EUROPEISKA KOMMISSIONEN
Bryssel den 13.6.2018
JOIN(2018) 17 final
GEMENSAMT MEDDELANDE TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET
Infallsvinklar för en EU-strategi mot olagliga skjutvapen, handeldvapen och lätta vapen samt deras ammunition:
"Vapensäkerhet och skydd av allmänheten"
1.Inledning
Olagliga skjutvapen samt handeldvapen och lätta vapen (Salw) fortsätter att bidra till instabilitet och våld i Europeiska unionen, dess omedelbara grannskap och resten av världen. Olagliga vapen stödjer världsomspännande terrorism och konflikter, försvårar EU:s utvecklingspolitik och krishantering, humanitära insatser och stabiliseringsansträngningar i delar av EU:s grannskap och Afrika. Inom EU påverkar olagliga skjutvapen tydligt den inre säkerheten genom att de underblåser den organiserade brottsligheten och ger terrorister medel för attacker på europeiskt territorium.
År 2016 fastställde Förenta nationernas generalsekretariat i sin rapport om alla former av olaglig handel med handeldvapen och lätta vapen att antalet inbördeskrig i världen hade tredubblats under det senaste årtiondet. Väpnade konflikter, som ofta understöds genom spridning av olagliga handeldvapen och lätta vapen, är en drivande faktor som berövar nära 800 miljoner människor en tillräcklig livsmedelsförsörjning.
Genom olagliga skjutvapen underlättas hot eller tvång i samband med narkotikasmuggling och människohandel, territoriekonflikter mellan stadsgäng och terrorism. Terroristattackerna i Europa har tydliggjort kopplingen mellan den organiserade brottsligheten och terrorism, bland annat med avseende på vapensmuggling, och indikerar tydligt ett flerdimensionellt hot som involverar olika typer av brott. Europol noterade år 2017 i sin hotbildsbedömning avseende grov och organiserad brottslighet (Socta) att de senaste terroristattackerna, såväl inom EU som på annat håll, som utförts av jihadister med hjälp av smugglade vapen visar att vapensmugglingen har livshotande konsekvenser.
År 2005 antog Europeiska rådet en strategi för kampen mot olaglig anhopning av och handel med handeldvapen och lätta vapen och ammunition till dessa, till stöd för FN:s handlingsprogram för att förebygga, bekämpa och utrota alla former av olaglig handel med handeldvapen och lätta vapen, som antogs den 20 juli 2001. I den europeiska säkerhetsagendan från 2015 betonade kommissionen att den olagliga handeln med skjutvapen är en av prioriteringarna inom ramen för det övergripande målet att störa terroristers och organiserade brottssyndikats verksamhet. Säkerhetsagendan följdes upp av EU:s handlingsplan mot den olagliga handeln med och användningen av skjutvapen och sprängämnen och av en översyn av EU:s regelverk om lagligt förvärv och innehav av skjutvapen.
För att intensifiera de internationella insatserna för att förebygga, bekämpa och utrota alla former av olaglig handel med handeldvapen och lätta vapen föreslås i det här gemensamma meddelandet från kommissionen och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik en omarbetad strategi för handeldvapen och lätta vapen, med hänsyn till säkerhetssituationens utveckling, de vägledande principerna för EU:s globala strategi från 2016, utvecklingen av kontrollen av konventionella vapen (såsom ikraftträdandet av vapenhandelsfördraget i december 2014) och åtgärder som vidtagits inom EU för att genomföra den europeiska säkerhetsagendan från 2015, för att göra det möjligt att gå vidare mot en verklig och effektiv säkerhetsunion.
Syftet med den omarbetade strategin är att bana väg för integrerade, gemensamma och samordnade europeiska åtgärder för att förebygga och motverka terroristers, brottslingars och andra obehörigas tillgång till olagliga handeldvapen och lätta vapen eller ammunition och att främja ansvarsutkrävandet och ansvarstagandet i samband med laglig vapenhandel.
Handeln med civila skjutvapen regleras på EU-nivå men vid export av handeldvapen och lätta vapen i egenskap av krigsmateriel samordnar medlemsstaterna sina ställningstaganden inom ramen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Men den rättsliga skillnaden mellan civila och militära skjutvapen blir irrelevant när de omdirigeras till den olagliga marknaden. För att hantera detta hot på ett övergripande sätt, omfattar det här meddelandet både civila och militära skjutvapen.
Militära vapen är oundgängliga för att bevara säkerhet, frihet och fred, under förutsättning att de används i enlighet med internationell rätt, däribland bestämmelserna om de mänskliga rättigheterna och den internationella humanitära rätten. Samtidigt ligger det i sakens natur att krigsvapen har potential att orsaka död och ödeläggelse. Detta gör att regeringarna bland annat måste kontrollera handeln med sådana vapen för att se till att den sker på ett ansvarstagande och ansvarsutkrävande sätt, och för att förebygga att vapnen omdirigeras till terrorister, brottslingar och andra obehöriga i strid med vapenembargon och slutanvändaravtal.
I det här meddelandet används uttrycket ”handeldvapen och lätta vapen (Salw)” huvudsakligen med avseende på militära vapen, medan uttrycket ”skjutvapen” uttryckligen används när även civila skjutvapen omfattas.
