Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document JOC_2001_180_E_0182_01

    Ändrat förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om gemenskapens stödåtgärder inom sysselsättningsområdet (KOM(2001) 124 slutlig - 2000/0195(COD)) (Text av betydelse för EES)

    EGT C 180E, 26.6.2001, p. 182–189 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52001PC0124

    Ändrat förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om gemenskapens stödåtgärder inom sysselsättningsområdet /* KOM/2001/0124 slutlig - COD 2000/0195 */

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 180 E , 26/06/2001 s. 0182 - 0189


    Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT om gemenskapens stödåtgärder inom sysselsättningsområdet (framlagt av kommissionen enligt artikel 250.2 i EG-fördraget)

    MOTIVERING

    I. INLEDNING

    Den 20 juli 2000 antog kommissionen ett förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om gemenskapens stödåtgärder inom sysselsättningsområdet. Artikel 129 i EG-fördraget är rättslig grund för beslutet. Regionkommittén antog sitt yttrande den 14 december 2000 och Ekonomiska och sociala kommittén antog sitt yttrande den 31 januari 2001. Efter det att Europaparlamentet antagit sitt yttrande [den 14 februari 2001] har nu kommissionen ändrat sitt ursprungliga yttrande i enlighet med artikel 250 i EG-fördraget.

    II. ÄNDRINGAR

    Hänvisningen till samarbete och informationsutbyte mellan medlemsstaterna som en styrka i den europeiska sysselsättningstrategin har redan understrukits (skäl 5). Europaparlamentets roll i den europeiska sysselsättningsstrategin har klargjorts (skäl 7).

    En rad ändringar rör den roll som spelas av arbetsmarknadens parter och berörda lokala och regionala myndigheter. Det rör sig om hur medlemsstaterna samarbetar med dessa instanser och hur man skall få till stånd en aktiv informationspolitik (artikel 2.2), i förhållande till utvärderingen av de nationella handlingsplanerna (artikel 3.1.2). Metoderna för denna aktiva informationspolitik har specifierats (artikel 4). Allmänhetens tillgång till denna utvärdering och till den gemensamma sysselsättningsrapporten har klargjorts (artikel 4.2a).

    En särskild inriktning på analys av den lokala sysselsättningsdimensionen i sysselsättningsstrategin har införts (artikel 3.1.3, 3.1.6).

    Förhållandet mellan detta program och andra gemenskapsprogram har gjorts tydligare, särskilt genom att man undviker att låta sysselsättningsstrategin vara underordnad den allmänna ekonomiska politiken. De program som är särskilt relevanta här nämns dessutom särskilt (artiklarna 3.1.2a, 5). Genom dessa ändringar erkänner man också behovet av en kvantitativ och kvalitativ utvärdering av effekterna av den europeiska sysselsättningsstrategin.

    De särskilda jämställdhetsaspekterna i programmet betonas ytterligare, men man har sökt undvika dubbelarbete och för många detaljer om särskilda projekt och hänvisar till de särskilda aspekter på lika möjligheter som är relevanta (artikel 3.2)

    2000/0195 (COD)

    Ändrat förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS BESLUT

    om gemenskapens stödåtgärder inom sysselsättningsområdet

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 129 i detta,

    med beaktande av kommissionens förslag [1],

    [1] EGT C ...

    med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande [2],

    [2] EGT C ...

    med beaktande av Regionkommitténs yttrande [3],

    [3] EGT C ...

    i enlighet med det förfarande som avses i artikel 251 i fördraget [4], och

    [4] EGT C ...

    av följande skäl:

    (1) Enligt artikel 3 i fördraget skall gemenskapens verksamhet innefatta främjande av samordning av medlemsstaternas sysselsättningspolitik i syfte att göra den mer effektiv genom att utveckla en samordnad sysselsättningsstrategi.

