în wați și specificată în tabelul 4, pentru funcțiile suplimentare activate implicit care sunt active în cursul testării în modul de veghe.

Tabelul 3

Toleranța privind consumul de putere în modul de veghe pentru funcții de date sau de rețea

Funcție

Tipuri incluse

PDN

(wați)

 

USB 1.x

0,1

USB 2.x

0,5

USB 3.x, DisplayPort (fără conexiune video), Thunderbolt

0,7

Rețea

Ethernet rapid

0,2

Ethernet Gigabit

1,0

Wi-Fi

2,0


Tabelul 4

Toleranțe privind consumul de putere în modul de veghe pentru funcții suplimentare

Funcție

Tipuri incluse

PADD

(wați)

Senzor

Senzor de prezență

0,5

Memorie

Dispozitive de citire a cardurilor inteligente/a cardurilor cu memorie flash, interfețe pentru aparate foto, PictBridge

0,2

Exemplul 1: o ramă foto digitală cu o singură funcție de conexiune de tip «punte» sau de rețea conectată și activată în cursul testării în modul de veghe, Wi-Fi, și fără alte funcții suplimentare activate în cursul testării în modul de veghe s-ar califica pentru sumatorul Wi-Fi de 2,0 W. Întrucât Formula, Formula.

Exemplul 2: un monitor de computer cu funcție de conexiune de tip «punte»USB 3.x și DisplayPort (fără conexiune video) trebuie testat doar cu funcția USB 3.x conectată și activată. Presupunând că nu sunt activate funcții suplimentare în cursul testării în modul de veghe, acest dispozitiv de afișare s-ar califica pentru sumatorul USB 3.x de 0,7 W. Întrucât Formula, Formula.

Exemplul 3: un monitor de computer cu o conexiune de tip «punte» și o conexiune de rețea, USB 3.x și Wi-Fi, trebuie testat cu ambele funcții conectate și activate în cursul testării în modul de veghe. Presupunând că nu sunt activate funcții suplimentare în cursul testării în modul de veghe, acest dispozitiv de afișare s-ar califica pentru sumatorul USB 3.x de 0,7 W și pentru sumatorul Wi-Fi de 2,0 W. Întrucât Formula, Formula.

3.4.3.

În cazul produselor cu mai multe moduri de veghe (de exemplu modul de veghe și modul de hibernare), consumul de putere în modul de veghe (PSLEEP) măsurat, în oricare dintre modurile de veghe, nu trebuie să depășească PSLEEP_MAX în cazul produselor fără funcții de conexiune de date sau de rețea sau PSLEEP_AP în cazul produselor testate cu funcții suplimentare care consumă putere, precum conexiunile de date de tip «punte» sau conexiunile de rețea. Dacă produsul prezintă o varietate de moduri de veghe care pot fi selectate manual sau dacă produsul poate trece în modul de veghe prin diverse metode (de exemplu cu ajutorul telecomenzii sau prin punerea computerului gazdă în modul de veghe), puterea măsurată în modul de veghe (PSLEEP) a modului de veghe cu cea mai mare valoare a PSLEEP, măsurată în conformitate cu secțiunea 6.5 din metoda de testare, trebuie să fie valoarea PSLEEP raportată pentru certificare. Dacă produsul trece automat prin diversele sale moduri de veghe, valoarea PSLEEP raportată pentru certificare trebuie să fie valoarea medie PSLEEP a tuturor modurilor de veghe, măsurată în conformitate cu secțiunea 6.5 din metoda de testare.

3.5.   Cerințe privind modul oprit

Consumul măsurat de putere în modul oprit (POFF) trebuie să fie mai mic sau egal cu cerința privind consumul maxim de putere în modul oprit (POFF_MAX) menționat în tabelul 5.

Tabelul 5

Cerința privind consumul maxim de putere în modul oprit (POFF_MAX)

POFF_MAX

(wați)

0,5

3.6.   Luminanța maximă raportată și luminanța maximă măsurată trebuie raportate pentru toate produsele; luminanța la ieșirea din fabrică trebuie raportată pentru toate produsele, cu excepția celor cu reglarea automată a luminozității activată implicit.

4.   Cerințe privind testarea

4.1.   Metode de testare

Pentru produsele care sunt introduse pe piața Uniunii Europene, producătorii trebuie să efectueze testări și să autocertifice modelele care respectă orientările Energy Star. În vederea stabilirii eligibilității pentru eticheta ENERGY STAR trebuie folosite metodele de testare prezentate mai jos.

Tip de produs

Metoda de testare

Toate tipurile de produs și toate dimensiunile de ecran

Metoda de testare ENERGY STAR pentru stabilirea consumului de energie al dispozitivelor de afișare, (ENERGY STAR Test Method for Determining Displays Energy Use), versiunea 6.0 – Rev. ianuarie 2013

4.2.   Numărul de unități necesare pentru testare

4.2.1.

Pentru testare trebuie selectată o unitate dintr-un model reprezentativ, astfel cum este definit în secțiunea 1.

4.2.2.

Pentru certificarea unei familii de produse, este considerată ca fiind model reprezentativ configurația de produs care prezintă cel mai mare consum de putere pentru fiecare categorie de produse din cadrul familiei.

4.3.   Certificare pentru piața internațională

Produsele trebuie testate în scopul certificării la combinațiile de frecvență/tensiune de intrare relevante pentru fiecare piață pe care vor fi vândute și promovate ca produse ENERGY STAR.

5.   Interfața pentru utilizatori

Producătorii sunt încurajați să conceapă produse conforme cu standardul IEEE P1621 privind interfața pentru utilizatori, intitulat «Standard for User Interface Elements in Power Control of Electronic Devices Employed in Office/Consumer Environments». Pentru mai multe detalii, a se vedea http://eetd.LBL.gov/Controls. În cazul în care producătorul nu adoptă IEEE P1621, el trebuie să prezinte EPA sau Comisiei Europene, după caz, justificarea acestei opțiuni.

6.   Data intrării în vigoare

6.1.

Data la care producătorii pot începe să aplice prezenta versiune 6.0 a ENERGY STAR pentru certificarea produselor se definește ca fiind data intrării în vigoare a acordului. Pentru a obține eticheta ENERGY STAR, un model de produs trebuie să respecte specificația ENERGY STAR în vigoare la data fabricației sale. Data fabricației este specifică fiecărui aparat și este data (de exemplu, luna și anul) la care se consideră că un aparat este complet asamblat.

6.2.

Revizuiri viitoare ale specificației: EPA și Comisia Europeană își rezervă dreptul de a modifica prezenta specificație în cazul în care anumite schimbări de natură tehnologică și/sau comercială îi afectează utilitatea pentru consumatori, pentru industrie sau pentru mediu. În conformitate cu politica actuală, revizuirile specificației se efectuează în urma unor discuții cu părțile interesate. În cazul revizuirii specificației, trebuie precizat că eticheta ENERGY STAR nu se acordă automat pentru întreaga durată de viață a unui model de produs.

7.   Considerații pentru revizuiri viitoare

7.1.   Dispozitive de afișare cu o diagonală a ecranului mai mare de 61 de țoli

Se înțelege că în prezent sunt disponibile pe piață dispozitive de afișare interactive cu o diagonală a ecranului mai mare de 60″, care sunt folosite în scopuri comerciale și educaționale. Există un interes pentru o mai bună înțelegere a consumului de putere al acestor produse atunci când sunt testate conform metodei de testare a dispozitivelor de afișare. EPA și Comisia Europeană vor colabora cu părțile interesate înaintea și în cursul următoarei revizuiri a specificației, pentru a avea acces la aceste informații. EPA și Comisia Europeană sunt în principiu interesate să exploreze posibilitatea de a extinde domeniul de aplicare al specificației pentru a include, cu ocazia următoarei revizuiri, produsele cu diagonala ecranului mai mare de 61″.

7.2.   Funcția de ecran tactil

EPA și Comisia Europeană s-au angajat să continue dezvoltarea unor niveluri de performanță ale dispozitivelor de afișare care prezintă noi caracteristici și funcții și prevăd că dispozitivele de afișare cu funcția de ecran tactil, care sunt incluse în domeniul de aplicare al prezentei specificații, vor deveni din ce în ce mai răspândite pe piață, în special în ceea ce privește panourile de afișare electronice. În viitor, EPA, Departamentul de Energie al SUA și Comisia Europeană vor examina, împreună cu părțile interesate, dacă funcția de ecran tactil influențează consumul de putere în modul pornit, pentru a stabili în ce măsură ar trebui să fie tratată această funcție în cadrul procesului de elaborare a următoarei specificații.

II.   SPECIFICAȚII PRIVIND SURSELE DE ALIMENTARE NEÎNTRERUPTIBILE

1.   Definiții

Sub rezerva unor dispoziții contrare, toți termenii utilizați în prezentul document sunt conformi cu definițiile din standardul IEC 62040-3 al Comisiei Electrotehnice Internaționale (IEC) ( (1)).

În scopul prezentei specificații se aplică următoarele definiții:

Sursă de alimentare neîntreruptibilă (UPS): ansamblu de convertizoare, comutatoare și dispozitive de stocare a energiei (precum bateriile) care constituie un sistem de alimentare folosit pentru a menține continuitatea puterii de alimentare a sarcinii în cazul căderii tensiunii de alimentare la intrare (2).

1.1.

Mecanism de conversie a energiei:

(a)

UPS static: UPS în cazul căruia tensiunea de ieșire este furnizată de componente electronice de putere de tip solid-state.

(b)

UPS rotativ: UPS în cazul căruia tensiunea de ieșire este furnizată de una sau mai multe mașini electrice rotative.

1.

UPS rotativ (RUPS) fără motor Diesel: un UPS rotativ care nu conține un motor Diesel integrat pentru alimentarea cu energie a sarcinii în timpul unei căderi a tensiunii de alimentare la intrare.

(2.

UPS rotativ cuplat la un motor Diesel (DRUPS): un UPS rotativ care conține un motor Diesel integrat ce poate fi utilizat pentru alimentarea cu energie a sarcinii în timpul unei căderi a tensiunii de alimentare la intrare.

(c)

Putere de ieșire:

1.

UPS de curent alternativ (c.a.): UPS care furnizează putere cu un flux continuu de sarcină electrică ce își inversează periodic polaritatea.

2.

UPS/Redresor de curent continuu (c.c.): UPS care furnizează putere cu un flux continuu de sarcină electrică unidirecțional. Include atât redresoarele individuale pentru aplicații de curent continuu, cât și sistemele sau subsistemele integrale de UPS de curent continuu, alcătuite din module redresoare, controlere și orice alte componente auxiliare.

Notă: UPS-urile de c.c. sunt cunoscute și sub denumirea de redresoare. În scopul prezentului document, termenul «UPS/redresor de c.c.» este utilizat deoarece un «redresor» se poate referi, de asemenea, la un subsistem UPS de c.a.

1.2.

UPS modular: un UPS compus din două sau mai multe unități UPS individuale care au unul sau mai multe subsisteme comune și un sistem comun de stocare a energiei și ale căror puteri de ieșire, în modul normal de funcționare, sunt conectate la o bară colectoare de ieșire comună, integrată complet în subsistem (subsisteme). Cantitatea totală de unități UPS individuale dintr-un UPS modular este egală cu «n + r», unde n este cantitatea de unități UPS individuale necesară pentru a menține sarcina, iar r este cantitatea de unități UPS redundante. UPS-urile modulare pot fi utilizate pentru asigurarea redundanței, pentru reglarea capacității sau pentru ambele.

1.3.

Redundanță: adăugarea de unități UPS într-un UPS paralel pentru a crește gradul de continuitate a puterii de alimentare, clasificată după cum urmează.

(a)

N + 0: UPS care nu poate tolera nicio defecțiune în timp ce menține funcționarea în modul normal. Nicio redundanță.

(b)

N + 1: UPS paralel care poate tolera defectarea unei unități UPS sau a unui grup de unități UPS în timp ce menține funcționarea în modul normal.

(c)

2N: UPS paralel care poate tolera defectarea a jumătate din unitățile sale UPS în timp ce menține funcționarea în modul normal.

1.4.

Moduri de funcționare ale UPS:

(a)

Modul normal: mod stabil de funcționare pe care UPS îl atinge în următoarele condiții:

1.

sursa de alimentare cu c.a. se află în limitele de toleranță necesare și alimentează UPS;

2.

sistemul de stocare a energiei rămâne încărcat sau este în curs de reîncărcare;

3.

sarcina se află în intervalul caracteristicilor specificate ale UPS;

4.

funcția de bypass este disponibilă și se află în limitele toleranțelor specificate (dacă este cazul).

(b)

Modul de stocare a energiei: mod stabil de funcționare pe care UPS îl atinge în următoarele condiții:

1.

tensiunea de intrare în c.a. este deconectată sau se află în afara limitei de toleranță necesare;

2.

toată puterea provine din sistemul de stocare a energiei sau, în cazul unui DRUPS, de la motorul Diesel integrat sau dintr-o combinație a celor două;

3.

sarcina se află în intervalul caracteristicilor specificate ale UPS.

(c)

Modul bypass: mod de funcționare pe care UPS îl atinge atunci când funcționează pe sarcina furnizată doar prin bypass.

1.5.

Caracteristici dependente de intrare ale UPS:

(a)

Dependent de tensiune și de frecvență (VFD): capabil să protejeze sarcina în cazul unei întreruperi de curent (3).

(b)

Independent de tensiune (VI): capabil să protejeze sarcina astfel cum se impune pentru VFD mai sus și, în plus, împotriva:

1.

subtensiunii aplicate în mod continuu la intrare;

2.

supratensiunii aplicate în mod continuu la intrare (4).

(c)

Independent de tensiune și de frecvență (VFI): independent de variațiile de tensiune și de frecvență și capabil să protejeze sarcina împotriva efectelor nefaste ale acestor variații fără a epuiza sursa de energie stocată.

1.6.

UPS cu mod normal unic: un UPS care funcționează în modul normal în parametrii unui singur set de caracteristici dependente de intrare. De exemplu, un UPS care funcționează numai ca VFI.

1.7.

UPS cu mod normal multiplu: un UPS care funcționează în modul normal în parametrii mai multor seturi de caracteristici dependente de intrare. De exemplu, un UPS care poate funcționa fie ca VFI, fie ca VFD.

1.8.

Bypass: cale de alimentare alternativă cu tensiune a convertizorului de c.a.

(a)

Bypass de întreținere (cale de alimentare): cale de alimentare alternativă cu tensiune furnizată pentru a menține continuitatea tensiunii de alimentare în cursul activităților de întreținere.

(b)

Bypass automat: cale de alimentare cu tensiune (primară sau auxiliară) alternativă a convertizorului de c.a. indirect.

1.

Bypass mecanic: controlul se realizează prin intermediul unui comutator cu contacte separabile mecanic.

2.

Bypass static (bypass electronic): controlul se realizează prin intermediul unui comutator de putere electronic, de exemplu tranzistoare, tiristoare, triacuri sau alte dispozitive semiconductoare.

3.

Bypass hibrid: controlul se realizează prin intermediul unui comutator cu contacte separabile mecanic, în combinație cu cel puțin un dispozitiv electronic de control.

1.9.

Sarcină de probă de referință: sarcină sau stare în care puterea de ieșire a UPS furnizează puterea activă (W) pentru care este etalonat UPS (5).

1.10.

Unitate supusă testării (UUT): UPS care este supus testării, în configurația de expediere către client, inclusiv orice accesorii (de exemplu filtre sau transformatoare) necesare pentru a respecta configurația de testare specificată în secțiunea 3 a metodei de testare ENERGY STAR.

1.11.

Factorul de putere: raportul dintre valoarea absolută a puterii active P și puterea aparentă S.

1.12.

Familia de produse: un grup de modele de produse care: 1. sunt fabricate de același producător; 2. sunt supuse acelorași criterii de certificare ENERGY STAR; și 3. au un proiect de bază comun. Pentru UPS-uri, variațiile acceptabile în cadrul unei familii de produse includ:

(a)

numărul de module instalate;

(b)

redundanța;

(c)

tipul și cantitatea de filtre de intrare și de ieșire;

(d)

numărul pulsurilor redresorului (6); și

(e)

capacitatea sistemului de stocare a energiei.

1.13.

Abrevieri:

(a)   A: amper

(b)   c.a.: curent alternativ

(c)   c.c.: curent continuu

(d)   DRUPS: UPS rotativ cu motor Diesel

(e)   RUPS: UPS rotativ

(f)   THD: distorsiune armonică totală

(g)   UPS: sursă de alimentare neîntreruptibilă

(h)   UUT: unitate supusă testării

(i)   V: volt

(j)   VFD: dependent de tensiune și de frecvență

(k)   VFI: independent de tensiune și de frecvență

(l)   VI: independent de tensiune

(m)   W: watt

(n)   Wh: watt-oră

2.   Domeniul de aplicare

2.1.   Produsele care corespund definiției unei surse de alimentare neîntreruptibile (UPS), astfel cum este specificată în prezentul document, inclusiv UPS-uri statice și rotative, UPS-uri de c.a. și UPS-uri/redresoare de c.c., sunt eligibile pentru acordarea etichetei ENERGY STAR, cu excepția produselor enumerate în secțiunea 2.3.

2.2.   Produsele eligibile pentru certificare în temeiul prezentei specificații includ:

(a)

UPS-uri pentru consumatori casnici, destinate să protejeze computerele de birou și perifericele aferente și/sau dispozitivele de divertisment la domiciliu precum televizoarele, set-top boxurile, DVR-urile, player-ele de Blu-ray și de DVD;

(b)

UPS-uri comerciale, destinate să protejeze echipamentele informatice și de comunicații ale micilor întreprinderi și ale sucursalelor, precum servere, rutere și comutatoare de rețea și rețele de stocare de capacitate mică;

(c)

UPS-uri pentru centrele de date, destinate să protejeze instalațiile mari de echipamente informatice și de comunicații, precum servere de întreprindere, echipamente pentru rețele și rețele de stocare de mare capacitate; și

(d)

UPS-uri/redresoare de c.c. pentru telecomunicații, destinate să protejeze sistemele de rețele de telecomunicații aflate într-un birou central sau într-un loc îndepărtat (wireless/celular).

2.3.   Produse excluse

2.3.1.

Produsele care sunt reglementate de alte specificații pentru produse ENERGY STAR nu sunt eligibile pentru certificare în temeiul prezentei specificații. Lista specificațiilor aflate în vigoare în prezent este disponibilă la adresa www.eu-energystar.org.

2.3.2.

Următoarele produse nu sunt eligibile pentru certificare în temeiul prezentei specificații:

(a)

produse care sunt componente interne ale unui computer sau ale altei sarcini de utilizare finale (de exemplu, surse de alimentare interne completate de baterii sau baterii de rezervă pentru modemuri, sisteme de securitate etc.);

(b)

UPS-uri industriale proiectate special pentru a proteja procese sau operațiuni critice de control, de fabricație sau de producție;

(c)

UPS-uri pentru sisteme de distribuție proiectate pentru a fi utilizate ca parte a sistemelor de transmisie și distribuție a energiei electrice (de exemplu, UPS-uri pentru substații electrice sau la nivel de cartier);

(d)

UPS-uri pentru televiziunea prin cablu (CATV) proiectate pentru a alimenta sistemul de transmitere a semnalului prin cablu în afara echipamentelor stației și conectate direct sau indirect la cablul în sine. «Cablul» poate fi cablu coaxial (fir metalic), cu fibră optică sau wireless (de exemplu «Wi-Fi»);

(e)

UPS-uri proiectate pentru a se conforma unor standarde de siguranță ale UL specifice pentru aplicații legate de siguranță, precum iluminatul, operațiunile sau ieșirea de urgență ori echipamentele medicale de diagnosticare; și

(f)

UPS-uri proiectate pentru aplicații mobile, aplicații la bordul navelor ori aplicații maritime sau aeriene.

3.   Criterii de certificare

3.1.   Cifre semnificative și rotunjire

3.1.1.

Toate calculele se realizează folosind valori măsurate direct (nerotunjite).

3.1.2.

Cu excepția cazului în care se specifică altfel, respectarea limitelor din specificație se evaluează folosind valori direct măsurate sau calculate fără niciun avantaj din rotunjire.

3.1.3.

Valorile calculate sau măsurate direct care sunt transmise spre raportare pe site-ul web ENERGY STAR trebuie rotunjite la cea mai apropiată cifră semnificativă indicată în limita corespunzătoare din specificație.

3.2.   Cerințele de eficiență energetică pentru UPS-urile de c.a.

3.2.1.

UPS-uri cu mod normal unic: eficiența medie ajustată în funcție de sarcină (EffAVG), calculată conform ecuației 1, trebuie să fie mai mare sau egală cu cerința minimă de eficiență medie (EffAVG_MIN), determinată în conformitate cu tabelul 2, pentru puterea nominală de ieșire și caracteristica dependentă de intrare specificate, cu excepția celor menționate mai jos.

Pentru produsele cu o putere nominală de ieșire mai mare de 10 000 W și capacitate de comunicare și măsurare, astfel cum se specifică în secțiunea 3.6, eficiența medie ajustată în funcție de sarcină (EffAVG), calculată conform ecuației 1, trebuie să fie mai mare sau egală cu cerința minimă de eficiență medie (EffAVG_MIN), determinată în conformitate cu tabelul 3, pentru caracteristica dependentă de intrare specificată.

Ecuația 1: calcularea eficienței medii pentru UPS-urile de c.a.

Formula

unde:

EffAVG este eficiența medie ajustată în funcție de sarcină;

tn % este proporția de timp petrecut în n % specific din sarcina de probă de referință, astfel cum se specifică la ipotezele de sarcină din tabelul 1; și

Eff|n % este eficiența în n % specific din sarcina de probă de referință, măsurată conform metodei de testare ENERGY STAR.

Tabelul 1

Ipoteze de sarcină privind UPS-urile de c.a. pentru calcularea eficienței medii

Puterea nominală de ieșire, P,

în wați (W)

Intrare

Dependență

Caracteristică

Procentul de timp petrecut în

procentul specificat de sarcină de probă de referință,

tn %

25 %

50 %

75 %

100 %

P ≤ 1 500 W

VFD

0,2

0,2

0,3

0,3

VFD

0

0,3

0,4

0,3

1 500 W < P ≤ 10 000 W

VFD, VI sau VFI

0

0,3

0,4

0,3

P > 10 000 W

VFD, VI sau VFI

0,25

0,5

0,25

0


Tabelul 2

Cerința minimă de eficiență medie pentru UPS-urile de a.c.

Cerința minimă de eficiență medie (EffAVG_MIN), unde:

P reprezintă puterea nominală de ieșire în wați (W); și

ln este logaritmul natural.

Puterea nominală de ieșire

Caracteristica dependentă de intrare

VFD

VI

VFI

P ≤ 1 500 W

0,967

0,0099 × ln(P) + 0,815

1 500 W < P ≤ 10 000 W

0,970

0,967

P > 10 000 W

0,970

0,950

0,0099 × ln(P) + 0,805


Tabelul 3

Cerința minimă de eficiență medie pentru UPS-urile de c.a. în cazul produselor cu capacitate de măsurare și de comunicare

Cerința minimă de eficiență medie (EffAVG_MIN), unde:

P reprezintă puterea nominală de ieșire în wați (W); și

ln este logaritmul natural.

Puterea nominală de ieșire

Caracteristica dependentă de intrare

VFD

VI

VFI

P > 10 000 W

0,960

0,940

0,0099 × ln(P) + 0,795

3.2.2.

UPS-urile cu mod normal multiplu care nu sunt livrate cu modul de dependență de intrare cel mai ridicat activat implicit: dacă UPS-ul cu mod normal multiplu nu este livrat cu modul de dependență de intrare cel mai ridicat activat implicit, eficiența sa medie ajustată în funcție de sarcină (EffAVG), calculată conform ecuației 1, trebuie să fie mai mare sau egală cu:

(a)

cerința minimă de eficiență medie (EffAVG_MIN), determinată în conformitate cu tabelul 2, pentru puterea nominală de ieșire și pentru modul de dependență de intrare cel mai scăzut ale UPS-ului, în cazul modelelor cu putere mai mică sau egală cu 10 000 W sau care nu au capacitate de comunicare și măsurare, astfel cum se specifică în secțiunea 3.6; sau

(b)

cerința minimă de eficiență medie (EffAVG_MIN), determinată în conformitate cu tabelul 3, pentru puterea nominală de ieșire și pentru modul de dependență de intrare cel mai scăzut ale UPS-ului, în cazul modelelor cu putere mai mare de 10 000 W care au capacitate de comunicare și măsurare, astfel cum se specifică în secțiunea 3.6.

3.2.3.

UPS-urile cu mod normal multiplu care sunt livrate cu modul de dependență de intrare cel mai ridicat activat implicit: dacă UPS-ul cu mod normal multiplu este livrat cu modul de dependență de intrare cel mai ridicat activat implicit, eficiența sa medie ajustată în funcție de sarcină (EffAVG), calculată conform ecuației 2, trebuie să fie mai mare sau egală cu:

(a)

cerința minimă de eficiență medie (EffAVG_MIN), determinată în conformitate cu tabelul 2, pentru puterea nominală de ieșire și pentru modul de dependență de intrare cel mai scăzut ale UPS-ului, în cazul modelelor cu putere mai mică sau egală cu 10 000 W sau care nu au capacitate de comunicare și măsurare, astfel cum se specifică în secțiunea 3.6; sau

(b)

cerința minimă de eficiență medie (EffAVG_MIN), determinată în conformitate cu tabelul 3, pentru puterea nominală de ieșire și pentru modul de dependență de intrare cel mai scăzut ale UPS-ului, în cazul modelelor cu putere mai mare de 10 000 W care au capacitate de comunicare și măsurare, astfel cum se specifică în secțiunea 3.6.

Ecuația 2: Calcularea eficienței medii pentru UPS-urile de a.c. cu mod normal multiplu

Formula

unde:

EffAVG este eficiența medie ajustată în funcție de sarcină;

Eff1 este eficiența medie ajustată în funcție de sarcină în modul de dependență de intrare cel mai scăzut (și anume VFI sau VI), calculată conform ecuației 1; și

Eff2 este eficiența medie ajustată în funcție de sarcină în modul de dependență de intrare cel mai ridicat (și anume VFD), calculată conform ecuației 1.

3.3.   Cerințe de eficiență energetică pentru UPS-uri/redresoare de c.c.

Eficiența medie ajustată în funcție de sarcină (EffAVG), calculată conform ecuației 3, trebuie să fie mai mare sau egală cu cerința minimă de eficiență medie (EffAVG_MIN), determinată conform tabelului 4. Această cerință se aplică sistemelor complete și/sau modulelor individuale. Producătorii le pot certifica pe oricare dintre acestea, cu condiția respectării următoarelor cerințe:

(a)

sistemele complete care sunt de asemenea modulare trebuie certificate ca familii de produse UPS modulare având un anumit model de modul instalat;

(b)

certificarea modulelor individuale nu va avea niciun efect asupra certificării sistemelor modulare, cu excepția cazului în care sistemul întreg este de asemenea certificat, conform celor specificate mai sus;

(c)

pentru produsele cu o putere nominală de ieșire mai mare de 10 000 W și capacitate de comunicare și măsurare, astfel cum se specifică în secțiunea 3.6, eficiența medie ajustată în funcție de sarcină (EffAVG), calculată conform ecuației 3, trebuie să fie mai mare sau egală cu cerința minimă de eficiență medie (EffAVG_MIN), determinată în conformitate cu tabelul 5.

Ecuația 3: Calcularea eficienței medii pentru toate UPS-urile de c.c.

Formula

Tabelul 4

Cerința minimă de eficiență medie pentru UPS-urile/redresoarele de c.c.

Cerința minimă de eficiență medie

(EffAVG_MIN)

0,955

Tabelul 5

Cerința minimă de eficiență medie pentru UPS-urile/redresoarele de c.c. în cazul produselor cu capacitate de măsurare și comunicare

Puterea nominală de ieșire

Putere

Cerința minimă de eficiență medie

(EffAVG_MIN)

P > 10 000 W

0,945

3.4.   Cerințe referitoare la factorul de putere

Factorul de putere de intrare măsurat al tuturor UPS-urilor de c.a. la 100 % din sarcina de probă de referință trebuie să fie mai mare sau egal cu cerința minimă privind factorul de putere specificată în tabelul 6 pentru toate modurile normale VFI și VI necesare pentru certificare.

Tabelul 6

Cerința minimă privind factorul de putere de intrare pentru UPS-urile de c.a.

Cerința minimă

privind factorul de putere

0,90

3.5.   Cerințe de raportare a informațiilor standard

3.5.1.

Datele pentru o fișă standardizată de date privind puterea și performanța (PPDS) trebuie transmise EPA și/sau Comisiei Europene pentru fiecare model sau familie de produse.

3.5.2.

