EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Fonden för europeiskt bistånd till de sämst ställda

Fonden för europeiskt bistånd till de sämst ställda

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) nr 223/2014 om fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Genom förordningen inrättas fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (Fead), som syftar till att komplettera nationella program för utrotning av fattigdom och politiken för social integration i Europeiska unionens (EU:s) medlemsstater. Fead är en fortsättning på EU:s livsmedelsbiståndsprogram.
  • Dess specifika mål är att åtgärda de allvarligaste formerna av fattigdom.
  • Huvudfokus ligger på att tillhandahålla grundläggande materiellt bistånd och/eller livsmedel till dem som har det sämst ställt, tillsammans med andra relaterade åtgärder, eller att ge ett särskilt stöd till social delaktighet.
  • För att tillgodose människors mest grundläggande behov kompletterar Fead Europeiska socialfonden, som kan ge ytterligare stöd till social delaktighet i syfte att integrera människor på arbetsmarknaden.
  • Förordningen har ändrats flera gånger, bland annat under covid-19-pandemin, när dess budget ökades för att anpassas till ökande behov och utvidgades till att omfatta perioden fram till slutet av 2022. Efter Rysslands invasion av Ukraina har förordningen genom de ändrade förordningarna (EU) 2022/562 och (EU) 2022/613 anpassats till de utmaningar som de offentliga budgetarna står inför med tanke på den betydande tillströmningen av flyktingar från Ukraina.

VIKTIGA PUNKTER

Godkännande av nationella program av Europeiska kommissionen

  • Förvaltningen av fonden delas mellan kommissionen och medlemsstaterna, på samma sätt som Europeiska struktur- och investeringsfonderna.
  • Nationella myndigheter lade fram nationella program för perioden 2014–2020 för kommissionens godkännande. De innehåller all information om t.ex. vilka åtgärder medlemsstaten föreslagit att vidta, vilken typ av bistånd som planerats och hur programmet skulle förvaltas.
  • Medlemsstaterna kan välja
    • vilken typ av bistånd de kommer att tillhandahålla:
      • livsmedel, basvaror eller en kombination av dessa, eller
      • stöd till social delaktighet – t.ex. verksamhet för att hjälpa äldre personer eller barn att delta, och
    • hur dessa varor ska upphandlas och distribueras.

Partnerorganisationer på nationell nivå

För att genomföra programmet på plats väljer varje medlemsstat partnerorganisationer – antingen offentliga organ eller icke-statliga organisationer – genom objektiva och transparenta kriterier som fastställs på nationell nivå.

Genomförande

  • Kommissionen har antagit genomförandeakter (se relaterade dokument nedan) med fastställande av regler för inlämning, genomförande och övervakning av program som finansieras genom Fead. Dessa genomförandeakter syftar främst till att
    • fastställa villkoren för användning av systemet för fondförvaltning i Europeiska unionen SFC2014, som är ett elektroniskt system för datautbyte mellan medlemsstaterna och kommissionen för genomförande av EU-fonder,
    • skapa ett datoriserat system för att lagra uppgifter om den finansiella förvaltningen och bedömningen av programmen som finansieras av Fead,
    • upprätta särskilda modeller för förvaltningen och betalningen av varje operativt program som genomförs under Fead,
    • fastställa intervallen och formatet för rapporteringen av oegentligheter,
    • fastställa mallar för förvaltningsförklaringen, revisionsstrategin, revisionsuttalandet och den årliga kontrollrapporten.
  • Kommissionen har också antagit delegerade akter, bland annat genom att införa särskilda regler för rapportering av oriktigheter (delegerad förordning (EU) 2015/1972), införa detaljerade minimikrav för revision och de uppgifter som ska registreras och lagras (delegerad förordning (EU) nr 532/2014) och fastställa innehållet i de årliga och slutliga genomföranderapporterna, inklusive förteckningen över gemensamma indikatorer (delegerad förordning (EU) nr 1255/2014).

Budget

  • Över 3,8 miljarder euro anslås till Fead för 2014–2020 (i löpande priser).
  • Ytterligare finansiering gjordes tillgänglig för medlemsstaterna under covid-19-pandemin.
  • Medlemsstaterna måste bidra med minst 15 % i nationell medfinansiering till sina nationella program, men särskilda regler infördes för att hantera covid-19-pandemin och krisen på grund av Rysslands invasion av Ukraina, vilket gör det möjligt för medlemsstaterna att undantagsvis redovisa utgifter på grundval av en medfinansieringsgrad på 100 %.

Översyn av budgetförordningen (omnibusförordningen): första ändringen av förordningen

Förordning (EU, Euratom) 2018/1046 (se sammanfattning) om ändring av förordning (EU) nr 223/2014 för att förenkla förvaltningen av fonden, särskilt genom att

  • förlänga möjligheten för medlemsstaterna att använda förenklade kostnadsalternativ,
  • förenkla förfarandena för ändring av vissa delar av operativa program,
  • upprätta skyddsåtgärder för partnerorganisationer i händelse av bristande efterlevnad av tillämplig lagstiftning av den inköpscentral som köper livsmedlen eller andra basvaror.

