EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E003261

SKRIFTLIG FRÅGA E-3261/02 från Margrietus van den Berg (PSE) till kommissionen. Den nederländska rättsstatens kapacitet.

EUT C 242E, 9.10.2003, p. 50–51 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92002E3261

SKRIFTLIG FRÅGA E-3261/02 från Margrietus van den Berg (PSE) till kommissionen. Den nederländska rättsstatens kapacitet.

Europeiska unionens officiella tidning nr 242 E , 09/10/2003 s. 0050 - 0051


SKRIFTLIG FRÅGA E-3261/02

från Margrietus van den Berg (PSE) till kommissionen

(19 november 2002)

Ämne: Den nederländska rättsstatens kapacitet

1. Känner Europeiska kommissionen till att 1,3 miljoner brott anmälts i Nederländerna, att endast 14,6 procent av dem blivit uppklarade och att två tredjedelar av anmälningarna inte ens utreds?

2. Anser kommissionen att Nederländerna på det sättet äventyrar rättskänslan hos befolkningen och således också sin egenskap av att vara en rättsstat?

3. Vore det inte tänkbart att Nederländerna självt skulle få problem till följd av det som nämnts i det föregående, om landet gjordes till föremål för prövning enligt Köpenhamnskriterierna som gäller för länder som önskar ansluta sig till EU?

4. Vore det inte såvida det är meningen att det skall finnas en europeisk juridisk stabilitetspakt på sin plats, att Nederländerna fick en varning och att det hölls en diskussion mellan Europeiska kommissionen och Nederländerna i anledning av dessa oroväckande fakta? Och skulle det inte följaktligen behövas en genomgripande utbyggnad av det nederländska rättsväsendets kapacitet?

Svar från António Vitorino på kommissionens vägnar

(23 december 2002)

1. Kommissionen är inte skyldig att känna till exakt hur många brott som har begåtts och uppklarats i medlemsstaterna och inte heller hur många beslut om att inte utreda anmälda brott som fattas av medlemsstaternas poliskårer. Detta följer av artikel 33 (tidigare artikel K 5) i Fördraget om Europeiska unionen, där det sägs: Denna avdelning skall inte påverka medlemsstaternas ansvar för att upprätthålla lag och ordning och skydda den inre säkerheten.

2. Även om man antar att statistiken skulle vara korrekt, är detta helt en fråga för de holländska myndigheterna i enlighet med artikel 33 i EU-fördraget.

3. Enligt EU-fördraget skall medlemsstaterna respektera de grundläggande rättigheterna (artikel 6). En medlemsstat som inte gör detta kan drabbas av påföljder (artikel 7). Det faktum att ingen undersökning har begärts i fråga om Nederländerna tyder på att Nederländerna inte bryter mot förpliktelsen att respektera de grundläggande rättigheterna.

4. Denna fråga är hypotetisk eftersom det inte finns någon europeisk juridisk stabilitetspakt. Kommissionen uppmanas att kritisera rättsväsendet i en medlemsstat. Det är olämpligt. Det är inte kommissionens uppgift att ingripa i dessa fall. Parlamentsledamoten bör ta upp frågan direkt med de holländska myndigheterna.

Top