EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0042

Rådets beslut 2009/42/Gusp av den 19 januari 2009 om stöd till EU:s verksamhet för att bland tredjeländer främja processen mot ett vapenhandelsfördrag inom ramen för den europeiska säkerhetsstrategin

EUT L 17, 22.1.2009, p. 39–44 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/42(1)/oj

22.1.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 17/39


RÅDETS BESLUT 2009/42/GUSP

av den 19 januari 2009

om stöd till EU:s verksamhet för att bland tredjeländer främja processen mot ett vapenhandelsfördrag inom ramen för den europeiska säkerhetsstrategin

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 13.3 och artikel 23.1, och

av följande skäl:

(1)

Den 12 december 2003 antog Europeiska rådet en europeisk säkerhetsstrategi, där man efterlyser en världsordning grundad på effektiv multilateralism. I den europeiska säkerhetsstrategin erkänns att FN:s stadga utgör den grundläggande ramen för de internationella förbindelserna. Det är en prioritering för Europeiska unionen att stärka FN och ge denna organisation resurser att uppfylla sina uppgifter och agera effektivt.

(2)

Den 6 december 2006 antog FN:s generalförsamling resolution 61/89 med titeln På väg mot ett fördrag om vapenhandel – att fastställa gemensamma internationella normer för import, export och överföring av konventionella vapen.

(3)

I sina slutsatser av den 11 december 2006 välkomnade rådet det faktum att man formellt har inlett processen med att utarbeta ett rättsligt bindande internationellt vapenhandelsfördrag och noterade med uppskattning att en klar majoritet av FN:s medlemsstater hade stött ovannämnda resolution, inklusive EU:s samtliga medlemsstater. Rådet bekräftade att EU och dess medlemsstater kommer att spela en aktiv roll i denna process och betonade vikten av samarbete med andra stater och regionala organisationer i denna process.

(4)

FN:s generalsekreterare inrättade en grupp med 28 regeringsexperter (nedan kallad expertgruppen) för att fortsätta diskussionerna om ett eventuellt vapenhandelsfördrag. Expertgruppen sammanträdde flera gånger under 2008 och lade fram sina slutsatser under ministerveckan vid generalförsamlingens 63:e session. Expertgruppen avslutade med att påpeka att det krävdes ytterligare diskussioner och att åtgärder bör vidtas steg för steg och på ett öppet och tydligt sätt inom ramen för FN. Expertgruppen uppmuntrade de stater som har möjlighet att göra det, att på begäran lämna bistånd till behövande stater.

(5)

I sina slutsatser av den 10 december 2007 betonade rådet betydelsen av den av FN tillsatta expertgruppen, som uppmuntrades att föra processen framåt. Rådet uttryckte sin fasta övertygelse om att ett övergripande, rättsligt bindande instrument som överensstämmer med staternas nuvarande ansvar enligt tillämplig internationell lagstiftning och som fastställer gemensamma internationella normer för import, export och överföring av konventionella vapen skulle bli ett betydelsefullt bidrag till hanteringen av oönskad och oansvarig spridning av konventionella vapen.

(6)

I oktober 2008 antog FN:s generalförsamlings första utskott resolutionen ”Mot ett fördrag om vapenhandel: Inrättande av gemensamma internationella standarder för import, export och överföring av vapen”. Alla EU-medlemsstater var medförslagsställare till texten.

(7)

FN:s institut för nedrustningsforskning (Unidir) stödde processen genom att genomföra en tudelad studie bestående av två djupgående analyser av FN-medlemsstaternas synpunkter på ett vapenhandelsfördrags genomförbarhet, räckvidd och utkast till parametrar. Unidirs analyser bidrog till att främja diskussionerna om ett vapenhandelsfördrag genom att fastställa områden med konsensus respektive åsiktsskillnader liksom försummade områden. Analyserna utgjorde därför värdefull input för expertgruppen. Av dessa skäl är det rimligt att anförtro Unidir uppdraget att handha det tekniska genomförandet av verksamheten enligt detta beslut.

