Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52002IG0705(01)

    Initiativ från Konungariket Belgien, Storhertigdömet Luxemburg och Konungariket Nederländerna inför antagandet av rådets akt om ändring av tjänsteföreskrifterna för anställda vid Europol

    EGT C 161, 5.7.2002, p. 16–22 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    52002IG0705(01)

    Initiativ från Konungariket Belgien, Storhertigdömet Luxemburg och Konungariket Nederländerna inför antagandet av rådets akt om ändring av tjänsteföreskrifterna för anställda vid Europol

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 161 , 05/07/2002 s. 0016 - 0022


    Initiativ från Konungariket Belgien, Storhertigdömet Luxemburg och Konungariket Nederländerna inför antagandet av rådets akt om ändring av tjänsteföreskrifterna för anställda vid Europol

    (2002/C 161/07)

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA AKT

    med beaktande av konventionen om upprättandet av en europeisk polisbyrå (Europolkonventionen)(1), särskilt artikel 30.3 i denna,

    med beaktande av Konungariket Belgiens, Storhertigdömet Luxemburgs och Konungariket Nederländernas initiativ,

    med beaktande av Europaparlamentets yttrande,

    med beaktande av Europols styrelses yttrande, och

    av följande skäl:

    (1) Det är önskvärt att ändra tjänsteföreskrifterna för anställda vid Europol enligt rådets akt av den 3 december 1998(2), särskilt för att fastställa förfaranden för utnämning av direktören och de biträdande direktörerna samt utövandet av tillsättningsmyndighetens övriga befogenheter när det gäller dessa personer.

    (2) Det är rådet som enhälligt skall anta närmare regler för anställda vid Europol och senare ändringar.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Tjänsteföreskrifterna för anställda vid Europol ändras på följande sätt:

    1. Följande mening skall läggas till i artikel 1.2: "Uttagnings- och avgångsförfaranden för dessa samt utövande av disciplinära befogenheter anges särskilt i bilaga 8."

    2. Bilaga 8 skall ersättas(3) med följande:

    "Bilaga 8

    Särskilda bestämmelser för direktören och de biträdande direktörerna

    INNEHÅLL

    >Plats för tabell>

    KAPITEL 1

    UTTAGNINGSFÖRFARANDEN

    Artikel 1

    Det yttrande från styrelsen om utnämning av direktören eller en biträdande direktör för Europol som enligt artikel 29.1 i Europolkonventionen skall överlämnas till rådet skall förberedas i enlighet med bestämmelserna i detta kapitel.

    Artikel 2

    Uttagningen till tjänsten som direktör eller en biträdande direktör för Europol skall säkerställa att institutionens anställda håller högsta standard i fråga om kompetens, effektivitet och redbarhet.

    Artikel 3

    1. En tjänst som direktör eller biträdande direktör för Europol skall anses vara ledig

    - nio månader före ämbetstidens utgång för direktören eller en biträdande direktör,

    - när rådet mottar en avskedsansökan från direktören eller en biträdande direktör, i enlighet med artikel 14,

    - när rådet fattar beslut om uppsägning från arbetsgivarens sida, i enlighet med artikel 15,

    - när rådet fattar beslut om pensionering i tjänstens intresse, i enlighet med artikel 16,

    - när rådet fattar beslut om entledigande, i enlighet med artikel 17,

    - nio månader före det datum när direktören eller en biträdande direktör fyller 65,

    - vid direktörens eller en biträdande direktörs dödsfall.

    2. För varje ledig tjänst skall Europol utarbeta en annons med detaljerad beskrivning av tjänstens art, inbegripet lön, arbetsuppgifter samt de kvalifikationer, de kunskaper och den erfarenhet som krävs. Kraven för tjänsten skall utarbetas av Europol och godkännas av styrelsen med enkel majoritet.

    De sökande skall inkomma med sina skriftliga ansökningar och ett curriculum vitae till styrelsens ordförande inom 90 dagar efter det datum då den annons som avses i första stycket publicerades, i enlighet med anvisningarna i annonsen.

