Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02015L0652-20181224

    Consolidated text: Rådets direktiv (EU) 2015/652 av den 20 april 2015 om fastställande av beräkningsmetoder och rapporteringskrav i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 98/70/EG om kvaliteten på bensin och dieselbränslen

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2015/652/2018-12-24

    02015L0652 — SV — 24.12.2018 — 001.001


    Den här texten är endast avsedd som ett dokumentationshjälpmedel och har ingen rättslig verkan. EU-institutionerna tar inget ansvar för innehållet. De autentiska versionerna av motsvarande rättsakter, inklusive ingresserna, publiceras i Europeiska unionens officiella tidning och finns i EUR-Lex. De officiella texterna är direkt tillgängliga via länkarna i det här dokumentet

    ►B

    RÅDETS DIREKTIV (EU) 2015/652

    av den 20 april 2015

    om fastställande av beräkningsmetoder och rapporteringskrav i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 98/70/EG om kvaliteten på bensin och dieselbränslen

    (EGT L 107 25.4.2015, s. 26)

    Ändrat genom:

     

     

    Officiella tidningen

      nr

    sida

    datum

    ►M1

    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2018/1999 av den 11 december 2018

      L 328

    1

    21.12.2018


    Rättat genom:

    ►C1

    Rättelse, EGT L 129, 27.5.2015, s.  53 (2015/652)




    ▼B

    RÅDETS DIREKTIV (EU) 2015/652

    av den 20 april 2015

    om fastställande av beräkningsmetoder och rapporteringskrav i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 98/70/EG om kvaliteten på bensin och dieselbränslen



    Artikel 1

    Syfte och tillämpningsområde

    1.  I detta direktiv fastställs regler om beräkningsmetoder och rapporteringskrav i enlighet med direktiv 98/70/EG.

    2.  Detta direktiv gäller bränslen som används som drivmedel för vägfordon, mobila maskiner som inte är avsedda för vägtransport (inklusive fartyg på inre vattenvägar när de inte är till sjöss), jordbruks- och skogsbrukstraktorer, fritidsbåtar när de inte är till sjöss och el för användning i vägfordon.

    Artikel 2

    Definitioner

    Förutom de definitioner som anges i direktiv 98/70/EG gäller följande definitioner i detta direktiv:

    1.

    utsläpp i tidigare led : utsläpp av växthusgaser som sker innan råvaran kommer till ett raffinaderi eller en bearbetningsanläggning där bränslet som anges i bilaga I har framställts

    2.

    naturligt bitumen

    :

    alla raffinaderiråvaror som

    a) har en densitet enligt American Petroleum Institute (API) på 10 grader eller mindre när den placeras i en reservoarformation vid utvinningsplatsen enligt definitionen som föreskrivs i provningsmetoden för American Society for Testing and Materials (ASTM) ( 1 ) D287,

    b) har en årlig genomsnittsviskositet vid reservoartemperatur som är större än den som beräknas med ekvationen Viskositet (Centipoise) = 518,98e-0,038T, där T är temperaturen i celsius,

    c) omfattas av definitionen för oljesand under KN-nummer 2714 i den kombinerade nomenklaturen som anges i rådets förordning (EEG) nr 2658/87 ( 2 ), och

    d) om mobilisering av råvaran åstadkoms genom gruvutvinning eller termiskt påskyndad gravitationsdränering där den termiska energin huvudsakligen härrör från källor som inte är själva råvarukällan.

    3.

    oljeskiffer : alla raffinaderiråvaror från en bergformation som innehåller fast kerogen och som omfattas av definitionen för oljeskiffer under KN-nummer 2714 som anges i förordning (EEG) nr 2658/87. Mobilisering av råvarukällan åstadkoms genom gruvutvinning eller termiskt påskyndad gravitationsdränering.

    4.

    lägsta standard för bränslen : en lägsta standard för bränslen baserad på växthusgasutsläppen per energienhet under hela livscykeln från fossila bränslen under 2010.