    (2) I avdelning VIII i fördraget, och särskilt artikel 127 i detta, föreskrivs att gemenskapen skall komplettera medlemsstaternas åtgärder när det är nödvändigt och att målet att uppnå en hög sysselsättningsnivå skall beaktas när gemenskapens politik och verksamhet utformas och genomförs.

    (3) I avdelning VIII i fördraget, och särskilt artikel 128 i detta, föreskrivs de förfaranden genom vilka medlemsstaterna och gemenskapen skall arbeta för att utveckla en samordnad sysselsättningsstrategi och särskilt för att främja en kvalificerad, utbildad och anpassningsbar arbetskraft och en arbetsmarknad som är mottaglig för ekonomiska förändringar. Det föreskrivs bland annat att rådet antar riktlinjer för att uppnå målet att utarbeta en samordnad sysselsättningsstrategi och att rådet får ge medlemsstaterna rekommendationer samt att rådet och kommissionen utarbetar en gemensam årsrapport till Europeiska rådet om sysselsättningssituationen.

    (4) Vid Europeiska rådets extra möte i Luxemburg om sysselsättning den 20-21 november 1997 lades en övergripande sysselsättningsstrategi fram, nämligen Europeiska sysselsättningsstrategin, som omfattar en samordning av medlemsstaternas sysselsättningspolitik på grundval av gemensamt avtalade sysselsättningsriktlinjer (Luxemburgprocessen), fortsättning och utveckling av en samordnad makroekonomisk politik och en effektiv inre marknad för att skapa grunden för en hållbar tillväxt, ny dynamik och förtroendeingivande förutsättningar i syfte att öka sysselsättningen. Strategin syftar också till att man på ett mer systematiskt sätt skall använda sig av all gemenskapspolitik för att stödja sysselsättningen både när det gäller rampolitik och stödpolitik.

    (5) Europeiska rådet i Lissabon kom överens om ett nytt strategiskt mål för unionen för att bygga en konkurrenskraftig och dynamisk kunskapsbaserad ekonomi med möjlighet till hållbar ekonomiskt tillväxt med fler och bättre arbetstillfällen och en högre grad av social sammanhållning och på så sätt åter skapa villkor för full sysselsättning. Vad gäller detta ställde Europeiska rådet i Lissabon upp nya mål och referensvärden (s.k. benchmarking) som skall ingå i en ny öppen samordningsmetod på alla nivåer samtidigt som Europeiska rådet får en mer vägledande och samordnande roll för att säkerställa att framstegen följs upp mer effektivt. Europeiska rådet efterlyste dessutom att granskningen efter halva tiden av Luxemburgprocessen bör ge ny stimulans genom att riktlinjerna utökas med mer konkreta mål med närmare anknytning till andra relevanta politikområden.

    (5a) En särskild styrka i den europeiska sysselsättningsstrategin är att medlemsstaterna samarbetar om sysselsättningspolitiken, men behåller sin rätt att fatta beslut enligt de egna förutsättningarna. En annan styrka är att de lär av de andras erfarenheter, bland annat när det gäller hur arbetsmarknadens parter, lokala och regionala myndigheter samt allmänheten skall delta.

    (6) Enligt artikel 129 får rådet besluta om stödåtgärder för att främja samarbete mellan medlemsstaterna och stödja deras insatser på sysselsättningsområdet genom initiativ som syftar till att utveckla utbyte av information och beprövade metoder, tillhandahålla jämförande analys och rådgivning, främja nyskapande tillvägagångssätt och utvärdera erfarenheter, särskilt med hjälp av pilotprojekt.

    (7) Europaparlamentet, som tidigare har gett ett starkt stöd till gemenskapsverksamhet på sysselsättningsområdet, spelar en viktig roll i den europeiska sysselsättningspolitiken och rådfrågas i enlighet med bestämmelserna i fördraget.

    (8) Europeiska rådet har beslutat att jämförbar och tillförlitlig statistik och indikatorer inom sysselsättningsområdet och på arbetsmarknaden bör definieras och samlas in.

