EUR-Lex L'accès au droit de l'Union européenne

Retour vers la page d'accueil d'EUR-Lex

Ce document est extrait du site web EUR-Lex

Document 52019PC0049

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) 2017/2403 vad gäller fisketillstånd för unionsfiskefartyg i Förenade kungarikets vatten och Förenade kungarikets fiskefartygs fiskeinsatser i unionens vatten

COM/2019/49 final

Bryssel den 23.1.2019

COM(2019) 49 final

2019/0010(COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) 2017/2403 vad gäller fisketillstånd för unionsfiskefartyg i Förenade kungarikets vatten och Förenade kungarikets fiskefartygs fiskeinsatser i unionens vatten


MOTIVERING

1.BAKGRUND TILL FÖRSLAGET

Förenade kungariket anmälde den 29 mars 2017 sin avsikt att utträda ur unionen i enlighet med artikel 50 i fördraget om Europeiska unionen. Detta innebär att om avtalet om utträde inte ratificeras kommer unionens primär- och sekundärrätt att upphöra att vara tillämplig på Förenade kungariket från och med den 30 mars 2019 (nedan kallad utträdesdagen). Förenade kungariket blir då ett tredjeland.

I kommissionens meddelande Förberedelser inför Förenade kungarikets utträde ur Europeiska unionen den 30 mars 2019: beredskapsplan av den 13 november 2018 anges de beredskapsåtgärder som kommissionen planerar att vidta om inget utträdesavtal är i kraft på utträdesdagen. I meddelandet angav kommissionen de åtgärder som den anser nödvändiga, och erinrade om att ytterligare åtgärder kan bli nödvändiga i ett senare skede. I meddelandet presenterades också sex allmänna principer som beredskapsåtgärder på alla nivåer bör följa. Dessa omfattar principer att åtgärder inte bör reproducera unionsmedlemskapets fördelar eller villkoren i en eventuell övergångsperiod enligt utkastet till utträdesavtal, de bör i allmänhet vara tillfälliga och i princip inte gälla längre än till slutet av 2019 och de ska antas ensidigt av Europeiska unionen enligt dess intressen och kan därför i princip upphävas av Europeiska unionen när som helst.

Europeiska rådet (artikel 50) upprepade den 13 december 2018 sin uppmaning till intensifiering av arbetet med att på alla nivåer förbereda för följderna av Förenade kungarikets utträde, med beaktande av alla tänkbara utfall. Kommissionen lade fram ett åtgärdspaket den 19 december 2018 som svar på denna uppmaning. Den 17 och 18 december 2018 fastställde rådet (jordbruk och fiske) fiskemöjligheterna för 2019. På grundval av detta och med hänsyn tagen till pågående kontakter med medlemsstaterna om de betydande effekterna på fiskerisektorn av ett oordnat brittiskt utträde utan ett utträdesavtal, och det faktum att berörda parter inte själva kan lindra dessa negativa följder har kommissionen dragit slutsatsen att två beredskapsåtgärder är nödvändiga för fiskerisektorn. Vid sidan av denna åtgärd om hållbar förvaltning av externa fiskeflottor föreslår kommissionen en åtgärd för att ändra Europeiska havs- och fiskerifonden.

Enligt förordning (EU) nr 1380/2013 1 (grundförordningen om den gemensamma fiskeripolitiken) har unionsfiskefartyg lika tillträde till unionens vatten och resurser med förbehåll för reglerna i den gemensamma fiskeripolitiken. Från och med utträdesdagen gäller den gemensamma fiskeripolitiken inte längre för Förenade kungariket. Förenade kungarikets vatten (territorialhavet och angränsande exklusiva ekonomiska zon) är då inte längre en del av unionens vatten.

Om inget utträdesavtal ingås kommer fiskeverksamhet som bedrivs av medlemsstaternas fartyg i Förenade kungarikets vatten och av Förenade kungarikets fartyg i unionens vatten inte längre att regleras av grundförordningen om den gemensamma fiskeripolitiken när Förenade kungariket utträder ur unionen.

För att garantera hållbarheten i fisket och mot bakgrund av fiskets betydelse för många samhällens ekonomiska försörjning är det viktigt att under en begränsad tid efter utträdesdagen bibehålla möjligheten till arrangemang för fortsatt ömsesidigt tillträde för unionens och Förenade kungarikets fartyg till fiske i varandras vatten. Syftet med denna förordning är att skapa en lämplig rättslig ram för ett sådant ömsesidigt tillträde.