(8)

På grundval av rådets slutsatser ovan bör EU stödja denna process och bygga vidare på det arbete som hittills har utförts genom att låta stater som inte ingår i expertgruppen samt andra aktörer, såsom det civila samhället och industrin delta i debatten för att utveckla förståelsen av frågan och bidra till att bredda de rekommendationer som lämnats av expertgruppen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.   För att bland tredjeländer främja processen mot ett vapenhandelsfördrag ska Europeiska unionen stödja verksamhet med följande syften:

a)

Att öka medvetenheten bland nationella och regionala aktörer, FN:s medlemsstater, det civila samhället och industrin om de pågående internationella diskussionerna om ett vapenhandelsfördrag.

b)

Att stärka syftet med FN:s generalsekreterares grupp med regeringsexperter för ett vapenhandelsfördrag och att stärka FN som det enda forum som kan frambringa ett verkligt universellt instrument.

c)

Att bidra till ett större engagemang från alla FN-medlemsstaters och regionala organisationers sida i vapenhandelsfördragsprocessen.

d)

Att uppmuntra till diskussion mellan de stater som ingår i expertgruppen och de som står utanför.

e)

Att främja debatten bland FN:s medlemsstater, särskilt bland dem som inte ingår i expertgruppen.

f)

Att främja en diskussion bland FN:s medlemsstater, regionala organisationer, det civila samhället och industrin.

g)

Att identifiera ett vapenhandelsfördrags möjliga komponenter, räckvidd och implikationer.

h)

Att delge hela det internationella samfundet dessa debatter och åsikter.

2.   I syfte att uppnå ovannämnda mål kommer EU att inleda följande projekt:

Organisera ett inledande evenemang, sex regionala seminarier, ett avslutande seminarium, inklusive spridning av resultaten, och ett sidoevenemang i anslutning till det första utskottet (FN:s generalförsamlings 64:e session).

En detaljerad beskrivning återfinns i bilagan.

Artikel 2

1.   Ordförandeskapet ska, biträtt av rådets generalsekreterare/den höge representanten för Gusp, ansvara för genomförandet av detta beslut. Kommissionen ska medverka fullt ut.

2.   Det tekniska genomförandet av det projekt som anges i artikel 1.2 ska anförtros FN:s institut för nedrustningsforskning (Unidir). Unidir ska utföra denna uppgift under kontroll av generalsekreteraren/den höge representanten som biträder ordförandeskapet. För detta ändamål ska generalsekreteraren/den höge representanten ingå nödvändiga överenskommelser med Unidir.

3.   Ordförandeskapet, generalsekreteraren/den höge representanten och kommissionen ska hålla varandra regelbundet underrättade om projektet i enlighet med vars och ens behörighet.

Artikel 3

1.   Det finansiella referensbeloppet för genomförandet av den verksamhet som avses i artikel 1.2 ska vara 836 260 EUR och ska finansieras via Europeiska unionens allmänna budget.

2.   De utgifter som ska finansieras med det belopp som fastställs i punkt 1 ska förvaltas i enlighet med gemenskapens budgetförfaranden och budgetregler för Europeiska unionens allmänna budget.

3.   Kommissionen ska övervaka att de utgifter som avses i punkt 2 och som ska ha formen av ett anslag, förvaltas korrekt. Den ska i detta syfte ingå en finansieringsöverenskommelse med Unidir. I finansieringsöverenskommelsen ska det fastställas att Unidir ska se till att EU:s bidrag lyfts fram i proportion till dess storlek.

4.   Kommissionen ska eftersträva att ingå den finansieringsöverenskommelse som avses i punkt 3 så snart som möjligt efter det att detta beslut har fått verkan. Den ska underrätta rådet om eventuella svårigheter i samband med detta och om tidpunkten för ingåendet av finansieringsöverenskommelsen.

Artikel 4

Ordförandeskapet ska, biträtt av rådets generalsekreterare/den höge representanten för Gusp, rapportera till rådet om genomförandet av detta beslut genom regelbundna rapporter efter vart och ett av de regionala seminarierna och det avslutande seminarium som anordnas av FN:s institut för nedrustningsforskning (Unidir). Kommissionen ska vara fullt delaktig och ska informera om de finansiella aspekterna av genomförandet av det projekt som avses i artikel 1.2.

