EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0114

2008/114/EG,Euratom: Rådets beslut av den 12 februari 2008 om stadgar för Euratoms försörjningsbyrå

EUT L 41, 15.2.2008, p. 15–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/07/2013

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/114(1)/oj

15.2.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 41/15


RÅDETS BESLUT

av den 12 februari 2008

om stadgar för Euratoms försörjningsbyrå

(2008/114/EG, Euratom)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska atomenergigemenskapen, särskilt artikel 54 andra stycket,

med beaktande av kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande (1), och

av följande skäl:

(1)

I avdelning II, kapitel 6 i fördraget fastställs att en försörjningsbyrå för Euratom ska inrättas (nedan kallad byrån). Där anges också byråns uppgifter och skyldigheter när det gäller att tillförsäkra samtliga förbrukare inom EU en regelbunden och rättvis försörjning med kärnmaterial. Byråns stadgar antogs den 6 november 1958 (2). Med tanke på det utökade antalet medlemsstater, behovet av att införa moderna finansiella bestämmelser samt av att fastställa var byrån ska ha sitt säte, bör dessa stadgar upphävas och ersättas.

(2)

De finansiella bestämmelser som ingår i de nya stadgarna bör vara i linje med rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (3). Samtidigt bör den nya budgetförordningen för byrån antas i enlighet med artikel 183 i fördraget. Bestämmelserna om byråns kapital bör kvarstå; detta gäller också den möjlighet att ta ut en avgift på transaktioner som anges i fördraget.

(3)

De nya stadgarna för byrån bör anpassas till förhållandena i den utvidgade Europeiska unionen. I synnerhet bör den rådgivande kommitténs storlek anpassas till kraven på bättre effektivitet och funktion.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Stadgarna för Euratoms försörjningsbyrå, som återges i bilagan, ska antas.

Artikel 2

Stadgarna för Euratoms försörjningsbyrå av den 6 november 1958 ska upphöra att gälla.

Artikel 3

Detta beslut får verkan den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 12 februari 2008.

På rådets vägnar

A. BAJUK

Ordförande


(1)  Yttrande avgivet den 13 november 2007 (ännu ej offentliggjort i EUT).

(2)  EGT 27, 6.12.1958, s. 534/58.

(3)  EGT L 248, 16.9.2002, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning EG nr 1525/2007 (EUT L 343, 27.12.2007, s. 9).


BILAGA

STADGAR FÖR EURATOMS FÖRSÖRJNINGSBYRÅ

KAPITEL 1

BYRÅNS ORGANISATION OCH DRIFT

Artikel 1

Syfte och uppdrag

1.   Euratoms försörjningsbyrå (nedan kallad byrån) ska ha som syfte att i enlighet med fördragets mål utföra de uppgifter som anförtrotts den genom avdelning II, kapitel 6 i fördraget.

Byrån ska i detta syfte bland annat

biträda gemenskapen med expertkunskaper, information och råd i fråga om alla aspekter av hur marknaden för kärnmaterial och nukleära tjänster fungerar,

ha en marknadsövervakande uppgift genom att övervaka och identifiera marknadstendenser som kan påverka Europeiska unionens försörjningstrygghet i fråga om kärnmaterial och nukleära tjänster,

samråda med, stödjas av och agera i nära samarbete med den rådgivande kommitté som inrättas genom artikel 11 (nedan kallad kommittén).

2.   Byrån får i enlighet med artiklarna 62 och 72 i fördraget också bygga upp lager av kärnmaterial.

Artikel 2

Rättslig ställning och säte

1.   Byrån ska vara en juridisk person i enlighet med artikel 54 i fördraget. Byrån ska utöva sin verksamhet uteslutande med hänsyn till allmänintresset. Den ska drivas utan vinstsyfte.

2.   Byrån, dess generaldirektör och dess personal ska omfattas av protokollet om Europeiska gemenskapernas immunitet och privilegier.

3.   Byrån ska ha sitt säte i Luxemburg.

4.   När det gäller dess egen interna organisation får byrån på eget initiativ vidta alla ytterligare åtgärder som krävs för att den ska kunna utföra sina uppgifter inom och utanför gemenskapen.

5.   Byrån ska i alla medlemsstater ha den mest vittgående rättskapacitet som tillerkänns juridiska personer enligt den nationella lagstiftningen. Den får särskilt förvärva och avyttra lös och fast egendom samt vara part i rättsliga förfaranden.