2.Motverka olagliga skjutvapen och olagliga Salw: mål och åtgärder
För att på ett verkningsfullt sätt motverka olaglig tillverkning, omdirigering, handel och smuggling av skjutvapen/Salw och ammunition till dessa krävs att regeringarna och deras myndigheter samt nationella, regionala och globala aktörer fastställer lagar och regler, genomför och tillämpar dem samt kommunicerar. Därför behövs åtgärder som inriktas på alla faser i livscykeln för skjutvapen/Salw och ammunition till dessa, det vill säga tillverkning, export, lagring och bortskaffande.
I enlighet med den globala strategin för Europeiska unionens utrikes- och säkerhetspolitik och dess principer samt den europeiska säkerhetsagendan vill EU bevara och skydda en fredlig och säker miljö för sina medborgare samt stärka säkerheten och främja utvecklingen i sitt närmaste grannskap och i den övriga världen. Strategin omfattar därför följande principer:
·Enighet – en gemensam och samordnad hållning i utrikespolitiken, mellan medlemsstaterna och EU samt mellan inrikes- och utrikespolitik.
·Främjande av samarbete och partnerskap på alla nivåer.
·Ansvar gentemot prioriterade regioner, i synnerhet de som kan hota EU:s säkerhet och har störst chans att dra nytta av EU-åtgärder.
·Främjande av ett globalt, regelbaserat samarbete inriktat på multilateralism med FN-samarbetet som kärna, med full respekt för internationell rätt, däribland bestämmelserna om de mänskliga rättigheterna och den internationella humanitära rätten, i syfte att skapa en fredlig och hållbar värld.
·Hänsyn till genus- och mångfaldsaspekter i projekt och åtgärder som avser kontrollen av handeldvapen och lätta vapen.
2.1
Stärka regelverket för att motverka olagliga skjutvapen och olagliga Salw
2.1.1.
FN:s åtgärdsprogram för Salw och internationella spårningsinstrument
FN:s handlingsprogram mot handeldvapen och lätta vapen (nedan kallat FN:s handlingsprogram)
fungerar även fortsättningsvis som ett övergripande instrument och utgör den enda universella ramen för att hantera det hot som olagliga handeldvapen och lätta vapen innebär. Det internationella spårningsinstrumentet är ett politiskt bindande instrument som fastställer krav och ger en global norm för märkning, registrering och spårning av handeldvapen och lätta vapen. Huvudsyftet med EU:s omarbetade strategi är även fortsättningsvis ett fullständigt och faktiskt genomförande av FN:s handlingsplan och det internationella spårningsinstrumentet på nationell, regional och global nivå. I det här meddelandet föreslås därför åtgärder för att förbättra genomförandet av FN:s handlingsplan på nationell och regional nivå i EU. Meddelandet innehåller även förslag om samarbete och bistånd i andra delar av världen och globalt.
Åtgärd:
·EU kommer att fortsätta stödja samarbete och bistånd för genomförande av FN:s handlingsplan, med inriktning på regionalt samarbete, och kommer att delta i och stödja samordningen med andra givare. Stödet kommer att omfatta åtgärder som avser insamling och destruktion av överflödiga Salw och deras ammunition, fysisk säkerhet och hantering av lager med Salw, kapacitetsutveckling för märkning, registrering och spårning, kapacitetsutveckling för kontroll av vapenexport, kapacitetsutveckling för brottsbekämpning för att motverka olaglig handel, stöd för övervakning av embargon och spårning av vapen som omdirigerats.
Nästa steg:
·Enligt FN:s handlingsplan ska nya projekt mellan 2005 och 2017 ta hänsyn till den höga representantens analyser och övergripande utvärdering av verkan och effektiviteten hos projekt som syftar till kontroll av handeldvapen och lätta vapen i enlighet med 2005 års strategi för Salw.
|
2.1.2
Vapenhandelsfördraget
Syftet med vapenhandelsfördraget är att fastställa högsta möjliga gemensamma internationella normer för att reglera eller förbättra regleringen av den internationella handeln med konventionella vapen, att förebygga och utplåna olaglig handel med konventionella vapen samt förhindra att dessa avleds.
Åtgärd:
·Rådet uppmanas att fortsätta stödja universaliseringen och genomförandet av vapenhandelsfördraget.
|
2.1.3
FN:s tilläggsprotokoll om skjutvapen
Syftet med FN:s tilläggsprotokoll om skjutvapen är att underlätta och stärka samarbetet för att förebygga, bekämpa och utrota olaglig tillverkning av och handel med skjutvapen. Kommissionen förhandlade och undertecknade protokollet på EU:s vägnar år 2002. Efter en skärpning av bestämmelserna om överlåtelse av civila skjutvapen både inom unionen och på annat håll kunde EU år 2014 ratificera protokollet.
Åtgärd:
·EU kommer att fortsätta stödja genomförandet av FN:s tilläggsprotokoll om skjutvapen och dess kontrollmekanism samt stärka de deltagande ländernas och regionernas kapacitet att genomföra effektiva kontroller av skjutvapen i enlighet med protokollet. Kommissionen uppmanar i synnerhet medlemsstaterna att fullt ut genomföra dess rekommendation av den 17 april 2018 om omedelbara åtgärder för att förbättra säkerheten för export-, import- och transiteringsåtgärder för skjutvapen, deras beståndsdelar och väsentliga delar samt ammunition.
|
2.1.4
FN:s mål för hållbar utveckling
Olaglig och okontrollerad spridning av handeldvapen och lätta vapen hotar att driva på och förlänga väpnade konfliter och väpnat våld, med negativ inverkan på god samhällsstyrning, lag och rätt, tillträde till utbildning, sjukvård, rättvisa och andra civila rättigheter. Kopplingarna mellan väpnat våld, konflikter och negativ utveckling är väletablerade. Genom mål 16.4 i FN:s globala mål för hållbar utveckling åtog sig deltagarstaterna att till 2030 avsevärt minska de olagliga finansiella flödena och vapenflödena, öka möjligheterna att återvinna och återfå stulna tillgångar samt bekämpa alla former av organiserad brottslighet Strategin bör därför eftersträva att mildra och förebygga negativa effekter på den hållbara utvecklingen som följer av olaglig handel med handeldvapen och lätta vapen och deras ammunition.