Såsom föreskrivs i Förenta nationernas havsrättskonvention av den 10 december 1982 och i Förenta nationernas avtal om genomförande av bestämmelserna i Förenta nationernas havsrättskonvention av den 10 december 1982 om bevarande och förvaltning av gränsöverskridande och långvandrande fiskbestånd av den 4 augusti 1995 kräver förvaltningen av vissa delade gränsöverskridande och långvandrande fiskbestånd samarbete mellan alla de länder i vilkas vatten beståndet förekommer (kuststaterna) och de länder vilkas flottor nyttjar det beståndet (fiskestaterna). Detta samarbete kan fastställas inom ramen för ad hoc-arrangemang mellan de länder som har ett intresse i fisket.

Fiskemöjligheterna för 2019 har överenskommits, även av Förenade kungariket, under Förenade kungarikets medlemskap i unionen. Dessa arrangemang och de fiskemöjligheter som fastställts däri utgör grunden för stabilitet i fiskeverksamheten och har upprättats med full hänsyn tagen till kraven i artiklarna 61 och 62 i Förenade nationernas havsrättskonvention. Syftet med dessa arrangemang är att säkerställa hållbart nyttjande av marina levande resurser och stabilitet inom unionens vatten och Förenade kungarikets vatten.

I förordning (EU) 2017/2403 2 (nedan kallad förordningen om hållbar förvaltning av externa fiskeflottor) fastställs reglerna för fiskeinsatser som bedrivs av unionsfiskefartyg i ett tredjelands vatten och av tredjelandsfartyg i unionens vatten.

För fiskeinsatser som bedrivs av unionsfiskefartyg i ett tredjelands vatten föreskrivs det i förordningen om hållbar förvaltning av externa fiskeflottor att en flaggmedlemsstat får bevilja direkttillstånd till aktören och det fastställs villkor och förfaranden för beviljandet av sådana tillstånd. Med tanke på antalet unionsfiskefartyg som bedriver fiskeverksamhet i Förenade kungarikets vatten skulle dessa villkor och förfaranden kunna leda till avsevärda förseningar och en ökad administrativ börda om Förenade kungariket ger EU-fartyg tillstånd att fiska i Förenade kungarikets vatten. Det är nödvändigt att fastställa specifika villkor och förfaranden för att underlätta Förenade kungarikets beviljande av tillstånd till unionsfiskefartyg att bedriva fiskeverksamhet i Förenade kungarikets vatten. Dessa villkor och förfaranden bör motsvara de tillståndskrav som föreskrivs i förordningen om hållbar förvaltning av externa fiskeflottor för tredjelandsfartyg som bedriver fiskeverksamhet i unionens vatten.

Enligt grundförordningen om den gemensamma fiskeripolitiken får medlemsstaterna utbyta alla eller delar av de fiskemöjligheter som tilldelats dem. Det sker ungefär 1 000 kvotbyten varje år mellan Förenade kungariket och medlemsstater. Utan att det påverkar unionens exklusiva befogenhet behövs det efter utträdesdagen ett flexibelt system som möjliggör för EU att utbyta kvoter med Förenade kungariket. Medlemsstaterna bör därför kunna diskutera med Förenade kungariket och om lämpligt fastställa ett utkast till planerade kvotöverföringar eller kvotbyten. Fiskemöjligheter som har erhållits från eller överförts till Förenade kungariket inom ramen för kvotöverföring eller kvotbyte ska anses vara kvoter som lagts till, eller dragits av från, den berörda medlemsstatens tilldelning. En sådan tilldelning ska inte ändra den befintliga fördelningsnyckel som gäller för fördelning av fiskemöjligheter mellan medlemsstaterna i enlighet med principen om relativ stabilitet i fiskeverksamhet.

De specifika regler som föreskrivs i detta förslag bör gälla från och med dagen efter den dag då unionsrätten upphör att gälla för Förenade kungariket enligt artikel 50.3 i fördraget om Europeiska unionen. Beviljandet av tillstånd omfattas av principen om ömsesidighet, dvs. villkoret att Förenade kungariket utvidgar nuvarande rätt till tillträde för EU-fartyg att bedriva fiskeverksamhet i Förenade kungarikets vatten. Tillstånd kommer följaktligen att beviljas endast om och i den utsträckning Förenade kungariket ger unionsfartyg tillstånd att nyttja fiskemöjligheter som tilldelats dem i enlighet med förordningarna om fiskemöjligheter.

