Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021AR4548

    Yttrande från Europeiska regionkommittén – Ändring av energieffektivitetsdirektivet för att uppfylla de nya klimatmålen för 2030

    COR 2021/04548

    EUT C 301, 5.8.2022, p. 139–183 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.8.2022   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 301/139


    Yttrande från Europeiska regionkommittén – Ändring av energieffektivitetsdirektivet för att uppfylla de nya klimatmålen för 2030

    (2022/C 301/15)

    Föredragande:

    Rafał Kazimierz Trzaskowski (PL–EPP), borgmästare, Warszawa

    Referensdokument:

    Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om energieffektivitet (omarbetning)

    COM(2021) 558 – 2021/0203 (COD)

    SEC(2021) 558 – 2021/0203 (COD)

    SWD(2021) 623 – 2021/0203 (COD)

    SWD(2021) 624 – 2021/0203 (COD)

    SWD(2021) 625 – 2021/0203 (COD)

    SWD(2021) 626 – 2021/0203 (COD)

    SWD(2021) 627 – 2021/0203 (COD)

    I.   ÄNDRINGSREKOMMENDATIONER

    Ändringsrekommendation 1

    Skäl 16

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    En rättvis omställning till en klimatneutral union till 2050 är central för den europeiska gröna given. Energifattigdom är ett centralt begrepp som konsoliderats i lagstiftningspaketet ”Ren energi för alla i EU” och utformats för att underlätta en rättvis energiomställning. I enlighet med förordning (EU) 2018/1999 och Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/944 (1) tillhandahöll kommissionen vägledande riktlinjer om ändamålsenliga indikatorer för att mäta energifattigdomen och definierade vad som avses med ”betydande antal energifattiga hushåll” (2). Enligt direktiv (EU) 2019/944 och Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/73/EG (3) ska medlemsstaterna vidta lämpliga åtgärder för att ta itu med energifattigdomen överallt där problemet identifieras, inbegripet i samband med åtgärder mot fattigdom överlag.

    En rättvis omställning till en klimatneutral union till 2050 är central för den europeiska gröna given. Energifattigdom är ett centralt begrepp som konsoliderats i lagstiftningspaketet ”Ren energi för alla i EU” och utformats för att underlätta en rättvis energiomställning. I enlighet med förordning (EU) 2018/1999 och Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/944 (4) tillhandahöll kommissionen vägledande riktlinjer om ändamålsenliga indikatorer för att mäta energifattigdomen och definierade vad som avses med ”betydande antal energifattiga hushåll” (5). Enligt direktiv (EU) 2019/944 och Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/73/EG (6) ska medlemsstaterna vidta lämpliga åtgärder för att ta itu med energifattigdomen överallt där problemet identifieras, oavsett om den påverkar utsatta hushåll, utsatta företag, särskilt mikro- och småföretag, eller utsatta mobilitetsanvändare. Åtgärder mot fattigdom överlag bör också inkluderas .

    Ändringsrekommendation 2

    Skäl 17

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Låg- och medelinkomsthushåll, utsatta kunder, inbegripet slutanvändare, personer som är drabbade av eller riskerar energifattigdom och personer som bor i subventionerade bostäder bör gagnas av tillämpningen av principen om energieffektivitet först. Genomförandet av energieffektivitetsåtgärder bör prioriteras för att förbättra situationen för dessa individer och hushåll eller för att lindra energifattigdomen. En helhetssyn för beslutsfattandet och genomförandet av åtgärder innebär att medlemsstaterna måste säkerställa att andra policyer och åtgärder inte har någon negativ inverkan på dessa individer och hushåll.

    Låg- och medelinkomsthushåll, mikro- och småföretag, utsatta kunder, inbegripet slutanvändare, personer som är drabbade av eller riskerar energifattigdom och mobilitetsfattigdom och personer som bor i subventionerade bostäder bör gagnas av tillämpningen av principen om energieffektivitet först. Genomförandet av energieffektivitetsåtgärder bör prioriteras för att förbättra situationen för dessa individer och hushåll eller för att lindra energifattigdomen. En helhetssyn för beslutsfattandet och genomförandet av åtgärder innebär att medlemsstaterna måste säkerställa att andra policyer och åtgärder inte har någon direkt eller indirekt negativ inverkan på dessa individer och hushåll.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 3

    Skäl 25

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Det skulle vara att föredra om energieffektivitetsmålet kunde uppnås som ett resultat av ett samlat genomförande av specifika nationella och europeiska åtgärder som främjar energieffektiviteten inom olika områden. Det bör krävas att medlemsstaterna fastställer nationella policyer och åtgärder för energieffektivitet. Dessa policyer och åtgärder och de enskilda medlemsstaternas insatser, liksom uppgifterna om de framsteg som uppnåtts, bör utvärderas av kommissionen för en bedömning av sannolikheten för att unionens övergripande mål ska kunna uppnås och om de individuella insatserna är tillräckliga för att nå det gemensamma målet.

    Det skulle vara att föredra om energieffektivitetsmålet kunde uppnås som ett resultat av ett samlat genomförande av specifika lokala, regionala, nationella och europeiska åtgärder som främjar energieffektiviteten inom olika områden. Det bör krävas att medlemsstaterna fastställer nationella policyer och åtgärder för energieffektivitet. Dessa policyer och åtgärder och de enskilda medlemsstaternas insatser, liksom uppgifterna om de framsteg som uppnåtts, bör utvärderas av kommissionen för en bedömning av sannolikheten för att unionens övergripande mål ska kunna uppnås och om de individuella insatserna är tillräckliga för att nå det gemensamma målet.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 4

    Skäl 28

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    För att uppfylla sina skyldigheter bör medlemsstaterna inrikta sig på den slutliga energianvändningen för alla offentliga tjänster och alla anläggningar för offentliga organ. För att fastställa vilka adressater som ska omfattas bör medlemsstaterna tillämpa den definition av upphandlande myndigheter som anges i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU (7). Skyldigheten kan uppfyllas genom en minskning av den slutliga energianvändningen inom vilket område som helst av den offentliga sektorn, inbegripet transporter, offentliga byggnader, hälso- och sjukvård, fysisk planering, vattenförvaltning och avloppsvattenrening, avloppsvatten och vattenrening, avfallshantering, fjärrvärme och fjärrkyla, energidistribution, försörjning och lagring, offentlig belysning och infrastrukturplanering. För att minska den administrativa bördan för offentliga organ bör medlemsstaterna inrätta digitala plattformar eller verktyg för att samla in aggregerade energianvändningsdata från offentliga organ, offentliggöra dessa data och rapportera dem till kommissionen.

    För att uppfylla sina skyldigheter bör medlemsstaterna inrikta sig på den slutliga energianvändningen för alla offentliga tjänster och alla anläggningar för offentliga organ. För att fastställa vilka adressater som ska omfattas bör medlemsstaterna tillämpa den definition av upphandlande myndigheter som anges i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU (8). Skyldigheten kan uppfyllas genom en minskning av den slutliga energianvändningen inom vilket område som helst av den offentliga sektorn, inbegripet transporter, offentliga byggnader, hälso- och sjukvård, fysisk planering, vattenförvaltning och avloppsvattenrening, avloppsvatten och vattenrening, avfallshantering, fjärrvärme och fjärrkyla, energidistribution, försörjning och lagring, offentlig belysning och infrastrukturplanering. För att minska den administrativa bördan för lokala och regionala myndigheter samt andra offentliga organ bör medlemsstaterna inrätta digitala plattformar eller verktyg för att samla in aggregerade energianvändningsdata från alla offentliga organ, offentliggöra dessa data och rapportera dem till kommissionen. Medlemsstaterna kommer att behöva säkerställa att lokala och regionala myndigheter och andra offentliga organ är tillräckligt utrustade för sådan datainsamling.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 5

    Skäl 29

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Medlemsstaterna bör föregå med gott exempel genom att säkerställa att alla energiprestandakontrakt och energiledningssystem i offentliga sektorn genomförs i linje med europeiska eller internationella standarder, eller säkerställa en omfattande användning av energibesiktningar i de delar av den offentliga sektorn som har en intensiv energianvändning.

    Medlemsstaterna , regionerna och de lokala myndigheterna bör föregå med gott exempel genom att säkerställa att alla energiprestandakontrakt och energiledningssystem i offentliga sektorn genomförs i linje med europeiska eller internationella standarder, eller säkerställa en omfattande användning av energibesiktningar i de delar av den offentliga sektorn som har en intensiv energianvändning. För att uppnå detta kommer medlemsstaterna att behöva tillhandahålla tydlig vägledning och tydliga förfaranden för användningen av dessa instrument.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 6

    Skäl 30

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Offentliga myndigheter uppmuntras att se till att få stöd från sådana enheter som organ för hållbar energi, i förekommande fall etablerade på regional eller lokal nivå. Dessa organs organisation återspeglar vanligtvis de individuella behoven för offentliga myndigheter i en viss region eller med verksamhet inom ett visst område av den offentliga sektorn. Centraliserade organ kan tillgodose behoven bättre och arbeta effektivare i andra avseenden, exempelvis i mindre eller centraliserade medlemsstater eller när det gäller komplexa eller regionöverskridande aspekter som fjärrvärme och fjärrkyla. Organ för hållbar energi kan fungera som enda kontaktpunkt i enlighet med artikel 21. Dessa organ har ofta ansvaret för att utarbeta lokala eller regionala planer för utfasning av fossila bränslen, som också kan innefatta andra åtgärder för utfasning av fossila bränslen, såsom att byta ut värmepannor som använder fossila bränslen, och för att stödja offentliga myndigheter igenomförandet av energirelaterade strategier. Organ för hållbar energi eller andra enheter för bistånd till regionala och lokala myndigheter kan ha tydliga befogenheter, mål och resurser på området hållbar energi. Dessa organ bör uppmuntras att beakta initiativ inom ramen för borgmästaravtalet, som för samman lokala myndigheter som frivilligt åtar sig att genomföra unionens klimat- och energimål, och andra befintliga initiativ i detta syfte. Planerna för utfasning av fossila bränslen bör kopplas till territoriella utvecklingsplaner och ta hänsyn till den övergripande bedömning som medlemsstaterna bör utföra.

    Offentliga myndigheter uppmuntras att se till att få stöd från sådana enheter som organ för hållbar energi, i förekommande fall etablerade på regional eller lokal nivå. Dessa organs organisation återspeglar vanligtvis de individuella behoven för offentliga myndigheter i en viss region eller med verksamhet inom ett visst område av den offentliga sektorn. Centraliserade organ kan tillgodose behoven bättre och arbeta effektivare i andra avseenden, exempelvis i mindre eller centraliserade medlemsstater eller när det gäller komplexa eller regionöverskridande aspekter som fjärrvärme och fjärrkyla. Organ för hållbar energi kan fungera som enda kontaktpunkt i enlighet med artikel 21. Dessa organ har ofta ansvaret för att utarbeta lokala eller regionala planer för utfasning av fossila bränslen, som också kan innefatta andra åtgärder för utfasning av fossila bränslen, såsom att byta ut värmepannor som använder fossila bränslen, och för att stödja offentliga myndigheter igenomförandet av energirelaterade strategier. Organ för hållbar energi eller andra enheter för bistånd till regionala och lokala myndigheter kan ha tydliga befogenheter, mål och resurser på området hållbar energi. Dessa organ bör uppmuntras att beakta initiativ som genomförs av lokala och regionala myndigheter i kampen mot klimatförändringarna, inom ramen för planer som de har utarbetat på detta område, antingen på grundval av ett lagstadgat mandat eller på frivillig basis, inbegripet inom ramen för borgmästaravtalet, som för samman lokala myndigheter som frivilligt åtar sig att genomföra unionens klimat- och energimål, och andra befintliga initiativ i detta syfte. Planerna för att bekämpa klimatförändringarna bör kopplas till territoriella utvecklingsplaner och ta hänsyn till den övergripande bedömning som medlemsstaterna bör utföra. Dessa planer bör även bidra till energi- och klimatplaneringen på nationell nivå, med utgångspunkt i de regelbundna översynerna av de nationella energi- och klimatplanerna: förordning (EU) 2018/1999 om styrningen av energiunionen och av klimatåtgärder bör ses över i enlighet med detta.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 7

    Skäl 31

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Medlemsstaterna bör stödja offentliga organ i planeringen och genomförandet av åtgärder för att förbättra energieffektiviteten, inbegripet på regional och lokal nivå, genom att tillhandahålla riktlinjer för att främja kompetensutveckling och utbildningsmöjligheter och genom att uppmuntra samarbete mellan offentliga organ, inklusive byråer. I detta syfte skulle medlemsstaterna kunna inrätta nationella kompetenscentrum för komplexa frågor, såsom rådgivning till lokala eller regionala energiorgan om fjärrvärme och fjärrkyla.

    Medlemsstaterna bör stödja lokala och regionala myndigheter samt andra offentliga organ i planeringen och genomförandet av åtgärder för att förbättra energieffektiviteten, inbegripet på regional och lokal nivå, genom att tillhandahålla ekonomiskt och tekniskt stöd och lägga fram planer för att åtgärda bristen på den arbetskraft och de kvalificerade yrkesutövare som krävs i alla skeden av den gröna omställningen, inbegripet hantverkare samt högkvalificerade experter på grön teknik, personer som arbetar med tillämpad vetenskap och innovatörer. Medlemsstaterna bör stödja offentliga organ i att ta med de bredare fördelarna utöver energibesparingar i beräkningen, såsom hälsosamt inomhusklimat med förbättrad inomhusluft och miljökvalitet samt förbättrad livskvalitet, särskilt för skolor, förskolor, serviceboenden, vårdhem och sjukhus. Medlemsstaterna bör tillhandahålla riktlinjer för att främja kompetensutveckling och utbildningsmöjligheter och uppmuntra samarbete mellan offentliga organ, inklusive byråer. I detta syfte skulle medlemsstaterna kunna inrätta nationella och regionala kompetenscentrum för komplexa frågor, såsom rådgivning till lokala eller regionala energiorgan om fjärrvärme och fjärrkyla.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 8

    Skäl 32

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Byggnader och transporter är, jämsides med industrin, de största energianvändarna och utsläppskällorna (9). Byggnader står för omkring 40 % av unionens totala energiförbrukning och 36 % av unionens växthusgasutsläpp från energi (10). Kommissionens meddelande om renoveringsvågen (11) behandlar den dubbla utmaningen med energi- och resurseffektivitet och överkomliga priser inom byggsektorn och syftar till att fördubbla renoveringstakten. Det inriktas på byggnaderna med sämst prestanda samt på energifattigdom och offentliga byggnader. Dessutom är byggnader avgörande för att uppnå unionens mål att till 2050 uppnå klimatneutralitet. Byggnader som ägs av offentliga organstår för en betydande andel av byggnadsbeståndet och hög grad av synlighet i det offentliga livet. Det är därför lämpligt att ange en årlig renoveringstakt för byggnader som ägs av offentliga organ på en medlemsstats territorium för att uppgradera deras energiprestanda. Medlemsstaterna uppmanas att fastställa en högre renoveringstakt, när detta är kostnadseffektivt inom ramen för renoveringen av deras byggnadsbestånd i enlighet med deras långsiktiga renoveringsstrategier eller nationella renoveringsprogram. Renoveringstakten ska inte påverka de skyldigheter vad gäller nära-nollenergibyggnader (NNE-byggnader) som fastställs i Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU (12). Under nästa översyn av direktiv 2010/31/EU bör kommissionen bedöma medlemsstaternas framsteg i fråga om renovering av offentliga organsbyggnader. Kommissionen bör överväga att lägga fram ett lagstiftningsförslag för att justera renoveringstakten, med beaktande av de framsteg som gjorts av medlemsstaterna, väsentlig ekonomisk eller teknisk utveckling eller, vid behov, unionens åtaganden för utfasning av fossila bränslen och nollutsläpp. Skyldigheten enligt det här direktivet att renovera offentliga organs byggnader kompletterar det direktivet, som kräver att medlemsstaterna, när befintliga byggnader genomgår en större renovering, säkerställer att energiprestanda för byggnaden förbättras så att de uppfyller kraven om NNE-byggnader.

