Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31997R2053

Kommissionens förordning (EG) nr 2053/97 av den 20 oktober 1997 om ändring av förordning (EEG) nr 3220/90 om villkor för användning av vissa enologiska metoder som fastställs i rådets förordning (EEG) nr 822/87

EGT L 287, 21.10.1997, p. 15–17 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/07/2000

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1997/2053/oj

31997R2053

Kommissionens förordning (EG) nr 2053/97 av den 20 oktober 1997 om ändring av förordning (EEG) nr 3220/90 om villkor för användning av vissa enologiska metoder som fastställs i rådets förordning (EEG) nr 822/87

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 287 , 21/10/1997 s. 0015 - 0017


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 2053/97 av den 20 oktober 1997 om ändring av förordning (EEG) nr 3220/90 om villkor för användning av vissa enologiska metoder som fastställs i rådets förordning (EEG) nr 822/87

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 822/87 av den 16 mars 1987 om den gemensamma organisationen av marknaden för vin (1), senast ändrad genom förordning (EG) nr 1417/97 (2), särskilt artikel 15.6 i denna, och

med beaktande av följande:

I kommissionens förordning (EEG) nr 3220/90 (3), ändrad genom förordning (EG) nr 2624/95 (4) fastställs villkoren för användning av vissa enologiska metoder som fastställs i förordning (EEG) nr 822/87. Det är lämpligt att komplettera denna när det gäller villkoren för behandling genom elektrodialys för att säkra stabiliseringen av vinsyran, i enlighet med förordning (EEG) nr 822/87.

Med tanke på de tekniska uppgifter som finns tillgängliga i detta skede är det inte möjligt att definitivt fastställa konsekvenserna av denna nya behandling för de kvalitativa egenskaperna särskilt hos kvalitetsviner fso, och då i synnerhet när det gäller deras typegenskaper. Med hänsyn till att det är nödvändigt att upprätthålla en viss kvalitetsnivå och undvika snedvridningar av konkurrensen mellan de olika fastställda regionerna är det lämpligt att för ögonblicket inte tillåta behandlingen vid framställning av kvalitetsviner fso.

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Förvaltningskommittén för vin.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EEG) nr 3220/90 ändras på följande sätt:

1) I artikel 1 skall följande punkt 4 läggas till:

"4. Den behandling genom elektrodialys för att säkra stabiliseringen av vinsyran som föreskrivs i bilaga VI punkt 4 b till förordning (EEG) nr 822/87 får endast användas för bordsviner och om den uppfyller de föreskrifter som förtecknas i bilaga IV till den här förordningen".

2) Bilagan i denna förordning skall läggas till efter bilaga III.

Artikel 2

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 20 oktober 1997.

På kommissionens vägnar

Franz FISCHLER

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 84, 27.3.1987, s. 1.

(2) EGT L 196, 24.7.1997, s. 10.

(3) EGT L 308, 8.11.1990, s. 22.

(4) EGT L 269, 11.11.1995, s. 1.

BILAGA

"BILAGA IV

FÖRESKRIFTER FÖR BEHANDLING GENOM ELEKTRODIALYS

Denna behandling syftar till att säkerställa vinets stabilitet med avseende på förhållandet mellan vinsyran och dess salter, vätekaliumtartrat och kalciumtartrat (och andra kalciumsalter), genom selektiv extraktion av de överskottsjoner som finns i vinet under inverkan av ett elektriskt fält, dels med membran som endast är permeabla för anjoner, dels med membran som endast är permeabla för katjoner.

1. TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR MEMBRANEN

1.1. Membranen är växelvis placerade i ett "filter-pressystem" eller annat ändamålsenligt system som avgränsar avdelningarna för behandling (vin) och koncentration (spillvatten).

1.2. De membran som är permeabla för katjoner skall vara anpassade till extraktion av enbart katjoner, särskilt katjonerna K+, Ca++.

1.3. De membran som är permeabla för anjoner skall vara anpassade till extraktion av enbart anjoner, särskilt tartratanjoner.

