EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document JOC_2001_154_E_0129_01

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG, Euratom) nr 58/97 om statistik rörande företagsstrukturer (KOM(2001) 38 slutlig - 2001/0023 (COD)) (Text av betydelse för EES)

EGT C 154E, 29.5.2001, p. 129–140 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52001PC0038

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG, Euratom) nr 58/97 om statistik rörande företagsstrukturer /* KOM/2001/0038 slutlig - COD 2001/0023 */

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 154 E , 29/05/2001 s. 0129 - 0140


Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG, Euratom) nr 58/97 om statistik rörande företagsstrukturer

(framlagt av kommissionen)

MOTIVERING

Rådets förordning (EG, Euratom) nr 58/97 om statistik rörande företagsstrukturer är den viktigaste rättsliga ramen för insamling, sammanställning, leverans och utvärdering av statistik över företagens struktur, verksamhet, konkurrenskraft och resultat. Föreliggande förslag har som syfte att komplettera grundförordningen med ytterligare två bilagor om kreditinstitut (bilaga 6) och pensionsfonder (bilaga 7). Dessutom utvidgas täckningen för den allmänna modulen (bilaga 1) till följande verksamheter: annan finansförmedling, pensionsfonder samt finansiella stödtjänster. Slutligen införs ytterligare två miljövariabler i bilaga 2 (industrisektorn).

Den ytterligare strukturella statistiken om kreditinstitut, pensionsfonder och annan finansförmedling behövs för att övervaka den inre marknaden för finansiella tjänster, komplettera den makroekonomiska statistiken och övervaka finanssystemets stabilitet i EU.

I den handlingsplan för de finansiella tjänsterna som kommissionen lanserade i maj 1999 betonas hur viktigt det är att ha en effektiv inre marknad för finansiella tjänster.

Uppgifter om miljökostnader och -utgifter är krävs vid bedömningar av kostnaderna för att följa miljölagstiftningen. Med heltäckande, enhetliga och aktuella uppgifter om miljöutgifter i EU skulle det bli lättare att utforma och genomföra miljöregler, och dessutom skulle ett fullgott miljöskydd kunna ges till lägre kostnad.

Enligt artikel 2 i förordning 58/97 är ett av syftena med att sammanställa statistik om företagsstrukturer att möjliggöra en analys av särskilda variabler för företag som tillhör särskilda verksamhetsgrupper. Enligt artikel 4 får bilagor införas där den statistik som skall sammanställas samlas i moduler. Verksamheterna vid kreditinstitut och pensionsfonder anses så viktiga att de förtjänar varsin särskild bilaga. Bilagorna 6 och 7 innehåller förteckningar över variabler som ger bästa möjliga täckning av verksamheten vid kreditinstitut respektive pensionsfonder. Med hjälp av uppgifterna kan strukturella ändringar studeras, t.ex. ändringar till följd av övergången till euro, fusioner mellan kreditinstitut och andra faktorer som påverkar branschen, pensionsfondbranschens utveckling samt variationen mellan de olika pensionsfonder som f.n. verkar i EU. Valet av variabler bygger på frivilligt insamlade uppgifter om kreditinstitut och pensionsfonder för referensåret 1997 samt på försöks verksamheten med pensionsfonder.

Att ta med annan finansförmedling (NACE Rev.1 grupp 65.2), pensionsfondsverksamhet (NACE Rev.1 undergrupp 66.02) och stödtjänster till finansiell verksamhet (NACE Rev.1 huvudgrupp 67) i bilaga 1 till grundförordningen innebär att ett begränsat antal strukturella variabler kommer att samlas in även för dessa verksamheter. Uppgifterna kompletterar den statistik som redan finns tillgänglig för ett brett spektrum av andra ekonomiska verksamheter (från industri till marknadstjänster). Beslutet att ta med dessa verksamheter i bilaga 1 bygger på försöksverksamhet med annan finansförmedling, pensionsfonder och finansiella stödtjänster. För att ta hänsyn till medlemsstaternas synpunkter föreslås att det första obligatoriska referensåret och tidsgränserna för överlämnande av dessa variabler fastställs enligt kommittéförfarandet i artikel 13 i grundförordningen.

Den ytterligare företagsstatistiken om finansiella tjänster enligt bilagorna 6 och 7 bygger i stor omfattning på förvaltningskällor. Detta innebär att det ytterligare arbetet för företag och nationella uppgiftslämnare (nationella statistikinstitut, centralbanker, tillsynsmyndigheter etc.) på grund av insamling av denna statistik blir litet eller obefintligt. Insamling och sammanställning av statistik utgående från variablerna i bilaga 1 för annan finansförmedling och finansiella stödtjänster kan leda till ytterligare kostnader. I enlighet med artikel 6 i grundförordningen sägs dock inget i utkastet till förordning om vilka metoder för insamling av uppgifterna som skall användas. Därför får varje enskild medlemsstat sammanställa uppgifterna på det sätt som passar den bäst.

Två variabler för det belopp som anslås till miljöskyddsändamål föreslås bli obligatoriska i bilaga 2 i grundförordningen (om industrisektorn), nämligen Investeringar i integrerad teknik och Totala summan för kostnader för miljöskydd. Den försöksverksamhet som genomförts kring dessa variabler visar att det är genomförbart att samla in dem. Dessa slags miljöutgifter är mycket viktiga delar av de totala utgifterna, och de torde öka framöver jämfört med rörslutstillsatser som är den enda obligatoriska variabeln för närvarande. Därför är det nödvändigt att de som använder uppgifterna om miljöutgifter har information om alla tre variablerna.

Förslaget om statistik över företagsstrukturer för finansiella tjänster har utarbetats efter många samråd och möten med medlemsstaterna; flertalet av dem stöder det. Förslaget om miljövariabler bygger på intensiva diskussioner med medlemsstaternas experter och arbete i olika arbetsgrupper. Ledamöterna i dessa kommittéer och arbetsgrupper var generellt för förslaget till förordning.

Europaparlamentet och rådet uppmanas ta ställning till förslaget till förordning.