Artikel 5

Detta beslut får verkan samma dag som det antas.

Det upphör att gälla 15 månader efter dagen för ingåendet av den finansieringsöverenskommelse som avses i artikel 3.3 eller sex månader efter dagen för antagandet, om ingen finansieringsöverenskommelse har ingåtts under denna period.

Artikel 6

Detta beslut ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 19 januari 2009.

På rådets vägnar

P. GANDALOVIČ

Ordförande


BILAGA

1.   Syfte

Det övergripande syftet med detta beslut är att uppmuntra samtliga intressenter till att delta i diskussionen om ett vapenhandelsfördrag, att integrera nationella och regionala bidrag i den pågående internationella processen samt att fastställa ett eventuellt vapenhandelsfördrags räckvidd och implikationer.

2.   Projekt

2.1   Projektets syfte

Projektet kommer att

a)

öka medvetenheten bland nationella och regionala aktörer, FN:s medlemsstater, det civila samhället och industrin om de pågående internationella diskussionerna om ett vapenhandelsfördrag,

b)

stärka syftet med FN:s generalsekreterares grupp med regeringsexperter (expertgruppen) för ett vapenhandelsfördrag och stärka FN som det enda forum som kan frambringa ett verkligt universellt instrument,

c)

bidra till ett större engagemang från alla FN-medlemsstaters och regionala organisationers sida i vapenhandelsfördragsprocessen,

d)

uppmuntra till diskussion mellan de stater som ingår i expertgruppen och de som står utanför,

e)

främja debatten bland FN:s medlemsstater, särskilt bland dem som inte ingår i expertgruppen,

f)

främja en diskussion bland FN:s medlemsstater, regionala organisationer, det civila samhället och industrin,

g)

identifiera ett vapenhandelsfördrags möjliga komponenter, räckvidd och implikationer, och

h)

delge hela det internationella samfundet dessa debatter och åsikter.

2.2   Projektets resultat

Projektet kommer att

a)

öka medvetenheten, kunskapen och förståelsen för vapenhandelsfördragsprocessen,

b)

inkludera nya aktörer i debatten,

c)

bidra med nationella och regionala betänkligheter och idéer i de internationella diskussionerna, och

d)

inlemma idéer och förslag i innehållet i ett vapenhandelsfördrag, särskilt avseende ett sådant fördrags räckvidd och implikationer.

2.3   Beskrivning av projektet

Inom projektet organiseras ett inledande evenemang, sex regionala seminarier, ett avslutande seminarium och ett sidoevenemang i anslutning till det första utskottet (FN:s generalförsamlings 64:e session). Det avslutande seminariet har följande uppdelning: en dag med ett regionalt seminarium med OSSE-länder och en dag med ett avslutande seminarium.

2.3.1   Inledande evenemang

Ett inledande evenemang kommer att äga rum under en dag för att presentera syftena med projektet och inhämta input från civila samhället, forskare och icke-statliga organisationer för att säkerställa stöd för projektet.

2.3.2   Regionala seminarier

1.

De regionala seminarierna kommer att pågå under två dagar på en plats som kommer att fastställas i målregionerna. Seminarierna kommer att delas upp i fyra delar för att ge plats åt följande föredragningar och diskussioner:

a)

Allmän översikt över vapenhandelsfördraget, bakgrund, aktörer osv.

b)

Särskild föredragning om den internationella process som för närvarande pågår.

c)

Diskussion om ett eventuellt vapenhandelsfördrags räckvidd och implikationer.

d)

Inhämtande av idéer för ytterligare åtgärder, rekommendationer och förslag för att inlemmas i vapenhandelsfördragsprocessen.

2.

Deltagarna i dessa regionala seminarier kommer att utgöras av

a)

företrädare från länder i regionen,

b)

företrädare från regionala organisationer, inklusive icke-statliga organisationer,

c)

företrädare från lokal och regional industri,

d)

företrädare för Unidir och Unoda (avdelningen för konventionella vapen och den regionala avdelningen, inklusive i förekommande fall de regionala centrumen),

e)

tekniska experter från EU-medlemsstaterna, inklusive företrädare för industrin,

f)

företrädare för partnerorganisationer som bland annat kan omfatta Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sverige) eller Fondation pour la Recherche Stratégique (Frankrike),

3.