Detalii suplimentare privind PPDS pot fi găsite pe pagina de internet a programului ENERGY STAR pentru UPS-uri, la adresa www.energystar.gov/products

PPDS cuprinde următoarele informații:

(a)

caracteristici generale (producătorul, numărul și denumirea modelului);

(b)

caracteristicile electrice (mecanismul de conversie a puterii, topologia, frecvența și tensiunea de intrare și de ieșire);

(c)

eficiența medie utilizată pentru certificare;

(d)

eficiența la fiecare punct de sarcină și rezultatele testării privind factorul de putere, în fiecare mod normal aplicabil, în cazul ambelor configurații, maximă și minimă, supuse testării pentru familiile de produse UPS modulare;

(e)

capacitatea de contorizare și de comunicare (datele afișate de contor, datele furnizate prin rețea, precum și protocoalele disponibile);

(f)

o legătură pe internet către un document public disponibil care conține instrucțiunile pentru procedura de testare specifice modelului în cauză, dacă este cazul;

(g)

caracteristicile bateriei/dispozitivului de stocare a energiei;

(h)

dimensiunile fizice.

3.5.3.

EPA și Comisia Europeană pot să revizuiască periodic această PPDS, în funcție de necesități, și să notifice partenerii cu privire la procesul de revizuire.

3.6.   Cerințe privind comunicarea și măsurarea

3.6.1.

UPS-urile de c.a. și UPS-urile/redresoarele de c.c. cu puterea nominală de ieșire mai mare de 10 000 W se pot certifica pentru un stimul de eficiență de 1 punct procentual, după cum se reflectă în tabelul 3 și în tabelul 5, dacă sunt vândute cu un contor de energie care prezintă următoarele caracteristici:

(a)

Contorul fie este livrat drept componentă externă independentă care se combină cu UPS-ul la punctul de vânzare, fie face parte integrantă din UPS.

(b)

Contorul măsoară energia de ieșire a UPS-ului, în kWh, în fiecare mod normal.

(c)

Contorul poate să comunice rezultatele măsurătorilor printr-o rețea, folosind unul din următoarele protocoale: Modbus RTU, Modbus TCP sau SNMP (v1, 2 sau 3).

(d)

În cazul în care contorul nu face parte din UPS, el trebuie să îndeplinească cerințele prevăzute în secțiunea 3.6.2.

(e)

În cazul în care contorul face parte integrantă din UPS, el trebuie să îndeplinească cerințele prevăzute în secțiunea 3.6.3.

3.6.2.

Cerințe pentru contoare externe: contoarele externe vândute împreună cu UPS-ul trebuie să îndeplinească una dintre următoarele cerințe pentru ca UPS-ul să obțină stimulul de eficiență privind contorizarea:

(a)

să respecte cerințele clasei de precizie 2 sau a unei clase superioare (și anume clasa 1, clasa 0,5 S sau Clasa 0,2 S), specificate în IEC 62053-21 (7), IEC 62053-22 (8) sau ANSI C12.2 (9);

(b)

să prezinte o eroare relativă de măsurare a energiei mai mică sau egală cu 2 % în raport cu un standard în condițiile menționate în secțiunea 3.6.4, cu excepția curentului, care trebuie testat la 25 % și 100 % din curentul maxim al contorului; sau

(c)

să prezinte o eroare relativă de măsurare a energiei mai mică sau egală cu 5 % în raport cu un standard atunci când fac parte dintr-un sistem de măsurare complet (incluzând transformatoare de curent care ar putea fi integrate contorului și UPS-ului) în condițiile specificate în secțiunea 3.6.4.

3.6.3.

Cerințe pentru contoare interne: contoarele interne trebuie să îndeplinească următoarele cerințe, în condițiile specificate în secțiunea 3.6.4, pentru ca UPS-ul să obțină stimulul de eficiență privind contorizarea:

să prezinte o eroare relativă de măsurare a energiei mai mică sau egală cu 5 % în raport cu un standard atunci când fac parte dintr-un sistem de măsurare complet (incluzând transformatoare de curent integrate contorului și UPS-ului).

3.6.4.

Condiții de mediu și electrice pentru precizia contorului: contorul trebuie să respecte cerințele specificate în secțiunile 3.6.2 și 3.6.3 în următoarele condiții:

(a)

condiții de mediu: în concordanță cu metoda de testare ENERGY STAR și cu standardele la care face trimitere aceasta; și

(b)

condiții electrice: în concordanță cu fiecare dintre punctele de sarcină din metoda de testare ENERGY STAR și cu standardele la care face trimitere aceasta.

4.   Testare

4.1.   Metode de testare

Pentru produsele care sunt introduse pe piața Uniunii Europene, producătorii trebuie să efectueze testări și să autocertifice modelele care respectă orientările Energy Star. Atunci când se testează UPS-uri, în vederea stabilirii eligibilității pentru certificarea ENERGY STAR trebuie utilizate metodele de testare identificate în tabelul 7.

Tabelul 7

Metode de testare pentru certificarea ENERGY STAR

Tip de produs

Metoda de testare

Toate UPS-urile

Metoda de testare ENERGY STAR pentru surse de alimentare neîntreruptibile, Rev. mai 2012

4.2.   Numărul de unități necesare pentru testare

4.2.1.

Pentru testare trebuie selectate modele reprezentative, pe baza următoarelor cerințe:

(a)

pentru certificarea unui model de produs individual, o configurație de produs echivalentă cu cea care se intenționează să fie comercializată și etichetată drept ENERGY STAR este considerată modelul reprezentativ;

(b)

pentru certificarea unei familii de produse UPS modulare în cadrul căreia modelele diferă în funcție de numărul de module instalate, producătorul trebuie să aleagă configurațiile maximă și minimă pentru a servi ca modele reprezentative – și anume, un sistem modular trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate atât în configurația sa neredundantă maximă, cât și în configurația sa neredundantă minimă. În cazul în care modelele reprezentative cu configurația maximă și minimă îndeplinesc criteriile de certificare ENERGY STAR la nivelul lor de putere de ieșire respectiv, toate modelele cu configurații intermediare din cadrul unei familii de produse UPS modulare pot obține eticheta ENERGY STAR;

(c)

pentru certificarea unei familii de produse UPS în cadrul căreia modelele sunt legate de altă caracteristică decât numărul de module instalate, configurația cu consumul de energie cel mai ridicat din cadrul familiei de produse va fi considerată modelul reprezentativ, cu excepția variațiilor la nivelul sistemelor de stocare a energiei – producătorul poate alege orice sistem de stocare a energiei pentru testare, în limitele cerințelor din metoda de testare ENERGY STAR. În cazul altor produse din aceeași familie de produse, nu este obligatoriu ca acestea sa fie supuse testării pentru certificare, dar se așteaptă ca ele să îndeplinească criteriile relevante de certificare ENERGY STAR și pot fi supuse unor testări de verificare la un anumit timp de la certificarea inițială.

4.2.2.

Pentru testare se selectează o singură unitate din fiecare model reprezentativ.

4.2.3.

Toate unitățile supuse testării trebuie să îndeplinească criteriile de certificare ENERGY STAR.

5.   Data intrării în vigoare

5.1.

Data la care producătorii pot începe să aplice prezenta versiune 1.0 a Energy Star pentru certificarea produselor se definește ca data intrării în vigoare a acordului. Pentru a obține eticheta ENERGY STAR, un model de produs trebuie să respecte specificația ENERGY STAR în vigoare la data fabricației sale. Data fabricației este specifică fiecărei unități și este data la care se consideră că o unitate este complet asamblată.

5.2.

Revizuiri viitoare ale specificației: EPA și Comisia Europeană își rezervă dreptul de a modifica prezenta specificație în cazul în care anumite schimbări de natură tehnologică și/sau comercială îi afectează utilitatea pentru consumatori, pentru industrie sau pentru mediu. În conformitate cu politica actuală, revizuirile specificației se efectuează în urma unor discuții cu părțile interesate. În cazul revizuirii specificației, trebuie precizat că eticheta ENERGY STAR nu se acordă automat pentru întreaga durată de viață a unui model de produs.

III.   SPECIFICAȚIE PRIVIND COMPUTERELE-SERVER (VERSIUNEA 2.0)

1.   Definiții

1.1.   Tipuri de produs

1.1.1.

Computer-server: un computer care furnizează servicii și gestionează resurse în rețea pentru dispozitive-client (de exemplu computere de birou, laptopuri, terminale ușoare, echipamente fără fir, PDA-uri, telefoane care folosesc IP, alte servere sau alte echipamente în rețea). Un computer-server este vândut prin canale de vânzare pentru întreprinderi, pentru a fi utilizat în centre de date și în medii corporative/de birou. Un computer-server este accesat în primul rând prin conectare la rețea și nu prin dispozitive de intrare pentru utilizatori conectate direct, precum tastatură sau maus. În scopul prezentei specificații, un computer-server trebuie să respecte toate criteriile următoare:

(a)

să fie comercializat și vândut drept computer-server;

(b)

să fie conceput pentru și să suporte unul sau mai multe sisteme de operare (OS) și/sau hipervizori pentru computere-server;

(c)

să aibă ca obiectiv executarea unor aplicații instalate de utilizator – în mod tipic, dar nu exclusiv, aplicații pentru întreprinderi;

(d)

să suporte un cod de corectare a erorilor (ECC) și/sau o memorie bufferată [incluzând atât configurațiile de module DIMM cu buffer (memorie duală inline), cât și cele de tip buffered on board (BOB)];

(e)

să fie ambalat și vândut cu una sau mai multe surse de alimentare c.a.-c.c. sau c.c.-c.c.; și

(f)

să fie proiectat astfel încât toate procesoarele să aibă acces la memoria de sistem partajată și să fie vizibile pentru un singur OS sau hipervizor.

1.1.2.

Server gestionat: un computer-server care este conceput pentru un nivel ridicat de disponibilitate într-un mediu cu un înalt grad de gestionare. În scopul prezentei specificații, un server gestionat trebuie să respecte toate criteriile următoare:

(a)

să fie conceput pentru a fi configurat cu surse de alimentare redundante; și

(b)

să aibă instalat un controler de gestionare dedicat (de exemplu, un procesor de serviciu).

1.1.3.

Sistem cu lame (blade system): un sistem alcătuit dintr-un șasiu pentru lame și unul sau mai multe servere-lamă și/sau alte unități detașabile (de exemplu, mediu de stocare de tip lamă, echipament de rețea de tip lamă). Sistemele cu lame oferă o modalitate scalabilă de a combina mai multe servere sau unități de stocare de tip lamă într-o singură carcasă și sunt proiectate astfel încât să permită tehnicienilor depanatori să înlocuiască sau să adauge cu ușurință lame pe teren (înlocuire la cald - hot-swap).

(a)

Server-lamă: un computer-server care este conceput pentru a fi utilizat în cadrul unui șasiu pentru lame. Un server-lamă este un echipament de mare densitate care funcționează ca un computer-server independent și care include cel puțin un procesor și o memorie de sistem, dar depinde, pentru a funcționa, de resursele comune ale șasiului pentru lame (de exemplu, alimentare, răcire). Un procesor sau un modul de memorie care este destinat să amelioreze un server autonom nu este considerat un server-lamă.

1.

Server-lamă multi-compartiment: Un server-lamă care necesită mai mult de un compartiment pentru instalarea într-un șasiu pentru lame.

2.

Server-lamă cu lățime simplă: Un server-lamă care necesită lățimea unui compartiment standard de server-lamă.

3.

Server-lamă cu lățime dublă: Un server-lamă care necesită de două ori lățimea unui compartiment standard de server-lamă.

4.

Server-lamă cu jumătate de înălțime: Un server-lamă care necesită jumătate din înălțimea unui compartiment standard de server-lamă.

5.

Server-lamă cu un sfert de înălțime: Un server-lamă care necesită un sfert din înălțimea unui compartiment standard de server-lamă.

6.

Server-lamă multinod: Un server-lamă care are mai multe noduri. Serverul-lamă în sine poate fi înlocuit la cald, dar nodurile individuale nu.

(b)

Șasiu pentru lame: o carcasă ce conține resurse comune pentru funcționarea serverelor-lamă, a mediilor de stocare de tip lamă și a altor echipamente de tip lamă. Resursele comune furnizate de un șasiu pot include alimentarea cu putere, stocarea de date, hardware pentru distribuția curentului continuu, gestionarea temperaturii, gestionarea sistemelor și servicii de rețea.

(c)

Mediu de stocare de tip lamă: un mediu de stocare conceput pentru a fi utilizat în cadrul unui șasiu pentru lame. Un mediu de stocare lamă depinde, pentru a funcționa, de resursele comune ale șasiului pentru lame (de exemplu, alimentare, răcire).

1.1.4.

Server cu toleranță completă la defecțiuni: un computer-server conceput cu o redundanță hardware completă, în care fiecare componentă de calcul este duplicată la nivelul a două noduri ce realizează sarcini identice și concomitente (și anume, dacă unul dintre noduri se defectează sau necesită reparații, al doilea nod poate realiza sarcina singur, pentru a se evita situațiile de indisponibilitate). Un server cu toleranță completă la defecțiuni utilizează două sisteme pentru a realiza în mod simultan și repetat o singură sarcină de lucru, în vederea asigurării unei disponibilități continue în cazul unei aplicații de importanță critică.

1.1.5.

Server rezilient: Un computer-server conceput cu ample caracteristici de fiabilitate, de disponibilitate, de accesibilitate (RAS – Reliability, Availability, Serviceability) și de scalabilitate, integrate în microarhitectura sistemului, în procesor și în chipset. Pentru obținerea etichetei ENERGY STAR în temeiul prezentei specificații, un server rezilient trebuie să prezinte caracteristicile descrise în apendicele B la prezenta specificație.

1.1.6.

Server multinod: Un computer-server conceput cu două sau mai multe noduri de server independente, care împart o singură carcasă și una sau mai multe surse de alimentare. Într-un server multinod, puterea este distribuită către toate nodurile prin intermediul unor surse de alimentare comune. Nodurile de server dintr-un server multinod nu sunt concepute să poată fi înlocuite la cald.

Server cu două noduri: O configurație obișnuită de server multinod, care constă în două noduri de server.

1.1.7.

Aparat server (server appliance): Un computer-server care vine însoțit de un OS și de aplicații soft preinstalate folosite pentru a îndeplini o anumită funcție sau un set de funcții strâns legate între ele. Aparatele server furnizează servicii prin intermediul uneia sau mai multor rețele (de exemplu IP sau SAN) și sunt administrate de obicei printr-o interfață web sau printr-o interfață cu linie de comandă. Configurațiile hardware și software ale aparatelor server sunt adaptate de vânzător pentru a îndeplini o anumită sarcină [de exemplu servicii de nume, servicii de firewall, servicii de autentificare, servicii de criptare și servicii VoIP (voice-over-IP)] și nu sunt destinate să execute softuri instalate de utilizator.

1.1.8.

Sistem de calcul de înaltă performanță (High Performance Computing – HPC): un sistem de calcul conceput și optimizat pentru a executa aplicații cu un grad ridicat de paralelism. Sistemele HPC prezintă un număr mare de noduri omogene grupate, deseori cu interconexiuni de interprocesare de mare viteză, precum și o mare capacitate de memorie și de lățime de bandă. Sistemele HPC pot fi construite în mod special sau asamblate pe baza mai multor computere-server disponibile în mod obișnuit. Sistemele HPC trebuie să respecte TOATE criteriile următoare:

(a)

să fie comercializate și vândute drept computere-server optimizate pentru aplicații de calcul de performanță mai înaltă;

(b)

să fie concepute (sau asamblate) și optimizate pentru a executa aplicații cu un grad ridicat de paralelism;

(c)

să constea într-o serie de noduri de calcul de regulă omogene, grupate în principal pentru a crește capacitatea de calcul;

(d)

să includă interconexiuni de interprocesare de mare viteză între noduri.

1.1.9.

Server de curent continuu (c.c.): un computer-server care este conceput exclusiv pentru a funcționa cu o sursă de curent continuu.

1.1.10.

Server de mare capacitate: un server rezilient/scalabil care este livrat ca sistem preintegrat/pretestat cuprins în una sau mai multe carcase sau rack-uri și care include un subsistem de intrare/ieșire de înaltă conectivitate având minimum 32 de sloturi de intrare/ieșire dedicate.

1.2.   Categorie de produs

O clasificare de ordin secundar sau un subtip în cadrul unui tip de produs, care se bazează pe caracteristicile și pe componentele instalate ale produselor. Categoriile de produse sunt utilizate în prezenta specificație pentru a determina cerințele de certificare și de testare.

1.3.   Factori de formă privind computerele-server

1.3.1.

Server instalat în rack: un computer-server conceput pentru a fi instalat într-un rack standard de 19 țoli pentru centre de date, conform definiției din EIA-310, din IEC 60297 sau din DIN 41494. În scopul prezentei specificații, un server-lamă este considerat ca făcând parte dintr-o categorie separată și exclus din categoria serverelor instalate în rack.

1.3.2.

Server-piedestal: un computer-server autonom cu echipamente de alimentare, de răcire, de intrare/ieșire, precum și cu alte resurse necesare pentru a funcționa în mod autonom. Carcasa unui server-piedestal este similară celei a unui computer-turn client.

1.4.   Componente de computer-server

1.4.1.

Unitate de alimentare cu energie electrică (sursă de alimentare): un dispozitiv care transformă curentul alternativ sau curentul continuu de intrare într-una sau mai multe tensiuni de curent continuu de ieșire, în scopul alimentării unui computer-server. Sursa de alimentare a unui computer-server trebuie să fie autonomă și separabilă din punct de vedere fizic de placa de bază și trebuie să se conecteze la sistem printr-o conexiune electrică detașabilă sau integrată.

(a)

Sursă de alimentare c.a.-c.c.: o sursă de alimentare care transformă tensiunea de linie a curentului alternativ de intrare într-una sau mai multe tensiuni de curent continuu de ieșire, în scopul alimentării unui computer-server.

(b)

Sursă de alimentare c.c.-c.c.: o sursă de alimentare care transformă tensiunea de linie a curentului continuu de intrare într-una sau mai multe tensiuni de curent continuu de ieșire, în scopul alimentării unui computer-server. În scopul prezentei specificații, un convertizor c.c.-c.c. (cunoscut de asemenea ca regulator de tensiune) care face parte integrantă dintr-un computer-server și este utilizat pentru a transforma un curent continuu de joasă tensiune (de exemplu, 12 V c.c.) în alte tensiuni de curent continuu de ieșire, pentru a fi utilizate de componentele computerului-server, nu este considerat o sursă de alimentare c.c.-c.c.

(c)

Sursă de alimentare cu o singură ieșire: o sursă de alimentare concepută pentru a furniza majoritatea puterii sale nominale de ieșire către o ieșire primară de c.c., în scopul alimentării unui computer-server. Sursele de alimentare cu o singură ieșire pot oferi una sau mai multe puteri de ieșire în așteptare (standby), care rămân active ori de câte ori sunt conectate la o sursă de putere de intrare. În scopul prezentei specificații, puterea nominală de ieșire totală provenită de la orice altă putere de ieșire a sursei de alimentare în afara celei primare și a celor în așteptare nu trebuie să depășească 20 de wați. Sursele de alimentare care oferă mai multe puteri de ieșire la aceeași tensiune ca puterea de ieșire primară sunt considerate surse de alimentare cu o singură putere de ieșire, cu excepția cazului în care aceste puteri de ieșire: 1. sunt generate de convertizoare separate sau au etaje separate de rectificare a ieșirii; ori 2. au limite de curent independente.

(d)

Sursă de alimentare cu mai multe ieșiri: o sursă de alimentare concepută pentru a furniza majoritatea puterii sale nominale de ieșire către mai mult de o ieșire primară de c.c., în scopul alimentării unui computer-server. Sursele de alimentare cu mai multe ieșiri pot oferi una sau mai multe puteri de ieșire în așteptare, care rămân active ori de câte ori sunt conectate la o sursă de putere de intrare. În scopul prezentei specificații, puterea nominală de ieșire totală provenită de la orice altă putere de ieșire a sursei de alimentare în afara celei primare și a celor în așteptare trebuie să fie mai mare sau egală cu 20 de wați.

1.4.2.

Dispozitiv de intrare/ieșire: un dispozitiv care furnizează funcții de intrare și de ieșire de date între un computer-server și alte echipamente. Un dispozitiv de intrare/ieșire poate face parte integrantă din placa de bază a computerului-server sau poate fi conectat la placa de bază prin sloturi de extensie (de exemplu, PCI, PCIe). Exemplele de dispozitive de intrare/ieșire includ dispozitivele Ethernet discrete, dispozitivele InfiniBand, controlerele RAID/SAS și dispozitivele Fibre Channel.

Port de intrare/ieșire: ansamblu de circuite fizice din cadrul unui dispozitiv de intrare/ieșire în care se poate iniția o sesiune de intrare/ieșire independentă. Un port nu este același lucru cu o priză de conectare; este posibil ca o singură priză de conectare să deservească mai multe porturi ale aceleiași interfețe.

1.4.3.

Placa de bază: principala placă de circuite a serverului. În scopul prezentei specificații, placa de bază include conectori pentru atașarea unor plăci suplimentare și cuprinde de obicei următoarele componente: procesor, memorie, BIOS și sloturi de extensie.

1.4.4.

Procesor: ansamblul de circuite logice care reacționează la instrucțiunile de bază ce guvernează un server și le procesează. În scopul prezentei specificații, procesorul este unitatea centrală de procesare (CPU) a computerului-server. Un CPU tipic este un ansamblu fizic destinat a fi instalat pe placa de bază a serverului cu ajutorul unui soclu sau prin sudură directă. Ansamblul CPU poate include unul sau mai mulți nuclei de procesor.

1.4.5.

Memorie: în scopul prezentei specificații, memoria constituie o parte a serverului separată de procesor, în care sunt stocate informațiile pentru a fi utilizate imediat de procesor.

1.4.6.

Unitate de hard disk (HDD): principalul dispozitiv informatic de stocare, care citește și scrie pe unul sau pe mai multe discuri magnetice rotative.

1.4.7.

Unitate de tip solid state (SSD): un dispozitiv de stocare care utilizează pentru stocarea de date cipuri de memorie, în locul discurilor magnetice rotative.

1.5.   Alte echipamente pentru centre de date:

1.5.1.

Echipament de rețea: un dispozitiv a cărui funcție principală este de a transfera date între diverse interfețe de rețea, asigurând conectivitatea datelor între dispozitivele conectate (de exemplu, rutere și comutatoare). Conectivitatea datelor se realizează prin distribuirea pachetelor de date încapsulate în conformitate cu protocoalele IP, Fibre Channel, InfiniBand sau cu protocoale similare.

1.5.2.

Produs de stocare: un sistem de stocare complet funcțional care furnizează servicii de stocare de date clienților și dispozitivelor conectate direct sau printr-o rețea. Componentele și subsistemele care fac parte integrantă din arhitectura produsului de stocare (de exemplu, pentru a asigura comunicațiile interne între controlere și discuri) sunt considerate ca făcând parte din produsul de stocare. În schimb, componentele care sunt asociate în mod normal cu un mediu de stocare la nivel de centru de date (de exemplu, dispozitivele necesare pentru funcționarea unei rețele SAN externe) nu sunt considerate ca făcând parte din produsul de stocare. Un produs de stocare poate fi compus din controlere de stocare integrate, dispozitive de stocare, elemente de rețea integrate, softuri și alte dispozitive. Cu toate că produsele de stocare pot conține unul sau mai multe procesoare integrate, aceste procesoare nu execută aplicații software instalate de utilizator, dar pot executa aplicații specifice privind datele (de exemplu copierea datelor, funcții de backup, compresia datelor, agenți de instalare).

1.5.3.

Sursă de alimentare neîntreruptibilă (UPS): ansamblu de convertizoare, comutatoare și dispozitive de stocare a energiei (precum bateriile) care constituie un sistem de alimentare folosit pentru a menține continuitatea puterii de alimentare a sarcinii în cazul căderii tensiunii de alimentare la intrare.

1.6.   Moduri de funcționare și stări de consum

1.6.1.

Starea inactivă: starea operațională în care OS și alte softuri și-au finalizat încărcarea, computerul-server este capabil să realizeze tranzacții de lucru, dar nu există nicio tranzacție de lucru activă solicitată de sistem sau aflată în așteptare (și anume computerul-server este operațional, dar nu realizează nicio activitate utilă). Pentru sistemele în cazul cărora se aplică standardele ACPI, modul inactiv corespunde numai stării ACPI System Level S0.

1.6.2.

Starea activă: starea operațională în care computerul-server lucrează ca urmare a unor solicitări externe anterioare sau simultane (de exemplu, instrucțiuni în rețea). Starea activă include atât: 1. procesarea activă; cât și 2. căutarea/extragerea datelor din memorie, cache sau medii interne/externe de stocare în timp ce se așteaptă noi intrări din rețea.

1.7.   Alți termeni importanți

1.7.1.

Sistem-controler: un computer sau un computer-server care gestionează un proces de evaluare cu indicatori de referință. Sistemul-controler îndeplinește următoarele funcții:

(a)

pornirea și oprirea fiecărui segment (fază) a indicatorului de referință privind performanța;

(b)

controlarea solicitărilor de lucru ale indicatorului de referință privind performanța;

(c)

pornirea și oprirea colectării de date de la analizorul de putere, astfel încât datele privind puterea și performanța din fiecare fază să poată fi corelate;

(d)

păstrarea de fișiere-jurnal care conțin informații despre indicatorii de referință privind puterea și performanța;

(e)

convertirea datelor brute într-un format corespunzător pentru raportarea, transmiterea și validarea indicatorilor de referință; și

(f)

colectarea și stocarea datelor de mediu, dacă acest lucru se face automat pentru indicatorul de referință.

1.7.2.

Client în rețea (testare): un computer sau un computer-server care generează trafic de lucru pentru transmiterea către o unitate supusă testării (UUT) conectată prin intermediul unui comutator de rețea.

1.7.3.

Caracteristici RAS: un acronim pentru caracteristicile de fiabilitate, disponibilitate și accesibilitate. RAS este extins uneori la RASM, care adaugă criterii de «gestionabilitate». Cele trei componente primare ale RAS legate de un computer-server sunt definite după cum urmează:

(a)

Caracteristicile de fiabilitate: caracteristici care sprijină capacitatea unui server de a executa funcția pentru care a fost proiectat fără întreruperi datorate defectării unor componente (de exemplu, selectarea componentelor, reducerea temperaturii și/sau a tensiunii, detectarea și corectarea erorilor).

(b)

Caracteristicile de disponibilitate: caracteristici care sprijină capacitatea unui server de a maximiza funcționarea la capacitate normală pe durata unei anumite perioade de indisponibilitate [de exemplu, redundanța (atât la nivel micro, cât și la nivel macro)].

(c)

Caracteristicile de accesibilitate: caracteristici care sprijină capacitatea unui server de a fi depanat fără a se întrerupe funcționarea serverului (de exemplu, conectarea la cald).

1.7.4.

Utilizarea procesorului serverului: raportul dintre activitatea de calcul a procesorului și activitatea de calcul a procesorului la sarcina maximă, la o anumită tensiune și frecvență, măsurat instantaneu sau cu o medie pe termen scurt la nivelul unui set de cicluri de activitate și/sau de inactivitate.

1.7.5.

Hipervizor: un tip de tehnică de virtualizare hardware care permite ca mai multe sisteme de operare «oaspete» să ruleze pe un singur sistem gazdă în același timp.

1.7.6.

Acceleratoare de procesare auxiliare (APA): carduri de tip «add-in» de extindere a capacității unui computer, instalate în sloturi de extensie de uz general de tip «add-in» (de exemplu, GPGPU-uri instalate într-un slot PCI).

1.7.7.

Canal DDR bufferat: port de canal sau de memorie care conectează un controler de memorie cu un număr definit de dispozitive de memorie (de exemplu DIMM-uri) în cadrul unui computer-server. Un computer-server tipic poate conține mai multe controlere de memorie care, la rândul lor, pot suporta unul sau mai multe canale DDR bufferate. Ca atare, fiecare canal DDR bufferat deservește doar o fracțiune din spațiul total de memorie adresabilă al unui computer-server.

1.8.   Familie de produse

O descriere de nivel înalt privind un grup de computere cu aceeași combinație de carcasă și de placă de bază, care conține deseori sute de configurații posibile de hardware și de software.

1.8.1.   Atribute comune ale familiei de produse: un set de caracteristici comune tuturor modelelor/configurațiilor din cadrul unei familii de produse, care constituie o concepție de bază comună. Toate modelele/configurațiile din cadrul unei familii de produse trebuie să aibă în comun următoarele:

(a)

să fie din aceeași serie de model sau tip de aparat;

(b)

să aibă fie același factor de formă (și anume instalat în rack, de tip lamă, piedestal), fie aceleași concepții mecanice și electrice, fiind admise doar diferențe mecanice superficiale pentru a permite unei configurații să se adapteze mai multor factori de formă;

(c)

să folosească fie aceleași procesoare dintr-o singură serie definită de procesoare, fie aceleași procesoare care se conectează la un soclu de tip obișnuit;

(d)

să folosească aceleași surse de alimentare care funcționează cu o eficiență mai mare sau egală cu eficiențele de la toate punctele de sarcină necesare specificate în secțiunea 3.2 (și anume 10 %, 20 %, 50 % și 100 % din sarcina nominală maximă pentru cele cu o singură ieșire; 20 %, 50 % și 100 % din sarcina nominală maximă pentru cele cu mai multe ieșiri).