Åtgärd:
·EU kommer att fortsätta bidra till ansträngningarna för att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling, inklusive mål 16.4 (avsevärt minska de olagliga vapenflödena till år 2030) genom att hjälpa stater och regioner att utarbeta och tillämpa nationella och regionala indikatorer.
|
2.1.5
Skärpta EU-regler
Utöver gällande EU-regler uppmanas rådet att överväga ett nytt beslut, bland annat för att förbättra spårbarheten för Salw, förbättra slutanvändardokumentationen vid kontrollerna av export av Salw och att utbyta information om omdirigering. EU kommer även att kontinuerligt föreslå en standardklausul om kontroll av handeldvapen och lätta vapen i partnerskaps- och handelsavtal med andra länder. Klausulen skulle kunna uppdateras i enlighet med den nya strategin.
Åtgärd:
·EU kommer att kontinuerligt använda en standardklausul om kontroll av handeldvapen och lätta vapen i partnerskaps- och handelsavtal med andra länder.
Nästa steg:
·Rådet uppmanas att överväga ett beslut om märkning av alla handeldvapen och lätta vapen för att förbättra spårbarheten.
·Kommissionen kommer, i enlighet med kraven i direktiv 91/477/EEG, att anta en delegerad akt om informationsutbyte på elektronisk väg om tillstånd för överföring av civila skjutvapen till andra medlemsstater, och inrätta ett elektroniskt system för medlemsstaternas utbyte av sådan information.
|
2.2
Bestämmelser om de olika faserna i livscykeln för skjutvapen/Salw
2.2.1
Kontroller av tillverkning av skjutvapen och Salw
Tillverkningen av skjutvapen, Salw, deras delar, tillbehör och ammunition är väl reglerad i EU och bestämmelserna om lagring av Salw och deras ammunition är utformade för att minimera risken för omdirigering.
Utvecklingen i fråga om utformningen av skjutvapen och Salw, såsom ökad användning av polymerstommar och en modulär utformning, riskerar att undergräva det internationella spårningsinstrument som är den globala standarden för märkning av handeldvapen och lätta vapen. Åtgärder bör vidtas för att uppdatera det internationella spårningsinstrumentet mot bakgrund av denna utveckling.
EU välkomnar och stödjer forskning och teknisk utveckling om utformning som syftar till att avvärja risken för att skjutvapen, Salw samt ammunition omdirigeras, smugglas eller används på ett otillåtet sätt. Unionen förespråkar användning av ny teknik för en mer effektiv hantering av lager, användningskontroll, märkning, etikettering, registrering och spårning.
Åtgärder:
·EU kommer att fortsätta bevaka otillåten tillverkning av skjutvapen och ammunition. Metoderna för otillåten tillverkning utvecklas hela tiden och underlättas av möjligheten att göra 3D-utskrifter av delar. Några av metoderna innebär otillåten reaktivering av deaktiverade skjutvapen, hantverksmässig tillverkning eller otillåten omvandling av larm- eller signalvapen som ursprungligen utformats för lös ammunition eller av flobertvapen, otillåten omvandling av ammunition samt otillåten användning av laddningsmekanismer. Kommissionen kommer att uppmärksamt följa tillämpningen av den kommande genomförandeakten med tekniska beskrivningar av larm- eller signalvapen för tillämpningen av direktiv 91/477/EEG om kontroll av förvärv och innehav av vapen.
·Eftersom märkning och noggrann registrering är avgörande för spårningen kommer EU att fortsätta stödja ett fullständigt genomförande av det internationella spårningsinstrumentet.
Nästa steg:
·För att bevara och öka effektiviteten hos det internationella spårningsinstrumentet globalt kommer EU och dess medlemsstater att agera genom att föreslå ett tillägg till det internationella spårningsinstrumentet mot bakgrund av hur utformningen av Salw utvecklats, bland annat genom modulär utformning och polymerstommar.
·EU kommer att använda relevanta instrument för att stödja forskning och teknisk utveckling i fråga om tillförlitlig och kostnadseffektiv teknik för att säkra handeldvapen och lätta vapen och deras ammunition samt minska risken för omdirigering.
|
2.2.2
Kontroller vid export av Salw och ammunition
EU och dess medlemsstater stödjer genomförandet och universaliseringen av vapenhandelsfördraget. Med utgångspunkt i vapenhandelsfördraget arbetar EU för att motverka omdirigering genom att stödja kapaciteten att kartlägga platser där omdirigering sker med hjälp av spårning och bättre användning av system för informationsutbyte, samt för att avvärja risken för fortsatt omdirigering genom att strypa leveranserna till kartlagda omdirigerare inom ramen för kontrollen av vapenexport.
Oreglerad vapenförmedling fortsätter vara en källa till omdirigering av handeldvapen och lätta vapen. Vapenförmedlingens gränsöverskridande karaktär nödvändiggör ett internationellt samarbete.