    (9) Genom rådets beslut 2000/98/EG av den 24 januari 2000 inrättades Sysselsättningskommittén på grundval av artikel 130 i fördraget för att främja samarbete mellan medlemsstaterna på sysselsättnings- och arbetsmarknadspolitikens område [5].

    [5] EGT L 29, 04.02.2000, s. 21-22.

    (10) Ett finansiellt referensbelopp har tagits med i detta beslut utan att det påverkar budgetmyndighetens befogenheter enligt fördraget.

    (11) Rådets beslut 98/171/EG av den 23 februari 1998 om gemenskapsverksamhet för analys, forskning och samarbete på sysselsättnings- och arbetsmarknadsområdet som för närvarande säkerställer sådan verksamhet kommer att upphöra att gälla den 31 december 2000 [6].

    [6] EGT L 63, 04.03.1998, s. 26-28.

    (12) Detta beslut skall säkerställa att verksamhet som påbörjats på grundval av rådets beslut 98/171/EG fortsätter och utvecklas.

    (13) Enligt artikel 2 i rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter [7], skall åtgärder för genomförande av detta beslut antas genom det rådgivande förfarande som föreskrivs i artikel 3 i det beslutet.

    [7] EGT L 184, 17.07.1999, s. 23.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1 (Inrättande av en gemenskapsverksamhet)

    1. En gemenskapsverksamhet för analys, forskning och samarbete mellan medlemsstaterna på sysselsättnings- och arbetsmarknadsområdet skall genomföras under perioden 1 januari 2001-31 december 2005.

    2. Dessa verksamheter skall bidra till att utveckla en samordnad strategi till förmån för sysselsättningen genom att analysera, följa upp och stödja medlemsstaternas insatser samtidigt som medlemsstaternas ansvar i fråga om detta respekteras.

    Artikel 2 (Mål)

    1. De verksamheter som det hänvisas till i detta beslut är sådana som har ett direkt samband med genomförandet av avdelningen om sysselsättning i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen. Deras huvuduppgift är att utveckla, planera, övervaka, följa upp och utvärdera Europeiska sysselsättningsstrategin med en stark betoning på framtiden.

    2. Förslaget syftar särskilt till att främja samarbete mellan medlemsstaterna när det gäller analys, forskning och övervakning av arbetsmarknadspolitiken, att identifiera god praxis och främja utbyte och överföring av information och erfarenheter, att utveckla tillvägagångssättet och innehållet i den europeiska sysselsättningsstrategin, bland annat när det gäller samarbetet med arbetsmarknadens parter, lokala och regionala myndigheter och genomförandet av en aktiv och öppen informationspolitik .

    Artikel 3 (Gemenskapsåtgärder)

    1. För att de mål som nämns i artikel 2 skall uppnås kommer gemenskapsåtgärderna att omfatta följande verksamheter:

    (1) Verksamhet som inom ramen för det avtalade politiska målet att öka sysselsättningsgraden och underbygga ett mer strategiskt tillvägagångssätt när det gäller sysselsättningspolitiken i EU genom analys och utvärdering av sysselsättningens utveckling, rampolitiska villkor, utvärdering av politiska alternativ och effekten av gemenskapspolitik. Analysen kommer i största möjliga utsträckning att vara könsspecifik.

    (2) Verksamhet som syftar till att på ett enhetligt och samordnat sätt stödja medlemsstaternas utvärdering av sina nationella handlingsplaner . Utvärderingen skall också gälla hur arbetsmarknadens parter, lokala och regionala myndigheter har deltagit vid genomförandet. Ett särskilt utvärderingsförfarande kommer att vara slutfört på femårsdagen efter sysselsättningstoppmötet i Luxemburg i slutet av riktlinjernas första genomförandeperiod.

    (2a) En kvantitativ och kvalitativ utvärdering av effekterna av den europeiska sysselsättningsstrategin i allmänhet och en analys av hur den europeiska sysselsättningsstrategin stämmer överens med den allmänna ekonomiska politiken och med andra politikområden.