1.8.2.   Configurații de produs testate din cadrul familiei de produse

(a)

variații în funcție de prețul de achiziție:

1.

Configurație cu performanță inferioară: combinația de consum per soclu de procesor, de surse de alimentare, de memorie, de unități de stocare (HDD/SDD) și de echipamente de intrare/ieșire care reprezintă platforma de calcul la preț mai mic sau cu performanțe mai reduse din cadrul familiei de produse.

2.

Configurație cu performanță superioară: combinația de consum per soclu de procesor, de surse de alimentare, de memorie, de unități de stocare (HDD/SDD) și de dispozitive de intrare/ieșire care reprezintă platforma de calcul la preț mai mare sau cu performanțe mai ridicate din cadrul familiei de produse.

(b)

configurație tipică:

Configurație tipică: o configurație de produs cuprinsă între configurațiile de consum minimă și maximă, reprezentativă pentru un produs cu un volum ridicat de vânzări.

(c)

variații în funcție de consumul de putere:

1.

Configurația cu consum de putere minim: configurația minimă care poate inițializa și executa OS-urile suportate. Configurația minimă cuprinde cel mai mic consum per soclu de procesor și cel mai mic număr de surse de alimentare, de memorii, de unități de stocare (HDD/SDD) și de dispozitive de intrare/ieșire instalate, care este oferită spre vânzare și capabilă să îndeplinească cerințele ENERGY STAR.

2.

Configurația cu consum de putere maxim: combinația de componente selectată de vânzător care maximizează consumul de putere în cadrul familiei de produse, odată asamblată și pusă în funcționare. Configurația maximă cuprinde cel mai mare consum per soclu de procesor și cel mai mare număr de surse de alimentare, de memorii, de unități de stocare (HDD/SDD) și de dispozitive de intrare/ieșire instalate, care este oferită spre vânzare și capabilă să îndeplinească cerințele ENERGY STAR.

2.   Domeniul de aplicare

2.1.   Produse incluse

Pentru a fi eligibil în vederea acordării etichetei ENERGY STAR în temeiul prezentei specificații, un produs trebuie să corespundă definiției unui computer-server furnizate în secțiunea 1 a prezentului document. Eligibilitatea în temeiul versiunii 2.0 este limitată la computerele-server de tip lamă, multinod, instalate în rack sau sub formă de piedestal, cu maximum patru socluri de procesor per computer-server (sau per lamă sau per nod, în cazul serverelor de tip lamă sau multinod). Produsele excluse în mod explicit din versiunea 2.0 sunt identificate în secțiunea 2.2.

2.2.   Produse excluse

2.2.1.

Produsele care sunt reglementate de alte specificații pentru produse ENERGY STAR nu sunt eligibile pentru certificare în temeiul prezentei specificații. Lista specificațiilor aflate în vigoare în prezent este disponibilă la adresa www.eu-energystar.org/

2.2.2.

Următoarele produse nu sunt eligibile pentru certificare în temeiul prezentei specificații:

(a)

serverele cu toleranță completă la defecțiuni;

(b)

aparatele server;

(c)

sistemele de calcul de înaltă performanță;

(d)

serverele de mare capacitate;

(e)

produsele de stocare, inclusiv mediile de stocare de tip lamă; și

(f)

echipamentele de rețea.

3.   Criterii de certificare

3.1.   Cifre semnificative și rotunjire

3.1.1.

Toate calculele se realizează folosind valori măsurate direct (nerotunjite).

3.1.2.

Cu excepția cazului în care se specifică altfel, respectarea limitelor din specificație se evaluează folosind valori direct măsurate sau calculate, fără niciun avantaj din rotunjire.

3.1.3.

Valorile calculate sau măsurate direct care sunt transmise spre raportare pe site-ul web ENERGY STAR trebuie rotunjite la cea mai apropiată cifră semnificativă indicată în limita corespunzătoare din specificație.

3.2.   Cerințe privind sursele de alimentare

3.2.1.

Rapoartele și datele de testare referitoare la sursele de alimentare, provenite de la entități de testare agreate de EPA pentru testarea surselor de alimentare, sunt acceptate în scopul certificării ENERGY STAR.

3.2.2.

Criterii privind eficiența surselor de alimentare: Sursele de alimentare utilizate în produse eligibile în temeiul prezentei specificații trebuie să îndeplinească următoarele cerințe atunci când sunt testate folosind Protocolul de testare generalizat privind eficiența surselor de alimentare interne, Rev. 6.6 (disponibil la adresa www.efficientpowersupplies.org). Datele privind sursele de alimentare generate folosind Rev. 6.4.2 (conform celor prevăzute în versiunea 1.1), 6.4.3 sau 6.5 sunt acceptabile cu condiția ca testul să fi fost efectuat înainte de data intrării în vigoare a versiunii 2.0 a prezentei specificații.

(a)

Servere-piedestal și servere instalate în rack: pentru a obține eticheta ENERGY STAR, un computer-server piedestal sau instalat în rack trebuie să fie configurat doar cu surse de alimentare care îndeplinesc sau depășesc cerințele de eficiență aplicabile specificate în tabelul 1 înainte de expediere.

(b)

Servere-lamă și servere multinod: pentru a obține eticheta ENERGY STAR, un computer-server de tip lamă sau multinod expediat cu șasiu trebuie să fie configurat în așa fel încât toate sursele de alimentare care furnizează putere șasiului să îndeplinească sau să depășească cerințele de eficiență aplicabile specificate în tabelul 1 înainte de expediere.

Tabelul 1

Cerințe de eficiență pentru sursele de alimentare

Tipul sursei de alimentare

Puterea nominală de ieșire

Sarcină de 10 %

Sarcină de 20 %

Sarcină de 50 %

Sarcină de 100 %

Mai multe ieșiri

(c.a.-c.c.)

Toate nivelurile de ieșire

N/A

85 %

88 %

85 %

O singură ieșire

(c.a.-c.c.)

Toate nivelurile de ieșire

80 %

88 %

92 %

88 %

3.2.3.

Criterii privind factorul de putere al surselor de alimentare: Sursele de alimentare utilizate în computere eligibile în temeiul prezentei specificații trebuie să îndeplinească următoarele cerințe atunci când sunt testate folosind Protocolul de testare generalizat privind eficiența surselor de alimentare interne, Rev. 6.6 (disponibil la adresa www.efficientpowersupplies.org). Datele privind sursele de alimentare generate folosind Rev. 6.4.2 (conform celor prevăzute în versiunea 1.1), 6.4.3 sau 6.5 sunt acceptabile cu condiția ca testul să fi fost efectuat înainte de data intrării în vigoare a versiunii 2.0.

(a)

Servere-piedestal și servere instalate în rack: Pentru a obține eticheta ENERGY STAR, un computer-server piedestal sau instalat în rack trebuie să fie configurat doar cu surse de alimentare care îndeplinesc sau depășesc cerințele privind factorul de putere aplicabile specificate în tabelul 2 înainte de expediere, în toate condițiile de sarcină pentru care puterea de ieșire este mai mare sau egală cu 75 de wați. Partenerii sunt obligați să măsoare și să raporteze factorul de putere al sursei de alimentare în condiții de sarcină de sub 75 de wați, cu toate că nu se aplică nicio cerință privind factorul de putere minim.

(b)

Servere-lamă sau servere multinod: pentru a obține eticheta ENERGY STAR, un computer-server de tip lamă sau multinod expediat cu șasiu trebuie să fie configurat în așa fel încât toate sursele de alimentare care furnizează putere șasiului să îndeplinească sau să depășească cerințele aplicabile privind factorul de putere specificate în tabelul 2 înainte de expediere, în toate condițiile de sarcină pentru care puterea de ieșire este mai mare sau egală cu 75 de wați. Partenerii sunt obligați să măsoare și să raporteze factorul de putere al sursei de alimentare în condiții de sarcină de sub 75 de wați, cu toate că nu se aplică nicio cerință privind factorul de putere minim.

Tabelul 2

Cerințe privind factorul de putere al surselor de alimentare

Tipul sursei de alimentare

Puterea nominală de ieșire

Sarcină de 10 %

Sarcină de 20 %

Sarcină de 50 %

Sarcină de 100 %

Mai multe ieșiri c.a.-c.c.

Toate puterile de ieșire

N/A

0,80

0,90

0,95

O singură ieșire c.a.-c.c.

Putere nominală de ieșire ≤ 500 W

N/A

0,80

0,90

0,95

Putere nominală de ieșire > 500 W

și

Putere nominală de ieșire ≤ 1 000 W

0,65

0,80

0,90

0,95

Putere nominală de ieșire > 1 000 wați

0,80

0,90

0,90

0,95

3.3.   Cerințe privind gestionarea consumului de putere

3.3.1.

Gestionarea consumului de putere al procesorului serverului: pentru a obține eticheta ENERGY STAR, un computer-server trebuie să ofere o funcție de gestionare a consumului de putere al procesorului care să fie activată implicit în BIOS și/sau prin intermediul unui controler de gestionare, al unui procesor de serviciu și/sau al sistemului de operare expediat împreună cu computerul-server. Toate procesoarele trebuie să își poată reduce consumul de putere în perioadele de utilizare scăzută, prin:

(a)

reducerea tensiunii și/sau a frecvenței prin scalarea dinamică a tensiunii și a frecvenței (Dynamic Voltage and Frequency Scaling – DVFS); sau

(b)

permiterea unor stări cu consum redus de putere ale procesorului sau ale nucleului atunci când un nucleu sau un soclu nu se află în uz.

3.3.2.

Gestionarea consumului de putere al supervizorului: pentru a obține eticheta ENERGY STAR, un produs care cuprinde un sistem de supervizare preinstalat (de exemplu un sistem de operare sau un hipervizor) trebuie să ofere o funcție de gestionare a consumului de putere al sistemului de supervizare care să fie activată implicit.

3.3.3.

Raportarea cu privire la gestionarea consumului de putere: pentru a obține eticheta ENERGY STAR, toate tehnicile de gestionare a consumului de putere care sunt activate implicit trebuie prezentate detaliat în fișa de date privind puterea și performanța. Această cerință se aplică funcțiilor de gestionare a consumului de putere din BIOS, din sistemul de operare sau din orice altă origine care poate fi configurată de utilizatorul final.

3.4.   Criterii privind sistemele cu lame și multinod

3.4.1.

Monitorizarea și gestionarea temperaturii sistemelor cu lame și multinod: pentru a obține eticheta ENERGY STAR, un server de tip lamă sau multinod trebuie să prezinte o funcție de monitorizare în timp real a temperaturii aerului de admisie la nivelul șasiului sau al lamei/nodului, precum și o funcție de gestionare în timp real a vitezei ventilatorului, care să fie activate implicit.

3.4.2.

Documentația de expediție a serverelor-lamă și multinod: pentru a obține eticheta ENERGY STAR, un server de tip lamă sau multinod care este expediat către client separat de șasiu trebuie să fie însoțit de o documentație care să informeze clientul că serverul de tip lamă sau multinod este certificat ENERGY STAR doar dacă este instalat într-un șasiu care respectă cerințele din secțiunea 3.4.1 a prezentului document. O listă a șasiurilor certificate și informații privind comenzile trebuie de asemenea furnizate în cadrul documentelor care însoțesc serverul de tip lamă sau multinod. Aceste cerințe pot fi îndeplinite prin expedierea împreună cu serverul de tip lamă sau multinod a unor materiale tipărite sau documente electronice ori prin publicarea unor informații pe site-ul web al partenerului, acolo unde se găsesc informațiile referitoare la serverul de tip lamă sau multinod.

3.5.   Criterii de eficiență în starea activă

3.5.1.

Raportarea eficienței în starea activă: pentru a obține eticheta ENERGY STAR, un computer-server sau o familie de produse de computere-server trebuie prezentat(ă) în scopul certificării cu următoarele informații integral furnizate, în contextul unui raport de testare complet privind clasificarea eficienței în starea activă:

(a)

rezultatele finale ale instrumentului de clasificare SERT, care includ fișierele cuprinzând rezultatele (în format atât html, cât și text) și toate fișierele.png cuprinzând graficele aferente rezultatelor; și

(b)

rezultatele intermediare ale instrumentului de clasificare SERT, pe întreaga perioadă de testare, care includ fișierele cuprinzând rezultatele detaliate (în format atât html, cât și text) și toate fișierele.png cuprinzând graficele aferente rezultatelor detaliate.

Cerințele privind raportarea datelor și formatarea sunt discutate în secțiunea 4.1 a prezentei specificații.

3.5.2.

Raportare incompletă: partenerii trebuie să nu raporteze în mod selectiv rezultate individuale ale modulului de lucru sau să nu prezinte rezultatele date de instrumentul de clasificare a eficienței sub altă formă decât un raport de testare complet, în cadrul documentației pentru clienți sau al materialelor de marketing.

3.6.   Criterii de eficiență în starea inactivă – servere cu un soclu (1S) și cu două socluri (2S) (cu excepția celor de tip lamă sau multinod)

3.6.1.

Raportarea datelor privind starea inactivă: consumul de putere maxim în starea inactivă (PIDLE_MAX) trebuie măsurat și înregistrat în materialele pentru certificare, conform secțiunii 4.

3.6.2.

Eficiența în starea inactivă: consumul de putere în starea inactivă (PIDLE) măsurat trebuie să fie mai mic sau egal cu cerința privind consumul de putere maxim în starea inactivă (PIDLE_MAX), calculată conform ecuației 1.

Ecuația 1: Calcularea consumului maxim de putere în starea inactivă

Formula

unde:

PIDLE_MAX este cerința privind consumul de putere maxim în starea inactivă;

PBASE este toleranța de bază privind consumul de putere în starea inactivă, determinată în conformitate cu tabelul 3;

PADDL_i este toleranța privind consumul de putere în starea inactivă pentru componentele suplimentare, determinată în conformitate cu tabelul 4.

(a)

Aceste limite ale consumului de putere în starea inactivă sunt aplicabile numai sistemelor cu unul sau cu două socluri.

(b)

Pentru determinarea consumului de putere în starea inactivă în vederea certificării, a se utiliza secțiunea 6.1 din metoda de testare pentru computere-server ENERGY STAR.

(c)

Categoria «rezilient» din tabelul 3 se aplică numai sistemelor cu două socluri care corespund definiției serverului rezilient, stabilită în apendicele B.

(d)

Toate cantitățile (cu excepția procesoarelor instalate) din tabelul 3 și din tabelul 4 se referă la numărul de componente instalate în sistem, nu la numărul maxim de componente pe care le poate suporta sistemul (de exemplu memorie instalată, memorie nesuportată etc.).

(e)

Toleranța aferentă surselor de alimentare suplimentare poate fi aplicată fiecărei surse de alimentare redundante utilizate în cadrul configurației.

(f)

În scopul stabilirii toleranțelor privind consumul de putere în starea inactivă, toate capacitățile de memorie trebuie rotunjite la cel mai apropiat GB (10).

(g)

Toleranța aferentă dispozitivelor de intrare/ieșire suplimentare poate fi aplicată în cazul tuturor dispozitivelor de intrare/ieșire care depășesc configurația de bază [și anume dispozitive Ethernet suplimentare față de două porturi cu capacitatea mai mare sau egală cu 1 gigabit pe secundă (Gbit/s), Ethernet integrat, plus orice dispozitive de intrare ieșire non-Ethernet], inclusiv dispozitive de intrare/ieșire integrate și dispozitive de intrare/ieșire de tip «add-in» instalate prin intermediul sloturilor de extensie. Această toleranță se poate aplica pentru fiecare dintre următoarele tipuri de funcționalitate de intrare/ieșire: Ethernet, SAS, SATA, Fibre Channel și Infiniband.

(h)

Toleranța aferentă dispozitivelor de intrare/ieșire suplimentare se calculează în funcție de viteza de conectare nominală a unei singure conexiuni, rotunjită la cel mai apropiat Gbit. Dispozitivele de intrare/ieșire cu o viteză de sub 1 Gbit nu se califică pentru toleranța aferentă dispozitivelor de intrare/ieșire suplimentare.

(i)

Toleranța aferentă dispozitivelor de intrare/ieșire suplimentare se aplică doar în cazul dispozitivelor de intrare/ieșire care sunt active/activate la expediție și pot funcționa atunci când sunt conectate la un comutator activ.

Tabelul 3

Toleranțe de bază privind consumul de putere în starea inactivă pentru servere 1S și 2S

Categorie

Numărul maxim posibil de procesoare instalate

(nr. de P)

Server gestionat

Toleranța de bază privind consumul de putere în starea inactivă, PBASE

(wați)

A

1

nu

47,0

B

1

da

57,0

C

2

nu

92,0

D

2

da

142,0

Rezilient

2

da

205,0


Tabelul 4

Toleranțe suplimentare privind consumul de putere în starea inactivă pentru componente suplimentare

Caracteristica de sistem

Se aplică la:

Toleranța suplimentară privind consumul de putere în starea inactivă

Surse de alimentare

suplimentare

Surse de alimentare instalate în mod explicit pentru redundanța alimentării cu putere

20 de wați per sursă de alimentare

Unități de hard disk (inclusiv unități de tip solid state)

Per hard disk instalat

8,0 wați per hard disk

Memorie suplimentară

Memoria instalată mai mare de 4 GB

0,75 wați per GB

Canal DDR bufferat suplimentar

Mai mult de 8 canale DDR bufferate instalate

(doar serverele reziliente)

4,0 wați per canal DDR bufferat

Dispozitive

de intrare/ieșire suplimentare:

Dispozitive instalate – mai mult de două porturi de ≥ 1 Gbit, Ethernet integrat

< 1 Gbit: nicio toleranță

= 1 Gbit: 2,0 wați/port activ

> 1 Gbit și < 10 Gbit: 4,0 wați/port activ

≥ 10 Gbit: 8,0 wați/port activ

3.7.   Criterii de eficiență în starea inactivă – servere cu trei socluri (3S) și patru socluri (4S) (cu excepția celor de tip lamă sau multinod)

Raportarea datelor privind starea inactivă: consumul de putere în starea inactivă (PIDLE) trebuie măsurat și înregistrat în materialele pentru certificare, conform secțiunii 4.

3.8.   Criterii de eficiență în starea inactivă – servere-lamă

3.8.1.

Raportarea datelor privind starea inactivă: consumul de putere în starea inactivă (PTOT_BLADE_SYS) și (PBLADE) trebuie măsurat și înregistrat în materialele pentru certificare, conform secțiunii 4.

3.8.2.

Testarea serverelor-lamă pentru stabilirea conformității cu secțiunea 3.8.1 trebuie realizată în conformitate cu toate condițiile următoare:

(a)

valorile puterii se măsoară și se raportează utilizând un șasiu pentru lame pe jumătate ocupat. Pentru serverele-lamă cu mai multe domenii de putere, se alege numărul de domenii de putere care se apropie cel mai mult de ocuparea a jumătate din șasiul pentru lame. În cazul în care există două opțiuni care sunt la fel de apropiate de jumătate, se realizează un test cu domeniul sau combinația de domenii care utilizează un număr mai mare de servere-lamă. Se raportează numărul de lame testate în cursul testului cu șasiul pentru lame pe jumătate ocupat;

(b)

puterea aferentă unui șasiu pentru lame complet ocupat poate fi de asemenea măsurată și raportată, în mod opțional, cu condiția să se furnizeze și datele referitoare la șasiul pe jumătate ocupat;

(c)

toate serverele-lamă instalate în șasiul pentru lame trebuie să aibă aceeași configurație comună (omogene);

(d)

valorile de putere per lamă se calculează folosind ecuația 2.

Ecuația 2: Calcularea puterii unei singure lame

Formula

unde:

PBLADE este puterea per server-lamă;

PTOT_BLADE_SYS este puterea totală măsurată a sistemului cu lame;

NINST_BLADE_SRV este numărul de servere-lamă instalate în șasiul pentru lame testat.

3.9.   Criterii de eficiență în starea inactivă – servere multinod

3.9.1.

Raportarea datelor privind starea inactivă: consumul de putere în starea inactivă (PTOT_NODE_SYS) și (PNODE) trebuie măsurat și înregistrat în materialele pentru certificare, conform secțiunii 4 de mai jos.

3.9.2.

Testarea serverelor multinod pentru stabilirea conformității cu secțiunea 3.9.1 trebuie realizată în conformitate cu toate condițiile următoare:

(a)

valorile puterii se măsoară și se raportează utilizând un șasiu pentru servere multinod complet ocupat;

(b)

toate serverele multinod instalate în șasiul pentru servere multinod trebuie să aibă aceeași configurație comună (omogene);

(c)

valorile de putere per nod se calculează folosind ecuația 3.

Ecuația 3: Calcularea puterii unui singur nod

Formula

unde:

PNODE este puterea per nod al serverului

PTOT_NODE_SYS este puterea totală măsurată a serverului multinod,

NINST_NODE_SRV este numărul de servere multinod instalate în șasiul pentru servere multinod testat.

3.10.   Alte criterii de testare

3.10.1. Cerințe privind acceleratoarele de procesare auxiliare (APA): pentru toate computerele-server vândute cu APA, se aplică următoarele criterii și dispoziții:

(a)

Pentru configurații unice: toate testele în starea inactivă se efectuează atât cu APA instalate, cât și cu APA dezinstalate. Măsurătorile în starea inactivă efectuate atât cu APA instalate, cât și cu APA dezinstalate trebuie transmise EPA sau Comisiei Europene, după caz, în cadrul materialelor necesare pentru certificarea ENERGY STAR.

(b)

Pentru familii de produse: testele în starea inactivă se efectuează atât cu APA instalate, cât și cu APA dezinstalate, în configurația cu consum de putere maxim/cu performanță superioară menționată la punctul 1.8.2. Testele cu și fără APA instalate pot fi realizate și prezentate, în mod opțional, în cadrul celorlalte puncte de testare.

(c)

Măsurătorile de putere în starea inactivă efectuate atât cu APA instalate, cât și cu APA dezinstalate trebuie transmise EPA sau Comisiei Europene, după caz, în cadrul materialelor necesare pentru certificarea ENERGY STAR. Aceste măsurători trebuie prezentate pentru fiecare produs APA care este destinat vânzării împreună cu configurația certificată.

(d)

Măsurătorile PIDLE din secțiunile 3.6 și 3.7, ale PBLADE din secțiunea 3.8 și ale PNODE din secțiunea 3.9 trebuie realizate cu APA dezinstalate, chiar dacă sunt instalate din fabrică. Aceste măsurători trebuie apoi repetate cu fiecare APA instalat, pe rând, pentru a evalua consumul de putere în starea inactivă al fiecărui APA instalat.

(e)

Consumul de putere în starea inactivă al fiecărui APA instalat în configurații certificate nu trebuie să depășească 46 de wați.

(f)

Consumul de putere în starea inactivă al fiecărui produs APA individual vândut împreună cu o configurație certificată trebuie raportat.

4.   Cerințe de raportare a informațiilor standard

Cerințe de raportare a datelor

4.1.

Pentru fiecare computer-server sau familie de produse de computere-server care a obținut eticheta ENERGY STAR trebuie transmise Comisiei Europene toate datele care trebuie completate obligatoriu în formularul de schimb de informații privind produsele certificate pentru computerele-server ENERGY STAR versiunea 2.0.

(a)

Partenerii sunt încurajați să prezinte un set de date pentru fiecare configurație de produs certificat ENERGY STAR, deși Comisia Europeană va accepta de asemenea și un set de date pentru fiecare familie de produse certificată.

(b)

Certificarea unei familii de produse trebuie să includă date pentru toate punctele de testare definite la punctul 1.8.2, după caz.

(c)

Ori de câte ori este posibil, partenerii trebuie să furnizeze, de asemenea, un hyperlink către un calculator de putere detaliat de pe site-ul lor web, pe care cumpărătorii îl pot folosi pentru a înțelege datele de putere și de performanță ale anumitor configurații din familia de produse.

4.2.

Următoarele date vor fi afișate pe site-ul web ENERGY STAR al UE, cu ajutorul instrumentului de găsire a produselor:

(a)

numărul și denumirea modelului, identificator UGS (unitate de gestionare a stocului) și/sau numărul de identificare al configurației;

(b)

caracteristicile sistemului (factorul de formă, socluri/sloturi disponibile, specificații de putere etc.);

(c)

tipul sistemului (negestionat, gestionat, scalabil etc.);

(d)

configurația (configurațiile) sistemului (inclusiv configurația cu performanță inferioară, configurația cu performanță superioară, configurația cu consum de putere minim, configurația cu consum de putere maxim și configurația tipică pentru certificarea familiei de produse);

(e)

datele privind consumul de putere și performanța obținute în urma testelor obligatorii privind criteriile de eficiență în starea activă și inactivă, inclusiv fișierele results.xml, results.html, results.txt, toate fișierele results-chart png, results-details.html, results-details.txt și toate fișierele results-details-chart.png;

(f)

funcțiile de economisire a puterii care sunt disponibile și instalate (de exemplu gestionarea consumului de putere);

(g)

o listă de date selectate din raportul termic al ASHRAE;

(h)

măsurători ale temperaturii aerului de admisie efectuate înainte de începerea testării, la încheierea testării în starea inactivă, precum și la încheierea testării în starea activă;

(i)

pentru certificarea familiilor de produse, o listă a configurațiilor certificate, cu identificatoarele UGS sau cu numerele de identificare ale configurațiilor; și

(j)

pentru un server-lamă, o listă cu șasiuri pentru lame compatibile care îndeplinesc criteriile de certificare ENERGY STAR.

4.3.

EPA și Comisia Europeană pot să revizuiască periodic această listă, în funcție de necesități, și vor notifica și invita părțile interesate să se implice în acest proces de revizuire.

5.   Cerințe privind ieșirile și măsurătorile de date referitoare la performanța standard

5.1.   Măsurare și ieșiri

5.1.1.

Un computer-server trebuie să furnizeze date privind consumul de putere de intrare (W), temperatura aerului de admisie (° C) și gradul mediu de utilizare a tuturor procesoarelor logice. Datele trebuie să fie puse la dispoziție într-un format publicat sau accesibil utilizatorilor care să poată fi citit de softuri de gestionare terțe ce nu fac obiectul unui drept de proprietate, prin intermediul unei rețele standard. În cazul serverelor-lamă și multinod, datele pot fi agregate la nivel de șasiu.

5.1.2.

Computerele-server clasificate ca echipamente de clasă B, conform standardului EN 55022:2006, sunt exceptate de la cerințele de a furniza date privind consumul de putere de intrare și temperatura aerului de admisie din secțiunea 5.1.1. Clasa B se referă echipamentele de uz casnic și la echipamentele de birou la domiciliu (destinate utilizării în mediul casnic). Toate computerele-server din cadrul programului trebuie să îndeplinească cerința și condițiile de a raporta utilizarea tuturor procesoarelor logice.

5.2.   Raportarea cu privire la implementare

5.2.1.

Produsele pot utiliza fie componente integrate, fie dispozitive de tip «add-in», care sunt ambalate împreună cu computerul-server, pentru a pune datele la dispoziția utilizatorilor finali [de exemplu un procesor de serviciu, wattmetru sau termometru integrat (ori altă tehnologie «în afara benzii») sau un OS preinstalat];

5.2.2.

Produsele care cuprind un OS preinstalat trebuie să includă toate driverele și softurile necesare pentru ca utilizatorii finali să poată accesa datele standardizate specificate în prezentul document. Produsele care nu cuprind un OS preinstalat trebuie să fie livrate împreună cu o documentație imprimată care prezintă modul de accesare a registrelor care conțin informații relevante privind senzorii. Această cerință poate fi îndeplinită fie prin expedierea împreună cu computerul-server a unor materiale tipărite sau documente electronice, fie prin publicarea unor informații pe site-ul web al partenerului, acolo unde se găsesc informațiile referitoare la computerul-server.

5.2.3.

Atunci când devine disponibil un standard deschis și universal privind colectarea și raportarea datelor, producătorii ar trebui să integreze standardul universal în sistemele lor;

5.2.4.

Evaluarea cerințelor privind precizia (5.3) și eșantionarea (5.4) se realizează prin analizarea datelor din fișele de date ale produselor componente. Dacă aceste date sunt absente, pentru evaluarea preciziei și a eșantionării se folosește declarația partenerului.

5.3.   Precizia măsurătorilor

5.3.1.

Puterea de intrare: măsurătorile trebuie raportate cu o precizie de cel puțin ± 5 % din valoarea reală, cu un nivel maxim de precizie de ± 10 W pentru fiecare sursă de alimentare instalată (și anume, precizia de raportare pentru fiecare sursă de alimentare nu trebuie să fie niciodată mai mare de ± 10 wați), de-a lungul întregii game de funcționare, de la inactivitate la consum de putere integral.

5.3.2.

Gradul de utilizare a procesoarelor: gradul mediu de utilizare trebuie estimat pentru fiecare procesor logic care este vizibil pentru OS și trebuie raportat operatorului sau utilizatorului computerului-server prin intermediul mediului de operare (OS sau hipervizor).

5.3.3.