Förenlighet med befintliga bestämmelser inom området

Ej tillämpligt

Förenlighet med unionens politik inom andra områden

Ej tillämpligt

2.RÄTTSLIG GRUND, SUBSIDIARITETSPRINCIPEN OCH PROPORTIONALITETSPRINCIPEN

Rättslig grund

Den rättsliga grunden är artikel 43.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Subsidiaritetsprincipen

Den gemensamma fiskeripolitiken och kontrollen av den är ett område som omfattas av EU:s exklusiva befogenhet enligt artikel 3 d i fördraget och därför gäller inte subsidiaritetsprincipen.

Den föreslagna akten skulle ändra unionens förordning (EU) 2017/2403 så att det finns en rättslig grund i unionsrätten som föreskriver möjligheten för Förenade kungarikets fartyg att bedriva fiskeverksamhet i unionens vatten och som inför förenklade och effektivare förfaranden för tillstånd för fartyg som önskar fiska i Förenade kungarikets vatten. Åtgärder på unionsnivå är därför nödvändiga, eftersom resultatet inte kan uppnås genom åtgärder på medlemsstatsnivå på grund av unionens exklusiva befogenhet.

Proportionalitetsprincipen

Förslaget är förenligt med proportionalitetsprincipen. Den föreslagna förordningen anses vara proportionerlig eftersom den syftar till att säkerställa ett oförändrat läge vad gäller unionsfiskefartygs tillträde till Förenade kungarikets vatten genom att fastställa ömsesidiga tillståndsvillkor. På så sätt undviks allvarliga avbrott och förseningar i tillståndsförfarandena. Genom den föreslagna förordningen fortsätter också metoden med kvotbyte med Förenade kungariket på samma sätt som under Förenade kungarikets medlemskap i unionen.

Val av instrument

Denna akt är en ändring av en förordning.

3.RESULTAT AV EFTERHANDSUTVÄRDERINGAR, SAMRÅD MED BERÖRDA PARTER OCH KONSEKVENSBEDÖMNINGAR

Efterhandsutvärderingar/kontroller av ändamålsenligheten med befintlig lagstiftning

Detta är inte tillämpligt eftersom detta förslag föranleds av en exceptionell, tillfällig och unik händelse, som inte har något samband med målen för den befintliga lagstiftningen.

Samråd med berörda parter

De utmaningar som uppstår till följd av Förenade kungarikets utträde ur unionen och möjliga lösningar har tagits upp av olika berörda parter inom fisket och företrädare för medlemsstaterna. Alla aktörer, berörda parter och berörda medlemsstater har understrukit behovet av att säkerställa ömsesidig hållbar fiskeverksamhet.

Insamling och användning av sakkunnigutlåtanden

Ej tillämpligt

Konsekvensbedömning

En konsekvensbedömning behövs inte på grund av den exceptionella situationen och det begränsade behovet under den period under vilken Förenade kungarikets ändrade status genomförs. Inga alternativa strategiska lösningar finns, materiellt och rättsligt sett, till den föreslagna lösningen.    

Lagstiftningens ändamålsenlighet och förenkling

Ej tillämpligt

Grundläggande rättigheter

Förslaget får inga följder för skyddet av de grundläggande rättigheterna.

4.BUDGETKONSEKVENSER

Förslaget får inga budgetkonsekvenser.

5.ÖVRIGA INSLAG

Ej tillämpligt

2019/0010 (COD)

Förslag till

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

om ändring av förordning (EU) 2017/2403 vad gäller fisketillstånd för unionsfiskefartyg i Förenade kungarikets vatten och Förenade kungarikets fiskefartygs fiskeinsatser i unionens vatten

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 43.2,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

efter översändande av utkastet till lagstiftningsakt till de nationella parlamenten,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande 3 ,

i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet, och

av följande skäl:

(1)Förenade kungariket anmälde den 29 mars 2017 sin avsikt att utträda ur unionen i enlighet med artikel 50 i fördraget om Europeiska unionen. Fördragen kommer att upphöra att vara tillämpliga på Förenade kungariket från och med den dag då ett avtal om utträde träder i kraft eller, om det inte finns något sådant avtal, två år efter anmälan, dvs. från och med den 30 mars 2019 om inte Europeiska rådet i samförstånd med Förenade kungariket enhälligt beslutar att förlänga denna tidsfrist.