Åtgärder:
·EU kommer att fortsätta främja ansvarskrävande och effektiva kontroller av vapenexport i unionens närmaste grannskap, i enlighet med den gemensamma ståndpunkten 2008/944/Gusp avseende militära vapen respektive förordning (EU) nr 258/2012 avseende civila skjutvapen.
·Den höga representanten och medlemsstaterna kommer att säkerställa ett korrekt och fullständigt genomförande av den gemensamma ståndpunkten 2003/468/Gusp om kontroll av vapenförmedling.
Nästa steg:
·Kommissionen fortsätter att övervaka EU-systemet och behovet av eventuella förbättringar i fråga om exporttillstånd eller åtgärder avseende import och överföring av civila skjutvapen, deras delar, komponenter och ammunition, på det sätt som anges i den rapport kommissionen antog den 12 december 2017.
·Rådet uppmanas att överväga ett beslut om slutanvändarcertifikat för export av Salw, med hänsyn till Osses arbete i denna fråga.
·I samförstånd med medlemsstaterna kommer Europeiska utrikestjänsten att öka kapaciteten i onlinesystemet för export av konventionella vapen med avseende på informationsutbyte som är viktigt för att medlemsstaternas myndigheter för exportkontroll ska kunna bedöma risken för omdirigering i samband med utfärdande av exportlicenser, med hänsyn till systemets och uppgifternas säkerhetsklass.
·Eftersom kommissionens rekommendation av den 17 april 2018 har begränsad räckvidd i fråga om riskbedömning innan exportlicens beviljas för Salw och ammunition, kommer medlemsstaterna att beakta de tilltänkta mottagarnas och mellanhändernas tidigare beteenden när det gäller omdirigering.
·Eftersom kommissionens rekommendation av den 17 april 2018 har begränsad räckvidd uppmanas medlemsstaterna att använda det europeiska informationssystemet för utbyte av uppgifter ur kriminalregister (Ecris) och det planerade systemet för tredjelandsmedborgare (Ecris-TCN) för att se till att myndigheter med ansvar för att kontrollera vapenexport har tillgång till uppgifter i kriminalregister om organ eller personer som dömts för olaglig vapenhandel och att myndigheterna kan använda uppgifterna för sin riskbedömning av licensansökningar som avser militär teknik och utrustning.
|
2.2.3
Säker hantering av lager av Salw och ammunition
En säker hantering av nationella lager av handeldvapen och ammunition är viktig för att komma till rätta med olaglig spridning. Bristande säkerhet i lagerhanteringen är ett vanligt skäl till att vapen och ammunition kan omdirigeras från laglig till olaglig handel. Säkerheten i lagerhanteringen är särskilt delikat i länder som är utsatta för våldsamma konflikter eller länder med svag samhällsstyrning.
Åtgärder:
·EU och dess medlemsstater kommer att fortsätta hjälpa andra länder att förbättra hanteringen och säkerheten för statliga lager genom att stärka den nationella rättsliga och administrativa ramen och de institutioner som reglerar lagligt tillhandahållande och hantering av lager av Salw och ammunition för försvarets och polisens räkning, med särskild inriktning på märkning och registrering.
·EU kommer att främja och genomföra normer och god praxis för hantering av handeldvapen (de internationella normerna för kontroll av handeldvapen (ISACS) och de internationella tekniska riktlinjerna för ammunition (IATG)).
|
2.2.4
Ansvarsfullt bortskaffande av Salw och ammunition
Överskottslager uppstår när den lagrade mängden Salw och ammunition överskrider de omedelbara och förutsebara behoven. Olagliga vapen hamnar ofta i lager efter att ha beslagtagits eller samlats in efter kampanjer för frivilligt överlämnande eller för avväpning, demobilisering och återanpassning. Det enda sättet att undanröja risken för att överskottslagren omdirigeras är att hantera dem ansvarsfullt, företrädesvis genom destruktion av överskottet eftersom en deaktivering kan vara reversibel om den inte uppfyller lämpliga normer. Innan insamlade eller beslagtagna skjutvapen förstörs måste deras märkning registreras för att göra det möjligt att spåra eller på annat sätt undersöka deras ursprung. Kommissionen har antagit gemensamma riktlinjer om standarder och metoder som skulle kunna användas som en global modell för säker och irreversibel deaktivering av skjutvapen.
Åtgärder:
·EU och dess medlemsstater kommer att främja och bistå en ansvarsfull hantering av Salw och ammunition i överskottslager från beslag eller annat ursprung, företrädesvis genom destruktion.
·För att säkerställa att deaktiverade skjutvapen görs irreversibelt funktionsodugliga kommer kommissionen, tillsammans med den höga representanten och medlemsstaterna, att verka för att EU:s deaktiveringsnormer avseende skjutvapen används även i andra länder, däribland genom insatser inom ramen för unionens samarbete med tredjeland.
|
2.2.5
Övergripande frågor
EU och dess medlemsstater är fast beslutna att förbättra samordningen av sina åtgärder och initiativ i kampen mot smuggling av skjutvapen för att bättre utnyttja synergier, öka interoperabiliteten mellan berörda datasystem och andra informationssystem samt undvika dubbelarbete.
Bättre informationsutbyte, uppgiftsinsamling och analys av de olika aspekterna på vapensmuggling och vapenbrott är avgörande för att sammanställa en rättvisande underrättelsebild och hålla sig informerad om de nya säkerhetsbehoven. Dagens verktyg bör förbättras, liksom de möjliga synergierna och interoperabiliteten mellan EU:s och internationella brottsbekämpares befintliga databaser, i syfte att övervaka smuggling av handeldvapen och lätta vapen, till exempel genom att samla in, analysera och dela relevanta upplysningar. Europol och Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån skulle kunna arbeta med dessa frågor och man bör även uppmuntra ytterligare användning av Interpols register- och spårningssystem för olagliga vapen (iARMS).