    Annonsen skall också ge information om den säkerhetsundersökning som den antagne sökande måste genomgå enligt sekretessbestämmelserna på grundval av artikel 31 i Europolkonventionen.

    Artikel 4

    1. En ledig tjänst som direktör eller biträdande direktör för Europol skall utannonseras av Europol direkt i Europeiska gemenskapernas officiella tidning och andra media för att få största möjliga spridning i alla medlemsstater.

    Europol skall även informera Europols nationella enheter om en ledig tjänst som direktör eller biträdande direktör. De nationella enheterna skall informera vederbörliga organ i sin medlemsstat om den lediga tjänsten. De behöriga nationella myndigheterna skall svara för att information om den lediga tjänsten går ut till organen och all berörd personal.

    2. För alla lediga tjänster skall både interna och externa ansökningar beaktas.

    3. Europol skall sända ett mottagningsbevis till de sökande.

    Artikel 5

    1. Styrelsen skall inrätta en uttagningskommitté benämnd styrelsens uttagningskommitté (nedan kallad kommittén). Kommittén skall förbereda styrelsens yttrande om de sökandes lämplighet vilket skall överlämnas till rådet i enlighet med artikel 29.1 i Europolkonventionen.

    2. När det gäller en tjänst som biträdande direktör skall kommittén bestå av direktören eller dennes företrädare. Vidare skall styrelsen genom lottdragning välja fyra medlemsstater som skall utse en företrädare vardera som ledamot i kommittén.

    3. När det gäller en tjänst som direktör skall styrelsen genom lottdragning välja fem medlemsstater som skall utse en företrädare vardera som ledamot i kommittén.

    4. De ledamöter i kommittén som utsetts enligt punkterna 2 och 3 skall förbli ledamöter i kommittén till dess att uttagningsförfarandet har avslutats.

    5. Om det finns skäl att anta att en ledamot i kommittén har en personlig relation till någon av de sökande till tjänsten skall han inte delta i uttagningsförfarandet. I så fall skall den medlemsstat som presenterade ledamoten föreslå styrelsen att han ersätts.

    6. Sekretariatsuppgifterna för kommittén skall ombesörjas av styrelsens sekretariat.

    Artikel 6

    1. Vid det första mötet i styrelsens uttagningskommitté skall ledamöterna utse en av ledamöterna till ordförande.

    2. Styrelsens uttagningskommitté får begära att en eller flera bedömare skall bistå kommittén i dess arbete. En sådan begäran skall ställas till styrelsens ordförande som skall fatta beslut i frågan. Bedömare får inte ha status som ledamöter i kommittén.

    3. Kommittén har till uppgift att

    a) göra ett första urval bland de sökande på grundval av de inkomna ansökningarna,

    b) kalla de utvalda sökande till samtal,

    c) avge rapport till styrelsen.

    Artikel 7

    1. På grundval av kvalifikationer, erfarenhet, särskilda krav för tjänsten och sådana urvalskriterier som avses i artikel 24 i tjänsteföreskrifterna skall kommittén göra ett första urval bland de inkomna ansökningarna.

    2. I förekommande fall får kommittén anordna ett särskilt för tjänsten avsett skriftligt eller annat provförfarande. Kommittén skall besluta om de särskilda behoven.

    Provet eller proven skall i så fall förberedas av kommittén för att bedöma de sökandes särskilda kvalifikationer och expertkunnande för tjänsten i fråga. Provresultaten skall bedömas under anonymitet av kommittén.

    3. Kommittén skall kalla alla sökande som godkänts i det första urvalet enligt punkt 1 och i förekommande fall enligt punkt 2, till samtal för att pröva deras kvalifikationer och erfarenhet. Sådana samtal skall också användas för att pröva de sökandes kunskap i Europeiska unionens officiella språk med avseende på artikel 30.2 i Europolkonventionen och artikel 1 i denna bilaga.

