Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R1365

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1365/2006 av den 6 september 2006 om statistik över godstransporter på inre vattenvägar och om upphävande av rådets direktiv 80/1119/EEG

    EUT L 264, 25.9.2006, p. 1–11 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 04/08/2018; upphävd genom 32018R0974

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1365/oj

    25.9.2006   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 264/1


    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1365/2006

    av den 6 september 2006

    om statistik över godstransporter på inre vattenvägar och om upphävande av rådets direktiv 80/1119/EEG

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285.1,

    med beaktande av kommissionens förslag,

    i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget (1), och

    av följande skäl:

    (1)

    De inre vattenvägarna utgör en betydande del av gemenskapens transportnät, och att främja transporter på de inre vattenvägarna är ett av målen för den gemensamma transportpolitiken i syfte att förbättra den ekonomiska effektiviteten och minska energiförbrukningen och transporternas inverkan på miljön, i enlighet med kommissionens vitbok om den gemensamma transportpolitiken fram till 2010: Vägval inför framtiden.

    (2)

    Kommissionen behöver statistik över godstransporter på de inre vattenvägarna för att övervaka och vidareutveckla den gemensamma transportpolitiken samt de delar av regionalpolitiken och politiken för de transeuropeiska näten som rör transporter.

    (3)

    Hittills har statistik om transporter på de inre vattenvägarna samlats in enligt rådets direktiv 80/1119/EEG av den 17 november 1980 om statistisk rapportering om varutransporter på inre vattenvägar (2) som inte längre svarar mot behoven på detta område. Det är därför lämpligt att ersätta det direktivet med en ny rättsakt som utvidgar tillämpningsområdet och ökar effektiviteten.

    (4)

    Direktiv 80/1119/EEG bör därför upphävas.

    (5)

    Det bör samlas in gemenskapsstatistik över alla former av transporter enligt gemensamma begrepp och standarder, med målsättningen att uppnå största möjliga jämförbarhet mellan de olika transportsätten.

    (6)

    Transporter på inre vattenvägar förekommer inte i alla medlemsstater och därför begränsas direktivets verkan till de medlemsstater där detta transportsätt förekommer.

    (7)

    Eftersom målet för denna förordning, nämligen att skapa gemensamma statistiska standarder som gör det möjligt att utarbeta harmoniserad statistik, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna, och det därför bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, kan gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

    (8)

    Rådets förordning (EG) nr 322/97 av den 17 februari 1997 om gemenskapsstatistik (3) utgör en referensram för bestämmelserna i denna förordning.

    (9)

    De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra denna förordning bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter (4).

    (10)

    Kommittén för det statistiska programmet, inrättad genom rådets beslut 89/382/EEG, Euratom (5), har hörts i enlighet med artikel 3 i det beslutet.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Syfte

    Genom denna förordning fastställs gemensamma bestämmelser för utarbetandet av gemenskapsstatistik över transporter på inre vattenvägar.

    Artikel 2

    Tillämpningsområde

    1.   Medlemsstaterna skall till kommissionen (Eurostat) överföra uppgifter om transporter på inre vattenvägar på deras nationella territorium.

    2.   Medlemsstater i vilka den totala varumängd som årligen transporteras på inre vattenvägar som nationell transport, internationell transport eller transittransport överstiger en miljon ton skall tillhandahålla de uppgifter som avses i artikel 4.1.

    3.   Genom undantag från punkt 2 skall medlemsstater utan någon internationell trafik eller transittrafik på inre vattenvägar, men vars totala varumängd som årligen transporteras som nationella transporter på inre vattenvägar överstiger en miljon ton, tillhandahålla endast de uppgifter som avses i artikel 4.2.

    4.   Denna förordning skall inte tillämpas på

    a)

    godstransporter med fartyg med mindre än 50 ton dödvikt,

    b)

    fartyg som används huvudsakligen för persontransport,

    c)

    färjor,

    d)

    fartyg som används uteslutande för icke-kommersiella ändamål av hamnförvaltningar och offentliga myndigheter,

    e)

    fartyg som används uteslutande för bunkring eller lagring,

    f)

    fartyg som inte används för godstransport, såsom fiskefartyg, mudderverk, flytande verkstäder, husbåtar och fritidsbåtar.