Åtgärder:
·EU kommer att verka för ytterligare användning av iARMS-systemet.
·Kommissionen kommer att fortsätta samarbetet med Europol, Interpol och medlemsstaterna för att öka synergier och interaktioner mellan Schengens informationssystem (SIS)
och Interpols register- och spårningssystem för olagliga vapen (iARMS)
för att följa upp de åtgärder som fastställs i EU:s handlingsplan mot den olagliga handeln med och användningen av skjutvapen och sprängämnen.
·Kommissionen kommer att fortsätta stödja och främja forskning och åtgärder mot smuggling av skjutvapen och därmed sammanhängande brott via de tillgängliga finansieringsinstrumenten.
|
2.3
Efterlevnad genom övervakning och tillämpning
EU har unika möjligheter att bidra till att störa den olagliga handeln med hjälp av lagstiftning och operativa insatser, däribland via polis- och tullsamarbete och finansiering, eller samarbete och kontakter med andra länder och internationella organisationer i fråga om brottsbekämpning. Europol och Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån skulle kunna axla en roll på detta område.
Operativt samarbete är en av pelarna för EU:s åtgärder inom ramen för den europeiska säkerhetsagendan. I Europols fleråriga policycykel avseende organiserad och grov internationell brottslighet tas kampen mot vapensmuggling sedan 2014–2017 upp som ett av de prioriterade brott som kräver att samarbetet i rättstillämpningen stärks. Samma prioritering görs i den nya policycykeln avseende organiserad och grov internationell brottslighet (2018–2021). År 2017 fick Europols projekt för analys av vapen och sprängämnen väsentligt större anslag än år 2016, vilket på ett proaktivt sätt stödde utredningsinsatserna.
Underrättelser om smuggling av skjutvapen/Salw delas även genom rapporter från EU:s underrättelse- och lägescentral (EU Intcen).
Åtgärder:
·EU:s underrättelse- och lägescentral (EU Intcen) uppmanas att vid behov i samarbete med kommissionen, Europol och Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån samla in rapporter om smuggling av Salw och ammunition.
·Europeiska unionens byrå för utbildning av tjänstemän inom brottsbekämpning (Cepol) bör fortsätta anordna utbildning om smuggling av skjutvapen/Salw.
·EU kommer att förbättra det gränsöverskridande samarbetet mellan rättsliga och brottsbekämpande myndigheter, uppmuntra de berörda myndigheterna i medlemsstaterna, däribland tullen, att inrätta nationella kontaktpunkter avseende skjutvapen, att ta fram bättre analyser av all tillgänglig information om olagliga skjutvapen och att säkerställa fullt deltagande i informationsutbytet med Europol om olaglig handel med skjutvapen.
·Alla medlemsstater bör säkerställa samarbete inom ramen för EU:s policycykel avseende organiserad och grov internationell brottslighet. Detta bör även gälla information som samlas in och överförs till Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån i samband med insatser som samordnas av byrån.
|
2.4
Internationellt samarbete och bistånd
2.4.1
På internationell nivå
På internationell nivå stödjer EU effektivt gränsöverskridande samarbete mellan lagstiftande och brottsbekämpande myndigheter för att säkerställa myndigheternas fulla deltagande i informationsutbytet med Europol i fråga om vapensmuggling. Syftet är att undvika dubbelarbete, säkerställa samordning med andra bilaterala, regionala och multilaterala insatser samt förbättra samarbetet vid utredningar av gränsöverskridande brott. EU är en av de största givarna till samarbetet och biståndet till andra länder och regionala organisationer för kontroll av handeldvapen och lätta vapen, via rådets beslut och det särskilda stöd som lämnas genom instrumentet som bidrar till stabilitet och fred och andra instrument. EU stödjer genomförandet av FN:s handlingsprogram om olaglig handel med Salw, vapenhandelsfördraget och FN:s tilläggsprotokoll om skjutvapen. Även om väpnat könsbaserat våld som involverar skjutvapen eller Salw i sig utgör en överträdelse av de internationella bestämmelserna om mänskliga rättigheter och den internationella humanitära lagstiftningen innehåller vapenhandelsfördraget uttryckliga bestämmelser om risken för att skjutvapen används i sådana sammanhang. I resolutionerna från FN:s säkerhetsråd hänvisas det uttryckligen till kvinnors egenmakt i samband med insatser för att förebygga, motverka och utrota olaglig överföring, destabiliserande anhopning och missbruk av handeldvapen och lätta vapen.
Åtgärder:
·EU kommer att aktivt främja det globala vapenprogram som FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå driver avseende global uppgiftsinsamling och analys av olaglig handel med skjutvapen och kommer att stärka partnerländernas och regionernas kapacitet att effektivt genomföra kontroller av skjutvapen i enlighet med protokollet om skjutvapen.
·EU kommer att fortsätta stödja Interpols register- och spårningssystem för olagliga vapen (iARMS).
·EU kommer att verka för samarbete och informationsutbyte, i synnerhet mellan länder som ligger längs med de största smuggellederna till eller från EU.
·EU kommer att samarbeta med Världstullorganisationen (WCO) för att tillämpa dess strategi för handeldvapen och lätta vapen.