    Byggnader och transporter är, jämsides med industrin, de största energianvändarna och utsläppskällorna (13). Byggnader står för omkring 40 % av unionens totala energiförbrukning och 36 % av unionens växthusgasutsläpp från energi (14). Kommissionens meddelande om renoveringsvågen (15) behandlar den dubbla utmaningen med energi- och resurseffektivitet och överkomliga priser inom byggsektorn och syftar till att fördubbla renoveringstakten. Det inriktas på byggnaderna med sämst prestanda samt på energifattigdom och offentliga byggnader. Dessutom är byggnader avgörande för att uppnå unionens mål att till 2050uppnå klimatneutralitet. Byggnader som ägs av offentliga organ står för en betydande andel av byggnadsbeståndet och hög grad av synlighet i det offentliga livet. Det är därför lämpligt att ange en årlig renoveringstakt för byggnader som ägs av offentliga organ på en medlemsstats territorium för att uppgradera deras energiprestanda. Medlemsstaterna uppmanas att fastställa en högre renoveringstakt, när detta är kostnadseffektivt inom ramen för renoveringen av deras byggnadsbestånd i enlighet med deras långsiktiga renoveringsstrategier eller nationella renoveringsprogram. Renoveringstakten ska inte påverka de skyldigheter vad gäller nära-nollenergibyggnader (NNE-byggnader) som fastställs i Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU (16). Under nästa översyn av direktiv 2010/31/EU bör kommissionen bedöma medlemsstaternas framsteg i fråga om renovering av offentliga organsbyggnader. Kommissionen bör överväga att lägga fram ett lagstiftningsförslag för att justera renoveringstakten, med beaktande av de framsteg som gjorts av medlemsstaterna, väsentlig ekonomisk eller teknisk utveckling eller, vid behov, unionens åtaganden för utfasning av fossila bränslen och nollutsläpp. Skyldigheten enligt det här direktivet att renovera offentliga organs byggnader kompletterar det direktivet, som kräver att medlemsstaterna, när befintliga byggnader genomgår en större renovering, säkerställer att energiprestanda för byggnaden förbättras så att de , i tillämpliga fall, uppfyller kraven om NNE-byggnader. Kommissionen och medlemsstaterna kommer att tillhandahålla ytterligare vägledning om totalrenoveringar av byggnader av historiskt värde: särskilda initiativ som syftar till att stödja renovering av sådana byggnader, inklusive olika typer av ingrepp för energiprestanda, kommer att inledas.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 9

    Skäl 34

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    År 2020 bor mer än hälften av världens befolkning i stadsområden. Siffran väntas öka till 68 % år 2050 (17). Samtidigt återstår hälften av städernas infrastrukturer för 2050 att bygga (18). Städer och storstadsområden är centrum för ekonomisk verksamhet, kunskapsgenerering, innovation och ny teknik. Städerna påverkar livskvaliteten för de medborgare som lever och arbetar där. Medlemsstaterna bör stödja kommuner tekniskt och ekonomiskt. Ett antal kommuner och andra offentliga organ i medlemsstaterna har redan infört integrerade strategier för energibesparingar och energiförsörjning, bland annat via handlingsplaner för hållbar energi, till exempel sådana som utarbetats inom ramen för initiativet för borgmästarförsamlingar, och integrerade urbana strategier som sträcker sig längre än individuella ingrepp i byggnader eller transportsätt.

    År 2020 bor mer än hälften av världens befolkning i stadsområden. Siffran väntas öka till 68 % år 2050 (19). Samtidigt återstår hälften av städernas infrastrukturer för 2050 att bygga (20). Städer och storstadsområden är centrum för ekonomisk verksamhet, kunskapsgenerering, innovation och ny teknik. Städerna påverkar livskvaliteten för de medborgare som lever och arbetar där. Medlemsstaterna bör stödja lokala myndigheter tekniskt och ekonomiskt. Ett antal lokala och regionala myndigheter och andra offentliga organ i medlemsstaterna har redan infört integrerade strategier för energibesparingar och energiförsörjning samt hållbar rörlighet på grundval av ett lagstadgat mandat eller på frivillig basis , bland annat via handlingsplaner för hållbar energi, till exempel sådana som utarbetats inom ramen för borgmästarförsamlingar, och integrerade urbana strategier , såsom de som utarbetats inom ramen för planerna för hållbar rörlighet i städer, som sträcker sig längre än individuella ingrepp i byggnader eller transportsätt. Det krävs ytterligare insatser för att förbättra energieffektiviteten när det gäller rörlighet i städer, i fråga om både passagerar- och godstransporter. Med tanke på de betydande ytterligare insatser som krävs av lokala och regionala myndigheter, som går i bräschen för energiomställningen, måste det säkerställas att dessa har enkel tillgång till behövligt ekonomiskt stöd från europeiska instrument för att genomföra sina hållbara energi- och klimatplaner och planer för hållbar rörlighet i städer för en grön omställning. I detta syfte kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt genomförandet av åtgärder som redan finns inom den nuvarande rättsliga ramen. Detta är till exempel relevant under hela genomförandet av EU-fonderna, såsom den fleråriga budgetramen och NextGenerationEU, inbegripet faciliteten för återhämtning och resiliens, strukturfonderna och de sammanhållningspolitiska fonderna, fonden för landsbygdsutveckling och Fonden för en rättvis omställning, samt finansieringsinstrumenten och det tekniska biståndet inom ramen för InvestEU. Det är av avgörande betydelse att regioner och, i tillämpliga fall, lokala myndigheter deltar aktivt i utarbetandet och genomförandet av partnerskapsöverenskommelserna och de operativa programmen, i kombination med att man tillhandahåller direkt stöd till hållbar stadsutveckling samt tillräckliga resurser inom ramen för det politiska målet för en grönare och koldioxidsnål omställning till en ekonomi med nettonollutsläpp och ett motståndskraftigt Europa.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 10

    Skäl 36

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Alla offentliga enheter som investerar offentliga resurser genom upphandling bör föregå med gott exempel vid tilldelning av kontrakt och koncessioner genom att välja de produkter, tjänster, byggentreprenader och byggnader som har högst energiprestanda, också när det gäller de upphandlingar som inte omfattas av särskilda krav enligt direktiv 2009/30/EG. I detta sammanhang måste alla tilldelningsförfaranden för offentliga kontrakt och koncessioner över de tröskelvärden som fastställs i artiklarna 6 och 7 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU (21), artikel 2.1 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU (22) och artiklarna 3 och 4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/25/EU beakta den energieffektivitetsprestanda för dessa produkter, byggnader och tjänster som fastställs i unionsrätten eller nationell rätt, genom att prioritera principen om energieffektivitet först i sina upphandlingsförfaranden.

    Alla offentliga enheter som investerar offentliga resurser genom upphandling bör föregå med gott exempel vid tilldelning av kontrakt och koncessioner genom att välja de produkter, tjänster, byggentreprenader och byggnader som har högst energiprestanda, också när det gäller de upphandlingar som inte omfattas av särskilda krav enligt direktiv 2009/30/EG. Kriterierna för grön och cirkulär offentlig upphandling bör användas som vägledning i detta hänseende. I detta sammanhang måste alla tilldelningsförfaranden för offentliga kontrakt och koncessioner över de tröskelvärden som fastställs i artiklarna 6 och 7 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU (23), artikel 2.1 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU (24) och artiklarna 3 och 4 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/25/EU beakta den energieffektivitetsprestanda för dessa produkter, byggnader och tjänster som fastställs i unionsrätten eller nationell rätt, genom att prioritera principen om energieffektivitet först i sina upphandlingsförfaranden.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 11

    Skäl 39

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Det är viktigt att medlemsstaterna ger de offentliga organen det stöd som är nödvändigt när de börjar tillämpa energieffektivitetskrav i samband med offentlig upphandling och, när så är lämpligt, tillämpa grön offentlig upphandling, genom att tillhandhålla nödvändiga riktlinjer och metoder för att bedöma livscykelkostnader, och miljöpåverkan och kostnader. Väl utformade verktyg, i synnerhet digitala verktyg, väntas underlätta upphandlingsförfarandena och minska de administrativa kostnaderna, särskilt i mindre medlemsstater som kanske inte har tillräcklig kapacitet att förbereda upphandlingar. I detta avseende bör medlemsstaterna aktivt främja användning av digitala verktyg och samarbete mellan upphandlande myndigheter, även över gränser, för utbyte av bästa praxis.

    Det är viktigt att medlemsstaterna ger de lokala och regionala myndigheterna samt de andra offentliga organen det stöd som är nödvändigt när de börjar tillämpa energieffektivitetskrav i samband med offentlig upphandling och, när så är lämpligt, tillämpa grön offentlig upphandling, genom att tillhandhålla nödvändiga riktlinjer och metoder för att bedöma livscykelkostnader, och miljöpåverkan och kostnader. Väl utformade verktyg, i synnerhet digitala verktyg, väntas underlätta upphandlingsförfarandena och minska de administrativa kostnaderna, särskilt i mindre medlemsstater som kanske inte har tillräcklig kapacitet att förbereda upphandlingar. I detta avseende bör medlemsstaterna aktivt främja användning av digitala verktyg och samarbete mellan upphandlande myndigheter, även över gränser, för utbyte av bästa praxis. Specifik kapacitetsbyggande verksamhet bör dessutom genomföras för att säkerställa att alla förvaltningar, oavsett storlek, får tillgång till samma verktyg och möjligheter, även inom ramen för planen REPowerEU.

    Medlemsstaterna bör främja produktion av biogas från kommunalt organiskt avfall i kommuner och kommunsammanslutningar, samt installation av solcellspaneler på offentliga byggnader.

    Dessutom ska sammanslutningar av bevattningsenheter främjas i egenskap av producenter av solenergi som tillför energi till det allmänna nätet.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 12

    Skäl 61

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    I detta direktiv hänvisas till begreppet utsatta kunder, som medlemsstaterna ska fastställa i enlighet med direktiv (EU) 2019/944. I enlighet med direktiv 2012/27/EU klargör begreppet ”slutanvändare” vid sidan av begreppet ”slutkund” att rättigheterna när det gäller fakturerings- och användningsinformation även gäller konsumenter som inte har ett individuellt eller direkt avtal med leverantören av energi som används för gemensamma system för uppvärmning, kylning eller varmvatten för hushållsbruk i flerbostadshus. Begreppet utsatta kunder säkerställer inte nödvändigtvis en inriktning på slutanvändare. För att säkerställa att de åtgärder som fastställs i detta direktiv når alla individer och hushåll i en utsatt situation bör medlemsstaterna inte bara inkludera kunder i strikt bemärkelse utan även slutanvändare när de fastställer sin definition av utsatta kunder.

    I detta direktiv hänvisas till begreppet utsatta kunder, som medlemsstaterna ska fastställa i enlighet med direktiv (EU) 2019/944. I enlighet med direktiv 2012/27/EU klargör begreppet ”slutanvändare” vid sidan av begreppet ”slutkund” att rättigheterna när det gäller fakturerings- och användningsinformation även gäller konsumenter som inte har ett individuellt eller direkt avtal med leverantören av energi som används för gemensamma system för uppvärmning, kylning eller varmvatten för hushållsbruk i flerbostadshus. Begreppet utsatta kunder säkerställer inte nödvändigtvis en inriktning på slutanvändare. För att säkerställa att de åtgärder som fastställs i detta direktiv når alla individer och hushåll i en utsatt situation bör medlemsstaterna inte bara inkludera kunder i strikt bemärkelse utan även slutanvändare när de fastställer sin definition av utsatta kunder. Utsatta mikro- och småföretag – såsom begreppet definieras inom ramen för den sociala klimatfonden – omfattas också av direktivets tillämpningsområde.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 13

    Skäl 69

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Det är mycket viktigt att öka alla unionsmedborgares medvetenhet om fördelarna med ökad energieffektivitet och att ge dem korrekt information om hur sådan kan uppnås. Medborgare i alla åldrar bör också involveras i energiomställningen via den europeiska klimatpakten och konferensen om Europas framtid. Ökad energieffektivitet är också av stor vikt för unionens energiförsörjningstrygghet genom att unionens beroende av bränsleimport från tredjeländer minskar.

    Det är mycket viktigt att öka alla unionsmedborgares medvetenhet om fördelarna med ökad energieffektivitet och att ge dem korrekt information om hur sådan kan uppnås. Medborgare i alla åldrar bör också involveras i energiomställningen via den europeiska klimatpakten , Erasmus+ och konferensen om Europas framtid. Ökad energieffektivitet är också av stor vikt för unionens energiförsörjningstrygghet genom att unionens beroende av bränsleimport från tredjeländer minskar.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 14

    Skäl 71

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    När medlemsstaterna genomför det här direktivet och vidtar andra åtgärder på energieffektivitetsområdet, bör de vara särskilt uppmärksamma på synergieffekter mellan energieffektivitetsåtgärder och en effektiv användning av naturresurser i linje med principerna för en cirkulär ekonomi.

    När medlemsstaterna genomför direktiv 2012/27/EU ändrat genom det här direktivet och vidtar andra åtgärder på energieffektivitetsområdet, bör de vara särskilt uppmärksamma på synergieffekter mellan energieffektivitetsåtgärder och en effektiv användning av naturresurser i linje med nollföroreningsambitionen och med principerna för en cirkulär ekonomi , samt skyddet av naturen och den biologiska mångfalden .

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 15

    Skäl 80 – lägg till ett nytt skäl

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    (80a)

    När medlemsstaterna bedömer potentialen för effektiv uppvärmning och kylning ska de ta större hänsyn till miljö-, hälso- och säkerhetsaspekter. På grund av värmepumparnas roll för att uppnå energieffektivitetspotentialen vid uppvärmning och kylning bör riskerna för negativ miljöpåverkan från långlivade, bioackumulerande och toxiska köldmedier minimeras.

    Ändringsrekommendation 16

    Skäl 92

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Bidragen från gemenskaper för förnybar energi, i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001 (25), och medborgarenergigemenskaper, i enlighet med direktiv (EU) 2019/944, till målen för den europeiska gröna given och klimatmålsplanen för 2030 bör erkännas. Medlemsstaterna bör därför beakta och främja den roll som spelas av gemenskaper för förnybar energi och medborgarenergigemenskaper. Dessa gemenskaper kan hjälpa medlemsstaterna att uppnå målen för detta direktiv genom att främja energieffektivitet på lokal nivå eller hushållsnivå. De kan stärka och engagera konsumenterna och göra det möjligt för vissa grupper av hushållskunder, inbegripet på landsbygden och i avlägsna områden, att delta i energieffektivitetsprojekt och energieffektivitetsåtgärder. Energigemenskaper kan bidra till kampen mot energifattigdomen genom att främja energieffektivitetsprojekt, minskad energiförbrukning och lägre tariffer.

    Bidragen från gemenskaper för förnybar energi, i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001 (26), och medborgarenergigemenskaper, i enlighet med direktiv (EU) 2019/944, till målen för den europeiska gröna given och klimatmålsplanen för 2030 bör erkännas. Medlemsstaterna bör därför beakta och främja den roll som spelas av gemenskaper för förnybar energi och medborgarenergigemenskaper. Dessa gemenskaper kan hjälpa medlemsstaterna att uppnå målen för detta direktiv och genomföra principen om energieffektivitet först genom att främja energieffektivitet på lokal nivå eller hushållsnivå samt i offentliga byggnader i samarbete med lokala myndigheter . De kan stärka och engagera konsumenterna och göra det möjligt för vissa grupper av hushållskunder, inbegripet på landsbygden och i avlägsna områden, att delta i energieffektivitetsprojekt och energieffektivitetsåtgärder. Energigemenskaper kan bidra till kampen mot energifattigdomen genom att främja energieffektivitetsprojekt, minskad energiförbrukning och lägre tariffer. Medlemsstaterna bör därför se över genomförandelagstiftningen och genomförandeförfarandena i syfte att undanröja onödiga hinder och flaskhalsar. Offentliga förvaltningar på alla nivåer bör ges vederbörlig utbildning på området. Dessa insatser kommer även att bidra till att förbättra EU:s energitrygghet.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 17

    Skäl 97

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Tillgängliga offentliga medel på nationell nivå och unionsnivå bör investeras strategiskt i åtgärder för förbättrad energieffektivitet, framför allt så att det gagnar utsatta kunder, personer som påverkas av energifattigdom och personer som bor i subventionerade bostäder. Medlemsstaterna bör dra nytta av eventuella ekonomiska bidrag som de kan få från den sociala klimatfonden [förordningen om den sociala klimatfonden] och av intäkter från utsläppsrätter från EU:s system för handel med utsläppsrätter. Dessa intäkter kommer att hjälpa medlemsstaterna att vid uppfyllandet av sin skyldighet att genomföra energieffektivitetsåtgärder och policyåtgärder inom ramen för energisparkravet prioritera utsatta kunder och personer som påverkas av energifattigdom, vilket kan inbegripa personer som bor på landsbygden och i avlägsna regioner.