Artikel 3

Generaldirektörens arbetsuppgifter och befogenheter

1.   Generaldirektören ska utses av kommissionen.

2.   Generaldirektören ska representera byrån. Han eller hon får delegera sina befogenheter. Reglerna för sådan delegering ska fastställas i byråns interna handlingar.

3.   Generaldirektören ska ansvara för

säkerställandet av att byrån utför sina uppgifter enligt artikel 1,

utövandet av byråns ensamrätt att ingå leverensavtal för kärnmaterial samt dess optionsrätt,

byråns löpande administration och förvaltning av byråns alla resurser,

regelbunden information till kommittén och samråd med den i alla frågor i vilka den är behörig enligt artikel 13.3,

utarbetande av utkast till beräkning av myndighetens inkomster och utgifter samt genomförandet av dess budget,

genomförande av undersökningar och utarbetande av särskilda rapporter som anses nödvändiga enligt artikel 1.1, i nära samarbete med kommittén, och sändande av dessa undersökningar och rapporter till Europaparlamentet, rådet och kommissionen.

4.   Generaldirektören ska, efter att ha mottagit kommitténs yttrande, årligen förelägga Europaparlamentet, rådet och kommissionen en rapport om byråns verksamhet under det föregående året samt ett arbetsprogram för det följande året.

Artikel 4

Generaldirektör och personal

1.   Byråns generaldirektör och personal ska vara, eller bli, tjänstemän i Europeiska gemenskaperna, och omfattas av tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna och anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskapen enligt rådets förordning (EEG, Euratom, EKSG) nr 259/68 (1) samt av de bestämmelser som har antagits gemensamt av Europeiska gemenskapernas institutioner för tillämpningen av dessa tjänsteföreskrifter. Tjänstemännen ska tillsättas och avlönas av kommissionen.

2.   Byråns generaldirektör och personal ska underkastas säkerhetskontroll i enlighet med artikel 194 i fördraget avseende behandlingen av alla sekretessbelagda fakta, upplysningar, kunskaper, dokument eller föremål som de förvärvar eller delges.

Artikel 5

Kommissionens tillsyn

1.   Byrån ska stå under tillsyn av kommissionen, som får utfärda direktiv till byrån och har vetorätt mot dess beslut.

2.   Vetorätten ska upphöra att gälla efter den tionde arbetsdagen räknat från det att byrån har fattat ett beslut, såvida inte kommissionen eller dess företrädare reserverar sig inom denna tidsfrist. Kommissionen eller dess företrädare kan innan tidsfristen har löpt ut avsäga sig rätten att reservera sig.

3.   Om kommissionen eller dess företrädare reserverar sig inom den tidsfrist som föreskrivs i punkt 2 ska kommissionen ta ställning inom tio arbetsdagar från och med dagen för reservationen.

4.   Bestämmelserna i denna artikel ska inte hindra tillämpningen av artikel 53 i fördraget.

5.   Varje åtgärd, eller underlåtenhet att handla, från byråns sida enligt artikel 53 i fördraget kan av den berörda parten hänskjutas till kommissionen inom femton arbetsdagar från och med dagen för anmälan eller, om ingen anmälan har gjorts, inom femton dagar efter dess offentliggörande. Om åtgärden varken anmäls eller offentliggörs löper tidsfristen från och med den dag då den berörda parten fått kännedom om åtgärden.

KAPITEL 2

FINANSIELLA BESTÄMMELSER

Artikel 6

Finansiell organisation

1.   Byrån ska ha finansiellt självstyre. Den ska utöva sin verksamhet efter affärsmässiga principer inom sitt behörighetsområde.

2.   Byrån ska vid varje tillfälle vara berättigad att överföra de medel den innehar i euro till en annan valuta för att genomföra de finansiella transaktioner eller affärstransaktioner som är förenliga med de mål som fastställs i fördraget och som är i enlighet med dessa stadgar.

Byrån ska så långt som möjligt undvika att företa sådana överföringar, om den har kontanter eller likvida medel i den valuta som den behöver.

I samband med uppfyllandet av syftena med byråns verksamhet får byrån företa finansiella transaktioner med medel som inte omedelbart behövs för att uppfylla dess förpliktelser.

3.   Byrån får ta upp lån på Europeiska atomenergigemenskapens vägnar inom de gränser som fastställs av rådet, förutsatt att de upplånade medlen används för att genomföra byråns uppgifter.

4.   De förpliktelser som byrån ingår i enlighet med dess stadgar ska garanteras av Europeiska atomenergigemenskapen.

Artikel 7

Inkomster och utgifter

1.   För varje budgetår ska det upprättas en beräkning av byråns inkomster och utgifter, vilka ska tas upp i byråns budget. Budgetåret ska motsvara kalenderåret.