(2)Avtalet om utträde innehåller villkoren för tillämpningen av bestämmelserna i unionsrätten på och i Förenade kungariket efter den dag då fördragen upphör att vara tillämpliga på och i Förenade kungariket. Om avtalet träder i kraft kommer den gemensamma fiskeripolitiken att vara tillämplig på och i Förenade kungariket under övergångsperioden i enlighet med det avtalet och kommer att upphöra att vara tillämplig vid utgången av den perioden.

(3)När den gemensamma fiskeripolitiken upphör att tillämpas på Förenade kungariket kommer Förenade kungarikets vatten (territorialhav och angränsande exklusiva ekonomiska zon) inte längre vara en del av unionens vatten. Vid ett oordnat utträde finns det följaktligen en risk för att unionens och Förenade kungarikets fartyg inte har möjlighet att fullt ut utnyttja de fiskemöjligheter som fastställts för 2019.

(4)För att garantera hållbarheten i fisket, och mot bakgrund av fiskets betydelse för många samhällens ekonomiska försörjning i unionen och i Förenade kungariket, bör möjligheten till arrangemang för fortsatt fullt ömsesidigt tillträde för unionens och Förenade kungarikets fartyg till fiske i varandras vatten efter det att den gemensamma fiskeripolitiken upphör att tillämpas på Förenade kungariket som medlemsstat behållas under en begränsad tid. Syftet med denna förordning är att skapa en lämplig rättslig ram för ett sådant ömsesidigt tillträde.

(5)Denna förordnings territoriella tillämpningsområde och alla hänvisningar i den till Förenade kungariket inbegriper inte Gibraltar.

(6)Fiskemöjligheterna för 2019 har överenskommits 4 , 5 även av Förenade kungariket, under Förenade kungarikets medlemskap i unionen. Dessa fiskemöjligheter har fastställts med full hänsyn tagen till kraven i artiklarna 61 och 62 i Förenta nationernas havsrättskonvention. För att säkerställa hållbart nyttjande av marina levande resurser och stabilitet i unionens vatten och Förenade kungarikets vatten bör medlemsstaternas och Förenade kungarikets överenskomna kvottilldelningar och andelar förbli tillgängliga i linje med artiklarna 2 och 3 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 6 .

(7)Mot bakgrund av brittiska fartygs långvariga fiskemönster i unionens vatten och vice versa bör unionen föreskriva en mekanism för brittiska fartygs tillträde till unionens vatten genom tillstånd så att de kan fiska den kvotandel som de tilldelats enligt förordningarna (EU) [2019/...] och (EU) 2018/2025 på samma villkor som unionsfartyg under en begränsad tid. Sådana fisketillstånd bör beviljas endast om och i den utsträckning Förenade kungariket fortsätter att ge unionsfartyg tillstånd att fortsätta utnyttja de fiskemöjligheter som tilldelats dem i enlighet med relevanta förordningar om fiskemöjligheter.

(8)I Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2403 7 fastställs reglerna för utfärdande och förvaltning av fisketillstånd för fartyg i vatten som står under ett tredjelands överhöghet eller jurisdiktion och för tredjelands fiskefartyg som bedriver fiskeinsatser i unionens vatten

(9)I förordning (EU) 2017/2013 fastställs regler för fiskeinsatser som unionsfiskefartyg bedriver i ett tredjelandsvatten utanför ramen för ett avtal och det föreskrivs att en flaggmedlemsstat får bevilja direkttillstånd och dessutom fastställs villkoren och förfarandena för beviljandet av sådana tillstånd. Med tanke på antalet unionsfiskefartyg som bedriver fiskeverksamhet i Förenade kungarikets vatten skulle dessa villkor och förfaranden leda till avsevärda förseningar och en ökad administrativ börda om det inte ingås ett utträdesavtal eller ett fiskeavtal. Det är därför nödvändigt att fastställa specifika villkor och förfaranden för att underlätta Förenade kungarikets utfärdande till unionsfiskefartyg av tillstånd att bedriva fiskeverksamhet i Förenade kungarikets vatten.