    Tillgängliga offentliga medel på nationell nivå och unionsnivå bör investeras strategiskt i åtgärder för förbättrad energieffektivitet, framför allt så att det gagnar utsatta kunder, personer som påverkas av energifattigdom och personer som bor i subventionerade bostäder. Medlemsstaterna bör , i nära samarbete med lokala och regionala myndigheter, dra nytta av eventuella ekonomiska bidrag som de kan få från den sociala klimatfonden [förordningen om den sociala klimatfonden] och av intäkter från utsläppsrätter från EU:s system för handel med utsläppsrätter. Dessa intäkter kommer att hjälpa medlemsstaterna att vid uppfyllandet av sin skyldighet att genomföra energieffektivitetsåtgärder och policyåtgärder inom ramen för energisparkravet prioritera utsatta kunder och personer som påverkas av energifattigdom, vilket kan inbegripa personer som bor på landsbygden och i avlägsna regioner.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 18

    Skäl 98 – lägg till ett nytt skäl

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Långsiktiga beteendeförändringar i energiförbrukningen kan uppnås genom att medborgarna ges egenmakt. Energigemenskaper kan bidra till långsiktiga energibesparingar, särskilt bland hushållen, och till ökade hållbara investeringar från medborgare och småföretag. Medlemsstaterna bör ge medborgarna möjlighet att vidta sådana åtgärder genom stöd till gemensamma energiprojekt och energiorganisationer.

    Ändringsrekommendation 19

    Skäl 108

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Medlemsstaterna och regionerna bör uppmuntras att till fullo dra nytta av europeiska medel som finns tillgängliga inom den fleråriga budgetramen och Next Generation EU inbegripet faciliteten för återhämtning och resiliens, de sammanhållningspolitiska fonderna, fonden för landsbygdsutveckling och Fonden för en rättvis omställning, samt finansieringsinstrument och tekniskt bistånd inom ramen för InvestEU, för att få fram privata och offentliga investeringar i åtgärder för att förbättra energieffektiviteten. Investeringar i energieffektivitet har potential att bidra till ekonomisk tillväxt, sysselsättning, innovation och en minskning av hushållens energifattigdom, och bidrar därför positivt till den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen och den gröna återhämtningen. Potentiella finansieringsområden är energieffektivitetsåtgärder i offentliga byggnader och bostäder, och att tillhandahålla ny kompetens för att främja sysselsättningen inom energieffektivitetssektorn. Kommissionen kommer att säkerställa synergier mellan de olika finansieringsinstrumenten, i synnerhet medlen under delad förvaltning och direkt förvaltning (som de centralt förvaltade programmen: Horisont Europa eller Life), samt mellan bidrag, lån och tekniskt bistånd, för att maximera deras hävstångseffekt på privat finansiering och effekter på uppnåendet av policymålen i fråga om energieffektivitet.

    Medlemsstaterna, regionerna , städerna och kommunerna bör uppmuntras att till fullo dra nytta av europeiska medel som finns tillgängliga inom den fleråriga budgetramen och NextGenerationEU inbegripet faciliteten för återhämtning och resiliens, de sammanhållningspolitiska fonderna, fonden för landsbygdsutveckling och Fonden för en rättvis omställning, samt finansieringsinstrument och tekniskt bistånd inom ramen för InvestEU, för att få fram privata och offentliga investeringar i åtgärder för att förbättra energieffektiviteten , i synnerhet på lokal nivå . De bör sörja för att lokala myndigheter deltar aktivt i utvecklingen och genomförandet av partnerskapsöverenskommelserna och de operativa programmen och ge dem direkt stöd till hållbar stadsutveckling samt tillräckliga resurser inom ramen för det politiska målet för en grönare och koldioxidsnål omställning till en ekonomi med nettonollutsläpp. Investeringar i energieffektivitet har potential att bidra till ekonomisk tillväxt, sysselsättning, innovation och en minskning av hushållens energifattigdom, och bidrar därför positivt till den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen och den gröna återhämtningen. Potentiella finansieringsområden är energieffektivitetsåtgärder i offentliga byggnader och bostäder, och utbildning, omskolning och kompetenshöjning för arbetstagare, i synnerhet inom yrken som har att göra med renovering av byggnader, för att främja sysselsättningen inom energieffektivitetssektorn. Insatserna kommer därför att behöva intensifieras på europeisk nivå och medlemsstatsnivå för att öka de lokala och regionala myndigheternas kapacitet att hantera EU-fonderna och därmed öka de europeiska regionernas och städernas övergripande utnyttjandekapacitet. Kommissionen kommer att sträva efter att göra det lätt för städer och regioner att få tillgång till de centralt förvaltade programmen liksom mer medel som kan mottas direkt. Den kommer att säkerställa synergier mellan de olika finansieringsinstrumenten, i synnerhet medlen under delad förvaltning och direkt förvaltning (som de centralt förvaltade programmen: Horisont Europa eller Life), samt mellan bidrag, lån och tekniskt bistånd, för att maximera deras hävstångseffekt på privat finansiering och effekter på uppnåendet av policymålen i fråga om energieffektivitet.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 20

    Skäl 109

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Medlemsstaterna bör uppmuntra användningen av finansieringsmekanismer för att främja målen med detta direktiv. Sådana finansieringsmekanismer skulle kunna innefatta ekonomiska bidrag och straffavgifter som härrör från bristande uppfyllelse av vissa bestämmelser i detta direktiv, medel som anslagits för energieffektivitet enligt artikel 10.3 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG (27), medel som anslagits för energieffektivitet i de europeiska fonderna och programmen, och europeiska finansieringsorgan för särskilda ändamål, till exempel Europeiska fonden för energieffektivitet.

    Medlemsstaterna bör uppmuntra användningen av finansieringsmekanismer för att främja målen med detta direktiv. Sådana finansieringsmekanismer skulle kunna innefatta ekonomiska bidrag och straffavgifter som härrör från bristande uppfyllelse av vissa bestämmelser i detta direktiv, medel som anslagits för energieffektivitet enligt artikel 10.3 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG (28), medel som anslagits för energieffektivitet i de europeiska fonderna och programmen, och europeiska finansieringsorgan för särskilda ändamål, till exempel Europeiska fonden för energieffektivitet.

    Kommissionen och medlemsstaterna kommer därför att behöva arbeta med att bygga plattformar som syftar till att samla små och medelstora projekt för att skapa pooler av projekt som lämpar sig i finansieringssyfte.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 21

    Skäl 113

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Unionens tillgängliga finansieringsprogram, finansieringsinstrument och innovativa finansieringsmekanismer bör användas för att förverkliga målet med bättre energiprestanda för byggnader som tillhör offentliga organ. I det hänseendet får medlemsstaterna utnyttja sina intäkter från årliga utsläppstilldelningar inom ramen för beslut nr 406/2009/EG vid utarbetandet av sådana mekanismer på frivillig basis och med hänsyn tagen till nationella budgetbestämmelser.

    Unionens tillgängliga finansieringsprogram, finansieringsinstrument och innovativa finansieringsmekanismer bör användas för att förverkliga målet med bättre energiprestanda för byggnader som tillhör offentliga organ. I det hänseendet får medlemsstaterna utnyttja sina intäkter från årliga utsläppstilldelningar inom ramen för beslut nr 406/2009/EG vid utarbetandet av sådana mekanismer på frivillig basis och med hänsyn tagen till nationella budgetbestämmelser.

    Kommissionen och medlemsstaterna kommer att behöva förse regionala och lokala förvaltningar med adekvat information och utbildning om sådana program för att förbättra deras kapacitet att locka till sig finansiella resurser. Plattformen för borgmästaravtalet skulle kunna utgöra ett av verktygen för en sådan åtgärd, även inom ramen för planen REPowerEU, jämte andra verktyg som inrättats inom ramen för befintliga bestämmelser rörande klimatförändringarna på regional och lokal nivå.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 22

    Skäl 119

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Lokala och regionala myndigheter bör tilldelas en ledande roll vid utveckling och utformning, utförande och utvärdering av de åtgärder som fastställs i detta direktiv, för att de ska kunna ta tillräcklig hänsyn till sina egna särskilda klimatmässiga, kulturella och sociala omständigheter.

    Lokala och regionala myndigheter bör tilldelas en ledande roll vid utveckling och utformning, utförande och utvärdering av de åtgärder som fastställs i detta direktiv, för att de ska kunna ta tillräcklig hänsyn till sina egna särskilda klimatmässiga, kulturella och sociala omständigheter.

    Kommissionen kommer att samarbeta nära med Europeiska regionkommittén för att stödja de lokala och regionala myndigheterna i denna strävan.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 23

    Artikel 2.49

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    (49)

    energifattigdom: ett hushålls bristande tillgång till väsentliga energitjänster som behövs för en skälig levnadsstandard och hälsa, inklusive tillräcklig tillgång till uppvärmning, nedkylning, belysning och energi för att driva elapparater, inom det berörda nationella sammanhanget, befintlig socialpolitik och andra relevanta politikområden.

    (49)

    energifattigdom: bristande tillgång till väsentliga energitjänster som behövs för en skälig levnadsstandard , anständiga arbetsvillkor och god hälsa, inklusive tillräcklig tillgång till uppvärmning, nedkylning , tappvarmvatten , belysning , mobilitet och energi för att driva elapparater, inom det berörda nationella sammanhanget, befintlig socialpolitik och andra relevanta politikområden.

     

    (49a)

    utsatta hushåll: hushåll som lever i energifattigdom eller hushåll, inklusive hushåll med låg medelinkomst, som i hög grad påverkas av priseffekter när byggnader inkluderas i tillämpningsområdet för direktiv 2003/87/EG, de som är sårbara för att drabbas av energifattigdom på grund av stigande energipriser och ineffektiv energiprestanda i sitt hushåll och som saknar medel att renovera den byggnad som de bor i.

     

    (49b)

    mobilitetsanvändare: hushåll eller företag, inklusive mikroföretag, som använder olika transportmedel och mobilitetsalternativ.

     

    (49c)

    utsatta mobilitetsanvändare: transportanvändare, inklusive hushåll med låg medelinkomst, som i hög grad påverkas av priseffekter när vägtransporter inkluderas i tillämpningsområdet för direktiv 2003/87/EG och som saknar medel att köpa utsläppsfria och utsläppssnåla fordon eller att välja andra alternativa hållbara transportsätt, inklusive kollektivtrafik, särskilt på landsbygden och i avlägsna områden.

     

    (49d)

    mikroföretag: företag som sysselsätter färre än 10 personer, och vars årsomsättning eller årliga balansräkning inte överstiger 2 miljoner euro, beräknat i enlighet med artiklarna 3–6 i bilaga I till kommissionens förordning (EU) nr 651/2014.

     

    (49da)

    småföretag: företag med färre än 50 anställda och vars årsomsättning och/eller årliga balansomslutning inte överstiger 10 miljoner euro.

     

    (49e)

    utsatta mikro- och småföretag: mikro- och småföretag som i hög grad påverkas av priseffekter när byggnader inkluderas i tillämpningsområdet för direktiv 2003/87/EG och som saknar medel att renovera den byggnad som de nyttjar.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 24

    Artikel 4.1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Medlemsstaterna ska kollektivt säkerställa en minskning av energianvändningen på minst 9 % till 2030 jämfört med referensscenarioprognoserna från 2020, så att unionens slutliga energianvändning uppgår till högst 787 Mtoe och unionens primärenergianvändning uppgår till högst 1 023 Mtoe 2030.

    Medlemsstaterna ska kollektivt säkerställa en minskning av energianvändningen på minst 9 % till 2030 jämfört med referensscenarioprognoserna från 2020, så att unionens slutliga energianvändning uppgår till högst 787 Mtoe och unionens primärenergianvändning eller kumulativa energianvändning uppgår till högst 1 023 Mtoe 2030.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 25

    Artikel 4.2

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Varje medlemsstat ska ange nationella energieffektivitetsbidrag avseende slutlig energianvändning och primär energianvändning för att kollektivt uppnå det bindande unionsmål som anges i punkt 1. Medlemsstaterna ska anmäla dessa bidrag tillsammans med en vägledande utvecklingsbana för bidragen till kommissionen som ett led i deras uppdateringar av sina integrerade nationella energi- och klimatplaner i enlighet med artikel 14 i förordning (EU) 2018/1999, och som del av deras integrerade energi- och klimatplaner som avses i, och i enlighet med, det förfarande som anges i artikel 3 och artiklarna 7–12 i förordning (EU) 2018/1999. När de gör detta ska medlemsstaterna använda den formel som fastställs i bilaga I till detta direktiv och förklara hur och utifrån vilka data bidragen har beräknats.

    Varje medlemsstat ska ange vägledande nationella energieffektivitetsbidrag avseende slutlig energianvändning och primär energianvändning för att kollektivt uppnå det bindande unionsmål som anges i punkt 1. Medlemsstaterna ska anmäla dessa bidrag tillsammans med en vägledande utvecklingsbana med milstolpar för bidragen till kommissionen som ett led i deras uppdateringar av sina integrerade nationella energi- och klimatplaner i enlighet med artikel 14 i förordning (EU) 2018/1999, och som del av deras integrerade energi- och klimatplaner som avses i, och i enlighet med, det förfarande som anges i artikel 3 och artiklarna 7–12 i förordning (EU) 2018/1999. När de gör detta ska medlemsstaterna använda den formel som fastställs i bilaga I till detta direktiv och förklara hur och utifrån vilka data bidragen har beräknats.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 26

    Artikel 4.2 d

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    (…)

    (…)

    (iva)

    en trygg energiförsörjning,

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 27

    Artikel 5

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Offentliga sektorn ledande inom energieffektivitet

    Offentliga sektorn ledande inom energieffektivitet

    1.   Medlemsstaterna ska säkerställa att den totala slutliga energianvändningen för alla offentliga organ tillsammans minskas med minst 1,7  % varje år, jämfört med år X-2 (där X är det år då detta direktiv träder i kraft).

    1.   Medlemsstaterna ska säkerställa att den totala slutliga energianvändningen för alla offentliga organ tillsammans minskas med 1,7  % varje år, jämfört med år X-2 (där X är det år då detta direktiv träder i kraft).

    Medlemsstaterna får ta hänsyn till klimatvariationer inom medlemsstaten när de beräknar den slutliga energianvändningen för sina offentliga organ.

    Medlemsstaterna får ta hänsyn till klimatvariationer inom medlemsstaten när de beräknar den slutliga energianvändningen för sina offentliga organ.

    2.   Medlemsstaterna ska i sina nationella energi- och klimatplaner och uppdateringar av dessa i enlighet med förordning (EU) 2018/1999 inkludera en förteckning över offentliga organ som ska bidra till uppfyllandet av den skyldighet som anges i punkt 1 i denna artikel och ange vilken minskning av energianvändningen som ska uppnås för vart och ett av dem samt de åtgärder som de planerar för att uppnå detta. Som en del av sina integrerade nationella energi- och klimatrapporter i enlighet med artikel 17 i förordning (EU) 2018/1999 ska medlemsstaterna till kommissionen rapportera den minskning av den slutliga energianvändningen som uppnås varje år.

    2.   Medlemsstaterna ska i sina nationella energi- och klimatplaner och uppdateringar av dessa i enlighet med förordning (EU) 2018/1999 inkludera en förteckning över offentliga organ som ska bidra till uppfyllandet av den skyldighet som anges i punkt 1 i denna artikel och ange vilken minskning av energianvändningen som ska uppnås för vart och ett av dem samt de åtgärder som de planerar för att uppnå detta. Som en del av sina integrerade nationella energi- och klimatrapporter i enlighet med artikel 17 i förordning (EU) 2018/1999 ska medlemsstaterna till kommissionen rapportera den minskning av den slutliga energianvändningen som uppnås varje år.

    3.   Medlemsstaterna ska säkerställa att regionala och lokala myndigheter fastställer specifika energieffektivitetsåtgärder i sina planer för minskning av koldioxidutsläpp efter samråd med intressenter och med allmänheten, inbegripet de särskilda grupper som riskerar att påverkas av energifattigdom eller som i högre grad drabbas av effekterna av energifattigdom, såsom kvinnor, personer med funktionsnedsättning, äldre personer, barn och personer med minoritetsbakgrund i fråga om ras eller etnisk tillhörighet.

    3.   Medlemsstaterna ska säkerställa att regionala och lokala myndigheter fastställer specifika energieffektivitetsåtgärder i sina planer för minskning av koldioxidutsläpp efter samråd med intressenter och med allmänheten, inbegripet de särskilda grupper som riskerar att påverkas av energifattigdom eller som i högre grad drabbas av effekterna av energifattigdom, såsom kvinnor, personer med funktionsnedsättning, äldre personer, barn och personer med minoritetsbakgrund i fråga om ras eller etnisk tillhörighet.

