Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0857

    Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2020/857 av den 17 juni 2020 om fastställande av de principer som ska ingå i avtalet mellan Europeiska kommissionen och registreringsenheten för toppdomänen .eu i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/517 (Text av betydelse för EES)

    C/2020/3957

    EUT L 195, 19.6.2020, p. 52–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2020/857/oj

    19.6.2020   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 195/52


    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2020/857

    av den 17 juni 2020

    om fastställande av de principer som ska ingå i avtalet mellan Europeiska kommissionen och registreringsenheten för toppdomänen .eu i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/517

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/517 av den 19 mars 2019 om genomförandet och driften av toppdomännamnet .eu och om ändring och upphävande av förordning (EG) nr 733/2002 och om upphävande av kommissionens förordning (EG) nr 874/2004 (1), särskilt artikel 8.2, och

    av följande skäl:

    (1)

    Syftet med denna förordning är att fastställa de principer som ska ingå i avtalet mellan kommissionen och registreringsenheten för organisationen, administrationen och förvaltningen av toppdomänen .eu.

    (2)

    Registreringsenheten bör förvalta toppdomänen .eu på ett sätt som stärker unionens identitet, främjar unionens värden online och främjar användningen av toppdomännamnet .eu.

    (3)

    För att öka tillgängligheten till och användningen av toppdomänen .eu för alla som är behöriga att registrera en .eu-toppdomän enligt förordning (EU) 2019/517, bör registreringsenheten på begäran av kommissionen erbjuda ombudstjänster till särskilda områden med dålig täckning i unionen eller till särskilda kategorier av användare som identifierats av kommissionen.

    (4)

    För att fullgöra de skyldigheter som fastställs i förordning (EU) 2019/517 är det väsentligt att registreringsenheten säkerställer goda styrelseformer för toppdomänen .eu, i samarbete med kommissionen och, när kommissionen så begär, med beaktande av yttrandena från den rådgivande flerpartsgrupp som inrättades genom förordning (EU) 2019/517.

    (5)

    För att säkerställa att toppdomänen .eu blir konkurrenskraftig och får utbredd användning bör registreringsenheten eftersträva hög kvalitet i verksamheten och säkerställa en hög kvalitet på tjänsterna till konkurrenskraftiga priser. Den bör sörja för tillförlitligheten, säkerheten och konsumentskyddet genom att använda de senaste metoderna och den senaste tekniken och samarbeta med behöriga myndigheter.

    (6)

    Registreringsenheten ska förvalta sin budget enligt principen om sund ekonomisk förvaltning, det vill säga i enlighet med principerna om sparsamhet, effektivitet och ändamålsenlighet. Eventuella överskott utöver kostnader och investeringar bör överföras till unionens budget.

    (7)

    Registreringsenheten bör säkerställa kontinuiteten i sin tjänster och i driften av toppdomänen .eu. Den bör därför ha en återställningsplan som uppdateras regelbundet.

    (8)

    Registreringsenheten bör främja de unionsmål för internetförvaltning som utvecklades av rådet i dess slutsatser av den 27 november 2014 med rubriken ”Förvaltning av internet” och i kommissionens meddelande om internetpolitik och förvaltning av internet av Europas roll i utformningen av framtidens internetförvaltning (2). På begäran av kommissionen får den avsätta en del av det årliga överskottet till finansiering av internetförvaltningsmål.

    (9)

    För att öka allmänhetens förtroende för internet och skydda legitima rättigheter enligt definitionen i unionsrätten bör registreringsenheten vidta alla nödvändiga åtgärder för att förhindra och bekämpa spekulativ och oegentlig registrering. Den bör därvid samarbeta med Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet och andra unionsbyråer.

    (10)

    För att öka slutanvändarnas förtroende för toppdomänen .eu och säkerställa en hög konsumentskyddsnivå bör registreringsenheten vid tillhandahållandet av tjänster vidta åtgärder för att säkerställa systemens cybersäkerhet.

    (11)

    Registreringsenheten bör tillhandahålla enkla och effektiva förfaranden för att lösa avtalstvister som rör .eu-domännamn.

