Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92003E000174

    SKRIFTLIG FRÅGA E-0174/03 från Isidoro Sánchez García (ELDR) till rådet. Krisen i Venezuela.

    EUT C 222E, 18.9.2003, p. 158–159 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92003E0174

    SKRIFTLIG FRÅGA E-0174/03 från Isidoro Sánchez García (ELDR) till rådet. Krisen i Venezuela.

    Europeiska unionens officiella tidning nr 222 E , 18/09/2003 s. 0158 - 0159


    SKRIFTLIG FRÅGA E-0174/03

    från Isidoro Sánchez García (ELDR) till rådet

    (30 januari 2003)

    Ämne: Krisen i Venezuela

    Venezuela är beläget i den nordliga delen av den sydamerikanska kontinenten och utgör ett av länderna i Andinska gemenskapen. Venezuela är rikt på naturtillgångar, framför allt olja, och landets demokratiska traditioner är väl förankrade sedan mitten av 1900-talet. Venezuela har i modern tid fört en generös politik vilket attraherat människor som sökt efter en bättre tillvaro och som genom sin arbetsinsats bidragit till landets välfärd. Under 2002 drabbades Venezuela emellertid av exceptionella händelser på det inrikespolitiska planet vilket lett till institutionella, politiska, ekonomiska försämringar som gjort landet svårt att leda. Dels genomfördes en statskupp den 11 april för att avsätta president Hugo Chavez, som valts 1998 i enlighet med den venezuelanska konstitutionen, dels genomfördes en generalstrejk i början av december vilket lett till att en djup social klyfta uppstått i det venezuelanska samhället. En utomstående iakttagare kan konstatera att situationen under de första veckorna detta år inte har förändrats utan att krisen accentuerats. Det finns därför stor risk att den institutionella stabiliteten och den sociala freden inte kommer att kunna upprätthållas.

    Mot bakgrund av detta scenario av sociala och politiska motsättningar har parterna vänt sig till det internationella samfundet för att få stöd i sin strävan att finna en lösning genom demokratiska förhandlingar. Europeiska unionen kan i detta sammanhang inte stå utanför utan bör demokratiskt visa solidaritet med Venezuela nu när landet står inför svåra problem. Dessutom bör unionen beakta att hundratusentals medborgare från EU:s medlemsstater bor i Venezuela. Mot bakgrund av att Venezuela befinner sig på randen av en kris och vikten av att respektera landets självständighet och oberoende samt med hänvisning till artikel 21 i EU-fördraget vill jag ställa följande fråga:

    Vilka åtgärder ämnar rådet vidta för att bidra till en demokratisk lösning av krisen i Venezuela och för att undvika det allvarliga hot som den institutionella instabiliteten och klyftan i det venezuelanska samhället representerar?

    Svar

    (8 maj 2003)

    1. Som det redan påpekats i svaret på de muntliga frågorna H-0880/02 och H-0016/03 har EU regelbundet övervakat situationen i Venezuela och tydligt klargjort sin ståndpunkt både offentligt och tillsammans med de parter och myndigheter som medverkar till att genom förhandlingar finna en fredlig och konstitutionell lösning på den politiska krisen i landet. (Se de uttalanden som gjorts av ordförandeskapen den 12 april och 10 oktober, av cheferna för missionen den 8 december och den höge representanten den 19 december).

    2. Helt nyligen, den 23 december, klargjorde ordförandeskapet åter EU:s ståndpunkt i ett uttalande:

    Europeiska unionen fortsätter att med ökad uppmärksamhet och oro följa utvecklingen av den interna situationen i Venezuela.

    Europeiska unionen välkomnar att det ständiga rådet antagit OAS resolution 833 för att stödja den demokratiska institutionella uppbyggnaden i Venezuela och underlätta ansträngningarna från OAS generalsekretariats sida.

    Europeiska unionen uttrycker därför sitt starka stöd för OAS generalsekretariats ansträngningar att skapa förutsättningar för dialog och nationell försoning.

    Europeiska unionen uppmanar institutionerna och folket i Venezuela att sträva efter en fredlig och författningsenlig lösning av krisen för att möjliggöra för landet att återupprätta den interna stabiliteten, vilket kan leda till en process präglad av ekonomiska framsteg och social utveckling inom ramen för fullständig respekt för de demokratiska principerna och rättsstatsprincipen.

    3. I sin resolution av den 17 december, uppmanade OAS ständiga råd alla parter att bevara det fria utövandet av demokratin viktigaste beståndsdelar för att främja en lösning som är fredlig, demokratisk, konstitutionell och som innefattar ett utlysande av val.

    Den 21 januari välkomnade EU inrättandet av gruppen Venezuelas vänner (Brasilien, Chile, Mexiko, Portugal, Spanien och Förenta staterna), vilket meddelades i Quito den 15 januari av OAS generalsekreterare.

    EU uttrycker sitt fulla stöd till det bidrag som gruppen av vänner kan lämna för att främja en varaktig lösning på krisen i Venezuela i enlighet med målsättningarna i OAS resolution 833, i synnerhet en lösning som är fredlig, demokratisk, konstitutionell och som innefattar ett utlysande av val.

    EU anser att OAS generalsekreterare i sin uppgift att skapa villkor för en uppriktig och äkta dialog och försoning kan räkna med gruppen av vänner som ett värdefullt instrument.

    4. EU fortsätter att noga övervaka utvecklingen av situationen i Venezuela.

    Top