2001/0023 (COD)

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG, Euratom) nr 58/97 om statistik rörande företagsstrukturer

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag [1],

[1]

med beaktande av Ekonomiska och sociala kommitténs yttrande [2],

[2]

med beaktande av Europeiska centralbankens yttrande [3],

[3]

i enlighet med det förfarande som anges i artikel 251 i fördraget, och

av följande skäl:

(1) Genom rådets förordning (EG, Euratom) nr 58/97 [4], senast ändrad genom rådets förordning (EG, Euratom) 410/98 [5], upprättades ett gemensamt regelverk för insamling, sammanställning, leverans och utvärdering av gemenskapsstatistik rörande gemenskapsföretagens struktur, verksamhet, konkurrenskraft och prestanda.

[4] EGT L 14, 17.1.1997, s. 1.

[5] EGT L 52, 21.2.1998, s.1.

(2) På grund av utvecklingen inom gemenskapens monetära, ekonomiska och sociala integration måste detta regelverk utvidgas till kreditinstitut, pensionsfonder, annan finansförmedling och stödtjänster till finansiell verksamhet.

(3) Den inre marknadens utveckling och funktion ökar behovet av information om dess effektivitet, särskilt i fråga om kreditinstitut, pensionsfonder, annan finansförmedling och stödtjänster till finansiell verksamhet.

(4) Avregleringen av den internationella handeln med finansiella tjänster kräver företagsstatistik om finansiella tjänster som underlag för handelsförhandlingar.

(5) För sammanställning av nationella och regionala räkenskaper i enlighet med rådets förordning (EG) nr 2223/96 [6] av den 25 juni 1996 om det europeiska national- och regionalräkenskapssystemet i gemenskapen krävs jämförbar, fullständig och tillförlitlig företagsstatistik från de finansiella tjänsternas område.

[6] EGT L 310, 30.11.1996, s. 1.

(6) Införandet av den gemensamma valutan kommer att få stora följder för finansbranschens struktur och för de gränsöverskridande kapitalflödena, vilket ytterligare visar på viken av information om konkurrenskraft och internationalisering.

(7) De myndigheter som ansvarar för tillsyn över kreditinstitut och för det finansiella systemets stabilitet behöver information om kreditinstitut och närstående tjänster för att kunna genomföra sina riktlinjer smidigt.

(8) En framväxande bransch för pensionsfonder kan hjälpa kapitalmarknaderna att dra fördel av en liberalisering av investeringsreglerna.

(9) I Europaparlamentets och rådets beslut 2179/98/EG om en översyn av Europeiska gemenskapens åtgärdsprogram för miljön och en hållbar utveckling kallat "Mot en hållbar utveckling" [7] upprepades behovet av tillförlitliga och jämförbara uppgifter och indikatorer och av tillförlitlig och jämförbar statistik för att bedöma kostnaderna för att följa miljöbestämmelserna.

[7] EGT L 275, 10.10.1998, s. 1.

(10) Samråd har skett med kommittén för det statistiska programmet, inrättad genom beslut 89/382/EEG, Euratom [8], Rådgivande bankrörelsekommittén, inrättad genom direktiv 77/780/EEG [9], Kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik, inrättad genom beslut 91/115/EEG [10], samt Försäkringskommittén, inrättad genom direktiv 91/675/EEG [11].

[8] EGT L 181, 28.6.1989, s.47.

[9] EGT L 322, 17.12.1977, s. 30.

[10] EGT L 59, 6.3.1991, s.19.

[11] EGT L 374, 31.12.1991, s.32.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EG, Euratom) nr 58/97 ändras på följande sätt:

1. a) I artikel 5 skall följande strecksatser läggas till:

" ...en detaljerad modul för företagsstatistik för kreditinstitut i bilaga 6,"

" ...en detaljerad modul för företagsstatistik för pensionsfonder i bilaga 7,"

2. Bilaga 6 och 7, som är bilagor till denna förordning, skall läggas till.

Artikel 2

Bilaga 1 till förordning (EG, Euratom) nr 58/97 ändras på följande sätt:

1. Under avsnitt 5 skall följande mening läggas till:

"Det första referensår för vilket statistik om de verksamhetsgrupper som ingår i grupp 65.2 och huvudgrupp 67 i NACE Rev. 1 skall sammanställas, skall bestämmas i enlighet med förfarandet i artikel 13 i den här förordningen."

2. Avsnitt 8 skall ersättas med följande:

"1. Resultaten skall levereras senast 18 månader efter utgången av kalenderåret under referensperioden, utom för undergrupp 65.11 i NACE Rev. 1 och de verksamheter i NACE Rev. 1 som omfattas av bilagorna 5, 6 och 7. För undergrupp 65.11 i NACE är tidsgränsen för leverans 10 månader. För de verksamheter som anges i bilagorna 5, 6 och 7 anges tidsgränserna i respektive bilaga. Tidsgränsen för resultaten för de verksamheter som omfattas av grupp 65.2 och huvudgrupp 67 i NACE Rev. 1 skall dock fastställas i enlighet med förfarandet i artikel 13 i den här förordningen.

2. Med undantag av huvudgrupperna 65 och 66 i NACE Rev. 1 skall preliminära nationella resultat eller uppskattningar levereras senast 10 månader efter utgången av kalenderåret under referensperioden såvitt avser företagsstatistik som gäller nedan angivna variabler:

12 110 (omsättning) 16 110 (antal sysselsatta/anställda)

Dessa preliminära resultat skall sammanställas enligt den tresiffriga nivån i NACE Rev. 1 (grupper), utom för avdelning H, I och K i NACE Rev. 1 för vilka de skall fördelas enligt de grupper som anges i avsnitt 9. För huvudgrupp 67 i NACE Rev. 1 skall tidsgränsen för leverans av preliminära resultat eller uppskattningar fastställas i enlighet med förfarandet i artikel 13 i den här förordningen."

3. Under avsnitt 9 skall avdelning J ersättas med följande:

"AVDELNING J Finansförmedling

För att göra det möjligt att sammanställa statistik på gemenskapsnivå skall medlemsstaterna leverera resultaten fördelade enligt undergrupperna i NACE Rev 1."

4. I avsnitt 10 skall den första meningen ersättas med följande:

"Medlemsstaterna skall till kommissionen överlämna en rapport om definition, struktur och tillgänglighet när det gäller information om de statistiska enheter som klassificeras enligt avdelning M-O i NACE Rev. 1."

