EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2007/051/04

Yttrande från Regionkommittén om Grönbok om en europeisk strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och trygg energiförsörjning och om Meddelande från kommissionen – Handlingsplan för biomassa och om Kommissionens meddelande – En EU-strategi för biodrivmedel

EUT C 51, 6.3.2007, p. 23–26 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
EUT C 51, 6.3.2007, p. 4–4 (BG, RO)

6.3.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 51/23


Yttrande från Regionkommittén om Grönbok om en europeisk strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och trygg energiförsörjning och om Meddelande från kommissionen – Handlingsplan för biomassa och om Kommissionens meddelande – En EU-strategi för biodrivmedel

(2007/C 51/04)

REGIONKOMMITTÉN HAR AVGETT DETTA YTTRANDE

med beaktande av

grönboken ”En europeisk strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och trygg energiförsörjning” (KOM(2006) 105 slutlig) och Meddelande från kommissionen ”Handlingsplan för biomassa” (KOM(2005) 628 slutlig) samt Meddelande från kommissionen ”En EU-strategi för biodrivmedel” (KOM(2006) 34 slutlig),

Europeiska kommissionens beslut av den 2 december 2005 att i enlighet med artikel 265 första stycket i EG-fördraget rådfråga Regionkommittén om grönboken ”En europeisk strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och trygg energiförsörjning”, presidiets beslut av den 16 februari 2006 att ge utskottet för hållbar utveckling i uppdrag att utarbeta yttrandet i ärendet,

Regionkommitténs yttrande av den 16 februari 2006 om ”Grönbok om effektivare energiutnyttjande eller hur man kan göra mer med mindre” (KOM(2005) 265 slutlig) – CdR 216/2005 fin,

Regionkommitténs yttrande av den 15 november 2001 om kommissionens grönbok ”Mot en europeisk strategi för trygg energiförsörjning” (KOM(2000) 769 slutlig) – CdR 38/2001 fin (1),

Regionkommitténs yttrande av den 17 juni 2004 om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om effektiv slutanvändning av energi och om energitjänster” (KOM(2003) 739 slutlig – 2003/0300 (COD)) – CdR 92/2004 fin (2),

det utkast till yttrande (CdR 150/2006 rév. 1) som antogs av utskottet för hållbar utveckling

den 27 juni 2006 (föredragande: Emilia Müller, statsråd i Bayerns delstatsregering, med ansvar för federala frågor och Europafrågor, DE–PPE).

Yttrandet antogs vid Regionkommitténs 66:e plenarsession den 11–12 oktober 2006 (sammanträdet den 11 oktober).

1.   Regionkommitténs ståndpunkt

Om energigrönboken

1.1

Regionkommittén ställer sig positiv till att kommissionen lagt fram grönboken, som ger en korrekt bild av den situation som råder på energiområdet för närvarande och visar olika vägar mot en strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och trygg energiförsörjning i Europa.

1.2

ReK konstaterar att Europa har många problem att övervinna på energiområdet, t.ex. att energipriserna är höga och mycket instabila, att den globala efterfrågan på energi blir allt större, att det finns säkerhetsrisker för produktions- och transitländerna och för transportvägarna, att importberoendet blir allt större och att diversifieringen av energikällorna hittills varit begränsad, att påfrestningarna på miljön blir större, att integrationen och banden mellan de nationella energimarknaderna måste bli starkare samt att det finns ett stort investeringsbehov i energiinfrastruktur.

1.3

Regionkommittén ställer sig mot bakgrund av dessa problem positiv till att kommissionen genom grönboken tagit initiativet till en intensiv diskussion om energipolitiken i Europa och understryker betydelsen av en långsiktig energistrategi från EU:s sida.

1.4

ReK betonar att man för att kunna förverkliga de tre målen försörjningstrygghet, konkurrenskraft och miljövänlighet måste ta alla de politikområden som hänger samman med energipolitiken i beaktande, alltså framför allt transport-, miljö-, regional-, forsknings- och utvecklingspolitiken samt utrikespolitiken.

1.5

Regionkommittén ställer sig positiv till strategin för en gemensam europeisk energipolitik som leder till ett partnerskap mellan europeiska, nationella, regionala och lokala styresnivåer där hänsyn tas till de enskilda medlemsstaternas särdrag i enlighet med subsidiaritetsprincipen. Europa kan endast genom samordnade insatser lösa frågorna om säkerhet och försörjning på energiområdet på ett hållbart sätt.

