Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan EU och Tunisien

Vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan EU och Tunisien

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Avtal om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Tunisien

Beslut 2004/127/EG om ingående av avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Tunisien

Protokoll till Europa–Medelhavsavtalet om upprättande av en associering mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Tunisien, å andra sidan, om ett ramavtal mellan Europeiska unionen och Tunisien om de allmänna principerna för Tunisiens deltagande i EU:s program

VILKET SYFTE HAR AVTALET, BESLUTET OCH PROTOKOLLET?

  • I avtalet fastställs allmänna regler för samarbete mellan Europeiska gemenskapen, numera Europeiska unionen (EU), och Tunisien i syfte att uppmuntra, utveckla och underlätta verksamhet av gemensamt intresse inom områdena vetenskap och teknik.
  • Genom beslutet godkände Europeiska unionens råd att avtalet ingicks på Europeiska gemenskapens vägnar.
  • Mot bakgrund av rådets stöd för Europeiska kommissionens strategi för att göra det möjligt för partnerländerna i Europeiska grannskapspolitiken att delta i EU:s myndigheter och program baserat på deras meriter, och när det har godkänts genom de relevanta rättsliga grunderna, fastställs särskilda villkor i protokollet, däribland om finansiella bidrag och förfaranden för redovisning och utvärdering, som gäller för Tunisiens deltagande i varje särskilt EU-program.

VIKTIGA PUNKTER

Parterna enas om att uppmuntra, utveckla och underlätta samarbete inom vetenskaplig och teknisk verksamhet mellan EU och Tunisien inom områden av gemensamt intresse. Verksamhet som bedrivs inom ramen för avtalet bygger på följande principer:

  • Främjande av ett kunskapsbaserat samhälle för att gynna parternas sociala och ekonomiska utveckling.
  • Ömsesidig nytta jämnt fördelad mellan båda parter.
  • Snabbt utbyte av information.
  • Skydd av immateriella rättigheter.

Samarbete

Tunisiska rättssubjekt* kan delta i indirekt verksamhet inom EU:s ramprogram för forskning och innovation (Horisont Europa) som bidrar till inrättandet av det europeiska forskningsområdet.

Institutioner från EU kan delta i Tunisiens forskningsprojekt inom områden som är likvärdiga med dem i ramprogrammet och på samma villkor som tunisiska institutioner.

Båda samarbetsformerna omfattas av de villkor som fastställs eller avses i bilagorna I och II till avtalet.

Samarbetet kan även ta följande former och vägar:

  • Gemensamma möten.
  • Regelbundna diskussioner om forskningspolitikens och forskningsplaneringens inriktning och prioriteringar i Tunisien och EU.
  • Diskussioner och samråd om samarbets- och utvecklingsutsikter.
  • Delning i god tid av information om genomförandet av resultat av gemensamma forskningsprogram och projekt som genomförts inom ramen för detta program.
  • Besök av och utbytesverksamhet för forskare, ingenjörer och tekniker, även i forskarutbildningssyfte.
  • Utbyte och gemensamt utnyttjande av varandras vetenskapliga utrustning och material.
  • Regelbundna kontakter mellan ledare för forskningsprogram eller projekt i Tunisien och EU.
  • Deltagande av experter från båda parter i tematiska seminarier, symposier och workshoppar.
  • Utbyte av information om förfaranden, lagar, bestämmelser och program avseende samarbetet enligt detta avtal.
  • Ömsesidig tillgång till vetenskaplig och teknisk information av relevans för detta samarbete.
  • Andra arrangemang beslutade av gemensamma kommittén för vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan EU och Tunisien.

Inom ramen för protokollet måste Tunisien bidra finansiellt till EU:s allmänna budget i en utsträckning som motsvarar de särskilda program som landet deltar i. I ett samförståndsavtal mellan kommissionen och de tunisiska myndigheterna fastställs de särskilda villkoren, särskilt det finansiella bidraget och förfarandena för redovisning och utvärdering, när det gäller Tunisiens deltagande i varje program.

Tunisien deltar i partnerskapet för forskning och innovation i Medelhavsområdet (Prima), som har inrättats i inom ramen för beslut (EU) 2017/1324 (se sammanfattningen). Prima har till syfte att samla kunskap och finansiella resurser i EU och deltagarländerna för att bygga upp forsknings- och innovationskapacitet och utveckla kunskap och gemensamma innovativa lösningar för vatten-, jordbruks- och livsmedelssystem i Medelhavsområdet. EU bidrar med upp till 220 miljoner euro till Prima från Horisont 2020-programmet.

DATUM FÖR IKRAFTTRÄDANDE

Avtalet trädde i kraft den 13 april 2004 och kommer att gälla på obestämd tid. Det kan när som helst sägas upp av endera parten med sex månaders skriftligt varsel.

BAKGRUND

Förbindelserna mellan EU och Tunisien regleras huvudsakligen genom Europa–Medelhavsavtalet om upprättande av en associering mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Tunisien, å andra sidan (se sammanfattningen). Tunisien var det första landet i södra Medelhavsområdet som undertecknade ett vetenskapligt och tekniskt avtal med EU.

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Rättssubjekt. En fysisk eller juridisk person som bildats i enlighet med den nationella lagstiftning som gäller där den har etablerats, eller i enlighet med gemenskapens lagstiftning eller internationell rätt, och som har rättskapacitet och förmåga att i eget namn ha alla slags rättigheter och skyldigheter.

HUVUDDOKUMENT

Avtal om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Tunisien (EUT L 37, 10.2.2004, s. 17).

Rådets beslut 2004/127/EG av den 22 december 2003 om ingående av avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Tunisien (EUT L 37, 10.2.2004, s. 16).

Protokoll till Europa–Medelhavsavtalet om upprättande av en associering mellan Europeiska gemenskaperna och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Tunisien, å andra sidan, om ett ramavtal mellan Europeiska unionen och Republiken Tunisien om de allmänna principerna för Republiken Tunisiens deltagande i unionens program (EUT L 96, 11.4.2015, s. 3).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets beslut (EU) 2017/1324 av den 4 juli 2017 om unionens deltagande i partnerskapet för forskning och innovation i Medelhavsområdet (Prima) som genomförs gemensamt av flera medlemsstater (EUT L 185, 18.7.2017, s. 1).

Europa–Medelhavsavtal om upprättande av en associering mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan och Republiken Tunisien, å andra sidan – Protokoll nr 1 om den ordning som skall tillämpas på import till gemenskapen av jordbruksprodukter med ursprung i Tunisien – Protokoll nr 2 om den ordning som skall tillämpas på import till gemenskapen av fiskeprodukter med ursprung i Tunisien – Protokoll nr 3 om den ordning som skall tillämpas vid import till Tunisien av jordbruksprodukter med ursprung inom gemenskapen – Protokoll nr 4 om definitionen av ursprungsvaror och metoder för administrativt samarbete – Protokoll nr 5 om ömsesidigt bistånd mellan administrativa myndigheter i tullfrågor – Gemensamma förklaringar – Förklaringar (EGT L 97, 30.3.1998, s. 2).

Fortlöpande ändringar av detta avtal har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Senast ändrat 19.04.2024

Top