Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003PC0079

    Kommissionens yttrande av den 19 februari 2003 över Republiken Tjeckiens, Republiken Estlands, Republiken Cyperns, Republiken Lettlands, Republiken Litauens, Republiken Ungerns, Republiken Maltas, Republiken Polens, Republiken Sloveniens och Republiken Slovakiens ansökan om anslutning till Europeiska unionen

    /* KOM/2003/0079 slutlig */

    EUT L 236, 23.9.2003, p. 3–4 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52003PC0079

    Kommissionens yttrande av den 19 februari 2003 över Republiken Tjeckiens, Republiken Estlands, Republiken Cyperns, Republiken Lettlands, Republiken Litauens, Republiken Ungerns, Republiken Maltas, Republiken Polens, Republiken Sloveniens och Republiken Slovakiens ansökan om anslutning till Europeiska unionen /* KOM/2003/0079 slutlig */

    Europeiska unionens officiella tidning nr L 236 , 23/09/2003 s. 0003 - 0004


    KOMMISSIONENS YTTRANDE av den 19 februari 2003 över Republiken Tjeckiens, Republiken Estlands, Republiken Cyperns, Republiken Lettlands, Republiken Litauens, Republiken Ungerns, Republiken Maltas, Republiken Polens, Republiken Sloveniens och Republiken Slovakiens ansökan om anslutning till Europeiska unionen

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION AVGER FÖLJANDE YTTRANDE

    med beaktande av Fördraget om Europeiska unionen, särskilt artikel 49 i detta, och

    av följande skäl:

    (1) Tjeckien, Estland, Cypern, Lettland, Litauen, Ungern, Malta, Polen, Slovenien och Slovakien har ansökt om medlemskap i Europeiska unionen.

    (2) Kommissionen har i sina yttranden av den 30 juni 1993 beträffande Cypern och Malta (för Maltas del uppdaterat den 17 februari 1999) och av den 15 juli 1997 beträffande Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen, Ungern, Polen, Slovenien och Slovakien redan haft möjlighet att framföra sina synpunkter när det gäller vissa väsentliga aspekter av de problem som uppstår i samband med dessa ansökningar.

    (3) Vid Europeiska rådets möte i Köpenhamn i december 1993 fastställdes för första gången de politiska och ekonomiska kriterier och de kriterier avseende gemenskapens regelverk som skulle gälla för medlemskap och som sedan dess har varit vägledande för anslutningsprocessen och för kommissionens återkommande bedömningar av om ansökarstaterna är redo. De politiska kriterierna innebär att ansökarstaten skall ha stabila institutioner som garanterar demokrati, rättssäkerhet, mänskliga rättigheter samt respekt för och skydd av minoriteter. Dessa krav utgör grundläggande principer i Fördraget om Europeiska unionen, och de understryks i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna. De ekonomiska kriterierna innebär att ansökarstaten skall ha en fungerande marknadsekonomi och förmåga att hantera konkurrens och marknadskrafter inom unionen. Det kriterium som avser gemenskapens regelverk gäller förmågan att påta sig de skyldigheter som följer av ett medlemskap när det gäller unionens lagstiftning, inbegripet att sluta upp kring målen för den politiska, ekonomiska och monetära unionen.

    (4) Villkoren för ansökarstaternas anslutning samt de anpassningar av fördragen som anslutningen nödvändiggör har varit föremål för förhandlingar vid konferenser mellan medlemsstaterna och dessa stater.

    (5) Kommissionen ansåg i det strategidokument med en rapport om de enskilda kandidatländernas framsteg på vägen mot anslutning som antogs den 9 oktober 2002 att Tjeckien, Estland, Cypern, Lettland, Litauen, Ungern, Malta, Polen, Slovenien och Slovakien uppfyller de politiska kriterierna för medlemskap, att de vid ingången av 2004 kommer att ha uppfyllt de ekonomiska kriterierna och de kriterier som avser gemenskapens regelverk och att de kommer att vara redo för medlemskap vid den tidpunkten. På denna grundval rekommenderade kommissionen att anslutningsförhandlingarna med dessa länder skulle avslutas före utgången av 2002 med sikte på att anslutningsfördraget skulle kunna undertecknas våren 2003.

