EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E000407

SKRIFTLIG FRÅGA P-0407/03 från Heidi Hautala (Verts/ALE) till kommissionen. Isklassificeringen för oljetankern Stemnitsa som trafikerar Östersjön.

EUT C 242E, 9.10.2003, p. 128–130 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92003E0407

SKRIFTLIG FRÅGA P-0407/03 från Heidi Hautala (Verts/ALE) till kommissionen. Isklassificeringen för oljetankern Stemnitsa som trafikerar Östersjön.

Europeiska unionens officiella tidning nr 242 E , 09/10/2003 s. 0128 - 0130


SKRIFTLIG FRÅGA P-0407/03

från Heidi Hautala (Verts/ALE) till kommissionen

(10 februari 2003)

Ämne: Isklassificeringen för oljetankern Stemnitsa som trafikerar Östersjön

Oljetankern Stemnitsa, som seglar under grekisk flagg och ägs av det grekiska skeppsvarvet Minerva Maríne, har under vinterns lopp flera gånger rört sig på Östersjön under exceptionellt svåra isförhållanden. Fartyget tankas varje gång fullt med 100 000 ton rysk råolja i den nya oljehamnen i Primorsk längst inne i Finska viken i Ryssland. Företaget har beviljats en isklassificering av American Bureau of Shipping vilken enligt finska experter inte är tillräcklig för de ytterst svåra isförhållanden som råder i Finska viken. Oljetransporterna på Östersjön förväntas fördubblas med fem års intervall, i första hand på grund av de nya oljehamnsprojekten Primorsk och Vysotsk i Ryssland, vilket innebär att de kommer att öka från nuvarande 40 000 000 ton till 160 000 000 ton år 2010. Finska viken är

ekologiskt sett ett mycket sårbart havsområde och socioekonomiskt sett en viktig transportled. De finska myndigheterna har inte funnit något sätt att hindra Stemnitsa och andra riskfartyg från att trafikera Östersjöns internationella havsområden.

Den nyvalde verkställande direktören för Europeiska sjösäkerhetsbyrån (EMSA), Willem de Ruiter, sade i en intervju för Finska notisbyrån den 4 februari 2003 att EU inte bör blanda sig i Stemnitsas verksamhet och att EU inte kan göra någonting. Trots detta är byråns uppgift enligt dess egna hemsidor att förbättra EU:s sjösäkerhetssystem, minska risken för olyckor till sjöss, minska den förorening av miljön som förorsakas av fartyg och förhindra att människoliv går förlorade. Enligt den förordning genom vilken byrån inrättas skall den vid behov bistå kommissionen i det förberedande arbetet med att uppdatera och utveckla gemenskapslagstiftningen när det gäller sjösäkerhet och förhindrande av förorening från fartyg, särskilt med beaktande av den internationella lagstiftningens utveckling på området.

Kommissionen är medlem av Östersjöns skyddskommission Helcom och skulle på ett betydande sätt kunna arbeta för att man vid Helcom:s nästa miljöministermöte sommaren 2003 gick in för att ta fram ett förslag för Internationella sjöfartsorganisationen IMO om att förklara Östersjön som ett särskilt känsligt havsområde (PSSA) och föreskriva att de fartyg som rör sig på detta hav är tvungna att uppfylla särskilda bestämmelser om duglighet under isförhållanden och krav på dubbelskrov. Kommissionens påverkningsmöjligheter inom Helcom och IMO förbättras av det faktum att alla stater kring Östersjön, med undantag av Ryssland, snart kommer att vara medlemmar av EU.

1. Har kommissionen för avsikt att inleda förhandlingar med Helcom:s medlemsstater om det ovannämnda initiativet till IMO så att man vid ministermötet i sommar skulle kunna nå fram till ett beslut i frågan?

2. Har kommissionen för avsikt att i sitt förslag till förordning om dubbelskrov av den 20 december 2002 inbegripa kraven på isklassificering?

3. Anser kommissionen att det ovan citerade uttalandet av den verkställande direktören är sakligt?

Svar från Loyola de Palacio på kommissionens vägnar

(20 mars 2003)

Kommissionen vill uppmärksamma ledamoten på att rapporteringen i media inte nödvändigtvis speglar kommissionens ståndpunkt, och i detta fall inte heller den ståndpunkt som intas av Europeiska sjösäkerhetsbyråns verkställande direktör.

Kommissionen har upprepade gånger understrukit att internationell rätt starkt begränsar EU:s och kuststaternas möjligheter att vidta åtgärder för att skydda sina kustvatten från miljörisker från sjöfarten, och detta gäller både lagstiftning och genomförande. Denna situation är mest allvarlig när det gäller fartyg som bedöms vara farliga vilka trafikerar internationella vatten, som t.ex. Östersjön.

Därför har kommissionen uppmanat medlemsstaterna att vidta samordnade åtgärder för att undersöka och föreslå olika alternativ som gör det möjligt för dem att vidta åtgärder för att skydda sina kustvatten, framför allt sina territorialvatten och exklusiva ekonomiska zoner, mot fartyg som utgör hot för havsmiljön.

Kommissionen kommer att stödja de intiativ som medlemsstaterna tar inom ramen för Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) för att införa obligatoriska sjöfartsrutter och zoner där sjöfarten begränsas genom tillämpning av internationella regler.

Det finns ingen EU-lagstiftning som reglerar sjöfart under isförhållanden, och sådan lagstiftning skulle ändå inte omfatta fartyg i transittrafik som inte angör EU-hamnar. Det är för övrigt svårt att harmonisera denna typ regler med tanke på att hänsyn måste tas till lokala sjöfartsvillkor

och specifika väderförhållanden i varje enskild region. Kommissionen ger dock sitt fulla stöd till de finländska myndigheternas ansträngningar för att sluta ett avtal med grannländerna runt finska viken om säkerhetsregler för sjötransporter av olja under isförhållanden.

Såsom ledamoten påpeka följer kommissionen uppmärksamt arbetet i Helsingforskommissionen. I detta sammanhang håller de berörda arbetsgrupperna (Helcom Maritime och Helcom Response) på att undersöka möjligheten att klassa Östersjön som ett särskilt känsligt område (Particularly Sensitive Area, PSSA).

Top