Artikel 3

Bilaga 2 till förordning (EG, Euratom) nr 58/97 skall ändras på följande sätt:

1. I avsnitt 4.3 skall följande variabel infogas efter variabeln 21 11 0 (Investeringar i utrustning, anläggningar och specialutrustning för miljöskydd - främst rörslutstillsatser):

"21 12 0 - Investeringar i utrustning och anläggningar för renare teknologi ("integrerad teknologi") (()"

2. Fotnoten under avsnitt 4.3 skall ersättas med följande:

"(() Om den totala omsättningen eller det totala antalet anställda i en avdelning inom sektionerna C-E enligt NACE Rev. 1 i en medlemsstat utgör mindre än 1 % av totalvärdet för gemenskapen, behöver uppgifter för variablerna 21 11 0, 21 12 0, 22 11 0 och 22 12 0 för sammanställning av de statistiska uppgifterna enligt den här förordningen inte samlas in. Om gemenskapens politik fordrar det, kan kommissionen i enlighet med det förfarande som fastställs i artikel 13 i denna förordning begära en ad hoc-insamling av dessa uppgifter."

3. I avsnitt 4.4 skall följande variabel införas efter variabeln 20 31 0 (Inköp av el (värde)):

"21 14 0 - Totalsumman för kostnader för miljöskydd (()"

4. I avsnitt 4.4 skall följande fotnot läggas till:

"(() Om den totala omsättningen eller det totala antalet anställda i en avdelning inom sektionerna C-E enligt NACE Rev. 1 i en medlemsstat utgör mindre än 1 % av totalvärdet för gemenskapen, behöver uppgifter för variabeln 21 14 0 för sammanställning av de statistiska uppgifterna enligt den här förordningen inte samlas in. Om gemenskapens politik fordrar det, kan kommissionen i enlighet med det förfarande som fastställs i artikel 13 i denna förordning begära en ad hoc-insamling av dessa uppgifter."

5. I avsnitt 5 skall följande två punkter läggas till:

"3. Det första referensåret för vilket statistik om variablerna 21 12 0 och 21 14 0 skall sammanställas är kalenderåret 2001.

4. Variabeln 21 12 0 skall sammanställas årligen. Variabeln 21 14 0 skall sammanställas vartannat år."

6. I avsnitt 7 skall punkt 6 ersättas med följande:

"6. Resultaten för rubrikerna 21 11 0, 21 12 0 och 21 14 0 skall uppdelas ned till den tvåsiffriga nivån i NACE Rev. 1 (huvudgrupp) inom sektionerna C, D och E och ned till den tresiffriga nivån i NACE Rev. 1 (grupp) för huvudgrupperna 21, 23 och 24."

7. I avsnitt 7 skall följande punkt läggas till:

"7. Resultaten för rubrikerna 21 11 0, 21 12 0 och 21 14 0 skall delas upp på följande miljöområden: Skydd av atmosfär och klimat, Avloppshantering, Avfallshantering, Skydd av jord och grundvatten, Skydd av biologisk mångfald och av landskap samt Övrig miljöskyddsverksamhet. Resultaten avseende miljöskydd skall delas upp ned till den tvåsiffriga nivån i NACE Rev. 1 (huvudgrupp) utom för Skydd av jord och grundvatten och Skydd av biologisk mångfald och av landskap. Resultaten för rubrikerna Skydd av jord och grundvatten och Skydd av biologisk mångfald och av landskap skall delas upp ned till den ensiffriga nivån i NACE Rev. 1 (avdelning)."

8. I avsnitt 9 skall följande variabler läggas till:

"21 11 0 - Investeringar i utrustning, anläggningar och specialutrustning för miljöskydd - främst rörslutstillsatser

Följande anmärkning skall läggas till för variablerna 21 11 0, 21 12 0 och 21 14 0:

"Särskild uppdelning endast för miljöområdena Biologisk mångfald och landskap samt Jord och grundvatten."

9. I avsnitt 10 skall följande läggas till:

"För sammanställningen av statistik om variablerna 21 12 0 och 21 14 0 får denna övergångsperiod förlängas med ytterligare tre år i enlighet med det förfarande som anges i artikel 13 i denna förordning."

Artikel 4

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar På rådets vägnar

Ordförande Ordförande

BILAGA 6

DETALJERAD MODUL FÖR

FÖRETAGSSTATISTIK OM KREDITINSTITUT

Avsnitt 1

Syfte

Syftet med den här bilagan är att upprätta en gemensam ram för insamling, sammanställning, leverans och utvärdering av gemenskapsstatistik över struktur, verksamhet, effektivitet och konkurrenskraft inom kreditinstitutssektorn. Denna modul omfattar en detaljerad förteckning över variabler för vilka statistik skall sammanställas för att förbättra kunskapen om kreditinstitutens utveckling på nationell, EU-omfattande och internationell nivå.

Avsnitt 2

Räckvidd

Den statistik som skall sammanställas skall avse de områden som anges i artikel 2 i, 2 ii och 2 iii i den här förordningen och särskilt

1. en detaljerad analys av kreditinstitutens struktur, verksamhet, effektivitet och konkurrenskraft,

2. utveckling och fördelning av total omsättning och omsättning per produkt, internationell verksamhet, sysselsättning, kapital och reserver samt övriga tillgångar och skulder.

Avsnitt 3

Tillämpningsområde

1. Statistik skall sammanställas för de av kreditinstitutens verksamheter som avses i NACE Rev. 1 undergrupp 65.12 och 65.22.

2. Statistiken skall sammanställas för verksamhet vid alla kreditinstitut som avses i artikel 2.1 a och 2.2 i rådets direktiv 86/635/EEG [12] (med undantag för centralbanker).

[12] EGT L 372, 31.12.1986, s. 1.

3. Filialer till sådana kreditinstitut som avses i artikel 24 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/12/EG av den 20 mars 2000 [13] och vars verksamhet omfattas av någon av de undergrupper i NACE Rev. 1 som avses i punkt 1 skall jämställas med sådana kreditinstitut som avses i punkt 2.

[13] EGT L 126, 25.5.2000, s. 1.

Avsnitt 4

Variabler

De variabler och den statistik som skall sammanställas förtecknas nedan. Variabler och statistik angivna med kursiv stil ingår också i den allmänna modulen i bilaga I. När variabler härleds direkt från årsbokslut, skall räkenskapsår som slutar under ett referensår jämställas med detta referensår.

Förteckningen över variabler omfattar följande information:

(i) variabler som anges i artikel 4 i direktiv 86/635/EEG: tillgångssidan av balansräkningen: post 4; skuldsidan av balansräkningen: posterna 2.a + 2.b tillsammans, posterna 7 + 8 + 9 + 10 + 11 + 12 + 13 + 14 tillsammans.