    4.   Medlemsstaterna ska stödja offentliga organ i genomförandet av åtgärder för att förbättra energieffektiviteten, inbegripet på regional och lokal nivå, genom att tillhandahålla riktlinjer, främja kompetensutveckling och utbildningsmöjligheter och uppmuntra samarbete mellan offentliga organ.

    4.   Medlemsstaterna ska stödja regionala och lokala myndigheter samt andra offentliga organ i genomförandet av åtgärder för att förbättra energieffektiviteten, inbegripet på regional och lokal nivå, genom att tillhandahålla ekonomiskt och tekniskt stöd och lägga fram planer för att åtgärda bristen på den arbetskraft som krävs i alla skeden av den gröna omställningen, inbegripet hantverkare samt högkvalificerade experter på grön teknik, personer som arbetar med tillämpad vetenskap och innovatörer. Medlemsstaterna ska uppmuntra offentliga organ att ta med de bredare fördelarna utöver energibesparingar i beräkningen, såsom inomhusluft och miljökvalitet samt förbättrad livskvalitet, särskilt för skolor, förskolor, serviceboenden, vårdhem och sjukhus. Medlemsstaterna ska tillhandahålla riktlinjer, främja kompetensutveckling och utbildningsmöjligheter , inbegripet vad gäller energirenovering genom att använda avtal om energiprestanda och offentlig-privata partnerskap, och uppmuntra samarbete mellan offentliga organ.

    5.   Medlemsstaterna ska uppmuntra offentliga organ att beakta koldioxidutsläpp under hela livscykeln i samband med sina investeringar och policyåtgärder.

    5.   Medlemsstaterna ska uppmuntra offentliga organ att beakta koldioxidutsläpp under hela livscykeln i samband med sina investeringar och policyåtgärder samt ska tillhandahålla specifik vägledning på detta område .

     

    6.     Medlemsstaterna ska stödja regionala och lokala myndigheter samt andra offentliga organ när det gäller att få tillgång till adekvata finansiella resurser för att genomföra direktivet genom särskild finansiering och genom kapacitetsbyggande verksamhet på området insamling av medel.

    Motivering

    Det saknas bedömningar av potentialen hos och effekterna av nivån på 1,7 %. Nivån på 1,7 % kan godtas som utgångspunkt, men hänsyn måste tas till medlemsstaternas situation och konsekvensbedömning.

    Ändringsrekommendation 28

    Artikel 5 (ny)

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Partnerskap för energiomställning

     

    1.     Kommissionen ska upprätta europeiska sektorsspecifika partnerskap för energiomställning genom att på ett inkluderande och representativt sätt sammanföra viktiga intressenter inom sektorer som IKT, transport, finans och byggnation. Kommissionen ska utse en ordförande för varje europeiskt sektorsspecifikt partnerskap för energiomställning, som bör inrättas inom tolv månader från detta direktivs ikraftträdande.

     

    2.     Partnerskapen ska underlätta klimatdialoger och uppmuntra sektorer att utarbeta färdplaner för energiomställning i syfte att kartlägga tillgängliga åtgärder och tekniska alternativ för att uppnå energieffektivitetsbesparingar, förbereda för förnybar energi och minska koldioxidutsläppen inom sektorerna. Sådana färdplaner skulle kunna utgöra ett värdefullt bidrag till att hjälpa sektorer att planera de nödvändiga investeringar som krävs för att uppnå målen i detta direktiv och EU:s klimatmålplan samt underlätta gränsöverskridande samarbete mellan aktörer för att stärka Europeiska unionens inre marknad.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 29

    Artikel 5 (ny)

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Gemensamma kontaktpunkter för energieffektivitet

    1.     Medlemsstaterna ska samarbeta med relevanta myndigheter och privata intressenter för att utveckla särskilda lokala, regionala eller nationella kontaktpunkter. Dessa kontaktpunkter ska vara sektorsövergripande och tvärvetenskapliga och leda till lokalt utvecklade projekt genom att

    i)

    ge råd om och tillhandahålla effektiv information om tekniska och finansiella möjligheter och lösningar för mikro- och småföretag, regionala och lokala myndigheter samt andra offentliga organ och hushåll,

    ii)

    sammanlänka potentiella projekt med marknadsaktörer, särskilt småskaliga projekt,

    iii)

    främja aktiva konsumenter genom att ge råd om energianvändningsbeteende,

    iv)

    tillhandahålla information om utbildningsprogram och utbildning för att säkerställa fler yrkesverksamma inom energieffektivitet samt omskolning och kompetensutveckling för att tillgodose marknadens behov,

    v)

    främja exempel på bästa praxis från olika typer av byggnader, bostäder och företag,

    vi)

    samla in och lämna in aggregerade typuppgifter från energieffektivitetsprojekt till kommissionen. Denna information bör delas av kommissionen i en rapport vartannat år för att utbyta erfarenheter och förbättra det gränsöverskridande samarbetet mellan medlemsstaterna.

     

    2.     Dessa gemensamma kontaktpunkter ska skapa starka och tillförlitliga partnerskap med lokala och regionala privata aktörer såsom små och medelstora företag, energitjänsteföretag, installatörer, konsultföretag, projektutvecklare och finansinstitut som kan tillhandahålla tjänster såsom energibesiktningar, finansiella lösningar och genomförande av energirenoveringar.

     

    3.     Medlemsstaterna ska samarbeta med lokala och regionala myndigheter för att främja dessa gemensamma kontaktpunkter.

     

    4.     Kommissionen ska ge medlemsstaterna riktlinjer för att utveckla dessa gemensamma kontaktpunkter i syfte att skapa ett harmoniserat tillvägagångssätt i hela Europa.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 30

    Artikel 6

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Offentliga sektorns byggnaders roll som förebild

    Offentliga sektorns byggnaders roll som förebild

    1.   Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 7 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU (1) ska varje medlemsstat säkerställa att minst 3 % av den totala golvytan i uppvärmda och/eller kylda byggnader som ägs av offentliga organ renoveras varje år för att minst omvandlas till nära-nollenergibyggnader i enlighet med artikel 9 i direktiv 2010/31/EU.

    1.   Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 7 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU (1) ska varje medlemsstat säkerställa att minst 3 % av den totala golvytan i uppvärmda och/eller kylda byggnader som ägs av offentliga organ renoveras varje år för att minst omvandlas till nära-nollenergibyggnader i enlighet med artikel 9 i direktiv 2010/31/EU i syfte att uppnå den fullständiga energibesparingspotentialen i den mån det är kostnadseffektivt samt tekniskt och ekonomiskt genomförbart . Medlemsstaterna ska undanta subventionerade bostäder från skyldigheten att renovera 3 % av den totala golvytan om renoveringarna inte är kostnadsneutrala och kommer att leda till betydande hyresökningar för personer som bor i subventionerade bostäder – hyresökningar som är högre än de ekonomiska besparingarna på energiräkningen.

    I de fall då offentliga organ är inhysta i en byggnad som de inte äger ska de utöva sina avtalsenliga rättigheter i största möjliga utsträckning och uppmuntra fastighetsägaren att renovera byggnaden till en nära-nollenergibyggnad i enlighet med artikel 9 i direktiv 2010/31/EU. När de ingår ett nytt avtal om nyttjande av en byggnad som de inte äger ska offentliga organ sträva efter att denna byggnad ska tillhöra de två högsta energieffektivitetsklasserna i energicertifikatet.

    I de fall då offentliga organ är inhysta i en byggnad som de inte äger ska de uppmuntra fastighetsägaren att utföra en totalrenovering eller en etappvis totalrenovering av byggnaden till en nära-nollenergibyggnad i enlighet med artikel 9 i direktiv 2010/31/EU i syfte att uppnå den fullständiga energibesparingspotentialen i den mån det är kostnadseffektivt samt tekniskt genomförbart . När de ingår ett nytt avtal om nyttjande av en byggnad som de inte äger ska offentliga organ sträva efter att denna byggnad ska tillhöra de två högsta energieffektivitetsklasserna i energicertifikatet , eller andra prestandanivåer som är relevanta för medlemsstaten .

    Takten på minst 3 % ska beräknas utifrån den totala golvytan i byggnader som har en total användbar golvyta på mer än 250 m2, vilka ägs av offentliga organ i den berörda medlemsstaten och som den 1 januari 2024 inte är nära-nollenergibyggnader.

    Den genomsnittliga takten på minst 3 % beräknat för en period på fem år ska beräknas utifrån den totala golvytan i byggnader som har en total användbar golvyta på mer än 250 m2, vilka ägs av offentliga organ i den berörda medlemsstaten och som den 1 januari 2024 inte är nära-nollenergibyggnader.

    2.   I undantagsfall får medlemsstaterna i den årliga renoveringstakten för byggnader medräkna nybyggda byggnader som ägs som ersättning för specifika byggnader som varit offentliga organs och som rivits under något av de två föregående åren. Sådana undantag ska endast tillämpas när de skulle vara mer kostnadseffektiva och hållbara i fråga om energi och livscykelutsläpp av koldioxid jämfört med en renovering av byggnaderna. De allmänna kriterierna, metoderna och förfarandena för att identifiera sådana undantagsfall ska tydligt fastställas och offentliggöras av varje medlemsstat.

    2.    Medlemsstaterna får besluta att tillämpa mindre stränga krav på följande kategorier av byggnader:

     

    a)

    Byggnader med officiellt skydd som del av en utvald miljö eller på grund av deras särskilda arkitektoniska eller historiska värde, i den mån efterkommande av vissa minimikrav avseende energiprestanda skulle medföra oacceptabla förändringar av deras särdrag eller utseende.

    b)

    Byggnader som används för andakt och religiös verksamhet.

    I båda fallen ska de ansvariga myndigheterna visa att kraven för nära-nollenergibyggnader är inkompatibla med de byggnader som är undantagna.

    3.   Med avseende på tillämpningen av denna artikel ska medlemsstaterna publicera en förteckning över offentliga organs uppvärmda och/eller kylda byggnader med en total användbar golvyta på mer än 250 m2. Denna förteckning ska uppdateras minst en gång om året. Förteckningen ska innehålla åtminstone information om

    a)

    golvytan i m2,

    b)

    respektive byggnads energicertifikat utfärdat i enlighet med artikel 12 i direktiv 2010/31/EU.

    3.    I undantagsfall får medlemsstaterna i den årliga renoveringstakten för byggnader medräkna nybyggda byggnader som ägs som ersättning för specifika byggnader som varit offentliga organs och som rivits under något av de två föregående åren. Sådana undantag ska endast tillämpas när de skulle vara mer kostnadseffektiva och hållbara i fråga om energi och livscykelutsläpp av koldioxid jämfört med en renovering av byggnaderna. De allmänna kriterierna, metoderna och förfarandena för att identifiera sådana undantagsfall ska tydligt fastställas och offentliggöras av varje medlemsstat.

    4.    Med avseende på tillämpningen av denna artikel ska medlemsstaterna före den XX/XX/XXXX publicera en förteckning över offentliga organs uppvärmda och/eller kylda byggnader med en total användbar golvyta på mer än 250 m2. Denna förteckning ska uppdateras minst en gång om året. Förteckningen ska innehålla åtminstone information om

    a)

    golvytan i m2,

    b)

    respektive byggnads energicertifikat utfärdat i enlighet med artikel 12 i direktiv 2010/31/EU.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 31

    Artikel 6 (ny)

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    1a.     Om en medlemsstat renoverar mer än 3 % av den totala golvytan i byggnader som ägs av offentliga organ under ett visst år får den renovera mindre de efterföljande åren för att uppnå det årsgenomsnitt som beräknats för en period på fem år. Om en medlemsstat renoverar mindre än 3 % av den totala golvytan i byggnader som ägs av offentliga organ under ett visst år ska den renovera mer för att uppnå det årsgenomsnitt som beräknats för en period på fem år.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 32

    Artikel 6 (ny)

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    3a.     Vid planeringen av genomförandeåtgärder enligt denna artikel ska medlemsstaterna tillhandahålla ekonomiskt och tekniskt stöd och lägga fram planer för att åtgärda bristen på den arbetskraft och de kvalificerade yrkesutövare som krävs i alla skeden av den gröna omställningen, inbegripet hantverkare samt högkvalificerade experter på grön teknik, personer som arbetar med tillämpad vetenskap och innovatörer. Medlemsstaterna ska stödja regionala och lokala myndigheter samt andra offentliga organ i att ta med de bredare fördelarna utöver energibesparingar i beräkningen, såsom hälsosamt inomhusklimat med förbättrad inomhusluft och miljökvalitet samt förbättrad livskvalitet, särskilt för skolor, förskolor, serviceboenden, vårdhem och sjukhus.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 33

    Artikel 7

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    1.   Medlemsstaterna ska se till att upphandlande myndigheter och upphandlande enheter när de ingår offentliga kontrakt och koncessioner av ett värde som är lika med eller över de tröskelvärden som fastställs i artikel 8 i direktiv 2014/23/EU, artikel 4 i direktiv 2014/24/EU och artikel 15 i direktiv 2014/25/EU, endast köper produkter, tjänster, byggnader och byggentreprenader med hög energieffektivitetsprestanda i enlighet med de krav som avses i bilaga IV till detta direktiv.

    1.   Medlemsstaterna ska se till att upphandlande myndigheter och upphandlande enheter , med vederbörlig respekt för principen om lokalt självstyre i artikel 4 i EU-fördraget, när de ingår offentliga kontrakt och koncessioner av ett värde som är lika med eller över de tröskelvärden som fastställs i artikel 8 i direktiv 2014/23/EU, artikel 4 i direktiv 2014/24/EU och artikel 15 i direktiv 2014/25/EU, köper produkter, tjänster, byggnader och byggentreprenader med hög energieffektivitetsprestanda , förutsatt att detta är förenligt med kostnadseffektivitet, ekonomisk genomförbarhet, hållbarhet i vidare bemärkelse, teknisk lämplighet samt tillräcklig konkurrens, med målet att uppfylla de kriterier som avses i bilaga IV till detta direktiv.

    5.   Medlemsstaterna kan kräva att upphandlande myndigheter och upphandlande enheter, när så är lämpligt, tar hänsyn till bredare hållbarhetsaspekter, sociala aspekter och aspekter kopplade till miljö och cirkulär ekonomi i sin upphandlingspraxis i syfte att uppnå unionens mål avseende minskade koldioxidutsläpp och nollutsläpp. När så är lämpligt, och i enlighet med kraven i bilaga IV, ska medlemsstaterna kräva att upphandlande myndigheter och upphandlande enheter tar hänsyn till unionens kriterier för grön offentlig upphandling.

    5.   Medlemsstaterna ska kräva att upphandlande myndigheter och upphandlande enheter, när så är lämpligt, tar hänsyn till bredare hållbarhetsaspekter, sociala aspekter och aspekter kopplade till miljö och cirkulär ekonomi i sin upphandlingspraxis i syfte att uppnå unionens mål avseende minskade koldioxidutsläpp och nollutsläpp. När så är lämpligt, och i enlighet med kraven i bilaga IV, ska medlemsstaterna kräva att upphandlande myndigheter och upphandlande enheter tar hänsyn till unionens kriterier för grön och cirkulär offentlig upphandling.

    För att säkerställa transparens i tillämpningen av energieffektivitetskraven i upphandlingsprocessen ska medlemsstaterna offentliggöra information om energieffektivitetseffekterna av kontrakt av ett värde som är lika med eller över de tröskelvärden som avses i punkt 1. Upphandlande myndigheter får besluta att ålägga anbudsgivarna att lämna information om faktorn för global uppvärmningspotential under hela livscykeln för en ny byggnad och får offentliggöra denna information för kontraktet, i synnerhet när det gäller nya byggnader med en golvyta som är större än 2 000 kvadratmeter.

    För att säkerställa transparens i tillämpningen av energieffektivitetskraven i upphandlingsprocessen ska medlemsstaterna offentliggöra information om energieffektivitetseffekterna av kontrakt av ett värde som är lika med eller över de tröskelvärden som avses i punkt 1. Upphandlande myndigheter får besluta att ålägga anbudsgivarna att lämna information om faktorn för global uppvärmningspotential under hela livscykeln för en ny byggnad och får offentliggöra denna information för kontraktet, i synnerhet när det gäller nya byggnader med en golvyta som är större än 2 000 kvadratmeter.

    Medlemsstaterna ska stödja upphandlande myndigheter och upphandlande enheter i användningen av energieffektivitetskrav, även på regional och lokal nivå, genom att tillhandahålla tydliga regler och riktlinjer inbegripet metoder för att bedöma livscykelkostnaderna och miljöeffekterna och miljökostnaderna, inrätta kompetensstödcentrum, uppmuntra samarbete mellan upphandlande myndigheter – även över gränserna – och använda gemensam upphandling och digital upphandling när så är möjligt.