Temperatura aerului de admisie: măsurătorile trebuie raportate cu o precizie de cel puțin ± 2 °C.

5.4.   Cerințe privind eșantionarea

5.4.1.

Puterea de intrare și gradul de utilizare a procesoarelor: măsurătorile privind puterea de intrare și gradul de utilizare a procesoarelor trebuie realizate prin eșantionare la nivelul intern al computerului-server, cu o rată de măsurare mai mare sau egală cu o măsurătoare per interval contiguu de 10 secunde. O medie mobilă, care include o perioadă de cel mult 30 de secunde, trebuie să fie eșantionată la nivelul intern al computerului-server cu o frecvență de măsurare mai mare sau egală cu o dată la zece secunde.

5.4.2.

Temperatura aerului de admisie: măsurătorile privind temperatura aerului de admisie trebuie realizate prin eșantionare la nivelul intern al computerului-server, cu o rată de măsurare mai mare sau egală cu o măsurătoare la fiecare 10 secunde.

5.4.3.

Marcarea temporală: sistemele care implementează marcarea temporală a datelor de mediu trebuie să eșantioneze date la nivelul intern al computerului-server, cu o rată de măsurare mai mare sau egală cu o măsurătoare la fiecare 30 de secunde.

5.4.4.

Softuri de gestionare: toate măsurătorile eșantionate trebuie să fie disponibile pentru softuri de gestionare externe, fie printr-o metodă de extragere la cerere (pull), fie printr-o metodă coordonată de transmitere (push). În orice caz, softul de gestionare al sistemului este responsabil pentru stabilirea intervalului de livrare a datelor, în timp ce computerul-server este responsabil pentru asigurarea faptului că datele livrate îndeplinesc cerințele de eșantionare și precizie menționate mai sus.

6.   Testare

6.1.   Metode de testare

6.1.1.

Atunci când se testează produse de tip computer-server, pentru stabilirea eligibilității ENERGY STAR trebuie utilizate metodele de testare identificate în tabelul 5.

Tabelul 5

Metode de testare pentru certificarea ENERGY STAR

Tip de produs sau componentă

Metoda de testare

Toate

Metoda de testare ENERGY STAR pentru computere-server (Rev. martie 2013)

Toate

Instrumentul de clasificare a eficienței serverelor (Server Efficiency Rating Tool – SERT) a Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC), versiunea 1.0.0, Rev. 26 februarie 2013

6.1.2.

Atunci când se testează produse de tip computer-server, trebuie ca UUT-urile să aibă toate soclurile de procesor ocupate în timpul testării.

Dacă un computer-server nu poate suporta ocuparea tuturor soclurilor de procesor în timpul testării, atunci sistemul trebuie ocupat la funcționalitatea sa maximă. Aceste sisteme vor face obiectul toleranței de bază privind puterea în starea inactivă, pe baza numărului de socluri din sistem.

6.2.   Numărul de unități necesare pentru testare

Pentru testare trebuie selectate modele reprezentative, pe baza următoarelor cerințe:

(a)

pentru certificarea unei configurații individuale de produs, configurația unică destinată să fie comercializată și etichetată ENERGY STAR este considerată modelul reprezentativ;

(b)

pentru certificarea unei familii de produse (toate tipurile de produse), câte o configurație de produs pentru fiecare din cele cinci puncte identificate în definițiile din secțiunea 1.8.2 din cadrul familiei este considerată ca fiind modelul reprezentativ. Toate aceste modele reprezentative trebuie să aibă aceleași atribute comune ale familiei de produse, definite în secțiunea 1.8.1.

6.3.   Certificarea familiilor de produse

6.3.1.

Partenerii sunt încurajați să testeze și să prezinte date privind configurațiile de produs individuale în vederea certificării ENERGY STAR. Cu toate acestea, un partener poate certifica mai multe configurații de produs sub o singură denumire de familie de produse, dacă fiecare configurație din cadrul familiei îndeplinește una dintre următoarele cerințe:

(a)

produsele individuale sunt construite pe aceeași platformă, răspund și sunt eligibile conform acelorași cerințe specifice din prezenta specificație și sunt identice în toate privințele cu configurația de produs reprezentativă testată, cu excepția carcasei și a culorii; sau

(b)

produsele individuale îndeplinesc cerințele unei familii de produse, conform definiției din secțiunea 1.8 de mai sus. În acest caz, partenerii trebuie să efectueze testele și să transmită datele conform literei (b).

6.3.2.

Partenerii trebuie să prezinte o fișă de date privind puterea și performanța pentru fiecare familie de produse prezentată pentru certificare.

6.3.3.

Toate configurațiile de produse din cadrul unei familii de produse prezentate pentru certificare trebuie să îndeplinească cerințele ENERGY STAR, inclusiv produsele pentru care nu s-au raportat date.

7.   Data intrării în vigoare

7.1.

Data intrării în vigoare a prezentei versiuni 2.0 a specificației ENERGY STAR pentru computere-server se definește ca fiind data intrării în vigoare a acordului. Pentru a obține eticheta ENERGY STAR, un model de produs trebuie să respecte specificația ENERGY STAR în vigoare la data fabricației sale. Data fabricației este specifică fiecărei unități și este data la care se consideră că o unitate este complet asamblată.

7.2.

Revizuiri viitoare ale specificației: EPA și Comisia Europeană își rezervă dreptul de a modifica prezenta specificație în cazul în care anumite schimbări de natură tehnologică și/sau comercială îi afectează utilitatea pentru consumatori, pentru industrie sau pentru mediu. În conformitate cu politica actuală, revizuirile specificației se efectuează în urma unor discuții cu părțile interesate. În cazul revizuirii specificației, trebuie precizat că eticheta ENERGY STAR nu se acordă automat pentru întreaga durată de viață a unui model de produs.

8.   Considerații pentru revizuiri viitoare

8.1.

Criterii de eficiență în starea activă: EPA și Comisia Europeană intenționează ca în versiunea 3.0 să stabilească criterii de eficiență în starea activă pentru toate categoriile de computer-server referitor la care dispun de suficiente date SERT pentru a diferenția în mod adecvat produsele.

8.2.

Dimensionarea corectă a surselor de alimentare: în versiunea 3.0, EPA și Comisia Europeană vor analiza oportunități de încurajare a unei dimensionări corecte a surselor de alimentare.

8.3.

Includerea computerelor-server c.c.-c.c.: EPA și Comisia Europeană încurajează producătorii să colaboreze cu SPEC în vederea dezvoltării SERT pentru a suporta serverele c.c., astfel încât computerele-server c.c. să poată fi luate în considerare pentru certificare în versiunea 3.0.

8.4.

Includerea altor arhitecturi de sistem: EPA și Comisia Europeană încurajează producătorii să colaboreze cu SPEC în vederea dezvoltării SERT pentru a suporta arhitecturi pe care nu le suportă în prezent, dar care reprezintă o parte considerabilă din piața computerelor-server. EPA și Comisia Europeană vor lua în considerare orice arhitectură care este suportată de SERT înainte de elaborarea versiunii 3.0.

8.5.

Eliminarea sumatorului pentru sursele de alimentare redundante suplimentare: EPA și Comisia Europeană sunt la curent cu tehnologia care permite ca sursele de alimentare redundante să fie menținute în modul de veghe și să fie activate numai atunci când sunt necesare. EPA și Comisia Europeană încurajează adoptarea acestei tehnologii în cadrul computerelor-server și va investiga dacă sumatorul actual pentru sursele de alimentare redundante suplimentare este în continuare necesar și în versiunea 3.0.

8.6.

Cerințe privind acceleratoarele de procesare auxiliare (APA): EPA și Comisia Europeană intenționează să reexamineze și, posibil, să extindă cerințele privind APA în versiunea 3.0, pe baza datelor privind APA colectate de la elaborarea versiunii 2.0, precum și a potențialei încorporări a evaluării APA în SERT.

8.7.

Cerințe privind testele și rapoartele termice: EPA și Comisia Europeană intenționează să reevalueze cerințele actuale privind testarea și raportarea temperaturii pentru a maximiza valoarea datelor colectate pentru producători, precum și pentru operatorii centrelor de date.

Apendicele A

Exemple de calcule

1.   Cerințe privind consumul de putere în starea inactivă

În vederea determinării cerinței maxime privind consumul de putere în starea inactivă pentru certificarea ENERGY STAR, se determină nivelul de bază al stării inactive din tabelul 3 și se adaugă apoi toleranțele privind puterea din tabelul 4 (care figurează în secțiunea 3.6 a prezentelor criterii de eligibilitate). Mai jos este prezentat un exemplu:

Exemplu: un computer-server standard cu un singur procesor, cu 8 GB de memorie, două unități de hard disk și două dispozitive de intrare/ieșire (primul cu două porturi de 1 Gbit și al doilea cu șase porturi de 1 Gbit).

1.1.

Toleranța de bază:

(a)

se stabilește toleranța de bază în starea inactivă din tabelul 3, prezentat mai jos.

(b)

Serverul folosit ca exemplu este evaluat ca făcând parte din categoria A și ar putea consuma cel mult 47,0 wați în starea inactivă pentru a obține eticheta ENERGY STAR.

Categorie

Număr de procesoare instalate

(nr. de P)

Server gestionat

Toleranța de bază privind consumul de putere în starea inactivă

(W)

A

1

nu

47,0

B

1

da

57,0

C

2

nu

92,0

D

2

da

142,0

Rezilient

2

da

205,0

1.2.

Toleranțele suplimentare privind consumul de putere în starea inactivă: se calculează toleranțele suplimentare în starea inactivă pentru componentele suplimentare pe baza tabelului 4, prezentat mai jos.

Caracteristica de sistem

Se aplică la

Toleranța suplimentară privind consumul de putere în starea inactivă

Surse de alimentare suplimentare

Surse de alimentare instalate în mod explicit pentru redundanța alimentării cu putere

20,0 de wați per sursă de alimentare

Unități de hard disk (inclusiv unități de tip solid state)

Toate unitățile de hard disk instalate

8,0 wați per hard disk

Memorie suplimentară

Memoria instalată mai mare de 4 GB

0,75 wați per GB

Canal DDR bufferat suplimentar

Mai mult de 8 canale DDR bufferate instalate

(doar serverele reziliente)

4,0 wați per canal DDR bufferat

Dispozitive de intrare/ieșire suplimentare (viteza unei singure conexiuni rotunjită la cel mai apropiat Gbit)

Dispozitive instalate – mai mult de două porturi de 1 Gbit, Ethernet integrat

< 1 Gbit: nicio toleranță

= 1 Gbit: 2,0 wați/port activ

> 1 Gbit și < 10 Gbit: 4,0 wați/port activ

≥ 10 Gbit: 8,0 wați/port activ

(a)

Serverul folosit ca exemplu are două unități de hard disk. Prin urmare, acesta este prevăzut cu o toleranță suplimentară de 16,0 wați pentru fiecare unitate de hard disk (2 HDD × 8,0 wați).

(b)

Serverul folosit ca exemplu are 4 GB în plus față de configurația de bază. Prin urmare, acesta este prevăzut cu o toleranță suplimentară de 3,0 wați pentru memorie (4 GB supl. × 0,75 wați/GB).

(c)

Serverul folosit ca exemplu are un card de intrare/ieșire care nu se califică pentru un sumator: primul dispozitiv are doar două porturi Ethernet și nu depășește pragul de două porturi. Al doilea dispozitiv al său se califică pentru un sumator: serverul este prevăzut cu o toleranță suplimentară de 12,0 wați pentru dispozitivul respectiv (șase porturi de 1 Gbit × 2,0 wați/port activ).

1.3.

Se calculează toleranța finală în starea inactivă prin adunarea toleranței de bază cu toleranțele suplimentare privind consumul de putere. Se preconizează că sistemul folosit ca exemplu ar trebui să consume cel mult 78,0 wați în starea inactivă pentru a obține certificarea (47,0 W + 16,0 W + 3,0 W + 12,0 W).

2.   Toleranța suplimentară în starea inactivă – surse de alimentare

Următoarele exemple ilustrează toleranțele suplimentare privind consumul de putere în starea inactivă pentru sursele de alimentare suplimentare:

2.1.

Dacă un computer-server necesită două surse de alimentare pentru a funcționa, iar configurația include trei surse de alimentare instalate, serverul ar primi o toleranță suplimentară de 20,0 de wați privind consumul de putere în starea inactivă.

2.2.

Dacă același server a fost în schimb expediat cu patru surse de alimentare instalate, el ar primi o toleranță suplimentară de privind consumul de putere în starea inactivă de 40,0 de wați.

3.   Toleranță suplimentară în starea inactivă – canal DDR bufferat suplimentar

Următoarele exemple ilustrează toleranțele suplimentare privind consumul de putere în starea inactivă pentru canalele DDR bufferate suplimentare:

3.1.

Dacă un computer-server rezilient este expediat cu șase canale DDR bufferate instalate, serverul nu ar primi o toleranță suplimentară privind consumul de putere în starea inactivă.

3.2.

Dacă același server rezilient a fost în schimb expediat cu 16 canale DDR bufferate instalate, el ar primi o toleranță suplimentară privind consumul de putere în starea inactivă de 32,0 de wați (primele 8 canale = nicio toleranță suplimentară, al doilea grup de 8 canale = 4,0 wați × 8 canale DDR bufferate).

Apendicele B

Identificarea clasei serverelor reziliente

1.

Scalabilitatea și caracteristicile RAS ale procesorului – trebuie reunite toate caracteristicile următoare:

1.1.

Caracteristicile RAS ale procesorului: procesorul trebuie să dispună de capacitatea de a detecta, de a corecta și de a izola erorile de date, astfel cum descriu toate punctele următoare:

(a)

detectarea erorilor în memorii cache de nivel 1, în directoare și în bufferele de traducere a adreselor utilizând protecția prin paritate;

(b)

corectarea erorilor de un singur bit (sau mai mult) utilizând ECC în memoriile cache care ar putea conține date modificate. Datele corectate sunt livrate destinatarului [și anume, corectarea erorilor nu este utilizată numai pentru curățarea în fundal (background scrubbing)];

(c)

redresarea și izolarea erorilor 1. prin reîncercarea și recuperarea la nivelul punctului de control al procesorului; 2. prin indicarea contaminării datelor (data poisoning) (marcare) și propagare; sau 3. prin ambele. Mecanismele notifică OS sau hipervizorul să izoleze eroarea în cadrul unui proces sau al unei partiții, reducând astfel necesitatea de a reinițializa sistemul; și

(d)

1. capacitatea de acțiuni autonome de reducere a erorilor în cadrul dimensiunii hardware a procesorului, precum dezactivarea părților afectate ale unei memorii cache; 2. sprijin pentru analiza de previzionare a defecțiunilor prin notificarea OS-ului, a hipervizorului sau a procesorului de serviciu cu privire la locul și/sau la cauza principală a erorilor; ori 3. ambele.

1.2.

Tehnologia de procesor utilizată în serverele reziliente și scalabile este concepută pentru a oferi capacități și funcționalități suplimentare fără chipseturi suplimentare, ceea ce le permite să fie concepute ca sisteme cu 4 sau mai multe socluri de procesor. Procesoarele au o infrastructură suplimentară pentru a accepta magistrale de procesor integrate suplimentare, în vederea satisfacerii solicitărilor unor sisteme mai mari.

1.3.

Serverul prezintă interfețe de intrare/ieșire cu o lățime de bandă mare pentru conectarea la dispozitive de extindere de intrare/ieșire externe sau la dispozitive de intrare/ieșire la distanță fără a reduce numărul de socluri de procesor care pot fi interconectate. Acestea pot fi interfețe patentate sau interfețe standard precum PCIe. Controlerul de intrare/ieșire de înaltă performanță necesar pentru a permite aceste sloturi poate fi integrat în soclul procesorului principal sau pe placa de bază.

2.

Scalabilitatea și caracteristicile RAS ale memoriei – trebuie reunite toate capacitățile și caracteristicile următoare:

(a)

detectarea și redresarea erorilor de memorie prin ECC extins;

(b)

în modulele DIMM × 4, redresarea în urma defectării a două cipuri adiacente de pe același rând;

(c)

migrarea memoriei: memoria defectă poate fi eliberată în mod proactiv, iar datele pot fi migrate către memoria disponibilă. Aceasta se poate realiza la nivelul de granularitate a DIMM-urilor sau a blocurilor de memorie logice. Alternativ, memoria poate fi de asemenea duplicată;

(d)

utilizarea bufferelor de memorie pentru conectarea unor legături procesor-memorie de mai mare viteză către DIMM-urile conectate la canale DDR cu viteză mai mică. Bufferul de memorie poate fi un cip de buffer separat, autonom, care este integrat în placa de bază sau în carduri de memorie speciale. Utilizarea cipurilor de buffer este necesară pentru extinderea sprijinului pentru DIMM; ele permit o capacitate de memorie mai mare, datorită faptului că permit DIMM-uri de capacitate mai mare, mai multe sloturi de DIMM per canal de memorie și o lățime de bandă pentru memorie mai mare per canal de memorie decât DIMM-urile conectate direct. Modulele de memorie pot fi de asemenea concepute special, având bufferele de memorie și cipurile DRAM integrate pe același card;

(e)

utilizarea de legături reziliente între procesoare și bufferele de memorie, cu mecanisme pentru redresarea în urma unor erori tranzitorii în cadrul legăturii; și

(f)

existența unor culoare de rezervă în cadrul legăturilor procesor-memorie. Sunt disponibile unul sau mai multe culoare de rezervă, pentru comutarea pe alt culoar în caz de eroare permanentă.

3.

Caracteristicile RAS ale sursei de alimentare: toate sursele de alimentare instalate sau expediate cu serverul trebuie să fie redundante și să poată fi întreținute la cald. Componentele redundante și reparabile pot fi de asemenea găzduite în cadrul unei singure surse de alimentare fizice, dar trebuie să poată fi reparate fără a fi necesară întreruperea alimentării sistemului. Trebuie să existe capacități care să permită funcționarea sistemului în regim de avarie atunci când capacitatea de alimentare cu putere este redusă din cauza unor defecțiuni ale surselor de alimentare sau a pierderii puterii de intrare.

4.

Caracteristici RAS ale componentelor termice și de răcire: toate componentele de răcire active, precum ventilatoarele sau componentele de răcire pe bază de apă, trebuie să fie redundante și să poată fi întreținute la cald. Complexul de procesor trebuie să dispună de mecanisme care să îi permită să fie reglat în cazul unei urgențe de ordin termic. Trebuie să existe capacități care să permită funcționarea sistemului în regim de avarie atunci când se detectează urgențe de ordin termic la nivelul componentelor sistemului.

5.

Reziliența sistemului – serverul trebuie să prezinte nu mai puțin de șase dintre următoarele caracteristici:

(a)

să permită controleri de stocare redundanți sau căi redundante către medii de stocare externe;

(b)

procesoare de serviciu redundante;

(c)

etaje ale regulatorului c.c.-c.c. redundant după ieșirile sursei de alimentare;

(d)

hardware-ul serverului permite eliberarea procesoarelor în timp ce lucrează;

(e)

adaptoarele de intrare/ieșire sau unitățile de hard disk sunt înlocuibile la cald;

(f)

permite reîncercarea, de la un capăt la celălalt (end-to-end), în caz de eroare pe magistrală, a interconexiunilor procesor-memorie sau procesor-procesor;

(g)

permite extensia/retragerea online a resurselor hardware fără a fi necesară reinițializarea sistemului de operare (caracteristici «la cerere»);

(h)

migrarea soclului de procesor: cu asistența OS și/sau a hipervizorului, sarcinile care se execută pe un soclu de procesor pot fi migrate spre un alt soclu de procesor fără a fi necesară reinițializarea sistemului;

(i)

funcția de curățare în fundal sau de supraveghere a memoriei este activată în vederea detectării și a corectării proactive a erorilor, pentru a reduce probabilitatea apariției unor erori care nu pot fi corectate; și

(j)

reziliența mediilor de stocare interne: sistemele reziliente dispun de o formă de soft RAID în configurația de bază, fie prin intermediul plăcii de bază, fie printr-un slot special pentru un card de controler RAID, pentru a sprijini unitățile de disc interne ale serverului.

6.

Scalabilitatea sistemului – serverul trebuie să prezinte toate caracteristicile următoare:

(a)

capacitate de memorie mai mare: >=8 porturi de module DIMM DDR3 sau DDR4 per soclu, cu legături reziliente între soclul de procesor și bufferele de memorie; și

(b)

o capacitate mai mare de extensie pentru intrare/ieșire: o infrastructură de intrare/ieșire de bază mai mare; permite un număr mai mare de sloturi de intrare/ieșire. Oferă cel puțin 32 de culoare dedicate PCIe Gen 2 sau o lățime de bandă de intrare/ieșire echivalentă, cu cel puțin un slot x16 sau altă interfață specială pentru PCIe extern, o interfață de intrare/ieșire patentată sau o altă interfață de intrare/ieșire standard.

Apendicele C

Metoda de testare

1.   Prezentare generală

Următoarea metodă de testare trebuie utilizată pentru determinarea conformității cu cerințele specificației ENERGY STAR pentru computere-servere și atunci când se obțin date de testare pentru raportarea, în fișa de date ENERGY STAR privind puterea și performanța, a consumului de putere în starea inactivă și în starea activă.

2.   Aplicabilitate

Următoarea metodă de testare se aplică tuturor produselor eligibile pentru certificare în temeiul specificației ENERGY STAR pentru computere-servere.

3.   Definiții

Sub rezerva unor dispoziții contrare, toți termenii utilizați în prezentul document sunt conformi cu definițiile din specificația de produs ENERGY STAR pentru computere-servere.

4.   Pregătirea testului

4.1.

Putere de intrare: puterea de intrare trebuie să fie cea specificată în tabelul 6 și în tabelul 7. Frecvența puterii de intrare trebuie să fie cea specificată în tabelul 8.

Tabelul 6

Cerințe privind puterea de intrare pentru produsele cu o putere nominală înscrisă pe plăcuța indicatoare mai mică sau egală cu 1 500 de wați (W)

Tip de produs

Tensiunea de alimentare

Toleranță tensiune

Distorsiune armonică totală maximă

Servere cu surse de alimentare de curent alternativ (c.a.)-curent continuu (c.c.) cu o singură ieșire

230 volți (V) c.a. sau 115 V c.a. (11)

+/– 1,0 %

2,0 %

Servere cu surse de alimentare c.a.-c.c. cu mai multe ieșiri

230 V c.a. sau 115 V c.a. (11)

Condiții de testare opționale pentru c.a.-c.c. (piața japoneză)

100 V c.a.

Servere trifazate (piața nord-americană)

208 V c.a.

Servere trifazate (piața europeană)

400 V c.a.


Tabelul 7

Cerințe privind puterea de intrare pentru produsele cu o putere nominală înscrisă pe plăcuța indicatoare mai mare de 1 500 W

Tip de produs

Tensiunea de alimentare

Toleranță tensiune

Distorsiune armonică totală maximă

Servere cu surse de alimentare c.a.-c.c. cu o singură ieșire

230 V c.a. sau 115 V c.a. (11)

+/– 4,0 %

5,0 %

Servere cu surse de alimentare c.a.-c.c. cu mai multe ieșiri

230 V c.a. sau 115 V c.a. (11)

Condiții de testare opționale pentru c.a.-c.c. (piața japoneză)

100 V c.a.

Servere trifazate

(piața nord-americană)

208 V c.a.

Servere trifazate (piața europeană)

400 V c.a.

Tabelul 8

Cerințe privind frecvența de intrare pentru toate produsele

Tensiunea de alimentare

Frecvența

Toleranță frecvență

100 V c.a.

50 herți (Hz) sau 60 Hz

± 1,0 %

115 V c.a.

60 Hz

230 V c.a.

50 Hz sau 60 Hz

Trifazată

(piața nord-americană)

60 Hz

Trifazată

(piața europeană)

50 Hz

4.2.

Temperatura ambientală: temperatura ambientală trebuie să fie de 25 ± 5 °C.

4.3.

Umiditatea relativă: umiditatea relativă trebuie să fie între 15 % și 80 %.

4.4.

Analizorul de putere: analizorul de putere trebuie să raporteze rădăcina pătrată medie (RMS) reală a puterii și cel puțin două din următoarele mărimi fizice: tensiunea, curentul și factorul de putere. Analizorii de putere trebuie să prezinte următoarele atribute:

(a)

conformitate: analizorul de putere trebuie selectat din lista dispozitivelor de măsurare a puterii specificată în documentul de concepție al Instrumentului de clasificare a eficienței serverelor (SERT)TM  (12) 1.0.0 (13);

(b)

calibrare: analizorul trebuie să fi fost calibrat în termen de un an de la data testului, pe baza unui standard care ține de Institutul național de știință și tehnologie din SUA (National Institute of Science and Technology) sau de un institut național de metrologie echivalent din alte țări;

(c)

factor de creastă: un factor de creastă al curentului disponibil de cel puțin 3 la valoarea sa de gamă nominală. Pentru analizoare care nu precizează factorul de creastă al curentului, analizorul trebuie să fie capabil să măsoare un vârf de intensitate a curentului de cel puțin 3 ori mai mare decât intensitatea maximă măsurată în timpul oricărui eșantion de o secundă;

(d)

răspunsul în frecvență minim: 3,0 kHz.

(e)

rezoluția minimă:

1.

0,01 W pentru valori de măsurare de sub 10 W;

2.

0,1 W pentru valori de măsurare între 10 W și 100 W; și

3.

1,0 W pentru valori de măsurare de peste 100 W;

(f)

înregistrarea datelor: rata de lectură permisă de analizor trebuie să fie de cel puțin un set de măsurători pe secundă, unde «set» este definit ca o măsurătoare a puterii, în wați. Intervalul de calculare a mediei datelor al analizorului trebuie să fie egal cu intervalul de lectură. Intervalul de calculare a mediei datelor este definit ca fiind perioada de timp pe parcursul căreia se face media tuturor eșantioanelor colectate de componentele electronice de eșantionare de mare viteză ale analizorului, pentru a da setul de măsurători;

(g)

precizia de măsurare: măsurătorile de putere trebuie raportate de analizor cu o precizie generală de 1 % sau mai mare pentru toate valorile de putere măsurate.

4.5.

Senzorul de temperatură: senzorul de temperatură trebuie să prezinte următoarele atribute:

(a)

conformitate: senzorul de temperatură trebuie selectat din lista dispozitivelor de măsurare a temperaturii specificate în documentul de concepție al SERT 1.0.0;

(b)

înregistrarea datelor: senzorul trebuie să aibă o rată minimă de lectură de 4 eșantioane pe minut;

(c)

precizia de măsurare: temperatura trebuie măsurată la maximum 50 mm în fața intrării principale de aer («în fața vântului») a unității supuse testării (UUT) și raportate de senzor cu o precizie generală de ± 0,5 °C sau mai mare.

4.6.

Instrumentul de testare privind starea activă: SERT 1.0.0, pus la dispoziție de Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC) (14).

4.7.

Sistemul-controler: sistemul-controler poate fi un server, un computer de birou sau un laptop și se folosește pentru a înregistra datele de temperatură și de putere.

(a)

Analizorul de putere și senzorul de temperatură trebuie să fie conectate la sistemul-controler.

(b)

Sistemul-controler și UUT trebuie să fie conectate între ele printr-un comutator de rețea Ethernet.

4.8.

Cerințe generale SERT: orice cerințe suplimentare menționate în orice document de sprijin SPEC sau SERT 1.0.0 trebuie urmate, cu excepția cazului în care se prevede altceva în prezenta metodă de testare. Documentele de sprijin de la SPEC includ:

(a)

Metodologia SPEC privind puterea și performanța

(b)

Ghidul SPEC pentru pregătirea măsurătorilor de putere

(c)

Documentul de concepție al SPEC privind PTDaemon

(d)

Documentul de concepție SERT

(e)

Regulile SERT de funcționare și de raportare

(f)

Ghidul utilizatorului SERT

(g)

Opțiunile JVM ale SERT

(h)

Câmpurile din fișierul de rezultate SERT

5.   Realizarea testului

5.1.   Configurarea testului

Pentru computerele-servere suspuse testării, trebuie testate și raportate puterea și eficiența. Testarea se realizează după cum urmează:

5.1.1.

În configurația din fabrică: produsele trebuie testate în configurația lor «din fabrică», care include atât configurația hardware, cât și setările sistemului, cu excepția cazului în care se prevede altceva în prezenta metodă de testare. Dacă este cazul, trebuie restabilită configurația implicită a tuturor opțiunilor software.

5.1.2.

Locul măsurătorii: toate măsurătorile de putere trebuie realizate într-un punct situat între sursa de alimentare c.a. și UUT. Între wattmetru și UUT nu poate fi conectată nicio sursă de alimentare neîntreruptibilă (UPS). Wattmetrul trebuie să rămână instalat până când sunt înregistrate integral toate datele privind consumul de putere în starea inactivă și în starea activă. Atunci când se testează un sistem cu lame, puterea trebuie măsurată la intrarea în șasiul pentru lame (și anume la sursele de alimentare care transformă puterea de distribuție a centrului de date în puterea de distribuție a șasiului).

5.1.3.

