EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D1207

Rådets beslut (EU) 2021/1207 av den 19 juli 2021 om ändring av beslut 2003/77/EG om fastställande av fleråriga ekonomiska riktlinjer för förvaltningen av tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, av Kol- och stålforskningsfondens tillgångar

ST/9391/2021/INIT

EUT L 261, 22.7.2021, p. 47–53 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/1207/oj

22.7.2021   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 261/47


RÅDETS BESLUT (EU) 2021/1207

av den 19 juli 2021

om ändring av beslut 2003/77/EG om fastställande av fleråriga ekonomiska riktlinjer för förvaltningen av tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, av Kol- och stålforskningsfondens tillgångar

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av protokoll nr 37 om de ekonomiska följderna av att EKSG-fördraget upphör att gälla och om Kol- och stålforskningsfonden, fogat till fördraget om Europeiska unionen och till fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 2.2,

med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

med beaktande av Europaparlamentets yttrande (1), och

av följande skäl:

(1)

För att bli en klimatneutral ekonomi senast 2050 behöver unionen förelöpare i klimat- och resursfrågor för att senast 2030 kunna utveckla de första kommersiella tillämpningarna av banbrytande teknik inom viktiga industrisektorer och en koldioxidfri stålproduktion senast 2030.

(2)

Enligt rådets beslut 2003/76/EG (2) ska kommissionen förvalta tillgångarna i Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG) under avveckling och, efter slutförd avveckling, tillgångarna i Kol- och stålforskningsfonden på ett sådant sätt att de säkerställer långsiktig lönsamhet. I rådets beslut 2003/77/EG (3) anges de fleråriga ekonomiska riktlinjerna för förvaltningen av dessa tillgångar. Enligt artikel 2 i beslut 2003/77/EG ska kommissionen se över eller komplettera dessa riktlinjer och utvärdera hur de ekonomiska riktlinjerna har fungerat och om de varit effektiva.

(3)

För att tillhandahålla meningsfullt stöd till värdefulla projekt för forskningssamverkan som har den kritiska massa och det unionsmervärde som krävs för att förbättra hållbarhet, konkurrenskraft, hälsa och sjukvård, säkerhet och arbetsvillkor i sektorer med anknytning till kol- och stålindustrin finns ett behov av att säkerställa att betalningar relaterade till det årliga anslag som definieras och fastställs i artikel 2 i beslut 2003/76/EG till och med 2027 tillhandahålls för att finansiera sådana projekt. Dessa betalningar bör finansieras genom nettoinkomster från investeringarna och de inkomster som genereras genom försäljning av delar av tillgångarna upp till det årliga belopp som anges av kommissionens utsedda avdelning på grundval av beslut 2003/76/EG och rådets beslut 2008/376/EG (4).

(4)

Erfarenheterna från den senaste femårsperioden av genomförandet av de ekonomiska riktlinjerna (2012–2017) och utvecklingen av förhållandena på finansmarknaden visar att de riktlinjerna behöver anpassas.

(5)

De tillgångar som kvarstår efter tillbakadragandet till och med 2027 relaterade till det årliga anslag som fastställs i beslut 2003/76/EG bör förvaltas på grundval av en mer långfristig investeringshorisont som möjliggör ytterligare diversifiering.

(6)

I genomsnitt kan långsiktiga investeringar av en stor del av tillgångarna sägas leda till högre förväntad avkastning, med beaktande av möjligheten till ökade fluktuationer på kort sikt. Trots det bör investeringarna syfta till att säkerställa ett tillräckligt belopp likvida tillgångar för de årliga betalningar som begärs av kommissionens utsedda avdelning på grundval av besluten 2003/76/EG och 2008/376/EG.

(7)

De ekonomiska riktlinjerna bör möjliggöra ett mer flexibelt tillvägagångssätt vad gäller de tekniska aspekterna av genomförandet och bör fastställa lämpliga investeringsinstrument för att nå investeringsmålen.

(8)

Tillgångsklasser bör inte övervägas var för sig, utan mot bakgrund av den roll som var och en av dem spelar i en diversifierad portfölj. Diversifiering mellan tillgångsklasser leder historiskt sett till ökad avkastning med samma risknivå. Korrelationen mellan tillgångar är viktig vid beslut om tillgångsallokering i relation till övergripande investeringsrisk och avkastning.

