Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE5294

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 99/2013 om programmet för europeisk statistik 2013–2017 genom en förlängning av programmet för perioden 2018–2020 [COM(2016) 557 final – 2016/0265(COD)]

EUT C 75, 10.3.2017, p. 53–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.3.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 75/53


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 99/2013 om programmet för europeisk statistik 2013–2017 genom en förlängning av programmet för perioden 2018–2020

[COM(2016) 557 final – 2016/0265(COD)]

(2017/C 075/10)

Föredragande:

Petru Sorin DANDEA

Remiss

Europaparlamentet, 15.9.2016

Europeiska unionens råd, 26.10.2016

Rättslig grund

Artiklarna 304 och 338 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Ansvarig facksektion

Facksektionen för Ekonomiska och monetära unionen, ekonomisk och social sammanhållning

Antagande av facksektionen

29.11.2016

Antagande vid plenarsession

14.12.2016

Plenarsession nr

521

Resultat av omröstningen

(för/emot/nedlagda röster)

221/1/4

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

EESK ställer sig bakom och stöder kommissionens förslag om att förlänga det nuvarande programmet för europeisk statistik (ESP) till perioden 2018–2020.

1.2

EESK anser att det politiska alternativ som kommissionen förordar är det som bäst motsvarar det som användarna av de statistiska uppgifterna efterfrågar och kan bidra till arbetet med att utveckla statistiska produkter som är till nytta för politiska beslutsfattare, som på så sätt skulle få ett mer sammanhängande statistiskt underlag när de utarbetar politiska strategier inom ramen för den europeiska planeringsterminen.

1.3

EESK anser att förbättringen av de befintliga och utvecklingen av de nya produkter som krävs för att mäta EU:s framsteg i förhållande till de 17 målen och de 169 delmålen i FN:s strategi för hållbar utveckling, bör vara en prioritering för det europeiska statistiksystemet (ESS).

1.4

EESK tar upp ett tidigare förslag (1) och rekommenderar kommissionen att utnyttja det tillfälle som denna förordning ger att införa åtgärder för att utveckla den statistiska forskning på EU-nivå och i medlemsstaterna som gör det möjligt att bedöma det ekonomiska värde som skapas genom volontärarbete. EESK anser att metoden bör grunda sig på den handbok om mätning av volontärarbete som utarbetats av Internationella arbetsorganisationen (ILO).

1.5

I samband med de nya statistiska produkter som kommissionen föreslår för att mäta globaliseringen bör man också ta med statistiska undersökningar som gör det möjligt att mäta de positiva eller negativa effekterna på den inre marknaden, utlokaliseringarnas inverkan på arbetsmarknaden i EU och trycket från den illojala konkurrensen, som grundar sig på billig arbetskraft och på bristande respekt för ILO:s normer om anställningsförhållanden, särskilt på den europeiska industri- och tjänstesektorn.

1.6

EESK instämmer i kommissionens förslag om att inleda utredningsarbetet för en framtida EU-undersökning på det sociala området. Denna undersökning bör också omfatta uppgifter om socialförsäkringssystemens tillräcklighet och hållbarhet i den nya demografiska situationen.

1.7

Med tanke på de allt större migrationsströmmarna rekommenderar EESK att man snabbt identifierar och åtgärdar bristerna i de statistiska undersökningar som rör migration och asyl. Programmet för att integrera migrationsstatistiken måste genomföras i sin helhet, i samarbete med de nationella statistikmyndigheterna.

1.8

EESK rekommenderar medlemsstaterna att öka investeringarna i utvecklingen av det europeiska statistiksystemet så att detta kan tillgodose den allt större efterfrågan på uppgifter samt framställa och sprida uppgifterna snabbare.

1.9

Kommittén upprepar den begäran som den framfört i tidigare yttranden (2) om att både Eurostat och de nationella statistikinstituten bör tilldelas bästa möjliga mänskliga, materiella och IT-relaterade resurser så att de kan fullgöra sina alltmer omfattande uppdrag att framställa statistiska uppgifter av hög kvalitet på allt kortare tid.

1.10

EESK anser att kommissionens och det europeiska statistiksystemets insatser för att förbättra kvaliteten på de statistiska uppgifterna och utveckla nya statistiska produkter inte bör få leda till en orimlig ökning av den administrativa bördan för uppgiftslämnarna, hushållen och företagen.