(10)Det är nödvändigt att göra undantag från de regler som gäller för tredjelands fiskefartyg och föreskriva särskilda villkor och förfaranden som gör det möjligt för unionen att utfärda tillstånd till Förenade kungarikets fiskefartyg att bedriva fiskeverksamhet i unionsvatten.

(11)Enligt förordning (EU) 1380/2013 får medlemsstaterna utbyta alla eller delar av de fiskemöjligheter som tilldelats dem. Det sker ungefär 1 000 kvotbyten varje år mellan medlemsstaterna och Förenade kungariket. Utan att det påverkar unionens exklusiva befogenhet behövs det efter att fördragen upphör att vara tillämpliga på Förenade kungariket ett flexibelt system som möjliggör för unionen att utbyta kvoter med Förenade kungariket. Medlemsstaterna bör därför kunna diskutera med Förenade kungariket och om lämpligt fastställa ett utkast till planerade kvotöverföringar eller kvotbyten. Kommissionen behåller ansvaret för att genomföra sådana kvotöverföringar eller kvotbyten. Fiskemöjligheter som har erhållits från eller överförts till Förenade kungariket inom ramen för kvotöverföring eller kvotbyte bör anses vara kvoter som lagts till, eller dragits av från, den berörda medlemsstatens tilldelning.

(12)Förordning (EU) 2017/2403 bör därför ändras i enlighet med detta.

(13)I enlighet med artikel 4.3 i rådets förordning (EEG, Euratom) nr 1182/71 8 inträder upphörandet av tillämpningen av rättsakter som har fastställts till ett bestämt datum vid utgången av den sista timmen av den dag som infaller på detta datum. Denna förordning bör därför tillämpas från och med dagen efter den dag då fördragen upphör att vara tillämpliga på och i Förenade kungariket.

(14)Denna förordning bör träda i kraft så snart som möjligt och bör tillämpas från och med dagen efter den dag då fördragen upphör att vara tillämpliga på och i Förenade kungariket, om inte ett utträdesavtal med Förenade kungariket har ingåtts eller den tvåårsperiod som avses i artikel 50.3 i fördraget om Europeiska unionen har förlängts. Den bör tillämpas till och med den 31 december 2019.

(15)För att möjliggöra fiske för aktörer både i unionen och i Förenade kungariket i enlighet med relevanta fiskemöjligheter som tilldelats dem bör fisketillstånd för verksamhet i unionsvatten endast beviljas till Förenade kungarikets fartyg om och i den mån kommissionen försäkrar sig om att Förenade kungariket utvidgar unionsfartygens rätt till tillträde för att bedriva fiskeinsatser i Förenade kungarikets vatten på grundval av ömsesidighet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Ändringar av förordning (EU) 2017/2403

Förordning (EU) 2017/2403 ska ändras på följande sätt:

1) I avdelning II kapitel II ska följande avsnitt läggas till som avsnitt 4:

Avsnitt 4

Tillstånd för unionsfiskefartyg i Förenade kungarikets vatten

Artikel 18a

Tillämpningsområde

Detta avsnitt ska, genom undantag från avsnitt 3, gälla till och med den 31 december 2019 för fiskeinsatser som bedrivs av unionsfiskefartyg i Förenade kungarikets vatten.

Artikel 18b

Definition

I detta avsnitt avses med Förenade kungarikets vatten de vatten som står under Förenade kungarikets överhöghet och jurisdiktion och som fastställts i enlighet med internationell rätt.

Artikel 18c

Förfarande för att erhålla fisketillstånd från Förenade kungariket

1.En flaggmedlemsstat som har kontrollerat att villkoren i artikel 5 är uppfyllda ska till kommissionen översända motsvarande ansökan eller förteckning över ansökningar om tillstånd från Förenade kungariket.

2.Varje ansökan eller förteckning över ansökningar ska innehålla den information som begärts av Förenade kungariket för utfärdandet av tillståndet, i det begärda format som Förenade kungariket har meddelat kommissionen.

3.Kommissionen ska underrätta medlemsstaterna om den information och det format som avses i punkt 2. Kommissionen får skicka en begäran till flaggmedlemsstaten om eventuell kompletterande information som krävs för att kontrollera att villkoren i punkterna 1 och 2 är uppfyllda.