Debitul de aer: este interzisă direcționarea intenționată a aerului în vecinătatea echipamentului măsurat într-un mod care nu ar corespunde practicilor normale din centrul de date.

5.1.4.

Sursele de alimentare: toate sursele de alimentare trebuie să fie conectate și operaționale.

UUT-uri cu mai multe surse de alimentare: toate sursele de alimentare trebuie să fie conectate la sursa de alimentare cu curent alternativ și operaționale în timpul testării. Dacă este necesar, poate fi utilizată o unitate de distribuție a puterii (Power Distribution Unit – PDU) pentru conectarea surselor de alimentare multiple la o singură sursă. Dacă se utilizează un PDU, orice consum de putere suplimentar al PDU trebuie inclus în măsurătorile de putere ale UUT. La testarea serverelor-lamă în configurații cu șasiul pe jumătate ocupat, sursele de alimentare aferente domeniilor de putere neocupate pot fi deconectate [a se vedea secțiunea 5.2.4 litera (b) pentru informații suplimentare].

5.1.5.

Sistemul de operare și gestionarea consumului de putere: trebuie să fie instalat sistemul de operare din fabrică sau un sistem de operare reprezentativ. Produsele care sunt expediate fără sisteme de operare trebuie testate cu orice sistem de operare compatibil instalat. Pentru toate testele, tehnicile de gestionare a consumului de putere și/sau caracteristicile de economisire a puterii trebuie lăsate în configurația din fabrică. Orice caracteristici de economisire a puterii care necesită prezența unui sistem de operare [adică cele care nu sunt controlate în mod explicit de sistemul de bază de intrare/ieșire (BIOS) sau de controlerul de gestionare] trebuie testate utilizând numai acele caracteristici de gestionare a consumului de putere care sunt activate de sistemul de operare în mod implicit.

5.1.6.

Stocare: produsele trebuie testate pentru certificare cu cel puțin o unitate de hard disk (HDD) sau o unitate de tip solid state (SSD) instalată. Produsele care nu includ unități de hard disk (HDD sau SSD) preinstalate trebuie testate folosind o configurație de stocare utilizată într-un model identic destinat vânzării care include unități de hard disk preinstalate. Produsele care nu permit instalarea de unități de hard disk (HDD sau SSD) ci, în schimb, se bazează exclusiv pe soluții de stocare externe (de exemplu o rețea de zone de stocare) trebuie testată utilizând soluții de stocare externe.

5.1.7.

Sistem cu lame și servere cu două noduri sau multinod: un sistem cu lame sau un server cu două noduri ori multinod trebuie să aibă aceeași configurație pentru fiecare nod sau fiecare server-lamă, inclusiv toate componentele de hardware și setările de gestionare a puterii/software. Aceste sisteme trebuie de asemenea măsurate într-un mod care să asigure faptul că wattmetrul captează, pe parcursul întregului test, toată puterea aferentă tuturor nodurilor/serverelor-lamă testate.

5.1.8.

Șasiul pentru lame: șasiul pentru lame trebuie să aibă, cel puțin, capacități de alimentare, de răcire și de conectare în rețea pentru toate serverele-lamă. Șasiul trebuie ocupat în conformitate cu secțiunea 5.2.4. Toate măsurătorile de putere pentru sistemele cu lame trebuie realizate la intrarea în șasiu.

5.1.9.

Setările de sistem ale BIOS și ale UUT: toate setările BIOS trebuie să rămână în configurația din fabrică, cu excepția cazului în care se prevede altceva în metoda de testare.

5.1.10.

Conexiunea de rețea și de intrare/ieșire: UUT trebuie să aibă cel puțin un port conectat la un comutator de rețea Ethernet. Comutatorul trebuie să fie capabilă să suporte viteza nominală de conexiune la rețea a UUT cea mai mare și cea mai mică. Conexiunea de rețea trebuie să fie activă în cursul tuturor testelor dar, deși legătura trebuie să fie pregătită și în măsură să transmită pachete, nu este necesar ca prin legătură să circule niciun trafic specific în timpul testării. În scopul testării, trebuie să se asigure că UUT oferă cel puțin un port Ethernet (folosind un singur card de tip «add-in» doar dacă nu există capacități Ethernet integrate).

5.1.11.

Conexiuni Ethernet: produsele expediate cu capacitatea de a realiza conexiuni la Ethernet eficient din punct de vedere energetic (conforme cu IEEE 802.3az) trebuie conectate în timpul testării numai la echipamente de rețea conforme cu Ethernet eficient din punct de vedere energetic. Trebuie luate măsurile adecvate pentru a activa caracteristicile EEE la ambele capete ale legăturii în rețea pe parcursul tuturor testelor.

5.2.   Pregătirea UUT

5.2.1.

UUT trebuie să fie testată cu soclurile de procesor ocupate conform celor specificate în secțiunea 6.1.2 a criteriilor de eligibilitate ENERGY STAR versiunea 2.0.

5.2.2.

Instalarea UUT într-un loc sau într-un rack de testare. UUT nu trebuie să fie deplasată fizic înainte de încheierea testării.

5.2.3.

Dacă UUT este un sistem multinod, UUT trebuie testată pentru consumul de putere per nod în configurația cu șasiul complet ocupat. Toate serverele multinod instalate în șasiu trebuie să fie identice, având aceeași configurație.

5.2.4.

Dacă UUT este un sistem cu lame, UUT trebuie testată pentru consumul de putere per server-lamă în configurația cu șasiul pe jumătate ocupat, cu opțiunea suplimentară de a testa UUT în configurația cu șasiul complet ocupat. Pentru sistemele cu lame, șasiul trebuie ocupat după cum urmează:

(a)

Configurația cu servere-lamă individuale

Toate serverele-lamă instalate în șasiu trebuie să fie identice, având aceeași configurație (omogene).

(b)

Ocuparea pe jumătate a șasiului (obligatoriu)

1.

Se calculează numărul de servere-lamă necesare pentru a ocupa jumătate din numărul de sloturi de servere-lamă cu lățime simplă disponibile în șasiul pentru lame.

2.

În cazul șasiurilor pentru lame care au mai multe domenii de putere, se alege numărul de domenii de putere care se apropie cel mai mult de ocuparea a jumătate din șasiu. În cazul în care există două opțiuni care sunt la fel de apropiate de ocuparea a jumătate din șasiu, testul trebuie realizat cu domeniul sau combinația de domenii care utilizează un număr mai mare de servere-lamă.

Exemplul 1: un șasiu pentru lame dat poate primi până la șapte servere-lamă cu lățime simplă pe două domenii de putere. Unul dintre domeniile de putere permite trei servere-lamă, iar celălalt permite patru servere-lamă. În acest exemplu, domeniul de putere care permite patru servere-lamă ar fi ocupat complet în timpul testării, în timp ce celălalt domeniu de putere ar rămâne neocupat.

Exemplul 2: un șasiu pentru lame dat poate primi până la 16 servere-lamă cu lățime simplă pe patru domenii de putere. Fiecare dintre cele patru domenii de putere permite patru servere-lamă. În acest exemplu, două dintre domeniile de putere ar fi ocupate complet în timpul testării, în timp ce celelalte două domenii de putere ar rămâne neocupate.

3.

Trebuie respectate toate recomandările producătorului sau din manualul de utilizare cu privire la ocuparea parțială a șasiului, care ar putea include deconectarea unora dintre sursele de alimentare și a unora dintre ventilatoarele de răcire aferente domeniilor de putere neocupate.

4.

Dacă recomandările din manualul de utilizare nu sunt disponibile sau sunt incomplete, trebuie utilizate următoarele orientări:

(i)

se ocupă complet domeniile de putere;

(ii)

dacă este posibil, se deconectează sursele de alimentare și ventilatoarele de răcire aferente domeniilor de putere neocupate;

(iii)

se ocupă toate compartimentele goale cu panouri de obturare sau cu un mijloc echivalent de restricționare a fluxului de aer pe durata testării.

(c)

Ocuparea completă a șasiului (opțional)

Se ocupă toate compartimentele disponibile în cadrul șasiului. Toate sursele de alimentare și toate ventilatoarele de răcire trebuie să fie conectate. Se realizează toate testele necesare în cadrul procedurii de testare, astfel cum se specifică în secțiunea 6.

5.2.5.

Se conectează UUT la un comutator de rețea Ethernet (IEEE 802.3) activ. Conexiunea activă trebuie menținută pe toată durata testării, cu excepția intervalelor scurte de timp necesare pentru trecerea de la o viteză de legătură la alta.

5.2.6.

Sistemul-controler necesar pentru controlarea volumului de lucru al SERT, obținerea de date sau alte funcții de sprijin pentru testarea UUT trebuie să fie conectat la același comutator de rețea ca UUT și să îndeplinească toate celelalte cerințe de rețea ale UUT. Atât UUT, cât și sistemul-controler trebuie configurate să comunice prin intermediul rețelei.

5.2.7.

Se conectează wattmetrul la o sursă de tensiune c.a. setată la tensiunea și frecvența corespunzătoare pentru testare, astfel cum se specifică în secțiunea 4.

5.2.8.

Se conectează UUT la borna de măsurare a consumului de putere a wattmetrului, urmând orientările din secțiunea 5.1.2.

5.2.9.

Se conectează interfața de ieșire a datelor a wattmetrului și senzorul de temperatură la intrarea adecvată a sistemului-controler.

5.2.10.

Se verifică faptul că UUT este configurată conform configurației sale din fabrică.

5.2.11.

Se verifică faptul că sistemul-controler și UUT sunt conectate la aceeași rețea internă prin intermediul unui comutator de rețea Ethernet.

5.2.12.

Se utilizează o comandă ping normală pentru a verifica dacă sistemul-controler și UUT pot comunica între ele.

5.2.13.

Se instalează SERT 1.0.0 pe UUT și pe sistemul-controler, conform Ghidului utilizatorului SERT 1.0.0 (15).

6.   Proceduri de testare pentru toate produsele

6.1.   Testarea în starea inactivă

6.1.1.

Se pornește UUT, fie prin comutarea butonului de pornire, fie prin conectarea la rețeaua de energie electrică.

6.1.2.

Se pornește sistemul-controler.

6.1.3.

Se începe măsurarea timpului scurs.

6.1.4.

După un interval de 5-15 minute de la finalizarea inițializării sau a logării inițiale, se setează wattmetrul pentru a începe colectarea valorilor privind consumul de putere în starea inactivă, la un interval mai mare sau egal cu o lectură pe secundă.

6.1.5.

Se continuă colectarea valorilor privind consumul de putere în starea inactivă timp de 30 de minute. UUT trebuie menținută în starea inactivă în toată această perioadă și nu trebuie să intre în stări cu consum de putere redus și funcții limitate (de exemplu, modul de veghe sau de hibernare).

6.1.6.

Se înregistrează consumul mediu de putere în starea inactivă (medie aritmetică) în cursul perioadei de testare de 30 de minute.

6.1.7.

Atunci când se testează un sistem multinod sau cu lame, se procedează după cum urmează pentru a obține consumul de putere al unui singur nod sau al unui singur server-lamă:

(a)

se împarte consumul total de putere în starea inactivă măsurat, din secțiunea 6.1.6, la numărul de noduri/servere-lamă instalate pentru testare;

(b)

se înregistrează valorile totale și per nod/per server-lamă ale consumului de putere în starea inactivă calculate conform secțiunii 6.1.7 litera (a) pentru fiecare măsurătoare.

6.2.   Testarea în starea activă utilizând SERT

6.2.1.

Se reinițializează UUT.

6.2.2.

După un interval de 5-15 de la finalizarea inițializării sau a logării inițiale, se pornește SERT conform Ghidului utilizatorului SERT 1.0.0.

6.2.3.

Se urmează toate etapele prevăzute în Ghidul utilizatorului SERT 1.0.0 pentru a executa cu succes SERT.

6.2.4.

În timpul executării SERT sunt interzise optimizările sau intervențiile manuale asupra sistemului-controler, a UUT sau a mediului său intern și extern.

6.2.5.

Odată finalizată evaluarea SERT, se includ următoarele fișiere de ieșire în rezultatele totale ale testării:

(a)

Results.xml

(b)

Results.html

(c)

Results.txt

(d)

Toate fișierele results-chart.png (de exemplu, results-chart0.png, results-chart1.png etc.)

(e)

Results-details.html

(f)

Results-details.txt

(g)

Toate fișierele.png cu graficele aferente rezultatelor detaliate (de exemplu, results-details-chart0.png, results-details-chart1.png etc.)

IV.   SPECIFICAȚIE PRIVIND ECHIPAMENTELE DE PROCESARE A IMAGINII (VERSIUNEA 2.0)

1.   Definiții

1.1.

Tipuri de produs:

1.1.1.

Imprimantă: un produs a cărui funcție principală este de a genera ieșiri pe hârtie pe baza unei intrări electronice. O imprimantă poate primi informații de la computere cu utilizator unic, de la computere în rețea sau de la alte dispozitive de intrare (de exemplu aparate foto digitale). Prezenta definiție se referă la produsele comercializate ca imprimante și la imprimantele care pot fi adaptate pentru a corespunde definiției unui aparat multifuncțional.

1.1.2.

Scaner: un produs a cărui funcție principală este de a transforma originalele pe hârtie în imagini electronice care pot fi stocate, modificate, convertite sau transmise, în principal într-un mediu microinformatic. Prezenta definiție se referă la produsele comercializate ca scanere.

1.1.3.

Copiator: un produs a cărui funcție unică este de a produce copii pe hârtie plecând de la originale pe hârtie. Prezenta definiție se referă la produsele comercializate drept copiatoare și la copiatoarele digitale evolutive (upgradeable digital copiers – UDC).

1.1.4.

Fax: un produs ale cărui funcții principale sunt: 1. scanarea originalelor pe hârtie pentru transmiterea lor electronică spre unități aflate la distanță; și 2. primirea de transmisiuni electronice pentru transformarea în ieșiri pe hârtie. Un fax poate fi de asemenea capabil să producă duplicate pe hârtie. Transmiterea electronică se realizează, în principal, printr-o rețea de telefonie publică, dar se poate realiza și printr-o rețea informatică sau prin internet. Prezenta definiție se referă la produsele comercializate ca faxuri.

1.1.5.

Aparat multifuncțional: un produs care îndeplinește cel puțin două dintre funcțiile esențiale ale unei imprimante ori ale unui scaner, copiator sau fax Un aparat multifuncțional poate avea un factor de formă integrat fizic sau poate consta într-o combinație de componente integrate funcțional. Funcția de copiere a unui aparat multifuncțional este considerată a fi distinctă de funcția de copiere ocazională foaie cu foaie pe care o oferă uneori faxurile. Prezenta definiție se referă la produsele comercializate ca aparate multifuncționale și la «produsele multifuncționale».

1.1.6.

Duplicator digital: un produs vândut ca sistem de duplicare complet automat care utilizează metoda de duplicare cu șablon, cu o funcție de reproducere digitală a imaginii. Prezenta definiție se referă la produsele comercializate ca duplicatoare digitale.

1.1.7.

Mașină de francat: un produs a cărui funcție principală este de a franca expedierile poștale. Prezenta definiție se referă la produsele comercializate ca mașini de francat.

1.2.

Tehnologii de imprimare:

1.2.1.

Transfer termic direct (DT): o tehnologie de imprimare caracterizată prin arderea de puncte pe un suport de imprimare cretat care trece pe deasupra unui cap de imprimare termic. Produsele pentru transfer termic direct nu folosesc panglici.

1.2.2.

Sublimare (DS): o tehnologie de imprimare caracterizată prin depunerea (sublimarea) de cerneluri colorate pe un suport de imprimare, pe măsură ce elementele de încălzire primesc energie.

1.2.3.

Electrofotografică (EP): o tehnologie de imprimare caracterizată prin iluminarea unui fotoconductor într-un tipar reprezentând imaginea rezultantă dorită, prin intermediul unei surse de lumină, dezvoltarea imaginii cu particule de toner utilizând imaginea latentă de pe fotoconductor pentru a defini prezența sau absența tonerului într-un anumit loc, transferul tonerului pe suportul de imprimare final și fuzionare pentru ca rezultatul să fie durabil. În scopul prezentei specificații, produsele electrofotografice color oferă în mod simultan trei sau mai multe culori de toner unice, în timp ce produsele electrofotografice monocrome oferă simultan una sau două culori de toner unice. Prezenta definiție include tehnologiile de iluminare laser, cu diode electroluminiscente (LED) și ale ecranelor cu cristale lichide (LCD).

1.2.4.

Prin impact: o tehnologie de imprimare caracterizată prin formarea imaginii rezultante dorite prin transferarea colorantului de pe o «panglică» pe suportul de imprimare printr-un proces de lovire mecanică. Prezenta definiție include imprimarea cu puncte (Dot Formed Impact) și imprimarea cu formă completă (Fully-Formed Impact).

1.2.5.

Cu jet de cerneală (IJ): o tehnologie de imprimare caracterizată prin depunerea de picături de colorant direct pe suportul de imprimare, ca o matriță. În scopul prezentei specificații, produsele cu jet de cerneală color oferă doi sau mai mulți coloranți unici simultan, în timp ce produsele cu jet de cerneală monocrom oferă câte un colorant. Prezenta definiție include imprimarea cu jet de cerneală piezoelectrică, sublimarea cu jet de cerneală și imprimarea cu jet de cerneală termică. Prezenta definiție nu include imprimarea cu jet de cerneală de înaltă performanță.

1.2.6.

Cu jet de cerneală de înaltă performanță: o tehnologie de imprimare cu jet de cerneală care cuprinde șiruri de duze pe întreaga lățime a unei pagini și/sau care are capacitatea de a usca cerneala pe suportul de imprimare prin intermediul unor mecanisme suplimentare de încălzire a suportului de imprimare. Produsele de imprimarea cu jet de cerneală de înaltă performanță sunt utilizate în aplicații comerciale deservite de obicei de produse de imprimare electrofotografică.

1.2.7.

Cu cerneală solidă (SI): o tehnologie de imprimare caracterizată de o cerneală care este solidă la temperatura camerei și devine lichidă atunci când este încălzită la temperatura de imprimare. Prezenta definiție include atât transferul direct, cât și transferul offset cu ajutorul unei curele sau al unui tambur intermediar.

1.2.8.

Cu șablon: o tehnologie de imprimare caracterizată prin transferul de imagini pe suportul de imprimare pe baza unui șablon montat în jurul unui tambur cerneluit.

1.2.9.

Transfer termic (TT): o tehnologie de imprimare caracterizată prin depunerea de picături de coloranți solizi (în general ceruri colorate) în stare topită/fluidă direct pe suportul de imprimare, ca o matriță. Diferența față de imprimarea cu jet de cerneală constă în faptul că, la imprimarea prin transfer termic, cerneala este în stare solidă la temperatură camerei și devine fluidă prin încălzire.

1.3.

Moduri de funcționare:

1.3.1.

Modul pornit:

(a)

Starea activă: stare de consum în care un produs este conectat la o sursă de alimentare și produce în mod activ ieșiri, efectuând de asemenea oricare dintre celelalte funcțiile principale ale sale.

(b)

Starea «gata de lucru»: stare de consum în care un produs nu produce ieșiri, este în starea de funcționare, nu a trecut încă în niciun mod cu consum redus de putere și este gata să intre în starea activă într-un interval foarte scurt de timp. Toate caracteristicile produsului pot fi activate în această stare, iar produsul poate reveni la starea activă răspunzând la orice stimuli potențial, inclusiv la stimuli electrici externi (de exemplu, un stimul provenind din rețea, un apel de fax sau o comandă la distanță) și la intervenții fizice directe (de exemplu, acționarea unui comutator sau a unui buton fizic).

1.3.2.

Modul oprit: starea de consum în care intră produsul atunci când a fost oprit manual sau automat, dar este conectat în continuare la rețeaua de energie electrică. Produsul iese din acest mod atunci când este stimulat de o intrare, precum un comutator de pornire/oprire manual sau un cronometru, care aduce unitatea în starea «gata de lucru». Atunci când această stare rezultă în urma unei intervenții manuale a utilizatorului, se vorbește în general de oprire manuală; atunci când aceasta rezultă în urma unui stimul automat sau predeterminat (de exemplu, scurgerea unui interval stabilit sau cronometru), se vorbește deseori de auto-oprire ( (16)).

1.3.3.

Modul de veghe: o stare cu consum de putere redus în care un produs intră fie în mod automat după o perioadă de inactivitate (cu alte cuvinte, intervalul implicit), fie ca reacție la o acțiune manuală a utilizatorului (de exemplu, la o anumită oră, ca reacție la acționarea de către utilizator a unui comutator sau a unui buton fizic), fie ca reacție la stimuli electrici externi (de exemplu, un stimul provenind din rețea, un apel de fax, o comandă la distanță). Pentru produsele evaluate conform metodei de testare TEC, modul de veghe permite funcționarea tuturor caracteristicilor produsului (inclusiv menținerea conectivității în rețea), deși cu o posibilă întârziere în ceea ce privește trecerea în starea activă. Pentru produsele evaluate conform metodei de testare OM, modul de veghe permite funcționarea unei singure interfețe de rețea active, precum și a unei conexiuni fax, dacă este cazul, deși cu o posibilă întârziere în ceea ce privește trecerea în starea activă.

1.3.4.

Modul de așteptare (standby): starea cu cel mai mic consum de putere care nu poate fi oprită (influențată) de utilizator și care poate dura un timp nedefinit atunci când produsul este conectat la sursa principală de alimentare cu energie electrică și utilizat în conformitate cu instrucțiunile producătorului ( (17)). Modul de așteptare este starea cu consumul cel mai mic de putere a produsului. În cazul produselor de procesare a imaginii reglementate de prezenta specificație, modul de așteptare corespunde în general modului oprit, dar poate să corespundă și stării «gata de lucru» sau modului de veghe. Un produs nu poate ieși din modul de așteptare și ajunge într-un mod cu consum de putere redus, cu excepția cazului în care este deconectat fizic de la sursa principală de alimentare cu energie electrică printr-o intervenție manuală.

1.4.

Formate:

1.4.1.

Format mare: produse concepute pentru suporturi de imprimare A2 și mai mari, inclusiv cele concepute pentru a permite suporturi continue cu o lățime mai mare sau egală cu 406 mm. Produsele de format mare ar putea avea de asemenea și capacitatea de a imprima pe suporturi de format standard sau mic.

1.4.2.

Format standard: produse concepute pentru suporturi de dimensiuni standard (de exemplu, Letter, Legal, Ledger, A3, A4 și B4), inclusiv cele concepute pentru a permite suporturi continue cu lățimea între 210 mm și 406 mm. Produsele de format standard ar putea de asemenea avea și capacitatea de a imprima pe suporturi de format mic.

Capabile de A3: produse de format standard cu o lățime a traseului hârtiei mai mare sau egală cu 275 mm.

1.4.3.

Format mic: produse concepute pentru suporturi de dimensiuni mai mici decât cele definite ca standard (de exemplu, A6, 4″ × 6″, microfilm), inclusiv cele concepute să permită suporturi continue cu lățimea de sub 210 mm.

1.4.4.

Imprimare pe suport continuu: produse care nu utilizează un format de suport cu foi separate și care sunt concepute pentru aplicații precum imprimarea codurilor de bare, a etichetelor, a chitanțelor, a bannerelor și a desenelor tehnice. Produsele care imprimă pe suport continuu pot fi de format mic, standard sau mare.

1.5.

Termeni suplimentari:

1.5.1.

Imprimare față-verso automată: capacitatea unui copiator, a unui fax, a unui aparat multifuncțional sau a unei imprimante de a produce imagini pe ambele fețe ale unui suport de imprimare, fără a fi necesară manipularea manuală ca pas intermediar. Se consideră că un produs oferă funcția de imprimare automată față-verso doar dacă toate accesoriile necesare pentru a produce imprimarea față-verso sunt incluse împreună cu produsul în momentul expedierii.

1.5.2.

Conexiune de date: o conexiune care permite schimbul de informații între echipamentul de procesare a imaginii și un mediu de stocare sau un dispozitiv alimentat extern.

1.5.3.

Interval implicit: durata de timp stabilită de producător, înainte de expediere, care determină momentul când produsul va intra într-un mod cu consum de putere redus (de exemplu, modul de veghe, modul de auto-oprire) după îndeplinirea funcției sale primare.

1.5.4.

Panou frontal digital (Digital Front-End – DFE): un server integrat funcțional care găzduiește alte computere și aplicații și care acționează ca interfață pentru echipamentul de procesare a imaginii. Un DFE îmbogățește funcțiile echipamentului de procesare a imaginii.

(a)

Un DFE oferă cel puțin trei dintre următoarele caracteristici avansate:

1.

conectivitate în rețea în diverse medii;

2.

funcție de cutie poștală electronică;

3.

gestionarea comenzilor în așteptare;

4.

gestionarea aparatului (de exemplu, scoaterea echipamentului de procesare a imaginii dintr-un mod cu consum de putere redus);

5.

o interfață grafică pentru utilizator avansată;

6.

capacitatea de a iniția o comunicare cu alte servere-gazdă și cu computere-client (de exemplu, expedierea prin poștă electronică a rezultatului unei scanări, interogare la distanță a cutiilor poștale electronice pentru a obține comenzile de efectuat); sau

7.

capacitatea de procesare ulterioară a paginilor (de exemplu, reformatarea paginilor înainte de imprimare).

(b)

DFE de tip 1: un DFE a cărui alimentare cu curent continuu provine de la propria sa sursă de alimentare c.a. (internă sau externă), separată de sursa de alimentare a echipamentului de procesare a imaginii. Acest DFE se poate alimenta cu curent alternativ direct de la o priză în perete sau se poate alimenta de la curentul alternativ asociat sursei interne de alimentare a echipamentului de procesare a imaginii. Un DFE de tip 1 poate fi vândut în mod standard împreună cu echipamentul de procesare a imaginii sau ca accesoriu.

(c)

DFE de tip 2: Un DFE a cărui alimentare cu curent continuu provine de la aceeași sursă de alimentare ca a echipamentului de procesare a imaginii cu care lucrează. DFE-urile de tip 2 trebuie să aibă o placă sau un ansamblu cu o unitate de procesare separată care să fie capabilă să inițieze o activitate în rețea și care poate fi demontată fizic, izolată sau dezactivată prin practici tehnice obișnuite pentru a permite efectuarea de măsurători ale consumului de putere.

(d)

Accelerator de procesare auxiliar (APA): un card de tip «add-in» de extindere a capacității, instalat într-un slot de extensie de uz general de tip «add-in» al DFE-ului (de exemplu, GPGPU instalat într-un slot PCI).

1.5.5.

Conexiune de rețea: o conexiune care permite schimbul de informații între echipamentul de procesare a imaginii și unul sau mai multe dispozitive alimentate externe.

1.5.6.

Sumator funcțional: o interfață de date sau de rețea sau o altă componentă care adaugă funcții motorului de imprimare al unui echipament de procesare a imaginii și oferă o toleranță privind consumul de putere atunci când se certifică produse în conformitate cu metoda OM.

1.5.7.

Mod de funcționare (Operational Mode – OM): în scopul prezentei specificații, o metodă de comparare a performanței energetice a produselor prin intermediul unei evaluări a consumului de putere (măsurat în wați) în diverse stări de funcționare, astfel cum se prevede în secțiunea 9 din metoda de testare ENERGY STAR pentru echipamente de procesare a imaginii.

1.5.8.

Consumul tipic de energie electrică (Typical Electricity Consumption – TEC): în scopul prezentei specificații, o metodă de comparare a performanței energetice a produselor prin intermediul unei evaluări a consumului tipic de energie electrică (măsurat în kilowați-oră) în cursul funcționării normale, în cursul unei perioade specificate, astfel cum se prevede în secțiunea 8 din metoda de testare ENERGY STAR pentru echipamente de procesare a imaginii.

1.5.9.

Motor de imprimare: principalul motor al unui echipament de procesare a imaginii, care determină producția de imagini. Un motor de imprimare se bazează pe sumatoare funcționale pentru capacitatea de comunicare și pentru procesarea imaginilor. Fără sumatoarele funcționale și alte componente, un motor de imprimare nu poate obține date privind imaginile pentru procesare și este nefuncțional.

1.5.10.

Produs de bază: configurația cea mai simplă a unui anumit model de produs, care posedă numărul minim de sumatoare funcționale disponibile. Accesoriile și componentele opționale nu sunt considerate ca făcând parte din produsul de bază.

1.5.11.

Accesoriu: o piesă de echipament periferic, neesențială pentru funcționarea produsului de bază, dar care poate fi atașată, înainte sau după expediere, pentru a adăuga funcții. Un accesoriu poate fi vândut separat, cu propriul număr de model, sau poate fi vândut împreună cu un produs de bază, ca element al unui ansamblu sau al unei configurații.

1.5.12.

Model de produs: un echipament de procesare a imaginii vândut sau comercializat cu un număr de model unic sau cu o denumire de comercializare unică. Un model de produs poate consta într-un produs de bază sau într-un produs de bază plus accesorii.

1.5.13.

