Stabiliserings- och associeringsavtalet med Kosovo*
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Stabiliserings- och associeringsavtal mellan EU och Kosovo
Beslut (EU) 2016/342 om ingående av stabiliserings- och associeringsavtalet mellan EU och Kosovo
Beslut (EU) 2015/1988 om undertecknande av stabiliserings- och associeringsavtalet mellan EU och Kosovo
VILKET SYFTE HAR BESLUTEN OCH AVTALET?
Besluten markerar Europeiska unionens (EU:s) undertecknande och ingående av stabiliserings- och associeringsavtalet med Kosovo.
Avtalet utgör inte ett erkännande av Kosovo som en självständig stat från EU:s eller enskilda EU-länders sida.
Målen med avtalet är att
- stödja Kosovos bemödanden att befästa demokratin och rättsstaten,
- bidra till politisk, ekonomisk och institutionell stabilitet i Kosovo och till regionens stabilisering,
- skapa en lämplig ram för politisk dialog som gör det möjligt att utveckla nära politiska förbindelser mellan EU och Kosovo,
- stödja Kosovos ansträngningar att bygga ut sitt ekonomiska och internationella samarbete, bland annat genom ökad tillnärmning av landets lagstiftning till EU:s lagstiftning,
- stödja Kosovos strävan att slutföra övergången till fungerande marknadsekonomi,
- främja harmoniska ekonomiska förbindelser och gradvis upprätta ett frihandelsområde mellan EU och Kosovo,
- främja det regionala samarbetet.
VIKTIGA PUNKTER
Stabiliserings- och associeringsavtalet omfattar tio avdelningar.
1.
Allmänna principerStabiliserings- och associeringsavtalet bygger på ett antal väsentliga principer. Kosovo godkänner att
2.
Politisk dialogDen politiska dialogen mellan de två parterna ska vidareutvecklas. Den ska särskilt främja
- Kosovos deltagande i det internationella demokratiska samfundet, om objektiva omständigheter tillåter detta,
- Kosovos europeiska perspektiv och gradvisa harmonisering (närmande) till EU,
- ökad konvergens med vissa åtgärder inom ramen för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik,
- ett effektivt, öppet och representativt regionalt samarbete och utveckling av goda grannförbindelser på västra Balkan,
- en normalisering av förbindelserna mellan Kosovo och Serbien. Kosovo står fast vid sitt engagemang för att uppnå synliga och hållbara förbättringar av förbindelserna med Serbien.
3.
Regionalt samarbeteKosovo måste vidta ett antal åtgärder. EU kan, genom lämpliga instrument, stödja dessa insatser, vilket inkluderar följande:
- Genomförande av det centraleuropeiska frihandelsavtalet.
- Samarbete med de länder som redan har undertecknat ett stabiliserings- och associeringsavtal med EU, för att ingå bilaterala överenskommelser om regionalt samarbete.
- Bilateralt och regionalt samarbete med länder som berörs av stabiliserings- och associeringsprocessen på något eller samtliga av de samarbetsområden som omfattas av detta avtal.
- Främjande av samarbete med och om möjligt ingående av överenskommelser om samarbete med varje kandidatland för EU-anslutning som inte berörs av stabiliserings- och associeringsprocessen.
4.
Fri rörlighet för varor- De två parterna har åtagit sig att gradvis upprätta ett bilateralt frihandelsområde under en period som varar max 10 år.
- I stabiliserings- och associeringsavtalet föreskrivs en process för att minska och ta bort tulltaxor och kvoter om varor från både EU och Kosovo.
5.
Arbetstagares rörlighet, etablering, tillhandahållande av tjänster och kapitalrörelser- Företag (och även dotterbolag och filialer) som är baserade i en part kommer att tillåtas att upprätta verksamhet på den andra partens territorium enligt samma villkor som företag baserade på det territoriet.
- Ett EU-företag som är etablerat på Kosovos territorium eller ett kosovanskt företag som är etablerat i EU får, enligt vissa villkor, anställa eller låta ett av sina dotterbolag eller filialer anställa anställda som är EU-medborgare respektive medborgare i Kosovo.
- Båda parterna ska vidta åtgärder som gradvis tillåter deras företag eller medborgare att tillhandahålla tjänster på den andra partens territorium.