1.11

Eftersom arbetsmarknadsparterna och organisationerna i det civila samhället kan lämna ett viktigt bidrag till förbättringen av de statistiska produkterna, så att dessa bättre motsvarar efterfrågan på uppgifter, stöder EESK kommissionens förslag om en regelbunden dialog mellan användarna av de statistiska uppgifterna och det europeiska statistiksystemet.

2.   Europeiska kommissionens förslag till förordning

2.1

Kommissionens förslag till förordning (3) ändrar Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 99/2013 om programmet för europeisk statistik 2013–2017 genom att förlänga det till perioden 2018–2020.

2.2

Enligt förordning (EG) nr 223/2009 ska programmet för europeisk statistik utgöra ramen för utveckling, framställning och spridning av europeisk statistik för en period som motsvarar den fleråriga budgetramen. Förordning (EU) nr 99/2013 omfattar bara perioden 2013–2017, medan den fleråriga budgetramen sträcker sig fram till 2020. Programmet för europeisk statistik bör därför förlängas fram till 2020.

2.3

Detta förslag syftar till att förlänga programmet för europeisk statistik till perioden 2018–2020 och ge det ekonomiska stöd som programmet för europeisk statistik behöver för att kunna

tillhandahålla statistiska uppgifter av hög kvalitet och överbrygga de statistiska brister som snarast behöver åtgärdas, med fokus på ett antal prioriterade områden som återspeglar kommissionens tio politiska prioriteringar,

bygga den permanenta kapacitet som behövs för att snabbare kunna tillgodose nya behov och anpassa den statistiska infrastrukturen för att utnyttja möjligheterna med nya uppgiftskällor, samt

stärka samarbetet inom det europeiska statistiksystemet och med partner utanför systemet för att ytterligare förbättra systemets produktivitet och säkra dess ledande ställning när det gäller officiell statistik världen över.

2.4

Efter konsekvensbedömningen och samrådet (4) med berörda parter valde kommissionen ut det politiska alternativ som skulle förordas bland de fem som ursprungligen framförts. Det alternativ som valdes (2c) skulle få de mest gynnsamma konsekvenserna när det gäller uppgifternas aktualitet, med nya åtgärder inriktade på förbättrad aktualitet i fråga om statistik över ojämlikhet, fattigdom och materiell fattigdom samt för energi- och miljöstatistiken.

2.5

De medel som avsatts för att stödja en förlängning av programmet för europeisk statistik under perioden 2018–2020 uppgår till 218,1 miljoner euro.

3.   Allmänna och särskilda kommentarer

3.1

Med tanke på behovet av att koppla programmet för europeisk statistik till den fleråriga budgetramen ställer sig EESK bakom och stöder kommissionens initiativ att förlänga det nuvarande programmet för europeisk statistik till perioden 2018–2020.

3.2

Det politiska alternativ som kommissionen förordar förutsätter en bättre koppling mellan de statistiska indikatorerna och kommissionens tio politiska prioriteringar genom en förbättring av de nuvarande statistiska verktygen och utveckling av ett antal nya produkter. EESK anser att detta alternativ är det som bäst motsvarar det som användarna av de statistiska uppgifterna efterfrågar och kan bidra till arbetet med att utveckla statistiska produkter som är till nytta för politiska beslutsfattare, som på så sätt skulle få ett mer sammanhängande statistiskt underlag när de utarbetar politiska strategier inom ramen för den europeiska planeringsterminen.

3.3

Kommittén välkomnar initiativet att bland de nya statistiska produkterna ta med undersökningar som mäter framstegen vad beträffar FN:s mål för hållbar utveckling. Förbättring av de befintliga och utvecklingen av de nya produkter som krävs för att mäta EU:s framsteg med avseende på de 17 målen och de 169 delmålen i FN:s strategi för hållbar utveckling, bör vara en prioritering för det europeiska statistiksystemet.

3.4

Under lång tid har BNP (bruttonationalprodukten) varit den statistiska indikator som använts för att mäta utvecklingsnivån på global nivå. Kommissionen erkände i ett meddelande (5) från 2009 de begränsningar som denna indikator har för en korrekt bedömning av utvecklingsnivån på det sociala området och miljöområdet. EESK upprepar förslagen i de yttranden (6) som utarbetats då och senare, förslag som den anser vara ytterst relevanta mot bakgrund av kommissionens förslag till förordning.