1.6

ReK vill påpeka att en stabil och prisvärd energiförsörjning är av stor betydelse för den hållbara utvecklingen också för regionerna och kommunerna.

1.7

ReK vill framhålla de regionala och lokala myndigheternas roll som energiproducenter (t.ex. genom delägarskap i energiföretag), som behöver rättvisa konkurrensvillkor.

1.8

ReK ställer sig positiv till slutsatserna från Europeiska rådet den 23–24 mars, att man bör främja utvecklingen av det regionala energisamarbetet i EU och underlätta de regionala marknadernas integration på EU:s inre marknad för ”att säkerställa de europeiska ekonomiernas konkurrenskraft” och ”att energi tillhandahålls till rimliga priser”.

1.9

ReK understryker nödvändigheten av att man diversifierar de externa och interna energikällorna så att man minskar EU:s beroende av energiimport och enskilda leverantörer och därmed tryggar en hållbar energitillförsel.

1.10

ReK understryker att rätten att besluta om en viss energimix bör ligga kvar hos medlemsstaterna i enlighet med subsidiaritetsprincipen.

1.11

ReK anser att förnybara energiformer med föga eller inga utsläpp av växthusgaser bör få större utrymme i medlemsstaternas energimix så att klimatförändringen bekämpas.

1.12

ReK hade gärna sett att man i samband med diversifieringen av energimixen tog med vattenkraft och termisk energi, som är effektivt och ofta används av regionala och kommunala energiproducenter och energileverantörer.

1.13

ReK beklagar bristerna i genomförandet av direktiven om liberalisering av den inre marknaden för gas och elektricitet i många av medlemsstaterna.

1.14

ReK anser att det andra paketet för den inre marknaden måste genomföras i sin helhet och effekterna av detta utvärderas innan ytterligare regleringsåtgärder vidtas.

1.15

ReK anser att man måste skapa ett enhetligt europeiskt energinät och att samarbetet mellan de nationella tillsynsmyndigheterna därför per omgående måste förbättras.

1.16

Regionkommittén anser inte att man bör inrätta några nya förvaltningsstrukturer, t.ex. en europeisk tillsynsmyndighet för energi, eftersom de nationella tillsynsmyndigheterna är i stånd att uppnå de mål som kommissionen föreslagit och Europeiska rådet fastställt.

1.17

Regionkommittén ser för närvarande inget behov av ett nytt lagstiftningsförslag om naturgastillgångar, eftersom man först måste genomföra det direktiv om försörjningstrygghet när det gäller gas som trädde i kraft i maj 2006.

1.18

Regionkommittén ställer sig positiv till en strategisk plan för att stärka utvecklingen av ny energiteknik på europeisk nivå och stödja en snabb marknadsintroduktion och en samordning av de gemensamma och nationella forsknings- och innovationsprogrammen.

1.19

ReK anser att ökad energieffektivitet är ett viktigt mål, framför allt om man vill förhindra att importberoendet ökar ytterligare.

1.20

ReK vill peka på att det redan i dag finns många EU-åtgärder för energieffektivitet som trätt i kraft eller håller på att utarbetas men där man först nu börjar se effekterna eller där genomförandet ännu inte inletts. Som exempel kan här nämnas byggnadsdirektivet, kraftvärmedirektivet och direktivet om effektiv slutanvändning av energi.

1.21

ReK ställer sig positiv till kommissionens intention att från och med 2007 varje år genomföra en översyn av EU-strategin, där målen på medellång sikt och lång sikt samt de åtgärder som krävs för att förverkliga dessa skall behandlas.

Om handlingsplanen för biomassa

1.22

Regionkommittén ställer sig positiv till att handlingsplanen för biomassa lagts fram. Genomförandet av denna kan bli ett viktigt led i förverkligandet av de tre mål som beskrivs i energigrönboken.

1.23

Kommittén ställer sig positiv till kommissionens intention att öka inslaget av biomassa bland de förnybara energiformerna mer än hittills och anser att det integrerade åtgärdspaket som kommissionen skisserat är en lämplig grund när man vill öka användningen av biomassa för energiutvinning.

1.24

Kommittén ställer sig positiv till att kommissionen framhäver regionernas betydelse för främjandet av biodrivmedlen och andra former av bioenergi inom ramen för sammanhållningspolitiken och politiken för landsbygdsutveckling.