    5.

    konventionell råvara : alla raffinaderiråvaror som uppvisar en densitet enligt American Petroleum Institute som är högre än 10 grader när den befinner sig i en reservoarformation vid sin ursprungsplats som den uppmäts enligt provningsmetoden ASTM D287 och som inte omfattas av definitionen för KN-nummer 2714 som fastställs i förordning (EEG) nr 2658/87.

    Artikel 3

    Metod för att beräkna växthusgasintensiteten för levererade bränslen och energi som inte är biodrivmedel och leverantörernas rapportering

    1.  Vid tillämpning av artikel 7a.2 i direktiv 98/70/EG, ska medlemsstaterna säkerställa att leverantörerna använder den beräkningsmetod som fastställs i bilaga I till det här direktivet för att fastställa växthusgasintensiteten för de bränslen de levererar.

    2.  Vid tillämpningen av artikel 7a.1 andra stycket och artikel 7a.2 i direktiv 98/70/EG ska medlemsstaterna begära att leverantörerna rapporterar in uppgifter med hjälp av de definitioner och den beräkningsmetod som fastställs i bilaga I till det här direktivet. Uppgifterna ska rapporteras årligen i enlighet med mallen i bilaga IV till detta direktiv.

    3.  Vid tillämpningen av artikel 7a.4 i direktiv 98/70/EG ska en medlemsstat se till att en grupp leverantörer som väljer att betraktas som en enda leverantör uppfyller sin skyldighet enligt artikel 7a.2 i medlemsstaten.

    4.  För bränsleleverantörer som är små och medelstora företag ska medlemsstaterna tillämpa den förenklade metod som fastställs i bilaga I till detta direktiv.

    Artikel 4

    Beräkning av lägsta standard för bränslen och minskningen av växthusgasintensitet

    För att kontrollera att leverantörerna uppfyller sina skyldigheter enligt artikel 7a.2 i direktiv 98/70/EG ska medlemsstaterna kräva att leverantörer jämför sina minskade växthusgasutsläpp från bränslen och från elektricitet under hela livscykeln med lägsta standard för bränslen som fastställs i bilaga II till det här direktivet.

    Artikel 5

    Medlemsstaternas rapportering

    ▼M1

    1.  Medlemsstaterna ska senast den 31 december varje år ge kommissionen uppgifter för föregående kalenderår om överensstämmelse med artikel 7a i direktiv 98/70/EG, i enlighet med bilaga III till det här direktivet.

    ▼B

    2.  Medlemsstaterna ska använda Europeiska miljöbyråns verktyg ReportNet som tillhandahålls i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 401/2009 ( 3 ) för inlämnande av de uppgifter som anges i bilaga III till detta direktiv. Medlemsstaterna ska föra över uppgifterna via elektronisk dataöverföring till det centrala dataarkivet som förvaltas av Europeiska miljöbyrån.

    3.  Uppgifterna ska lämnas årligen i den mall som föreskrivs i bilaga IV. Medlemsstaterna ska till kommissionen anmäla datum för överföringen och namnet på den behöriga myndighet som ansvarar för att kontrollera och rapportera uppgifterna till kommissionen.

    Artikel 6

    Sanktioner

    Medlemsstaterna ska fastställa regler för sanktioner vid överträdelser av nationella bestämmelser som har antagits vid tillämpningen av detta direktiv och ska vidta de åtgärder som krävs för att se till att dessa sanktioner tillämpas. Sanktionerna ska vara effektiva, proportionella och avskräckande. Medlemsstaterna ska anmäla dessa bestämmelser till kommissionen senast den 21 april 2017 och ska snarast möjligt anmäla varje efterföljande ändring av dem.

    Artikel 7

    Införlivande

    1.  Medlemsstaterna ska senast den 21 april 2017 sätta i kraft de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De ska genast överlämna texten till dessa bestämmelser till kommissionen.