2.   Budgetens inkomster och utgifter ska balansera varandra.

3.   Byråns inkomster ska bestå av ett bidrag från gemenskapen, bankräntor och inkomster från dess kapital- och bankinvesteringar samt, om så krävs, den avgift som avses i artikel 54 i fördraget samt upplånade medel.

4.   Byråns utgifter ska omfatta administrativa utgifter för dess personal och för kommittén, samt utgifter som föranleds av avtal som sluts med tredje part.

5.   Varje år ska generaldirektören upprätta en beräkning av byråns inkomster och utgifter för nästkommande budgetår. Senast den 31 mars ska denna beräkning, som också ska innehålla ett utkast till tjänsteförteckning, översändas till kommissionen efter det att ett yttrande har inhämtats från kommittén.

6.   På grundval av den upprättade beräkningen ska kommissionen i det preliminära förslaget till Europeiska unionens allmänna budget ta upp de medel som den anser behövas med beaktande av tjänsteförteckningen och storleken av det bidrag som ska belasta den allmänna budgeten.

7.   Budgetmyndigheten ska inom ramen för budgetförfarandet bevilja anslag för bidrag till byrån och ska fastställa byråns tjänsteförteckning, vilken ska redovisas separat i kommissionens tjänsteförteckning.

8.   Budgeten ska antas av kommissionen. Budgeten ska bli slutgiltig efter det att Europeiska unionens allmänna budget slutgiltigt har antagits. Den ska i tillämpliga fall anpassas i enlighet därmed. Budgeten ska offentliggöras på byråns webbplats.

9.   Alla ändringar av tjänsteförteckningen och budgeten ska kräva en ändringsbudget, som ska antas enligt samma förfarande som den ursprungliga budgeten. Ändringar av tjänsteförteckningen ska föreläggas budgetmyndigheten. Ändringsbudgetarna ska översändas till Europaparlamentet och rådet för kännedom.

Artikel 8

Budgetgenomförande, finansiell kontroll och finansiella bestämmelser

1.   Generaldirektören ska genomföra byråns budget.

2.   Efter utgången av varje budgetår ska byråns räkenskapsförare översända de preliminära redovisningarna

a)

till kommissionens räkenskapsförare senast den 1 mars, så att redovisningarna kan konsolideras,

b)

till revisionsrätten senast den 31 mars året efter det berörda budgetåret.

3.   Efter det att revisionsrättens iakttagelser om byråns preliminära redovisningar har inkommit, ska generaldirektören upprätta byråns slutliga redovisning på eget ansvar och överlämna den till kommittén för yttrande.

4.   Kommittén ska avge ett yttrande om byråns slutliga redovisning.

5.   Senast den 1 juli efter utgången av det berörda budgetåret ska byråns generaldirektör översända den slutliga redovisningen tillsammans med kommitténs yttrande till Europaparlamentet, rådet, kommissionen och revisionsrätten.

6.   Den slutliga redovisningen ska offentliggöras på byråns webbplats.

7.   Senast den 30 september ska generaldirektören besvara revisionsrättens iakttagelser.

8.   Generaldirektören ska på Europaparlamentets begäran för parlamentet lägga fram alla uppgifter som behövs för att förfarandet för beviljande av ansvarsfrihet för det berörda budgetåret ska fungera väl.

9.   Europaparlamentet ska, på rekommendation av rådet som ska fatta sitt beslut med kvalificerad majoritet, före den 30 april år n + 2 bevilja byråns generaldirektör ansvarsfrihet för budgetens genomförande under budgetår n.

10.   Om så behövs ska en särskild budgetförordning för byrån antas i enlighet med artikel 183 i fördraget.

Artikel 9

Kapital

1.   Byråns kapital ska vara 5 824 000 EUR.

2.   Kapitalet ska tecknas enligt följande:

Belgien

EUR

192 000

Bulgarien

EUR

96 000

Tjeckien

EUR

192 000

Danmark

EUR

96 000

Tyskland

EUR

672 000

Estland

EUR

32 000

Irland

EUR

32 000

Grekland

EUR

192 000

Spanien

EUR

416 000

Frankrike

EUR

672 000

Italien

EUR

672 000

Cypern

EUR

32 000

Lettland

EUR

32 000

Litauen

EUR

32 000

Luxemburg

EUR

Ungern

EUR

192 000

Malta

EUR

Nederländerna

EUR

192 000

Österrike

EUR

96 000

Polen

EUR

416 000

Portugal

EUR

192 000

Rumänien

EUR

288 000

Slovenien

EUR

32 000

Slovakien

EUR

96 000

Finland

EUR

96 000

Sverige

EUR

192 000

Förenade kungariket

EUR

672 000

3.   Ett delbelopp på 10 % av kapitalet ska betalas när en medlemsstat ansluter sig till gemenskapen. Ytterligare delbelopp av kapitalet får infordras efter beslut av rådet med kvalificerad majoritet på förslag från kommissionen. Det infordrade delbeloppet ska betalas till byrån inom 30 dagar från det beslutet.