1.4. Membranen bör inte ge alltför stora förändringar av vinets fysikalisk-kemiska sammansättning och organoleptiska karaktär. De skall uppfylla följande villkor:

- De skall vara tillverkade enligt god tillverkningssed och av ämnen som är tillåtna i tillverkningen av plastmaterial avsett att komma i kontakt med de livsmedel som förtecknas i bilaga II till kommissionens direktiv 90/128/EEG (1).

- Den som använder utrustningen för elektrodialys skall kunna visa att de membran som används har de egenskaper som tidigare beskrivits och att byte av membranen utförs av specialiserad personal.

- Membranen får inte avge några farliga ämnen i mängder som medför fara för människors hälsa eller som skämmer livsmedlens smak eller doft och skall motsvara de kriterier som fastställs i direktiv 90/128/EEG.

- Vid användningen av membranen bör det inte föreligga någon samverkan mellan dessa och vinets komponenter som skulle kunna leda till att det i den behandlade produkten bildas nya ämnen som skulle kunna ha toxiska effekter.

Elektrodialysmembranens stabilitet skall fastställas med hjälp av en provlösning med liknande fysikalisk-kemisk sammansättning som vinet för att det ska gå att studera om vissa ämnen eventuellt avges från membranen.

Följande experimentmetod rekommenderas:

Provlösningen skall bestå av alkohol och vatten och vara buffrad till samma pH och konduktivitet som vinet. Den skall ha följande sammansättning:

- ren etanol: 11 l

- vätekaliumtartrat: 380 g

- kalciumtartrat: 60 g

- koncentrerad svavelsyra: 5 ml

- destillerat vatten: qsp för 100 l.

Denna lösning används för att testa överföringen i en sluten krets i ett membransystem för elektrodialys under spänning (1 volt/cell) med 50 liter/m² för anjonmembran respektive katjonmembran till dess att lösningen har avmineraliserats till 50 %. Som startlösning används kaliumklorid i koncentrationen 5 g/l. De beståndsdelar som överförs bestäms i såväl provlösningen som dialysatet.

De organiska molekylerna som ingår i membranets sammansättning och som kan överföras till den behandlade lösningen analyseras kvantitativt. En särskild kvantitativ analys för var och en av beståndsdelarna skall göras av ett godkänt laboratorium. Halten i provlösningen skall vara lägre än totalsumman för samtliga beståndsdelar doserade till 50ìg/l.

Generellt kan sägas att de allmänna reglerna för kontroll av material som kommer i kontakt med livsmedel skall tillämpas för dessa membran.

2. BESTÄMMELSER FÖR ANVÄNDNINGEN AV MEMBRANEN

Det membranpar som används vid behandling för stabilisering av vinsyran genom elektrodialys definieras så att följande villkor iakttas:

- Minskningen av vinets pH skall inte vara större än 0,3 pH-enheter.

- Minskningen av halten av flyktiga syror skall vara mindre än 0,12 g/l uttryckt i ättiksyra (2 milliekvivalenter).

- Behandling genom elektrodialys skall inte påverka de beståndsdelar i vinet som inte är joner, särskilt polyfenoler och polysackarider.

- Spridningen av små molekyler som etanol skall begränsas och bör inte medföra en minskning av alkoholhalten som är större än 0,1 volymprocent.

- Förvaring och rengöring av dessa membran skall göras enligt godkända metoder med ämnen vars användning är tillåten vid beredning av livsmedel.

- Membranen skall märkas för att det skall vara möjligt att bibehålla ordningen i membransystemet.

- Den utrustning som används skall ha ett styrsystem som innebär att varje vins egen instabilitet beaktas, så att enbart överskottet av vätekaliumtartrat och andra kalciumsalter elimineras.

- Behandlingen skall genomföras under överinseende av en godkänd enolog eller kvalificerad tekniker.

Denna behandling skall anges i det register som avses i artikel 71.2 i förordning (EEG) nr 822/87.(1) EGT L 75, 21.3.1990, s. 19.

"

Top