4.När kommissionen har tagit emot en ansökan eller eventuell kompletterande information som har begärts i enlighet med punkt 3 ska den vidarebefordra ansökan till Förenade kungariket utan dröjsmål.

5.Så snart Förenade kungariket meddelar kommissionen att det har beslutat att utfärda eller neka ett tillstånd för ett unionsfartyg ska kommissionen omedelbart underrätta flaggmedlemsstaten om detta.

6.En flaggmedlemsstat får endast utfärda ett fisketillstånd för fiskeinsatser i Förenade kungarikets vatten efter att ha fått information om att Förenade kungariket har beslutat att utfärda ett tillstånd för unionsfartyget i fråga.

7.Fiskeinsatser får inte påbörjas förrän både flaggmedlemsstaten och Förenade kungariket har utfärdat ett fisketillstånd.

8.Om Förenade kungariket meddelar kommissionen att det har beslutat att tillfälligt återkalla eller dra in ett fisketillstånd för ett unionsfiskefartyg ska kommissionen omedelbart underrätta flaggmedlemsstaten om detta. Medlemsstaten ska tillfälligt återkalla eller dra in sitt fisketillstånd för fiskeinsatser i Förenade kungarikets vatten i enlighet med detta.

9.Om Förenade kungariket meddelar flaggmedlemsstaten direkt att det har beslutat att utfärda, neka, tillfälligt återkalla eller dra in ett fisketillstånd för ett unionsfiskefartyg ska flaggmedlemsstaten omedelbart underrätta kommissionen om detta. Medlemsstaten ska tillfälligt återkalla eller dra in sitt fisketillstånd för fiskeinsatser i Förenade kungarikets vatten i enlighet med detta.

Artikel 18d
Övervakning

Kommissionen ska övervaka Förenade kungarikets utfärdande av fisketillstånd för fiskeinsatser som bedrivs av unionsfiskefartyg i Förenade kungarikets vatten.”.

(1)Följande avdelning ska införas som avdelning IIIa:

AVDELNING IIIa

FISKEINSATSER SOM BEDRIVS AV FÖRENADE KUNGARIKETS FISKEFARTYG I UNIONENS VATTEN

Artikel 38a

Tillämpningsområde

Denna avdelning ska, genom undantag från avdelning III, gälla till och med den 31 december 2019 för fiskeinsatser som bedrivs av Förenade kungarikets fiskefartyg i unionens vatten.

Artikel 38b

Fiskeinsatser som bedrivs av Förenade kungarikets fartyg

Förenade kungarikets fiskefartyg får bedriva fiskeinsatser i unionens vatten i enlighet med villkoren i rådets förordningar (EU) [2019/….]* och (EU) 2018/2025** om fastställande av fiskemöjligheter.

* Rådets förordning (EU) [2019/….] om fastställande för år 2019 av fiskemöjligheterna för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd i unionens vatten och, för unionsfartyg, i vissa andra vatten (EUT L, , s.  .)

** Rådets förordning (EU) 2018/2025 av den 17 december 2018 om fastställande av fiskemöjligheterna för unionsfiskefartyg med avseende på vissa djuphavsbestånd för 2019 och 2020 (EUT L 325, 20.12.2018, s. 7).

Artikel 38c

Allmänna principer

1.Ett fiskefartyg från Förenade kungariket får bedriva fiskeinsatser i unionens vatten endast om kommissionen har utfärdat ett fisketillstånd för fiskefartyget i fråga. Ett sådant tillstånd ska utfärdas för fiskefartyget endast om det uppfyller de kriterier för berättigande som fastställs i punkt 2.

2.Kommissionen får utfärda ett fisketillstånd till Förenade kungarikets fartyg på följande villkor:

(a)Fiskefartyget har en giltig fiskelicens som utfärdats av Förenade kungarikets myndighet.

(b)Fiskefartyget finns upptaget av Förenade kungariket i ett flottregister till vilket kommissionen har tillgång.

(c)Fiskefartyget och eventuella tillhörande stödfartyg tillämpar IMO:s relevanta system med identifieringsnummer för fartyg i den utsträckning som krävs enligt unionsrätten.