    (6) Förhandlingarna slutfördes vid Europeiska rådets möte i Köpenhamn den 13 december 2002, och det är uppenbart att de därvid överenskomna villkoren är rimliga och ändamålsenliga. Utvidgningen av Europeiska unionen kommer därigenom att möjliggöra för unionen att i högre grad delta i utvecklingen av de internationella förbindelserna, samtidigt som dess interna sammanhållning och dynamik bevaras.

    (7) Kommissionen hoppas få se ett återförenat Cypern ansluta sig till Europeiska unionen på grundval av en övergripande uppgörelse såsom varande den bästa lösningen för alla parter.

    (8) Eftersom principerna för institutionell jämvikt i unionen med 15 medlemsstater genom anslutningsfördraget överförs till en union med 25 medlemsstater kan dessa bestämmelser godtas för perioden fram till genomförandet av de bestämmelser vilka blir följden av den regeringskonferens som nämns i den förklaring om unionens framtid vilken bifogades Nicefördraget.

    (9) Genom att ansluta sig till Europeiska unionen accepterar ansökarstaterna utan förbehåll Fördraget om Europeiska unionen och alla dess mål, alla beslut som fattats sedan fördragen om upprättandet av Europeiska gemenskaperna och Fördraget om Europeiska unionen trädde i kraft samt de ställningstaganden som gjorts beträffande utveckling och stärkande av dessa gemenskaper och av unionen.

    (10) Den rättsordning som införts genom fördragen om upprättandet av Europeiska gemenskaperna utmärks särskilt av att vissa av fördragens bestämmelser och vissa av de rättsakter som antas av institutionerna är direkt tillämpliga, att gemenskapsrätten har företräde framför varje nationell bestämmelse som står i strid med den och att det finns förfaranden för att säkerställa en enhetlig tolkning av gemenskapsrätten. Anslutning till Europeiska unionen innebär erkännande av den bindande karaktären hos dessa regler, vilkas efterlevnad är oundgänglig för att gemenskapsrättens effektivitet och enhetlighet skall kunna garanteras.

    (11) Kommissionen uppmanar de anslutande staterna att beslutsamt söka åstadkomma de förbättringar som med hänsyn till de politiska och ekonomiska medlemskapskriterierna och när det gäller antagandet och genomförandet av gemenskapens regelverk och kontrollen av att det efterlevs fortfarande behöver göras. Kommissionen kommer att fortsätta att följa upp att de anslutande staterna fullgör sina åtaganden och skyldigheter och kommer att bistå dem med de instrument som står till buds.

    (12) Ett av Europeiska unionens mål är att stärka solidariteten mellan unionens folk, samtidigt som deras historia, kultur och traditioner respekteras.

    (13) Utvidgningen av Europeiska unionen genom Tjeckiens, Estlands, Cyperns, Lettlands, Litauens, Ungerns, Maltas, Polens, Sloveniens och Slovakiens anslutning kommer att förbättra möjligheterna att slå vakt om fred och frihet i Europa.

    (14) Utvidgningen är en fortlöpande, allomfattande och oåterkallelig process. Anslutningsförhandlingarna med Bulgarien och Rumänien bör fortsätta på grundval av samma principer som de som hittills varit vägledande för förhandlingarna, och de resultat som hittills uppnåtts i dessa förhandlingar bör inte ifrågasättas.

    KOMMISSIONEN TILLSTYRKER

    Republiken Tjeckiens, Republiken Estlands, Republiken Cyperns, Republiken Lettlands, Republiken Litauens, Republiken Ungerns, Republiken Maltas, Republiken Polens, Republiken Sloveniens och Republiken Slovakiens anslutning till Europeiska unionen.

    Detta yttrande riktar sig till Europeiska unionens råd.

    Utfärdat i Bryssel den 19 februari 2003.

    På kommissionens vägnar

    Günter Verheugen Romano Prodi Ledamot av kommissionen med ansvar för utvidgning Ordförande

    Top