4.   En kapitalandel ska inte ge rätt till utdelning eller ränta. Endast vid byråns avveckling ska den ge rätt till återbäring av det nominella värdet av de inbetalda delbeloppen.

5.   Alla betalningar ska göras i euro.

Artikel 10

Avgifter

Byrån får i enlighet med artikel 54 i fördraget ta ut en avgift på de transaktioner i vilka den deltar under utövande av sin optionsrätt eller sin ensamrätt att ingå leveransavtal. Avgiften ska uteslutande användas för att täcka dess driftskostnader.

Närmare bestämmelser om denna avgift ska fastställas i ett genomförandebeslut. Avgiftens storlek och på vilket sätt den ska bestämmas och uppbäras ska, efter samråd med rådet, fastställas av kommissionen på förslag av generaldirektören som i förväg ska inhämta ett yttrande från kommittén.

KAPITEL 3

RÅDGIVANDE KOMMITTÉ

Artikel 11

Kommitténs sammansättning

1.   Kommittén ska bestå av ledamöter från medlemsstaterna enligt nedanstående tabell. Varje medlemsstat har dock själv rätt att välja att inte delta. Om en ledamot avgår eller är förhindrad att fullgöra sina uppgifter ska en ersättare så snart som möjligt utses för återstoden av mandatperioden.

Belgien

2 ledamöter

Bulgarien

2 ledamöter

Republiken Tjeckien

2 ledamöter

Danmark

1 ledamot

Tyskland

4 ledamöter

Estland

1 ledamot

Irland

1 ledamot

Grekland

2 ledamöter

Spanien

3 ledamöter

Frankrike

4 ledamöter

Italien

4 ledamöter

Cypern

1 ledamot

Lettland

1 ledamot

Litauen

2 ledamöter

Luxemburg

Ungern

2 ledamöter

Malta

Nederländerna

2 ledamöter

Österrike

2 ledamöter

Polen

3 ledamöter

Portugal

2 ledamöter

Rumänien

3 ledamöter

Slovenien

2 ledamöter

Slovakien

2 ledamöter

Finland

2 ledamöter

Sverige

2 ledamöter

Förenade kungariket

4 ledamöter.

2.   Tilldelningen av platser i kommittén bör, förutom medlemsstaternas kapitalandelar, avspegla deras relevanta erfarenhet, expertkunskaper och/eller verksamhet på områden som handel med kärnmaterial och tjänster inom kärnbränslecykeln eller kärnkraftsproduktionen.

3.   Kommittéledamöterna ska utses av respektive medlemsstat på grundval av relevant erfarenhet av, och expertkunskaper om, handeln med kärnmaterial och tjänster inom kärnbränslecykeln eller kärnkraftsproduktionen, eller regleringsfrågor rörande handeln med kärnmaterial. Mandatperioden ska vara tre år. Deras mandat kan förnyas.

Artikel 12

Kommitténs ordförande

1.   Kommittén ska utse en ordförande och två vice ordförande bland sina ledamöter. Dessa ska utgöra kommitténs presidium och företräda kommitténs erfarenhet och olika parter inom sektorn, såväl producenter som förbrukare. Den av de två vice ordförandena som suttit längst i kommittén ska ersätta ordföranden då han eller hon är förhindrad att fullgöra sina uppgifter.

2.   Ordföranden och de vice ordförandena ska tillsättas för en mandatperiod på tre år. Deras mandat får förnyas en gång och ordförandeskapet ska växla mellan kommitténs ledamöter och avspegla deras skilda erfarenheter av branschen och förvaltningen. Ordförandens och vice ordförandenas mandat som ordförande respektive vice ordförande ska automatiskt löpa ut vid mandatperiodens slut.

Artikel 13

Kommitténs mandat

1.   Kommittén ska biträda byrån i dess arbete genom att avge yttranden, tillhandahålla analyser och ta fram information. Detta bistånd ska också omfatta utarbetandet av de rapporter, översikter och analyser som under generaldirektörens ansvar enligt artikel 3.3 kan komma att behöva utarbetas enligt artikel 1.1. Den ska fungera som en förbindelselänk mellan, å ena sidan, byrån och, å andra sidan, producenterna och förbrukarna inom kärnkraftsindustrin.

