EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E003927

SKRIFTLIG FRÅGA E-3927/02 från Graham Watson (ELDR) till kommissionen. Patentering av programvara.

EUT C 242E, 9.10.2003, p. 82–83 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92002E3927

SKRIFTLIG FRÅGA E-3927/02 från Graham Watson (ELDR) till kommissionen. Patentering av programvara.

Europeiska unionens officiella tidning nr 242 E , 09/10/2003 s. 0082 - 0083


SKRIFTLIG FRÅGA E-3927/02

från Graham Watson (ELDR) till kommissionen

(15 januari 2003)

Ämne: Patentering av programvara

Vad kan kommissionen göra för att säkra att dess förslag till patentering av programvaror inte medför att Internetanvändarna berövas fördelarna med de utmärkta tillämpningsprogram och operativsystem som utvecklats tack vare modellen med free och open source-programvara?

Svar avgivet av Fritz Bolkestein på kommissionens vägnar

(11 februari 2003)

Datorprogramvara är enligt europeisk patentkonvention och medlemsstaternas lagar såsom sådan undantagen från patenterbarhet och kommissionen avser inte att ändra detta förhållande.

Kommissionens förslag till direktiv om patenterbarhet för datorrelaterade uppfinningar som framlades i februari 2002(1) är således inte avsett att vidga patenterbarhetsområdet. Vad som avses är snarare att utforma enhetliga bestämmelser som skall följas av patentbyråer och patentdomstolar vid bedömning av patenterbarhet hos de uppfinningar som gäller den utrustning eller de metoder som innebär användning av datorprogramvara. Detta krävs då den europeiska patentkonventionen för närvarande inte ingår i gemenskapslagstiftningen, medan medlemsstaterna däremot är bundna av den, och det i praktiken inte alltid är så att respektive nationella lagar tolkas enhetligt i synnerhet inte när det gäller särskilda detaljer.

Ett direktiv som inte ändrar den övergripande bedömningen av vad som är patenterbart eller inte kommer inte att beröva Internetanvändarna något som de annars skulle ha kunnat dra nytta av. Oavsett om den levereras fritt (free), som öppen källkod (open source) eller under någon annan affärsmodell, kommer emellertid både användarna och utvecklarna av programvaran att erfara de fördelar som följer av den ökade rättssäkerhet och den enhetlighet i praktiken som direktivet skall medföra.

Vissa av de ändringar som diskuterades, medan förslaget studerades i rådet, torde medföra ännu större rättssäkerhet genom att en mer exakt definition ges åt det, som då det inte bidrar med något i tekniskt hänseende skulle kunna undantas från patenterbarhet. Kommissionen har antytt att den under pågående förhandlingar skall beakta dessa ändringar.

Det finns dessutom ett viktigt skydd för programvaruutvecklare i artikel 6 i förslaget som kommer att medföra att utövandet av patenträttigheter inte kan inkräkta på de undantag som avses i rådets direktiv 91/250/EEG av den 14 maj 1991 om rättsligt skydd för datorprogram(2) genom copyright i samband med syftet att uppnå samverkanseffekter.

Kommissionen åläggs slutligen enligt artiklarna 7 och 8 i förslaget att övervaka och till rådet och parlamentet inrapportera följderna för innovation och konkurrens av datorrelaterade uppfinningar både i Europa och internationellt. I denna bestämmelse, som utformats mer omfattande än för att endast beakta följderna av direktivet, ges en värdefull metod för att möta oförutsedd kommande utveckling inom denna sektor.

(1) EGT C 151, 25.6.2002.

(2) EGT L 122, 17.5.1991.

Top