(ii) variabler som anges i artikel 27 i direktiv 86/635/EEG: post 2, posterna 3.a + 3.b + 3.c tillsammans, post 3.a, post 4, post 5, post 6, post 7, posterna 8.a + 8.b tillsammans, post 8.b, post 10, posterna 11 + 12 tillsammans, posterna 9 + 13 + 14 tillsammans, posterna 15 + 16 tillsammans, post 19, posterna 15 + 20 + 22 tillsammans, post 23.

(iii) ytterligare variabler som förtecknas nedan:

>Plats för tabell>

iv) Variabler för vilka årlig regional statistik skall sammanställas:

>Plats för tabell>

Avsnitt 5

Första referensår

Det första referensåret för vilken årsstatistik skall sammanställas för variablerna i avsnitt 4 är kalenderåret 2001.

Avsnitt 6

Redovisning av resultat

1. Resultaten skall fördelas enligt NACE Rev. 1, undergrupp 65.12 och 65.22.

2. Den regionala statistiken skall fördelas enligt fyrsiffrig nivå i NACE Rev. 1 (undergrupper) och NUTS-nivå 2 (nomenklaturen för statistiska territoriella enheter).

Avsnitt 7

Leverans av resultat

Tidsgräns för leverans av resultaten skall fastställas enligt det förfarande som anges i artikel 13 i denna förordning. Den får inte överstiga 10 månader efter referensårets slut.

Avsnitt 8

Kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik

Kommissionen skall informera Kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik om genomförandet av den här modulen och om alla åtgärder för anpassning till den ekonomiska och tekniska utvecklingen som rör insamling och statistisk behandling av uppgifter samt behandling och leverans av resultat.

Avsnitt 9

Pilotstudier

För den verksamhet som den här bilagan omfattar skall kommissionen inleda följande pilotstudier som medlemsstaterna skall genomföra:

- information om derivat och poster som inte redovisas i balansräkningen,

- information om distributionsnäten,

- information som behövs för uppdelning av kreditinstitutens transaktioner efter priser och volymer.

Syftet med dessa pilotstudier är att avgöra om det är ändamålsenligt och genomförbart att samla in uppgifterna, med beaktande av fördelarna med att ha tillgång till uppgifterna jämfört med kostnaderna för att samla in dem och belastningen på företagen.

Avsnitt 10

Övergångsperiod

För den här detaljerade modulen skall övergångsperioden inte vara längre än tre år fr.o.m. det första referensåret för sammanställning av statistik av det slag som avses i avsnitt 5.

BILAGA 7

DETALJERAD MODUL

FÖR FÖRETAGSSTATISTIK FÖR PENSIONSFONDER

Avsnitt 1

Mål

Syftet med den här bilagan är att upprätta en gemensam ram för insamling, sammanställning, leverans och utvärdering av gemenskapsstatistik över pensionsfonders struktur, verksamhet, effektivitet och konkurrenskraft. Denna modul omfattar en detaljerad förteckning över variabler för vilka statistik skall sammanställas för att förbättra kunskapen om pensionsfondernas utveckling på nationell, EU-omfattande och internationell nivå.

Avsnitt 2

Räckvidd

Den statistik som skall sammanställas skall avse de områden som anges i artikel 2 (i) 2 (ii), 2 (iii) i den här förordningen och särskilt

1. en detaljerad analys av pensionsfondernas struktur, verksamhet, effektivitet och konkurrenskraft,

2. utveckling och fördelning för total omsättning, mönster av delägare i pensionsfonder, internationell verksamhet, sysselsättning, investeringar och ansvarsförbindelser.

Avsnitt 3

Tillämpningsområde

1. Statistik skall sammanställas för alla de verksamheter som avses i NACE Rev 1, undergrupp 66.02. Denna undergrupp omfattar verksamhet vid självständiga pensionsfonder.

2. Viss statistik skall sammanställas för företag med icke-självständiga pensionsfonder som bedrivs som biverksamhet.

Avsnitt 4

Variabler

1. I nedanstående förteckning över variabler och statistik anges i förekommande fall de slag av statistiska enheter för vilka statistik skall sammanställas. De variabler och statistikkoder som anges med kursiv stil ingår även i förteckningarna för den allmänna modulen i bilaga 1. När variabler härleds direkt från årsbokslut, skall räkenskapsår som slutar under ett referensår jämställas med detta referensår.

2. Demografi- och företagsvariabler för vilka årlig statistik skall sammanställas (endast självständiga pensionsfonder):

>Plats för tabell>

>Plats för tabell>

3. Företagsvariabler för vilka årlig statistik skall sammanställas (endast för företag med icke-självständiga pensionsfonder):

>Plats för tabell>

Avsnitt 5

Första referensår

Det första referensår för vilket årsstatistik skall sammanställas för de variabler som anges i avsnitt 4 skall vara kalenderåret 2001.

Avsnitt 6

Redovisning av resultat

1. Resultat avseende variablerna i avsnitt 4.2 skall fördelas på den fyrsiffriga nivån i NACE Rev. 1.

2. Resultat avseende variablerna i avsnitt 4.3 skall fördelas på avdelningsnivå i NACE Rev. 1.

Avsnitt 7

Leverans av resultat

Resultaten skall levereras senast 12 månader efter referensårets slut.

Avsnitt 8

Försäkringskommittén

Kommissionen skall informera försäkringskommittén om genomförandet av den här modulen och om alla åtgärder för anpassning till den ekonomiska och tekniska utvecklingen som rör insamling och statistisk behandling av uppgifter samt behandling och leverans av resultat.

Avsnitt 9

Pilotstudier

För den verksamhet som den här bilagan omfattar skall kommissionen inleda följande pilotstudier som medlemsstaterna skall genomföra:

- mer ingående information om pensionsfondernas gränsöverskridande verksamhet enligt följande:

>Plats för tabell>

- ytterligare information om icke-självständiga pensionsfonder enligt följande:

>Plats för tabell>

- information om derivat och poster som inte redovisas i balansräkningen.

Syftet med dessa pilotstudier är att avgöra om det är ändamålsenligt och genomförbart att samla in uppgifterna, med beaktande av fördelarna med att ha tillgång till uppgifterna jämfört med kostnaderna för att samla in dem och belastningen på företagen.