2.   Kommittén kan höras i alla frågor som omfattas av byråns behörighetsområde, antingen muntligt under kommitténs möten eller skriftligt mellan dessa möten. Kommittén kan också avge yttranden om varje sådan fråga på initiativ av minst en tredjedel av dess ledamöter.

3.   Kommittén ska sammankallas och höras innan generaldirektören fattar beslut i någon av följande frågor:

a)

Regler för att skapa jämvikt mellan utbud och efterfrågan (artikel 60 sjätte stycket i fördraget).

b)

Byråns kapital: minskning eller ökning av kapitalet, eller ytterligare teckning av kapital (artikel 54 fjärde stycket i fördraget).

c)

Lån enligt artikel 6.

d)

Tillämpning en avgift på transaktioner avsedda att täcka byråns driftskostnader (artikel 54 femte stycket i fördraget).

e)

Villkor för byråns uppläggande av, eller uttag från, kommersiella lager (artikel 72 första stycket i fördraget).

f)

De finansiella frågor som avses i artikel 8, inklusive byråns budgetförordning och utarbetandet av byråns särskilda finansieringsplan enligt artikel 171.2 i fördraget.

g)

Årsrapport, inklusive marknadsanalys och arbetsprogram för följande år.

h)

Kriterier för att fastställa metoder som är förbjudna enligt artikel 68 i fördraget.

i)

Avveckling av byrån.

4.   Generaldirektören kan, om så behövs, fastställa en tidsfrist inom vilken kommittén ska avge sitt yttrande. Denna tidsfrist ska inte vara kortare än en månad från och med den dag då ett meddelande om detta sänds till kommitténs ledamöter.

5.   Om kommittén inte har yttrat sig inom den fastställda tidsfristen har generaldirektören rätt att fatta beslutet.

6.   I de fall generaldirektören är behörig att fatta beslut i frågor som omfattas av denna artikel, och innehållet i beslutet avviker från kommitténs yttrande, får beslutet inte fattas förrän tidigast tio arbetsdagar efter det att kommittén avgett sitt yttrande.

7.   Kommittén ska själv anta sin arbetsordning i fråga om alla aspekter som inte regleras genom dess stadgar.

Artikel 14

Kommitténs möten

1.   Kommittén ska sammankallas

a)

när presidiet anser att så behövs och vanligen två gånger årligen,

b)

på begäran av generaldirektören, särskilt när samråd med kommittén krävs enligt artikel 13.3,

c)

på skriftlig begäran från minst en tredjedel av kommitténs ledamöter, varvid det ska preciseras vilka punkter som ska tas upp på dagordningen.

Dagordningen ska utarbetas av byrån i samarbete med ordföranden och godkännas av kommittén.

Byrån ska sända dokument som har samband med dagordningen till samtliga kommittéledamöter minst femton arbetsdagar före mötet.

2.   Kommittén är beslutsför om en majoritet av ledamöterna är närvarande. Yttranden får avges om de godkänns av en majoritet av de ledamöter som är närvarande eller företrädda.

3.   Varje kommittéledamot ska ha en röst. Om en ledamot är förhindrad att närvara, får han eller hon skriftligen utse en annan kommittéledamot att rösta i sitt ställe.

4.   Generaldirektören, eller en person som företräder honom eller henne, ska delta i kommitténs möten utan rösträtt. Personer som inte tillhör byråns personal får endast delta i mötet om alla närvarande ledamöter samtycker, och ska då omfattas av skyldigheten enligt punkt 5.

5.   Den tystnadsplikt som fastställs i artikel 194 i fördraget gäller för kommittéledamöterna i fråga om alla sekretessbelagda fakta, upplysningar, kunskaper eller dokument som de förvärvar eller delges i egenskap av ledamöter av kommittén.

6.   Generaldirektören ska förse kommittén med ett lämpligt sekretariat som ska godkännas av kommissionen. Sekretariatet ska upprätta protokoll för mötena i kommittén, eventuella underkommittéer och presidiet. Kommitténs löpande utgifter ska bäras av byrån.

7.   Resekostnaderna för en kommittéledamot per medlemsstat ska ersättas av byrån.


(1)  EGT L 56, 4.3.1968, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG, Euratom) nr 1558/2007 (EUT L 340, 22.12.2007, s. 1).


Top