EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

En europeisk kontaktpunkt för sjöfart

En europeisk kontaktpunkt för sjöfart

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2019/1239 om inrättande av en europeisk kontaktpunkt för sjöfart

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Genom förordningen införs en driftskompatibel europeisk kontaktpunkt för sjöfart (EMSWe) med harmoniserade gränssnitt*, för att förenkla rapporteringsskyldigheterna* för fartyg som ankommer till, uppehåller sig i och avgår från hamnar i Europeiska unionen (EU).
  • Den syftar till att förbättra den europeiska sjöfartssektorns konkurrenskraft och effektivitet genom att minska den administrativa bördan, införa digitala komponenter och tjänster för att harmonisera de befintliga nationella systemen och minska behovet av pappersarbete.

VIKTIGA PUNKTER

EMSWe är det rättsliga och tekniska ramverket för elektronisk överföring av uppgifter i samband med rapporteringsskyldigheter för fartygsanlöp i EU:s hamnar. Det är ett nätverk av nationella kontaktpunkter för sjöfart* med harmoniserade rapporteringsgränssnitt och inbegriper datautbyte med hjälp av SafeSeaNet och andra system, tillsammans med tjänster för

  • användarregister och åtkomsthantering,
  • en gemensam adresseringstjänst,
  • EMSWe:s fartygsdatabas,
  • en gemensam lokaliseringsdatabas,
  • en gemensam databas över farligt material,
  • en databas för hygien på fartyg.

Inrättande av den gemensamma EMSWe-datauppsättningen

Genom förordningen bibehålls den befintliga nationella kontaktpunkten för sjöfart i varje EU-medlemsstat som grunden för en teknikneutral och driftskompatibel EMSWe.

Europeiska kommissionen har befogenhet att anta delegerade akter för att inrätta en ny gemensam EMSWe-datauppsättning, genom att införa och anpassa de mest relevanta kraven i befintlig nationell lagstiftning eller EU-lagstiftning. Medlemsstaterna måste underrätta kommissionen om alla rapporteringsskyldigheter och rapporteringskrav som följer av nationell lagstiftning och alla uppgifter som de vill ska ingå i EMSWe-datauppsättningen.

Delegerad förordning (EU) 2023/205 kompletterar förordning (EU) 2019/1239 genom att det har skapats en ny bilaga I, där alla uppgifter som ett fartyg måste tillhandahålla när det anlöper en hamn har samlats. Detta möjliggör effektivare utbyte och återanvändning av data, minskar deklaranternas administrativa börda och förbättrar datautbytet mellan nationella myndigheter. I den delegerade förordningen fastställs även den EMSWe-datauppsättning som föreskrivs i artikel 3 i förordning (EU) 2019/1239 i en ny bilaga II. Detta görs med beaktande av befintlig obligatorisk rapportering enligt EU-lagstiftning samt internationell och nationell lagstiftning.

Harmoniserade rapporteringsgränssnitt

Kommissionen kommer att anta genomförandeakter som fastställer funktionella och tekniska specifikationer för den harmoniserade gränssnittsmodulen för rapportering för de nationella kontaktpunkterna för sjöfart, i syfte att se till att de är driftskompatibla med olika användartekniker och rapporteringssystem.

I genomförandeförordning (EU) 2023/204 fastställs tekniska specifikationer, standarder och förfaranden för den europeiska kontaktpunkten för sjöfart.

Engångsprincipen

Enligt konventionen om förenkling av formaliteterna i internationell sjöfart ska offentliga myndigheter under alla omständigheter endast kräva grundläggande uppgifter vid rapporteringen, och de måste hålla nere antalet poster till ett minimum. Enligt förordningen måste medlemsstaterna säkerställa att fartygsoperatörer uppmanas att tillhandahålla alla nödvändiga uppgifter endast en gång per fartygsanlöp, och att de relevanta uppgifter som tillhandahållits bevaras för återanvändning.