Avsnitt 10

Övergångsperiod

För den här detaljerade modulen skall övergångsperioden inte vara längre än tre år efter början på det första referensåret för sammanställning av statistik av det slag som avses i avsnitt 5.

FINANSIERINGSÖVERSIKT

1. Åtgärdens beteckning

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning nr 58/97 av den 20 december 1996 om statistik gällande företagsstrukturer

2. Budgetpost

Rubrik B5-60

3. Rättslig grund

Artikel 285 i EG-fördraget.

4. Beskrivning av åtgärden

4.1 Allmänna mål

Målet för denna förordning är att tillhandahålla harmoniserad statistik över kreditinstitut, pensionsfonder, annan finansförmedling, finansiella stödtjänster samt miljö. Informationen behövs för att utforma, övervaka och utvärdera gemenskapens politiska insatser, särskilt i fråga om den inre marknaden samt i fråga om ekonomi-, finans-, konkurrens- och näringspolitiken samt de olika politiska insatserna för särskilda sektorer. Dessutom krävs harmoniserad statistik på detta område för internationella avtal, t.ex. Allmänna tjänstehandelsavtalet (GATS).

4.2 Period som omfattas av åtgärden och bestämmelser om förnyelse eller förlängning

Årlig insamling och sammanställning av uppgifter fr.o.m. referensåret 2001.

5. Klassificering av utgifter och inkomster

5.1 Icke-obligatoriska utgifter

5.2 Differentierade anslag

5.3 Förväntade inkomster

Försäljning av statistiska produkter (databaser, publikationer) och tjänster täcker delvis produktionskostnaderna.

6. Typ av utgifter eller inkomster

Medel från gemenskapens budget till de nationella statistikbyråernas och andra nationella myndigheters arbete med gemenskapsstatistik utgör endast en del av den totala kostnaden för de nationella myndigheternas statistiska arbete. Produktion och leverans av regelbunden statistik, vilket ingår i det statistiska programmet, bygger på subsidiaritetsprincipen, och det är de nationella myndigheterna som står för drifts- och förvaltningskostnader. Bidrag till samfinansiering med andra offentliga källor är möjligt för de medlemsstater som genomför åtgärden, men det är inte särskilt sannolikt eftersom de uppgifter som skall samlas in bygger på befintliga förvaltningskällor.

Eurostats arbete med att utveckla och dokumentera gemenskapens metoder och att behandla, analysera och sprida uppgifter kommer att betalas till fullo. Vid behov kommer detta arbete att läggas ut på tjänsteentreprenad. Extrakostnaderna förväntas bli marginella.

Försäljning av statistik (i form av publikationer, databaser o.d.) om kreditinstitut, pensionsfonder, annan finansförmedling och finansiella stödtjänster torde ge vissa inkomster, uppskattningsvis 50 000 euro per år.

7. Budgetkonsekvenser

7.1 Metod för att beräkna åtgärdens totala kostnad (fastställande av genomsnittskostnaden per enhet)

Kostnad för de nationella myndigheternas arbete:

Eftersom insamlingen av uppgifter om kreditinstitut och pensionsfonder till stor del bygger på befintliga förvaltningskällor, torde kostnaderna för sammanställning av denna statistik bli minimal. Genom pilotstudier om de ytterligare miljövariablerna har det visats att det är genomförbart att samla in dem. Eftersom befintliga system för insamling av uppgifter om kreditinstitut, pensionsfonder och miljö endast måste anpassas i ringa mån, torde extrakostnaderna bli små. Bidraget från gemenskapens budget bygger på följande antagande: 8-10 % av driftskostnaderna för de första fyra årens drift för statistik om kreditinstitut, pensionsfonder och miljöutgifter.

I en del medlemsstater kommer det att krävas ett visst merarbete för att sammanställa statistik om annan finansförmedling och finansiella stödtjänster. Eftersom det första referensåret för insamling av uppgifter om annan finansförmedling och finansiella stödtjänster ännu inte har bestämts enligt kommittéförfarandet, är det svårt att ange när kostnaderna för denna del av åtgärden infaller.

7.2 Kostnadernas fördelning mellan åtgärdens olika delar

Åtagandebemyndiganden i miljoner euro (i löpande priser)

>Plats för tabell>

7.3 Tidsplan åtagandebemyndiganden / betalningsbemyndiganden

Miljoner euro

>Plats för tabell>

8. Bestämmelser om bedrägeribekämpning

För de avtal och överenskommelser kommissionen kommer att ingå görs betalning endast efter resultat. Bestämmelser om bedrägeri bekämpning (krav på att lämna mätbara resultat, kontroll av resultaten) finns i alla avtal och överenskommelser som kommissionen ingår.

9. Analys av kostnadseffektivitet

9.1 Särskilda och kvantifierbara mål. Målgrupp

(1) Att analysera kreditinstitutens och pensionsfondernas särdrag. I artikel 2 i grundförordningen sägs att ett syfte med statistik över företagsstrukturer är att analysera särskilda variabler för företag som tillhör särskilda verksamhets grupper. Kreditinstitut och pensionsfonder anses tillräckligt mogna för att förtjäna varsin särskild bilaga till grundförordningen.

(2) Att se till att verksamhet med annan finansförmedling och finansiella stödtjänster omfattas av bilaga 1 till grundförordningen, för att möjliggöra analys av struktur och utveckling för de företag som verkar inom detta område. Förutom tillgång till företagsstatistik över ett stort antal finansiella tjänster i EU innebär förslaget till förordning också bättre tillgång till uppgifter som används för att sammanställa nationalräkenskaper och annan närstående statistik.

(3) Att tillhandahålla harmoniserad statistik om miljöutgifter i EU. De två ytterligare variablerna om miljö i vissa uppdelningar krävs för att utforma, övervaka och utvärdera gemenskapens politik.

Målgruppen för denna åtgärd är alla som använder officiell statistik: gemenskapens institutioner, medlemsstaterna, beslutsfattare i samhälle och näringsliv, finans sektorn, forskningsinstitut och universitet samt massmedierna.

Information om den inre marknaden för kreditinstitut, pensionsfonder, annan finansförmedling och finansiella stödtjänster krävs för att underlätta den inre marknadens funktion och för att vägleda ytterligare insatser från kommissionen i enlighet med meddelandet Finansiella tjänster - Att genomföra handlingsramen för finansmarknaderna: en handlingsplan.