    2.  När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.

    3.  Medlemsstaterna ska till kommissionen överlämna texten till de centrala bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

    Artikel 8

    Ikraftträdande

    Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Artikel 9

    Adressater

    Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.




    BILAGA I

    METOD FÖR BERÄKNINGEN OCH LEVERANTÖRERS RAPPORTERING AV VÄXTHUSGASINTENSITETEN FRÅN BRÄNSLE OCH ENERGI UNDER HELA LIVSCYKELN

    Del 1

    Beräkning av växthusgasintensiteten från bränsle och energi från en leverantör

    Växthusgasintensiteten för bränsle och energi ska uttryckas som gram koldioxidekvivalent per megajoule bränsle (gCO2ekv/MJ).

    1. Växthusgaserna som man tar hänsyn till vid beräkning av växthusgasintensiteten för bränsle ska vara koldioxid (CO2), dikväveoxid (N2O) och metan (CH4). Vid beräkning av CO2-ekvivalens ska utsläpp av dessa gaser bedömas uttryckta som CO2-ekvivalenta utsläpp på följande sätt:



    CO2: 1;

    CH4: 25;

    N2O: 298

    2. Utsläpp från tillverkning av maskiner och utrustning som används vid utvinning, produktion, raffinering och förbrukning av fossila bränslen ska inte beaktas vid växthusgasberäkningen.

    3. En leverantörs växthusgasintensitet från växthusgasutsläpp under hela livscykeln från bränsle och energi ska beräknas i enlighet med följande formel:

    image

    där:

    a) # avser leverantörens identifikation (dvs. identifikation av den enhet som är skyldig att betala punktskatter) såsom definierats i kommissionens förordning (EG) nr 684/2009 ( 4 ) i form av handlarens punktskattenummer (SEED-registreringsnummer [system för utbyte av uppgifter om punktskatter] eller momsregistreringsnummer i tabell 1 punkt 5 a i bilaga I till den förordningen för destinationstypkoderna 1-5 och 8) identifierad som företaget som ska betala punktskatten i enlighet med artikel 8 i rådets direktiv 2008/118/EG ( 5 ) vid tiden då den punktskattepliktiga varan släpptes fri för förbrukning i enlighet med artikel 7.2 i direktiv 2008/118/EG. Om denna identifikation inte är tillgänglig ska medlemsstaterna se till att motsvarande medel för identifikation införs i enlighet med ett rapporteringssystem för nationell punktskatt.

    b)  x innebär de bränsle- och energityper som omfattas av detta direktiv så som de anges i tabell 1, punkt 17 c i bilaga I till förordning (EG) nr 684/2009. Om dessa data inte finns tillgängliga ska medlemsstaterna samla in motsvarande data i enlighet med ett nationellt upprättat rapporteringssystem.

    c)  MJ x är den totala energin som levererats och omvandlats från de rapporterade volymerna av bränsle x, uttryckt i megajoule. Detta beräknas på följande sätt:

    i) Mängden bränsle per bränsletyp

    Den erhålls från uppgifter som rapporterats enligt tabell 1 – punkt 17 d, f och o i bilaga I till förordning (EG) nr 684/2009. De räknas om till mängder biodrivmedel med ett lägre värmevärde enligt den densitet som fastställs i bilaga III till direktiv 2009/28/EG. Mängder bränslen av icke-biologiskt ursprung omvandlas till energiinnehåll baserat på det lägre värmevärdet enligt den energidensitet som fastställts i tillägg 1 till Gemensamma forskningscentret Eucar-Concawe (JEC) ( 6 )-rapporten Well-to-Tank (version 4), juli 2013 ( 7 ).

    ii) Samtidig sambearbetning av fossila bränslen och biodrivmedel

    Bearbetning omfattar alla modifieringar under ett levererat bränsles eller levererad energis livscykel som orsakar en förändring av produktens molekylstruktur. Tillägg av ett denaturerande medel omfattas inte av denna behandling. Mängden biodrivmedel sambearbetade med bränslen av icke-biologiskt ursprung återspeglar biodrivmedlets tillstånd efter bearbetningen. Mängden av det sambearbetade biodrivmedlet ska bestämmas i enlighet med energibalansen och effektiviteten för sambearbetningsprocessen som fastställs i punkt 17 i del C i bilaga IV till direktiv 98/70/EG.