    Medlemsstaterna ska stödja upphandlande myndigheter och upphandlande enheter i användningen av energieffektivitetskrav, även på regional och lokal nivå, genom att tillhandahålla tydliga regler och riktlinjer inbegripet metoder för att bedöma livscykelkostnaderna och miljöeffekterna och miljökostnaderna, inrätta kompetensstödcentrum, uppmuntra samarbete mellan upphandlande myndigheter – även över gränserna – och använda gemensam upphandling och digital upphandling när så är möjligt.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 34

    Artikel 8

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    (3)   Medlemsstaterna ska genomföra kvotpliktsystemet för energieffektivitet, alternativa policyåtgärder, eller en kombination av båda, eller program eller åtgärder som finansieras genom en nationell energieffektivitetsfond, på ett prioriterat sätt bland personer som påverkas av energifattigdom, utsatta kunder och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder. Medlemsstaterna ska säkerställas att policyåtgärder som genomförs i enlighet med denna artikel inte har någon negativ inverkan på dessa personer. När så är tillämpligt ska medlemsstaterna utnyttja finansiering på bästa möjliga sätt, inklusive offentlig finansiering, finansieringsinstrument som inrättats på unionsnivå och intäkter från utsläppsrätter i enlighet med artikel 22.3 b, för att avlägsna negativa effekter och säkerställa en rättvis och inkluderande energiomställning.

    (3)   Medlemsstaterna ska genomföra kvotpliktsystemet för energieffektivitet, alternativa policyåtgärder, eller en kombination av båda, eller program eller åtgärder som finansieras genom en nationell energieffektivitetsfond, på ett prioriterat sätt bland personer som påverkas av energifattigdom, utsatta kunder och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder , samt utsatta mikro- och småföretag och utsatta mobilitetsanvändare . Medlemsstaterna ska säkerställas att policyåtgärder som genomförs i enlighet med denna artikel inte har någon negativ inverkan på dessa personer. När så är tillämpligt ska medlemsstaterna utnyttja finansiering på bästa möjliga sätt, inklusive offentlig finansiering, finansieringsinstrument som inrättats på unionsnivå och intäkter från utsläppsrätter i enlighet med artikel 22.3 b, för att avlägsna negativa effekter och säkerställa en rättvis och inkluderande energiomställning.

    Vid utformningen av sådana policyåtgärder ska medlemsstaterna beakta och främja den roll som gemenskaper för förnybar energi och medborgarenergigemenskaper har som bidragande till genomförandet av dessa policyåtgärder.

    Vid utformningen av sådana policyåtgärder ska medlemsstaterna beakta och främja den roll som gemenskaper för förnybar energi och medborgarenergigemenskaper har som bidragande till genomförandet av dessa policyåtgärder.

    Medlemsstaterna ska se till att en andel av den mängd ackumulerade energibesparingar i slutanvändningsledet som krävs uppnås bland personer som påverkas av energifattigdom, utsatta kunder och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder. Denna andel ska minst motsvara den andel av hushållen som omfattas av energifattigdom enligt bedömningen i medlemsstaternas nationella energi- och klimatplaner som fastställts i enlighet med artikel 3.3 d i styrningsförordningen 2018/1999. Om en medlemsstat inte anmält andelen hushåll i energifattigdom enligt bedömningen i dess nationella energi- och klimatplan ska den andel av den mängd ackumulerade energibesparingar i slutanvändningsledet som krävs som ska uppnås bland personer som påverkas av energifattigdom, utsatta kunder och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder minst motsvara den aritmetiska genomsnittsandelen för följande indikatorer för år 2019 eller, om uppgifter saknas för 2019, för en linjär extrapolering av deras värden för de sista tre år som finns tillgängliga.

    Medlemsstaterna ska se till att en andel av den mängd ackumulerade energibesparingar i slutanvändningsledet som krävs uppnås bland personer som påverkas av energifattigdom, utsatta kunder och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder , samt utsatta mikro- och småföretag och utsatta mobilitetsanvändare . Denna andel ska minst motsvara den andel av hushållen som omfattas av energifattigdom enligt bedömningen i medlemsstaternas nationella energi- och klimatplaner som fastställts i enlighet med artikel 3.3 d i styrningsförordningen 2018/1999. Om en medlemsstat inte anmält andelen hushåll i energifattigdom enligt bedömningen i dess nationella energi- och klimatplan ska den andel av den mängd ackumulerade energibesparingar i slutanvändningsledet som krävs som ska uppnås bland personer som påverkas av energifattigdom, utsatta kunder och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder minst motsvara den aritmetiska genomsnittsandelen för följande indikatorer för år 2019 eller, om uppgifter saknas för 2019, för en linjär extrapolering av deras värden för de sista tre år som finns tillgängliga.

    a)

    Oförmåga att hålla hemmet tillräckligt varmt (Eurostat, SILC [ilc_mdes01]).

    b)

    Förfallna skulder avseende räkningar för allmännyttiga tjänster (Eurostat, SILC, [ilc_mdes07]).

    c)

    Användningsutgifternas struktur per inkomstkvintil och COICOP-användningssyfte (Eurostat, HBS, [hbs_str_t223], data för [CP045] El, gas och andra bränslen).

    a)

    Oförmåga att hålla hemmet tillräckligt varmt (Eurostat, SILC [ilc_mdes01]).

    b)

    Förfallna skulder avseende räkningar för allmännyttiga tjänster (Eurostat, SILC, [ilc_mdes07]).

    c)

    Användningsutgifternas struktur per inkomstkvintil och COICOP-användningssyfte (Eurostat, HBS, [hbs_str_t223], data för [CP045] El, gas och andra bränslen).

     

    Kommissionen kommer att utfärda riktlinjer och föreslå tydliga kriterier för hur man avgör vilka som är utsatta mikro- och småföretag och utsatta mobilitetsanvändare. Medlemsstaterna kommer att inkludera en analys av energifattigdomen bland mikro- och småföretag och av utsatta mobilitetsanvändare i översynen av sina nationella energi- och klimatplaner.

    Motivering

    Överensstämmelse med förslaget om den sociala klimatfonden.

    Ändringsrekommendation 35

    Artikel 8.14

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Medlemsstaterna ska som ett led i sina uppdateringar av nationella energi- och klimatplaner och respektive lägesrapporter, och sina därpå följande integrerade nationella energi- och klimatplaner och anmält i enlighet med förordning (EU) 2018/1999, visa följande – när så är lämpligt även genom bevisning och beräkningar:

    Medlemsstaterna ska som ett led i sina uppdateringar av nationella energi- och klimatplaner och respektive lägesrapporter, och sina därpå följande integrerade nationella energi- och klimatplaner och anmält i enlighet med förordning (EU) 2018/1999, visa följande – när så är lämpligt även genom bevisning och beräkningar:

    a)

    Att energibesparingar inte räknats dubbelt i de fall där inverkan av policyåtgärder eller enskilda åtgärder överlappar varandra.

    a)

    Att energibesparingar inte räknats dubbelt i de fall där inverkan av policyåtgärder eller enskilda åtgärder överlappar varandra.

    b)

    Hur energibesparingar som uppnås i enlighet med punkt 1 första stycket b och c bidrar till att deras nationella bidrag i enlighet med artikel 4 uppfylls.

    b)

    Hur energibesparingar som uppnås i enlighet med punkt 1 första stycket b och c bidrar till att deras nationella bidrag i enlighet med artikel 4 uppfylls.

    c)

    Att policyåtgärder fastställs för att uppfylla deras energisparkrav, att de utformas i enlighet med kraven i denna artikel och att dessa policyåtgärder kan godtas och är lämpliga för att säkerställa uppnåendet av de ackumulerade energibesparingar i slutanvändningsledet som krävs vid utgången av varje sparkravsperiod.

    c)

    Att policyåtgärder fastställs för att uppfylla deras energisparkrav, att de utformas i enlighet med kraven i denna artikel och att dessa policyåtgärder kan godtas och är lämpliga för att säkerställa uppnåendet av de ackumulerade energibesparingar i slutanvändningsledet som krävs vid utgången av varje sparkravsperiod.

     

    I dessa beräkningar ska medlemsstaterna inkludera de besparingar som uppnås på regional och lokal nivå, och som inte överlappar med nationella åtgärder, som lokalt fastställda bidrag till det nationella målet.

    Motivering

    Eftersom direktivet innefattar mål och skyldigheter angående åtgärder som nödvändigtvis vidtas på subnationell nivå bör dessa åtgärder vederbörligen redovisas och den nivå på vilken de vidtas avspeglas, i syfte att finjustera politiken efter en inledande översynscykel.

    Ändringsrekommendation 36

    Artikel 9.5

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    (5)   Medlemsstaterna får kräva att kvotpliktiga parter arbetar med myndigheter eller kommuner för att främja åtgärder för att förbättra energieffektiviteten bland personer som påverkas av energifattigdom, utsatta kunder och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder. Detta innefattar att identifiera och hantera de specifika behoven för särskilda grupper som riskerar energifattigdom eller som i högre grad drabbas av effekterna av energifattigdom. För att skydda personer som påverkas av energifattigdom, sårbara kunder och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder, bör medlemsstaterna uppmuntra kvotpliktiga parter att vidta sådana åtgärder som renovering av byggnader, inbegripet subventionerade bostäder, utbyte av apparater, finansiella stöd och incitament för förbättrad energieffektivitet i enlighet med nationella finansierings- och stödsystem, eller energibesiktningar.

    (5)   Medlemsstaterna får kräva att kvotpliktiga parter arbetar med regionala och lokala myndigheter för att främja åtgärder för att förbättra energieffektiviteten bland personer som påverkas av energifattigdom, utsatta kunder och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder. Detta innefattar att identifiera och hantera de specifika behoven för särskilda grupper som riskerar energifattigdom eller som i högre grad drabbas av effekterna av energifattigdom. För att skydda personer som påverkas av energifattigdom, sårbara kunder och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder, bör medlemsstaterna uppmuntra kvotpliktiga parter att vidta sådana åtgärder som renovering av byggnader, inbegripet subventionerade bostäder, utbyte av apparater, finansiella stöd och incitament för förbättrad energieffektivitet i enlighet med nationella finansierings- och stödsystem, eller energibesiktningar.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 37

    Artikel 11

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    11.     Medlemsstaterna ska aktivt främja genomförandet av energiledningssystemet inom den offentliga förvaltningen på nationell, regional och lokal nivå. I detta syfte kommer de att främja kapacitetsbyggande åtgärder och incitament för mindre myndigheter.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 38

    Artikel 21.1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    1.   Medlemsstaterna ska säkerställa att informationen om tillgängliga energieffektivitetsåtgärder, enskilda åtgärder och finansiella och rättsliga ramar är transparent och sprids på bred front till alla berörda marknadsaktörer, såsom slutkunder, slutanvändare, konsumentorganisationer, företrädare för det civila samhället, gemenskaper för förnybar energi, medborgarenergigemenskaper, lokala och regionala myndigheter, energiorgan, tillhandahållare av socialtjänster, byggföretag, arkitekter, ingenjörer, miljörevisorer, energibesiktningsmän och installatörer av byggnadselement enligt definitionen i direktiv 2010/31/EU.

    1.   Medlemsstaterna ska , i nära samarbete med regionala och lokala myndigheter när så är möjligt, säkerställa att informationen om tillgängliga energieffektivitetsåtgärder, enskilda åtgärder och finansiella och rättsliga ramar är transparent och sprids på bred front till alla berörda marknadsaktörer, såsom slutkunder, slutanvändare, konsumentorganisationer, företrädare för det civila samhället, gemenskaper för förnybar energi, medborgarenergigemenskaper, lokala och regionala myndigheter, energiorgan, tillhandahållare av socialtjänster, byggföretag, arkitekter, ingenjörer, miljörevisorer, energibesiktningsmän och installatörer av byggnadselement enligt definitionen i direktiv 2010/31/EU.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 39

    Artikel 21.5

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    5.   Utan att det påverkar de grundläggande principerna om medlemsstaternas förmögenhetsrätt och hyreslagstiftning ska medlemsstaterna vidta nödvändiga åtgärder för att undanröja regleringsmässiga och icke-regleringsmässiga hinder för energieffektivisering när det gäller uppdelningen av incitament mellan ägarna och hyresgästerna eller mellan ägare till en byggnad eller byggnadsenhet, i syfte att säkerställa att parterna inte avskräcks från att göra effektivitetshöjande investeringar som de annars skulle ha gjort på grund av att de inte individuellt kommer att erhålla de fullständiga fördelarna, eller på grund av att det saknas regler för uppdelning av kostnader och fördelar mellan dem, Åtgärder för att avlägsna sådana hinder kan innefatta tillhandahållande av incitament, upphävande eller ändring av tillämpliga föreskrifter i lagar och andra författningar, antagande av riktlinjer och tolkningsmeddelanden eller förenkling av administrativa förfaranden, inbegripet nationella regler och åtgärder som reglerar beslutsprocesserna i andelsägda egendomar. Åtgärderna kan kombineras med tillhandahållande av utbildning samt specifik information om och tekniskt stöd för energieffektivitet till sådana marknadsaktörer som de som avses i punkt 1.

    5.   Utan att det påverkar de grundläggande principerna om medlemsstaternas förmögenhetsrätt och hyreslagstiftning ska medlemsstaterna vidta nödvändiga åtgärder för att undanröja regleringsmässiga och icke-regleringsmässiga hinder för energieffektivisering när det gäller uppdelningen av incitament mellan ägarna och hyresgästerna eller mellan ägare till en byggnad eller byggnadsenhet, i syfte att säkerställa att parterna inte avskräcks från att göra effektivitetshöjande investeringar som de annars skulle ha gjort på grund av att de inte individuellt kommer att erhålla de fullständiga fördelarna, eller på grund av att det saknas regler för uppdelning av kostnader och fördelar mellan dem, Åtgärder för att avlägsna sådana hinder kan innefatta tillhandahållande av incitament, upphävande eller ändring av tillämpliga föreskrifter i lagar och andra författningar, t.ex. införande av snabb tillståndsgivning, antagande av riktlinjer och tolkningsmeddelanden eller förenkling av administrativa förfaranden, inbegripet nationella regler och åtgärder som reglerar beslutsprocesserna i andelsägda egendomar. Dessa åtgärder ska utformas i samarbete med lokala och regionala myndigheter och kan kombineras med tillhandahållande av utbildning samt specifik information om och tekniskt stöd för energieffektivitet till sådana marknadsaktörer som de som avses i punkt 1.

    Medlemsstaterna ska vidta ändamålsenliga åtgärder för att stödja en flerpartsdialog med deltagande av berörda offentliga parter och arbetsmarknadsparter, såsom fastighetsägar- och hyresgästföreningar, konsumentorganisationer, gemenskaper för förnybar energi, medborgarenergigemenskaper, lokala och regionala myndigheter, berörda offentliga myndigheter och organ, med syfte att lägga fram förslag om gemensamt godtagna åtgärder, incitament och riktlinjer som rör uppdelningen av incitament mellan ägare och hyresgäster eller mellan ägare till en byggnad eller byggnadsenhet.

    Medlemsstaterna ska vidta ändamålsenliga åtgärder för att stödja en flerpartsdialog med deltagande av berörda lokala och regionala myndigheter, offentliga parter och arbetsmarknadsparter, såsom fastighetsägar- och hyresgästföreningar, konsumentorganisationer, gemenskaper för förnybar energi, medborgarenergigemenskaper, lokala och regionala myndigheter, berörda offentliga myndigheter och organ, med syfte att lägga fram förslag om gemensamt godtagna åtgärder, incitament och riktlinjer som rör uppdelningen av incitament mellan ägare och hyresgäster eller mellan ägare till en byggnad eller byggnadsenhet.

    Varje medlemsstat ska rapportera sådana hinder och åtgärder som vidtagits i sin långsiktiga renoveringsstrategi i enlighet med artikel 2a i direktiv 2010/31/EU och förordning (EU) 2018/1999.

    Varje medlemsstat ska rapportera sådana hinder och åtgärder som vidtagits i sin långsiktiga renoveringsstrategi i enlighet med artikel 2a i direktiv 2010/31/EU och förordning (EU) 2018/1999.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 40

    Artikel 22

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    1.   Medlemsstaterna ska vidta ändamålsenliga åtgärder för att stärka och skydda personer som påverkas av energifattigdom, utsatta kunder och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder.

