Bruxelles, 25.7.2024

COM(2024) 358 final

RAPORT AL COMISIEI

Monitorizarea aplicării dreptului Uniunii Europene













Raport anual pe 2023


Monitorizarea aplicării dreptului Uniunii Europene

Raport anual pe 2023

Cuvânt înainte

Asigurarea eficace a respectării dreptului Uniunii

Sprijinirea statelor membre în vederea obținerii de rezultate de la bun început

Dialog timpuriu cu statele membre pentru soluții mai rapide

Proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în cazul în care alte măsuri sunt insuficiente

Sesizarea Curții de Justiție ca măsură de ultimă instanță

Asigurarea respectării dreptului Uniunii în perioade de criză

Asigurarea respectării dreptului Uniunii într-un mod adaptat exigențelor viitorului

Consolidarea economiei și a competitivității UE

Prevenirea barierelor de pe piața unică pentru a spori creșterea economică

Eliminarea barierelor cu care se confruntă furnizorii de servicii pe piața unică

Îmbunătățirea informării și a asistenței pentru cetățeni și întreprinderi

Servicii financiare

Plăți de mică valoare eficiente

Finanțare durabilă

Un sector al transporturilor funcțional

Asigurarea respectării normelor în materie de concurență

Impozitarea indirectă pentru un mediu de afaceri echitabil

Impozitarea directă care promovează piața unică

Proceduri vamale sigure și simple

Crearea unei Europe verzi, durabile și prospere

Politici climatice

Transport curat

Aer și apă curate

Protejarea biodiversității

Promovarea unei economii circulare

O agricultură durabilă care să asigure securitatea aprovizionării cu alimente

Pescuitul sustenabil și amenajarea spațiului maritim

Guvernanța în materie de mediu

Energie curată și la prețuri accesibile

Asigurarea securității energiei nucleare

O Europă pregătită pentru era digitală

O tehnologie în serviciul cetățenilor

O economie digitală echitabilă și competitivă

O societate digitală deschisă, democratică și durabilă

Promovarea economiei datelor

Facilitarea operațiunilor transfrontaliere ale societăților

Sisteme de transport digitale

Construirea unei Europe echitabile și sociale

Dreptul muncii

Sănătate și securitate la locul de muncă

Mobilitatea forței de muncă

Coordonarea sistemelor de securitate socială

Egalitate de gen

Nediscriminarea în materie de ocupare forței de muncă și incluziune

Protejarea persoanelor și a libertăților noastre

Apărarea statului de drept

Combaterea rasismului, a xenofobiei și a discriminării

Protejarea persoanelor care raportează încălcări ale dreptului UE

Protejarea copiilor

Cooperare judiciară și garanții individuale în materie penală

Protecția consumatorilor

Protecția datelor cu caracter personal

Un transport mai sigur

Promovarea sănătății și a siguranței alimentare

O mai bună reglementare a profesiilor și libera circulație a profesioniștilor

Protejarea conducătorilor auto detașați

Consolidarea Uniunii europene a securității

Gestionarea frontierelor externe

Un răspuns unitar al UE în materie de migrație și azil

Aplicarea de sancțiuni împotriva Rusiei

Declinarea responsabilității: Acest raport prezintă acțiunile Comisiei de monitorizare și asigurare a aplicării dreptului UE în cursul anului 2023. Este posibil ca situația cazurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor menționate să se fi schimbat de atunci.


Cuvânt înainte

La începutul mandatului actualei Comisii, am promis să construim o Europă mai puternică, mai verde și mai sănătoasă pentru generația următoare, cu o economie în beneficiul tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă. Cinci ani mai târziu și în pofida numeroaselor crize, UE și-a demonstrat angajamentul de a aborda provocările în mod direct, ghidată de valorile și principiile noastre comune.

Având în vedere numărul mare de acte legislative noi propuse de Comisie și adoptate de Parlamentul European și de Consiliu în cursul actualului mandat, am depus eforturi susținute pentru asigurarea unei Europe mai unite, mai prospere și mai durabile. Totuși, munca noastră nu se încheie odată cu adoptarea legislației – trebuie să ne asigurăm că normele convenite între colegiuitori funcționează pe teren în statele membre și aduc beneficiile necesare cetățenilor și întreprinderilor din întreaga Europă.

Raportul pe care urmează să-l citiți oferă câteva exemple notabile ale activității desfășurate în anul 2023 în vederea asigurării aplicării corecte a legislației UE la nivelul unor diverse sectoare în toate statele membre. Măsurile luate arată că, acolo unde a fost necesar, Comisia a acționat în mod decisiv – pentru a proteja drepturile și libertățile cetățenilor și pentru a se asigura că UE rămâne un bastion al democrației, al statului de drept și al drepturilor fundamentale. Comisia își menține angajamentul ferm de a garanta funcționarea corectă a pieței unice, care reprezintă fundamentul creșterii economice și al competitivității noastre, protejând totodată interesele lucrătorilor și ale consumatorilor.

Statele membre sunt cei mai buni aliați ai Comisiei în sensul asigurării punerii în aplicare și a aplicării corecte a legislației UE încă de la început. Din acest motiv, este vital sprijinul timpuriu și continuu acordat de Comisie statelor membre în vederea punerii în aplicare, iar o cooperare strânsă cu statele membre, bazată pe încredere reciprocă, reprezintă calea cea mai scurtă către atingerea acestui obiectiv comun. Prin această abordare preventivă se promovează încă de la început o cultură a conformității, aceasta fiind eficientă din punctul de vedere al costurilor și benefică tuturor.