    Där flera biodrivmedel blandas med fossila bränslen ska mängden och typen av varje biodrivmedel beaktas vid beräkning och rapporteras av leverantörerna till medlemsstaterna.

    Mängden levererat biodrivmedel som inte uppfyller hållbarhetskriterierna i artikel 7b.1 i direktiv 98/70/EG ska beräknas som fossilt bränsle.

    Bensin-etanolblandningen E85 ska beräknas som ett separat bränsle enligt artikel 6 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 443/2009 ( 8 ).

    Om mängder inte samlas in i enlighet med förordning (EG) nr 684/2009 ska medlemsstaterna samla in motsvarande uppgifter i enlighet med ett nationellt upprättat rapporteringssystem för punktskatt.

    iii) Mängd förbrukad elektricitet

    Detta är den mängd elektricitet som förbrukats i fordon för vägtrafik eller motorcyklar när en energileverantör rapporterar denna mängd energi till den behöriga myndigheten i varje medlemsstaten i enlighet med följande formel:

    Förbrukad elektricitet = körd sträcka (km) × elektricitetsförbrukningseffektivitet (MJ/km)

    d) Utsläppsminskningar i tidigare led

    Utsläppsminskningar i tidigare led är minskade växthusgasutsläpp i tidigare led som en leverantör gör anspråk på, mätt i gCO2ekv om den kvantifieras och rapporteras i enlighet med följande krav:

    i) Berättigande

    Utsläppsminskningar i tidigare led får endast tillämpas på den del av de genomsnittliga normalvärdena för bensin, diesel, CNG och LPG som avser utsläpp i tidigare led.

    Utsläppsminskningar i tidigare led som härrör från ett land får räknas som en minskning av växthusgasutsläpp mot bränslen från valfri råvarukälla som levereras av en leverantör.

    Utsläppsminskningar i tidigare led ska endast räknas om de förknippas med projekt som påbörjats efter den 1 januari 2011.

    Det är inte nödvändigt att bevisa att utsläppsminskningar i tidigare led inte skulle ha skett utan rapporteringskravet i artikel 7a i direktiv 98/70/EG.

    ii) Beräkning

    Utsläppsminskningar i tidigare led ska beräknas och valideras i enlighet med principer och standarder som finns i internationella standarder, i synnerhet ISO 14064, ISO 14065 och ISO 14066.

    Utsläppsminskningen i tidigare led och lägsta standarden för utsläppen ska övervakas, rapporteras och kontrolleras i enlighet med ISO 14064 och de resultat som följer därav ska ha en trovärdighet som motsvarar den som föreskrivs i kommissionens förordning (EU) nr 600/2012 ( 9 ) och kommissionens förordning (EU) nr 601/2012 ( 10 ). Kontrollen av metoder för uppskattning av utsläppsminskningar i tidigare led måste utföras i enlighet med ISO 14064-3 och den organisation som kontrollerar dessa måste vara ackrediterad i enlighet med ISO 14065.

    e)  GHGi x är växthusgasintensiteten för bränsle eller energi x uttryckt i gCO2ekv/MJ. Leverantörerna ska beräkna växthusgasintensiteten för varje bränsle eller energi enligt följande:

    i) Växthusgasintensitet för bränslen med ett icke-biologiskt ursprung är den ”viktade växthusgasintensiteten för enheten under hela livscykeln” per bränsletyp som förtecknas i sista kolumnen i tabellen under del 2 punkt 5 i denna bilaga.

    ii) Elektricitet beräknas på det sättet det beskrivs i del 2 punkt 6.