    4. Om kommittén anser det nödvändigt kan samtliga eller några av de sökande kallas till ytterligare ett samtal.

    Artikel 8

    Proven och samtalen skall hållas i Haag. Resekostnader och eventuella kostnader för uppehälle och hotellrum skall återbetalas till de sökande, ledamöterna i kommittén och bedömarna enligt reglerna i bilaga 5 till tjänsteföreskrifterna.

    Artikel 9

    Efter samtalen skall kommittén upprätta en rapport med en förteckning över godkända sökande i den ordning de, enligt kommitténs åsikt, är mest lämpade för utnämning. Kommitténs beslut skall fattas med enkel majoritet. Rapporten skall föreläggas styrelsen så snart som möjligt efter samtalen tillsammans med de sökandes curriculum vitae.

    Kommittén skall säkerställa att de sökande i den förteckning som skall tillställas styrelsen uppfyller anställningsvillkoren enligt artikel 24.2 och 24.3 i tjänsteföreskrifterna.

    Artikel 10

    På grundval av kommitténs rapport skall styrelsen utarbeta ett yttrande i form av en förteckning över tre sökande i rangordning för utnämning efter meriter. Om styrelsen anser det nödvändigt får den höra samtliga eller några av de sökande innan den utarbetar sitt yttrande. Yttrandet måste antas med två tredjedelars majoritet. Om en ledamot i styrelsen finns bland de sökande i förteckningen får han inte vara närvarande när styrelsen utarbetar sitt yttrande.

    Styrelsens ordförande skall överlämna styrelsens yttrande till rådet i enlighet med artikel 29.1 i Europolkonventionen.

    Artikel 11

    Ledamöter i kommittén, bedömare samt berörda ledamöter i styrelsen och Europoltjänstemän skall omfattas av sträng sekretess när det gäller de sökande och resultaten av urvalsförfarandet.

    Artikel 12

    I de fall direktörens eller en biträdande direktörs tjänst kan förlängas enligt artikel 29.1 respektive 29.2 i Europolkonventionen får styrelsen genom majoritetsröstning besluta om undantag från det förfarande som fastställs i detta kapitel. I sådana fall skall styrelsen senast tolv månader före ämbetstidens utgång utarbeta ett yttrande med en uppmaning till rådet att förlänga ämbetstiden. Om rådet beslutar att inte förlänga ämbetstiden eller om rådet inte har fattat något beslut inom tre månader efter mottagandet av styrelsens yttrande skall det förfarande som avses i detta kapitel följas.

    KAPITEL 2

    TJÄNSTGÖRINGENS UPPHÖRANDE

    Artikel 13

    Direktörens eller en biträdande direktörs tjänstgöring skall upphöra vid

    a) uppsägning från den anställdes sida,

    b) uppsägning från arbetsgivarens sida,

    c) pensionering i tjänstens intresse,

    d) entledigande,

    e) pensionering, eller

    f) dödsfall.

    AVSNITT 1

    Uppsägning från den anställdes sida

    Artikel 14

    1. En direktör eller biträdande direktör som vill säga upp sig före ämbetstidens utgång skall skriftligen och på ett entydigt sätt meddela sin avsikt att lämna sin tjänst vid Europol. Avskedsansökan skall sändas till rådets ordförande med en kopia till styrelsens ordförande.

    2. Rådet skall inom två månader efter att ha mottagit avskedsansökan fatta beslut om att godkänna denna. Rådet har emellertid rätt att avslå avskedsansökan om disciplinära förfaranden har inletts mot den berörda personen den dag då avskedsansökan mottas eller om sådana förfaranden kommer att inledas inom de närmaste sextio dagarna.

    3. Uppsägningen skall få verkan den dag som rådet bestämmer. Denna dag får inte fastställas till senare än tre månader efter den dag som den berörda personen föreslagit i sin avskedsansökan. Rådet får emellertid fastställa att uppsägningen inte skall få verkan förrän personens efterträdare har tillträtt sin tjänst.

    AVSNITT 2

    Uppsägning från arbetsgivarens sida

    Artikel 15

    En direktör eller en biträdande direktör kan, utan uppsägningstid, sägas upp av rådet på begäran av styrelsen om villkoren i artikel 95 b eller 95 c i tjänsteföreskrifterna är uppfyllda.