    (3) Verksamhet som syftar till sammanföring och utbyte av erfarenheter i medlemsstaterna, även på lokal och regional nivå, både när det gäller pelarna och de enskilda riktlinjerna såsom definierats i de årliga sysselsättningsriktlinjerna för medlemsstaterna. En ökning av detta samarbete kommer att hjälpa medlemsstaterna att utveckla deras sysselsättningspolitik mot bakgrund av de lärdomar som dragits.

    (4) Verksamhet som är inriktad på att följa upp den europeiska sysselsättningsstrategin i medlemsstaterna, särskilt genom Europeiska observationsorganet för sysselsättning.

    (5) Tekniskt och vetenskapligt arbete som behövs för att utveckla gemensamma indikatorer, förbättra och komplettera statistik, fastställande av referensvärden för resultaten (s.k. benchmarking) och utbyte av information om de bästa lösningarna, eftersom detta är mer kostnadseffektivt att genomföra på gemenskapsnivå istället för på medlemsstatsnivå.

    (6) Framtidsinriktad analys inom politikområden som är viktiga för kommissionen och medlemsstaterna när det gäller utvecklingen av den europeiska sysselsättningsstrategin, liksom studier av lokala sysselsättningsstrategier och -initiativ, genom framtidsanalyser, nya forskningsområden och mainstreaming av gemenskapspolitikens sysselsättningseffekt.

    (7) Verksamhet som stöder den möjlighet som Europeiska unionens ordförandeskap har att särskilt fokusera på prioriterade frågor i strategin, särskilda evenemang som är av stor vikt på internationell nivå eller som är av allmänt intresse för unionen och medlemsstaterna.

    2. I samband med den verksamhet som nämns ovan, kommer betoning att läggas vid medlemsstaternas ansträngningar när det gäller lika möjligheter för kvinnor och män på sysselsättnings- och arbetsmarknadsområdet, inbegripet de ansträngningar som görs för att integrera kvinnor och män i arbetslivet på kontinuerlig basis samt sysselsättningspolitik som syftar till att göra det lättare att kombinera familje- och yrkesliv.

    3. När åtgärderna enligt punkt 1 genomförs, skall kommissionen beakta tillgängliga statistiska uppgifter, studier och insatser från andra internationella organisationer, t.ex. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) och Internationella arbetsorganisationen (ILO).

    Artikel 4 (Resultat)

    1. Resultatet av den verksamhet som nämns i artikel 3 kommer att variera beroende på typen av verksamhet. Det kommer att utgöras av rapporten Sysselsättningen i Europa och andra publikationer, arbetsdokument, rapporter som skall överlämnas till rådet och kommissionen, särskilt den gemensamma sysselsättningsrapporten, nationella seminarier för att t.ex. förbereda de nationella handlingsplanerna, seminarier om sysselsättningspolitik eller anordnande av viktiga internationella evenemang om prioriterade frågor eller allmänt viktiga frågor. En förbättrad spridning av resultaten kommer bland annat att innebära att Internetresurser kommer att utnyttjas i större utsträckning (webbpublicering, diskussioner och seminarier på Internet) för att främja informationsutbyte och samarbete.

    2a. För att få till stånd en ökad öppenhet, skall kommissionen se till att utvärderingen av de nationella handlingsplanerna för sysselsättningen liksom den årliga sysselsättningsrapporten görs tillgängliga för allmänheten.

    Artikel 5 (Överensstämmelse och komplementaritet)

    Kommissionen skall i samarbete med medlemsstaterna säkerställa en övergripande samstämmighet med EU:s övriga politikområden, instrument och åtgärder, särskilt när det gäller verksamhet som rör forskning, jämställdhet mellan kvinnor och män, social integration, kultur, utbildnings- och ungdomspolitik samt gemenskapens externa relationer.

