Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E001825

    SKRIFTLIG FRÅGA P-1825/00 från Brian Crowley (UEN) till rådet. Valen i Peru.

    EGT C 81E, 13.3.2001, p. 99–99 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E1825

    SKRIFTLIG FRÅGA P-1825/00 från Brian Crowley (UEN) till rådet. Valen i Peru.

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr 081 E , 13/03/2001 s. 0099 - 0099


    SKRIFTLIG FRÅGA P-1825/00

    från Brian Crowley (UEN) till rådet

    (5 juni 2000)

    Ämne: Valen i Peru

    Som rådet vet drog presidentkandidaten Alejandro Toledo tillbaka sin kandidatur vid presidentvalen i Peru den 28 maj och sade att en senareläggning av valen vore det enda sättet att garantera bättre förutsättningar för valen och tillförsäkra att inga bedrägerier skulle förekomma i valrörelsen. Han anhöll också om att valdagen skulle förläggas till den 18 juni 2000. Dessutom tillkännagav de valobservatörer som utsänts av Organisationen för amerikanska stater att de skulle inställa sin valövervakning tills vidare, på grund av att landets valförrättningsverk förfarit på ett sätt som saknade konsekvens och exakthet och att hela befolkningen måste kunna erbjudas tillräckliga garantier för att deras röster skulle respekteras.

    Ämnar rådet yttra sig om den ovannämnda utvecklingen vid presidentvalen i Peru och ge en bild av grunddragen i sin politik för framtida relationer med Peru och kunde rådet tänka sig att gå dithän att påföra landet sanktioner om den nuvarande situationen skulle fortgå oförändrad?

    Svar

    (28 september 2000)

    Som den ärade parlamentsledamoten säkert är medveten om drog EU och dess medlemsstater tillbaka sina observatörsgrupper med anledning av de peruanska valmyndigheternas beslut att avvisa en senareläggning av den andra omgången av presidentvalen och avgörande om att Alejandro Toledo fortfarande var kandidat i dessa trots att denne beslutat att bojkotta valet.

    Vid detta tillfälle gjorde EU ett uttalande om sitt beslut om att dra tillbaka sina observatörsgrupper och betonade sin djupa oro över det beslut som Jurado Nacional de Elecciones fattat. EU uppgav att beslutet inte skulle ge tillräckligt med tid att överbrygga de svårigheter som noterats i valförfarandet och därför skulle göra det omöjligt att hålla valen på ett trovärdigt sätt i enlighet med internationella normer. I uttalandet påpekades även nödvändigheten av att respektera principerna om konstitutionell demokrati och politisk mångfald, samtidigt som det erinrades om att åtagandet att följa dessa principer är en förutsättning för unionens utveckling av sina politiska och ekonomiska förbindelser med Peru.

    Med anledning av OAS beslut att på inbjudan av de peruanska myndigheterna sända en ny observatörsgrupp till Peru, gjorde ordförandeskapet den 9 juni 2000 på Europeiska unionens vägnar ett ytterligare uttalande om situationen i Peru.

    I uttalandet upprepades Europeiska unionens djupa oro över de många oegentligheter och missförhållanden som rapporterats under valen och den därav minskade trovärdigheten av den demokratiska legitimitet som valen annars skulle ha givit.

    Unionen välkomnade OAS beslut att skicka en observatörsgrupp till Peru för att undersöka alternativ och utforma rekommendationer i syfte att ytterligare stärka demokratin och underströk den stora vikt som EU lägger vid att observatörsgruppens arbete blir framgångsrikt.

    I uttalandet uttrycktes även Europeiska unionens beredskap att ge allt sitt stöd till de demokratiska krafter som är verksamma i Peru och som eftersträvar en institutionell förstärkning för att skydda befolkningens rätt till politisk frihet, deltagande samt efterlevnad av rättsstatsprincipen.

    Europeiska unionen uppmanade även alla politiska krafter, särskilt regeringen, att genom dialog söka uppnå konsensus i syfte att finna tillräckliga möjligheter till kompromisser för att stärka demokratin i Peru och ge oppositionen möjlighet att fullt ut delta i den politiska debatten.

    Rådet kommer, så som angivits i uttalandet, att noggrant följa situationen i Peru och hur den utvecklas för att mot bakgrund av detta granska sina förbindelser med landet.

    Top