    AVSNITT 3

    Pensionering i tjänstens intresse

    Artikel 16

    1. Direktören eller en biträdande direktör kan pensioneras i Europols intresse genom beslut av rådet. Rådet skall fatta beslutet med två tredjedelars majoritet efter att ha tagit del av styrelsens yttrande och efter att ha hört den berörda personen. Sådan pensionering skall inte utgöra någon disciplinåtgärd.

    2. En direktör eller biträdande direktör som på så sätt pensioneras är berättigad till följande ersättning:

    a) Under tre månader, en månatlig ersättning motsvarande grundlönen.

    b) Under den fjärde till den sjätte månaden en månatlig ersättning motsvarande 85 % av grundlönen.

    c) Under den påföljande perioden fram till den planerade tidpunkten för ämbetstidens utgång, en månatlig ersättning på 70 % av grundlönen.

    3. Den inkomst som den berörda personen uppbär från en ny anställning under den period under vilken han får ersättning i enlighet med punkt 2 skall dras av från den ersättning som avses i andra stycket i den mån denna inkomst och ersättning tillsammans överstiger den totala lön som tjänstemannen senast erhöll, beräknad utifrån den lönetabell som gäller den första dagen i den månad för vilken ersättningen skall betalas ut. Den berörda personen skall inkomma med sådan skriftlig bevisning som kan begäras och underrätta Europol om alla sakförhållanden som kan påverka hans rättigheter.

    4. Under den tid då rätten till ersättning gäller, och under de sex månader som följer därefter, skall den berörda personen för egen del och för sina medförsäkrades del ha rätt till förmåner enligt det sjukförsäkringssystem som föreskrivs i artikel 56 i tjänsteföreskrifterna, förutsatt att han betalar den avgift som alltefter omständigheterna beräknas med hänsyn till antingen hans grundlön eller den del av denna som avses i punkt 2 i denna artikel och förutsatt att han inte omfattas av något annat offentligt system för försäkring mot samma risker.

    5. Vid utgången av den period som anges i punkt 4 och på de villkor som föreskrivs där kan den berörda personen på egen begäran fortsätta att uppbära förmåner enligt detta sjukförsäkringssystem, förutsatt att han bär hela kostnaden för den avgift som avses i artikel 56.1 i tjänsteföreskrifterna. När hans rätt till ersättning upphör, skall hans avgift beräknas på grundval av den senast erhållna månatliga ersättningen.

    AVSNITT 4

    Entledigande

    Artikel 17

    Efter ett sådant disciplinärt förfarande som föreskrivs i kapitel 3 kan tjänstgöringen upphöra genom beslut av rådet i enlighet med artikel 29.6 i Europolkonventionen av disciplinära skäl om direktören eller en biträdande direktör uppsåtligen eller av vårdslöshet grovt åsidosätter sina plikter.

    AVSNITT 5

    Pensionering

    Artikel 18

    Tjänstgöringen för en direktör eller en biträdande direktör skall upphöra den sista dagen i den månad då han fyller 65 år.

    KAPITEL 3

    DISCIPLINÄRA FÖRFARANDEN

    AVSNITT 1

    Disciplinåtgärder

    Artikel 19

    1. Om direktören eller en biträdande direktör underlåter att uppfylla någon av sina skyldigheter enligt tjänsteföreskrifterna eller Europolkonventionen, antingen det sker uppsåtligt eller på grund av vårdslöshet från hans sida, kan disciplinåtgärder vidtas mot honom.

    Sådan underlåtenhet inbegriper att medvetet ha givit falsk information om antingen sin yrkesskicklighet eller kraven enligt artikel 24.2 i tjänsteföreskrifterna, om den uppgivna falska informationen var avgörande för att han blev anställd.

    2. Med disciplinära åtgärder avses

    a) skriftlig varning,

    b) reprimand,

    c) sänkning av den månatliga grundlönen med högst 25 % under högst sex månader,

    d) avsättning från tjänsten och eventuellt minskning eller indragning av rätt till avgångspension.