Information om annan finansförmedling och finansiella stödtjänster blir användbar för dem som sammanställer nationalräkenskaper och liknande statistik.

Uppgifter om miljökostnader och -utgifter är en förutsättning för att det skall gå att bedöma hur mycket det kostar att följa miljöbestämmelserna. Heltäckande, harmoniserade och aktuella uppgifter om kostnader och utgifter för miljöskydd kan bidra till att förbättra utformningen och genomförandet av EU:s miljölagstiftning och bidra till att uppnå ett fullgott miljöskydd till lägre kostnad.

Medlemsstaternas myndigheter (nationella statistikbyråer, nationella centralbanker osv.) ansvarar för sammanställning av uppgifter enligt detta förslag.

9.2 Skäl för åtgärden

Medlemsstaterna ansvarar för insamling av uppgifter enligt förordningen, och drifts- och förvaltningskostnader kommer nästan helt att betalas av de nationella regeringarna. Alla medlemsstater insamlar och sammanställer redan statistik om kreditinstitut och pensionsfonder. Därför anges inte i förslaget till förordning vilka insamlingsmetoder som skall användas, vilket också överensstämmer med artikel 6 i grundförordningen. Varje medlemsstat får sammanställa uppgifterna på det sätt som passar den bäst. I medlemsstater där det för närvarande saknas information om annan finansförmedling, finansiella stödtjänster och miljöutgifter, får de nationella uppgiftslämnarna välja hur de samlar in och sammanställer statistiken. Utgifterna är dock nödvändiga för att få enhetligt innehåll och omfattning på medlemsstaternas statistik.

- Statistisk verksamhet i allmänhet och uppgiftsinsamling i synnerhet lyder i stor omfattning under subsidiaritetsprincipen. Därför krävs ett initiativ på gemenskapsnivå för att ta fram uppgifter om kreditinstitut, pensionsfonder, annan finansförmedling, finansiella stödtjänster samt miljö som är jämförbara mellan medlemsstaterna.

- Liknande satsningar från medlemsstaternas sida om sammanställning av statistik enligt sektorsspecifika bilagor har redan gjorts för industri, handel samt försäkring (förordning 58/97 och ändringsförordningen 410/98). Variablerna i bilaga 1 till förordning 58/97 blir alltmer lättillgängliga för ett brett spektrum av näringsverksamhet (från industri till marknadstjänster). Viss miljöstatistik har redan sammanställts enligt bilaga 2 till grundförordningen.

- Utsikterna till multiplikatoreffekter (förmåga att uppbåda andra finansierings källor) är tämligen begränsade. Uppgifterna enligt förordningen kommer dock att bli mycket användbara för användare som vill göra internationella jämförelser i och utanför EU. Det saknas för närvarande harmoniserad företagsstatistik på EU-nivå kring några viktiga aspekter av finanssektorn. Det är mycket viktigt att råda bot på denna brist, eftersom finansiella tjänster ofta spelar en viktig roll i ekonomin. Tillgång till detta slags statistik torde ge ökade inkomster från försäljning av statistiska varor och tjänster.

Heltäckande, harmoniserade och aktuella uppgifter om kostnader och utgifter för miljöskydd kan bidra till att förbättra utformningen och genomförandet av miljöbestämmelser och bidra till att uppnå ett fullgott miljöskydd till lägre kostnad.

Svårigheter kan uppstå om kommissionen eller någon medlemsstat inte avsätter de resurser som krävs för verksamheten. Detta är emellertid osannolikt, eftersom förslaget i största möjliga mån bygger på användning av befintliga förvaltningskällor. I några medlemsstater kommer visst merarbete att krävas för sammanställning av statistik om annan finansförmedling och finansiella stödtjänster.

9.3 Uppföljning och utvärdering av åtgärden

- Valda indikatorer

Den statistiska verksamhet som avses i förslaget till förordning kommer att övervakas inom ramen för gemenskapens statistiska program, vilket i sin tur övervakas av gemenskapens kommitté för det statistiska programmet, inrättad genom beslut 89/382/EEG.

I detta sammanhang kommer Eurostat att varje år redogöra för framstegen och för varje åtgärd sammanfatta årets mål och resultat, och tillhandahålla statistik om användning av personal, pengar, databehandlingsutrustning och andra tekniska och administrativa resurser under året.

Statistikens kvalitet kommer att regelbundet kontrolleras på grundval av kraven i kommissionens förordning (EG) nr 1618/1999 om kriterier för kvalitets kontroll av statistik över företagsstrukturer. Ytterligare interna kvalitets kontroller kommer att utföras.

- De planerade utvärderingarnas form och frekvens

Enligt artikel 14 i grundförordningen skall kommissionen åtminstone vart tredje år lägga fram en rapport till Europaparlamentet och rådet om erfarenheterna av det arbete som utförts enligt förordningen.

Rapporten har fyra delar:

(1) Genomförande av förordningen om statistik över företagsstrukturer och utvecklingen i framtiden

(2) Spridning och användning av uppgifter

(3) Uppgifternas kvalitet (kriterierna för bedömning av kvaliteten på statistik om företagsstrukturer anges i kommissionens förordning (EG) nr 1618/1999 av den 23 juli 1999)

(4) Kostnaden för företagen

10. Administrativa utgifter (Avsnitt III, del A i budgeten)

Den faktiska avsättningen av nödvändiga administrativa medel kommer att baseras på kommissionens årliga beslut om fördelning av medel, med hänsyn till vilket antal tjänster och vilka ytterligare medel som beviljas av den budgetansvariga myndigheten.

10.1 Konsekvenser för antalet tjänster

>Plats för tabell>

10.2 Total budgetkonsekvens av ytterligare personal

(euro)

>Plats för tabell>

Befintlig personal kommer att omfördelas för administration av programmet, varför ingen extra personal krävs.

10.3 Ökning av andra administrativa utgifter till följd av åtgärden

(euro)

>Plats för tabell>

Ingen eller försumbar ökning av extra kostnader för andra administrativa utgifter förutses. Utgifter för arbetsgrupper, förrättningar o.d. förväntas fortsätta att ligga i nivå med vad som krävs för drift av rådets förordning nr 58/97, ändrad enligt den nya förordningen.