    Artikel 3

    Definitioner

    I denna förordning gäller följande definitioner:

    a)

    farbar inre vattenväg: ett vattendrag, som inte är en del av ett hav, där fartyg med en lastkapacitet på minst 50 ton kan färdas med normal last. Termen omfattar såväl farbara floder och sjöar som farbara kanaler,

    b)

    fartyg för inre vattenvägar: en flytande farkost avsedd för att frakta gods eller för allmän persontransport på farbara inre vattenvägar,

    c)

    fartygets nationalitet: det land där ett fartyg för inre vattenvägar är registrerat.

    Artikel 4

    Insamling av uppgifter

    1.   Uppgifterna skall samlas in i enlighet med tabellerna i bilagorna A–D.

    2.   I det fall som avses i artikel 2.3 skall uppgifterna samlas in i enlighet med tabellen i bilaga E.

    3.   I denna förordning skall varor klassificeras i enlighet med bilaga F.

    Artikel 5

    Överföring av uppgifter

    1.   Den första observationsperioden skall börja den 1 januari 2007. Uppgifterna skall överföras så snart som möjligt, dock senast fem månader efter den relevanta observationsperiodens slut.

    2.   Under de tre första åren som denna förordning tillämpas får den tid som medges för överföring av uppgifter enligt punkt 1 förlängas enligt förfarandet i artikel 10.2. Den längsta tidsfristen för överföring, inbegripet en eventuell godkänd förlängning, får inte överstiga åtta månader.

    I bilaga G anges vilka förlängningar av överföringsperioderna som medgivits.

    Artikel 6

    Spridning

    Gemenskapsstatistik som bygger på de uppgifter som avses i artikel 4 skall spridas med en frekvens som motsvarar den som fastställts för medlemsstaternas överföring av uppgifter.

    Artikel 7

    Uppgifternas kvalitet

    1.   Kommissionen (Eurostat) skall, i enlighet med förfarandet i artikel 10.2, ta fram och offentliggöra metodkrav och kriterier för att säkerställa kvaliteten på de uppgifter som tas fram.

    2.   Medlemsstaterna skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa kvaliteten på de uppgifter som överförs.

    3.   Kommissionen (Eurostat) skall bedöma de överförda uppgifternas kvalitet. Medlemsstaterna skall förse kommissionen (Eurostat) med en rapport innehållande de upplysningar och uppgifter som kommissionen (Eurostat) kan begära för att kontrollera kvaliteten på de överförda uppgifterna.

    Artikel 8

    Rapport om tillämpningen

    Senast den 15 oktober 2009, och efter att ha hört kommittén för det statistiska programmet, skall kommissionen lägga fram en rapport för Europaparlamentet och rådet om tillämpningen av denna förordning. Denna rapport skall särskilt innehålla

    a)

    en bedömning av den nytta som gemenskapen, medlemsstaterna samt leverantörer och användare av statistik kan dra av den framtagna statistiken i förhållande till deras kostnader,

    b)

    en bedömning av kvaliteten på den framtagna statistiken,

    c)

    en kartläggning av områden som kan förbättras och ändringar som anses nödvändiga med hänsyn till de resultat som erhållits.

    Artikel 9

    Tillämpningsåtgärder

    Tillämpningsåtgärderna för denna förordning, inbegripet åtgärder för att ta hänsyn till den ekonomiska och tekniska utvecklingen, skall fastställas i enlighet med förfarandet i artikel 10.2. Åtgärderna skall omfatta

    a)

    anpassning av gränsen för vilka transporter på inre vattenvägar som skall omfattas av statistiken (artikel 2),

    b)

    anpassning av definitioner och antagande av ytterligare definitioner (artikel 3),

    c)

    anpassning av uppgiftsinsamlingens räckvidd och bilagornas innehåll (artikel 4),

    d)

    metoder för överföring av uppgifter till kommissionen (Eurostat) och standarder för utbyte av uppgifter (artikel 5),

    e)

    rutiner för kommissionens (Eurostat) spridning av resultaten (artikel 6),

    f)

    utformning och offentliggörande av metodkrav och kvalitetskriterier (artikel 7).

