Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:s instrument för tekniskt stöd (2021–2027)

EU:s instrument för tekniskt stöd (2021–2027)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2021/240 om inrättande av ett instrument för tekniskt stöd

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Den syftar till att se till att Europeiska kommissionen kan fortsätta att tillhandahålla skräddarsydd sakkunskap på plats och stödja EU:s medlemsstater när det gäller att förbättra deras institutionella och administrativa kapacitet att förbereda och genomföra reformer.

VIKTIGA PUNKTER

Mål

För att främja EU:s ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållning genom att hjälpa medlemsstaterna att genomföra reformer syftar förordningen till att hjälpa de nationella myndigheterna att förbättra sin kapacitet att

  • utforma, utveckla och genomföra reformer, och
  • utarbeta, ändra, genomföra och se över återhämtnings- och resiliensplaner enligt förordning (EU) 2021/241 genom vilken faciliteten för återhämtning och resiliens inrättas (se sammanfattning).

Tillämpningsområde

De särskilda målen avser ett antal politikområden med särskild tonvikt på åtgärder som främjar den digitala, rättvisa och gröna omställningen. Här ingår följande:

  • Offentlig finans- och kapitalförvaltning, budgetprocesser, inbegripet miljöbudgetering och jämställdhetsbudgetering, makroekonomisk och finanspolitisk ram, skuld- och likviditetsförvaltning, utgifts- och skattepolitik.
  • Institutionella reformer, förenkling av regler och förfaranden, reformer av rättssystem, förstärkt finansiell tillsyn samt kraftigare insatser mot bedrägeri, korruption och penningtvätt.
  • Företagsklimat, återindustrialisering och återflyttning av produktion till EU, hållbar sektoriell utveckling samt stöd till forskning, innovation och digitalisering.
  • Utbildning, livslångt lärande, yrkesutbildning, ungdomspolitik, arbetsmarknadspolitik, kompetensutveckling och omskolning, särskilt digitala färdigheter, mediekompetens, social delaktighet samt fattigdomsbekämpning, bekämpning av inkomstskillnader och av all slags diskriminering.
  • Tillgänglig, överkomligt prissatt och resilient offentlig hälso- och sjukvård, sociala trygghetssystem, omsorg och välfärd, samt barnomsorg.
  • Politik för begränsning av klimatförändringar och för den rättvisa digitala och gröna omställningen, nätbaserat lärande, användning av artificiell intelligens, transport och rörlighet, politik för att åtgärda energifattigdom och säkerställa energitrygghet, markskydd och skydd av den biologiska mångfalden, fiske och hållbar utveckling av landsbygdsområden, avlägsna områden och öområden.
  • Finanssektorspolitik och finansiell reglering, inbegripet finanskunskap, finansiell stabilitet, tillgång till finansiering och utlåning till den reala ekonomin, särskilt för små och medelstora företag, egenföretagare och entreprenörer.
  • Framställning, tillhandahållande och kvalitetskontroll av data och statistik.
  • Förberedelser inför medlemskap i euroområdet.
  • Tidig upptäckt av och samordnade insatser mot allvarliga risker för folkhälsa eller allmän säkerhet samt säkerställande av att samhällsviktiga offentliga och privata institutioner och sektorer kan fortsätta med sin verksamhet och sina tjänster.

Tekniskt stöd

För att uppnå förordningens mål kommer instrumentet att finansiera ett antal olika åtgärder, bland annat följande:

  • Tillhandahållande av sakkunskap vad gäller policyrådgivning, förändringar av politiken, utformning av strategier och färdplaner för reformer, samt vad gäller lagstiftningsreformer, institutionella reformer och struktur- och förvaltningsreformer.
  • Kort- eller långvarigt tillhandahållande av experter, även utposterade experter, som ska utföra uppgifter på vissa områden eller genomföra operativ verksamhet.
  • Institutionell, administrativ eller sektoriell kapacitetsuppbyggnad och kompletterande stödåtgärder på alla styrnivåer, som också främjar civilsamhällets inflytande.
  • Organisation av lokalt baserade operativa stödinsatser på områden såsom asyl, migration och gränskontroller.
  • Utförande av undersökningar, inbegripet genomförbarhetsstudier, forskning, analyser och enkäter, utvärderingar och konsekvensbedömningar.

Medlemsstater som önskar få tekniskt stöd ska lämna in en begäran om tekniskt stöd till kommissionen med angivande av politikområden och prioriteringar.

Budget

  • Budgeten för instrumentet för den 1 januari 2021 till den 31 december 2027 uppgår till 864 miljoner euro i löpande priser.
  • Medlemsstaterna kan överföra ytterligare medel till instrumentets budget för att finansiera åtgärder som är berättigade till tekniskt stöd och som uteslutande skulle användas till förmån för den berörda medlemsstaten.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Förordningen har gällt sedan den 19 februari 2021.

BAKGRUND

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/240 av den 10 februari 2021 om inrättande av ett instrument för tekniskt stöd (EUT L 57, 18.2.2021, s 1).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/241 av den 12 februari 2021 om inrättande av faciliteten för återhämtning och resiliens (EUT L 57, 18.2.2021, s. 17).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).

Senast ändrat 05.05.2021

Top