    Artikel 6 (Andra länders deltagande) [elarg]

    1. Verksamheterna skall stå öppna för

    -länderna i det europeiska ekonomiska samarbetsområdet,

    -kandidatländerna i Central- och Östeuropa i enlighet med villkoren i Europaavtalen, tilläggsprotokollen till dessa avtal och respektive associeringsråds beslut,

    -Cypern, Malta och Turkiet på grundval av de bilaterala avtal som kommer att slutas med dessa länder,

    -andra Medelhavsländer inom ramen för Europeiska unionens kontakter med dessa länder.

    2. Kostnaderna för deltagande enligt punkt 1 skall bäras antingen av de berörda länderna eller med hjälp av anslag under den rubrik i gemenskapens budget som gäller genomförande av samarbets-, associerings- eller partnerskapsavtal med dessa länder inom berörda områden.

    Artikel 7 (Genomförande)

    1. Kommissionens skall genomföra denna verksamhet i överensstämmelse med detta beslut.

    2. Kommissionen skall bistås av en rådgivande kommitté som består av medlemsstaternas företrädare och som har kommissionens företrädare som ordförande (i det följande "kommittén").

    3. När det hänvisas till denna punkt, skall det rådgivande förfarande som föreskrivs i artikel 3 i rådets beslut 1999/468/EG tillämpas i överensstämmelse med artikel 7.3 och artikel 8.

    4. Kommissionens företrädare skall särskilt rådgöra med kommittén när det gäller

    -allmänna riktlinjer för genomförandet av programmet,

    -årlig budget och fördelning av anslag mellan de olika åtgärderna,

    -årlig arbetsplan för genomförandet av programmets åtgärder och kommissionens förslag till urvalskriterier för ekonomiskt stöd.

    5. För att säkerställa att detta program överensstämmer med och kompletterar övriga åtgärder som nämns i artikel 5, skall kommissionen regelbundet informera kommittén om övrig relevant gemenskapsverksamhet. Vid behov skall kommissionen inrätta regelbundet och strukturerat samarbete mellan denna kommitté och kommittéer för övrig relevant politik och övriga relevanta instrument och åtgärder.

    Artikel 8 (Upprättande av kontakter)

    Kommissionen skall upprätta de nödvändiga kontakterna med kommittén för sysselsättning och med arbetsmarknadens parter inom ramen för den verksamhet som avses med detta beslut.

    Kommissionen skall informera arbetsmarknadens parter i Europa på deras begäran om resultaten av dess genomförandeåtgärder.

    Artikel 9 (Finansiering)

    1. Det finansiella referensbeloppet för genomförande av de gemenskapsverksamheter som avses med detta beslut skall vara 55 miljoner euro för tiden 1 januari 2001-31 december 2005.

    2. De årliga anslagen skall godkännas av budgetmyndigheten inom ramen för budgetplanen.

    3. Kommissionen kan dra nytta av tekniskt och/eller administrativt stöd, som är till fördel både för kommissionen och bidragsmottagarna, samt av stödutgifter.

    Artikel 10 (Information och rapporter)

    1. Kommissionen skall fastställa resultatindikatorer för verksamheterna, övervaka att delmål uppnås och genomföra oberoende utvärderingar under det tredje året (efter halva tiden) och i ett tidigt skede under programmets sista år (i efterhand). I utvärderingarna skall särskilt bedömas den uppnådda effekten och hur effektivt resurserna har utnyttjats samt ge beslutsliknande rekommendationer för ändring och eventuellt förlängning av programmet.

    2. Kommissionen skall se till att resultaten av de genomförda verksamheterna och utvärderingsrapporterna är allmänt tillgängliga.

    3. Mot bakgrund av utvärderingarna kan kommissionen föreslå att programmet förlängs.

    4. Kommissionen skall till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén senast 31 december 2003 lämna en interimsrapport om resultaten av denna verksamhet, samt en slutrapport senast 31 december 2006. Dessa rapporter skall innehålla uppgifter om gemenskapsfinansiering inom ramen för programmet och om överensstämmelse och komplementaritet med övriga relevanta program, verksamheter och initiativ samt de relevanta utvärderingsresultaten.