1.25

ReK vill peka på att användningen av biomassa i hög utsträckning kan bidra till att målet uppnås, dvs. att förnybar energi senast år 2010 skall stå för 12 % av den sammanlagda energianvändningen, och understryker därför biomassans betydelse som ett viktigt alternativ till de fossila energibärarna.

1.26

ReK vill framhäva att handlingsplanen för första gången visar hur den tredubbling av primärenergianvändningen av biomassa till runt 150 miljoner ton råoljeekvivalent som fastställdes som ett mål i EU:s vitbok från 1997 skall fördelas över områdena värme, elektricitet och drivmedel (värme: 75 miljoner ton råoljeekvivalent, elektricitet: 55 miljoner ton, drivmedel: 19 miljoner ton).

1.27

ReK vill framhäva att det scenario som beskrivs i handlingsplanen skulle innebära en ökning av andelen biomassa i EU:s primärenergianvändning från dagens 4 % till 8 % år 2010. För att detta mål skall kunna nås samtidigt som subsidiaritetsprincipen beaktas är det mycket viktigt att den behöriga nivån även vidtar åtgärder för att säkerställa tillgången till biomassa – till exempel med hjälp av obligatoriska reserver och en förbättring av leveranskedjan.

1.28

Kommittén ställer sig positiv till rådets beslut av den 14 februari 2006 om att leverans av fjärrvärme skall tas upp i den förteckning över varor och tjänster där medlemsstaterna kan tillämpa nedsatt mervärdesskatt. Kommittén anser det viktigt att en nedsatt skattesats tillämpas.

1.29

ReK vill påminna om att många lokala och regionala myndigheter redan med framgång genomfört eller genomför konkreta projekt för produktion av elektricitet och värme ur biomassa och därmed spelar en framträdande roll på detta område. Kommittén anser det viktigt att främja dessa initiativ.

1.30

Användningen av biomassa innebär att nya inkomstkällor kan exploateras, framför allt för lantbruket (”lantbrukaren som energibrukare”) och skogsbruket, och kan bidra till att nya arbetstillfällen skapas.

Om strategin för biodrivmedel

1.31

Regionkommittén ställer sig positiv till kommissionens meddelande om en EU-strategi för biodrivmedel som åtminstone delvis kan ersätta fossila bränslen för transporter och integreras i system för drivmedelsförsörjning.

1.32

ReK understryker det faktum att man inom lokala och regionala myndigheter redan använder biobränslen för offentliga fordon.

1.33

Kommittén betonar vikten av att framställa biodrivmedel på ett hållbart sätt i syfte att undvika att den biologiska mångfalden minskar; man bör undvika att stora monokulturer (odling av en enda gröda på ett vidsträckt område) av energigrödor i alltför stor utsträckning rubbar det lokala ekosystemet.

1.34

Regionkommittén uppmanar kommissionen att öka ansträngningarna för forskning om biodrivmedel såväl när det gäller råvaror (för att öka energiprestandan och energiegenskaperna hos odlade produkter och för att använda pyrolysoljor som råvara inom den petrokemiska industrin), som när det gäller bearbetningen (omvandling av biomassa till energi, exempelvis gas, pyrolys osv.).

2.   Regionkommitténs rekommendationer

Om energigrönboken

2.1

Regionkommittén anser att man för att trygga rättvis konkurrens måste genomföra direktiven om liberalisering av den inre marknaden för gas och elektricitet omgående och fullständigt i samtliga medlemsstater.

2.2

ReK anser att man bör genomföra kostnads–nyttoanalyser av förslag till ny lagstiftning som kommissionen lägger fram.

2.3

ReK anser att man i samband med översynen av EU:s system för handel med utsläppsrätter måste utvidga och förbättra systemet ytterligare i överensstämmelse med grönboken. Detta kommer att sörja för ett stabilt klimat där näringslivet kan fatta de nödvändiga långsiktiga investeringsbesluten. ReK anser också att man bör avlägsna sådana onödiga påfrestningar för näringslivet – framför allt på grund av effekterna på elektricitetspriserna och snedvridningen av konkurrensen – som uppstått till följd av att medlemsstaterna inte i tillräcklig utsträckning stämt av sina nationella allokeringsplaner med varandra.

