Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52000AR0309

Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 97/67/EG för att ytterligare öka konkurrensen inom postsektorn i gemenskapen"

EGT C 144, 16.5.2001, p. 20–22 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52000AR0309

Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 97/67/EG för att ytterligare öka konkurrensen inom postsektorn i gemenskapen"

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 144 , 16/05/2001 s. 0020 - 0022


Yttrande från Regionkommittén om "Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 97/67/EG för att ytterligare öka konkurrensen inom postsektorn i gemenskapen"

(2001/C 144/07)

BAKGRUND

Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 97/67/EG för att ytterligare öka konkurrensen inom postsektorn i gemenskapen (KOM(2000) 319 slutlig - 2000/0139 COD).

Rådets beslut av den 25 september 2000 att i enlighet med artikel 265 första stycket i EG-fördraget rådfråga Regionkommittén i detta ärende.

Presidiets beslut av den 13 juni 2000 att utarbeta ett yttrande i detta ärende och att ge utskott 6 - i uppdrag att förbereda ärendet.

Regionkommitténs yttrande om "Meddelande från kommissionen angående de föreslagna åtgärderna för utvecklingen av posttjänster i gemenskapen" och "Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om gemensamma regler för utvecklingen av posttjänster i gemenskapen och för förbättring av servicekvaliteten" (CdR 422/95 fin)(1).

Ordförandens beslut av den 26 oktober 2000 att utse David Martin till huvudföredragande med uppdrag att utarbeta ett yttrande i denna fråga, i enlighet med artikel 40.2 i Regionkommitténs arbetsordning.

Det utkast till yttrande (CdR 309/2000 rév. 1) som utarbetats av huvudföredraganden David Martin (UK-PSE).

Mot bakgrund av ovanstående antog Regionkommittén följande yttrande vid sin 36:e plenarsession den 13-14 december 2000 (sammanträdet den 13 december).

1. Regionkommitténs synpunkter på förslagen

1.1. Kommittén stöder och engagerar sig i inre marknadens fullbordande, vilket bl.a. innebär en liberalisering av posttjänsterna inom EU och därigenom en fortsatt gradvis, kontrollerad liberalisering av postsektorn och säkerställande av tillgången till samhällsomfattande tjänster.

1.2. Kommittén noterar rådets beslut från mars 1999 och vill samtidigt framhålla posttjänsternas nyckelroll för Europeiska unionens sociala och geografiska sammanhållning.

1.3. Kommittén vill understryka att posttjänsterna erbjuder en unik infrastruktur för kommunikation som ekonomiskt och socialt är av stor betydelse för alla EU:s invånare.

1.4. Framför allt anser kommittén att moderna, tekniskt avancerade, samhällsomfattande posttjänster av hög kvalitet är en förutsättning för inre marknadens fullbordande och för framtida ekonomisk tillväxt och social integration. Det är främst invånare och småföretag i avlägsna regioner och eftersatta stadsområden som är beroende av att få brev, varor och tjänster via operatörer som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster.

1.5. Kommittén konstaterar också att många postoperatörer går in i strategiska allianser över nationsgränserna medan andra köper upp företag för att försäkra sig om en större kontroll över distributionsnäten.

1.6. Kommittén håller med om att globaliseringen, marknadens krav på högkvalitativa tjänster och den tekniska utvecklingen innebär att postoperatörerna står inför snabba förändringar.

1.7. Kommittén konstaterar att postoperatörerna inom EU redan är verksamma på en allt öppnare och alltmer konkurrensutsatt marknad som kännetecknas av snabba tekniska förändringar, främst på grund av den snabbt ökande användningen av Internet, fax och andra tekniska framsteg.

1.8. Kommittén konstaterar att vissa medlemsstater redan har gått längre än vad som föreskrivs i direktivet från 1997 och har liberaliserat stora delar även av de posttjänster som får reserveras för dem som tillhandahåller samhällsomfattande posttjänster (försändelser som väger mindre än 350 g och vilkas pris är lägre än fem gånger den allmänna avgiften för en brevförsändelse av första viktklassen).

1.9. Kommittén är särskilt angelägen om att påpeka posttjänsternas betydelse för arbetsmarknaden. De står för cirka 1,7 miljoner anställda, av vilka cirka 1,3 miljoner finns hos de operatörer som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster. Många av dessa arbetstillfällen finns i avlägsna landsbygdsregioner och i eftersatta stadsområden. Effekterna för sysselsättningen i lokala och regionala ekonomier måste tas med i beräkningen vid eventuella ytterligare liberaliseringar.