    När de definierar begreppet utsatta kunder i enlighet med artiklarna 28.1 och 29 i direktiv (EU) 2019/944 och artikel 3.3 i direktiv 2009/73/EG ska medlemsstaterna beakta slutanvändarna.

    1.   Medlemsstaterna ska vidta ändamålsenliga åtgärder för att stärka och skydda personer som påverkas av energifattigdom, utsatta mobilitetsanvändare, utsatta mikro- och småföretag, utsatta kunder och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder , med särskild hänsyn till regioner som är isolerade ur energisynpunkt och som inte kan ansluta sig till det europeiska nätet .

    När de definierar begreppet utsatta kunder i enlighet med artiklarna 28.1 och 29 i direktiv (EU) 2019/944 och artikel 3.3 i direktiv 2009/73/EG ska medlemsstaterna beakta slutanvändarna.

    Kommissionen kommer att utfärda riktlinjer för definitionen av utsatta mobilitetsanvändare och utsatta mikro- och småföretag, i enlighet med de definitioner som återfinns i förordningen om inrättande av en social klimatfond.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 41

    Artikel 23.2

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    2.   Medlemsstaterna ska säkerställa att allmänheten ges möjlighet att delta i utarbetandet av värme- och kylplaner, den heltäckande bedömningen samt policyer och åtgärder.

    2.   Medlemsstaterna ska utarbeta värme- och kylplaner i nära samarbete med berörda lokala och regionala myndigheter. Tillsammans ska de säkerställa att allmänheten ges möjlighet att delta i utarbetandet av värme- och kylplaner, den heltäckande bedömningen samt policyer och åtgärder.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 42

    Artikel 23.3

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Vid den bedömning som avses i punkt 1 ska medlemsstaterna för det egna territoriet utföra en kostnads–nyttoanalys som grundar sig på klimatförhållanden, ekonomisk genomförbarhet och teknisk lämplighet i enlighet med del 1 i bilaga IX. Kostnads–nyttoanalysen ska kunna underlätta kartläggningen och genomförandet av de mest resurs- och kostnadseffektiva lösningarna för att tillgodose behoven av värme och kyla. Kostnads–nyttoanalysen kan ingå i en miljöbedömning enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/42/EG av den 27 juni 2001 om bedömning av vissa planers och programs miljöpåverkan.

    Vid den bedömning som avses i punkt 1 ska medlemsstaterna , i tillämpliga fall i nära samarbete med relevant lokal och regional myndighet, för det egna territoriet utföra en kostnads–nyttoanalys som grundar sig på klimatförhållanden, ekonomisk genomförbarhet och teknisk lämplighet i enlighet med del 1 i bilaga IX. Kostnads–nyttoanalysen ska kunna underlätta kartläggningen och genomförandet av de mest resurs- och kostnadseffektiva lösningarna för att tillgodose behoven av värme och kyla. Kostnads–nyttoanalysen kan ingå i en miljöbedömning enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/42/EG av den 27 juni 2001 om bedömning av vissa planers och programs miljöpåverkan.

    Motivering

    Vissa värme- och kylsystem, t.ex. fjärrvärmenät, är nära sammankopplade med det territorium som de försörjer. En analys av dessa nät bör göras i nära samarbete med lokala och regionala myndigheter.

    Ändringsrekommendation 43

    Artikel 23.4

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    4.   Om det av den bedömning som avses i punkt 1 och den analys som avses i punkt 3 framgår att det finns potential för tillämpning av högeffektiv kraftvärme och/eller effektiv fjärrvärme och fjärrkyla där fördelarna är större än kostnaderna, ska medlemsstaterna vidta adekvata åtgärder för utveckling av en effektiv infrastruktur för fjärrvärme och fjärrkyla och/eller för att hantera utvecklingen av högeffektiv kraftvärme och användningen av värme och kyla från spillvärme och förnybara energikällor i enlighet med punkt 1 och artikel 24.4 och 24.6.

    4.   Om det av den bedömning som avses i punkt 1 och den analys som avses i punkt 3 framgår att det finns potential för tillämpning av högeffektiv kraftvärme och/eller effektiv fjärrvärme och fjärrkyla där fördelarna är större än kostnaderna, ska medlemsstaterna samt lokala och regionala myndigheter med behörighet på området i fråga vidta adekvata åtgärder för utveckling av en effektiv infrastruktur för fjärrvärme och fjärrkyla och/eller för att hantera utvecklingen av högeffektiv kraftvärme och användningen av värme och kyla från spillvärme (bland annat från kommunalt avfall) och förnybara energikällor i enlighet med punkt 1 och artikel 24.4 och 24.6.

    Om det av den bedömning som avses i punkt 1 och den analys som avses i punkt 3 inte framgår att det finns en potential vars fördelar är större än kostnaderna, inbegripet de administrativa kostnaderna för utförandet av den kostnads–nyttoanalys som avses i artikel 24.4, får den berörda medlemsstaten undanta anläggningar från kraven i denna punkt.

    Om det av den bedömning som avses i punkt 1 och den analys som avses i punkt 3 inte framgår att det finns en potential vars fördelar är större än kostnaderna, inbegripet de administrativa kostnaderna för utförandet av den kostnads–nyttoanalys som avses i artikel 24.4, får den berörda medlemsstaten , tillsammans med de lokala och regionala myndigheterna, undanta anläggningar från kraven i denna punkt.

    5.   Medlemsstaterna ska anta policyer och åtgärder som säkerställer den potential som identifierats i de heltäckande bedömningar som gjorts i enlighet med punkt 1. Dessa policyer och åtgärder ska innefatta minst de aspekter som fastställs i bilaga IX. Varje medlemsstat ska anmäla dessa policyer och åtgärder som ett led i uppdateringen av sina integrerade nationella energi- och klimatplaner, sin efterföljande integrerade nationella energi- och klimatplan och respektive lägesrapporter som anmäls i enlighet med förordning (EU) 2018/1999.

    5.   Medlemsstaterna ska anta policyer och åtgärder som säkerställer den potential som identifierats i de heltäckande bedömningar som gjorts i enlighet med punkt 1. Dessa policyer och åtgärder ska innefatta minst de aspekter som fastställs i bilaga IX. Varje medlemsstat ska anmäla dessa policyer och åtgärder som ett led i uppdateringen av sina integrerade nationella energi- och klimatplaner, sin efterföljande integrerade nationella energi- och klimatplan och respektive lägesrapporter som anmäls i enlighet med förordning (EU) 2018/1999.

    6.   Medlemsstaterna ska uppmuntra regionala och lokala myndigheter att utarbeta lokala värme- och kylplaner åtminstone i kommuner med en totalbefolkning som överstiger 50 000 . Dessa planer bör åtminstone

    6.   Medlemsstaterna ska uppmuntra regionala och lokala myndigheter att utarbeta lokala värme- och kylplaner åtminstone i kommuner med en totalbefolkning som överstiger 50 000 . Dessa planer bör åtminstone

    a)

    vara baserade på den information och de data som tillhandahålls i de heltäckande bedömningar som görs i enlighet med punkt 1 och omfatta en uppskattning och kartläggning av potentialen för att öka energieffektiviteten, inbegripet genom återvinning av spillvärme, och för förnybar energi inom värme och kyla inom det specifika området,

    a)

    vara baserade på den information och de data som tillhandahålls i de heltäckande bedömningar som görs i enlighet med punkt 1 och omfatta en uppskattning och kartläggning av potentialen för att öka energieffektiviteten, inbegripet genom återvinning av spillvärme, och för förnybar energi inom värme och kyla inom det specifika området,

    b)

    omfatta en strategi för utnyttjandet av den identifierade potentialen enligt punkt 6 a,

    b)

    omfatta en strategi för utnyttjandet av den identifierade potentialen enligt punkt 6 a,

    c)

    utarbetas med deltagande av alla berörda regionala eller lokala intressenter och säkerställa allmänhetens deltagande,

    c)

    utarbetas med deltagande av alla berörda regionala eller lokala intressenter och säkerställa allmänhetens deltagande,

    d)

    beakta de gemensamma behoven hos lokalsamhällen och en mångfald av lokala eller regionala administrativa enheter eller regioner,

    d)

    beakta de gemensamma behoven hos lokalsamhällen och en mångfald av lokala eller regionala administrativa enheter eller regioner,

    e)

    innefatta en övervakning av utvecklingen i fråga om genomförandet av identifierade policyer och åtgärder.

    e)

    innefatta en övervakning av utvecklingen i fråga om genomförandet av identifierade policyer och åtgärder.

    Medlemsstaterna ska säkerställa att allmänheten ges möjlighet att delta i utarbetandet av värme- och kylplaner, den heltäckande bedömningen samt policyer och åtgärder.

    Medlemsstaterna och de relevanta lokala och regionala myndigheterna ska säkerställa att allmänheten ges möjlighet att delta i utarbetandet av värme- och kylplaner, den heltäckande bedömningen samt policyer och åtgärder.

    I detta syfte ska medlemsstaterna utarbeta rekommendationer som stöder de regionala och lokala myndigheternas genomförande av policyer och åtgärder avseende energieffektiv värme och kyla baserad på förnybar energi på regional och lokal nivå med utnyttjande av den identifierade potentialen. Medlemsstaterna ska stödja regionala och lokala myndigheter i största möjliga utsträckning och på alla sätt, inklusive finansiellt stöd och tekniska stödsystem.

    I detta syfte ska medlemsstaterna utarbeta rekommendationer som stöder de regionala och lokala myndigheternas genomförande av policyer och åtgärder avseende energieffektiv värme och kyla baserad på förnybar energi på regional och lokal nivå med utnyttjande av den identifierade potentialen. Medlemsstaterna ska stödja regionala och lokala myndigheter i största möjliga utsträckning och på alla sätt, inklusive finansiellt stöd och tekniska stödsystem.

    Ändringsrekommendation 44

    Artikel 23.6

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    I detta syfte ska medlemsstaterna utarbeta rekommendationer som stöder de regionala och lokala myndigheternas genomförande av policyer och åtgärder avseende energieffektiv värme och kyla baserad på förnybar energi på regional och lokal nivå med utnyttjande av den identifierade potentialen. Medlemsstaterna ska stödja regionala och lokala myndigheter i största möjliga utsträckning och på alla sätt, inklusive finansiellt stöd och tekniska stödsystem.

    I detta syfte ska medlemsstaterna utarbeta rekommendationer som stöder de regionala och lokala myndigheternas genomförande av policyer och åtgärder avseende energieffektiv värme och kyla baserad på förnybar energi på regional och lokal nivå med utnyttjande av den identifierade potentialen. Medlemsstaterna ska stödja regionala och lokala myndigheter i största möjliga utsträckning och på alla sätt, inklusive finansiellt stöd och tekniska stödsystem. Medlemsstaterna ska säkerställa att värme- och kylplanerna är i linje med andra lokala klimat-, energi- och miljöplaneringskrav när det gäller innehåll och datum för att undvika dubbelarbete och ytterligare administrativ börda för de lokala och regionala myndigheterna samt uppmuntra till ett effektivt genomförande av planerna.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 45

    Artikel 23.6a (ny)

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    6a.     Lokala värme- och kylplaner får genomföras gemensamt av en grupp bestående av flera angränsande lokala myndigheter om det geografiska och administrativa sammanhanget samt värme- och kylinfrastrukturen lämpar sig för detta.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 46

    Artikel 23.6

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    (d1)

    omfatta en utvärdering av den viktiga rollen för gemenskaper för förnybar energi och andra konsumentledda initiativ som aktivt kan bidra till genomförandet av lokala projekt för uppvärmning och kylning,

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 47

    Artikel 23.6

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    (d2)

    omfatta en utvärdering av hur genomförandet av fastställda politiska strategier och åtgärder ska finansieras och tillhandahålla finansiella mekanismer, inbegripet direkt EU-finansiering, som gör det möjligt för lokala och regionala myndigheter och enskilda konsumenter att övergå till värme och kyla från förnybara energikällor,

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 48

    Artikel 24

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    1.   För att öka primärenergieffektiviteten och andelen förnybar energi inom värme- och kylförsörjning anses ett system som uppfyller följande kriterier vara ett effektivt system för fjärrvärme och fjärrkyla:

    1.   För att öka primärenergieffektiviteten och andelen förnybar energi inom värme- och kylförsörjning anses ett system som uppfyller följande kriterier vara ett effektivt system för fjärrvärme och fjärrkyla:

    a.

    Till och med den 31 december 2025 , ett system som använder minst 50 % förnybar energi, 50 % spillvärme, 75 % kraftvärmeproducerad värme eller 50 % av en kombination av sådan energi och värme.

    a.

    Till och med den 31 december 2029 , ett system som använder minst 50 % förnybar energi, 50 % spillvärme, 75 % kraftvärmeproducerad värme eller 50 % av en kombination av sådan energi och värme.

    b.

    Från och med den 1 januari 2026 , ett system som använder minst 50 % förnybar energi, 50 % spillvärme, 80 % högeffektiv kraftvärmeproducerad värme eller åtminstone en kombination av sådan värmeenergi som går in i nätet där andelen förnybar energi är minst 5 % och den totala andelen förnybar energi, spillvärme och högeffektiv kraftvärmeproducerad värme är minst 50 %.

    b.

    Från och med den 1 januari 2030 , ett system som använder minst 50 % förnybar energi, 50 % spillvärme, 80 % högeffektiv kraftvärmeproducerad värme eller åtminstone en kombination av sådan värmeenergi som går in i nätet där andelen förnybar energi är minst 5 % och den totala andelen förnybar energi, spillvärme och högeffektiv kraftvärmeproducerad värme är minst 50 %.

    c.

    Från och med den 1 januari 2035, ett system som använder minst 50 % förnybar energi och spillvärme, där andelen förnybar energi är minst 20 %.

    c.

    Från och med den 1 januari 2035, ett system som använder minst 50 % förnybar energi och spillvärme, där andelen förnybar energi är minst 20 %.

    d.

    Från och med den 1 januari 2045, ett system som använder minst 75 % förnybar energi och spillvärme, där andelen förnybar energi är minst 40 %.

    d.

    Från och med den 1 januari 2045, ett system som använder minst 75 % förnybar energi och spillvärme, där andelen förnybar energi är minst 40 %.

    e.

    Från och med den 1 januari 2050, ett system som använder enbart förnybar energi och spillvärme, där andelen förnybar energi är minst 60 %.

    e.

    Från och med den 1 januari 2050, ett system som använder enbart förnybar energi och spillvärme, där andelen förnybar energi är minst 60 %.

    Motivering

    Främjandet av kraftvärmelösningar som mer energieffektiva bör prioriteras i samband med förbättringsåtgärder för fjärrvärme. En sådan snabb ändring av definitionen av effektiva fjärrvärmesystem skulle innebära att en stor andel av de enheter och nät som för närvarande håller på att moderniseras inte skulle uppfylla kriterierna under den tid då det vore möjligt att ersätta lösningarna och det skulle inte vara möjligt att få finansiering för ytterligare modernisering och investering i nya energikällor. En dynamisk ändring på detta område skulle också kunna leda till en okontrollerad ökning av kostnaderna för att tillhandahålla energi från fjärrvärmenät, vilket skulle kunna leda till minskat intresse för att använda dessa system från konsumenternas sida och en återgång till mindre effektiva lokala värmekällor vars koldioxid- och stoftutsläpp inte kan kontrolleras.

    I allmänhet bör teknik och bränslen som används i fjärrvärmesystem i princip inte utesluta möjligheten att rapportera och finansiera besparingar till följd av energieffektivitetsåtgärder.

    Ändringsrekommendation 49

    Artikel 26.1.1

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    Medlemsstaterna ska vidta åtgärder för att främja deltagande i sådana utbildningsprogram, särskilt för små och medelstora företag, mikroföretag och egenföretagare.

    Ändringsrekommendation 50

    Artikel 26.1b

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

     

    1b.     Kommissionen ska inrätta en gemensam åtkomstplattform för stöd till och utbyte av kunskap kring hur man säkerställer en lämplig nivå av kvalificerade yrkesutövare för att uppnå EU:s klimat- och energimål senast tolv månader efter detta direktivs ikraftträdande. Plattformen ska samla medlemsstater, arbetsmarknadens parter, utbildningsinstitutioner, den akademiska världen och andra relevanta intressenter för att främja och gynna bästa praxis i syfte att säkerställa fler yrkesverksamma inom energieffektivitet samt omskolning och kompetensutveckling för yrkesverksamma för att tillgodose marknadens behov och förena utmaningen med pågående EU-initiativ såsom den sociala klimatfonden, Erasmus+ och nytt europeiskt Bauhaus.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 51

    Artikel 27.4 och 27.5

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    4.   Medlemsstaterna ska uppmuntra offentliga organ att använda avtal om energiprestanda vid renovering av stora byggnader. Vid renovering av stora byggnader som inte är bostadshus och som har en användbar golvyta som överstiger 1 000  m2 ska medlemsstaterna säkerställa att offentliga organ bedömer om det är genomförbart att använda avtal om energiprestanda.