(9)

Tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, tillgångarna i Kol- och stålforskningsfonden bör förvaltas på grundval av en investeringsstrategi uttryckt i form av en strategisk tillgångsallokering och ett strategiskt riktvärde som speglar tillgångarnas investeringsmål och risktolerans. Riktvärdet tillhandahåller portföljförvaltare långfristiga investeringsriktlinjer i form av allokeringen i olika tillgångsklasser.

(10)

De ekonomiska riktlinjerna bör tillåta investeringar i höglikvida obligationer denominerade i US-dollar som emitteras som statspapper, överstatliga obligationer eller som emitterats av regionala myndigheter och statliga organ för att öka diversifieringen, samtidigt som förlustrisken till följd av valutakursfluktueringar säkras i lämplig omfattning. Kommissionen bör, med kommissionens räkenskapsförares godkännande, kunna besluta om investeringar i andra tillgångar denominerade i valutor från andra utvecklade ekonomier och/eller medlemsstater. Sådana beslut bör baseras på motiverade fördelar med den aktuella investeringen vad gäller tillgångarnas prestation. De ekonomiska riktlinjerna bör bredda tillämpningsområdet för tillåtna investeringar för att erbjuda möjlighet till diversifierad exponering mot breda marknadsindex, vissa geografiska sektorer och särskilda tillgångsklasser.

(11)

De ekonomiska riktlinjerna bör tillåta andra finansieringsinstrument, t.ex. terminer, forwardkontrakt och swappar, så att risker och exponeringar som räntor och valutarisk kan hanteras.

(12)

Praxis vad gäller miljö, samhällsansvar och styrning (ESG) vid en investering blir allt viktigare och bör beaktas vid investeringsbeslut. Beslut 2003/77/EG bör också ändras för att införa ESG-praxis genom att inkludera en positiv screening som främjar integration av ESG-överväganden vid urvalet av investeringar och en negativ screening som innehåller en förteckning över verksamheter som på etiska eller moraliska grunder undantagits för investeringsändamål.

(13)

Kommissionens årliga rapport till medlemsstaterna om förvaltningstransaktioner som utförts enligt de ekonomiska riktlinjerna bör tillhandahålla information om allokeringen till de olika tillgångsklasserna. Den årliga rapporten bör också omfatta en förklaring av eventuella större ändringar av den strategiska tillgångsallokeringen.

(14)

Beslut 2003/77/EG bör därför ändras i enlighet med detta.

(15)

Mot bakgrund av den strukturella kopplingen till rådets beslut 2003/76/EG bör denna ändring tillämpas först från och med tillämpningsdatumet för beslut (EU) 2021/1208 (5).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Beslut 2003/77/EG ska ändras på följande sätt:

1.

Följande artikel ska införas:

”Artikel 1a

Tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar ska förvaltas för att tillhandahålla årliga betalningar inom gränserna för det årliga anslaget på 111 miljoner EUR för finansiering av forskningssamverkan inom sektorer med anknytning till kol- och stålindustrin. De årliga betalningarna ska finansieras genom nettointäkten från investeringarna och genom de inkomster som genereras genom försäljning av delar av tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar, upp till det årliga belopp som anges av kommissionens utsedda avdelning på grundval av beslut 2003/76/EG och rådets beslut 2008/376/EG (*1).

(*1)  Rådets beslut 2008/376/EG av den 29 april 2008 om antagande av Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram och om de fleråriga tekniska riktlinjerna för detta program (EUT L 130, 20.5.2008, s. 7).”"

2.

Bilagan ska ersättas med texten i bilagan till det här beslutet.

Artikel 2

Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Det ska tillämpas från den dag då beslut (EU) 2021/1208 börjar tillämpas.

Utfärdat i Bryssel den 19 juli 2021.

På rådets vägnar

J. PODGORŠEK

Ordförande


(1)  Yttrande av den 7 juli 2021 (ännu inte offentliggjort i EUT).