    Artikel 11 (Offentliggörande)

    Detta beslut skall offentliggöras i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den

    På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

    Ordförande Ordförande

    FINANSIERINGSÖVERSIKT

    1. Åtgärdens rubrik

    Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om gemenskapens stödåtgärder inom sysselsättningsområdet

    2. Berörd(a) budgetpost(er)

    B5-5020 Sysselsättning och arbetsmarknad

    B5-502A Sysselsättning och arbetsmarknad - administrativa kostnader

    3. Rättslig grund

    Artikel 129 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen.

    4. Beskrivning av åtgärden

    4.1. Allmänt syfte

    Gemenskapens stödåtgärder inom sysselsättningsområdet kommer att omfatta verksamheter med direkt anknytning till genomförandet av avdelningen om sysselsättning i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen. Huvuduppgiften är att utveckla, planera, övervaka, följa upp och utvärdera den europeiska sysselsättningsstrategin med en stark framtidsinriktning. Förslaget syftar särskilt till att främja samarbete mellan medlemsstaterna när det gäller analys, forskning och övervakning av arbetsmarknadspolitiken, att identifiera god praxis och främja utbyte och överföring av information och erfarenheter, att utveckla tillvägagångssättet och innehållet i den europeiska sysselsättningsstrategin och att föreskriva en aktiv informationspolitik inom detta område.

    Dessa verksamheter skulle vara en fortsättning på de verksamheter som inletts på grundval av rådets beslut 98/171/EG av den 23 februari 1998 om gemenskapsverksamhet för analys, forskning och samarbete på sysselsättnings- och arbetsmarknadsområdet. Detta beslut utgör grundvalen för sådan verksamhet fram till den 31 december 2000.

    4.2. Period som omfattas av åtgärden och bestämmelser om förnyelse eller förlängning

    Fr.o.m. den 1 januari 2001 t.o.m. den 31 december 2005.

    5. Klassificering av utgifter och inkomster

    5.1. Icke-obligatoriska utgifter

    5.2. Differentierade anslag

    6. Typ av utgifter och inkomster

    -Avtal om undersökningar, tjänster, expertmöten, konferenser och seminarier, liksom för utgifter för publicering och spridning.

    -Bidrag mindre än 75 % av den totala kostnaden för gemensam finansiering med andra källor inom den offentliga och/eller privata sektorn.

    7. Budgetkonsekvenser

    7.1. Metod för att beräkna åtgärdens totala kostnad (samband mellan de enskilda kostnaderna och den totala kostnaden)

    Beräkningar har gjorts med utgångspunkt i tidigare erfarenheter och framför allt anslagen i budgetpost B5-5020 under perioden 1998-2000. De tar hänsyn till de nya behov som härrör från avdelning VIII i fördraget. Budgetposternas utvecklingstendenser presenteras endast som vägledning (och står i överensstämmelse med det tak som fastslagits under rubrik 3 i de finansiella prognoserna).

    Fördelning av budgeten för 2001, i miljoner euro (löpande priser)

    >Plats för tabell>

    Totala driftskostnader i miljoner euro (löpande priser)

    >Plats för tabell>

    7.2. Kostnadernas fördelning mellan åtgärdens olika delar (rubrik B5-502)

    Kostnadernas fördelning nedan utgår från utgifter som anges i artikel 3.1 i förslaget till rådets beslut. I varje punkt nedan anges noggrant vilken punkt i artikeln som avses.

    Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (löpande priser)

    >Plats för tabell>

    Ytterligare uppgifter:

    Punkt 1: Grundar sig på kostnader om 500 000 euro per år för utarbetande av rapporten Sysselsättningen i Europa och tre eller fyra undersökningar per år på 200 000 euro per undersökning.

    Punkt 2: Består av ekonomiskt bidrag till medlemsstaterna för att hjälpa dem att utvärdera sina nationella handlingsplaner på ett enhetligt och samordnat sätt. För huvudutvärderingen under den första perioden (1997-2002) av genomförandet av sysselsättningsriktlinjerna 2001-2002 har ett belopp på 7,6 miljoner euro anslagits. För de påföljande åren har ett fortlöpande bidrag på 0,8 miljoner euro per år beräknats.