Familie de produse: un grup de modele de produse care: 1. sunt fabricate de același producător, 2. sunt supuse acelorași criterii de certificare ENERGY STAR; și 3 au un proiect de bază comun. Modelele de produse din cadrul unei familii diferă între ele în funcție de una sau mai multe caracteristici care fie 1. nu au niciun impact asupra performanței produsului în ceea ce privește criteriile de certificare ENERGY STAR; fie 2. sunt specificate în prezentul document ca fiind variații acceptabile în cadrul unei familii de produse. Pentru echipamentele de procesare a imaginii, variațiile acceptabile în cadrul unei familii de produse includ:

(a)

culoare;

(b)

carcasă;

(c)

accesorii pentru gestionarea intrării sau ieșirii hârtiei;

(d)

componente electronice care nu sunt asociate motorului de imprimare al echipamentului de procesare a imaginii, inclusiv DFE-uri de tip 1 și de tip 2.

2.   Domeniul de aplicare

2.1.   Produsele incluse

2.1.1.

Produsele disponibile pe piață care îndeplinesc una dintre definițiile echipamentelor de procesare a imaginii din secțiunea 1.1 și pot fi alimentate de la: 1. o priză de perete; 2. o conexiune de date sau de rețea; sau 3. atât o priză de perete, cât și o conexiune de date sau de rețea, sunt eligibile pentru acordarea etichetei ENERGY STAR, cu excepția produselor enumerate în secțiunea 2.2.

2.1.2.

Mai departe, un echipament de procesare a imaginii trebuie clasificat fie ca «TEC», fie ca «OM» în tabelul 1 de mai jos, în funcție de metoda de evaluare ENERGY STAR.

Tabelul 1

Metode de evaluare pentru echipamentele de procesare a imaginii

Tipul de echipament

Formatul suportului de imprimare

Tehnologia de imprimare

Metoda de evaluare ENERGY STAR

Copiator

Standard

DT, DS, EP, SI, TT

TEC

Mare

DT, DS, EP, SI, TT

OM

Duplicator digital

Standard

Șablon

TEC

Fax

Standard

DT, DS, EP, SI, TT

TEC

IJ

OM

Mașină de francat

Toate

DT, EP, IJ, TT

OM

Aparat multifuncțional

Standard

IJ de înaltă performanță, DT, DS, EP, SI, TT

TEC

IJ, Impact

OM

Mare

DT, DS, EP, IJ, SI, TT

OM

Imprimantă

Standard

IJ de înaltă performanță, DT, DS, EP, SI, TT

TEC

IJ, Impact

OM

Mare sau mic

DT, DS, EP, Impact, IJ, SI, TT

OM

Mic

IJ de înaltă performanță

TEC

Scaner

Toate

N/A

OM

2.2.   Produse excluse

2.2.1.

Produsele care sunt reglementate de alte specificații pentru produse ENERGY STAR nu sunt eligibile pentru certificare în temeiul prezentei specificații. Lista specificațiilor aflate în vigoare în prezent este disponibilă la adresa www.eu-energystar.org

2.2.2.

Produsele care îndeplinesc una sau mai multe dintre condițiile de mai jos nu sunt eligibile pentru certificarea ENERGY STAR în temeiul prezentei specificații:

produse concepute să funcționeze direct cu alimentare trifazică.

3.   Criterii de certificare

3.1.   Cifre semnificative și rotunjire

3.1.1.

Toate calculele se realizează folosind valori măsurate direct (nerotunjite).

3.1.2.

Cu excepția cazului în care se specifică altfel, respectarea limitelor din specificație se evaluează folosind valori direct măsurate sau calculate, fără niciun avantaj din rotunjire.

3.1.3.

Valorile calculate sau măsurate direct care sunt transmise spre raportare pe site-ul web ENERGY STAR trebuie rotunjite la cea mai apropiată cifră semnificativă indicată în limita corespunzătoare din specificație.

3.2.   Cerințe generale

3.2.1.

Sursă externă de alimentare:

dacă produsul este livrat cu o sursă externă de alimentare de tensiune mono, sursa externă de alimentare trebuie să îndeplinească cerințele pentru nivelul V de performanță conform Protocolului internațional de marcare privind eficiența și să poarte marcajul nivelului V. Informații suplimentare privind Protocolul de marcare sunt disponibile la adresa www.energystar.gov/powersupplies

Sursele externe de alimentare cu o singură ieșire trebuie să îndeplinească cerințele pentru nivelul V atunci când sunt testate utilizând Metoda de testare pentru calculul eficienței energetice a surselor externe de alimentare de tensiune mono c.a.-c.c. și c.a.-c.a. (Test Method for Calculating the Energy Efficiency of Single-Voltage External Ac-Dc and Ac-Ac Power Supplies) din 11 august 2004.

Sursele externe de alimentare cu mai multe ieșiri trebuie să îndeplinească cerințele pentru nivelul V atunci când sunt testate utilizând Protocolul de testare generalizat 306 privind eficiența surselor de alimentare interne al EPRI (Generalized Internal Power Supply Efficiency Test Protocol), Rev. 6.6. Datele privind sursele de alimentare generate folosind Rev. 6.4.2 (conform celor prevăzute în versiunea 1.2) sunt acceptabile cu condiția ca testul să fi fost efectuat înainte de data intrării în vigoare a versiunii 2.0.

3.2.2.

Receptor suplimentar fără fir: faxurile și aparatele multifuncționale cu funcție de fax care sunt vândute cu receptoare suplimentare fără fir trebuie să folosească un receptor certificat ENERGY STAR sau unul care respectă specificația ENERGY STAR pentru telefonie atunci când este testat conform metodei de testare ENERGY STAR la data la care echipamentul de procesare a imaginii este certificat ENERGY STAR. Specificația și metoda de testare ENERGY STAR privind produsele de telefonie pot fi consultate la adresa www.energystar.gov/products

3.2.3.

Aparate multifuncționale integrate funcțional: dacă un aparat multifuncțional constă într-un set de componente integrate funcțional (adică aparatul multifuncțional nu este un dispozitiv fizic unic), suma consumului de energie sau de putere măsurat pentru toate componentele trebuie să fie mai mică decât cerințele relevante privind consumul de energie sau de putere al unui aparat multifuncțional pentru certificarea ENERGY STAR.

3.2.4.

Cerințe privind DFE-urile: consumul tipic de energie electrică (TECDFE) al unui DFE de tip 1 sau de tip 2 vândut împreună cu un echipament de procesare a imaginii în momentul vânzării se calculează folosind ecuația 1 pentru un DFE fără mod de veghe sau ecuația 2 pentru un DFE cu mod de veghe. Valoarea TECDFE rezultată trebuie să fie mai mică sau egală cu cerința privind TECDFE maxim specificată în tabelul 2 pentru tipul de DFE dat.

(a)

Valoarea TEC sau consumul de putere în starea «gata de lucru» a unui DFE care îndeplinește cerințele privind TECDFE maxim ar trebui excluse sau scăzute din măsurătorile privind energia TEC și puterea OM ale echipamentului de prelucrare a imaginii, după caz;

(b)

secțiunea 3.3.2 oferă mai multe detalii privind scăderea valorilor TECDFE din produsele TEC;

(c)

secțiunea 3.4.2 oferă mai multe detalii privind excluderea DFE-urilor de la nivelurile de veghe și de așteptare ale produselor OM.

Ecuația 1: Calculul TECDFE pentru panourile frontale digitale fără mod de veghe

Formula

unde:

TECDFE este consumul de energie săptămânal tipic al DFE-urilor, exprimat în kilowați-oră (kWh) și rotunjit la cel mai apropiat 0,1 kWh;

PDFE_READY este consumul de putere în starea «gata de lucru», măsurat în cadrul procedurii de testare și exprimat în wați.

Ecuația 2: Calculul TECDFE pentru panourile frontale digitale cu mod de veghe

Formula

unde:

TECDFE este consumul de energie săptămânal tipic al DFE-urilor, exprimat în kilowați-oră (kWh) și rotunjit la cel mai apropiat 0,1 kWh;

PDFE_READY este consumul de putere al DFE-ului în starea «gata de lucru», măsurat în cadrul procedurii de testare și exprimat în wați;

PDFE_SLEEP este consumul de putere al DFE-ului în modul de veghe, măsurat în cadrul procedurii de testare și exprimat în wați.

Tabelul 2

Cerințe privind TECDFE maxim pentru DFE-urile de tip 1 și de tip 2

Categoria de DFE

Descrierea categoriei

TECDFE maxim (kWh/săptămână, rotunjit la cel mai apropiat 0,1 kWh/săptămână pentru raportare)

DFE de tip 1

DFE de tip 2

A

Toate DFE-urile care nu corespund definiției categoriei B vor fi încadrate la categoria A pentru certificarea ENERGY STAR.

10,9

8,7

B

Pentru a se încadra în categoria B, DFE-urile trebuie să aibă:

două sau mai multe procesoare fizice sau un procesor și ≥ 1 acceleratoare de procesare auxiliare (APA) discrete

22,7

18,2

3.3.   Cerințe pentru produsele cu consum tipic de energie electrică (TEC)

3.3.1.

Capacitate de imprimare față-verso automată:

(a)

în cazul tuturor copiatoarelor, aparatelor multifuncționale și imprimantelor care sunt supuse metodei de testare TEC, capacitatea de imprimare față-verso automată trebuie să fie prezentă la momentul achiziției, conform celor specificate în tabelul 3 și în tabelul 4. Imprimantele a căror funcție prevăzută este de a imprima pe suporturi speciale cu o singură față în scopul imprimării pe o singură parte (de exemplu hârtie cu strat de acoperire pentru etichete, suporturi pentru transfer termic direct etc.) sunt scutite de această cerință.

Tabelul 3

Cerințe privind imprimarea față-verso automată pentru toate imprimantele, aparatele multifuncționale și copiatoarele color TEC

Viteza de imprimare monocromă a produsului, s, calculată prin metoda de testare (ipm)

Cerința privind imprimarea față-verso automată

s ≤ 19

Niciuna

19 < s < 35

Integrată în produsul de bază sau accesoriu opțional

s ≥ 35

Integrată în produsul de bază


Tabelul 4

Cerințe privind imprimarea față-verso automată pentru toate imprimantele, aparatele multifuncționale și copiatoarele monocrome TEC

Viteza de imprimare monocromă a produsului, s, calculată prin metoda de testare (ipm)

Cerința privind imprimarea față-verso automată

s ≤ 24

Niciuna

24 < s < 37

Integrată în produsul de bază sau accesoriu opțional

s ≥ 37

Integrată în produsul de bază

(b)

Dacă nu este sigur că un produs urmează să fie grupat cu o tăviță pentru imprimarea față-verso automată, partenerul trebuie să indice clar în documentația sa de produs, pe site-ul său web și în documentele comerciale instituționale că, deși produsul îndeplinește cerințele ENERGY STAR referitoare la eficiența energetică, acesta este pe deplin certificat ENERGY STAR numai atunci când este grupat sau utilizat cu o tăviță pentru imprimarea față-verso automată. EPA și Comisia Europeană solicită ca partenerii să utilizeze următoarea formulare pentru a transmite acest mesaj către clienți: «Permite economii de energie conforme cu ENERGY STAR; produsul este pe deplin certificat atunci când vine împreună cu (sau este utilizat cu) o tăviță pentru imprimarea față-verso automată.»

3.3.2.

Consumul tipic de energie electrică: consumul tipic de energie electrică (TEC) calculat în conformitate cu ecuația 3 sau cu ecuația 4 trebuie să fie mai mic sau egal cu cerința privind TEC maxim (TECMAX), calculată conform ecuației 6.

(a)

În cazul echipamentelor de procesare a imaginii cu un DFE de tip 2 care îndeplinește cerința privind TECDFE maxim pentru DFE-urile de tip 2 din tabelul 2, consumul de energie măsurat al DFE se împarte la 0,80 pentru a ține seama de pierderile sursei de alimentare interne și apoi exclus atunci când se compară valoarea TEC măsurată a produsului cu TECMAX. DFE nu trebuie să afecteze capacitatea echipamentului de procesare a imaginii de a intra și ieși din modurile sale cu consum de putere redus. Consumul de energie al DFE poate fi exclus numai dacă acesta corespunde definiției DFE din secțiunea 1 și este o unitate de procesare separată capabilă să inițieze o activitate în rețea.

Exemplu: Rezultatul TEC total al unei imprimante este de 24,50 kWh/săpt. și valoarea sa TECDFE de tip 2, calculată în secțiunea 3.2.4, este de 9,0 kWh/săpt. Valoarea TECDFE se împarte la 0,80, pentru a se ține seama de pierderile sursei de alimentare interne, atunci când echipamentul de procesare a imaginii se află în starea «gata de lucru», rezultatul fiind de 11,25 kWh/săpt. Valoarea ajustată în funcție de pierderile sursei de alimentare se scade din valoarea TEC obținută în urma testării: 24,50 kWh/săpt. – 11,25 kWh/săpt. = 13,25 kWh/săpt. Acest rezultat de 13,25 kWh/săpt. se compară apoi cu valoarea TECMAX relevantă, pentru a se stabili dacă echipamentul poate obține eticheta.

(b)

Pentru imprimante, faxuri, duplicatoare digitale cu funcție de imprimare și aparate multifuncționale cu funcție de imprimare, TEC se calculează în conformitate cu ecuația 3.

Ecuația 3: Calculul TEC pentru imprimante, faxuri, duplicatoare digitale cu funcție de imprimare și aparate multifuncționale cu funcție de imprimare

Formula,

unde:

TEC este consumul de energie săptămânal tipic pentru imprimante, faxuri, duplicatoare digitale cu funcție de imprimare și aparate multifuncționale cu funcție de imprimare, exprimat în kilowați-oră (kWh) și rotunjit la cel mai apropiat 0,1 kWh;

EJOB_DAILY este consumul de energie zilnic pentru executarea comenzilor, calculat în conformitate cu ecuația 5 și exprimat în kWh;

EFINAL este consumul de energie final, măsurat în cadrul procedurii de testare și convertit în kWh;

NJOBS este numărul de comenzi pe zi, calculat în cadrul procedurii de testare;

tFINAL este intervalul de timp final înainte de intrarea în modul de veghe, măsurat în cadrul procedurii de testare și convertit în ore;

ESLEEP este consumul de energie în modul de veghe, măsurat în cadrul procedurii de testare și convertit în kWh; și

tSLEEP este durata modului de veghe, măsurată în cadrul procedurii de testare și convertită în ore.

(c)

Pentru copiatoare, duplicatoare digitale fără funcție de imprimare și aparate multifuncționale fără funcție de imprimare, TEC se calculează în conformitate cu ecuația 4.

Ecuația 4: Calculul TEC pentru copiatoare, duplicatoare digitale fără funcție de imprimare și aparate multifuncționale fără funcție de imprimare

Formula,

unde:

TEC este consumul de energie săptămânal tipic pentru copiatoare, duplicatoare digitale fără funcție de imprimare și aparate multifuncționale fără funcție de imprimare, exprimat în kilowați-oră (kWh) și rotunjit la cel mai apropiat 0,1 kWh;

EJOB_DAILY este consumul de energie zilnic pentru executarea comenzilor, calculat în conformitate cu ecuația 5 și exprimat în kWh;

EFINAL este consumul de energie final, măsurat în cadrul procedurii de testare și convertit în kWh;

NJOBS este numărul de comenzi pe zi, calculat în cadrul procedurii de testare;

tFINAL este intervalul de timp final înainte de intrarea în modul de veghe, măsurat în cadrul procedurii de testare și convertit în ore;

EAUTO este consumul de energie în modul de auto-oprire, măsurat în cadrul procedurii de testare și convertit în kWh; și

tAUTO este durata modului de auto-oprire, măsurată în cadrul procedurii de testare și convertită în ore.

(d)

Consumul de energie zilnic per comandă se calculează în conformitate cu ecuația 5.

Ecuația 5: Calculul consumului de energie zilnic per comandă în cazul produselor TEC

Formula,

unde:

EJOB_DAILY este consumul de energie zilnic pentru executarea comenzilor, exprimat în kilowați-oră (kWh);

EJOBi este consumul de energie pentru comanda i, măsurat în cadrul procedurii de testare și convertit în kWh; și

NJOBS este numărul de comenzi pe zi, calculat în cadrul procedurii de testare.

Ecuația 6: Calculul cerinței privind TEC maxim

Formula,

unde:

TECMAX este cerința privind TEC maxim, exprimată în kilowați-oră pe săptămână (kWh/săpt.), rotunjită la cel mai apropiat 0,1 kWh/săpt. pentru raportare;

TECREQ este cerința TEC specificată în tabelul 5 și exprimată în kWh; și

AdderA3 este o toleranță de 0,3 kWh/săpt. prevăzută pentru produsele capabile de A3.

Tabelul 5

Cerința TEC înainte de aplicarea toleranței pentru A3 (dacă este cazul)

Capacitatea coloristică

Viteza de imprimare monocromă a produsului, s, calculată prin metoda de testare (ipm)

TECREQ

(kWh/săptămână, rotunjit la cel mai apropiat 0,1 kWh/săptămână pentru raportare)

Monocromă Cu excepția aparatelor multifuncționale

s ≤ 5

0,3

5 < s ≤ 20

Formula

20 < s ≤ 30

Formula

30 < s ≤ 40

Formula

40 < s ≤ 65

Formula

65 < s ≤ 90

Formula

s > 90

Formula

Monocromă Aparate multifuncționale

s ≤ 5

0,4

5 < s ≤ 30

Formula

30 < s ≤ 50

Formula

50 < s ≤ 80

Formula

s > 80

Formula

Color Cu excepția aparatelor multifuncționale

s ≤ 10

1,3

10 < s ≤ 15

Formula

15 < s ≤ 30

Formula

30 < s ≤ 75

Formula

s > 75

Formula

Color Aparate multifuncționale

s ≤ 10

1,5

10 < s ≤ 15

Formula

15 < s ≤ 30

Formula

30 < s ≤ 70

Formula

70 < s ≤ 80

Formula

s > 80

Formula

3.3.3.

Cerințe suplimentare de raportare privind rezultatele testelor:

(a)

Intervalele de timp pentru revenirea din diverse moduri (durata activ 0, activ 1, activ 2) și intervalul implicit trebuie raportate pentru toate produsele testate prin metoda de testare TEC.

(b)

Denumirea/numărul modelului DFE, consumul de putere în starea «gata de lucru», consumul de putere în modul de veghe și valoarea TECDFE trebuie raportate pentru orice DFE de tip 1 vândut împreună cu un echipament de procesare a imaginii, inclusiv pentru cele care nu au fost testate împreună cu echipamentul de procesare a imaginii într-o configurație cu cel mai mare consum de energie conform secțiunii 4.2.1 litera (c).

3.4.   Cerințe pentru produsele cu moduri de funcționare (OM)

3.4.1.

Mai multe moduri de veghe: Dacă un produs poate intra automat în mai multe moduri de veghe succesive, trebuie utilizat același mod de veghe pentru a determina certificarea atât în conformitate cu cerințele privind intervalul implicit de intrare în modul de veghe specificate în secțiunea 3.4.3, cât și cu cerințele privind consumul de putere în modul de veghe specificate în secțiunea 3.4.4.

3.4.2.

Cerințe privind DFE-urile: În cazul echipamentelor de procesare a imaginii cu un DFE integrat din punct de vedere funcțional care depinde pentru alimentarea cu putere de echipamentul de procesare a imaginii și care îndeplinește cerința corespunzătoare privind TECDFE maxim menționată în tabelul 2, consumul de putere al DFE-ului trebuie exclus, sub rezerva următoarelor condiții:

(a)

Consumul de putere al DFE-ului în starea «gata de lucru», măsurat prin metoda de testare, se împarte la 0,60 pentru a se ține seama de pierderile sursei de alimentare interne.

1.

Cerințe privind modul de veghe: dacă valoarea de putere rezultată la litera (a) de mai sus este mai mică sau egală cu consumul de putere al echipamentului de procesare a imaginii în starea «gata de lucru» sau în modul de veghe, această valoare de putere trebuie exclusă din consumul de putere al echipamentului de procesare a imaginii în starea «gata de lucru» sau în modul de veghe atunci când este comparat cu cerințele privind modul de veghe din secțiunea 3.4.4 de mai jos. În caz contrar, consumul de putere al DFE în modul de veghe, măsurat prin metoda de testare, se împarte la 0,60 și se exclude din consumul de putere al echipamentului de procesare a imaginii în starea «gata de lucru» sau în modul de veghe în scopul comparării cu cerințele.

2.

Cerințe privind modul de așteptare: dacă valoarea de putere rezultată la litera (a) de mai sus este mai mică sau egală cu consumul de putere al echipamentului de procesare a imaginii în starea «gata de lucru», în modul de veghe sau în modul oprit, această valoare de putere trebuie exclusă din consumul de putere al echipamentului de procesare a imaginii în starea «gata de lucru», în modul de veghe sau în modul oprit atunci când este comparat cu cerințele privind modul de veghe din secțiunea 3.4.5 de mai jos. În caz contrar, consumul de putere al DFE-ului în modul de veghe, măsurat prin metoda de testare, se împarte la 0,60 și se exclude din consumul de putere al echipamentului de procesare a imaginii în starea «gata de lucru», în modul de veghe sau în modul oprit în scopul comparării cu cerințele.

(b)

DFE-ul nu trebuie să afecteze capacitatea echipamentului de procesare a imaginii de a intra și de a ieși din modurile sale cu consum de putere redus.

(c)

Pentru a putea beneficia de această excludere, DFE-ul trebuie să respecte definiția din secțiunea 1 și să fie o unitate de procesare separată capabilă să inițieze o activitate în rețea.

Exemple: produsul 1 este un echipament de procesare a imaginii al cărui DFE de tip 2 nu are un mod de veghe distinct. DFE-ul de tip 2 are un consum de putere măsurat de 30 de wați atât în starea «gata de lucru», cât și în modul de veghe. Consumul de putere măsurat în modul de veghe al produsului este de 53 de wați. Scăzând 50 de wați (30 wați/0,60) din consumul de putere al produsului măsurat în modul de veghe (53 de wați), se obține rezultatul de 3 wați, care reprezintă consumul de putere al produsului în modul de veghe ce trebuie utilizat pentru respectarea criteriilor de mai jos.

Produsul 2 este un echipament de procesare a imaginii al cărui DFE de tip 2 intră în modul de veghe atunci când echipamentul de procesare a imaginii intră în modul de veghe în timpul testării. DFE-ul de tip 2 are un consum de putere măsurat de 30 de wați în starea «gata de lucru» și de 5 wați în modul de veghe. Consumul de putere măsurat în modul de veghe al produsului este de 12 wați. Scăzând 50 de wați (30 wați/0,60) din consumul de putere al produsului în modul de veghe (12 wați), rezultatul este de – 38 de wați. În acest caz, se scad în schimb 8,33 wați (5 wați/0,60) din consumul de putere al produsului în modul de veghe (12 wați), obținându-se rezultatul de 3,67 wați, care este utilizat pentru respectarea criteriilor de mai jos.

3.4.3.

Intervalul implicit: intervalul implicit de intrare în modul de veghe (tSLEEP) măsurat trebuie să fie mai mic sau egal cu cerința privind intervalul implicit de intrare în modul de veghe obligatoriu (tSLEEP_REQ) specificată în tabelul 6, sub rezerva următoarelor condiții:

(a)

Intervalul implicit de intrare în modul de veghe nu poate fi modificat de utilizator pentru a fi mai mare decât intervalul de așteptare maxim al produsului. Acest interval de așteptare maxim al produsului trebuie stabilit de producător la maximum 4 ore.

(b)

Atunci când se raportează date și se certifica produse care pot intra în modul de veghe prin mai multe modalități, partenerii ar trebui să precizeze un nivel de mod de veghe în care produsul poate intra automat. Dacă produsul poate intra automat în mai multe niveluri de mod de veghe succesive, producătorul poate decide nivelul care trebuie folosit în scopuri de certificare; cu toate acestea, intervalul implicit indicat trebuie să corespundă nivelului utilizat, oricare ar fi acesta.

(c)

Intervalul implicit nu se aplică în cazul produselor OM care pot îndeplini cerințele privind modul de veghe în starea «gata de lucru».

Tabelul 6

Intervalul implicit obligatoriu de intrare în modul de veghe pentru produsele OM

Tip de produs

Formatul suportului de imprimare

Viteza de imprimare monocromă a produsului, s, calculată prin metoda de testare

(ipm sau mppm)

Intervalul implicit obligatoriu de intrare în modul de veghe, tSLEEP_REQ

(minute)

Copiator

Mare

s ≤ 30

30

s > 30

60

Fax

Mic sau standard

Toate

5

Aparate multifuncționale

Mic sau standard

s ≤ 10

15

10 < s ≤ 20

30

s > 20

60

Mare

s ≤ 30

30

s > 30

60

Imprimantă

Mic sau standard

s ≤ 10

5

10 < s ≤ 20

15

20 < s ≤ 30

30

s > 30

60

Mare

s ≤ 30

30

s > 30

60

Scaner

Toate

Toate

15

Mașină de francat

Toate

s ≤ 50

20

50 < s ≤ 100

30

100 < s ≤ 150

40

s > 150

60

3.4.4.

Consumul de putere în modul de veghe: consumul de putere în modul de veghe (PSLEEP) măsurat trebuie să fie mai mic sau egal cu cerința privind consumul maxim de putere în modul de veghe (PSLEEP_MAX), determinată în conformitate cu ecuația 7, sub rezerva următoarelor condiții:

(a)

numai interfețele care sunt prezente și utilizate în timpul testului, inclusiv orice interfață de fax, pot fi considerate sumatoare funcționale;

(b)

funcționalitatea oferită produsului prin intermediul unui DFE nu trebuie considerată un sumator funcțional;

(c)

o singură interfață care îndeplinește mai multe funcții poate fi luată în calcul o singură dată;

(d)

orice interfață care corespunde definiției mai multor tipuri de interfețe trebuie clasificată în funcție de funcționalitatea utilizată în timpul testului;

(e)

pentru produsele care îndeplinesc cerința privind consumul de putere în modul de veghe în starea «gata de lucru», nu este necesară nicio reducere suplimentară automată a consumului de putere pentru a respecta cerințele privind modul de veghe.

Ecuația 7: Calcularea cerinței privind consumul maxim de putere în modul de veghe pentru produsele OM

Formula

unde:

PSLEEP_MAX este cerința privind consumul maxim de putere în modul de veghe, exprimată în wați (W) și rotunjită la cea mai apropiată zecime de watt;

PMAX_BASE este toleranța maximă privind consumul de putere în modul de veghe pentru motorul de imprimare de bază, determinată în conformitate cu tabelul 7 și exprimată în wați;

AdderINTERFACE este toleranța privind consumul de putere pentru sumatorii funcționali de interfață utilizați în timpul testului, inclusiv orice funcție de fax, în conformitate cu selecția realizată de producător din tabelul 8, exprimată în wați;

n este numărul de toleranțe solicitate pentru sumatorii funcționali de interfață utilizați în timpul testului, inclusiv orice funcție de fax, și este mai mic sau egal cu 2;

AdderOTHER este toleranța privind consumul de putere pentru orice sumatori funcționali non-interfață utilizați în timpul testului, în conformitate cu selecția realizată de producător din tabelul 8, exprimată în wați; și

m este numărul de toleranțe solicitate pentru orice sumatori funcționali non-interfață utilizați în timpul testului și este nelimitat.

Tabelul 7

Toleranța privind consumul de putere în modul de veghe pentru motorul de imprimare de bază

Tip de produs

Formatul suportului de imprimare

Tehnologia de imprimare

PMAX_BASE

(wați)

Impact

Jet de cerneală

Toate celelalte

Nu se aplică

Copiator

Mare

 

 

x

 

8,2

Fax

Standard

 

x

 

 

0,6

Mașină de francat

N/A

 

x

x

 

5,0

Aparate multifuncționale

Standard

x

x

 

 

0,6

Mare

 

x

 

 

4,9

 

 

x

 

8,2

Imprimantă

Mic

x

x

x

 

4,0

Standard

x

x

 

 

0,6

Mare

x

 

x

 

2,5

 

x

 

 

4,9

Scaner

Oricare

 

 

 

x

2,5


Tabelul 8

Toleranțele privind consumul de putere în modul de veghe pentru sumatorii funcționali

Tip de sumator

Tip de conexiune

Viteza maximă de transmisie a datelor, r

(Mbit/secundă)

Detalii

Toleranță pentru sumatorul funcțional

(wați)

Interfață

Cu cablu

r < 20

Include: USB 1.x, IEEE 488, IEEE 1284/paralelă/Centronics, RS232

0,2

20 ≤ r < 500

Include: USB 2.x, IEEE 1394/FireWire/i.LINK, Ethernet 100Mb

0,4

r ≥ 500

Include: USB 3.x, Ethernet 1 G

0,5

Oricare

Include: Dispozitive de citire a cardurilor inteligente/a cardurilor cu memorie flash, interfețe pentru aparate foto, PictBridge

0,2

Modem fax

Oricare

Se aplică numai faxurilor și aparatelor multifuncționale.

0,2

Fără fir, de radiofrecvență (RF)

Oricare

Include: Bluetooth, 802.11

2,0

Fără fir, prin infraroșu (IR)

Oricare

Include: IrDA.