·Den höga representanten kommer att utvärdera och analysera vilken verkan och effektivitet EU-stödda projekt som syftar till kontroll av handeldvapen och lätta vapen haft i länder utanför EU mellan 2005 och 2018, som ett led i genomförandet av 2005 års strategi för handeldvapen och lätta vapen.
·EU kommer systematiskt att beakta genusfrågor vid utformningen av nya projekt som avser kampen mot väpnat våld och kontrollen av handeldvapen och lätta vapen i allmänhet, och kommer att utbyta information om goda rutiner i dessa frågor.
·EU kommer att främja och genomföra normer och god praxis för hantering av handeldvapen (ISACS).
·Medlemsstaterna kommer att förbättra sitt samarbete med Europol i fråga om olaglig handel med skjutvapen och användning av vapen i länder utanför EU, samt verka för att ytterligare involvera myndigheterna i det operativa samarbetet, informationsutbytet och gemensamma brottsbekämpande insatser.
|
EU stödjer redan övervakning av olagliga handeldvapen och lätta vapen i konfliktdrabbade områden för att uppdaga de mest effektiva sätten att skära av tillgången. Uppgifter som erhålls vid identifiering och spårning av olagliga handeldvapen och lätta vapen och deras ammunition bidrar till att förbättra kontrollerna av vapenexporten, bland annat tack vare bättre riskbedömning, slutanvändarintyg och övervakning av slutanvändningen.
Åtgärder:
·Rådet uppmanas att undersöka möjligheterna att förbättra övervakningen och tillämpningen av EU:s vapenembargon.
·EU kommer att stödja arbetet i FN-organ som övervakar vapenembargon, och kommer att överväga möjligheterna att förbättra tillgången till deras slutsatser om omdirigering av olagliga skjutvapen och Salw med inriktning på kontroll av vapenexport.
·När så är lämpligt och relevant uppmanas rådet att ge GSFP-uppdrag och insatser en roll, inom ramen för deras uppdrag och med hänsyn till lokal upphandling och tillgängliga resurser, i syfte att verka för ökad medvetenhet om handeldvapen och lätta vapen, anordna utbildningar om kontroll av handeldvapen och lätta vapen, lämna bistånd avseende lämplig hantering av lager eller övervakning av olagliga handeldvapen och lätta vapen och ammunition som förflyttas (även smuggling över gränserna). När så är lämpligt kan GSFP-uppdrag och insatser på medlemsstaternas begäran också bidra till att underlätta registrering, spårning och bortskaffande av beslagtagna olagliga handeldvapen och lätta vapen. Rådet skulle kunna utnyttja erfarenheterna från GSFP-uppdrag vars mandat omfattade uppgifter avseende handeldvapen och lätta vapen (t.ex. Eufors operation Althea i Bosnien och Hercegovina).
·EU kommer att fortsätta finansiera forskningsinsatser som inriktas på källor till olagliga handeldvapen och lätta vapen i konfliktområden, däribland iTrace-projektet från Conflict Armament Research. Kommissionen kommer att uppmuntra ytterligare forskning, analys och undersökningar av frågan med hjälp av befintlig kapacitet, såsom EU:s icke-spridnings- och nedrustningskonsortium.
·EU kommer att stödja konfliktdrabbade länders nationella kapacitet att hitta och spåra ursprunget till olagliga Salw och ammunition i konfliktdrabbade områden, även med utgångspunkt i erfarenheterna av iTrace-projektet.
|
2.4.2
På regional nivå
På regional nivå kommer EU och dess medlemsstater att stärka brottsbekämpningskapaciteten för att upptäcka, störa och stoppa smuggelligor och hindra att skjutvapen når terrorister och brottslingar via illegal handel, bland annat genom att blockera olaglig finansiering och transporter av vapen och stärka gränspolisens, tullens och hamnmyndigheternas möjligheter att hantera olaglig handel med skjutvapen till sjöss. Eftersom den olagliga handeln med vapen till sin natur är gränsöverskridande är det särskilt viktigt att engagera grannländer, även om de inte själva påverkas direkt.
EU kommer att främja kontakterna mellan aktörer i brottsbekämpningen som hanterar olaglig och laglig handel med vapen respektive myndigheter som ansvarar för exportkontroller, för att se till att uppgifterna om de vanligaste olagliga importvägarna till Europa delas, i syfte att främja förebyggande eller avhjälpande åtgärder. Insatserna kommer att omfatta främjande av informationsutbyte, direkt kommunikation mellan utredande organ, gemensamt planerade utredningar och snabb verkställighet av begäran om samarbete inom den fastställda rättsliga ramen. Särskild vikt kommer att läggas vid gränsöverskridande samarbete med länder i de södra och östra grannskapen.
Europol kommer särskilt att överväga stöd till medlemsstataternas polis- och tullmyndigheter, EU-organ, tredjeland och internationella organisationer i ansträngningarna att förebygga och motverka sådan kriminalitet som ingår i dess behörighet och som är kopplad till brottsligor och enskilda som olagligen innehar eller handlar med handeldvapen och lätta vapen, ammunition, delar och komponenter.
EU kommer att stärka dialogen och samarbetet med regionala organisationer som arbetar för kontroll av handeldvapen och lätta vapen och kommer att anpassa sin verksamhet till de regionala strategierna och handlingsplanerna.