    (12)

    Att upprätthålla korrekta databaser med domännamn och registreringsuppgifter och ge lagenlig tillgång till sådana uppgifter, i enlighet med unionens regler om uppgiftsskydd, är avgörande för att garantera säkerheten, stabiliteten och resiliensen i domännamnssystemet. Registreringsenheten bör därför samla in och garantera integriteten och tillgängligheten hos Whois-data för toppdomänen .eu och möjliggöra lagenlig tillgång till de data i enlighet med unionens regler om uppgiftsskydd på lämpligt sätt. Den bör införa lämpliga åtgärder för att förhindra och korrigera felaktiga registreringsuppgifter.

    (13)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommunikationskommittén som inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/1972 (3).

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Syfte

    I denna förordning fastställs de principer som ska ingå i avtalet mellan kommissionen och registreringsenheten för organisationen, administrationen och förvaltningen av toppdomänen .eu, i enlighet med förordning (EU) 2019/517.

    Artikel 2

    Främjande av unionens värden online

    1.   Registreringsenheten ska bidra till att stärka unionens identitet och främja unionens värden online. I synnerhet ska den genom sina riktlinjer och sina kontakter med ombud, de som ansöker om registrering och andra intressenter främja öppenhet, innovation, flerspråkighet och tillgänglighet, yttrandefrihet och informationsfrihet, respekt för de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen, samt vidta åtgärder för att främja användarnas säkerhet online och respektera deras integritet.

    2.   Registreringsenheten ska aktivt främja användningen av unionens alla officiella språk.

    Artikel 3

    Främjande av toppdomänen .eu

    1.   Registreringsenheten ska öka medvetenheten om och främja användningen av toppdomänen .eu i hela unionen, i syfte att stödja den digitala inre marknaden, skapa en europeisk identitet online och uppmuntra gränsöverskridande onlineverksamhet.

    2.   För att främja användningen av toppdomänen .eu i områden med särskilt dålig täckning i unionen eller bland särskilda kategorier av sökande, ska registreringsenheten på kommissionens begäran fungera som ombud genom att tillhandahålla registreringstjänster för domännamn direkt till de som ansöker om registrering. Denna verksamhet ska begränsas till de geografiska områden och kategorier av sökande som identifierats av kommissionen.

    3.   Registreringsenheten ska främja användningen av toppdomänen .eu i alla tillgängliga varianter och på alla officiella språk.

    Artikel 4

    Goda styrelseformer

    1.   Registreringsenheten ska säkerställa goda styrelseformer för toppdomänen .eu. Registreringsenhetens struktur för inre styrelseformer ska säkerställa en bred medverkan av intressenter, effektivitet, ändamålsenlighet, ansvarsskyldighet, öppenhet och lyhördhet.

    2.   För att korrigera eller förbättra organisationen, administrationen och förvaltningen av toppdomänen .eu ska registreringsenheten inhämta råd av, samarbeta med och genomföra särskilda instruktioner från kommissionen rörande toppdomänen .eu och beakta yttrandena från den rådgivande flerpartsgruppen när kommissionen så begär.

    Artikel 5

    God förvaltning

    1.   Registreringsenheten ska förvalta toppdomänen .eu i allmänhetens intresse, i syfte att öka allmänhetens förtroende för onlinemiljön.

    2.   Registreringsenheten ska eftersträva hög kvalitet i verksamheten och säkerställa en hög kvalitet på tjänsterna till konkurrenskraftiga priser.

    3.   Registreringsenheten ska genomföra förfaranden för att säkerställa att förvaltningen och administrationen av toppdomänen .eu är förenlig med principerna om öppenhet, säkerhet, stabilitet, förutsägbarhet, tillförlitlighet, tillgänglighet, effektivitet och icke-diskriminering och att den säkerställer rättvisa konkurrensvillkor och konsumentskydd, i enlighet med unionsrätten.

    4.   Registreringsenheten ska anta förfaranden för att säkerställa att den erbjuder ombuden tjänster och information på samma villkor och av samma kvalitet som för sina egna likvärdiga tjänster, i synnerhet när den fungerar som ombud i enlighet med artikel 3.2.