    iii) Växthusgasintensitet för biodrivmedel

    Växthusgasintensiteten för biodrivmedel som uppfyller hållbarhetskriterierna i artikel 7b.1 i direktiv 98/70/EG beräknas i enlighet med artikel 7d i det direktivet. Om uppgifter om växthusgasutsläppen från biodrivmedel under hela livscykeln har erhållits i enlighet med ett avtal eller system som varit föremål för ett beslut enligt artikel 7c.4 i direktiv 98/70/EG, som omfattar artikel 7b.2 i det direktivet, ska dessa uppgifter även användas för att fastställa växthusgasintensiteten för biodrivmedel i enlighet med artikel 7b.1 i det direktivet. Växthusgasintensiteten för biodrivmedel som inte uppfyller hållbarhetskriterierna i artikel 7b.1 i direktiv 98/70/EG är lika med den växthusgasintensitet för respektive fossila bränsle som framställts från konventionell råolja eller gas.

    iv) Samtidig sambearbetning av bränslen av icke-biologiskt ursprung och biodrivmedel

    Växthusgasintensiteten för biodrivmedel sambearbetade med fossila bränslen ska återspegla det bearbetade tillståndet av biodrivmedlet.

    f)  AF representerar korrektionsfaktorerna för drivsystemets effektivitet.



    Den dominerande omvandlingstekniken

    Effektivitetsfaktor

    Förbränningsmotor

    1

    Batteridrivet elektiskt drivsystem

    0,4

    Vätedrivna bränsleceller elektriskt drivsystem

    0,4

    Del 2

    Rapportering för leverantörer av andra bränslen än biodrivmedel

    1.   Utsläppsminskningar i tidigare led för fossila bränslen

    För att utsläppsminskningar i tidigare led ska vara berättigade till tillämpning av rapporterings- och beräkningsmetoden ska leverantörerna till den myndighet som utsetts av medlemsstaterna rapportera följande:

    a) Startdatum för projektet,vilket måste vara senare än den 1 januari 2011.

    b) Årliga utsläppsminskningar i gCO2ekv.

    c) Perioden då den påstådda minskningen ägde rum.

    d) Projektets geografiska belägenhet närmast utsläppskällan i latitud och longitud i grader till den fjärde decimalen.

    e) Lägsta standarden för årliga utsläpp före installation av minskningsåtgärder och årliga utsläpp efter att minskningsåtgärderna har verkställts i gCO2ekv/MJ för den producerade råvaran.

    f) Ett ej återanvändbart certifikatnummer som unikt identifierar systemet och de hävdade växthusgasminskningarna.

    g) Ett ej återanvändbart nummer som unikt identifierar beräkningsmetoden och det tillhörande systemet.

    ▼M1 —————

    ▼B

    5.   Genomsnittliga normalvärden för växthusgasintensitet under hela livscykeln för andra bränslen än biodrivmedel och elektricitet



    Råvarukälla och process

    Bränsle som släppts ut på marknaden

    Växthusgasintensitet under hela livscykeln (gCO2ekv/MJ)

    Viktad växthusgasintensitet under hela livscykeln (gCO2ekv/MJ)

