Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Skyddet av EU-budgeten – rättsstatsprincipen

Skyddet av EU-budgeten – rättsstatsprincipen

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU, Euratom) 2020/2092 om en generell villkorlighetsordning för skydd av EU:s budget

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Syftet är att skydda Europeiska unionens (EU) budget och medel från NextGenerationEU vid överträdelser av rättsstatens* principer från ett EU-lands sida som negativt påverkar den sunda ekonomiska förvaltningen av EU-budgeten eller EU:s ekonomiska intressen.
  • Enligt förordningen kan utbetalningar från EU-budgeten avbrytas, sänkas, stoppas eller hållas inne. Nya åtaganden kan förbjudas.

VIKTIGA PUNKTER

Överträdelser av rättsstatens principer

Vid tillämpning av förordningen kan följande tyda på överträdelser av rättsstatens principer:

  • Att äventyra rättsväsendets oberoende.
  • Att inte förhindra, rätta till eller tillgripa sanktioner mot godtyckliga eller rättsstridiga beslut från offentliga myndigheter, inklusive brottsbekämpande myndigheter, att undanhålla dessa myndigheter finansiella och personella resurser så att de inte kan fungera väl eller att underlåta att säkerställa att ingen intressekonflikt föreligger.
  • Att begränsa tillgången till rättsmedel och deras effektivitet, inbegripet genom restriktiva förfaranderegler och bristfälligt genomförande av domar, eller att begränsa utredningar, åtal eller sanktioner för överträdelser av lagstiftningen.

Villkor för antagande av åtgärder

Lämpliga åtgärder ska vidtas om det har fastställts att överträdelser av rättsstatens principer i ett EU-land påverkar eller riskerar att allvarligt påverka den sunda ekonomiska förvaltningen av EU-budgeten eller skyddet av EU:s ekonomiska intressen på ett tillräckligt direkt sätt. Detta innefattar medel som tilldelas genom EU:s återhämtningsinstrument enligt förordning (EU) 2020/2094 (se sammanfattning) som har utformats för att stödja återhämtningen efter covid-19-krisen.

Överträdelser kan röra ett eller flera av följande:

  • Välfungerande
    • myndigheter när det gäller genomförandet av EU-budgeten, inbegripet lån som garanteras genom den, i synnerhet för offentlig upphandling eller bidrag,
    • myndigheter som ansvarar för finansiell kontroll, övervakning och revision samt effektiva och transparenta system för ekonomisk förvaltning och ansvarsskyldighet, och
    • myndigheter för utredning av och åtal för bedrägerier, inklusive skattebedrägeri, korruption eller andra överträdelser av EU-rätten som rör budgeten eller skyddet av EU:s ekonomiska intressen.
  • Oberoende domstolars effektiva rättsliga prövning av åtgärder eller underlåtenhet av de myndigheter som avses ovan.
  • Förebyggande och beivrande av bedrägerier, inklusive skattebedrägeri, korruption eller andra överträdelser av EU-rätten som rör EU:s budget eller skyddet av EU:s ekonomiska intressen, samt införande av effektiva och avskräckande sanktioner.
  • Återbetalning av belopp som betalats ut på felaktiga grunder.
  • Samarbete med Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) och, i tillämpliga fall, med Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo).
  • Andra situationer eller ageranden från myndigheternas sida som är av betydelse för den sunda ekonomiska förvaltningen av EU-budgeten eller skyddet av EU:s ekonomiska intressen.

Åtgärder för skydd av EU:s budget

Om ovannämnda villkor är uppfyllda och en offentlig enhet är mottagare får EU

  • innehålla utbetalningar eller häva det rättsliga åtagandet,
  • införa ett förbud mot att ingå nya rättsliga åtaganden,
  • innehålla delutbetalningar eller införa återbetalning i förtid av lån som garanteras genom EU:s budget,
  • innehålla eller minska den ekonomiska fördel som garanteras genom EU-budgeten, och
  • införa ett förbud mot att ingå nya avtal om lån eller andra instrument som garanteras genom EU-budgeten.