KONSEKVENSANALYS FÖRSLAGETS KONSEKVENSER FÖR FÖRETAG, SÄRSKILT SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG

Beteckning på förslaget

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av rådets förordning nr 58/97 av den 20 december 1996 om statistik gällande företagsstrukturer

Dokumentets referensnummer

Förslaget

Förslaget syftar till att komplettera och uppdatera rådets förordning (EG, Euratom) nr 58/97 om statistik rörande företagsstrukturer (grundförordningen) med detaljerade moduler för strukturstatistik om kreditinstitut och pensionsfonder. Bilaga 1 till grundförordningen utvidgas till att gälla annan finansförmedling och finansiella stödtjänster, och två variabler om miljökostnader läggs till i bilaga 2 (om industri).

1. Varför behövs det, med tanke på subsidiaritetsprincipen, gemenskapslagstiftning på detta område, och vilka är huvudmålen-

Kommissionen behöver statistisk om det europeiska näringslivets struktur, verksamhet, konkurrenskraft och resultat, särskilt för att övervaka den inre marknaden. Grundförordningen utgör ett verktyg för att samordna alla de olika företagsundersökningar som utförs i EU:s medlemsstater. Även om förordningen omfattar både tjänster och industri, täcks inte alla finansiella tjänster [14], eftersom det inte var bevisat att det var genomförbart att samla in uppgifter om denna verksamhet.

[14] Genom rådets förordning 410/98 kompletterades förordningen om statistik rörande företagsstrukturer år 1998 med en sektorsspecifik bilaga om försäkringstjänster.

Efter försöksverksamhet med kreditinstitut och pensionsfonder ansågs dessa verksamheter tillräckligt mogna för att företagsstatistik skulle samlas in för en mer ingående analys, och att därför särskilda bilagor till grundförordningen skulle läggas till, en för var och en av verksamheterna. De ytterligare uppgifterna bygger i stor omfattning på uppgifter som redan finns i förvaltningskällor i medlemsstaterna.

Bilaga 1 i grundförordningen är en allmän modul med ett begränsat antal variabler för ett brett spektrum av näringsgrenar (från industri till marknadstjänster). Annan finansförmedling (grupp 65.2 i NACE), pensionsfondsverksamhet (undergrupp 66.02 i NACE) och stödtjänster till finansiell verksamhet (huvudgrupp 67 i NACE) ingår ännu inte i den allmänna modulen. Eftersom meningen med grundförordningen är att skapa ett heltäckande system för företagsstatistik över alla näringsgrenar, är ett av målen med förslaget till förordning att ta med dessa verksamheter i bilaga 1 till grundförordningen.

Bilaga 2 innehåller en förteckning över variabler för industriverksamhet. Den innehåller redan några miljövariabler, men de har visat sig otillräckliga för gemen skapens politik. Därför föreslås ytterligare variabler om miljöutgifter.

Syftet med de föreslagna ändringarna av grundförordningen är att tillhandahålla jämförbar och harmoniserad statistik på de ovan nämnda områdena för alla EU:s medlemsstater. Det är dock medlemsstaterna som svarar för att samla in och sammanställa statistiken. Ett mål med förslaget är att harmonisera de resultat som medlemsstaterna sammanställer i fråga om täckning, definitioner och klassifikationer, men däremot inte att standardisera de system för insamling av uppgifter som finns i var och en av medlemsstaterna. Förordningen förutsätter att medlemsstaterna sammanställer resultat som är jämförbara med andra medlemsstaters, i enlighet med nationella sammanställningsmetoder. I enlighet med artikel 6 i grundförordningen sägs inget i förslaget till förordning om vilka metoder som skall användas på nationell nivå. Varje enskild medlemsstat får samla in uppgifterna på det sätt som passar den bäst.

Konsekvenser för företagen

2. Vilka påverkas av förslaget-

- Vilka sektorer-

Beträffande insamling av harmoniserad statistik om kreditinstitut berörs omkring 8600 företag. Kraven inom kreditinstitutssektorn (NACE Rev.1, undergrupperna 65.12 och 65.22) stämmer överens med sektorns utveckling, då det redan finns detaljerade system för uppgiftsinsamling för tillsynens skull. Därför torde den extra belastningen på företagen till följd av insamling av denna statistik bli begränsad eller t.o.m. obefintlig.

Beträffande insamling av harmoniserad statistik om pensionsfonder (NACE Rev.1 undergrupp 66.02) bygger valet av variabler på resultaten av en pilotstudie, och befintliga förvaltningskällor används i hög grad. Därför torde den extra belastningen på pensionsfonderna bli begränsad.

Beträffande annan finansförmedling (NACE Rev.1 grupp 65.2) och finansiella stödtjänster (NACE Rev.1 huvudgrupp 67) behöver endast ett begränsat antal huvudvariabler sammanställas. Erfarenheten visar att resultaten av samma variabler finns tillgängliga i allt högre grad för ett brett spektrum av verksamheter (från industri till marknadstjänster). Det utövas inte tillsyn över alla de finansiella tjänster som förslaget gäller, men pilotstudier visar att förvaltningskällor i de flesta medlemsstater är tillräckliga för sammanställning av uppgifter, varför den extra belastningen på företagen ofta torde bli begränsad. I ett fåtal medlemsstater, där tillsyn delvis inte utövas över annan finansförmedling och finansiella stödtjänster, kan insamlingen av extra uppgifter orsaka extra belastningar på vissa slag av företag.

Slutligen sammanställs de två föreslagna variablerna på miljöskyddsområdet endast för företag som bedriver industriell verksamhet (NACE Rev.1, sektionerna C, D och E). Pilotstudier på detta område visar att det är genomförbart att samla in dessa variabler.

- Hur stora är de företag som påverkas (vilken är de små och medelstora företagens andel)-

I förordningen sägs att de resultat som skall levereras till kommissionen (Eurostat) skall vara representativa för företag i alla storleksklasser. Det sägs inte hur uppgifterna skall sammanställas, utan det är en sak för det nationella systemet i varje enskild medlemsstat. Enligt artikel 6 i grundförordningen är det tillåtet med uppskattningar i stället för heltäckande insamling av uppgifter för de mycket begränsade områden som ännu inte ingår i de befintliga systemen.

Eftersom detta förslag i stor omfattning bygger på förvaltningskällor för sammanställning av strukturell företagsstatistik i finanssektorn, kommer antalet ytterligare variabler som måste samlas in från företagen att uppgå till ett minimum. I några medlemsstater behöver inga extra uppgifter alls samlas in.