(2)  Rådets beslut 2003/76/EG av den 1 februari 2003 om fastställande av nödvändiga bestämmelser för genomförandet av protokollet som fogats till Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen om de ekonomiska följderna av att EKSG-fördraget upphör att gälla och om Kol- och stålforskningsfonden (EUT L 29, 5.2.2003, s. 22).

(3)  Rådets beslut 2003/77/EG av den 1 februari 2003 om fastställande av fleråriga ekonomiska riktlinjer för förvaltningen av tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, av Kol- och stålforskningsfondens tillgångar (EUT L 29, 5.2.2003, s. 25).

(4)  Rådets beslut 2008/376/EG av den 29 april 2008 om antagande av Kol- och stålforskningsfondens forskningsprogram och om de fleråriga tekniska riktlinjerna för detta program (EUT L 130, 20.5.2008, s. 7).

(5)  Rådets beslut (EU) 2021/1208 av den 19 juli 2021 om ändring av beslut 2003/76/EG om fastställande av nödvändiga bestämmelser för genomförandet av protokollet som fogats till Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen om de ekonomiska följderna av att EKSG-fördraget upphör att gälla och om Kol- och stålforskningsfonden (se sidan 54 i detta nummer av EUT).


BILAGA

Ekonomiska riktlinjer för förvaltningen av tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar

1.   ANVÄNDNING AV MEDEL

Tillgångarna i Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG) under avveckling, inbegripet både dess låneportfölj och dess investeringar, ska användas efter behov för att uppfylla EKSG:s återstående skyldigheter i fråga om utestående upplåning och åtaganden från tidigare driftsbudgetar samt oförutsett ansvar.

I den mån tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar inte behövs för att fullgöra de skyldigheter som beskrivs i första stycket, ska dessa tillgångar investeras försiktigt i enlighet med den valda investeringshorisonten för att uppnå avkastning som kan användas för fortsatt finansiering av forskning inom sektorer med anknytning till kol- och stålindustrin.

Tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar ska användas för att tillhandahålla årliga betalningar, inom gränserna för det årliga anslaget på 111 miljoner EUR, för forskning inom sektorer med anknytning till kol- och stålindustrin. Dessa betalningar ska genereras genom nettoinkomsten från investeringarna. Om denna nettoinkomst är otillräcklig för att täcka det årliga anslaget ska den kompletteras med inkomsterna från försäljningen av en del av tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar. Efter år 2027 ska tillgångarna i Kol- och stålforskningsfonden investeras på ett sådant sätt att de ger inkomst som kan användas för att finansiera fortsatt forskning inom sektorerna med anknytning till kol- och stålindustrin.

2.   INVESTERINGSHORISONT, MÅL OCH RISKTOLERANS

Tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, tillgångarna i Kol- och stålforskningsfonden ska investeras i syfte att bibehålla och när så är möjligt höja värdet på dessa tillgångar (investeringsmålet). Investeringsmålet ska eftersträvas under hela investeringshorisonten och uppnås med en hög tillförlitlighetsgrad.

Tillgångarna ska förvaltas i enlighet med tillsynsregler och principerna för sund ekonomisk förvaltning och i enlighet med de regler och förfaranden som fastställs av kommissionens räkenskapsförare.

Investeringsmålet ska uppnås genom en försiktig investeringsstrategi som bygger på en hög grad av diversifiering bland tillåtna tillgångsklasser, geografiska områden, emittenter och löptider (nedan kallad investeringsstrategin). Investeringsstrategin ska fastställas med beaktande av investeringshorisonten och i syfte att säkerställa att de medel som krävs är tillräckligt likvida och finns tillgängliga när de behövs.

Investeringsstrategin ska uttryckas i form av en strategisk tillgångsallokering som fastställer de vägledande allokeringarna till olika kategorier av tillåtna finansiella tillgångar.

Kommissionen ska återspegla den strategiska tillgångsallokeringen i ett strategiskt referensvärde (nedan kallat referensvärdet) mot vilket prestationen hos de tillgångar som innehas av EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar, ska jämföras.

Investeringsstrategin och referensvärdet ska läggas fram av kommissionen och godkännas av kommissionens räkenskapsförare efter samråd med kommissionens delegerade utanordnare.