- Alla betalningar och överföringar på betalningsbalansens bytesbalans mellan EU och Kosovo måste tillåtas i fritt konvertibel valuta.
6.
Anpassning av landets lagstiftning till EU:s lagstiftning- Kosovo godkänner att säkerställa att dess befintliga lag och framtida lagstiftning gradvis görs mer förenlig med EU:s regelverk och att sådana lagar kommer att tillämpas korrekt och efterlevnaden övervakas.
- Inledningsvis kommer detta att vara inriktat på centrala delar i EU-rätten på områdena för inre marknad och för frihet, säkerhet och rättvisa, samt på handelsrelaterade områden.
- Båda sidor är bundna av bestämmelser om konkurrens, som bygger på EU-rätten, när det gäller åtgärder som kan påverka handeln mellan de två parterna.
7.
Frihet, säkerhet och rättvisaI stabiliserings- och associeringsavtalet betonas betydelsen av rättsstaten och en förstärkning av institutionerna på alla nivåer vad gäller förvaltning i allmänhet och i synnerhet rättsskipning.
Samarbetet syftar framför allt till att
- stärka rättsväsendets oberoende, opartiskhet och ansvarsskyldighet i Kosovo och öka dess effektivitet,
- utveckla lämpliga strukturer för polisen, åklagarna och domarkåren samt andra rättsliga och rättsvårdande organ för att
- på lämpligt sätt förbereda dem för samarbete i civil-, handels- och straffrättsliga ärenden, och
- hjälpa dem att effektivt förebygga, utreda, lagföra och döma organiserad brottslighet, korruption och terrorism.
8.
Samarbete på olika områdenEU och Kosovo ska upprätta ett nära samarbete inom ett stort antal politiska områden för att bidra till Kosovos utveckling och tillväxtpotential.
9.
Finansiellt samarbeteFör att uppnå målen i detta avtal kan Kosovo få finansiellt stöd från EU i form av gåvobistånd och lån, däribland lån från Europeiska investeringsbanken.
EU:s finansiella stöd förutsätter att Kosovo gör fortsatta framsteg med att uppfylla Köpenhamnskriterierna.
10.
TillsynGenom stabiliserings- och associeringsavtalet inrättas ett stabiliserings- och associeringsråd som ska övervaka tillämpningen och genomförandet av stabiliserings- och associeringsavtalet.
Stabiliserings- och associeringsrådet får i samband med utförandet av sina uppgifter hjälp av en stabiliserings- och associeringskommitté.
VILKEN PERIOD GÄLLER BESLUTET OCH AVTALET FÖR?
Beslutet har gällt sedan den 12 februari 2016 och avtalet trädde i kraft den 1 april 2016.
BAKGRUND
Mer information finns här:
HUVUDDOKUMENT
Stabiliserings- och associeringsavtal mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen, å ena sidan, och Kosovo*, å andra sidan (EUT L 71, 16.3.2016, s. 3).
Rådets beslut (EU) 2016/342 av den 12 februari 2016 om ingående på EU:s vägnar av stabiliserings- och associeringsavtalet mellan EU och Europeiska atomenergigemenskapen, å ena sidan, och Kosovo*, å andra sidan (EUT L 71, 16.3.2016, s. 1).
Rådets beslut (EU) 2015/1988 av den 22 oktober 2015 om undertecknande på unionens vägnar av stabiliserings- och associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen, å ena sidan, och Kosovo*, å andra sidan (EUT L 290, 6.11.2015, s. 4).
ANKNYTANDE DOKUMENT
Arbetsdokument från kommissionens avdelningar –* 2018 års rapport om Kosovo – följedokument till meddelandet från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – 2018 års meddelande om EU:s utvidgningspolitik (SWD(2018) 156 final, 17.4.2018).
Information om ikraftträdandet av stabiliserings- och associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen, å ena sidan, och Kosovo*, å andra sidan (EUT L 78, 24.3.2016, s. 1).
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 231/2014 av den 11 mars 2014 om inrättande av ett instrument för stöd inför anslutningen (IPA II) (EUT L 77, 15.3.2014, s. 11).
Senast ändrat 22.03.2018