    5.   Registreringsenheten ska genomföra budgeten i överensstämmelse med principerna om en sund ekonomisk förvaltning. Registreringsenheten ska på kommissionens begäran styrka att dessa principer iakttas, särskilt när det gäller tilldelningen av ekonomiska resurser och personalresurser vid genomförandet av avtalet. Registreringsenheten ska minst vartannat år underkasta sig en extern revision.

    6.   Registreringsenheten ska erbjuda sina tjänster på unionens alla officiella språk.

    Artikel 6

    Säkerhet och konsumentskydd

    1.   Registreringsenheten ska säkerställa en hög säkerhetsnivå för de nätverks- och informationssystem som den driver när den förvaltar toppdomänen .eu. I samband med detta ska den införa särskilda riktlinjer och följa de senaste metoderna för cybersäkerhetsriskhantering.

    2.   Registreringsenheten ska anta en kontinuitets- och återställningsplan med skriftligt förhandsgodkännande från kommissionen. Registreringsenheten ska regelbundet revidera planen, med kommissionens skriftliga förhandsgodkännande.

    3.   Registreringsenheten ska

    a)

    tillhandahålla ombuden och de som ansöker om registrering de senaste verktygen och den senaste tekniken för att skydda sig mot cyberhot,

    b)

    använda avancerade metoder för att förhindra oegentlig registrering.

    Artikel 7

    Avgifter och överskott

    1.   Registreringsenheten ska i förväg meddela kommissionen de avgifter som den har för avsikt att införa för registrering av ett .eu-domännamn och information om hur de står i samband med kostnaderna. Avgifterna ska offentliggöras av registreringsenheten.

    2.   Vid slutet av varje räkenskapsår ska registreringsenheten till unionens budget överföra alla registrerade överskott som inte har investerats för att höja kvaliteten på sina tjänster eller för att främja unionsmålen för internetförvaltning.

    3.   Registreringsenheten ska meddela kommissionen vilka belopp som avsatts för investeringar som förväntas dras av från det potentiella överskottsbelopp som ska överföras till unionens budget.

    Artikel 8

    Internetförvaltning

    1.   Registreringsenheten ska främja unionens mål för internetförvaltning. Den ska därvid samarbeta med kommissionen och beakta yttranden från den rådgivande .eu-flerpartsgruppen när kommissionen så begär.

    2.   På kommissionens begäran ska registreringsenheten avsätta en del av det överskott som genereras av toppdomänen .eu för att främja unionens mål för internetförvaltning.

    3.   Registreringsenheten ska ha en detaljerad plan för finansiering av målen för internetförvaltning. Den ska anta planen efter skriftligt förhandsgodkännande från kommissionen.

    Artikel 9

    Spekulativ och oegentlig registrering

    1.   Registreringsenheten ska ha riktlinjer och förfaranden för att aktivt minska antalet spekulativa och oegentliga registreringar av domännamn under toppdomänen .eu i enlighet med artikel 11 b, c och e i förordning (EU) 2019/517. Den ska därvid samarbeta med Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet och andra unionsbyråer.

    2.   Registreringsenheten ska beakta åtminstone de immateriella rättigheter som omfattas av kommissionens uttalande 2005/295/EG (4), inbegripet upphovsrätt, varumärken och geografiska angivelser som anges i unionsrätten eller nationell rätt, och, i den mån de är skyddade enligt nationell rätt i de medlemsstater där de innehas: oregistrerade varumärken, handelsbenämningar, affärsbeteckningar, företagsnamn, familjenamn och distinkta titlar på skyddade litterära och konstnärliga verk.

    3.   För att minska spekulativ och oegentlig registrering av domännamn ska registreringsenheten ha riktlinjer och förfaranden som säkerställer att registreringsuppgifterna är korrekta, särskilt uppgifter som identifierar de som ansöker om registrering. Registreringsenheten ska säkerställa att ombuden förvaltar registreringarna i enlighet med principerna om säkerhet och korrekthet avseende data och i enlighet med unionsrätten.