3.5

EESK tar upp ett tidigare förslag (7) och rekommenderar kommissionen att utnyttja det tillfälle som denna förordning ger att införa åtgärder för att utveckla den statistiska forskning på EU-nivå och i medlemsstaterna som gör det möjligt att bedöma det ekonomiska värde som skapas genom volontärarbete. Metoden bör grunda sig på den handbok om mätning av volontärarbete som utarbetats av ILO. Denna innehåller en beskrivande definition där tre grundläggande kännetecken uppmärksammas. Volontärarbete definieras som handlingar som innefattar produktivt arbete, som är oavlönade och frivilliga och inte är avsedda för det egna hushållet.

3.6

De sociala och miljömässiga indikatorerna behöver integreras bättre i nationalräkenskaperna. EESK uppmanar kommissionen att fortsätta sina insatser på detta område inom ramen för programmet för europeisk statistik under 2018–2020.

3.7

När det gäller de nya statistiska produkterna för att mäta globaliseringen anser EESK att man också bör ta med statistiska undersökningar som gör det möjligt att mäta de positiva eller negativa effekterna på den inre marknaden, utlokaliseringarnas inverkan på arbetsmarknaden i EU och trycket från den illojala konkurrensen, som grundar sig på billig arbetskraft och på bristande respekt för ILO:s normer om anställningsförhållanden, särskilt på den europeiska industri- och tjänstesektorn.

3.8

EESK menar att förtroendet hos användarna av de statistiska uppgifterna kan öka i den mån medlemsstaternas regeringar genomför rekommendationen (8) från Europeiska rådgivande organet för statistikstyrning (Esgab) att fastställa åtaganden att skapa förtroende för statistiken (CoCS: Commitments on Confidence in Statistics).

3.9

EESK instämmer i kommissionens förslag om att inleda utredningsarbetet för en framtida EU-undersökning på det sociala området. Med tanke på den europeiska befolkningens åldrande bör denna undersökning också omfatta uppgifter om socialförsäkringssystemens tillräcklighet och hållbarhet i den nya demografiska situationen. Man bör också snabbt identifiera och åtgärda bristerna i de statistiska undersökningar som rör migration och asyl.

3.10

Kommittén upprepar den begäran som den framfört i tidigare yttranden (9) om att både Eurostat och de nationella statistikinstituten bör tilldelas bästa möjliga mänskliga, materiella och IT-relaterade resurser så att de kan fullgöra sina alltmer omfattande uppdrag att framställa statistiska uppgifter av hög kvalitet på allt kortare tid. EESK rekommenderar medlemsstaterna att öka investeringarna i utvecklingen av det europeiska statistiksystemet så att detta kan tillgodose den allt större efterfrågan på uppgifter samt framställa och sprida uppgifterna snabbare.

3.11

EESK anser att kommissionens och det europeiska statistiksystemets insatser för att förbättra kvaliteten på de statistiska uppgifterna och utveckla nya statistiska produkter inte bör få leda till en betydande ökning av den administrativa bördan för uppgiftslämnarna, hushållen och företagen.

3.12

EESK stöder kommissionens förslag om en regelbunden dialog mellan användarna av de statistiska uppgifterna och det europeiska statistiksystemet. Organisationerna i det civila samhället kan lämna ett viktigt bidrag till förbättringen av de statistiska produkterna, så att dessa bättre motsvarar efterfrågan på uppgifter. I sin årsrapport för 2016 lade Esgab fram ett förslag om detta.

Bryssel den 14 december 2016.

Georges DASSIS

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


(1)  Se EESK:s yttrande om ”Statistiska verktyg för att mäta volontärarbete” (EUT C 170, 5.6.2014, s. 11).

(2)  Se EESK:s yttrande om gemenskapens statistiska program 2008–2012 (EUT C 175, 27.7.2007, s. 8).

(3)  COM(2016) 557 final.

(4)  Samrådet genomfördes via webbplattformen ”Din röst i Europa” mellan den 23 juli och den 15 oktober 2015 och offentliggjordes via Eurostats kommunikationskanaler och de nationella statistikbyråerna.

(5)  Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet: Bortom BNP – Att mäta framsteg i en föränderlig värld, COM(2009) 433 final.

(6)  Se EESK:s yttrande om ”Bortom BNP – Det civila samhällets roll i valet av kompletterande indikatorer” (EUT C 181, 21.6.2012, s. 14), och ”Bortom BNP – Att mäta framsteg i en föränderlig värld” (EUT C 18, 19.1.2011, s. 64).

(7)  Se fotnot 1.

(8)  http://ec.europa.eu/eurostat/documents/34693/7723121/ESGAB+Annual+Report+2016

(9)  Se fotnot 2.


Top