    Konventionell råolja

    Bensin

    93,2

    93,3

    Kondenserad naturgas

    94,3

    Syntetisk olja som utvinns ur kol

    172

    Naturlig bitumen

    107

    Oljeskiffer

    131,3

    Konventionell råolja

    Diesel eller gasolja

    95

    95,1

    Kondenserad naturgas

    94,3

    Syntetisk olja som utvinns ur kol

    172

    Naturlig bitumen

    108,5

    Oljeskiffer

    133,7

    Alla fossila källor

    Motorgas i en motor med gnisttändning

    73,6

    73,6

    Naturgas, EU:s energimix

    Komprimerad naturgas i en motor med gnisttändning

    69,3

    69,3

    Naturgas, EU:s energimix

    Flytande naturgas i en motor med gnisttändning

    74,5

    74,5

    Sabatier-reaktion av väte genom elektrolys med icke-biologisk förnybar energi

    Komprimerat syntetiskt metan i en motor med gnisttändning

    3,3

    3,3

    Naturgas genom ångreformering

    Komprimerad vätgas i en bränslecell

    104,3

    104,3

    Elektrolys helt driven av förnybar icke-biologisk energi

    Komprimerad vätgas i en bränslecell

    9,1

    9,1

    Kol

    Komprimerad vätgas i en bränslecell

    234,4

    234,4

    Kol med koldioxidinfångning och lagring av processutsläpp

    Komprimerad vätgas i en bränslecell

    52,7

    52,7

    Plastavfall som utvinns av fossila råvaror

    Bensin, diesel eller gasolja

    86

    86

    6.   Elektricitet

    För energileverantörers rapportering av el som förbrukats av eldrivna fordon och motorcyklar bör medlemsstaterna beräkna nationella genomsnittliga normalvärden för hela livscykeln i enlighet med lämpliga internationella standarder.

    Eller så kan medlemsstaterna tillåta sina leverantörer att fastställa enhetsvärden för växthusgasintensitet (gCO2ekv/MJ) för elektricitet från uppgifter som rapporteras av medlemsstater på grundval av

    a) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1099/2008 ( 11 )

    b) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 ( 12 ).

    c) Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 666/2014 ( 13 ).

    ▼M1 —————

    ▼B




    BILAGA II

    BERÄKNING AV LÄGSTA STANDARD FÖR FOSSILA BRÄNSLEN

    Beräkningsmetod

    a) Lägsta standard för bränslen beräknas baserat på unionens genomsnittliga värden för förbrukning av fossila bränslen för bensin, diesel, gasolja, LPG och CNG, där

    image

    där:

    x representerar de olika bränslena och energibärarna som omfattas av detta direktiv och som definieras i tabellen nedan

    GHGi x är växthusgasintensiteten för den årliga leveransen som sålts på marknaden av bränsle x, eller energi som omfattas av detta direktiv, uttryckt i gCO2ekv/MJ. De värden för fossila bränslen som presenteras i punkt 5 i del 2 i bilaga I ska användas.

    MJ x är den totala energin som levererats och omvandlats från de rapporterade volymerna av bränsle x, uttryckt i megajoule.

    b) Förbrukningsuppgifter

    De förbrukningsuppgifter som används för beräkning av värdet är följande:



    Bränsle

    Energiförbrukning (MJ)

    Källa

    diesel

    7 894 969 × 106

    Medlemsstaternas rapportering till UNFCCC år 2010

    gasoljor för mobila maskiner

    240 763 × 106

    bensin

    3 844 356 × 106

    motorgas (LPG)

    217 563 × 106

    CNG

    51 037 × 106

    Växthusgasintensitet

    Lägsta standard för bränslen för 2010 ska vara 94,1 gCO2ekv/MJ




    BILAGA III

    MEDLEMSSTATENS RAPPORTERING TILL KOMMISSIONEN

    ▼M1

    1. Medlemsstaterna ska rapportera de uppgifter som anges i punkt 3. Dessa uppgifter ska rapporteras för alla bränslen och all energi som släppts ut på marknaden i varje medlemsstat. Där flera biodrivmedel blandas med fossila bränslen ska uppgifter om varje biodrivmedel anges.

    ▼B

    2. De uppgifter som räknas upp i punkt 3 ska rapporteras separat för bränsle eller energi som släpps ut på marknaden av leverantörer i en viss medlemsstat (inbegripet gemensamma leverantörer som är verksamma i en enda medlemsstat).

    3. För varje bränsle ska medlemsstaterna rapportera följande uppgifter till kommissionen sammanställda enligt punkt 2 och såsom det definieras i bilaga I:

    a) Typ av bränsle eller energi.

    b) Volym eller mängd bränsle eller elektricitet.

    c) Växthusgasintensitet.

    d) Utsläppsminskningar i tidigare led.

