Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Gränsvärden för vissa främmande ämnen i livsmedel

Gränsvärden för vissa främmande ämnen i livsmedel

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EG) nr 2023/915 om gränsvärden för vissa främmande ämnen i livsmedel

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

I förordningen fastställs gränsvärdena för vissa främmande ämnen i livsmedel. Dess syfte är att skydda folkhälsan i Europeiska unionen (EU) däribland de mest utsatta befolkningsgrupperna, som barn, äldre personer och gravida kvinnor.

VIKTIGA PUNKTER

Tillämpningsområde

Förordningen omfattar

  • mykotoxiner (aflatoxiner, ochratoxin A, patulin, deoxinivalenol, zearalenon, fumonisiner, citrinin, mjöldryga och mjöldrygealkaloider),
  • metaller (bly, kadmium, kvicksilver, oorganiskt tenn och arsenik),
  • växttoxiner (erukasyra, tropanalkaloider, vätecyanid, pyrrolizidinalkaloider, opiumalkaloider och tetrahydrokannabinol),
  • främmande ämnen från bearbetningen (polycykliska aromatiska kolväten, bens(a)pyren, summan av 4 PAH; 3-monoklorpropan-1,2-diol (3-MCPD) och glycidylfettsyraestrar),
  • halogenerade långlivade organiska föroreningar (dioxiner, dioxinlika polyklorerade bifenyler (PCB), icke-dioxinlika PCB, högfluorerade ämnen: perfluoroktansulfonsyra (PFOS), perfluoroktansyra (PFOA), perfluornonansyra (PFNA) och perfluorhexansulfonsyra (PFHxS)),
  • andra främmande ämnen:
    • melamin,
    • nitrater,
    • perklorat.

Gränsvärden

Mat med halter av främmande ämnen som är högre än de som anges i bilaga I till förordningen får inte säljas. Dessa gränsvärden gäller den ätliga delen av livsmedel och även sammansatta, bearbetade, torkade eller utspädda produkter. Lämpliga bearbetningsfaktorer tas i beaktande.

I förordningen fastställs också de lägsta gränsvärdena för främmande ämnen som rimligen kan uppnås med god tillverkningssed eller goda jordbruksmetoder dvs. ”så låg som rimligtvis är möjligt”.

Förbud mot blandningar

Livsmedel som överensstämmer med de högsta tillåtna halterna får inte blandas med andra livsmedel som överskrider dessa gränser.

Livsmedel som ska sorteras eller utsättas för andra fysikaliska behandlingar för att minska nivån av kontaminering får inte blandas med livsmedel som är avsedda för direkt konsumtion eller som ingrediens i livsmedel.

Märkning

Märkningen på varje enskild förpackning och i det ursprungliga följedokumentet för jordnötter, andra oljeväxtfrön och därav framställda produkter samt spannmål ska tydligt visa dess avsedda användning. Sändningens/partiets identifieringskod ska märkas outplånligt på varje enskild förpackning i sändningen och i det ursprungliga följedokumentet. Den verksamhet som sändningens mottagare bedriver enligt följedokumentet ska vara förenlig med den avsedda användningen.

Om det inte finns tydliga uppgifter om att de avsedda användningsområdena inte är att släppas ut på marknaden som livsmedel gäller de gränsvärden som anges i bilaga I för alla jordnötter, andra oljeväxter och därav framställda produkter samt spannmål som släpps ut på marknaden.

Undantaget från tillämpningen av de gränsvärden som anges i bilaga I för krossning av jordnötter och andra oljeväxter gäller endast sändningar som är

  • tydligt märkta med anvisningar för deras avsedda användning,
  • försedda med uppgiften ”Produkt avsedd att krossas för framställning av raffinerad vegetabilisk olja” på etiketten på varje enskild förpackning och i det ursprungliga följedokumentet, och
  • har en krossanläggning som slutdestination.

Undantag

Under vissa omständigheter får vissa medlemsstater överskrida de gränsvärden för dioxiner och/eller dioxinlika PCB och/eller icke-dioxinlika PCB som anges i bilaga I för viss fisk och vissa fiskprodukter med ursprung i Östersjöområdet och som är avsedda att konsumeras på deras territorium. Konsumenterna måste informeras om de potentiella hälsoriskerna.

Vissa medlemsstater beviljades undantag när det gäller gränsvärdena för PAH i traditionellt rökt kött och rökta köttprodukter och traditionellt rökt fisk och rökta fiskeriprodukter.

Övervakning och rapportering

Medlemsstaterna och berörda parter måste

  • senast den 1 juli 2023 informera Europeiska kommissionen om resultaten av de undersökningar som gjorts och om hur förebyggande åtgärder har vidtagits för att undvika kontaminering av mjöldryga och mjöldrygealkaloider i råg/kvarnprodukter av råg och av mjöldrygealkaloider i kvarnprodukter av korn, vete, spelt och havrekorn,
  • varje år till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa), inrättad genom förordning (EG) nr 178/2002 (se sammanfattning), rapportera uppgifter om förekomsten av mjöldryga och mjöldrygealkaloider i råg/kvarnprodukter av råg och av mjöldrygealkaloider i kvarnprodukter av korn, vete, spelt och havre.

Kommissionen ska på begäran underrätta medlemsstaterna om de undersökningar som genomförts och om de relevanta källor som identifierats, i enlighet med kommissionens rekommendationer för övervakning av förekomsten av främmande ämnen i livsmedel och hur den framskrider när det gäller förebyggande åtgärder för att undvika kontaminering.

Medlemsstaterna måste rapportera uppgifter som de har samlat in om alla andra främmande ämnen än mjöldryga och mjöldrygealkaloider till Efsa (se ovan). Livsmedelsföretagare och andra berörda parter får lämna sådana uppgifter om förekomst till Efsa. Alla uppgifter om förekomst ska lämnas i enlighet med Efsas rapporteringskrav.

Upphävande

Genom förordningen upphävs förordning (EG) nr 1881/2006 från och med den 24 maj 2023.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Förordningen har gällt sedan den 25 maj 2023.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Kommissionens förordning (EU) 2023/915 av den 25 april 2023 om gränsvärden för vissa främmande ämnen i livsmedel och om upphävande av förordning (EG) nr 1881/2006 (EUT L 119, 5.5.2023, s. 103).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2023/915 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 178/2002 av den 28 januari 2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet (EGT L 31, 1.2.2002, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 01.12.2023

Top