Beroende på regionernas storlek förväntas mellan 30 och 40 personer delta i varje seminarium.

4.

En sammanfattande rapport av diskussionerna och rekommendationerna kommer att sammanställas efter varje seminarium. Denna sammanfattande rapport kommer att vara tillgänglig via Internet och på elektroniska lagringsmedier.

5.

De regionala seminarierna kommer att genomföras i följande grupperingar:

a)

Ett seminarium för Central-, Nord- och Västafrika.

b)

Ett seminarium för östra och södra Afrika.

c)

Ett seminarium för Latinamerika och Västindien.

d)

Ett seminarium för Asien och Stillahavsområdet.

e)

Ett seminarium för OSSE-länder.

f)

Ett seminarium för Mellanöstern.

6.

Följande platser har preliminärt föreslagits för seminarierna:

a)

Dakar och Nairobi eller Addis Abeba (för vart och ett av de två seminarierna i Afrika).

b)

Mexiko eller Rio de Janeiro (för Latinamerika och Västindien).

c)

Phnom Penh eller New Delhi (för Asien och Stillahavsområdet).

d)

Amman eller Kairo (för Mellanöstern).

e)

Bryssel eller Wien (för OSSE-länderna).

7.

Slutligt beslut om platsen för seminarierna kommer att fattas för att maximalt utnyttja resurserna och tillgänglig hjälp på lokal nivå. Ordförandeskapet ska, biträtt av rådets generalsekreterare/den höge representanten för Gusp, ansvara för det slutliga valet av platser på rekommendation av Unidir.

2.3.3   Avslutande seminarium

Ett avslutande seminarium kommer att organiseras efter det att alla de sex regionala seminarierna har hållits för att presentera diskussionerna, rekommendationerna och idéerna om vapenhandelsfördragsprocessen för det internationella samfundet. Det avslutande seminariet kommer att delas upp på följande sätt: en dag med ett regionalt seminarium med OSSE-länder och en dag med ett avslutande seminarium.

2.3.4   Sidoevenemang i det första utskottet (FN:s generalförsamlings 64:e session)

Ett sidoevenemang kommer att anordnas i anslutning till det första utskottet (FN:s generalförsamlings 64:e session) för att presentera hittills framkomna resultat från projektet för de intressenter som samlats i New York.

2.3.5   Resultat – Offentliggörande

Varje seminarium kommer att sammanställa en kort sammanfattande rapport över diskussionerna, rekommendationerna och idéerna om ett vapenhandelsfördrag. Seminarierapporterna kommer att vara tillgängliga via Internet och på elektroniska lagringsmedier för distribution.

En slutrapport med de sammanfattande rapporterna från de sex regionala seminarierna kommer att sammanställas och läggas fram för kommentarer vid det avslutande seminariet och göras tillgängligt via Internet och på elektroniska lagringsmedier för distribution.

3.   Projektets längd

Den beräknade genomförandeperioden för detta projekt är 15 månader.

4.   Stödmottagare

Stödmottagare för projektet är

a)

alla FN-medlemsstater, med särskild tonvikt på dem som inte ingår i gruppen med regeringsexperter,

b)

det civila samhället och industrin,

c)

berörda regionala organisationer.

5.   Genomförandeorgan

Ordförandeskapet ska, biträtt av rådets generalsekreterare/den höge representanten för Gusp, ansvara för genomförandet och övervakningen av detta projekt. Ordförandeskapet kommer att anförtro FN:s institut för nedrustningsforskning (Unidir) det tekniska genomförandet.

När Unidir genomför projektet, ska det samarbeta med Unoda, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sverige) eller Fondation pour la Recherche Stratégique (Frankrike). Unidir ska när det är lämpligt arbeta med sådana institutioner som regionala organisationer, icke-statliga organisationer och med industrin.

Unidir kommer att se till att EU:s bidrag lyfts fram i proportion till dess storlek.

6.   Finansiellt referensbelopp för att täcka projektets kostnader

Den totala kostnaden för projektet är 836 260 euro.


Top