0,1

Receptor fără fir

N/A

N/A

Capacitatea echipamentului de procesare a imaginii de a comunica cu un receptor fără fir. Aplicată o singură dată, indiferent de numărul de receptoare fără fir pe care produsul este conceput să le accepte. Nu tratează cerințele privind consumul de putere al receptorului fără fir în sine.

0,8

Memorie

N/A

N/A

Se aplică la capacitatea internă disponibilă în cadrul echipamentului de procesare a imaginii pentru stocarea de date. Se aplică tuturor volumelor de memorie internă și ar trebui scalată în consecință pentru RAM. Acest sumator nu se aplică hard disk-urilor sau memoriilor de tip flash.

0,5/GB

Scaner

N/A

N/A

Se aplică numai copiatoarelor și aparatelor multifuncționale.

Include: CCFL (lampă fluorescentă cu catod rece) sau altă tehnologie decât CCFL, precum tehnologiile cu diode electroluminiscente (LED), cu halogen, cu tub fluorescent cu catod cald (HCFT), cu xenon sau cu tub fluorescent (TL). (Se aplică o singură dată, indiferent de dimensiunile lămpilor sau de numărul de lămpi/becuri utilizate.)

0,5

Sursă de alimentare

N/A

N/A

Se aplică atât surselor interne, cât și surselor externe de alimentare ale mașinilor de francat și ale produselor pentru format standard care folosesc tehnologii de imprimare cu jet de cerneală și de impact, având o putere nominală înscrisă pe plăcuța indicatoare (POUT) mai mare de 10 wați.

0,02 ×

(POUT – 10,0)

Ecran tactil

N/A

N/A

Se aplică atât ecranelor tactile monocrome, cât și celor color.

0,2

Unități de disc interne

N/A

N/A

Include orice produs de stocare de mare capacitate, inclusiv unități de hard-disk și unități de tip solid-state. Nu include interfețele cu unități de disc externe.

0,15

3.4.5.

Consumul de putere în modul de așteptare: consumul de putere în modul de așteptare, care este mai puțin important decât consumul de putere în starea «gata de lucru», consumul de putere în modul de veghe și consumul de putere în modul oprit, măsurat în cadrul procedurii de testare, trebuie să fie mai mic sau egal cu consumul maxim de putere în modul de așteptare specificat în tabelul 9, sub rezerva îndeplinirii următoarei condiții:

echipamentul de procesare a imaginii trebuie să îndeplinească cerința privind consumul de putere în modul de așteptare indiferent de starea oricăror alte dispozitive (de exemplu, un PC gazdă) conectate la el.

Tabelul 9

Cerința privind consumul maxim de putere în modul de așteptare

Tip de produs

Consumul maxim de putere în modul de așteptare

(wați)

Toate produsele OM

0,5

4.   Testare

4.1.   Metode de testare

Atunci când se testează produse de tip echipament de procesare a imaginii, pentru stabilirea eligibilității ENERGY STAR trebuie utilizate metodele de testare identificate în tabelul 10.

Tabelul 10

Metode de testare pentru obținerea etichetei ENERGY STAR

Tip de produs

Metoda de testare

Toate produsele

Metoda de testare ENERGY STAR pentru echipamentele de procesare a imaginii, Rev. mai 2012

4.2.   Numărul de unități necesare pentru testare

4.2.1.

Pentru testare trebuie selectate modele reprezentative, pe baza următoarelor cerințe:

(a)

pentru certificarea unui model de produs individual, o configurație de produs echivalentă cu cea care se intenționează să fie comercializată și etichetată ENERGY STAR este considerată modelul reprezentativ;

(b)

pentru certificarea unei familii de produse care nu include un DFE de tip 1, configurația cu consumul de energie cel mai ridicat din cadrul familiei va fi considerată modelul reprezentativ. Orice defecțiune ulterioară în cursul testării (de exemplu, în cadrul testării de verificare) a oricărui model din cadrul familiei va avea implicații pentru toate modele din familie;

(c)

pentru certificarea unei familii de produse care include DFE-uri de tip 1, trebuie testate configurația cu consumul de energie cel mai ridicat a echipamentului de procesare a imaginii și DFE-ul cu consumul cel mai ridicat de energie din cadrul familiei. Orice defecțiune ulterioară în cursul testării (de exemplu în cadrul testării de verificare) a oricărui model din cadrul familiei și a oricărui DFE de tip 1 vândut împreună cu echipamentul de procesare a imaginii, inclusiv a celor care nu au fost testate împreună cu echipamentul de procesare a imaginii, va avea implicații pentru toate modelele din familie. Echipamentele de procesare a imaginii care nu conțin un DFE de tip 1 nu pot fi adăugate la această familie de produse în scopul certificării și trebuie certificate ca o familie separată fără DFE de tip 1.

4.2.2.

Pentru testare se selectează o singură unitate din fiecare model reprezentativ.

4.3.   Certificare pentru piața internațională

Produsele trebuie testate în scopul certificării la combinațiile de frecvență/tensiune de intrare relevante pentru fiecare piață pe care vor fi vândute și promovate ca produse ENERGY STAR.

5.   Interfața pentru utilizatori

Producătorii sunt încurajați să conceapă produse conforme cu standardul IEEE 1621 referitor la interfața pentru utilizatori intitulat Standard for User Interface Elements in Power Control of Electronic Devices Employed in Office/Consumer Environments. Pentru detalii, a se vedea http://eetd.LBL.gov/Controls

6.   Data intrării în vigoare

Data intrării în vigoare: versiunea 2.0 a specificației ENERGY STAR privind echipamentele de procesare a imaginii intră în vigoare la 1 ianuarie 2014. Pentru a obține eticheta ENERGY STAR, un model de produs trebuie să respecte specificația ENERGY STAR în vigoare la data fabricației sale. Data fabricației este specifică fiecărei unități și este data la care se consideră că o unitate este complet asamblată.

6.1.

Revizuiri viitoare ale specificației: EPA și Comisia Europeană își rezervă dreptul de a modifica prezenta specificație în cazul în care anumite schimbări de natură tehnologică și/sau comercială îi afectează utilitatea pentru consumatori, pentru industrie sau pentru mediu. În conformitate cu politica actuală, revizuirile specificației se efectuează în urma unor discuții cu părțile interesate. În cazul revizuirii specificației, trebuie precizat că eticheta ENERGY STAR nu se acordă automat pentru întreaga durată de viață a unui model de produs.

6.2.

Aspecte care ar urma să fie luate în considerare în cadrul unei revizuiri viitoare:

(a)

Modificări ale metodei de testare: EPA, Departamentul de Energie al SUA și Comisia Europeană vor monitoriza în continuare implementarea funcției de proxy în hardware-ul echipamentelor de procesare a imaginii și vor examina posibilitatea dezvoltării unei metode de testare pentru a determina prezența unui proxy de rețea (de exemplu, unul conform cu ECMA-393 ProxZzzy pentru computere-gazdă aflate în mod de veghe). EPA, Departamentul de Energie al SUA și Comisia Europeană vor evalua, de asemenea, posibilitatea de a măsura și de a raporta viteza produsului în configurația din fabrică, intervalul de timp pentru revenirea din modurile de veghe sau oprit pentru produsele OM și trezirea din modul de veghe în urma unor evenimente obișnuite în rețea.

(b)

Cerințele TEC în kilowați-oră pe an: EPA și Comisia Europeană au adaugă în tabelele TEC coloane care exprimă cerințele în kilowați-oră pe an, pe lângă unitatea de măsură «kilowați-oră pe săptămână» deja utilizată. Deși acest lucru este cu caracter pur informativ, EPA și Comisia Europeană vor analiza posibilitatea de a face ca această unitate de măsură să fie singurul mod de a exprima TEC în cadrul unei viitoare revizuiri a specificației, ca modalitate de a soluționa aspectele legate de precizia de raportare și de comparațiile între alte produse ENERGY STAR (pentru care se raportează în general în kilowați-oră/an).

(c)

Echipamente pentru imprimarea și scanarea altor suporturi decât hârtia: EPA și Comisia Europeană primesc adesea întrebări cu privire la certificarea unor produse care imprimă sau scanează alte suporturi decât hârtia (de exemplu, materiale textile, microfilme etc.) și precizează că orice date cu privire la consumul de energie al acestora sunt binevenite. Astfel de date ar sprijini elaborarea de cerințe pentru aceste produse într-o versiune viitoare a specificației.

(d)

Produsele profesionale (produse TEC de mare viteză pentru imprimarea pe hârtie cu gramaj și dimensiuni mai mari): EPA și Comisia Europeană au aflat că unele produse TEC de mare viteză au cerințe suplimentare pentru manipularea hârtiei cu gramaj și dimensiuni mai mari. EPA și Comisia Europeană vor analiza posibilitatea includerii acestora într-o categorie separată într-o versiune viitoare a specificației.

(e)

Cerințe decuplate pentru categoriile TEC: în versiunile 1 și 2 ale specificației privind echipamentele de procesare a imaginii, EPA și Comisia Europeană au presupus că produsele color ar avea un TEC mai mare decât produsele monocrome, din cauza complexității lor suplimentare, și că aparatele multifuncționale ar avea un TEC mai mare decât cele unifuncționale. Cerințele privind TEC au fost structurate astfel încât să reflecte această relație. Cu toate acestea, EPA și Comisia Europeană au aflat recent că aparatele multifuncționale color – un produs premium – pot încorpora caracteristici de economisire a energiei care să le scadă consumul de energie sub cel al aparatelor unifuncționale monocrome. EPA și Comisia Europeană vor analiza, prin urmare, posibilitatea decuplării în viitor a cerințelor TEC pentru a permite recunoașterea produselor cu cea mai înaltă performanță dintre toate categoriile TEC.

(f)

Reevaluarea domeniului de aplicare: EPA și Comisia Europeană ar putea examina din nou piața actuală a echipamentelor de procesare a imaginii pentru a determina dacă produsele incluse în actualul domeniu de aplicare sunt încă relevante și dacă eticheta ENERGY STAR oferă în continuare o diferențiere pe piață pentru toate clasele de produse incluse în domeniul de aplicare.

(g)

Extinderea cerințelor privind imprimarea față-verso: EPA și Comisia Europeană ar putea examina din nou cerințele referitoare la prezența funcției de imprimare față-verso ca parte integrantă a produsului de bază și vor analiza modalitatea în care cerințele opționale ar putea deveni mai stringente. Schimbarea cerințelor pentru a duce la includerea mai multor produse cu funcția de imprimare față-verso integrată în motorul de imprimare de bază ar putea reduce consumul de hârtie.

Apendicele D

Metodă de testare pentru determinarea consumului de energie al echipamentelor de procesare a imaginii

1.   Prezentare generală

Pentru determinarea conformității produsului cu cerințele criteriilor de eligibilitate ENERGY STAR pentru echipamentele de procesare a imaginii trebuie utilizată următoarea metodă de testare.

2.   Aplicabilitate

Cerințele de testare ENERGY STAR depind de setul de caracteristici al produselor evaluate. Tabelul 11 trebuie utilizat pentru a determina aplicabilitatea fiecărei secțiuni a prezentului document.

Tabelul 11

Aplicabilitatea procedurii de testare

Tip de produs

Formatul suportului de imprimare

Tehnologia de imprimare

Metoda de evaluare ENERGY STAR

Copiator

Standard

transfer termic direct (TD), sublimare (ST), electrofotografică (EP), cerneală solidă (CS), transfer termic (TT)

Consumul tipic de energie (TEC)

Mare

DT, DS, EP, SI, TT

Mod de funcționare (OM)

Duplicator digital

Standard

Șablon

TEC

Fax

Standard

DT, DS, EP, SI, TT

TEC

Jet de cerneală (IJ)

OM

Mașină de francat

Toate

DT, EP, IJ, TT

OM

Aparat multifuncțional

Standard

IJ de înaltă performanță, DT, DS, EP, SI, TT

TEC

IJ, Impact

OM

Mare

DT, DS, EP, IJ, SI, TT

OM

Imprimantă

Standard

IJ de înaltă performanță, DT, DS, EP, SI, TT

TEC

IJ, Impact

OM

Mare sau mic

DT, DS, EP, Impact, IJ, SI, TT

OM

Mic

IJ de înaltă performanță

TEC

Scaner

Toate

N/A

OM

3.   Definiții

Sub rezerva unor dispoziții contrare, toți termenii utilizați în prezentul document sunt conformi cu definițiile din criteriile de eligibilitate ENERGY STAR pentru echipamente de procesare a imaginii.

4.   Pregătirea testului

Pregătirea testului – generalități

4.1.

Instrumentația și pregătirea testului: instrumentația și pregătirea testului pentru toate părțile acestei proceduri trebuie să fie în conformitate cu cerințele standardului Comisiei Electrotehnice Internaționale (IEC) 62301, ediția a II-a, intitulat «Aparate electrocasnice. Măsurarea consumului de putere în modul de așteptare», secțiunea 4 «Condiții generale privind măsurătorile». În eventualitatea unor conflicte între cerințe, metoda de testare ENERGY STAR prevalează.

4.2.

Putere de intrare c.a.: produsele destinate a fi alimentate de la o sursă a rețelei de curent alternativ trebuie conectate la o sursă de tensiune corespunzătoare pieței vizate, astfel cum se specifică în tabelul 12 sau în tabelul 13.

(a)

Produsele livrate cu surse externe de alimentare trebuie conectate întâi la sursa externă de alimentare și apoi la sursa de tensiune specificată în tabelul 12 sau în tabelul 13.

(b)

Dacă un produs este clasificat ca funcționând la o combinație de tensiune/frecvență de pe o anumită piață care diferă de cea a combinației de tensiune/frecvență utilizate pentru piața respectivă [de exemplu, 230 de volți (V), 60 de hertzi (Hz) în America de Nord], unitatea trebuie testată la combinația nominală de tensiune/frecvență indicată de producător pentru unitatea în cauză. Tensiunea/frecvența utilizate trebuie raportate.

Tabelul 12

Cerințe privind puterea de intrare pentru produse cu o putere nominală înscrisă pe plăcuța indicatoare mai mică sau egală cu 1 500 W

Piața

Tensiunea

Toleranță tensiune

Distorsiune armonică totală maximă

Frecvența

Toleranță frecvență

America de Nord, Taiwan

115 V c.a.

+/– 1,0 %

2,0 %

60 Hz

+/– 1,0 %

Europa, Australia, Noua Zeelandă

230 V c.a.

+/– 1,0 %

2,0 %

50 Hz

+/– 1,0 %

Japonia

100 V c.a.

+/– 1,0 %

2,0 %

50 Hz/60 Hz

+/– 1,0 %


Tabelul 13

Cerințe privind puterea de intrare pentru produse cu o putere nominală înscrisă pe plăcuța indicatoare mai mare de 1 500 W

Piața

Tensiunea

Toleranță tensiune

Distorsiune armonică totală maximă

Frecvența

Toleranță frecvență

America de Nord, Taiwan

115 V c.a.

+/– 4,0 %

5,0 %

60 Hz

+/– 1,0 %

Europa, Australia, Noua Zeelandă

230 V c.a.

+/– 4,0 %

5,0 %

50 Hz

+/– 1,0 %

Japonia

100 V c.a.

+/– 4,0 %

5,0 %

50 Hz/60 Hz

+/– 1,0 %

4.3.

Puterea de intrare c.c. de joasă tensiune:

(a)

Produsele pot fi alimentate de la o sursă c.c. de joasă tensiune (de exemplu, prin rețea sau printr-o conexiune de date) doar dacă sursa c.c. este unica sursă de alimentare acceptabilă pentru produs (adică nu este disponibil un ștecher pentru c.a. sau o sursă externă de alimentare).

(b)

Produsele alimentate de la o sursă c.c. de joasă tensiune trebuie configurate pentru testare cu o sursă de c.a. pentru puterea c.c. necesară [de exemplu, un hub de tip magistrală serială universală (USB) alimentat cu curent alternativ].

Sursa de c.a. pentru puterea c.c. utilizată în vederea testării trebuie înregistrată și raportată pentru toate testele.

(c)

Consumul de putere al unității supuse testării (UUT) trebuie să includă următoarele, măsurate în conformitate cu secțiunea 5 din prezenta metodă:

1.

consumul de curent alternativ al sursei de alimentare c.c. de joasă tensiune cu UUT ca sarcină (PL); și

2.

consumul de curent alternativ al sursei de alimentare c.c. de joasă tensiune fără sarcină (PS).

4.4.

Temperatura ambientală: temperatura ambientală trebuie să fie de 23 °C ± 5 °C.

4.5.

Umiditatea relativă: umiditatea relativă trebuie să fie între 10 % și 80 %.

4.6.

Wattmetru: wattmetrele trebuie să prezinte următoarele atribute:

(a)

răspunsul în frecvență minim: 3,0 kHz;

(b)

rezoluția minimă:

1.

0,01 W pentru valori de măsurare de sub 10 W;

2.

0,1 W pentru valori de măsurare de la 10 W la 100 W;

3.

1 W pentru valori de măsurare de la 100 W la 1,5 kW; și

4.

10 W pentru valori de măsurare mai mari de 1,5 kW;

5.

măsurătorile energiei acumulate ar trebui să aibă rezoluții care să fie în general consecvente cu aceste valori atunci când sunt convertite în putere medie. Pentru măsurătorile energiei acumulate, cifra de merit pentru determinarea preciziei necesare este valoarea maximă a puterii în cursul perioadei de măsurare, și nu cea medie, deoarece valoarea maximă este cea care determină instrumentul de măsură și configurația de măsurare.

4.7.

Incertitudinea de măsurare ( (18)):

(a)

măsurătorile mai mari sau egală cu 0,5 W trebuie să aibă o incertitudine de 2 % sau mai bună la un nivel de încredere de 95 %;

(b)

măsurătorile de sub 0,5 W trebuie să aibă o incertitudine de 0,02 W sau mai bună la un nivel de încredere de 95 %.

4.8.

Măsurarea timpului: măsurătorile de timp pot fi efectuate cu un cronometru standard sau cu un alt dispozitiv de măsurare a timpului cu o rezoluție de cel puțin 1 secundă.

4.9.

Specificații privind hârtia:

(a)

produsele pentru formatul standard trebuie testate în conformitate cu tabelul 14;

(b)

produsele pentru formatele mare, mic și continuu trebuie testate utilizând orice dimensiune de hârtie compatibilă.

Tabelul 14

Cerințe privind dimensiunea și gramajul hârtiei

Piața

Dimensiunea hârtiei

Gramajul de bază

(g/m2)

America de Nord/Taiwan

8,5″ × 11″

75

Europa/Australia/Noua Zeelandă

A4

80

Japonia

A4

64

5.   Măsurătoare privind sursa c.c. de joasă tensiune pentru toate produsele

5.1.

Se conectează sursa c.c. la wattmetru și la sursa de alimentare cu c.a. relevantă, astfel cum se specifică în tabelul 12.

5.2.

Se verifică lipsa de sarcină a sursei c.c.

5.3.

Se permite sursei c.c. să se stabilizeze timp de cel puțin 30 de minute.

5.4.

Se măsoară și se înregistrează consumul de putere al sursei c.c. fără sarcină în conformitate cu standardul IEC 62301, ediția I.

6.   Configurația UUT înainte de testare, pentru toate produsele

6.1.   Configurația generală

6.1.1.

Viteza produsului pentru calcule și raportare: viteza produsului pentru toate calculele și raportările trebuie să fie cea mai mare viteză declarată de producător conform următoarelor criterii, exprimată în imagini pe minut (ipm) și rotunjite la cel mai apropiat număr întreg:

(a)

În general, pentru produsele de format standard, o singură foaie A4 sau 8,5″ × 11″ imprimată/copiată/scanată pe o parte într-un minut este egală cu 1 (ipm).

În cazul funcționării în modul de imprimare față-verso, o singură foaie A4 sau 8,5″ × 11″ imprimată/copiată/scanată pe ambele părți într-un minut este egală cu 2 (ipm).

(b)

Pentru toate produsele, viteza produsului trebuie să se bazeze pe:

1.

Viteza de imprimare declarată de producător, cu excepția cazului în care produsul nu este capabil de imprimare, în care caz,

2.

Viteza de copiere declarată de producător, cu excepția cazului în care produsul nu este capabil de imprimare sau copiere, în care caz,

3.

Viteza de scanare declarată de producător.

4.

Atunci când un producător intenționează să certifice un produs pe o anumită piață prin utilizarea rezultatelor de testare pe baza cărora produsul a fost certificat pe altă piață folosind hârtie de alte dimensiuni (de exemplu, A4 față de 8,5″ × 11″) și dacă vitezele maxime declarate, determinate în conformitate cu tabelul 15, diferă în momentul producerii de imagini pe hârtie de diferite dimensiuni, trebuie utilizată viteza cea mai mare.

Tabelul 15

Calcularea vitezei produsului pentru produsele de format standard, mic și mare, cu excepția mașinilor de francat

Formatul suportului de imprimare

Dimensiunea suportului de imprimare

Viteza produsului, s

(ipm)

unde:

sP este viteza maximă de imprimare monocromă declarată, exprimată în imagini pe minut, atunci când se procesează suportul de imprimare dat,

w este lățimea suportului de imprimare, exprimată în metri (m),

este lungimea suportului de imprimare, exprimată în metri (m).

Standard

8,5″ × 11″

sP

A4

sP

Mic

4″ × 6″

0,25 × sP

A6

0,25 × sP

Mai mic de A6 sau 4″ × 6″

16 × w × × sP

Mare

A2

4 × sP

A0

16 × sP

(c)

Pentru produsele de imprimare pe suport continuu, viteza produsului trebuie calculată în conformitate cu ecuația 8.

Ecuația 8: Calcularea vitezei produsului

Formula

unde:

s este viteza produsului, exprimată în ipm;

w este lățimea suportului de imprimare, exprimată în metri (m);

SL este viteza maximă de imprimare monocromă declarată, exprimată în metri pe minut.

(d)

Pentru mașinile de francat, viteza produsului trebuie raportată în unități de expedieri poștale pe minut (mppm).

(e)

Viteza produsului utilizată pentru toate calculele și pentru certificare, astfel cum este calculată mai sus, nu poate fi aceeași cu viteza produsului utilizată pentru testare.

6.1.2.

Color: produsele care pot imprima color trebuie testate prin imprimarea de imagini monocrome (în negru).

(a)

Pentru produsele care nu au cerneală neagră, trebuie utilizat un negru compozit.

Conexiuni de rețea: produsele care pot fi conectate la rețea în configurația din fabrică trebuie conectate la o rețea.

(b)

Produsele trebuie conectate la o singură conexiune de date sau de rețea pe durata testării.

Un singur calculator poate fi conectat la UUT, fie direct, fie prin intermediul unei rețele.

(c)

Tipul de conexiune de rețea depinde de caracteristicile UUT și trebuie să fie prima conexiune disponibilă a unității în configurația din fabrică, dintre cele enumerate în tabelul 16.

Tabelul 16

Conexiunile de date sau de rețea pentru utilizarea în cadrul testului

Ordinea preferinței pentru utilizarea în cadrul testului (dacă este furnizată de UUT)

Conexiuni pentru toate produsele

1

Ethernet – 1 Gb/s

2

Ethernet – 100/10 Mb/s

3

USB 3.x

4

USB 2.x

5

USB 1.x

6

RS232

7

IEEE 1284 ( (19))

8

Wi-Fi

9

Alte conexiuni prin cablu – în ordinea preferinței, de la cea mai mare la cea mai mică viteză

10

Alte conexiuni wireless – în ordinea preferinței, de la cea mai mare la cea mai mică viteză

11

Dacă nu este disponibilă niciuna dintre conexiunile de mai sus, testul se efectuează cu orice conexiune furnizată de dispozitiv (sau fără niciuna)

(d)

Produsele conectate la Ethernet, în conformitate cu punctul 6.1.2 litera (c) de mai sus, care pot realiza conexiuni la Ethernet eficient din punct de vedere energetic (standardul IEEE 802.3az) ( (20)) trebuie conectate, pe întreaga durată a testului, la un ruter sau la un comutator de rețea care poate realiza, de asemenea, conexiuni la Ethernet eficient din punct de vedere energetic.

(e)

În toate cazurile, tipul conexiunii utilizate în timpul testării trebuie raportat.

Moduri de service/de întreținere: UUT-urile nu trebuie se afle niciodată, în timpul testării, în moduri de service/de întreținere, inclusiv calibrarea culorii.

(f)

Modurile de service/de întreținere trebuie dezactivate înainte de testare.

(g)

Producătorii trebuie să ofere instrucțiuni care să detalieze cum se dezactivează modurile de service/de întreținere, dacă aceste informații nu sunt incluse în documentația de produs care însoțește UUT sau nu sunt ușor disponibile online.

(h)

Dacă modurile de service/de întreținere nu pot fi dezactivate și un mod de serviciu/de întreținere intervine în cursul altei comenzi decât prima comandă, rezultatele comenzii în timpul căreia a intervenit modul de serviciu/de întreținere pot fi înlocuite cu rezultatele obținute în urma unei comenzi de substituție. În acest caz, comanda de substituție trebuie inserată în procedura de testare imediat după comanda 4, iar includerea comenzii de substituție trebuie raportată. Durata fiecărei comenzi trebuie să fie de 15 minute.

6.2.   Configurația pentru faxuri

Toate faxurile și aparatele multifuncționale cu funcție de fax care se conectează la o linie telefonică trebuie să fie conectate la o linie telefonică în timpul testării, pe lângă conexiunea de rețea specificată în tabelul 16 dacă UUT este capabilă să fie conectată în rețea.

(a)

În cazul în care nu este disponibilă o linie telefonică funcțională, se poate folosi, ca alternativă, un simulator de linie telefonică.

(b)

Doar faxurile trebuie testate folosind funcția de fax.

Faxurile se testează cu o singură imagine pe comandă.

6.3.   Configurația pentru duplicatoarele digitale

Cu excepția celor menționate mai jos, duplicatoarele digitale trebuie configurate și testate ca imprimante, copiatoare sau aparate multifuncționale, conform funcțiilor cu care au fost configurate din fabrică.

(a)

Duplicatoarele digitale trebuie testate la viteza maximă declarată, care, de asemenea, este viteza ce ar trebui utilizată pentru a stabili dimensiunea comenzii pentru realizarea testului, și nu la viteza implicită setată din fabrică, dacă nu este aceeași.

(b)

Pentru duplicatoarele digitale, trebuie să existe o singură imagine originală.

7.   Inițializarea UUT înainte de testare, pentru toate produsele

Inițializarea generală

Înainte de începerea testării, UUT trebuie inițializată după cum urmează:

(a)

Se pregătește UUT conform instrucțiunilor producătorului sau documentației.

1.

Accesoriile, precum sursa de alimentare cu hârtie, care sunt expediate cu produsul de bază și sunt destinate să fie instalate sau atașate de utilizatorul final trebuie să fie instalate astfel cum este prevăzut pentru modelul de produs. Trebuie pusă hârtie în toate sursele de alimentare cu hârtie desemnate să conțină hârtia specificată pentru testare, iar UUT trebuie să extragă hârtia din sursa implicită, utilizând setările din fabrică privind sursa de alimentare cu hârtie.

2.

Dacă produsul este conectat la un computer, fie direct, fie prin intermediul unei rețele, în timpul testării computerul trebuie să execute cea mai nouă versiune a driverului implicit al producătorului disponibilă la momentul testării, utilizând setări ce corespund setărilor implicite din fabrică, cu excepția cazului în care se prevede altfel în prezenta metodă de testare. Versiunea driverului pentru imprimare utilizată pentru testare trebuie înregistrată.

(i)

în eventualitatea în care o setare nu are o variantă implicită și nu este definită în prezenta metodă de testare, stabilirea setării este la discreția celui care realizează testul, iar setarea trebuie înregistrată;

(ii)

atunci când conectarea se realizează prin intermediul unei rețele și la rețea sunt conectate mai multe computere, setările driverului pentru imprimare se aplică doar computerului care transmite comenzile de imprimare către UUT.

3.

În cazul produselor prevăzute să funcționeze cu baterie atunci când nu sunt conectate la rețeaua de energie electrică, bateria trebuie eliminată în toate testele. În cazul UUT-urilor pentru care funcționarea fără ansamblul de baterii nu este o configurație posibilă, testul trebuie efectuat cu ansamblul (ansamblurile) de baterii complet încărcat(e) instalat(e), având grijă ca această configurație să fie raportată în cadrul rezultatelor testării. Pentru a asigura faptul că bateria este complet încărcată, se realizează următoarele etape:

(i)

pentru UUT-urile care au un indicator ce arată că bateria este complet încărcată, se continuă încărcarea timp de încă cinci ore după ce a apărut această indicație;

(ii)

dacă nu există un indicator de încărcare, însă instrucțiunile producătorului oferă o estimare a duratei de încărcare completă a bateriei sau a capacității bateriei respective, se continuă încărcarea timp de încă cinci ore după durata indicată de producător;

(iii)

dacă nu există nici un indicator, nici o estimare a duratei în instrucțiuni, durata este de 24 de ore.