1.10. Kommittén kan konstatera att direktivet från 1997 redan har medfört förbättringar av servicen när det gäller gränsöverskridande postgång eftersom principerna i direktivet ger förutsättningar för goda relationer mellan tillhandahållare av samhällsomfattande tjänster.

1.11. Kommittén vill betona att kraven på samhällsomfattande posttjänster ger dessa en särprägel som ingen annan ekonomisk sektor har, genom att den ger enskilda kunder, både privatpersoner och företag, direkt tillgång till tillförlitliga kommunikationstjänster samt till statliga tjänster, banktjänster och andra kommersiella tjänster i många medlemsstater. Sådana tjänster är särskilt viktiga för eftersatta regioner, både på landsbygden och i städerna.

1.12. Kommittén konstaterar att de operatörer som tillhandahåller samhällsomfattande posttjänster står inför en unik kombination av utmaningar, dels från en fortsatt liberalisering, på grund av deras existerande investeringar i de nätverk som krävs för posttjänsterna, varav mycket är fasta investeringar (postkontor, transportinfrastruktur, personal m.m.), dels från den exponentiella tillväxten av tekniskt baserade kommunikationslösningar för både företag och individer (e-handel, Internet, fax, radio m.m.).

1.13. Kommittén konstaterar att denna ökade användning av Internetbaserade tjänster kan leda till en ytterligare minskning av de traditionella brevbaserade posttjänster som utgör huvuddelen av de tjänster som får reserveras samt att vissa marginaliserade grupper knappast kommer att ha tillgång till dessa Internetbaserade tjänster.

1.14. Kommittén konstaterar att förändringarna under det närmaste decenniet kommer att drivas på av tekniska framsteg och kommer att öka pressen på postoperatörerna att utveckla och tillhandahålla alltmer skräddarsydda lösningar för olika kundkategorier, antingen från samhällsomfattande operatörer eller från specialiserade postoperatörer.

1.15. Kommittén anser att detta kommer att leda till en omstrukturering av sysselsättningen inom sektorn, med en tänkbar övergång från de samhällsomfattande operatörerna till de nya aktörerna. Kommittén anser att sådana övergångar inte får ske till priset av anställningens kvalitet för EU:s invånare. Det kan bli så att utvecklingen av och stödet för de mänskliga resurserna måste intensifieras inom sektorn.

1.16. Å andra sidan anser kommittén också att en sådan teknisk utveckling skapar möjligheter för utveckling av nya produkter som t.ex. krypteringstjänster för att skapa säker överföring via Internet samt produkter anpassade till enskilda kunders behov. Detta kommer att vara till nytta såväl för operatörer som har att tillhandahålla samhällsomfattande tjänster som för nya aktörer på marknaden, både avseende intäkter och arbetstillfällen.

2. Kommitténs rekommendationer beträffande förslagen

2.1. Regionkommittén stöder de principer som syftar till att förena en fortsatt gradvis liberalisering av postsektorn under kontrollerade former, med en långsiktig garanti för att de samhällsomfattande tjänsterna upprätthålls. Detta torde leda till en bättre servicekvalitet för konsumenterna, både för enskilda människor och företag.

2.2. Kommittén rekommenderar att större vikt behöver läggas vid hur det eventuella bortfallet av arbetstillfällen fördelar sig, särskilt i avlägsna landsbygdsområden och eftersatta stadsområden, där posttjänsterna bidrar med ett väsentligt antal arbetstillfällen. Förskjutningar i sysselsättningen kommer att få betydande effekter på lokala och regionala ekonomier och dessa måste beaktas vid ytterligare liberaliseringar.

2.3. Regionkommittén anser att man bör undersöka möjligheten att utnyttja postkontornätet i landsbygdsområden för att föra administration och andra tjänster närmare områden som har en outvecklad kommunikationsinfrastruktur. Postkontoren skulle kunna spela en viktig roll för att förena landsbygd och centralt belägna områden, samtidigt som man bibehåller och främjar sysselsättningen och bidrar till att invånarantalet stabiliseras.

2.4. Kommittén anser att det finns vissa frågetecken med avseende på kommissionens beräkningar av effekterna på sysselsättningen och begär därför att medlemsstaterna regelbundet skall lämna uppgifter om sysselsättningen till kommissionen. Detta skulle vara i linje med Amsterdamfördragets nya inriktning på sysselsättningen.