    4.   Registreringsenheten ska ha riktlinjer och förfaranden för registrering av ansökningar och för kontroll av registreringskriterierna och av de sökandes uppgifter, vilket ska säkerställa att all kontroll av informationen äger rum före registreringen eller därefter, på registreringsenhetens initiativ eller till följd av en tvist rörande registreringen av det berörda domännamnet.

    Artikel 10

    Återkallande av domännamn

    1.   Registreringsenheten ska genomföra riktlinjer och förfaranden för återkallande av domännamn på eget initiativ såsom beskrivs i artikel 4.3 i förordning (EU) 2019/517 eller genom lämpliga utomrättsliga eller rättsliga förfaranden. I synnerhet ska den återkalla domännamn som har registrerats utan rättigheter eller legitima intressen i namnet eller används i ond tro.

    2.   Förfarandet för återkallande av domännamn ska innehålla ett meddelande till domännamnsinnehavaren och ska ge innehavaren möjlighet att vidta lämpliga åtgärder.

    Artikel 11

    Förfarande för alternativ tvistlösning

    1.   Registreringsenheten ska tillhandahålla enkla, tillgängliga, effektiva och enhetliga förfaranden för att lösa tvister som rör registrering av .eu-domännamn.

    2.   De regler om förfaranden för alternativ tvistlösning som antas av registreringsenheten ska vara förenliga med Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/11/EU (5). De ska beakta bästa internationella praxis på detta område, inklusive tillämpliga rekommendationer från Världsorganisationen för immateriell äganderätt, och de ska följa enhetliga procedurregler som är i linje med de regler som anges i ICANN:s enhetliga tvistlösningsriktlinjer för domännamn.

    3.   Registreringsenheten får välja ut ansedda alternativa tvistlösningsorgan med lämplig sakkunskap. Urvalsförfarandet ska vara objektiva, öppna och icke-diskriminerande. Förteckningen över dessa organ ska offentliggöras av registreringsenheten.

    Artikel 12

    Databaser över domännamn och registreringsdata

    1.   Registreringsenheten ska ha riktlinjer och förfaranden för att säkerställa att Whois-databasen innehåller korrekt och aktuell information och för att säkerställa att offentliggörande av och tillgång till dessa data sker i enlighet med unionens regler om uppgiftsskydd.

    2.   Avsiktlig inlämning av felaktig information är en grund för att anse att registreringen av domännamnet strider mot registreringsvillkoren.

    Artikel 13

    Samarbete med behöriga myndigheter

    1.   Registreringsenheten ska samarbeta med de behöriga myndigheter som är delaktiga i kampen mot cyberbrottslighet. Den ska också samarbeta med de behöriga myndigheter och offentliga och privata organ som är delaktiga i kampen mot spekulativ och oegentlig registrering, cybersäkerhet och informationssäkerhet, konsumentskydd och skyddet av de grundläggande rättigheterna. Den ska ge behöriga myndigheter och offentliga organ åtkomst till data i enlighet med unionsrätten eller nationell rätt som är förenlig med unionsrätten, inbegripet avgöranden av domstolar eller av behöriga myndigheter med relevanta befogenheter.

    2.   Registreringsenheten ska upprätta förfaranden för att underlätta samarbetet med behöriga myndigheter och offentliga och privata organ.

    Artikel 14

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 17 juni 2020.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)   EUT L 91, 29.3.2019, s. 25.

    (2)  COM(2014) 072.

    (3)  Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/1972 av den 11 december 2018 om inrättande av en europeisk kodex för elektronisk kommunikation (EUT L 321, 17.12.2018, s. 36).

    (4)  Uttalande från Kommissionen om artikel 2 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/48/EG om säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter (EUT L 94, 13.4.2005, s. 37).

    (5)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/11/EU av den 21 maj 2013 om alternativ tvistlösning vid konsumenttvister och om ändring av förordning (EG) nr 2006/2004 och direktiv 2009/22/EG (EUT L 165, 18.6.2013, s. 63).


    Top