    Artikel 10

    Kommittéförfarande

    1.   Kommissionen skall biträdas av kommittén för det statistiska programmet, som inrättats genom artikel 1 i beslut 89/382/EEG, Euratom.

    2.   När det hänvisas till denna punkt skall artiklarna 5 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

    Den tid som avses i artikel 5.6 i beslut 1999/468/EG skall vara tre månader.

    3.   Kommittén skall själv anta sin arbetsordning.

    Artikel 11

    Övergångsbestämmelser och upphävande

    1.   Medlemsstaterna skall tillhandahålla statistiska resultat för 2006 i enlighet med direktiv 80/1119/EEG.

    2.   Direktiv 80/1119/EEG skall upphöra att gälla med verkan från och med den 1 januari 2007.

    Artikel 12

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Strasbourg den 6 september 2006.

    På Europaparlamentets vägnar

    J. BORRELL FONTELLES

    Ordförande

    På rådets vägnar

    P. LEHTOMÄKI

    Ordförande


    (1)  Europaparlamentets yttrande av den 17 januari 2006 (ännu ej offentliggjort i EUT) och rådets beslut av den 24 juli 2006.

    (2)  EGT L 339, 15.12.1980, s. 30. Direktivet senast ändrat genom 2003 års anslutningsakt.

    (3)  EGT L 52, 22.2.1997, s. 1. Förordningen ändrad genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1882/2003 (EUT L 284, 31.10.2003, s. 1).

    (4)  EGT L 184, 17.7.1999, s. 23. Beslutet ändrat genom beslut 2006/512/EG (EUT L 200, 22.7.2006, s. 11).

    (5)  EGT L 181, 28.6.1989, s. 47.


    BILAGA A

    Tabell A1. Transporter efter varuslag (årsdata)

    Faktorer

    Kod

    Nomenklatur

    Enhet

    Tabell

    alfa 2

    ”A1”

     

    Uppgiftslämnande land

    2 bokstäver

    ISO:s landsbeteckning

     

    År

    fyrsiffrig

    ”åååå”

     

    Land/region för lastning

    2 bokstäver eller alfa 4

    ISO:s landsbeteckning eller NUTS 2

     

    Land/region för lossning

    2 bokstäver eller alfa 4

    ISO:s landsbeteckning eller NUTS 2

     

    Typ av transport

    ensiffrig

    1 = Nationell

    2 = Internationell (ej transit)

    3 = Transit

     

    Varuslag

    tvåsiffrig

    NST 2000

     

    Förpackning

    ensiffrig

    1 = Varor i containrar

    2 = Varor som ej är i containrar

     

    Transporterade ton

     

     

    Ton

    Tonkilometer

     

     

    Tonkilometer


    BILAGA B

    Tabell B1. Transport fördelat på fartygets nationalitet och fartygstyp (årsdata)

    Faktorer

    Kod

    Nomenklatur

    Enhet

    Tabell

    alfa 2

    ”B1”

     

    Uppgiftslämnande land

    2 bokstäver

    ISO:s landsbeteckning

     

    År

    fyrsiffrig

    ”åååå”

     

    Land/region för lastning

    2 bokstäver eller alfa 4

    ISO:s landsbeteckning eller NUTS 2

     

    Land/region för lossning

    2 bokstäver eller alfa 4

    ISO:s landsbeteckning eller NUTS 2

     

    Typ av transport

    ensiffrig

    1 = Nationell

    2 = Internationell (ej transit)

    3 = Transit

     

    Fartygstyp

    ensiffrig

    1 = Pråm med egen framdrivning

    2 = Pråm utan egen framdrivning

    3 =

    Tankpråm med egen framdrivning

    4 =

    Tankpråm utan egen framdrivning

    5 = Annat lastfartyg

     

    Fartygets nationalitet

    2 bokstäver

    ISO:s landsbeteckning

     

    Transporterade ton

     

     

    Ton

    Tonkilometer

     

     

    Tonkilometer


    Tabell B2. Fartygstrafik (årsdata)

    Faktorer

    Kod

    Nomenklatur

    Enhet

    Tabell

    alfa 2

    ”B2”

     

    Uppgiftslämnande land

    2 bokstäver

    ISO:s landsbeteckning

     

    År

    fyrsiffrig

    ”åååå”

     

    Antal lastade fartyg

     

     

    Fartyg

    Antal tomma fartyg

     

     

    Fartyg

    Fartygs-km (lastade fartyg)

     

     

    Fartygs-km

    Fartygs-km (tomma fartyg)

     

     

    Fartygs-km

    Anm.: Det är inte obligatoriskt att fylla i de uppgifter som anges i tabell B2.