2.5. Med hänsyn till unionens nya strategiska mål att skapa fler och bättre arbetstillfällen rekommenderar kommittén att man ägnar särskild uppmärksamhet åt att övervaka kvaliteten på anställningarna inom hela postsektorn för att säkerställa att ytterligare liberalisering inte leder till försämrade arbetsvillkor inom posttjänsterna för EU:s medborgare.

2.6. Kommittén uppmanar därför medlemsstaterna och kommissionen att se till att detta blir en central aspekt i samband med liberaliseringsförslag. Man måste då alltid bedöma de ytterligare behoven av utveckling av de mänskliga resurserna för att garantera EU:s invånare arbetstillfällen av hög kvalitet.

2.7. Kommittén uppmanar också medlemsstaterna och kommissionen att studera de möjligheter som skapas av ny teknik och existensen av ett omfattande nätverk av postkontor i hela unionen för att vidareutveckla nätverket inom områden som tillgång till statliga tjänster som att rösta i direkta val, utbildning och arbetsförmedling.

2.8. Med hänsyn till den unika ställning och roll som de samhällsomfattande posttjänsterna har i samband med fullbordandet av inre marknaden begär kommittén att ytterligare en rapport om situationen på marknaden skall avges efter år 2003, när direktivet väl har blivit genomfört, och innan ytterligare förslag till liberalisering läggs fram. Denna rapport bör innehålla en bedömning av om en fullständig liberalisering är möjlig att uppnå och om den är önskvärd med hänsyn till målet att behålla de samhällsomfattande tjänsterna.

2.9. Kommittén välkomnar att kravet på samhällsomfattande tjänster upprätthålls (definierat som att man dagligen minst en gång hämtar och delar ut brev på samtliga adresser samt att denna service tillhandahålls till rimlig kostnad, med fullständig geografisk täckning, tillförlitlighet och hög kvalitet) samt begär att detta skall bibehållas som ett grundläggande, centralt krav på alla operatörer som tillhandahåller samhällsomfattande tjänster.

2.10. Kommittén anser att en sådan garanti är nödvändig för att konsumenternas förtroende skall kunna upprätthållas och inre marknaden fullbordas. Kommittén anser också att denna definition kommer att garantera tillräcklig service för privatpersoner och småföretag, i synnerhet i landsbygdsområden och eftersatta stadsområden.

2.11. Man har infört nya definitioner av traditionella och speciella tjänster. Enligt kommissionens förslag skall speciella tjänster utanför det monopoliserade området liberaliseras oberoende av prisgränser. Kommittén anser att definitionen av speciella tjänster måste stramas upp, så att de ekonomiska aspekterna av samhällsomfattande tjänster skyddas. I själva verket är den föreslagna definitionen så bred att varje konkurrent som definierar sina tjänster som "speciella" lätt kan kringgå det monopoliserade området, och på så vis äventyra den ekonomiska livskraften hos alla tillhandahållare av samhällsomfattande tjänster.

2.12. Kommittén beklagar att det nya begreppet "speciella tjänster" införs utan någon egentlig analys. Detta äventyrar principen att de samhällsomfattande tjänsterna bör vara anpassningsbara, i enlighet med artikel 5 i direktivet från 1997. Om hänvisningen till priset på dessa tjänster stryks, kan det leda till allvarliga brister i fråga om rättssäkerhet inom sektorn och påverka den ekonomiska livskraften hos tillhandahållare av samhällsomfattande tjänster.

2.13. I förslaget argumenterar kommissionen för en minskning av gränserna från 350 gram eller 5 gånger det normala portot till 50 gram och 2,5 gånger normalportot. Kommittén anser att detta skulle kunna göra det omöjligt för de samhällsomfattande operatörerna att upprätthålla tjänsterna. 1997 års direktiv föreskrev en kontrollerad och gradvis liberalisering, och kommittén anser därför att ändringen skulle vara till 150 gram, inte 50 gram.

2.14. Regionkommittén anser att detta ämne är av yttersta vikt för de lokala och regionala myndigheterna och begär därför att kommittén skall hållas ajour med den fortsatta utvecklingen.

Bryssel den 13 december 2000.

Regionkommitténs

ordförande

Jos Chabert

(1) EGT C 337, 11.11.1996, s. 28.

Top