    4.   Medlemsstaterna ska uppmuntra lokala och regionala myndigheter samt andra offentliga organ att använda avtal om energiprestanda vid renovering av stora byggnader. Vid renovering av stora byggnader som inte är bostadshus och som har en användbar golvyta som överstiger 1 000  m2 ska medlemsstaterna säkerställa att alla offentliga organ bedömer om det är genomförbart att använda avtal om energiprestanda.

    Medlemsstaterna får uppmuntra offentliga organ att kombinera avtal om energiprestanda med utökade energitjänster inbegripet laststyrning och lagring.

    Medlemsstaterna får uppmuntra lokala och regionala myndigheter samt andra offentliga organ att kombinera avtal om energiprestanda med utökade energitjänster inbegripet laststyrning och lagring.

    5.   Medlemsstaterna ska stödja den offentliga sektorn när det gäller att gå igenom erbjudanden om tjänster, särskilt för renovering av byggnader genom att

    5.   Medlemsstaterna ska stödja den offentliga sektorn , och i synnerhet lokala och regionala myndigheter, när det gäller att gå igenom erbjudanden om tjänster, särskilt för renovering av byggnader genom att

    a)

    tillhandahålla modeller för avtal om energiprestanda som innehåller åtminstone de punkter som räknas upp i bilaga XIII och ta hänsyn till de befintliga europeiska eller internationella standarderna, tillgängliga upphandlingsriktlinjer och Eurostats vägledning om den statistiska behandlingen av avtal om energiprestanda i offentliga räkenskaper,

    a)

    tillhandahålla modeller för avtal om energiprestanda som innehåller åtminstone de punkter som räknas upp i bilaga XIII och ta hänsyn till de befintliga europeiska eller internationella standarderna, tillgängliga upphandlingsriktlinjer och Eurostats vägledning om den statistiska behandlingen av avtal om energiprestanda i offentliga räkenskaper,

    b)

    tillhandahålla information om bästa praxis för avtal om energiprestanda, inbegripet en kostnads–nyttoanalys med ett livscykeltänkande, om sådan finns tillgänglig,

    b)

    tillhandahålla information om bästa praxis för avtal om energiprestanda, inbegripet en kostnads–nyttoanalys med ett livscykeltänkande, om sådan finns tillgänglig,

    c)

    tillgängliggöra för allmänheten en databas över genomförda och pågående projekt som avser avtal om energiprestanda vilken även omfattar planerade och uppnådda energibesparingar.

    c)

    tillgängliggöra för allmänheten en databas över genomförda och pågående projekt som avser avtal om energiprestanda vilken även omfattar planerade och uppnådda energibesparingar.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 52

    Artikel 28

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    1.   Utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i EUF-fördraget ska medlemsstaterna underlätta inrättandet av finansieringsmekanismer eller använda befintliga sådana för åtgärder för att förbättra energieffektiviteten i syfte att maximera fördelarna med flerdubbla finansieringsflöden samt användning av en kombination av bidrag, finansieringsinstrument och tekniskt stöd.

    1.   Utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i EUF-fördraget ska medlemsstaterna underlätta inrättandet av finansieringsmekanismer eller använda befintliga sådana för åtgärder för att förbättra energieffektiviteten i syfte att maximera fördelarna med flerdubbla finansieringsflöden samt användning av en kombination av bidrag, finansieringsinstrument och tekniskt stöd.

    2.   Kommissionen ska, om så är lämpligt, direkt eller genom de europeiska finansinstituten, bistå medlemsstaterna med att inrätta finansieringsmekanismer och system för projektutvecklingsstöd på nationell, regional eller lokal nivå i syfte att öka energieffektiviteten i olika sektorer, och skydda och stärka utsatta kunder, personer som påverkas av energifattigdom och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder, exempelvis genom att integrera ett jämställdhetsperspektiv så att ingen lämnas utanför.

    2.   Kommissionen ska, om så är lämpligt, direkt eller genom de europeiska finansinstituten, bistå medlemsstaterna med att inrätta finansieringsmekanismer och system för projektutvecklingsstöd på nationell, regional eller lokal nivå i syfte att öka energieffektiviteten i olika sektorer, och skydda och stärka utsatta kunder, personer som påverkas av energifattigdom och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder, exempelvis genom att integrera ett jämställdhetsperspektiv så att ingen lämnas utanför.

    3.   Medlemsstaterna ska anta åtgärder som säkerställer att låneprodukter för energieffektivitet, såsom gröna hypotekslån och gröna lån, med eller utan säkerhet, erbjuds brett och på ett icke-diskriminerande sätt av finansinstitut och är synliga och tillgängliga för konsumenterna. Medlemsstaterna ska anta åtgärder för att främja genomförandet av finansieringssystem med fakturafinansiering och skattefinansiering. Medlemsstaterna ska säkerställa att banker och andra finansinstitut får information om möjligheter att delta i finansieringen av åtgärder för förbättrad energieffektivitet, också genom att skapa offentlig-privata partnerskap.

    3.   Medlemsstaterna ska anta åtgärder som säkerställer att låneprodukter för energieffektivitet, såsom gröna hypotekslån och gröna lån, med eller utan säkerhet, samt ekonomiskt stöd för att förvärva eller ge tillgång till kollektivtrafik och utsläppsfria transportsätt, erbjuds brett och på ett icke-diskriminerande sätt av finansinstitut och är synliga och tillgängliga för konsumenterna. Medlemsstaterna ska anta åtgärder för att främja genomförandet av finansieringssystem med fakturafinansiering och skattefinansiering. Medlemsstaterna ska säkerställa att banker och andra finansinstitut får information om möjligheter att delta i finansieringen av åtgärder för förbättrad energieffektivitet, också genom att skapa offentlig-privata partnerskap.

    4.   Kommissionen ska underlätta utbyte av bästa praxis mellan de behöriga nationella eller regionala myndigheterna eller organen, till exempel genom årliga möten för tillsynsorganen, offentliga databaser med uppgifter om hur medlemsstaterna genomfört åtgärderna och jämförelse mellan olika länder.

    4.   Kommissionen ska underlätta utbyte av bästa praxis mellan de behöriga nationella, regionala eller lokala myndigheterna eller organen, till exempel genom årliga möten för tillsynsorganen, offentliga databaser med uppgifter om hur medlemsstaterna genomfört åtgärderna och jämförelse mellan olika länder.

    5.   För att mobilisera privat finansiering av energieffektivitetsåtgärder och energirenovering i enlighet med direktiv 2010/31/EU ska kommissionen föra en dialog med både offentliga och privata finansinstitut för att kartlägga vilka potentiella åtgärder den kan vidta.

    5.   För att mobilisera privat finansiering av energieffektivitetsåtgärder och energirenovering i enlighet med direktiv 2010/31/EU ska kommissionen föra en dialog med både offentliga och privata finansinstitut för att kartlägga vilka potentiella åtgärder den kan vidta.

    6.   De åtgärder som avses i punkt 4 ska innefatta följande element:

    6.   De åtgärder som avses i punkt 4 ska innefatta följande element:

    a)

    Mobilisering av kapitalinvesteringar i energieffektivitet genom beaktande av de vidare effekterna av energibesparingar.

    a)

    Mobilisering av kapitalinvesteringar i energieffektivitet genom beaktande av de vidare effekterna av energibesparingar.

    b)

    Säkerställande av bättre ekonomiska resultatindikatorer och indikatorer för energiprestanda genom att

    b)

    Säkerställande av bättre ekonomiska resultatindikatorer och indikatorer för energiprestanda genom att

     

    i)

    undersöka ytterligare hur investeringar i energieffektivitet ökar värdet på underliggande tillgångar,

     

    i)

    undersöka ytterligare hur investeringar i energieffektivitet ökar värdet på underliggande tillgångar,

     

    ii)

    stödja studier för att bedöma det ekonomiska värdet av andra än energirelaterade fördelar vid investeringar i energieffektivitet.

     

    ii)

    stödja studier för att bedöma det ekonomiska värdet av andra än energirelaterade fördelar vid investeringar i energieffektivitet.

    7.   I syfte att mobilisera privat finansiering av energieffektivitetsåtgärder och energirenoveringar ska medlemsstaterna när de genomför detta direktiv

    7.   I syfte att mobilisera privat finansiering av energieffektivitetsåtgärder och energirenoveringar ska medlemsstaterna när de genomför detta direktiv

    a)

    överväga hur de energibesiktningar som avses i artikel 11 kan användas på bättre sätt för att påverka beslutsfattandet,

    a)

    överväga hur de energibesiktningar som avses i artikel 11 kan användas på bättre sätt för att påverka beslutsfattandet,

    b)

    optimera användningen av de möjligheter och verktyg som finns tillgängliga från unionsbudgeten och som föreslagits i initiativet om smart finansiering för smarta byggnader och i kommissionens meddelande om renoveringsvågen.

    b)

    optimera användningen av de möjligheter och verktyg som finns tillgängliga från unionsbudgeten och som föreslagits i initiativet om smart finansiering för smarta byggnader och i kommissionens meddelande om renoveringsvågen.

    8.   Senast den 31 december 2024 ska kommissionen ge medlemsstaterna och marknadsaktörerna vägledning i hur de öppnar upp för privata investeringar.

    8.   Senast den 31 december 2024 ska kommissionen ge medlemsstaterna och marknadsaktörerna vägledning i hur de öppnar upp för privata investeringar.

    Vägledningen ska syfta till att hjälpa medlemsstaterna och marknadsaktörerna att utveckla och genomföra sina energieffektivitetsinvesteringar inom de olika unionsprogrammen, och kommer att omfatta förslag på lämpliga finansiella mekanismer och lösningar, med en kombination av bidrag, finansieringsinstrument och projektutvecklingsstöd, för att skala upp befintliga initiativ och använda unionsmedel som en katalysator för att stimulera och utlösa privat finansiering.

    Vägledningen ska syfta till att hjälpa medlemsstaterna , regionerna, de lokala myndigheterna och marknadsaktörerna att utveckla och genomföra sina energieffektivitetsinvesteringar inom de olika unionsprogrammen, och kommer att omfatta förslag på lämpliga finansiella mekanismer och lösningar, med en kombination av bidrag, finansieringsinstrument och projektutvecklingsstöd, för att skala upp befintliga initiativ och använda unionsmedel som en katalysator för att stimulera och utlösa privat finansiering.

    9.   Medlemsstaterna får inrätta en nationell energieffektivitetsfond. Syftet med denna fond ska vara att genomföra energieffektivitetsåtgärder, inbegripet åtgärder i enlighet med artikel 8.3 och artikel 22 på ett priorerat sätt bland utsatta kunder, personer som påverkas av energifattigdom och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder, och att genomföra nationella energieffektivitetsåtgärder för att stödja medlemsstaternas uppnående av sina nationella energieffektivitetsbidrag och vägledande utvecklingsbanor enligt artikel 4.2. Den nationella energieffektivitetsfonden får finansieras med intäkter från auktionering av utsläppsrätter inom ramen för EU:s system för handel med utsläppsrätter för byggnadssektorn och transportsektorn.

    9.   Medlemsstaterna får inrätta en nationell energieffektivitetsfond. Syftet med denna fond ska vara att genomföra energieffektivitetsåtgärder, inbegripet åtgärder i enlighet med artikel 8.3 och artikel 22 på ett prior it erat sätt bland utsatta kunder, personer som påverkas av energifattigdom och, om tillämpligt, personer som bor i subventionerade bostäder, och att genomföra nationella energieffektivitetsåtgärder för att stödja medlemsstaternas uppnående av sina nationella energieffektivitetsbidrag och vägledande utvecklingsbanor enligt artikel 4.2. Den nationella energieffektivitetsfonden får finansieras med intäkter från auktionering av utsläppsrätter inom ramen för EU:s system för handel med utsläppsrätter för byggnadssektorn och transportsektorn.

    10.   Medlemsstaterna får tillåta att offentliga organ uppfyller skyldigheterna enligt artikel 6.1 genom årliga bidrag till den nationella energieffektivitetsfonden som motsvarar beloppet för de investeringar som krävs för att uppfylla dessa skyldigheter.

    10.   Medlemsstaterna får tillåta att offentliga organ uppfyller skyldigheterna enligt artikel 6.1 genom årliga bidrag till den nationella energieffektivitetsfonden som motsvarar beloppet för de investeringar som krävs för att uppfylla dessa skyldigheter.

    11.   Medlemsstaterna får föreskriva att kvotpliktiga parter kan fullgöra sina skyldigheter enligt artikel 9.1 och 9.4 genom att årligen till den nationella energieffektivitetsfonden betala ett belopp som motsvarar de investeringar som krävs för att uppfylla dessa skyldigheter.

    11.   Medlemsstaterna får föreskriva att kvotpliktiga parter kan fullgöra sina skyldigheter enligt artikel 9.1 och 9.4 genom att årligen till den nationella energieffektivitetsfonden betala ett belopp som motsvarar de investeringar som krävs för att uppfylla dessa skyldigheter.

    12.   Medlemsstaterna får utnyttja sina intäkter från årliga utsläppstilldelningar enligt beslut nr 406/2009/EG för utvecklingen av innovativ finansiering för energieffektivitetsförbättringar.

    12.   Medlemsstaterna får utnyttja sina intäkter från årliga utsläppstilldelningar enligt beslut nr 406/2009/EG för utvecklingen av innovativ finansiering för energieffektivitetsförbättringar.

    Motivering

    Självförklarande.

    Ändringsrekommendation 53

    Bilaga IV

    Kommissionens textförslag

    ReK:s ändringsförslag

    Inom ramen för tilldelningsförfaranden för offentlig upphandling och koncessioner ska upphandlande myndigheter och upphandlande enheter som köper produkter, tjänster, byggnader och bygg- och anläggningsarbeten ska de, förutsatt att,

    Inom ramen för tilldelningsförfaranden för offentlig upphandling och koncessioner ska upphandlande myndigheter och upphandlande enheter som köper produkter, tjänster, byggnader och bygg- och anläggningsarbeten ska de, förutsatt att det är förenligt med kostnadseffektivitet, ekonomisk genomförbarhet, hållbarhet i vidare bemärkelse, teknisk lämplighet samt tillräcklig konkurrens ,

    (…)

    (…)

    d)

    endast köpa däck som uppfyller kriterierna för den högsta klassificeringen för drivmedelseffektivitet, enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/740; detta krav ska inte förhindra offentliga organ att köpa däck med högsta klassificering för väggrepp på vått underlag eller klassificering för externt däck- och vägbanebuller av säkerhetsskäl eller för allmänhälsan,

    d)

    endast köpa däck som uppfyller kriterierna för den högsta klassificeringen för drivmedelseffektivitet, enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/740; detta krav ska dock på ett välavvägt sätt ta hänsyn till vinterförhållanden i en hög klassificering för väggrepp på vått underlag och klassificering för externt däck- och vägbanebuller av säkerhetsskäl eller för allmänhälsan,

    (…)

    (…)

    f)

    endast köpa eller ingå nya hyresavtal avseende byggnader som uppfyller lägst de minimikrav på energiprestanda som anges i artikel 4.1 i direktiv 2010/31/EU, såvida inte syftet med inköpet är att

    f)

    endast köpa eller ingå nya hyresavtal avseende byggnader som uppfyller lägst de minimikrav på energiprestanda som anges i artikel 4.1 i direktiv 2010/31/EU, eller andra krav på befintliga byggnader eller mer omfattande renovering som kan anses vara lämpliga för medlemsstaterna, såvida inte syftet med inköpet är att

    (…)

    (…)

    Motivering

    Hänsyn bör tas till alla hållbarhetsaspekter, även i energieffektivitetsdirektivet. Vinterförhållanden bör också beaktas för däck. Minimikraven på energiprestanda enligt direktivet om byggnaders energiprestanda är inte en lämplig nivå för renoveringskrav eftersom de definieras på olika sätt i olika medlemsstater.

    II.   POLITISKA REKOMMENDATIONER

    EUROPEISKA REGIONKOMMITTÉNS (ReK) STÅNDPUNKT

    1.