    BILAGA C

    Tabell C1. Containertransporter efter varuslag (årsdata)

    Faktorer

    Kod

    Nomenklatur

    Enhet

    Tabell

    alfa 2

    ”C1”

     

    Uppgiftslämnande land

    2 bokstäver

    ISO:s landsbeteckning

     

    År

    fyrsiffrig

    ”åååå”

     

    Land/region för lastning

    2 bokstäver eller alfa 4

    ISO:s landsbeteckning eller NUTS 2

     

    Land/region för lossning

    2 bokstäver eller alfa 4

    ISO:s landsbeteckning eller NUTS 2

     

    Typ av transport

    ensiffrig

    1 = Nationell

    2 = Internationell (ej transit)

    3 = Transit

     

    Containerstorlek

    ensiffrig

    1 = fraktenheter på 20′

    2 = fraktenheter på 40′

    3 = fraktenheter på > 20′ och < 40′

    4 = fraktenheter på > 40′

     

    Lastning

    ensiffrig

    1 = Lastade containrar

    2 = Tomma containrar

     

    Varuslag

    tvåsiffrig

    NST 2000

     

    Transporterade ton (1)

     

     

    Ton

    Tonkilometer (1)

     

     

    Tonkilometer

    TEU

     

     

    TEU

    TEU-km

     

     

    TEU-km


    (1)  Endast för lastade containrar.


    BILAGA D

    Tabell D1. Transporter fördelat på fartygens nationalitet (kvartalsvisa uppgifter)

    Faktorer

    Kod

    Nomenklatur

    Enhet

    Tabell

    alfa 2

    ”D1”

     

    Uppgiftslämnande land

    2 bokstäver

    ISO:s landsbeteckning

     

    År

    fyrsiffrig

    ”åååå”

     

    Kvartal

    alfa 2

    ”Q1, Q2, Q3 eller Q4”

     

    Typ av transport

    ensiffrig

    1 = Nationell

    2 = Internationell (ej transit)

    3 = Transit

     

    Fartygets nationalitet

    2 bokstäver

    ISO:s landsbeteckning

     

    Transporterade ton

     

     

    Ton

    Tonkilometer

     

     

    Tonkilometer


    Tabell D2. Containertransporter fördelat på fartygens nationalitet (kvartalsvisa uppgifter)

    Faktorer

    Kod

    Nomenklatur

    Enhet

    Tabell

    alfa 2

    ”D2”

     

    Uppgiftslämnande land

    2 bokstäver

    ISO:s landsbeteckning

     

    År

    fyrsiffrig

    ”åååå”

     

    Kvartal

    alfa 2

    ”Q1, Q2, Q3 eller Q4”

     

    Typ av transport

    ensiffrig

    1 = Nationell

    2 = Internationell (ej transit)

    3 = Transit

     

    Fartygets nationalitet

    2 bokstäver

    ISO:s landsbeteckning

     

    Lastning

    ensiffrig

    1 = Lastade containrar

    2 = Tomma containrar

     

    Transporterade ton (1)

     

     

    Ton

    Tonkilometer (1)

     

     

    Tonkilometer

    TEU

     

     

    TEU

    TEU-km

     

     

    TEU-km


    (1)  Endast för lastade containrar.


