Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2005/057/45

    Mål T-465/04: Talan mot Europeiska gemenskapernas kommission väckt den 25 november 2004 av European Dynamics SA

    EUT C 57, 5.3.2005, p. 26–27 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    5.3.2005   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 57/26


    Talan mot Europeiska gemenskapernas kommission väckt den 25 november 2004 av European Dynamics SA

    (Mål T-465/04)

    (2005/C 57/45)

    Rättegångsspråk: engelska

    European Dynamics SA, Aten (Grekland), har den 25 november 2004 väckt talan vid Europeiska gemenskapernas förstainstansrätt mot Europeiska gemenskapernas kommission. Sökanden företräds av advokaten N. Korogiannakis.

    Sökanden yrkar att förstainstansrätten skall

    ogiltigförklara beslutet av kommissionen (GD Fiske) av den 15 september 2004, varigenom sökandens anbud förkastades och kontraktet tilldelades den tidigare leverantören,

    förelägga kommissionen att omvärdera sökandens anbud, och

    förplikta kommissionen att ersätta sökandens rättegångskostnader och andra kostnader och utgifter i samband med talan, även om denna ogillas.

    Grunder och huvudargument

    Sökandeföretaget lämnade in ett anbud med anledning av kommissionens meddelande om upphandling FISH/2004/02 (1) angående leverans av IT-tjänster och tillhörande tjänster med anknytning till informationssystemen vid generaldirektoratet för fiske. Detta anbud förkastades genom det ifrågasatta beslutet och kontraktet tilldelades en annan anbudsgivare, som även levererade dessa tjänster sedan tidigare.

    Till stöd för sin talan om ogiltigförklaring av detta beslut hävdar sökanden för det första att kommissionen åsidosatt icke-diskrimineringsprincipen och principen om fri konkurrens. Sökanden påstår att kommissionens beslut att införa en familiariseringsperiod på två månader har haft en diskriminerande verkan till förmån för den tidigare leverantören, för vilken familiariseringsperioden uppenbarligen inte var nödvändig. I detta sammanhang gör sökanden även gällande att anbudsgivarna har fått otillräcklig information beträffande den programvara som omfattades av anbudsförfarandet, samtidigt som den tidigare leverantören naturligtvis hade obegränsad tillgång till denna information.

    Sökanden gör vidare gällande att kommissionen åsidosatte budgetförordningen (2) liksom direktiv 92/50 (3) genom att tillämpa kriterier som inte hade tagits upp i meddelandet om upphandling, nämligen storleken på sökandens föreslagna arbetslag, som kommissionen ansåg vara onödigt stort, och antalet års erfarenhet bland medlemmarna i detta arbetslag i genomsnitt, som kommissionen ansåg var lägre än i arbetslaget från den anbudsgivare som tilldelades kontraktet.

    Sökanden påstår vidare att kommissionen har gjort en uppenbart oriktig bedömning vid utvärderingen av sökandens anbud och i synnerhet vid bedömningen av expertisen i dess föreslagna arbetslag samt sökandens ekonomiska anbud, där kommissionen enligt sökanden felaktigt antagit att samtliga 16 personer i sökandens förslag skulle arbeta parallellt under hela projektet.

    Sökanden åberopar även att kommissionen har åsidosatt sin skyldighet enligt artikel 253 EG att motivera sina beslut och har underlåtit att lämna ut begärd relevant information rörande skälen för att förkasta sökandens anbud. Sökanden hävdar också att kommissionen åsidosatte principen om god förvaltningssed och omsorgsprincipen genom att handla först efter betydande dröjsmål och genom att inte på ett fullgott sätt besvara sökandens begäran om information innan anbuden lämnades in.


    (1)  EUT 2004/S 73 – 61407.

    (2)  Rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (EGT L 248, s. 1).

    (3)  Rådets direktiv 92/50/EEG av den 18 juni 1992 om samordning av förfarandena vid offentlig upphandling av tjänster (EGT L 209, s. 1; svensk specialutgåva, område 6, volym 3, s. 139).


    Top