Kommissionen får ändra investeringsstrategin och referensvärdet i händelse av en vederbörligen dokumenterad och motiverad förändring av de ekonomiska förhållandena, en väsentlig förändring av behoven och situationen vad avser de bidragande instrumenten eller en betydande förändring i uppskattningen av inflöden och utflöden. Förfarandet för en ändring av investeringsstrategin ska vara detsamma som vid dess ursprungliga antagande.

Den strategiska investeringsstrategin ska fastställas med beaktande av investeringshorisonten och risktoleransen vad avser tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar.

3.   PRINCIPER FÖR TILLGÅNGSALLOKERING OCH TILLÅTNA INVESTERINGAR

Tillräcklig diversifiering mellan och inom alla tillgångsklasser ska säkerställas för att minska investeringsriskerna. I princip gäller att ju mer riskfylld eller mindre likvid en tillgång är, desto mindre koncentrerad bör exponeringen vara.

Exponering mot de olika tillgångsklasserna och diversifiering kan också uppnås genom investeringar i företag för kollektiva investeringar eller börshandlade produkter.

Tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar får bara investeras i

a)

eurodenominerade penningmarknadstillgångar,

b)

värdepapper med fast avkastning, och

c)

reglerade kollektiva investeringar i skuld- och egetkapitalinstrument.

Tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar ska exponeras mot de tillgångsklasser som avses i föregående stycke genom investeringar i följande instrument eller genom följande transaktioner:

a)

Inlåning.

b)

Penningmarknadsinstrument och penningmarknadsfonder som erbjuder daglig likviditet, reglerade genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1131 (1).

c)

Skuldinstrument såsom obligationer, växlar och värdepapper, samt värdepapperiserade instrument i linje med de kriterier för enkel, transparent och standardiserad värdepapperisering som fastställs i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2402 (2).

d)

Företag för kollektiva investeringar som omfattas av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG (3), inbegripet börshandlade fonder som investerar i egetkapitalinstrument eller i skuldinstrument där de största förlusterna inte kan överstiga investerade belopp.

e)

Återköpsavtal i enlighet med den princip som fastställs i artikel 212.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 (4) (budgetförordningen).

f)

Omvända återköpsavtal.

g)

Värdepapper som lånats ut mot säkerhet genom erkända clearingsystem såsom Clearstream och Euroclear eller med ledande finansinstitut som är specialiserade på denna typ av transaktioner.

Derivat i form av termins- och futurekontrakt och swappar ska endast användas för effektiv portföljförvaltning och inte för spekulation eller utnyttjande av positioner. Derivaten får användas för anpassning av löptid, kreditrisker eller andra relevanta risker eller ändringar av tillgångsallokeringen som är förenliga med investeringsstrategin.

Tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar får investeras i höglikvida obligationer denominerade i US-dollar som emitteras av statliga och överstatliga enheter enbart för diversifiering och exponering mot en annan räntekurva. Alla valutarisker ska säkras genom lämplig användning av swappar eller andra instrument för valutasäkring såsom anges i föregående stycke.

Kommissionen får, med räkenskapsförarens godkännande, utvidga tillämpningsområdet för de tillåtna investeringarna till att omfatta andra tillgångsklasser och investeringstransaktioner som är förenliga med investeringsstrategin och investeringsmålen, liksom valutor i andra utvecklade ekonomier, vilka då och då förtecknas av Internationella valutafonden och omfattas av säkring mot valutarisker. Varje beslut om att inkludera nya tillgångsklasser, investeringar eller valutor i utvecklade ekonomier ska åtföljas av en underbyggd motivering per tillgångsklass, transaktion eller valuta, om hur de utökade investeringsmöjligheterna kommer att förbättra riskavkastningen på tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar. Motiveringen ska inbegripa en bedömning av den operativa kapacitet som krävs för att stödja dessa nya investeringsmöjligheter.