    ▼M1 —————

    ▼B




    BILAGA IV

    MALL FÖR RAPPORTERING AV UPPGIFTER OM ÖVERENSSTÄMMELSE MELLAN RAPPORTERADE UPPGIFTER



    Bränsle – en enda leverantör

    Post

    Gemensam rapportering (JA/NEJ)

    Land

    Leverantör (1)

    Bränsletyp (7)

    Bränslets KN-nummer (7)

    Kvantitet (2)

    Genomsnittlig växthusgasintensitet

    Utsläppsminskning i tidigare led (5)

    Minskning jämfört med 2010 års genomsnitt

    i liter

    i energi

    1

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    KN-nummer

    Växthusgasintensitet (4)

    Råvara

    KN-nummer

    Växthusgasintensitet (4)

    hållbar (JA/NEJ)

     

    Komponent F.1 (Fossil biodrivmedelskomponent)

    Komponent B.1 (Biodrivmedelskomponent)

     

     

     

     

     

     

     

    Komponent F.n (Fossil biodrivmedelskomponent)

    Komponent B.m (Biodrivmedelskomponent)

     

     

     

     

     

     

     

     

    k

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    KN-nummer (2)

    Växthusgasintensitet (4)

    Råvara

    KN-nummer (2)

    Växthusgasintensitet (4)

    hållbar (JA/NEJ)

     

    Komponent F.1 (Fossil biodrivmedelskomponent)

    Komponent B.1 (Biodrivmedelskomponent)

     

     

     

     

     

     

     

    Komponent F.n (Fossil biodrivmedelskomponent)

    Komponent B.m (Biodrivmedelskomponent)

     

     

     

     

     

     

     

     



    Bränsle – gemensamma leverantörer

    Post

    Gemensam rapportering (JA/NEJ)

    Land

    Leverantör (1)

    Bränsletyp (7)

    Bränslets KN-nummer (7)

    Kvantitet (2)

    Genomsnittlig växthusgasintensitet

    Utsläppsminskning i tidigare led (5)

    Minskning jämfört med 2010 års genomsnitt

    i liter

    i energi

    I

    JA

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    JA

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Delsumma

     

     

     

     

     

     

    KN-nummer

    Växthusgasintensitet (4)

    Råvara

    KN-nummer

    Växthusgasintensitet (4)

    hållbar (JA/NEJ)

     

    Komponent F.1 (Fossil biodrivmedelskomponent)

    Komponent B.1 (Biodrivmedelskomponent)

     

     

     

     

     

     

     

    Komponent F.n (Fossil biodrivmedelskomponent)

    Komponent B.m (Biodrivmedelskomponent)

     

     

     

     

     

     

     

     

    x

    JA

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    JA

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Delsumma

     

     

     

     

     

     

    KN-nummer (2)

    Växthusgasintensitet (4)

    Råvara

    KN-nummer (2)

    Växthusgasintensitet (4)

    hållbar (JA/NEJ)

     

    Komponent F.1 (Fossil biodrivmedelskomponent)

    Komponent B.1 (Biodrivmedelskomponent)

     

     

     

     

     

     

     

    Komponent F.n (Fossil biodrivmedelskomponent)

    Komponent B.m (Biodrivmedelskomponent)

     

     

     

     

     

     

     

     



    Elektricitet

    Gemensam rapportering

    Land

    Leverantör (1)

    Energityp (7)

    Kvantitet (6)

    Växthusgasintensitet

    Minskning jämfört med 2010 års genomsnitt

    i energi

    NEJ

     

     

     

     

     

     



    Gemensamma leverantörer – uppgifter

     

    Land

    Leverantör (1)

    Energityp (7)

    Kvantitet (6)

    Växthusgasintensitet

    Minskning jämfört med 2010 års genomsnitt

    i energi

    JA

     

     

     

     

     

     

    JA

     

     

     

     

     

     

     

    Delsumma

     

     

     

     

     

    ▼M1 —————

    ▼B



    Total energi som rapporteras och minskning som uppnås per medlemsstat

    Volym (i energi) (10)

    Växthusgasintensitet

    Minskning jämfört med 2010 års genomsnitt

     

     

     

    Noteringar om formatet

    Mallen för leverantörernas rapportering är identisk med mallen för medlemsstaternas rapportering.