Västra Balkan
I enlighet med de strategiska mål som fastställdes i kommissionens meddelande ”Trovärdiga utsikter till EU-medlemskap och ett ökat EU-engagemang för västra Balkan” (Flaggskeppsinitiativ 2: säkerhet och migration) kommer EU att via FN:s utvecklingsprogram fortsätta stödja Sydösteuropeiska centrumet för kontroll av handeldvapen och lätta vapen (Seesac), bibehålla samarbetet med berörda regionala organisationer om kontrollen av Salw och beakta sådana regionala initiativ som exempelvis färdplanen för Salw på västra Balkan. Mer generellt kommer EU att fortsätta investera för att förebygga och lösa regionala konflikter via en rad instrument och politiska insatser. Strategin inriktas på kontroll av konventionella vapen, vilket är centralt i den övergripande politiken för konfliktförebyggande och terrorismbekämpning.
Väsentliga framsteg har visserligen gjorts på senare år, i synnerhet i sydöstra Europa, men effektiviteten i ansträngningarna för att kontrollera skjutvapen/Salw i delar av Västra Balkan fortsätter att hämmas av den omfattande anhopningen av Salw och ammunition, olämpliga lagerförhållanden, omfattande olagligt innehav och luckor i tillämpningen. För att mer effektivt hantera tillgången på olagliga skjutvapen och stora lager av vapen kommer destruktion av överskottslager att prioriteras, liksom dokumentering och spårning av olagliga handeldvapen och lätta vapen, informationsutbyte via europeiska, regionala och globala kanaler (såsom Europol eller Interpol) samt inrättande och genomförande av gemensamma åtgärder.
Åtgärder:
·EU kommer att stödja ansträngningarna för att minska överskottslager av Salw och ammunition, minska olagligt innehav, motverka omdirigering och olaglig vapenhandel, förbättra gränskontrollerna, stärka märkning, registrering och spårning av handeldvapen och lätta vapen samt kapaciteten för bortskaffande av dem, öka medvetenheten och stödja den brottsbekämpande kapaciteten. Med beaktande av EU:s långvariga stöd via FN:s utvecklingsprogram till Sydösteuropeiska centrumet för kontroll av handeldvapen och lätta vapen (Seesac) kommer stödet till nationella kontrollsystem att fortsätta, med beaktande av aktuella regionala initiativ för att motverka olagliga Salw och ammunition, till exempel färdplanen.
·EU och dess medlemsstater kommer att säkerställa ett konsekvent samarbete mellan unionen och länderna på västra Balkan genom initiativ som syftar till att bekämpa vapensmuggling, på det sätt som fastställs i EU:s policycykel avseende organiserad och grov internationell brottslighet 2018–2021, vilket även omfattar särskilda operativa insatser (Empacts riktlinjer för skjutvapen) och handlingsplanen EU–västra Balkan inom ramen för samordnad styrning av den inre säkerheten på västra Balkan.
·EU och dess medlemsstater kommer att samordna EU:s ansträngningar med andra bilaterala, regionala eller multilaterala initiativ för att minska risken för dubbelarbete och få ett mer verkningsfullt samarbete vid utredningar av gränsöverskridande brott, i enlighet med rådets slutsatser av den 13 december 2016.
·EU och dess medlemsstater kommer att till fullo utnyttja och skapa synergier mellan Europols sambandsmän som stationeras på västra Balkan, Seesac
och den regionala planeringen för instrumentet för stöd inför anslutningen (IPA) med avseende på insatser mot grov brottslighet på västra Balkan
samt mätning och bedömning av den organiserade brottsligheten på västra Balkan till stöd för en evidensbaserad politik
.
Nästa steg:
·Handlingsplanen för 2015–2019 om olaglig handel med skjutvapen kommer att utvärderas för att bedöma hur effektiv den är med avseende på leveranser av olagliga skjutvapen och stora vapenlager.
·EU:s policycykel avseende organiserad brottslighet kommer att utvidgas till att om möjligt inkludera västra Balkan i den operativa verksamheten. Länder på västra Balkan kommer att inbjudas att delta i projekt inom Europeiska sektorsövergripande plattformen mot brottshot och möten i ständiga kommittén för inre säkerhet, bland annat sådana som anordnas tillsammans med kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik på ad hoc-basis när projekt diskuteras.
|
Det östra grannskapet
Den nuvarande instabiliteten i Östeuropa har ökat den olagliga handeln med skjutvapen i olika länder i regionen, exempelvis Ukraina. Detta innebär ett väsentligt hot mot säkerheten i både Ukraina och EU under lång tid framöver. Samarbete mellan EU och Ukraina i denna fråga är därmed av gemensamt intresse. EU fortsätter sitt bilaterala engagemang med Ukraina och andra länder i regionen och tar systematiskt upp kampen mot olagliga handeldvapen och lätta vapen i alla dialoger om säkerhet som förs med partnerländer i grannskapet.
Åtgärder:
·EU och dess medlemsstater kommer att ta upp kampen mot olaglig handel med skjutvapen/Salw inom ramen för de dialoger om säkerhet som förs med partnerländer i grannskapet, däribland Ukraina.
·EU och dess medlemsstater kommer att inrätta kanaler för kommunikation mellan EU:s och Ukrainas experter, utse en kontaktpunkt för att säkerställa ett smidigt samarbete, öka medvetenheten, dela goda metoder och kunskaper samt kartlägga behov av utbildning och andra stödåtgärder för att stärka Ukrainas kapacitet på fältet.
