EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:s restriktiva åtgärder mot bakgrund av situationen i Syrien

EU:s restriktiva åtgärder mot bakgrund av situationen i Syrien

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Beslut 2013/255/Gusp – restriktiva åtgärder mot Syrien

Förordning (EU) nr 36/2012 – restriktiva åtgärder med hänsyn till situationen i Syrien

VILKET SYFTE HAR BESLUTET OCH FÖRORDNINGEN?

Beslutet och förordningen är en del av Europeiska unionens (EU) verktygslåda för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (Gusp) och främjar målen för Gusp genom att tillhandahålla en rättslig grund för EU:s sanktioner med hänsyn till situationen i Syrien.

Båda rättsakterna har ändrats vid flera tillfällen.

VIKTIGA PUNKTER

Restriktioner för handel med varor, tjänster och teknik

Sanktionerna innefattar restriktioner för handel med EU i fråga om produkter som direkt eller indirekt kan användas för internt förtryck av det syriska folket. De omfattar följande:

  • Ett förbud mot import av vapen och tillhörande materiel från Syrien.
  • Exportrestriktioner för viss utrustning och vissa varor och teknik som kan användas för internt förtryck eller tillverkning och underhåll av sådana produkter.
  • Ett krav om att EU:s medlemsstater ska kontrollera fartyg och luftfartyg om det finns rimliga skäl att anta att de fraktar vapen, tillhörande materiel eller utrustning som kan användas för internt förtryck.
  • Ett förbud mot att exportera utrustning, teknik eller programvara som huvudsakligen är avsedd att användas för övervakning eller avlyssning av internet eller telekommunikationer.
  • Ett förbud mot att syriska banker öppnar nya filialer eller dotterbolag i EU eller inrättar nya samriskföretag eller nya motsvarande bankförbindelser med EU:s banker.
  • Ett importförbud på råolja och petroleumprodukter från Syrien och på finansiering, försäkring eller återförsäkring när det gäller dem.
  • Ett förbud mot att investera i den syriska oljeindustrin.
  • Ett förbud mot att investera i företag som håller på att bygga nya kraftverk för elproduktion i Syrien.
  • Ett förbud mot handel med varor som ingår i Syriens kulturarv och som olagligen har flyttats från Syrien, i syfte att underlätta att dessa föremål säkert kan återbördas.
  • Ett förbud mot handel med guld, ädla metaller och diamanter med Syriens myndigheter och centralbank.

Frysning av tillgångar och reseförbud

Sanktionerna är också riktade mot enskilda personer och företag som är ansvariga för brutal repression mot det syriska folket, tillsammans med de som stöder eller gagnar regimen och personer och företag som är förbundna med dessa. Genom beslutet och förordningen införs särskilt följande restriktioner.

  • Frysning av tillgångar och reseförbud för över 350 enskilda personer och minst 90 företag. Penningmedel eller ekonomiska resurser som redan omfattas av ett beslut om frysning får frigöras på vissa villkor, däribland
    • för att göra betalningar å Syriens vägnar till Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW), för verksamhet rörande organisationens övervakningsuppdrag och förstöring av Syriens kemiska vapen,
    • för att genomföra evakueringar från Syrien,
    • för humanitära ändamål.
  • Frysning av den syriska centralbankens tillgångar i EU, med ett förbud mot att ställa penningmedel eller ekonomiska resurser till förfogande, dock med tillstånd att fortsätta legitim handel på strikta villkor.

I bilagan till beslut 2013/255/EU finns en förteckning som ändras på regelbunden basis över de personer och företag som omfattas av åtgärderna.

EU:s strategi för Syrien

Vid antagandet av EU-strategin för Syrien 2017 angav Europeiska unionens råd att man även i fortsättningen kommer att överväga ytterligare restriktiva åtgärder mot enskilda personer och företag i Syrien som stöder regimen så länge som förtrycket fortsätter. Strategin är inriktad på sex huvudområden:

  • Att få ett slut på kriget genom en genuin politisk övergång.
  • Att främja en meningsfull och inkluderande övergång i Syrien.
  • Att rädda liv genom att tillgodose humanitära behov hos de mest utsatta syrierna i hela landet i rätt tid, på ett effektiv, ändamålsenligt och principstyrt sätt.
  • Att främja demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet genom att stärka det civila samhällets organisationer i Syrien.
  • Att främja ansvarighet för krigsförbrytelser i syfte att underlätta en nationell försoningsprocess och övergångsrättvisa.
  • Att stödja motståndskraften hos den syriska befolkningen och det syriska samhället.

Ändringar av beslutet och förordningen mot bakgrund av jordbävningen i februari 2023

EU-lagstiftningen när det gäller sanktioner med hänsyn till situationen i Syrien innebär inget förbud mot export av livsmedel, läkemedel eller medicinteknisk utrustning till Syrien eller målinriktning mot Syriens hälso- och sjukvårdssystem, och det innefattar ett långtgående humanitärt undantag för att säkerställa fortsatt tillhandahållande av humanitärt bistånd till alla delar av landet. Efter en kraftfull jordbävning som förvärrade den humanitära krisen antog rådet i februari 2023 ändringar av beslut 2013/255/Gusp och av förordning (EU) nr 36/2012 för att säkerställa att biståndet till civilbefolkningen i Syrien skulle levereras snabbt. Det innefattade att avstå från kravet på humanitära organisationer skulle söka föregående tillstånd från medlemsstaternas behöriga myndigheter att göra överföringar eller tillhandahålla varor och tjänster avsedda för humanitära ändamål till angivna personer och entiteter. Undantaget antogs ursprungligen för en tidsperiod om sex månader, och har förlängts flera gånger, senast genom ändringsförordning (EU) 2023/2877 och beslut (Gusp) 2023/2876, som förlängde det till den 1 juni 2024.

VILKEN PERIOD GÄLLER BESLUTET OCH FÖRORDNINGEN FÖR?

  • Beslutet har gällt sedan den 1 juni 2013.
  • Förordningen har gällt sedan den 19 januari 2012. Genom denna upphävs förordning (EU) nr 442/2011.

BAKGRUND

I december 2015 antog FN:s säkerhetsråd resolution 2254 om Syriens suveränitet, självständighet, enighet och territoriella integritet. EU strävar fortfarande efter att hitta en varaktig och trovärdig politisk lösning av situationen i landet på grundval av denna resolution och av Genèvekommunikén 2012.

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Rådets beslut 2013/255/Gusp av den 31 maj 2013 om restriktiva åtgärder mot Syrien (EUT L 147, 1.6.2013, s. 14).

Fortlöpande ändringar av rådets beslut 2013/255/Gusp har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Rådets förordning (EU) 36/2012 av den 18 januari 2012 om restriktiva åtgärder med hänsyn till situationen i Syrien och om upphävande av förordning (EU) nr 442/2011 (EUT L 16, 19.1.2012, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Gemensamt meddelande till Europaparlamentet och rådet – EU:s strategi för Syrien (JOIN(2017) 11 final, 14.3.2017).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Femte delen – Unionens yttre åtgärder – Avdelning IV – Restriktiva åtgärder – Artikel 215 (f.d. artikel 301 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 144).

Senast ändrat 27.05.2024

Top