EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E001082

SKRIFTLIG FRÅGA E-1082/00 från Laura González Álvarez (GUE/NGL) till rådet. Albanska maffior bedriver prostitution i EU-länderna.

EGT C 81E, 13.3.2001, p. 16–17 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92000E1082

SKRIFTLIG FRÅGA E-1082/00 från Laura González Álvarez (GUE/NGL) till rådet. Albanska maffior bedriver prostitution i EU-länderna.

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 081 E , 13/03/2001 s. 0016 - 0017


SKRIFTLIG FRÅGA E-1082/00

från Laura González Álvarez (GUE/NGL) till rådet

(6 april 2000)

Ämne: Albanska maffior bedriver prostitution i EU-länderna

Albanska maffior bedriver kvinnlig prostitution i EU-länderna och utnyttjar konflikten i Kosovo och den illegala invandringen till Italien. Unga kvinnor rekryteras med svek, kidnappas eller köps i flyktingläger för att sedan sändas till städer i Tyskland, Belgien, Frankrike och Spanien. Denna form av exploatering och slavhandel med kvinnor är särskilt betydande i Paris, där antalet albanskor och kosovoalbanskor uppskattas till 300, Strasbourg, Lyon och Nice. Även i Italien är situationen oroväckande. Flera städer i söder, men även Milano i norr, är anhalter på vägen mellan Tirana och EU-länderna. I Belgien har polisen sedan år 1997 upptäckt att kvinnor exploateras sexuellt av albanska maffior. Även andra europeiska länder som Tyskland där det finns 10 000 tvångsprostituerade lider av detta problem. Sammanlagt prostituerar sig 300 000 kvinnor från Östeuropa, enligt internationella organisationen för in- och utvandring (OIM).

Den italienske statssekreteraren vid inrikesministeriet Alberto Maritati har begärt en internationell mobilisering. Problemet har behandlats under ett samråd som organiserats av Europarådet i november 1999 i Bari, där man påtalade förekomsten av verkliga former av slaveri och tortyr.

Enligt kommissarie Christian Amiard, polisiärt ansvarig vid centralbyrån för bekämpning av slavhandel (OCRTEH) våldtas många kvinnor och betingas till prostitution i rena koncentrationsläger.

Är rådet medvetet om denna internationella organiserade brottslighets omfattning och allvar? Vilka åtgärder har vidtagits i detta avseende? Vilka initiativ avser rådet att vidta för att bekämpa dessa maffiors verksamhet och avveckla deras nät för prostitution? Kan rådet och den höge representanten för Kosovo vidta förebyggande åtgärder i Kosovo? Vilka initiativ och åtgärder för samarbete kan vidtas inom ramen för Europol och Eurojust?

Svar

(29 september 2000)

Internationella organisationer, rapporter om och myndigheter för mänskliga rättigheter i medlemsländerna och kandidatländerna påpekar det allvarliga problemet med internationell organiserad brottslighet i allmänhet och handel med kvinnor och unga flickor i synnerhet. Upphämtnings- och transitområden har identifierats i Sydost-, Central- och Östeuropa. Förr använde

albanska nätverk främst kvinnor med samma etniska bakgrund som de själva till prostitution men för närvarande kommer det allt fler bevis på att albanerna har breddat sin rekrytering, huvudsakligen från andra östeuropeiska länder. I synnerhet moldaviska kvinnor har blivit offer för deras brottsliga avsikter.

Färska rapporter bekräftar att albanska nätverk för prostitution är särskilt aktiva i Italien, Frankrike, Belgien och Förenade kungariket. De nämner också användningen av extremt våld mot offren och att det finns förgreningar till andra områden för organiserad brottslighet.

Även om problemets fulla omfattning inte är känd eftersom pålitlig och säker statistik inte finns tillgänglig föranleder problemet med (påtvingad) prostitution och rekrytering därtill allvarlig oro och uppmärksamhet inom rådet.

I samband med processen för utvidgning antog rådet och de 11 ansökarländerna vid den tidpunkten föranslutningspakten om organiserad brottslighet mellan Europeiska unionens medlemsstater och kandidatländerna i Central- och Östeuropa och Cypern den 28 maj 1998. Pakten innehåller en förteckning på praktiska åtgärder för att bekämpa organiserad brottslighet och andra former av allvarlig brottslighet och omfattar även människohandel och organiserad, olaglig invandring. Kandidatländernas möjligheter att uppfylla regelverkets krav på förebyggande och bekämpande av organiserad brottslighet bevakas under utvärderingen enligt kapitel 24: Samarbete på området rättsliga och inrikes frågor.

Generalsekreteraren/den höge representanten rapporterade tillsammans med kommissionen till Europarådet i Lissabon angående situationen på området rättsliga och inrikes frågor på västra Balkan och gjorde ett utkast till följande rekommendation till handlingsåtgärder mot organiserad brottslighet: Problemet med organiserad brottslighet behöver ses i samband med hela sydöstra Europa. Varje framgångsrik insats i kampen mot organiserad brottslighet kommer att dra fördel av en utvidgad samordning med andra initiativ mot brottslighet i regionen samt i ett vidare europeiskt sammanhang. En strategi och handlingsplan bör utarbetas och nära anslutas till föranslutningspakten om organiserad brottslighet mellan Europeiska unionens medlemsstater och kandidatländerna i Central- och Östeuropa och Cypern av den 28 maj 1998. Denna modell kan överföras till sydöstra Europa inom ramen för stabiliserings- och associeringsprocessen och i skydd av stabilitetspakten. Syftet bör vara att främja en effektiv polisiär struktur som kan bekämpa organiserad brottslighet, ett rättssystem med lämpliga maktbefogenheter samt inrättandet av lämpliga rättsliga grunder för kampen mot korruption.

Rådets sekretariat deltar aktivt i utarbetandet av Initiativet till stabilitetspakt om organiserad brottslighet i sydöstra Europa och utvecklandet av ett omfattande utbildningsprogram för länderna i regionen på området polisutbildning i allmänhet och organiserad brottslighet i synnerhet.

Top