    3. Artikel 88.3-88.6 i tjänsteföreskrifterna skall tillämpas i händelse av disciplinära förfaranden mot direktören eller en biträdande direktör.

    Artikel 20

    1. Direktören skall ha rätt att, på eget initiativ och utan samråd med disciplinnämnden, utfärda en skriftlig varning eller reprimand till den biträdande direktören. Den berörda personen skall underrättas skriftligen och höras av direktören innan en sådan åtgärd vidtas.

    2. Styrelsen skall ha rätt att, på eget initiativ och utan samråd med disciplinnämnden, utfärda en skriftlig varning eller reprimand till direktören. Den berörda personen skall underrättas skriftligen och höras av styrelsen innan en sådan åtgärd vidtas.

    Artikel 21

    Om en anklagelse för allvarligt tjänstefel riktas mot direktören eller en biträdande direktör, vare sig det gäller försummelse att fullgöra sina tjänsteåligganden eller en lagöverträdelse, kan styrelsen genom beslut med två tredjedelars majoritet och efter att ha givit den berörda personen möjlighet att framföra sina synpunkter föreskriva att han omedelbart skall suspenderas i enlighet med artikel 90 i tjänsteföreskrifterna. Ett sådant beslut skall motiveras.

    AVSNITT 2

    Särskilda bestämmelser för det fall som avses i artikel 29.6 i Europolkonventionen

    Artikel 22

    1. Utan att åsidosätta artikel 20 kan rådet besluta att en disciplinåtgärd enligt artikel 20.2 skall vidtas efter det att det disciplinära förfarande som fastställs i det här avsnittet har avslutats. Det disciplinära förfarandet skall inledas genom beslut av styrelsen på dess eget initiativ efter det att den berörda personen har hörts.

    2. Det skall inrättas en disciplinnämnd inom styrelsen. Denna nämnd skall förbereda styrelsens yttrande om behovet av vidta disciplinåtgärder enligt artikel 20.2 vilket skall överlämnas till rådet i enlighet med artikel 29.6 i Europolkonventionen.

    3. Disciplinnämnden skall bestå av en företrädare för den medlemsstat som innehar ordförandeskapet för styrelsen när styrelsen fattar det beslut som avses i punkt 1, en företrädare för den medlemsstat som innehade det närmast föregående ordförandeskapet, en företrädare för den medlemsstat som kommer att inneha det närmast påföljande ordförandeskapet samt företrädare för två andra medlemsstater som skall utses genom lottdragning.

    4. Även styrelsens ordförande skall utses genom lottdragning, men han kan inte vara företrädare för den medlemsstat som innehar ordförandeskapet. Företrädarna måste ha en högre eller likvärdig ställning eller anciennitet i förhållande till den berörda direktören eller biträdande direktören och kan inte samtidigt vara ledamöter i styrelsen.

    5. Den berörda direktören eller biträdande direktören kan inom fem dagar efter disciplinnämndens sammansättning invända mot någon av nämndens ledamöter.

    Inom samma tidsfrist kan någon av nämndens ledamöter begära befrielse från uppdraget, förutsatt att han har giltiga skäl för detta.

    Styrelsen skall genom lottdragning fylla de eventuella vakanser som uppstår och säkerställa att det inte finns fler än en företrädare per medlemsstat i disciplinnämnden.

    6. De på så sätt utsedda ledamöterna i disciplinnämnden som är avsedda att fylla vakanserna enligt punkt 5 skall förbli ledamöter i nämnden till dess att det disciplinära förfarandet har avslutats.

    7. Om det finns skäl att anta att en ledamot i disciplinnämnden har en personlig relation till den berörda direktören eller biträdande direktören skall han inte delta i det disciplinära förfarandet. I så fall skall den medlemsstat som presenterade ledamoten föreslå styrelsen att han ersätts.

    8. Disciplinnämndens ledamöter skall vid utförandet av sitt arbete vara helt oberoende. Nämndens överläggningar får inte offentliggöras.