    ReK håller med kommissionen om att energieffektivitet är avgörande för att uppnå klimatneutralitet senast 2050, förbättra energiförsörjningstryggheten och minska EU:s beroende av importerade bränslen, vilket är särskilt viktigt med tanke på den nuvarande krisen i fråga om energipriser som har påverkats i hög grad av kriget i Ukraina.

    2.

    ReK välkomnar de föreslagna ändringarna av de befintliga bestämmelserna i energieffektivitetsdirektivet och understryker att dessa ändringar bör stärka regelverket och skapa fler möjligheter att utnyttja potentialen för energieffektivitetsförbättringar i linje med den klimatlag som genomförs på nationell, regional eller lokal nivå.

    3.

    ReK upprepar den viktiga roll som energieffektivitetsåtgärder på EU-nivå spelar och som är nödvändig för att uppnå målen för den gröna given. Kommittén betonar att denna åtgärd självklart måste genomföras på nationell, regional eller lokal nivå och välkomnar därför att större vikt läggs vid lokala och regionala myndigheters roll i förslaget.

    4.

    ReK framhåller att den pågående energiomställningen leder till att vi kommer bort från ett energisystem som bygger på traditionell centraliserad kraftproduktion och i stället får ett energisystem som är mer decentraliserat, energieffektivt och flexibelt, och i hög grad bygger på förnybar energi. Kommittén välkomnar således att man tar fasta på medborgarnas roll i energiomställningen och behovet av att ständigt öka medvetenheten, bland annat genom instrument såsom klimatpakten. I anslutning till detta påminner vi om den viktiga roll som lokala och regionala åtgärder spelar i kontakten med medborgarna och för att främja den gröna omställningen genom framgångsrik lokalt ledd bästa praxis.

    5.

    ReK anser att energiunionen bör ge medborgarna möjlighet att producera, konsumera, lagra eller handla med sin egen förnybara energi, antingen enskilt eller kollektivt, vidta energibesparande åtgärder, bli aktiva deltagare på energimarknaden genom konsumentval samt under betryggande och förtroendeingivande former delta i laststyrning. Kommittén upprepar i detta sammanhang sin (29) och Europaparlamentets uppmaning om att man på EU-nivå bör enas om en praktisk gemensam förståelse av definitionen av ”prosumenter” (30) genom en deltagandebaserad process ledd av kommissionen.

    6.

    De lokala och regionala myndigheterna äger och förvaltar byggnader i första hand för att stödja lagstadgade myndighetsuppgifter och sociala välfärdsuppgifter. Byggnaderna är mycket mer än ett verktyg för att genomföra energibesparingar. Ett strikt krav på energirenovering skulle därför innebära att de lokala och regionala myndigheterna åläggs att genomföra kostsamma byggnadsprojekt som inte nödvändigtvis bottnar i en helhetssyn på byggnader eller är hållbara på medellång och lång sikt. Kommittén önskar i detta sammanhang att man i energieffektivitetsdirektivet i högre grad erkänner och fokuserar på en mer ändamålsenlig och smartare användning av befintliga offentliga byggnader, som ett sätt att öka energieffektiviteten.

    7.

    Kommittén välkomnar den uttryckliga hänvisningen till behovet av att bekämpa energifattigdom och mobilitetsfattigdom genom energieffektivitetsåtgärder och det efterföljande behovet av att medlemsstaterna stöder den lokala och regionala nivån i detta avseende. I detta sammanhang måste man minska den inledande kostnadsbördan för energieffektivitetsåtgärder, särskilt för missgynnade hushåll och konsumentgrupper.

    8.

    Kommittén välkomnar hänvisningen till konnektiviteten i landsbygdsområden och i avlägsna områden där de flesta invånarna kan komma att bli utsatta transportanvändare vid omställningen till hållbar rörlighet.

    9.

    Den föreslagna absoluta minskningen av energiförbrukningen och den slutliga energiförbrukningen för alla offentliga organ om 1,7 % varje år blir en stor utmaning för de flesta medlemsstater. Det kommer att krävas en omfattande kapacitetsuppbyggnad i fråga om finansiering, kompetens, vägledning, data, rapportering osv. En generell tillämpning av både befintliga och nya banbrytande tekniker och metoder är nödvändig. ReK anser därför att de lokala och regionala myndigheterna, tillsammans med andra berörda parter, bör delta fullt ut i processen.

    10.

    Vi föreslår en översyn av målen för energianvändning för att inkludera möjligheten att fastställa kumulativa energibesparingar och förbrukningsmål i stället för separata krav för slutenergi och primärenergi. Detta kommer att förbättra energieffektiviteten i hela kedjan – från produktion till överföring, distribution och slutanvändning.

    11.

    Kommittén välkomnar förslaget om lagstadgade krav på att årligen renovera 3 % av det offentliga byggnadsbeståndet, anser att det behövs omfattande kapacitetsuppbyggnad genom tekniskt, finansiellt och politiskt stöd samt utbyte av god praxis, och efterlyser ett ytterligare förtydligande och en definition av åtgärder och metoder med avseende på byggnadsrenovering, tillämpliga korrektionsfaktorer för olika byggnadstyper och byggnadsegenskaper (31) samt finansiella arrangemang på lokal, regional och nationell nivå.

    12.

    Kommittén välkomnar tillkännagivandet av den sociala klimatfonden som ett sätt att balansera de negativa effekterna för de mest utsatta hushållen, mikro- och småföretagen och mobilitetsanvändarna och säkerställa en socialt hållbar utveckling. ReK understryker att den finansiering som för närvarande planeras inom ramen för översynen av det befintliga utsläppshandelssystemet är otillräcklig för att säkerställa en verkligt rättvis omställning och betonar att man bör överväga att anslå intäkter från andra områden än utsläppshandelssystemet för vägtransport- och byggnadssektorerna (ETS II) till den sociala klimatfonden. ReK föreslår att man bör avsätta intäkter till den sociala klimatfonden innan genomförandet av ETS II inleds och betonar att det nuvarande utsläppshandelssystemet bör stärkas ytterligare för att hantera vägtransporter och byggnader om medlagstiftarna beslutar sig för att inte gå vidare med ETS II såsom det beskrivs i kommissionens förslag.

    13.

    ReK stöder principen i den europeiska klimatlagen att alla sektorer i ekonomin måste bidra till omställningen till klimatneutralitet och till utsläppsminskningar, och EU:s utsläppshandelssystem skulle kunna bidra avsevärt om principen att förorenaren betalar utvidgas till alla sektorer som det omfattar. Kommittén framhåller att byggsektorn står för 40 % av energiförbrukningen i Europa. Vi anser dock att införandet av koldioxidprissättning i denna sektor är känsligt och inte bör leda till bördor för de mest utsatta områdena och samhällsgrupperna i EU.

    14.

    Kommittén understryker att ett robust men gradvis infört koldioxidpris bör sända den nödvändiga signalen till företagen och driva på omställningen på det mest kostnadseffektiva sättet, och framhåller behovet av effektiv samverkan mellan det reviderade utsläppshandelssystemet och gränsjusteringsmekanismen för koldioxid (CBAM), eventuellt i kombination med andra stödjande EU-åtgärder för att säkerställa en klimatneutral och konkurrenskraftig ekonomi i EU:s regioner, särskilt i de regioner vars energiintensiva industrier genomgår en hållbar omställning. Vi rekommenderar starkt att man så långt som möjligt ska använda marknadskompatibla instrument, inklusive finansiella instrument med stöd av den fleråriga budgetramen och NextGenerationEU.

    15.

    Kommittén stöder kommissionen i dess avsikt att ”säkerställa synergier mellan de olika finansieringsinstrumenten, i synnerhet medlen under delad förvaltning och direkt förvaltning (som de centralt förvaltade programmen: Horisont Europa eller Life), samt mellan bidrag, lån och tekniskt bistånd, för att maximera deras hävstångseffekt på privat finansiering och effekter på uppnåendet av policymålen i fråga om energieffektivitet”. Här efterlyser vi konkreta åtgärder så snart som möjligt eftersom de är en förutsättning för en fullständig renovering av byggnadsbeståndet.

    16.

    Kommittén uppmanar kommissionen och Europaparlamentet att inrätta ett pilotprojekt som särskilt behandlar renovering och ökning av energieffektiviteten i historiska byggnader och/eller särskilda kulturminnesmärkta byggnader, vilket är en utmaning. De regioner eller städer som deltar i pilotprojektet skulle tillhandahålla en detaljerad plan för renoveringen av den historiska byggnad eller den kulturminnesmärkta byggnad som de själva väljer. När de väljs ut för finansiering och efter det att renoveringsprojektet har slutförts skulle resultaten av detta pilotprojekt ytterligare belysa de lokala och regionala myndigheternas åtagande att röra sig i riktning mot en energieffektiv framtid, och skulle kunna fungera som tydliga exempel för andra lokala och regionala myndigheter på hur man kan renovera komplexa historiska byggnader och/eller kulturminnesmärkta byggnader i regioner och städer.

    17.

    ReK uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att se till att de åtgärder som redan ingår i de rättsliga ramarna för de olika program och finansieringsinstrument som finns tillgängliga för städer och regioner tillämpas fullt ut. Mot bakgrund av de extra insatser för energieffektivitet som de lokala och regionala myndigheterna uppmanas att göra är det mycket viktigt att städerna och regionerna enkelt kan få tillgång till de olika programmen och finansieringsinstrumenten. Denna ökade börda för de lokala och regionala myndigheterna skulle till exempel kunna beaktas när man tittar på poängsättningen för stödberättigande vid bedömningen av finansieringsansökningar.

    18.

    ReK beklagar översynens bristande ambition när det gäller att fastställa tydliga mål för grön och cirkulär offentlig upphandling. Kommittén uppmanar därför kommissionen att i samarbete med lokala och regionala myndigheter utarbeta tydliga, allmänt tillämpliga och detaljerade förfaranden med avseende på energieffektivitet och hållbarhet inom offentlig upphandling för att undvika att lägsta pris prioriteras som regel.

    19.

    Kommittén betonar att energieffektivitet, särskilt i förhållande till näringslivet och i synnerhet tillverkningssektorn, bör beaktas vid sidan av förbrukningstaket, som i högre grad gäller hushållen.

    20.

    Kommittén understryker att användningen av system för fjärrvärme och fjärrkyla baserade på kraftvärmepannor är det effektivaste sättet att förbättra luftkvaliteten och öka bränsleanvändningens energieffektivitet. ReK stöder därför främjandet av kraftvärmeproduktion och effektiv användning av spillvärme (inbegripet kommunalt avfall), där denna är oundviklig, i enlighet med principen om cirkularitet. Vi konstaterar att spillvärme kan utgöra ett komplement till gas/förnybara lösningar, men att det är viktigt att begränsa utsläppen av spillvärme mot bakgrund av dess bidrag till den globala uppvärmningen. Att ta tillvara spillvärme från industrin, datacentraler och annan samhällsverksamhet bör dessutom vara en åtgärd, eftersom den inte är utan miljöpåverkan och utbudet av förnybar energi fortfarande är begränsat.

    21.

    Kommittén välkomnar en tydlig tidsplan för införandet av effektiva fjärrvärme- och fjärrkylsystem. Tillräcklig flexibilitet måste dock säkerställas för att göra det möjligt att anpassa värme- och kylsystemen till de regionala och lokala omständigheterna och behoven i området.

    22.

    ReK uppmärksammar de lokala och regionala energiorganens roll som ett kraftfullt verktyg för att främja energieffektivitet i hela EU, och uppmanar kommissionen att stödja deras verksamhet genom ett särskilt nätverk och särskilda medel.

    23.

    ReK instämmer med valet av rättslig grund på vilken kommissionen grundar EU:s befogenhet i denna fråga. Enligt artikel 194 i EUF-fördraget har unionen befogenhet att vidta åtgärder för att bland annat främja energieffektivitet. Kommittén anser därför att förslaget är förenligt med subsidiaritetsprincipen, förutsatt att principen om lokalt självstyre i artikel 4 i EU-fördraget respekteras, samt med förbehåll för ovannämnda ändringsförslag. Åtgärder mot energifattigdom bör grunda sig på artikel 151 i EUF-fördraget. ReK anser att det är berättigat att fastställa och tillämpa ett energieffektivitetsmål på EU-nivå. Bedömningen av överensstämmelsen med proportionalitetsprincipen är positiv.

    Bryssel den 28 april 2022.

    Apostolos TZITZIKOSTAS

    Europeiska regionkommitténs ordförande


    (1)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/944 om gemensamma regler för den inre marknaden för el och om ändring av direktiv 2012/27/EU (EUT L 158, 14.6.2019, s. 125).

    (2)  Kommissionens rekommendation om energifattigdom, C(2020) 9600 final.

    (3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/73/EG av den 13 juli 2009 om gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas och om upphävande av direktiv 2003/55/EG (EUT L 211, 14.8.2009, s. 94).

    (4)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/944 om gemensamma regler för den inre marknaden för el och om ändring av direktiv 2012/27/EU (EUT L 158, 14.6.2019, s. 125).

    (5)  Kommissionens rekommendation om energifattigdom, C(2020) 9600 final.

    (6)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/73/EG av den 13 juli 2009 om gemensamma regler för den inre marknaden för naturgas och om upphävande av direktiv 2003/55/EG (EUT L 211, 14.8.2009, s. 94).

    (7)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG (EUT L 94 28.3.2014, s. 65).

    (8)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG (EUT L 94 28.3.2014, s. 65).

    (9)  COM/2020/562 final

    (10)  Se IRP, Resource Efficiency and Climate Change, 2020, och UN Environment Emissions Gap Report, 2019. Dessa siffror avser byggnadernas användning och drift, inklusive indirekta utsläpp i kraft- och värmesektorn, inte deras hela livscykel. Inbyggt kol i byggnader beräknas stå för omkring 10 % av de årliga utsläppen av växthusgaser i världen, se IRP, Resource Efficiency and Climate Change, 2020, och UN Environment Emissions Gap Report, 2019.

    (11)  COM/2020/662 final.

    (12)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda (EUT L 153, 18.6.2010, s. 13).

    (13)  COM/2020/562 final.

    (14)  Se IRP, Resource Efficiency and Climate Change, 2020, och UN Environment Emissions Gap Report, 2019. Dessa siffror avser byggnadernas användning och drift, inklusive indirekta utsläpp i kraft- och värmesektorn, inte deras hela livscykel. Inbyggt kol i byggnader beräknas stå för omkring 10 % av de årliga utsläppen av växthusgaser i världen, se IRP, Resource Efficiency and Climate Change, 2020, och UN Environment Emissions Gap Report, 2019.

    (15)  COM/2020/662 final.

    (16)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda (EUT L 153, 18.6.2010, s. 13).

    (17)  https://www.unfpa.org/world-population-trends

    (18)  https://www.un.org/en/ecosoc/integration/pdf/fact_sheet.pdf

    (19)  https://www.unfpa.org/world-population-trends

    (20)  https://www.un.org/en/ecosoc/integration/pdf/fact_sheet.pdf

    (21)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU av den 26 februari 2014 om tilldelning av koncessioner, EUT L 94 (28.3.2014, s. 1).

    (22)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG, EUT L 94 (28.3.2014, s. 65).

    (23)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/23/EU av den 26 februari 2014 om tilldelning av koncessioner (EUT L 94, 28.3.2014, s. 1).

    (24)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU av den 26 februari 2014 om offentlig upphandling och om upphävande av direktiv 2004/18/EG (EUT L 94, 28.3.2014, s. 65).

    (25)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001 av den 11 december 2018 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor (EUT L 328, 21.12.2018, s. 82).

    (26)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001 av den 11 december 2018 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor (EUT L 328, 21.12.2018, s. 82).

    (27)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EUT L 275, 25.10.2003, s. 32).

    (28)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG (EUT L 275, 25.10.2003, s. 32).

    (1)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda (EUT L 153, 18.6.2010, s. 13).

    (1)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda (EUT L 153, 18.6.2010, s. 13).

    (29)  ”En renoveringsvåg för Europa – miljöanpassa våra byggnader, skapa jobb och förbättra liv” (CDR-2786-2020) (EUT C 175, 7.5.2021, s. 23).

    (30)  De finns olika typer av prosumenter: prosumenter som producerar el i hemmet – främst genom solcellspaneler på sina tak, medborgarledda energikooperativ eller bostadsföreningar, kommersiella prosumenter vars huvudsakliga verksamhet inte är elproduktion samt offentliga institutioner som skolor och sjukhus.

    (31)  Byggnaders förutsättningar vad gäller exempelvis ålder, form, användning, historiskt-arkitektoniskt utförande, ägarskap, syfte, lokal fastighetsmarknad, alternativvärde, entreprenadkostnader, tidigare renoveringar etc.


    Top