4.   ÖVERVÄGANDEN AVSEENDE MILJÖ, SAMHÄLLSANSVAR OCH BOLAGSSTYRNING SAMT MORALISKA ÖVERVÄGANDEN

Följande kriterier för miljö, samhällsansvar och bolagsstyrning (ESG) ska tillämpas:

a)

Investeringar av tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar ska genomföras i linje med unionens politiska mål att främja hållbar finansiering och social rättvisa i den utsträckning som är förenlig med bibehållandet av kapitaltillgångarna.

b)

Genomförandet av investeringsstrategin ska vara förenligt med all relevant lagstiftning som främjar ESG-finansieringsinstrument och iaktta relevanta standarder, system, kriterier och processer som fastställs i unionens regelverk.

c)

Kommissionen får samråda med EU:s tekniska expertgrupp för hållbar finansiering, eller dess efterträdare, om genomförandet av ESG-faktorer i investeringsstrategin för tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar.

d)

Kommissionen ska övervaka ESG-profilen hos tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar och rapportera om detta i den årliga rapport som avses i punkt 7 (Förvaltningsförfaranden).

Följande förteckning över verksamheter ska på etiska eller moraliska grunder vara uteslutna från investeringar:

a)

Investeringar i värdepapper som emitterats av enheter som, enligt kommissionens kännedom, genom en slutlig dom eller ett slutligt administrativt beslut har konstaterats delta i något av följande:

i)

Verksamhet som är olaglig eller förbjuden på etiska eller moraliska grunder enligt unionens regelverk och internationella konventioner och avtal.

ii)

Verksamhet som rör utveckling, tillverkning och handel med ammunition eller vapen som är förbjudna enligt tillämplig internationell rätt.

b)

Investeringar i värdepapper som emitteras av företag som enligt kommissionens kännedom genererar mer än 25 % av sina totala årliga inkomster från de verksamheter som anges nedan:

i)

Spelrelaterad verksamhet (produktion, utveckling, distribution, bearbetning, handel och programvarurelaterad verksamhet).

ii)

Tobaksrelaterade produkter och verksamheter (produktion, distribution, bearbetning och handel).

iii)

Sexhandel och därtill hörande infrastruktur, tjänster och medier.

5.   ÖVERFÖRING TILL UNIONENS ALLMÄNNA BUDGET

Nettoinkomsterna från investeringarna av tillgångarna i EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar och inkomsterna från försäljningen av en del av tillgångarna kommer att redovisas i unionens allmänna budget som särskilda inkomster och kommer att överföras från EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar när så krävs för att fullgöra skyldigheterna i budgetposten för forskningsprogram för sektorer med anknytning till kol- och stålindustrin.

6.   REDOVISNING

Förvaltningen av medlen ska redovisas i årsredovisningen för EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar. Denna ska bygga på och presenteras i enlighet med kommissionens redovisningsregler, antagna av kommissionens räkenskapsförare, med beaktande av särdragen för EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar. Räkenskaperna ska godkännas av kommissionen och granskas av revisionsrätten. Kommissionen ska anlita externa företag för att utföra en årlig revision av räkenskaperna.

7.   FÖRVALTNINGSFÖRFARANDEN

Kommissionen ska utföra ovannämnda förvaltningstransaktioner när det gäller EKSG under avveckling och, efter slutförd avveckling, Kol- och stålforskningsfondens tillgångar i enlighet med dessa riktlinjer och enligt sina interna regler och förfaranden som är i kraft för EKSG vid tidpunkten för EKSG:s avveckling eller enligt senare ändring.

En detaljerad rapport om förvaltningstransaktioner som utförs enligt dessa ekonomiska riktlinjer ska upprättas varje år av kommissionen och sändas till medlemsstaterna. I årsrapporten ska kommissionen inkludera information om användningen av de olika tillgångsklasserna, om skälen till valet att investera i specifika tillgångsklasser och om observerad prestation per tillgångsklass.


(1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1131 av den 14 juni 2017 om penningmarknadsfonder (EUT L 169, 30.6.2017, s. 8).

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2402 av den 12 december 2017 om ett allmänt ramverk för värdepapperisering och om inrättande av ett särskilt ramverk för enkel, transparent och standardiserad värdepapperisering samt om ändring av direktiven 2009/65/EG, 2009/138/EG och 2011/61/EU och förordningarna (EG) nr 1060/2009 och (EU) nr 648/2012 (EUT L 347, 28.12.2017, s. 35).

(3)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG av den 13 juli 2009 om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) (omarbetning) (EUT L 302, 17.11.2009, s. 32).

(4)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).


Top