    Punkt 4: Utgörs huvudsakligen av samarbete med Eurostat. Ett ytterligare årligt anslag på 800 000 euro beräknas för 2003-2005 för att utarbeta nya undersökningsmetoder (arbetskraftskostnadsundersökning, undersökning om inkomststrukturer, arbetskraftsmoduler, undersökning om efterfrågan på arbetskraft).

    Punkt 5: I stort sett inom ramen för införlivande av sysselsättning i gemenskapspolitiken (tillämpning av artikel 127 b i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen.

    Punkt 6: Beräknat bidrag till fyra konferenser - 150 000 euro för varje konferens. 200 000 euro för andra viktiga evenemang. Två evenemang om offentliga arbetsförmedlingar får 150 000 euro var. Ett viktigt evenemang inom ramen för granskningen av sysselsättningsstrategins första genomförandeperiod 2001 får 200 000 euro.

    Punkt 7: Grundas på den nuvarande kostnadsnivån för publikation av de ovan nämnda projekten (inbegripet redigering, grafisk formgivning, förberedelse av överföring till nätet).

    7.3. Tekniskt och/eller administrativt stöd och stödutgifter (rubrik B5-502A)

    Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (löpande priser)

    >Plats för tabell>

    7.4. Tidsplan för åtagandebemyndiganden och betalningsbemyndiganden

    Betalningsbemyndiganden i miljoner euro (löpande priser)

    >Plats för tabell>

    8. Åtgärder för bedrägeribekämpning

    Alla åtgärder som beviljas bidrag kommer att granskas av ansvariga enheter i förväg, löpande och när åtgärden är avslutad. Granskningen kommer att gälla kvalitet och kostnadseffektivitet. Utöver denna granskning utför kommissionens ekonomiavdelningar och Revisionsrätten sitt arbete vilket inbegriper kontrollbesök på fältet. De dokument som avtalsmässigt binder kommissionen och betalningsmottagarna innehåller bestämmelser om bedrägeribekämpning för att säkerställa att de ekonomiska bidragen från gemenskapen används på ett korrekt sätt.

    9. Analys av kostnadseffektiviteten

    Följande frågor gäller endast den budgetpost som har inrättats i enlighet med detta beslut. Observeras bör att ett antal verksamheter kommer att stödjas för att komplettera andra program, framförallt de som berör Europeiska socialfonden, andra gemenskapsinitiativ (Equal, och artikel 13) samt i samband med det femte ramprogrammet för forskning och utveckling.

    Med beaktande av de begränsade ekonomiska resurserna kommer de verksamheter som skall främjas enligt dessa bestämmelser att inbegripa både tillämpning av principerna för analys av kostnadseffektivitet och ett strängt urvalsförfarande för verksamheterna för att skapa en avsevärd multiplikatoreffekt och ett stort mervärde

    9.1. Särskilda och kvantifierade mål - målgrupp

    De sysselsättningsfrämjande åtgärderna kommer att omfatta verksamheter med direkt anknytning till genomförandet av avdelningen om sysselsättning i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, och kommer att bidra till planering, övervakning, uppföljning och utvärdering av den europeiska sysselsättningsstrategin. För att säkerställa den pågående utvecklingen av sysselsättningsstrategin är det viktigt att upprätthålla dess framåtblickande dimension. De sysselsättningsfrämjande åtgärderna skall inte finansiera allmän forskning för vilken kommissionen har andra instrument.

    Förslaget syftar särskilt till att främja samarbete mellan medlemsstaterna när det gäller analys, forskning och övervakning av arbetsmarknadspolitiken, att identifiera god praxis och främja utbyte och överföring av information och erfarenheter, att utveckla tillvägagångssättet och innehållet i den europeiska sysselsättningsstrategin och att föreskriva en aktiv informationspolitik inom detta område.