    BILAGA E

    Tabell E1. Godstransport (årsdata)

    Faktorer

    Kod

    Nomenklatur

    Enhet

    Tabell

    alfa 2

    ”E1”

     

    Uppgiftslämnande land

    2 bokstäver

    ISO:s landsbeteckning

     

    År

    fyrsiffrig

    ”åååå”

     

    Antal transporterade ton, totalt

     

     

    Ton

    Tonkilometer, totalt

     

     

    Tonkilometer


    BILAGA F

    Varunomenklatur

    NST-2000

    NST-2000 grupper

    Varubeskrivning

    Motsvarande produkter i huvudgrupp i CPA-klassificeringen

    01

    Jordbruks-, jakt- och skogsbruksprodukter; fisk och andra fiskeriprodukter

    01, 02, 05

    02

    Stenkol och brunkol; torv; råolja och naturgas; uranmalm och torium

    10, 11, 12

    03

    Metallhaltiga malmer och övriga produkter från gruvor och stenbrott

    13, 14

    04

    Livsmedel, dryckesvaror och tobak

    15, 16

    05

    Textil och textilprodukter; läder och lädervaror

    17, 18, 19

    06

    Trä och varor av trä och kork (utom möbler), varor av halm och andra flätningsmaterial; pappersmassa, papper och pappersvaror, trycksaker och ljudmedia

    20, 21, 22

    07

    Stenkolsprodukter, raffinerade petroleumprodukter och kärnbränsle

    23

    08

    Kemikalier, kemiska produkter och konstfibrer; gummi- och plastvaror

    24, 25

    09

    Övriga icke-metalliska mineraliska produkter

    26

    10

    Metaller; metallvaror, utom maskiner och apparater

    27, 28

    11

    Maskiner som inte ingår i annan underavdelning; kontorsmaskiner och datorer; andra elektriska maskiner och apparater; teleprodukter; precisionsinstrument, medicinska och optiska instrument samt ur

    29, 30, 31, 32, 33

    12

    Transportmedel

    34, 35

    13

    Möbler; diverse övriga tillverkade varor som inte ingår i en annan underavdelning

    36

    14

    Returråvara; kommunalt avfall och annat avfall som inte anges någon annanstans i CPA

    37 + kommunalt avfall (som input i huvudgrupp 90 i CPA) och annat avfall som inte anges någon annanstans i CPA

    15

    Post och paket

    Anm.: Denna rubrik används vanligtvis för varor som transporteras av postverk och specialiserade budfirmor i NACE Rev. 1 huvudgrupp 64.

     

    16

    Utrustning och material som används vid varutransporter

    Anm.: Denna rubrik omfattar exempelvis tomma containrar, lastpallar, backar, lådor och rullburar. Här ingår även fordon lastade med varor, om dessa fordon i sin tur transporteras av ett annat fordon.

    Att det finns en kod för detta slags material påverkar inte huruvida sådant material skall betraktas som ”varor”, utan det beror på vilka regler som gäller för datainsamlingen avseende varje enskilt transportsätt.

     

    17

    Gods som flyttas i samband med flytt av hushåll eller kontor; bagage som transporteras separat från passagerarna; motorfordon som fraktas för reparation; andra varor som inte omsätts på en marknad och som inte ingår i en annan underavdelning

     

    18

    Samlastat gods: flera olika slags gods som fraktas tillsammans

    Anm.: Denna rubrik skall användas varje gång det inte lämpar sig att dela upp varorna på grupperna 01–16.

     

    19

    Oidentifierbart gods: gods som av någon anledning inte kan identifieras och därför inte kan hänföras till någon av grupperna 01–16

    Anm.: Denna rubrik är avsedd för gods där uppgiftslämnaren inte har några upplysningar om vilken typ av gods som fraktas.

     

    20

    Diverse andra varor som inte ingår i en annan underavdelning

    Anm.: Denna rubrik omfattar allt sådant som inte hör hemma inom någon av grupperna 01–19. Eftersom det är tänkt att grupperna 01–19 skall omfatta alla tänkbara slag av transporterade varor skall grupp 20 endast användas i undantagsfall. Det kan vara nödvändigt att ytterligare kontrollera de uppgifter som lämnats under denna rubrik.

     


    BILAGA G

    Förlängning av tidsfristen för överföring (artikel 5.2)

    Medlemsstat

    Förlängning av överföringsperioden efter observationsperiodens slut

    Det sista år för vilken den förlängda tidsfristen gäller

    Belgien

    8 månader

    2009


    Top