Covid-19-pandemin: andra ändringen av förordningen

  • Genom förordning (EU) 2020/559 ändras förordning (EU) nr 223/2014 för att ge medlemsstaterna möjlighet att hantera covid-19-utbrottet och införa åtgärder för att säkerställa att de personer som har det sämst ställt kan fortsätta att motta bistånd inom ramen för Fead i en trygg miljö.
  • Den ger medlemsstaterna tillräcklig flexibilitet och likviditet för att anpassa sina stödsystem till situationen, grundat på samråd med partnerorganisationer, inbegripet genom att
    • tillhandahålla mer flexibilitet för medlemsstaterna att köpa in personlig skyddsutrustning för partnerorganisationer,
    • tillåta alternativa leveransmetoder, exempelvis genom kuponger eller kort, i elektronisk eller annan form,
    • ge medlemsstaterna möjlighet att ändra vissa delar av det operativa programmet utan att krav på att ett kommissionsbeslut antas,
    • tillåta att utgifter i samband med insatser för att hantera covid‐19‐utbrottet är stödberättigande från och med den 1 februari 2020, och
    • minska vissa krav för övervakning, kontroll och revision.

Covid-19-pandemin: tredje ändringen av förordningen

Genom att ändra förordning (EU) 2021/177 kan medlemsstaterna använda ytterligare medel som gjorts tillgängliga för återhämtning efter covid-19 inom ramen för initiativet React-EU under 2021 och 2022.

För att säkerställa att medlemsstaterna har tillräckliga finansiella medel för att snabbt vidta åtgärder för att hjälpa dem som har det sämst ställt kan de få en medfinansieringsgrad på upp till 100 % för dessa ytterligare medel. Detta minskar belastningen på medlemsstaternas offentliga budgetar och underlättar i viss mån för organisationer som hanterar effekterna av covid-19-krisen genom att möjliggöra kontinuiteten i deras tillhandahållande av bistånd.

Sammanhållningsinsatser för flyktingar i Europa: Fjärde ändringen av förordningen

Genom den ändrade förordningen (EU) 2022/562 införs regler som gör det lättare för medlemsstaterna att använda Fead för att hantera krisen på grund av Rysslands invasion av Ukraina och hjälpa det växande antalet människor som behöver bistånd. Genom förordningen

  • utvidgas medlemsstaternas möjlighet att dra nytta av en tillfällig medfinansieringsgrad på 100 % för det räkenskapsår som börjar den 1 juli 2021 och slutar den 30 juni 2022,
  • tillåts utgifter i samband med insatser för att hantera flyktingströmmen till följd av Ryska federationens militära aggression mot Ukraina från och med den 24 februari 2022,
  • tillåts medlemsstaterna att ändra vissa delar av det operativa programmet utan att behöva ett kommissionsbeslut när ändringen behövs för att hantera krisen.

Ökad förfinansiering från React-EU-medel som ett komplement till sammanhållningsinsatser för flyktingar i Europa: Femte ändringen av förordningen

I den ändrade förordningen (EU) 2022/613 föreskrivs utbetalning av ökad förfinansiering inom ramen för React-EU för operativa program som stöds av Fead och som fylldes på med React-EU-medel för att tillhandahålla ökad finansiering till medlemsstaterna för att hantera krisen på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 1 januari 2014.

BAKGRUND

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 av den 11 mars 2014 om fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (EUT L 72, 12.3.2014, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) nr 223/2014 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2016/594 av den 18 april 2016 om fastställande av en mall för den strukturerade undersökningen av slutmottagare för operativa program för livsmedelsbistånd och/eller grundläggande materiellt bistånd från fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 (EUT L 103, 19.4.2016, s. 13).

Kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/1972 av den 8 juli 2015 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 med särskilda bestämmelser om rapportering av oriktigheter avseende fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (EUT L 293, 10.11.2015, s. 11).

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1976 av den 8 juli 2015 om fastställande av tidsintervallerna och formen för rapportering av oriktigheter avseende fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 (EUT L 293, 10.11.2015, s. 26).

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/1386 av den 12 augusti 2015 om fastställande av närmare bestämmelser för genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 vad gäller mallar för förvaltningsförklaringen, revisionsstrategin, revisionsuttalandet och den årliga kontrollrapporten (EUT L 214, 13.8.2015, s. 9).

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/341 av den 20 februari 2015 om fastställande av närmare bestämmelser för genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 vad gäller mallar för inlämning av vissa uppgifter till kommissionen (EUT L 60, 4.3.2015, s. 1).

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/212 av den 11 februari 2015 om tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 för fastställandet av tekniska specifikationer för det elektroniska system som ska registrera och lagra sådana uppgifter om varje insats som krävs för övervakning, utvärdering, ekonomisk förvaltning, kontroll och revision, inklusive uppgifter om enskilda deltagare i insatser som medfinansieras av ett operativt program II (EUT L 36, 12.2.2015, s. 1).

Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1255/2014 av den 17 juli 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 om fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt genom fastställande av innehållet i de årliga och slutliga genomföranderapporterna, inbegripet förteckningen över gemensamma indikatorer (EUT L 337, 25.11.2014, s. 46).

Se den konsoliderade versionen.

Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 532/2014 av den 13 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 om fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (EUT L 148, 20.5.2014, s. 54).

Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 463/2014 av den 5 maj 2014 om fastställande av villkoren för det elektroniska systemet för datautbyte mellan medlemsstaterna och kommissionen i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 223/2014 om fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (EUT L 134, 7.5.2014, s. 32).

Senast ändrat 13.05.2022

Top