    Mottagarna av gemenskapens ekonomiska bidrag kommer att vara akademiska institutioner eller forskningsanstalter, rådgivande organ, arbetsmarknadens parter, projektansvariga, icke-statliga organisationer, lokala, regionala och nationella myndigheter osv. Dessa verksamheters slutanvändare kommer att vara kommissionen och medlemsstaterna samt (för material som distribueras) allmänheten.

    9.2. Skäl för åtgärden

    Enligt artikel 129 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen har rådet behörighet att

    "besluta om stödåtgärder för att främja samarbete mellan medlemsstaterna och stödja deras insatser på sysselsättningsområdet genom initiativ som syftar till att utveckla utbyte av information och beprövade erfarenheter, tillhandahålla jämförande analys och rådgivning, främja nyskapande tillvägagångssätt och utvärdera erfarenheter, särskilt med hjälp av pilotprojekt".

    Detta är ett nödvändigt arbetsverktyg för att utveckla och stödja den gemensamma sysselsättningsstrategin som föreskrivs i avdelningen om sysselsättning i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen (artiklarna 125-130). Det kommer att handla om verksamheter med ett klart mervärde för verksamheter på gemenskapsnivå och sålunda komplettera befintliga verksamheter i medlemsstaterna.

    Detta programmet utgörs i huvudsak av analys, undersökning och identifiering samt utbyte av god praxis, men det kommer också att utnyttja andra observationsverktyg. Framförallt resultaten av andra gemenskapsinitiativ kommer att användas som ett viktigt bidrag till de verksamheter som genomförs. Resultaten av detta program kan utnyttjas i andra gemenskapsinitiativ.

    De sysselsättningsfrämjande åtgärderna skulle kunna inbegripa experimentell forskning, eftersom dessa klart kunde finansieras enligt artikel 129 i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen. Motsvarande projekt finansieras dock genom artikel 6 i förordningen om Europeiska socialfonden och för att undvika överlappning omfattas dessa pilot- och försöksprojekt inte av de sysselsättningsfrämjande åtgärderna.

    9.3. Uppföljning och utvärdering av åtgärden

    På grund av programmets karaktär har uppföljnings- och utvärderingsfunktionerna införlivats i verksamheterna för att kunna vara till största möjliga nytta. När det gäller utvärderingen av åtgärderna kommer man att gå till väga på två sätt:

    -En effektivitetsanalys för att jämföra varje verksamhets resultat med dess mål.

    -En konsekvensanalys för att fastställa vilken effekt åtgärderna har fått, särskilt när det gäller utveckling av strategier.

    En extern utvärderare kommer att genomföra en utvärdering av hela programmet efter halva tiden och efter att programmet slutförts.

    Kommissionen skall till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén senast 31 december 2003 lämna en interimsrapport om resultaten av denna verksamhet, samt en slutrapport senast 31 december 2006.

    10. Administrativa utgifter (Avsnitt III Del A i budgeten)

    Mobiliseringen av nödvändiga administrativa och mänskliga resurser skall täckas av de anslag som redan beviljats den ansvariga ledningen.

    10.1. Konsekvenser för antalet tjänster

    >Plats för tabell>

    10.2. Total budgetkonsekvens när det gäller personal

    >Plats för tabell>

    10.3. Ökning av andra administrativa utgifter till följd av åtgärden, särskilt kostnader i samband med kommitté- och expertmöten

    Administrationen av verksamheterna och användningen av deras resultat säkerställs av personalen vid direktorat A på generaldirektoratet för sysselsättning och socialpolitik, i förekommande fall, i samarbete med andra berörda avdelningar vid kommissionen.

    Ytterligare möten i en arbetsgrupp inom ramen för Sysselsättningskommittén planeras. Eftersom inrättandet av arbetsgrupper och finansieringen av deras möten redan beaktas i finansieringsöversikten för den kommittén är inga ytterligare utgifter att vänta.

    Top