(b)

Se conectează UUT la sursa sa de alimentare.

(c)

Se pornește UUT și se realizează configurarea inițială a sistemului, după caz. Se verifică dacă intervalele implicite sunt configurate în conformitate cu specificațiile produsului și/sau cu recomandările producătorului.

1.

Viteza produsului pentru testare: produsul trebuie testat cu setările de viteză în configurația lor implicită din fabrică.

2.

Modul de auto-oprire pentru produsele TEC: dacă o imprimantă, un duplicator digital, un fax sau un aparat multifuncțional cu funcție de imprimare are funcția de auto-oprire, iar aceasta este activată în configurația din fabrică, funcția de auto-oprire trebuie dezactivată înainte de testare.

3.

Modul de auto-oprire pentru produsele OM: dacă un produs are un mod de auto-oprire care este activat în configurația din fabrică, acest mod trebuie să rămână activat pe durata testării.

(d)

Elementele antiumiditate care pot fi controlate de utilizator trebuie să fie oprite sau dezactivate pe durata testării.

(e)

Precondiționare: se pune UUT în modul oprit, apoi se lasă UUT să stea inactivă timp de 15 minute.

1.

Pentru produsele EP-TEC, se lasă UUT în modul oprit timp de încă 105 minute, așadar timp de cel puțin 120 de minute (două ore) în total.

2.

Precondiționarea este necesară numai înainte de începerea primului test pe fiecare UUT.

8.   Procedura de testare privind consumul tipic de energie (TEC)

8.1.   Structura comenzii

8.1.1.

Comenzi pe zi: numărul de comenzi pe zi (NJOBS) este specificat în tabelul 17.

Tabelul 17

Numărul de comenzi pe zi (NJOBS)

Viteza produsului în imprimare monocromă, s

(ipm)

Comenzi pe zi

(NJOBS)

s ≤ 8

8

8 < s < 32

s

s ≥ 32

32

8.1.2.

Imagini pe comandă: cu excepția faxurilor, numărul de imagini trebuie calculat în conformitate cu ecuația 9 de mai jos. Pentru simplificare, tabelul 21 de la sfârșitul prezentului document oferă calculul imaginilor pe comandă rezultat pentru fiecare viteză a produsului ca număr întreg până la 100 ipm.

Ecuația 9: Calcularea numărului de imagini pe comandă

NIMAGES =

1

s < 4

s ≥ 4

Formula

unde:

NIMAGES este numărul de imagini pe comandă, rotunjit în jos (redus) la cel mai apropiat număr întreg;

s este viteza (monocromă) maximă raportată, exprimată în imagini pe minut (ipm) și calculată în secțiunea 6.1.1 a prezentei proceduri de testare; și

NJOBS este numărul de comenzi pe zi, calculat în conformitate cu tabelul 17.

Imaginea de testare: mira A din standardul IEC 10561:1999 al Organizației Internaționale de Standardizare (ISO) trebuie utilizată ca imaginea originalului pentru toate testările.

(a)

Imaginile de testare trebuie redate cu caractere de 10, corp de literă Courier cu lățime fixă (sau echivalentul cel mai apropiat).

(b)

Caracterele specifice alfabetului german nu trebuie reproduse dacă aparatul nu poate reproduce caracterele germane.

Comenzile de imprimare: comenzile de imprimare pentru testare trebuie trimise prin conexiunea de rețea desemnată în tabelul 16 imediat înainte de imprimarea fiecărei comenzi.

(c)

Fiecare imagine dintr-o comandă de imprimare trebuie trimisă separat (adică toate imaginile pot face parte dintr-un singur document), dar nu trebuie specificate în document ca fiind mai multe copii ale unei singure imagini originale (cu excepția cazului în care produsul este un duplicator digital).

(d)

În cazul imprimantelor și al aparatelor multifuncționale care pot interpreta un limbaj de descriere a paginii (PDL) [de exemplu, limbajul de comandă pentru imprimante (PCL), Postscript], imaginile trebuie transmise produsului într-un PDL.

Comenzile de copiere:

(e)

în cazul copiatoarelor cu o viteză mai mică sau egală cu 20 ipm, trebuie să existe un singur original pentru fiecare imagine necesară.

(f)

În cazul copiatoarelor cu o viteză mai mare de 20 ipm, se poate dovedi imposibilă furnizarea numărului de imagini originale necesare (din cauza limitelor de capacitate ale alimentatorului pentru documente). În acest caz, se pot produce mai multe copii din fiecare original, iar numărul de originale trebuie să fie mai mare sau egal cu 10.

Exemplu: Pentru o unitate de 50 ipm care necesită 39 de imagini pe comandă, testarea poate fi efectuată cu patru copii din 10 originale sau cu trei copii din 13 originale.

(g)

Originalele pot fi așezate în alimentatorul pentru documente înainte de începerea testului.

Produsele care nu au un alimentator pentru documente pot realiza toate imaginile pornind de la un singur original așezat pe platou.

Comenzi de faxare: comenzile de faxare trebuie transmise prin linia telefonică sau prin simulatorul de linie telefonică conectat, imediat înainte de executarea fiecărei comenzi.

8.2.   Procedurile de măsurare

Măsurarea TEC trebuie realizată în conformitate cu tabelul 18 pentru imprimante, pentru faxuri, pentru duplicatoarele digitale cu funcție de imprimare și pentru aparatele multifuncționale cu funcție de imprimare și în conformitate cu tabelul 19 pentru copiatoare, pentru duplicatoarele digitale fără funcție de imprimare și pentru aparatele multifuncționale fără funcție de imprimare, sub rezerva următoarelor dispoziții:

(a)

Hârtia: trebuie să existe suficientă hârtie în UUT pentru îndeplinirea comenzilor specificate de imprimare sau de copiere.

(b)

Imprimare față-verso: produsele trebuie testate în mod de imprimare pe o singură parte, cu excepția cazului în care viteza de producție în mod față-verso este mai mare decât viteza de producție în mod de imprimare pe o singură parte, caz în care vor fi testate în modul de imprimare față-verso. În toate cazurile, modul în care a fost testată unitatea și viteza de imprimare utilizată trebuie documentate. Originalele pentru copiere trebuie să fie imagini pe o singură parte a foii de hârtie.

(c)

Metoda de măsurare a energiei: toate măsurătorile trebuie înregistrate ca energie acumulată în timp, exprimată în Wh; toate duratele trebuie înregistrate în minute.

Atunci când se indică «aducerea contorului la zero», această operațiune se poate realiza prin înregistrarea consumului de energie acumulat la momentul respectiv, în loc de readucerea fizică la zero a contorului.

Tabelul 18

Procedura de testare TEC pentru imprimante, faxuri, duplicatoare digitale cu funcție de imprimare și aparate multifuncționale cu funcție de imprimare

Etapă

Stare inițială

Acțiune

Înregistrare (la sfârșitul etapei)

Unitate de măsură

Posibile stări măsurate

1

Oprită

Se conectează UUT la contor. Se asigură faptul că unitatea este alimentată cu putere și se află în modul oprit. Se aduce contorul la zero; se măsoară energia timp de cinci minute sau mai mult. Se înregistrează atât energia, cât și durata.

Energia în modul oprit

wați-oră (Wh)

Oprită

Durata intervalului de testare

minute (min)

2

Oprită

Se pornește unitatea. Se așteaptă până când unitatea indică faptul că se află în modul «gata de lucru».

3

Gata de lucru

Se imprimă o comandă care produce cel puțin o imagine de ieșire, dar nu mai mult de o singură comandă conform tabelului 21. Se măsoară și se înregistrează timpul necesar pentru ca prima foaie să iasă din unitate.

Durată activ0

minute (min)

4

Gata de lucru (sau alta)

Se așteaptă până când contorul arată că unitatea a intrat în modul său de veghe final sau atât timp cât este specificat de producător.

5

De veghe

Se aduce contorul la zero; se măsoară energia și durata timp de o oră. Se înregistrează energia și durata.

Energia în modul de veghe, ESLEEP

wați-oră (Wh)

De veghe

Durata de veghe,

tSLEEP

(≤ 1 oră)

minute (min)

6

De veghe

Se aduc contorul și cronometrul la zero. Se imprimă o comandă (calculată mai sus). Se măsoară energia și durata. Se înregistrează timpul necesar pentru ca prima foaie să iasă din unitate. Se măsoară energia timp de 15 minute de la lansarea comenzii. Comanda trebuie să se încheie în termen de 15 minute.

Energie comanda 1,

EJOB1

wați-oră (Wh)

Revenire, activă, gata de lucru, de veghe

Durată activ1

minute (min)

7

Gata de lucru (sau alta)

Se repetă etapa 6.

Energie comanda 2,

EJOB2

wați-oră (Wh)

La fel ca mai sus

Durată activ2

minute (min)

8

Gata de lucru (sau alta)

Se repetă etapa 6 (fără măsurarea duratei modului activ).

Energie comanda 3

EJOB3

wați-oră (Wh)

La fel ca mai sus

9

Gata de lucru (sau alta)

Se repetă etapa 6 (fără măsurarea duratei modului activ).

Energie comanda 4

EJOB4

wați-oră (Wh)

La fel ca mai sus

10

Gata de lucru (sau alta)

Se aduc contorul și cronometrul la zero. Se măsoară energia și durata până când contorul și/sau unitatea arată că unitatea a intrat în modul de veghe sau în modul de veghe final în cazul unităților cu mai multe moduri de veghe ori atât timp cât specifică producătorul, dacă se precizează. Se înregistrează energia și durata.

Energia finală,

EFINAL

wați-oră (Wh)

Gata de lucru, de veghe

Durata finală,

tFINAL

minute (min)

Note: Etapele 4 și 10: în cazul unităților care nu oferă nicio indicație când intră în modul de veghe, producătorii trebuie să precizeze intervalul de timp până la intrarea în modul de veghe final în scopuri de testare.


Tabelul 19

Procedura de testare TEC pentru copiatoare, duplicatoare digitale fără funcție de imprimare și aparate multifuncționale fără funcție de imprimare

Etapă

Stare inițială

Acțiune

Înregistrare

Unitate de măsură

Posibile stări măsurate

1

Oprită

Se conectează UUT la contor. Se asigură faptul că unitatea este alimentată cu putere și se află în modul oprit. Se aduce contorul la zero; se măsoară energia timp de 5 minute sau mai mult. Se înregistrează atât energia, cât și durata.

Energia în modul oprit

wați-oră (Wh)

Oprită

Durata intervalului de testare

minute (min)

2

Oprită

Se pornește unitatea. Se așteaptă până când unitatea a intrat în modul «gata de lucru».

3

Gata de lucru

Se execută o comandă de copiere de cel puțin o imagine, dar nu mai mult de o comandă per tablou de comenzi. Se măsoară și se înregistrează timpul necesar pentru ca prima foaie să iasă din unitate

Durată activ0

minute (min)

4

Gata de lucru (sau alta)

Se așteaptă până când contorul arată că unitatea a intrat în modul său de veghe final sau atât timp cât este specificat de producător.

5

De veghe

Se aduce contorul la zero; se măsoară energia și durata timp de 1 oră sau până când unitatea intră în modul de auto-oprire. Se înregistrează energia și durata.

Energia în modul de veghe

wați-oră (Wh)

De veghe

Durata de veghe

(≤ 1 oră)

minute (min)

6

De veghe

Se aduc contorul și cronometrul la zero. Se execută o comandă de copiere (calculată mai sus). Se măsoară și se înregistrează energia și timpul necesare pentru ca prima foaie să iasă din unitate. Se măsoară energia timp de 15 minute de la lansarea comenzii. Comanda trebuie să se încheie în termen de 15 minute.

Energie comanda 1,

EJOB1

wați-oră (Wh)

Revenire, activ, «gata de lucru», de veghe, auto-oprire

Durată activ1

minute (min)

7

Gata de lucru (sau alta)

Se repetă etapa 6.

Energie comanda 2,

EJOB2

wați-oră (Wh)

La fel ca mai sus

Durată activ2

minute (min)

8

Gata de lucru (sau alta)

Se repetă etapa 6 (fără măsurarea duratei modului activ).

Energie comanda 3

EJOB3

wați-oră (Wh)

La fel ca mai sus

9

Gata de lucru (sau alta)

Se repetă etapa 6 (fără măsurarea duratei modului activ).

Energie comanda 4

EJOB4

wați-oră (Wh)

La fel ca mai sus

10

Gata de lucru (sau alta)

Se aduc contorul și cronometrul la zero. Se măsoară energia și timpul până când contorul și/sau unitatea arată că unitatea a intrat în modul de auto-oprire sau atât timp cât este specificat de producător. Se înregistrează energia și durata; dacă unitatea a început această etapă în timp ce se afla în modul de auto-oprire, atât energia, cât și durata se raportează ca zero.

Energia finală,

EFINAL

wați-oră (Wh)

Gata de lucru, de veghe

Durata finală,

tFINAL

minute (min)

11

Auto-oprire

Se aduce contorul la zero; se măsoară energia și durata timp de cinci minute sau mai mult. Se înregistrează atât energia, cât și durata.

Energia în modul de auto-oprire,

EAUTO

wați-oră (Wh)

De veghe,

Auto-oprire

Durata în modul de auto-oprire,

tAUTO

minute (min)

Note: Etapele 4 și 10: în cazul unităților care nu oferă nicio indicație când intră în modul de veghe, producătorii trebuie să precizeze intervalul de timp până la intrarea în modul de veghe final în scopuri de testare.

9.   Procedura de testare OM (mod de funcționare)

Procedurile de măsurare

Măsurarea consumului de putere și a intervalelor de timp în modul de funcționare trebuie realizate în conformitate cu tabelul 20, sub rezerva următoarelor dispoziții:

Măsurătorile consumului de putere: toate măsurătorile consumului de putere trebuie să se facă folosind fie abordarea puterii medii, fie abordarea energiei acumulate, ambele descrise mai jos:

1.

Metoda puterii medii: puterea medie reală trebuie măsurată în cursul unei perioade selectate de utilizator, care nu trebuie să fie mai mică de cinci minute.

Pentru modurile care nu durează cinci minute, puterea medie reală trebuie măsurată pe întreaga durată a modului.

2.

Abordarea energiei acumulate: dacă instrumentul de testare nu este capabil să măsoare puterea medie reală, trebuie măsurat consumul de energie acumulat în cursul unei perioade selectate de utilizator. Perioada de testare trebuie să fie de cel puțin cinci minute. Puterea medie trebuie determinată prin împărțirea consumului de energie acumulat la durata perioadei de testare.

3.

În cazul în care consumul de putere al modului testat este periodic, durata de testare trebuie să cuprindă una sau mai multe perioade complete.

Etapă

Stare inițială

Acțiune (acțiuni)

Înregistrare

Unitate de măsură

1

Oprită

Se conectează UUT la contor. Se pornește unitatea. Se așteaptă până când unitatea indică faptul că se află în modul «gata de lucru».

 

2

Gata de lucru

Se imprimă, se copiază sau se scanează o singură imagine.

 

3

Gata de lucru

Se măsoară consumul de putere în modul «gata de lucru».

Consumul de putere în modul «gata de lucru»

PREADY

wați (W)

4

Gata de lucru

Se așteaptă și se măsoară intervalul implicit de intrare în modul de veghe.

Intervalul implicit de intrare în modul de veghe,

tSLEEP

minute (min)

5

De veghe

Se măsoară consumul de putere în modul de veghe.

Consumul de putere în modul de veghe,

PSLEEP

wați (W)

6

De veghe

Se așteaptă și se măsoară intervalul implicit de intrare în modul de auto-oprire. (Se omite daca nu există niciun mod de auto-oprire.)

Intervalul implicit de intrare în modul de auto-oprire

minute (min)

7

Auto-oprire

Se măsoară consumul de putere în modul de auto-oprire. (Se omite daca nu există niciun mod de auto-oprire.)

Consumul de putere în modul de auto-oprire

PAUTO-OFF

wați (W)

8

Auto-oprire

Se oprește manual aparatul și se așteaptă până când unitatea s-a oprit. (Dacă nu există niciun comutator manual de pornire/oprire, se consemnează acest lucru și se așteaptă intrarea în starea de veghe cu cel mai mic consum de putere.)

9

Oprită

Se măsoară consumul de putere în modul oprit. (Dacă nu există niciun comutator manual de pornire/oprire, se consemnează acest lucru și se așteaptă intrarea în modul de veghe.)

Consumul de putere în modul oprit

POFF

wați (W)

Etapa 1 – dacă unitatea nu dispune de un indicator «gata de lucru», se folosește momentul în care consumul de putere se stabilizează la nivelul «gata de lucru» și se consemnează acest detaliu atunci când se raportează datele de testare ale produsului.

Etapa 4 – intervalul implicit trebuie măsurat pornind de la finalizarea comenzii până în momentul în care unitatea intră în modul de veghe.

Etapele 4 și 5 – în cazul produselor prevăzute cu mai multe moduri de veghe, aceste etape se repetă de câte ori este necesar pentru a înregistra toate nivelurile succesive în modurile de veghe, iar rezultatele obținute se raportează. De regulă, la copiatoarele și aparatele multifuncționale de format mare care folosesc tehnologii de imprimare de înaltă temperatură se utilizează două moduri de veghe. În cazul produselor care nu dispun de acest mod, etapele 4 și 5 se omit.

Etapele 4 și 5 – în cazul produselor fără mod de veghe, se realizează și se înregistrează măsurătorile pentru modul «gata de lucru».

Etapele 4 și 6 – măsurătorile intervalelor implicite trebuie realizate în paralel, în mod cumulativ de la începutul etapei 4. De exemplu, un produs prevăzut să intre într-un nivel de veghe în 15 minute și să intre într-un al doilea nivel de veghe după 30 de minute de la intrarea în primul nivel de veghe va avea un interval implicit de 15 minute pentru primul nivel și un interval implicit de 45 de minute pentru cel de al doilea nivel.

10.   Procedurile de testare pentru produsele prevăzute cu un panou frontal digital (DFE)

Această etapă se aplică numai produselor prevăzute cu un DFE, conform definiției din secțiunea 1 a cerințelor programului ENERGY STAR pentru echipamentele de procesare a imaginii.

10.1.   Testarea DFE în modul «gata de lucru»

10.1.1.

Produsele care sunt setate din fabrică să poată realiza conexiuni în rețea trebuie conectate în timpul testării. Conexiunea de rețea utilizată trebuie determinată pe baza tabelului 16.

10.1.2.

Dacă DFE-ul dispune de un cablu de alimentare separat, indiferent dacă acest cablu și comanda sunt interne sau externe echipamentului de procesare a imaginii, trebuie realizată o măsurătoare a consumului de putere al DFE-ului, separat, timp de 10 minute și trebuie înregistrată puterea medie în timp ce produsul principal se află în modul «gata de lucru».

10.1.3.

Dacă DFE-ul nu dispune de un cablu de alimentare separat, persoana care efectuează testarea trebuie să măsoare puterea c.c. necesară pentru DFE atunci când unitatea ca întreg se află în modul «gata de lucru». Trebuie realizată o măsurătoare, timp de 10 minute, a consumului de putere aferent intrării c.c. în DFE și trebuie înregistrată puterea medie în timp ce produsul principal se află în modul «gata de lucru». Acest lucru va fi cel mai adesea realizat printr-o măsurătoare instantanee a consumului de putere aferent intrării c.c. în DFE.

10.2.   Testarea DFE în modul de veghe

Această testare trebuie realizată pentru a obține consumul de putere în modul de veghe al unui DFE în cursul unei perioade de o oră. Valoarea rezultată va fi utilizată pentru a certifica echipamentele de procesare a imaginii care încorporează DFE-uri cu moduri de veghe care pot fi accesibile în rețea.

10.2.1.

Produsele care sunt setate din fabrică să poată realiza conexiuni în rețea trebuie conectate în timpul testării. Conexiunea de rețea utilizată trebuie determinată pe baza tabelului 16.

10.2.2.

Dacă DFE-ul dispune de un cablu de alimentare separat, indiferent dacă acest cablu și comanda sunt interne sau externe echipamentului de procesare a imaginii, trebuie realizată o măsurătoare a consumului de putere al DFE-ului, separat, timp de o oră și trebuie înregistrată puterea medie în timp ce produsul principal se află în modul de veghe. La sfârșitul măsurătorii de o oră a consumului de putere, o comandă de imprimare trebuie transmisă produsului principal, pentru a se asigura faptul că DFE-ul reacționează.

10.2.3.

Dacă DFE-ul nu dispune de un cablu de alimentare separat, persoana care efectuează testarea trebuie să măsoare puterea c.c. necesară pentru DFE atunci când unitatea ca întreg se află în modul de veghe. Trebuie realizată o măsurătoare, timp de o oră, a consumului de putere aferent intrării c.c. în DFE și trebuie înregistrată puterea medie în timp ce produsul principal se află în modul de veghe. La sfârșitul măsurătorii de o oră a consumului de putere, o comandă de imprimare trebuie transmisă produsului principal, pentru a se asigura faptul că DFE-ul reacționează.

10.2.4.

În cazurile 10.2.2 și 10.2.3 se aplică următoarele cerințe:

(a)

Producătorii trebuie să furnizeze informații privind următoarele:

1.

dacă modul de veghe al DFE este activat în configurația din fabrică;

2.

intervalul estimat de intrare a DFE în modul de veghe.

(b)

Dacă DFE-ul nu reacționează la cererea de imprimare după o oră, nivelul consumului de putere în modul «gata de lucru», măsurat conform metodei de testare, trebuie raportat drept consumul de putere în modul de veghe.

Notă: Toate informațiile specificate sau furnizate de producători pentru testarea produselor trebuie să fie disponibile public.

11.   Trimiteri

11.1.

ISO/IEC 10561:1999. Tehnologia informației – Echipamente de birou – Dispozitive de imprimare – Metodă de măsurare a capacității – Imprimante de clasele 1 și 2.

11.2.

IEC 62301:2011. Aparate electrocasnice – Măsurarea consumului de putere în modul de așteptare. Ediția a II-a.

Tabelul 21

Numărul de imagini pe zi calculat pentru viteze de produs de la 1 la 100 ipm

Viteza (ipm)

Comenzi/zi

Imagini/comandă fără rotunjire

Imagini/comandă

Imagini/zi

1

8

0,06

1

8

2

8

0,25

1

8

3

8

0,56

1

8

4

8

1,00

1

8

5

8

1,56

1

8

6

8

2,25

2

16

7

8

3,06

3

24

8

8

4,00

4

32

9

9

4,50

4

36

10

10

5,00

5

50

11

11

5,50

5

55

12

12

6,00

6

72

13

13

6,50

6

78

14

14

7,00

7

98

15

15

7,50

7

105

16

16

8,00

8

128

17

17

8,50

8

136

18

18

9,00

9

162

19

19

9,50

9

171

20

20

10,00

10

200

21

21

10,50

10

210

22

22

11,00

11

242

23

23

11,50

11

253

24

24

12,00

12

288

25

25

12,50

12

300

26

26

13,00

13

338

27

27

13,50

13

351

28

28

14,00

14

392

29

29

14,50

14

406

30

30

15,00

15

450

31

31

15,50

15

465

32

32

16,00

16

512

33

32

17,02

17

544

34

32

18,06

18

576

35

32

19,14

19

608

36

32

20,25

20

640

37

32

21,39

21

672

38

32

22,56

22

704

39

32

23,77

23

736

40

32

25,00

25

800

41

32

26,27

26

832

42

32

27,56

27

864

43

32

28,89

28

896

44

32

30,25

30

960

45

32

31,64

31

992

46

32

33,06

33

1 056

47

32

34,52

34

1 088

48

32

36,00

36

1 152

49

32

37,52

37

1 184

50

32

39,06

39

1 248

51

32

40,64

40

1 280

52

32

42,25

42

1 344

53

32

43,89

43

1 376

54

32

45,56

45

1 440

55

32

47,27

47

1 504

56

32

49,00

49

1 568

57

32

50,77

50

1 600

58

32

52,56

52

1 664

59

32

54,39

54

1 728

60

32

56,25

56

1 792

61

32

58,14

58

1 856

62

32

60,06

60

1 920

63

32

62,02

62

1 984

64

32

64,00

64

2 048

65

32

66,02

66

2 112

66

32

68,06

68

2 176

67

32

70,14

70

2 240

68

32

72,25

72

2 304

69

32

74,39

74

2 368

70

32

76,56

76

2 432

71

32

78,77

78

2 496

72

32

81,00

81

2 592

73

32

83,27

83

2 656

74

32

85,56

85

2 720

75

32

87,89

87

2 784

76

32

90,25

90

2 880

77

32

92,64

92

2 944

78

32

95,06

95

3 040

79

32

97,52

97

3 104

80

32

100,00

100

3 200

81

32

102,52

102

3 264

82

32

105,06

105

3 360

83

32

107,64

107

3 424

84

32

110,25

110

3 520

85

32

112,89

112

3 584

86

32

115,56

115

3 680

87

32

118,27

118

3 776

88

32

121,00

121

3 872

89

32

123,77

123

3 936

90

32

126,56

126

4 032

91

32

129,39

129

4 128

92

32

132,25

132

4 224

93

32

135,14

135

4 320

94

32

138,06

138

4 416

95

32

141,02

141

4 512

96

32

144,00

144

4 608

97

32

147,02

147

4 704

98

32

150,06

150

4 800

99

32

153,14

153

4 896

100

32

156,25

156

4 992”


(1)  Comisia Electrotehnică Internațională (IEC). Standardul IEC 62040-3:2011. «Surse de alimentare neîntreruptibile (UPS) – Partea 3: Metodă de specificare a performanțelor și cerințelor de testare.» Ediția a II-a.

(2)  Căderea tensiunii de alimentare la intrare are loc atunci când tensiunea și frecvența sunt în afara regimului staționar nominal și a benzilor de toleranță de tranziție ori atunci când distorsiunile sau întreruperile sunt în afara limitelor specificate pentru UPS.

(3)  Puterea de ieșire a UPS VFD depinde de modificările tensiunii și frecvenței curentului alternativ de intrare și nu este destinată să furnizeze funcții corective suplimentare, precum cele care decurg din folosirea de transformatoare cu prize.

(4)  Producătorul trebuie să definească o bandă de toleranță a tensiunii de ieșire mai limitată decât fereastra tensiunii de intrare. Puterea de ieșire a UPS VI depinde de frecvența de intrare a curentului alternativ și tensiunea de ieșire trebuie să rămână în limitele de tensiune prescrise (furnizate de funcții suplimentare de corectare a tensiunii, precum cele care rezultă în urma utilizării de circuite active și/sau pasive).

(5)  Această definiție permite ca puterea de ieșire a UPS care depășește 100 000 W să fie trimisă înapoi în sursa de alimentare cu c.a. de intrare atunci când se află în modul de testare și sub rezerva reglementărilor locale.

(6)  Pulsurile sunt vârfurile sub formă de undă produse de un redresor per ciclu și depind de proiectarea acestuia și de numărul fazelor de intrare.

(7)  Comisia Electrotehnică Internațională (IEC). Standardul IEC 62053-21. «Echipament pentru măsurarea energiei electrice (c.a.) – Prescripții particulare – Partea 21: contoare statice pentru energie activă (clase 1 și 2)». Ediția I.

(8)  Comisia Electrotehnică Internațională (IEC). Standardul IEC 62053-22. «Echipament pentru măsurarea energiei electrice (c.a.) – Prescripții particulare – Partea 22: contoare statice pentru energie activă (clase 0,2 S și 0,5 S)». Ediția I.

(9)  Institutul național pentru standardizare din SUA (American National Standards Institute) Standardul ANSI C12.1. «American National Standard for Electric Meters: Code for Electricity Metering» 2008.

(10)  GB este definit ca 1 0243 sau 230 biți.

(11)  Notă: 230 V c.a. se referă la piața europeană, iar 115 V c.a. se referă la piața nord-americană.

(12)  http://www.spec.org/sert/

(13)  http://www.spec.org/sert/docs/SERT-Design_Document.pdf

(14)  http://www.spec.org/

(15)  http://www.spec.org/sert/docs/SERT-User_Guide.pdf

(16)  În scopul prezentei specificații, «rețeaua de energie electrică» sau «sursa principală de alimentare cu energie electrică» se referă la sursa de alimentare de intrare, inclusiv o sursă de alimentare c.c. pentru produsele care funcționează exclusiv cu curent continuu.

(17)  Standardul IEC 62301 – Aparate electrocasnice. Măsurarea consumului de putere în modul de așteptare (Household electrical appliances – Measurement of standby power), ediția I.

(18)  Calculele privind incertitudinea de măsurare ar trebui efectuate în conformitate cu apendicele D la standardul IEC 62301, ediția a II-a.

Numai incertitudinea legată de instrumentul de măsură trebuie calculată.

(19)  Denumită, de asemenea, interfață paralelă sau Centronics.

(20)  Standardul 802.3az-2010 al IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) intitulat IEEE Standard for Information Technology – Telecommunications and Information Exchange Between Systems – Local and Metropolitan Area Networks – Specific Requirements – Part 3: Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection (CSMA/CD) Access Method and Physical Layer Specifications., 2010.


Top