(d)Fiskefartyget finns inte upptaget i någon förteckning över IUU-fartyg som antagits av en regional fiskeriförvaltningsorganisation och/eller av unionen enligt IUU-förordningen.

(e)Förenade kungariket har inte förtecknats som ett icke-samarbetande land enligt IUU-förordningen eller som ett land som tillåter ohållbara fiskemöjligheter enligt förordning (EU) nr 1026/2012.

(f)Fiskemöjligheter finns tillgängliga för Förenade kungariket.

3.Ett fartyg från Förenade kungariket som har tillstånd att fiska i unionens vatten ska följa de regler som gäller för unionsfartygens fiskeinsatser i det aktuella fiskeområdet.

Artikel 38d

Förfarande för att erhålla fisketillstånd

1.Förenade kungariket ska till kommissionen översända ansökan eller förteckningen över ansökningar om tillstånd för dess fiskefartyg.

2.Kommissionen får begära att Förenade kungariket inkommer med kompletterande information som är nödvändig för att kontrollera att villkoren i artikel 38c.2 är uppfyllda.

3.När det har fastställts att de villkor som anges i artikel 38c.2 är uppfyllda får kommissionen utfärda ett fisketillstånd och ska den underrätta Förenade kungariket och berörda medlemsstater om detta utan dröjsmål.

Artikel 38e

Förvaltning av fisketillstånd

1.Om något villkor enligt artikel 38c.2 inte längre är uppfyllt ska kommissionen vidta lämpliga åtgärder, inbegripet ändra eller dra in tillståndet, och underrätta Förenade kungariket och berörda medlemsstater om detta.

2.Kommissionen kan neka att utfärda tillstånd eller tillfälligt återkalla eller dra in tillstånd som utfärdats till ett fiskefartyg från Förenade kungariket om något av följande fall föreligger:

(a)Vid en grundläggande förändring av omständigheterna.

(b)Vid ett allvarligt hot mot hållbart nyttjande, förvaltning och bevarande av marina biologiska resurser.

(c)Om det är avgörande för att förebygga eller bekämpa IUU-fiske.

(d)Om kommissionen finner det lämpligt på grundval av iakttagelser som följd av sin övervakning enligt artikel 18d.

(e)Om Förenade kungariket felaktigt nekar eller återkallar unionsfartygs tillstånd till Förenade kungarikets vatten.

3.Kommissionen ska omedelbart underrätta Förenade kungariket om den nekar, tillfälligt återkallar eller drar in tillståndet i enlighet med första stycket.

Artikel 38f

Avbrytande av fiskeinsatserna

1.Om de fiskemöjligheter som beviljats Förenade kungariket anses vara uttömda, ska kommissionen omedelbart underrätta Förenade kungariket och de behöriga tillsynsmyndigheterna i medlemsstaterna om detta. I syfte att säkerställa möjligheten till fortsatta fiskeinsatser som nyttjar icke uttömda fiskemöjligheter, vilka även kan påverka de uttömda fiskemöjligheterna, ska kommissionen begära att Förenade kungariket meddelar kommissionen tekniska åtgärder som förhindrar att de uttömda fiskemöjligheterna påverkas negativt.

2.Från och med dagen för underrättelsen enligt punkt 1 ska de fisketillstånd som utfärdats för fartyg som för Förenade kungarikets flagg anses vara tillfälligt återkallade med avseende på de berörda fiskeinsatserna, och fartygen ska inte längre ha rätt att bedriva sådana fiskeinsatser.

3.Ett fisketillstånd ska anses vara indraget om ett tillfälligt återkallande av fisketillståndet enligt punkt 2 berör alla de insatser för vilka fisketillståndet beviljats.

Artikel 38g

Överskridande av kvoter i unionens vatten

Om kommissionen fastställer att Förenade kungariket har överskridit de kvoter som det har tilldelats för ett bestånd eller en grupp av bestånd ska kommissionen göra avdrag från andra kvoter som Förenade kungariket har tilldelats. Kommissionen ska sträva efter att säkerställa att avdragets storlek motsvarar avdrag som åläggs medlemsstaterna under liknande förhållanden.

Artikel 38h

Kontroll och upprätthållande av efterlevnaden

1.Ett fartyg från Förenade kungariket som har tillstånd att fiska i unionens vatten ska följa de kontrollregler som gäller för unionsfartygens fiskeinsatser i det aktuella fiskeområdet.