Om Europeiska kommissionen genomför EU-budgeten tillsammans med EU-länderna får EU

  • tillfälligt upphäva godkännandet för program,
  • innehålla eller minska åtaganden, inbegripet genom finansiella korrigeringar eller överföringar till andra utgiftsprogram,
  • minska förfinansieringen,
  • göra avbrott i betalningsfrister, och
  • innehålla utbetalningar.

De åtgärder som vidtas måste vara proportionella. De måste fastställas mot bakgrund av den faktiska eller potentiella inverkan som överträdelserna har på EU-budgetens sunda ekonomiska förvaltning eller på EU:s ekonomiska intressen. Hänsyn ska tas till arten av överträdelserna samt hur varaktiga, allvarliga och omfattande de är.

Förordningen säkerställer att mottagarna av medlen inte påverkas av de åtgärder som vidtas. Såvida inte annat uttryckligen anges får åtgärderna inte påverka EU-ländernas skyldigheter och särskilt inte deras skyldighet att göra utbetalningar gentemot slutliga mottagare eller bidragsmottagare. Kommissionen måste göra sitt yttersta för att säkerställa att denna skyldighet respekteras i enlighet med relevanta bestämmelser om förvaltningen av medlen.

Vidtagande och upphävande av åtgärder

Om kommissionen anser att villkoren för att vidta åtgärder är uppfyllda och att det berörda EU-landet inte har åtgärdat situationen ska kommissionen lägga fram ett förslag om vidtagande av åtgärder för rådet. Rådet ska besluta om förslaget med kvalificerad majoritet.

Om kommissionen anser att villkoren för att vidta åtgärder inte längre är uppfyllda ska kommissionen lägga fram ett förslag om upphävande av åtgärderna för rådet.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Förordningen har gällt sedan den 1 januari 2021.

VIKTIGA BEGREPP

Rättsstaten: EU:s värde, som föreskrivs i artikel 2 i fördraget om Europeiska unionen (se sammanfattning) och som förutsätter en öppen, redovisningsskyldig, demokratisk och pluralistisk lagstiftningsprocess, rättssäkerhet, förbud mot godtyckligt utövande av exekutiva befogenheter, effektivt rättsligt skydd, inklusive tillgång till rättslig prövning av oberoende och opartiska domstolar, även när det gäller grundläggande rättigheter, maktdelning samt icke-diskriminering och likhet inför lagen.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2020/2092 av den 16 december 2020 om en generell villkorlighetsordning för skydd av unionsbudgeten (EUT L 433I, 22.12.2020, s. 1).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Rådets förordning (EU) 2020/2094 av den 14 december 2020 om inrättande av Europeiska unionens återhämtningsinstrument för att stödja återhämtningen efter covid-19-krisen (EUT L 433I, 22.12.2020, s. 23).

Rådets förordning (EU) 2017/1939 av den 12 oktober 2017 om genomförande av fördjupat samarbete om inrättande av Europeiska åklagarmyndigheten (”Eppo”) (EUT L 283, 31.10.2017, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2017/1939 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).

Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna – Avdelning VI – Rättskipning Artikel 47 – Rätt till ett effektivt rättsmedel och till en opartisk domstol (EUT C 202, 7.6.2016, s. 403).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Sjätte delen – Institutionella och finansiella bestämmelser – Avdelning II – Finansiella bestämmelser – Kapitel 4 – Genomförande av budgeten och ansvarsfrihet – Artikel 317 (f.d. artikel 217.2 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 186).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning I – Gemensamma bestämmelser – Artikel 2 (EUT C 202, 7.6.2016, s. 17).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning I – Gemensamma bestämmelser – Artikel 7 (f.d. artikel 7 FEU) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 19).

Rådets beslut 2009/937/EU av den 1 december 2009 om antagande av rådets arbetsordning (EUT L 325, 11.12.2009, s. 35).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 04.03.2021

Top