2.4

ReK konstaterar att samordningen på EU-nivå höll måttet i samband med gaskrisen i januari 2006 och anser att det även i framtiden måste finnas effektiva samordningsmekanismer som grundar sig på principerna om solidaritet och subsidiaritet i händelse av en försörjningskris. I samband med detta måste man ta hänsyn till att det först och främst ankommer på medlemsstaterna själva att trygga den egna försörjningssäkerheten.

2.5

ReK anser att man inom forskning och utveckling måste lägga tyngdpunkten på området hållbar energi och energieffektivitet och att gemenskapen för detta ändamål måste tillhandahålla lämpliga stödmedel.

2.6

ReK föreslår att EU inom alla relevanta politikområden och inom ramen för sina befogenheter stimulerar användningen av hållbara energibärare.

2.7

ReK ställer sig positiv till kommissionens intention att bidra till att man fortsätter att utveckla åtgärder för energieffektivitet och anser att en långtgående handlingsplan för energieffektivitet bör läggas fram så snart som möjligt.

2.8

ReK anser att man vid utarbetandet av denna handlingsplan måste använda sig av marknadsstödda och kostnadseffektiva verktyg, t.ex. information, samråd, olika stöd, frivilliga överenskommelser o. dyl., och ta hänsyn till gränserna för vilka belastningar offentliga budgetar, företag och konsumenter tål.

2.9

ReK motsätter sig att man fastställer absoluta mål för effektivitetsökningen. Medlemsstater som redan genomfört besparingar eller använder sig av mycket effektiv teknik har inte samma potential för ytterligare effektivitetsökningar och skulle helt klart drabbas av konkurrensnackdelar om man införde absoluta mål.

2.10

ReK ställer sig bakom förslaget om ett internationellt avtal om energieffektivitet och initiativet till en dialog mellan EU och länder med hög energiförbrukning och tillväxtländer om energieffektivitet och sparsam energianvändning.

2.11

ReK stöder idén om att utveckla ett gemensamt koncept för en utrikes- och säkerhetspolitik rörande försörjningstrygghet och diversifiering av källorna. ReK stöder även utbyggnaden av energipartnerskap och intensifieringen av dialogen med länder som är viktiga i egenskap av producenter, transitländer och användare. Här verkar det också vara lämpligt att involvera grannländer som inte är medlemmar i EU.

Om handlingsplanen för biomassa

2.12

Regionkommittén uppmanar kommissionen att ta hänsyn till de lokala och regionala myndigheternas betydelse i samband med att handlingsplanen genomförs och vidareutvecklas, att explicit ta upp den lokala och regionala aspekten och att på så sätt också bidra till en omfattande stärkning av landsbygden.

2.13

ReK håller med kommissionen när det gäller tillgången på biomassa, att beslutet om att odla energigrödor lämpligtvis bör fattas på lokal eller regional nivå.

2.14

ReK anser att man för att öka försörjningstryggheten, skona resurser, minska utsläppen av växthusgaser och stärka landsbygden och den hållbara energin inte bara måste främja en sparsam användning av energi och öka energieffektiviteten utan att man också måste fortsätta att utveckla användningen av förnybar energi och i detta sammanhang fortsätta att driva på den hållbara utbyggnaden av användningen av biomassa för energiutvinning och som material.

Om strategin för biodrivmedel

2.15

ReK anser det absolut nödvändigt att man avvecklar de tekniska hinder som finns för biodrivmedel och att man ändrar normen EN 14214 för att underlätta ett utvidgat bruk av olika växtoljor för biodiesel så långt det är görligt utan avsevärda negativa återverkningar på bränsleprodukterna. Därför stöder kommittén kommissionens intention att först undersöka orsakerna bakom dessa hinder, att fastställa vilka normer som kan ändras och att samtidigt se till att detta inte leder till att biodrivmedlen diskrimineras.

2.16

ReK uppmanar kommissionen att också i samband med att strategin för biodrivmedel vidareutvecklas ta vederbörlig hänsyn till den lokala och regionala aspekten.

2.17

ReK ställer sig positiv till kommissionens intention att öka andelen biodrivmedel i drivmedelsanvändningen och för detta ändamål införa en prövning av åtgärder för att främja biodrivmedel.

Bryssel den 11 oktober 2006

Regionkommitténs

ordförande

Michel DELEBARRE


(1)  EGT C 107, 3.5.2002, s. 13.

(2)  EUT C 318, 22.12.2004, s. 19.


Top