I förslaget till förordning sägs att uppgifter om miljöskyddsutgifter skall omfatta alla företag oavsett storlek, och att uppgifterna skall delas upp efter storleksklasser. Undersökningar om miljöskyddsutgifter inriktas vanligen på storföretagen, eftersom små och medelstora företag ofta står för en begränsad del av de totala kostnaderna för miljöskydd. Det har framkommit under diskussionerna med medlemsstaternas experter att inriktningen är att ge god information på en mer aggregerad nivå och att uppdelning efter storleksklasser är mindre viktig för miljövariablerna. Antalet storleksklasser och den minsta klassens omfång gör det lättare för medlemsstaterna att minska belastningen på de små och medelstora företagen. Det är dock varje medlemsstats sak att välja den lämpligaste metoden för insamling av uppgifter.

- Är dessa företag belägna i vissa geografiska områden inom gemenskapen-

Om förvaltningskällor används, behövs inte urvalsundersökningar. Om en medlems stat anser att en urvalsundersökning behövs, sägs i artikel 7 i grundförordningen att alla urval som medlemsstaterna gör skall vara representativa både regionalt och nationellt. Dessutom stadgas att ett litet antal variabler skall delas upp regionalt för alla branscher. Företag som tillhandahåller finansiella tjänster är vanligtvis koncentrerade till vissa orter i varje medlemsstat.

3. Vilka åtgärder måste företagen vidta för att följa förslaget-

Medlemsstaterna skall sammanställa statistiken. Eftersom valet av variabler i hög grad bygger på befintliga förvaltningskällor, torde insamling av extra uppgifter från företagen få begränsad omfattning.

När det gäller information som ännu inte är tillgänglig på nationell nivå inom befintliga system, får medlemsstaterna enligt artikel 6 i grundförordningen använda olika informationskällor. Medlemsstaterna får bestämma att göra stickprov bland de statistiska enheterna (företagen) eller skicka ut förkortade frågeformulär (i synnerhet för annan finansförmedling, finansiella stödtjänster och miljö). De enheter som utses att lämna stickprov kan bli skyldiga (enligt vad medlemsstaten bestämmer) att lämna korrekt och fullständig information inom angiven tid.

4. Vilka ekonomiska verkningar förväntas förslaget få

- för sysselsättningen-

- för investeringar och nyetablering av företag-

- för företagens konkurrenskraft-

De ekonomiska verkningarna blir indirekta: förordningen förväntas öka kvaliteten och tillgången på statistik om kreditinstitutioner, pensionsfonder, annan finansförmedling, finansiella stödtjänster och miljö på gemenskapsnivå. Till följd av detta kommer insynen i den inre marknadens struktur och effektivitet och i prestanda och konkurrenskraft hos de företag som verkar i dessa sektorer att förbättras. Allmänt sett ökar företagens konkurrenskraft om beslutsfattarna har tillgång till bättre information om företagen i andra medlemsstater. Därför får de möjlighet att förbättra sina företags- och investeringsstrategier, vilket kan leda till ökad internationalisering av deras verksamhet. Resultatet blir en konkurrenskraftigare finanssektor med ett större utbud av produkter till kunderna.

5. Innehåller förslaget åtgärder för att ta hänsyn till de små och medelstora företagens särskilda situation (inskränkningar eller skillnader i kraven e.dyl)-

De uppgifter som skall samlas in avser hela populationen av företag. Förslaget till förordning innehåller inga särskilda åtgärder för små och medelstora företag. Detta innebär dock inte att alla företag måste svara på frågor om de uppgifter som ännu inte ingår i befintliga uppgiftsinsamlingar. Med hjälp av stickprov och statistiska uppskattningar (uttryckligen tillåtna enligt artikel 6 i grundförordningen) begränsas de extra uppgifter som krävs in från företagen. Kvaliteten i de metoderna måste dock styrkas.

Rådfrågade

6. Förteckning över organisationer som rådfrågats om förslaget och som fört fram särskilda synpunkter.

De nationella statistikbyråerna, de nationella centralbankerna och andra berörda nationella myndigheter med ansvar för insamling av uppgifter har rådfrågats vid flera tillfällen under utarbetandet av detta förslag. Förslaget föredrogs och diskuterades vid möten i de berörda arbetsgrupperna (det senaste mötet i arbetsgruppen för finansiella tjänster i november 1999, det senaste mötet i arbetsgruppen för försäkringstjänster (som ansvarar för pensionsfonder) i oktober 1999, senaste mötet i den särskilda arbetsgruppen för finanstjänster i april 2000 och senaste mötet i den särskilda arbetsgruppen för pensionsfonder i maj 2000) hos Eurostat, där delegater från de behöriga nationella myndigheterna och företrädare för europeiska bransch organisationer och andra internationella organisationer närvarade. Förslaget har stöd från de flesta medlemsstaterna, och dessa har också deltagit i förberedelserna. Några medlemsstater har redan börjat tillämpa förslaget på nationell nivå på frivillig basis.

GD Inre marknad vid kommissionen deltog aktivt i mötena i dessa arbetsgrupper. Förslaget är anpassat till GD Inre marknads behov av statistisk information på detta område. GD Inre marknad har medverkat i utformningen av den metodhandbok som skall komplettera lagstiftningen på teknik- och metodnivå.

I juni 2000 diskuterade Kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik förslaget. Kommitténs ledamöter var i allmänhet för förslaget. Rådgivande bankrörelsekommittén, Kommittén för banktillsyn och Försäkringskommittén har också gått igenom förslaget, och tillstyrkte det i slutet av juli 2000. Kommittén för det statistiska programmet diskuterade förslaget den 14 september 2000 och tillstyrkte det.

Finansiella tjänster är ett statistiskt område av särskilt intresse för Europeiska centralbanken (som också rådfrågades under utarbetandet av förslaget). Högre kvalitet på företagsstatistik på det finansiella området bidrar till bättre BNP-åtgärder, till bättre kortfristiga indikatorer och ökad tillgång till uppgifter om bankstrukturen i EU med avseende på stabilitetstillsyn över kreditinstitut och finanssystemets stabilitet.

Förslaget om miljövariabler är resultatet av intensiva diskussioner mellan experter i medlemsstaterna och användare på EU-nivå, särskilt GD Miljö. Utkast till förslaget har diskuterats och godkänts vid mötena i arbetsgrupperna för miljö.

Top