·EU och dess medlemsstater kommer att fortsätta hålla kontinuerliga tekniska rundabordssamtal med Ukraina om det trängande problemet med olaglig handel med skjutvapen, och om de risker som uppkommer om terrorister och organiserade brottssyndikat får tag i sådana vapen.
|
Det södra grannskapet
De utdragna väpnade konflikter som fått långtgående regionala konsekvenser i Mellanöstern och Nordafrika (Mena-området) fortsätter underhållas genom omdirigering av eller olaglig handel med handeldvapen och lätta vapen. Sådana vapen i regionen har flera ursprung, däribland otillräckligt bevakade lager och Salw som lagligen tillverkats i EU:s medlemsstater och lagligen exporterats, men därefter omdirigerats till obehöriga slutanvändare.
EU:s policycykel avseende organiserad och grov internationell brottslighet 2018–2021 omfattar särskilda operativa insatser i dessa regioner för att förbättra samarbetet i fråga om olaglig handel med skjutvapen. Ett fördjupat bilateralt samarbete behövs för att mer effektivt bekämpa den transnationella aspekten av olaglig handel med skjutvapen i hela regionen. Samordning via EU och Mena-länderna i frågan bör därför uppmuntras, med beaktande av behovet av att undvika dubbelarbete och säkerställa enhetlighet och samordning med befintliga initiativ som stöds eller finansieras av EU.
Åtgärder i Mena-länderna:
·EU kommer inom ramen för dialogen om säkerhet att sträva efter att stärka samarbetet med Algeriet i fråga om kontroll av överlåtelse av skjutvapen och kampen mot olaglig handel med handeldvapen.
·EU kommer att fortsätta stödja Tunisien i samband med reformen av säkerheten och gränsförvaltningen, huvudsakligen genom ett särskilt finansieringsprogram som kommer att direkt påverka kontrollerna av olaglig handel med skjutvapen.
·EU kommer att främja genomförandet av alla initiativ som fördjupar samarbetet med Marocko i fråga om kontroll av export av skjutvapen och varor med dubbla användningsområden, i enlighet med handlingsplanen EU–Marocko som genomför den framskjutna ställningen.
·EU kommer att fortsätta stödja Libanon och Jordanien med avseende på hanteringen av organiserad brottslighet (även genom bistånd till reform av säkerheten och stöd till integrerad gränsförvaltning) samt kontroll av olaglig handel med skjutvapen.
·EU kommer att fortsätta stärka samarbetet med Mellanöstern och Nordafrika för att bekämpa olaglig handel med skjutvapen, även via Euromed Police IV. Detta regionala program syftar till att stärka det operativa och strategiska polissamarbetet i Mellanöstern och Nordafrika, både mellan myndigheter i partnerländerna i det södra grannskapet och med EU:s medlemsstater (samt EU:s byråer och kontor).
· EU kommer att fortsätta stödja bevakningen av omdirigering till obehöriga i regionen och underrättelsestyrd riskbedömning och insatser mot omdirigering, med hänsyn till de positiva resultaten av iTrace-projektet.
·EU kommer att fortsätta stödja lokala brottsbekämpande och säkerhetsansvariga myndigheters kapacitetsuppbyggnad i fråga om fysisk säkerhet och lagerhantering, destruktion av överskottslager samt dokumentering och spårning av olagliga handeldvapen och lätta vapen.
|
Åtgärder i Afrika (Sahel):
·EU kommer att stödja underrättelsestyrd spårning av smugglingsorganisationer, även i andra områden än Sahel, för att mer effektivt motverka den risk som den storskaliga utförseln av statliga lager under de politiska kriserna i Mali och Libyen fortsättningsvis utgör för den regionala stabiliteten.
·EU kommer att stödja kapacitetsuppbyggnad för hantering och registrering i Mali och Libyen för att förbättra säkerhets- och hanteringssystem för handeldvapen och lätta vapen, däribland system för lagerhantering, destruktion av överskottslager samt uttömmande registrering och redovisning av vapen.
·EU kommer att stödja kapaciteten för spårning och regionalt informationsutbyte, däribland via regionala system, såsom clearing house-mekanismen för Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (Ecowas) enligt dess konvention om Salw, Sahel G5, Afrikanska unionen och globala kanaler såsom Interpols register- och spårningssystem för olagliga vapen (iARMS).
·EU kommer att fortsätta uppmuntra ytterligare rättsligt samarbete och gemensamma insatser för säkerhet vid gränserna.
·EU kommer att stödja berörda aktörers kapacitet att spåra, rapportera, motverka och bortskaffa olagliga Salw och kommer att ge GSFP-uppdrag i regionen en större roll när det gäller övervakning av olagliga Salw, organisering av utbildning om kontroll av Salw, stöd till fysisk säkerhet och lagerhantering och bortskaffande av överskottslager samt underlätta spårning och gränskontroller.
·EU kommer att eftersträva synergier med Afrikanska unionens initiativ ”Silencing the guns”, Bamakoförklaringen om olagliga handeldvapen och lätta vapen vilken antogs av Afrikanska unionens ministerråd år 2000 och Afrikanska unionens strategi mot olagliga handeldvapen och lätta vapen vilken antogs i Lomé år 2011.
·EU kommer att förbättra sin kapacitet till samordning med andra givare när det gäller kontroll av Salw i regionen.
|
Nord-, Latin- och Sydamerika
Åtgärd i Nord-, Latin- och Sydamerika:
·EU kommer att eftersträva synergier med berörda stater och regionala organisationer för att minska den olagliga spridningen och den olagliga handeln med handeldvapen och lätta vapen, i syfte att minska det väpnade våldet och kriminaliteten.
|
3.Uppföljning och sammanfattning