    9. Sekretariatsuppgifterna för disciplinnämnden skall ombesörjas av styrelsens sekretariat.

    Artikel 23

    1. Styrelsen skall till disciplinnämnden lämna en rapport med klart angivande av alla klagomål och i tillämpliga fall vad som har förorsakat dem.

    2. Styrelsen skall utse en företrädare i det disciplinära förfarandet.

    3. Den rapport som avses i punkt 1 skall tillställas disciplinnämndens ordförande som skall vidarebefordra den till ledamöterna i nämnden och den berörda direktören eller biträdande direktören för kännedom.

    4. Vid mottagandet av rapporten skall den berörda direktören eller biträdande direktören ha rätt att se hela sin personakt och kopiera alla dokument som rör förfarandet.

    Artikel 24

    Vid disciplinnämndens första möte skall ledamöterna utse en av ledamöterna till ordförande och en av ledamöterna till att förbereda en allmän rapport om ärendet.

    Artikel 25

    1. Den berörda direktören eller biträdande direktören skall ha minst 15 dagar att förbereda sitt försvar från och med mottagandet av rapporten om inledande av det disciplinära förfarandet.

    2. När direktören eller den biträdande direktören uppträder inför disciplinnämnden skall han ha rätt att yttra sig skriftligen eller muntligen, att inkalla vittnen och att vid sitt försvar biträdas av en person som han själv har valt.

    Artikel 26

    Styrelsen skall på samma sätt ha rätt att inkalla vittnen.

    Artikel 27

    1. Om disciplinnämnden behöver ytterligare upplysningar om de klagomål som framförts eller om de grunder på vilka de vilar, kan den ge order om en undersökning, vid vilken båda parterna kan framföra sina åsikter och besvara den andra partens påståenden.

    2. Undersökningen skall ledas av den handläggande ledamoten. I undersökningssyfte kan disciplinnämnden begära att tillställas alla dokument som rör ärendet.

    Artikel 28

    Efter att ha beaktat de framlagda handlingarna, de skriftliga eller muntliga yttranden som gjorts av den berörda direktören eller biträdande direktören och vittnena samt resultaten av en eventuell undersökning, skall disciplinnämnden genom majoritetsbeslut lämna ett vederbörligen motiverat yttrande avseende den disciplinåtgärd som är påkallad med hänsyn till de framförda klagomålen och tillställa styrelsen och den berörda direktören eller biträdande direktören detta yttrande inom en månad från och med den dag då ärendet lämnades till nämnden. Tidsfristen skall vara tre månader om en undersökning har utförts på nämndens beordran.

    Artikel 29

    1. Sekretariatet skall protokollföra disciplinnämndens möten.

    2. Vittnen skall underteckna sina protokollförda utsagor.

    3. Det motiverade yttrande som föreskrivs i artikel 28 skall undertecknas av samtliga ledamöter i disciplinnämnden.

    Artikel 30

    De kostnader som en berörd direktör eller biträdande direktör har ådragit sig vid ett disciplinärt förfarande, särskilt arvoden till den person han utsett till sitt försvar, skall bäras av den berörda direktören eller den biträdande direktören om det disciplinära förfarandet leder till någon av de åtgärder som föreskrivs i artikel 19.2 c eller 19.2 d.

    Artikel 31

    1. När styrelsen mottar disciplinnämndens rapport skall den besluta om ett yttrande skall överlämnas till rådet i enlighet med artikel 29.6 i Europolkonventionen och, om så är fallet, avge ett vederbörligen motiverat yttrande avseende den disciplinåtgärd enligt artikel 19.2 som är påkallad med hänsyn till de framförda klagomålen.

    2. Styrelsen skall så snart som möjligt fatta det beslut som avses i punkt 1. Innan styrelsen utarbetar sitt yttrande skall den berörda direktören eller biträdande direktören få möjlighet att avge sina synpunkter.

    3. Styrelsens ordförande skall överlämna styrelsens yttrande till rådet i enlighet med artikel 29.6 i Europolkonventionen samt en kopia till den berörda direktören eller biträdande direktören.