Gemensamma tjänster

Som komponenter i EMSWe fastställer kommissionen följande:

  • Ett gemensamt system för användarregister och åtkomsthantering för deklaranter och för datatjänstleverantörer i fall där autentisering krävs.
  • En ytterligare och frivillig gemensam adresseringstjänst, förutsatt att det harmoniserade gränssnittet för rapportering har inrättats helt
  • En fartygsdatabas som innehåller en förteckning över information för identifiering av fartyg samt särskilda fartygsuppgifter, tillsammans med register om undantag från fartygsrapportering.
  • En gemensam lokaliseringsdatabas som innehåller en referensförteckning över lokaliseringskoder och hamnanläggningskoder som finns förtecknade i Internationella sjöfartsorganisationens globala integrerade sjöfartsinformationssystem.
  • en gemensam databas över farligt material som innehåller en förteckning över farligt och förorenande gods som måste anmälas.
  • En gemensam databas för hygien på fartyg som kan ta emot och lagra uppgifter om Sjöfartens hälsodeklarationer.
  • En flerårig genomförandeplan, som revideras årligen.

Kommissionen antar och reviderar årligen en flerårig genomförandeplan, efter lämpliga samråd med medlemsstaternas experter.

Varje medlemsstat utser en nationell behörig myndighet med rättsligt mandat som ska fungera som nationell samordnare för EMSWe.

Förordningen påverkar inte informationsutbytet mellan tullmyndigheter, eller mellan tullmyndigheter och företag, som sker med hjälp av de elektroniska databehandlingstekniker som avses i förordning (EU) nr 952/2013 om en tullkodex för unionen (se sammanfattning).

Upphävande

Förordning (EU) 2019/1239 upphäver direktiv 2010/65/EU (se sammanfattning) från och med den 15 augusti 2025.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den gäller från och med den 15 augusti 2025.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Harmoniserad gränssnittsmodul för rapportering. En mellanprogramvara i den nationella kontaktpunkten för sjöfart genom vilken uppgifter kan utbytas mellan det informationssystem som används av deklaranten och den relevanta nationella kontaktpunkten för sjöfart.
Rapporteringsskyldighet. De uppgifter som krävs enligt de unionsrättsakter och internationella rättsakter samt enligt den nationella lagstiftning och de nationella krav (som avses i bilagan) vilka måste tillhandahållas i samband med ett fartygsanlöp.
Nationell kontaktpunkt för sjöfart. En teknisk plattform som inrättas och drivs på nationell nivå för mottagande, utbyte och vidarebefordran av uppgifter på elektronisk väg för uppfyllande av rapporteringsskyldigheter, inklusive förvaltning av åtkomsträttigheter, en harmoniserad gränssnittsmodul för rapportering och ett grafiskt användargränssnitt, samt länkar till de berörda myndigheternas system och databaser på nationell nivå och EU-nivå.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1239 av den 20 juni 2019 om inrättande av en europeisk kontaktpunkt för sjöfart och om upphävande av direktiv 2010/65/EU (EUT L 198, 25.7.2019, s. 64).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/205 av den 7 november 2022 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1239 vad gäller fastställande av en datauppsättning för den europeiska kontaktpunkten för sjöfart och om ändring av bilagan till den förordningen (EUT L 33, 3.2.2023, s. 24).

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/204 av den 28 oktober 2022 om fastställande av tekniska specifikationer, standarder och förfaranden för den europeiska kontaktpunkten för sjöfart i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1239 (EUT L 33, 3.2.2023, s. 1).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 910/2014 av den 23 juli 2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden och om upphävande av direktiv 1999/93/EG (EUT L 257, 28.8.2014, s. 73).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen (omarbetning) (EUT L 269, 10.10.2013, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) nr 952/2013 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/65/EU av den 20 oktober 2010 om rapporteringsformaliteter för fartyg som ankommer till och/eller avgår från hamnar i medlemsstaterna och om upphävande av direktiv 2002/6/EG (EUT L 283, 29.10.2010, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 21.04.2023

Top