2.Ett fartyg från Förenade kungariket som har tillstånd att fiska i unionens vatten ska förse kommissionen eller det organ som kommissionen utser och, i tillämpliga fall, kustmedlemsstaten, med de uppgifter som unionsfartyg är skyldiga att skicka till flaggmedlemsstaten i enlighet med kontrollförordningen.

3.Kommissionen, eller det organ som kommissionen utser, ska skicka de uppgifter som mottagits i enlighet med punkt 2 till kustmedlemsstaten.

4.Ett fartyg från Förenade kungariket som har tillstånd att fiska i unionens vatten ska på begäran förse kommissionen eller det organ som kommissionen utser med de observatörsrapporter som tagits fram inom ramen för tillämpliga observatörsprogram.

5.Kustmedlemsstater ska registrera alla överträdelser som begås av Förenade kungarikets fiskefartyg samt därmed sammanhängande sanktioner, i det nationella register som föreskrivs i artikel 93 i kontrollförordningen.

Artikel 38i

Kvotöverföringar och kvotbyten

1.Medlemsstater får informellt diskutera med Förenade kungariket och om lämpligt fastställa ett utkast till planerade kvotöverföringar eller kvotbyten.

2.När den berörda medlemsstaten har underrättat kommissionen får kommissionen utföra motsvarande kvotöverföring eller kvotbyte.

3.Kommissionen ska underrätta medlemsstaterna om den överenskomna kvotöverföringen eller det överenskomna kvotbytet.

4.De fiskemöjligheter som har erhållits från eller överförts till Förenade kungariket inom ramen för kvotöverföring eller kvotbyte ska anses vara kvoter som tilldelats den berörda medlemsstaten, eller dragits av från sådana kvoter, så snart kvotöverföringen eller kvotbytet får verkan. En sådan tilldelning eller ett sådant avdrag ska inte ändra den befintliga fördelningsnyckel som gäller för fördelning av fiskemöjligheter mellan medlemsstaterna i enlighet med principen om relativ stabilitet i fiskeverksamhet.”

Artikel 2

Ikraftträdande och tillämpning

Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med dagen efter den dag då fördragen upphör att vara tillämpliga på och i Förenade kungariket i enlighet med artikel 50.3 i fördraget om Europeiska unionen till och med den 31 december 2019.

Denna förordning ska dock inte tillämpas om ett utträdesavtal som ingåtts med Förenade kungariket i enlighet med artikel 50.2 i fördraget om Europeiska unionen har trätt i kraft det datum som avses i andra stycket i denna artikel.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den

På Europaparlamentets vägnar    På rådets vägnar

Ordförande    Ordförande

(1)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 av den 11 december 2013 om den gemensamma fiskeripolitiken, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1954/2003 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 2371/2002 och (EG) nr 639/2004 och rådets beslut 2004/585/EG, EUT L 354, 28.12.2013, s. 22.
(2)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2403 av den 12 december 2017 om hållbar förvaltning av externa fiskeflottor och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1006/2008 (EUT L 347, 28.12.2017, s. 81).    
(3)    EUT C , , s. .
(4)    Rådets förordning (EU) [2019/….] om fastställande för år 2019 av fiskemöjligheterna för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd i unionens vatten och, för unionsfartyg, i vissa andra vatten (EUT L, , s.  .)
(5)    Rådets förordning (EU) 2018/2025 av den 17 december 2018 om fastställande av fiskemöjligheterna för unionsfiskefartyg med avseende på vissa djuphavsbestånd för 2019 och 2020 (EUT L 325, 20.12.2018, s. 7).
(6)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 av den 11 december 2013 om den gemensamma fiskeripolitiken, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1954/2003 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 2371/2002 och (EG) nr 639/2004 och rådets beslut 2004/585/EG (EUT L 354, 28.12.2013, s. 22).
(7)    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2403 av den 12 december 2017 om hållbar förvaltning av externa fiskeflottor och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 1006/2008 (EUT L 347, 28.12.2017, s. 81).
(8)    Rådets förordning (EEG, Euratom) nr 1182/71 av den 3 juni 1971 om regler för bestämning av perioder, datum och frister (EGT L 124, 8.6.1971, s. 1).
Haut