    4. Om styrelsen beslutar att det inte skall överlämnas något yttrande till rådet i enlighet med artikel 29.6 i Europolkonventionen har styrelsen rätt att utfärda en skriftlig varning eller reprimand i enlighet med artikel 20.

    Artikel 32

    1. När rådet mottar styrelsens yttrande skall det, i enlighet med artikel 29.6 i Europolkonventionen och efter att ha givit den berörda direktören eller biträdande direktören möjlighet att framföra sina synpunkter, besluta om en disciplinåtgärd skall vidtas.

    2. Om rådet beslutar att en disciplinåtgärd enligt artikel 19.2 skall vidtas skall rådet i sitt beslut ange åtgärdens exakta art samt den tidpunkt från och med när åtgärden skall vidtas. Beslutet skall vederbörligen motiveras och skall meddelas den berörda personen och Europol.

    3. Rådet skall utan onödigt dröjsmål fatta det beslut som avses i punkt 1.

    Artikel 33

    1. Om nya, väl underbyggda fakta uppkommer kan det disciplinära förfarandet återupptas på begäran av den berörda direktören eller biträdande direktören.

    2. Om den slutgiltiga disciplinåtgärden har vidtagits av direktören skall denna begäran tillställas direktören. Direktören skall besluta om den biträdande direktörens begäran skall beviljas.

    3. Om den slutgiltiga disciplinåtgärden har vidtagits av styrelsen skall denna begäran tillställas styrelsen. Styrelsen skall besluta om direktörens eller den biträdande direktörens begäran skall beviljas.

    4. Om den slutgiltiga disciplinåtgärden har vidtagits av rådet, skall denna begäran tillställas styrelsen. Styrelsen skall besluta om ett yttrande skall överlämnas till rådet med en uppmaning till rådet om att direktörens eller den biträdande direktörens begäran skall tillgodoses.

    KAPITEL 4

    ÖVERKLAGANDEN

    Artikel 34

    1. Klagomål enligt artikel 92.2 i tjänsteföreskrifterna skall inlämnas till och behandlas av den myndighet som fattade det slutliga beslutet i ärendet.

    2. Överklagande till Europeiska gemenskapernas domstol enligt artikel 93 i tjänsteföreskrifterna är tillåtet endast om ett klagomål enligt punkt 1 tidigare har anförts till den myndighet som fattade det slutliga beslutet i ärendet och klagomålet har avslagits, antingen uttryckligen eller tyst. Den berörda personen kan dock efter att ha anfört klagomål enligt punkt 1 omedelbart överklaga vid Europeiska gemenskapernas domstol, på de villkor som fastställs i artikel 93.4 i tjänsteföreskrifterna.

    KAPITEL 5

    SÄRSKILDA BESTÄMMELSER FÖR DIREKTÖREN

    Artikel 35

    1. Om direktören för sin egen del önskar utöva en rättighet som genom tjänsteföreskrifterna beviljas Europoltjänstemän och det enligt tjänsteföreskrifterna är direktören som har befogenhet att fatta beslut i ärendet skall han informera styrelsens ordförande om detta. I sådana fall får ordföranden besluta att hänskjuta fallet till styrelsen för att fatta det slutliga beslutet.

    2. Om direktören under mer än en månad är tillfälligt oförmögen att utöva sina befogenheter eller om tjänsten som direktör är ledig skall hans befogenheter utövas av den biträdande direktören. Styrelsen skall ange i vilken ordning de biträdande direktörerna skall fungera som ersättare varje gång en ny biträdande direktör utnämns."

    Artikel 2

    Denna akt träder i kraft samma dag som den antas.

    Artikel 3

    Denna akt skall offentliggöras i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Utfärdad i ...

    På rådets vägnar

    ...

    Ordförande

    (1) EGT C 316, 27.11.1995, s. 1.

    (2) EGT C 26, 30.1.1999, s. 23.

    (3) Bestämmelserna om skatter i den ursprungliga bilaga 8 till rådets akt av den 3 december 1998 omfattas av Europols styrelses beslut av den 16 november 1999 (EGT C 65, 28.2.2001).

    Top