    De skuggade rutorna behöver inte fyllas i.

    1. Identifikation av leverantören definieras i punkt 3 a i del 1 i bilaga I.

    2. Mängden bränsle definieras i punkt 3 c i del 1 i bilaga I.

    3. API-densiteten definieras enligt testmetod ASTM D287.

    4. Växthusgasintensiteten definieras i punkt 3 e i del 1 i bilaga I.

    5. Utsläppsminskningar i tidigare led definieras i punkt 3 d i del 1 i bilaga I. Rapportering fastställs i punkt 1 i del 2 i bilaga I.

    6. Mängden elektricitet definieras i punkt 6 i del 2 i bilaga I.

    7. Bränsletyper och motsvarande KN-nummer definieras i punkt 3 b i del 1 i bilaga I.

    ▼M1 —————

    ▼B

    10. Den totala mängden förbrukad energi (bränsle och elektricitet).



    ( 1 ) American Society for Testing and Materials (http://www.astm.org/index.shtml).

    ( 2 ) Rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan (EGT L 256, 7.9.1987, s. 1).

    ( 3 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 401/2009 av den 23 april 2009 om Europeiska miljöbyrån och Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning (EUT L 126, 21.5.2009, s. 13).

    ( 4 ) Kommissionens förordning (EG) nr 684/2009 av den 24 juli 2009 om genomförande av rådets direktiv 2008/118/EG vad gäller datoriserade förfaranden för flyttning av punktskattepliktiga varor under punktskatteuppskov (EUT L 197, 29.7.2009, s. 24).

    ( 5 ) Rådets direktiv 2008/118/EG av den 16 december 2008 om allmänna regler för punktskatt och om upphävande av direktiv 92/12/EEG (EUT L 9, 14.1.2009, s. 12).

    ( 6 ) JEC konsortiet förenar Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum (JRC), Eucar (European Council for Automotive R&D) och Concawe (oljebolagens europeiska sammanslutning för miljö, hälsa och säkerhet vid raffinering).

    ( 7 ) http://iet.jrc.ec.europa.eu/about-jec/sites/about-jec/files/documents/report_2013/wtt_report_v4_july_2013_final.pdf

    ( 8 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 443/2009 av den 23 april 2009 om utsläppsnormer för nya personbilar som del av gemenskapens samordnade strategi för att minska koldioxidutsläppen från lätta fordon (EUT L 140, 5.6.2009, s. 1).

    ( 9 ) Kommissionens förordning (EU) nr 600/2012 av den 21 juni 2012 om verifiering av rapporter om utsläpp av växthusgaser och tonkilometer och ackreditering av kontrollörer i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG (EUT L 181, 12.7.2012, s. 1).

    ( 10 ) Kommissionens förordning (EU) nr 601/2012 av den 21 juni 2012 om övervakning och rapportering av växthusgasutsläpp i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG (EUT L 181, 12.7.2012, s. 30).

    ( 11 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1099/2008 av den 22 oktober 2008 om energistatistik (EUT L 304, 14.11.2008, s. 1).

    ( 12 ) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 525/2013 av den 21 maj 2013 om en mekanism för att övervaka och rapportera utsläpp av växthusgaser och för att rapportera annan information på nationell nivå och unionsnivå som är relevant för klimatförändringen och om upphävande av beslut nr 280/2004/EG (EUT L 165, 18.6.2013, s. 13).

    ( 13 ) Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 666/2014 av den 12 mars 2014 om fastställande av väsentliga krav på unionens inventeringssystem och beaktande av förändringar i den globala uppvärmningspotentialen och internationellt överenskomna inventarieriktlinjer i enlighet med Europaparlamentet och rådets förordning (EU) nr 525/2013 (EUT L 179, 19.6.2014, s. 26).

    Top