Totuși, mecanismele solide de asigurare a respectării legii rămân o soluție esențială de protecție. Iar, după cum se arată în prezentul raport, Comisia nu ezită să utilizeze aceste mecanisme ori de câte ori este necesar, pentru a se asigura că normele convenite sunt transpuse într-o realitate practică care îmbunătățește viața cetățenilor și a întreprinderilor europene.

Dr. Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene

Asigurarea eficace a respectării dreptului Uniunii

Împreună am arătat că, atunci când este temerară, Europa noastră este o Europă a faptelor și a rezultatelor. Iar misiunea noastră este departe de a se fi încheiat – așa că vă invit să facem front comun. Să obținem rezultate astăzi și să ne pregătim pentru mâine.

Președinta von der Leyen, în discursul său din 2023 privind starea Uniunii



UE este o comunitate de drept. Respectarea dreptului Uniunii constituie fundamentul eficacității UE în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor. Prin urmare, asigurarea respectării dreptului Uniunii este esențială pentru menținerea unor condiții de concurență echitabile între statele membre, garantând că nicio țară nu obține un avantaj necuvenit și că piața unică funcționează fără probleme. Aceasta reflectă angajamentul nostru de a fi competitivi și de a proteja drepturile cetățenilor și valorile fundamentale ale UE, inclusiv statul de drept.

Asigurarea aplicării și respectării corespunzătoare a dreptului Uniunii este una dintre atribuțiile principale ale Comisiei în calitate de „gardian al tratatelor”. Măsurile de asigurare a respectării legislației luate de Comisie sunt ghidate de un singur obiectiv general: asigurarea faptului că cetățenii și întreprinderile se bucură de beneficiile normelor noastre stabilite de comun acord, oriunde locuiesc în UE. Pentru a atinge acest obiectiv, Comisia utilizează o gamă largă de instrumente : orientări și sprijin financiar pentru punerea în aplicare timpurie, raportarea publică, dialoguri axate pe soluții cu statele membre și, dacă este necesar, proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Sprijinirea statelor membre în vederea obținerii de rezultate de la bun început

Asigurarea inteligentă a respectării legislației înseamnă asigurarea conformității cu dreptul Uniunii de la bun început, prevenind înainte de orice apariția încălcărilor. Acesta este motivul pentru care Comisia își intensifică în permanență acțiunile de sprijinire a statelor membre în vederea punerii în aplicare a dreptului Uniunii. Măsurile de sprijin sunt diverse și adesea utilizarea lor combinată este cea care are un impact semnificativ.

De exemplu, în cursul procesului de punere în aplicare a dispozițiilor specifice ale UE, Comisia oferă orientări practice statelor membre, întreprinderilor, părților interesate și publicului cu privire la modul de înțelegere și aplicare a unor aspecte ale textului juridic. Acestea pot lua forma unor orientări scrise sau a unor întrebări frecvente disponibile online sau pot fi furnizate în cadrul unor reuniuni specifice, de exemplu al unor ateliere de transpunere. De asemenea, se folosesc grupuri de experți pentru a promova punerea corectă în aplicare a dreptului Uniunii.

Însă sprijinul acordat statelor membre depășește orientările privind punerea în aplicare a legislației UE specifice. Totodată, sprijinul financiar din fondurile UE s-a dovedit a fi un instrument eficace în vederea sprijinirii și stimulării statelor membre să realizeze reforme și, după caz, să accelereze punerea în aplicare a priorităților UE. Un alt exemplu de sprijin acordat statelor membre sub formă de expertiză tehnică este Instrumentul de sprijin tehnic . Prin promovarea consolidării capacității administrative în statele membre, aceasta contribuie la asigurarea punerii corecte în aplicare a legislației și a politicilor UE.

Dialog timpuriu cu statele membre pentru soluții mai rapide

În perioada pandemiei de COVID-19, companiile aeriene nu au rambursat la timp pasagerilor sumele datorate pentru zborurile anulate, iar autoritățile naționale nu au asigurat în mod eficace respectarea dispozițiilor UE. Comisia a utilizat dialoguri EU Pilot cu toate statele membre pentru a asigura respectarea de către companiile aeriene a drepturilor pasagerilor din UE. În consecință, companiile aeriene și-au lichidat cea mai mare parte a restanțelor în materie de rambursare și și-au îmbunătățit comunicarea cu pasagerii în cazul anulării unui zbor. Comisia a fost în măsură să închidă aceste dialoguri EU Pilot în 2023.

În cazul în care Comisia, în pofida măsurilor sale de sprijinire a statelor membre și de promovare a conformității, identifică o posibilă încălcare a dreptului Uniunii, aceasta poate decide să inițieze un dialog premergător acțiunii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, în cadrul unui proces bine stabilit cunoscut sub denumirea de EU Pilot . Acest dialog este utilizat atunci când oferă valoare adăugată, de exemplu atunci când există probabilitatea conformării mai rapide decât în cazul unei proceduri oficiale de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Dialogurile EU Pilot și-au dovedit valoarea în timp. În 2023, Comisia a gestionat 259 de dialoguri EU Pilot, peste 80 % din acestea fiind soluționate în mod satisfăcător. Doar în urma a 11 % din dialogurile EU Pilot a trebuit să fie deschisă o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Succesul EU Pilot a fost vizibil în numeroase domenii de politică, în special în domeniul energiei (40 de soluționări favorabile), al impozitării și vămilor (37), al mobilității și transporturilor (36) și al serviciilor financiare (25).



Proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în cazul în care alte măsuri sunt insuficiente

Utilizarea de către Comisie a procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor a luat amploare de-a lungul anilor, pentru a genera îmbunătățiri la scară mai largă și cu un impact mai mare. În cadrul abordării strategice de asigurare a respectării dreptului Uniunii se acordă prioritate încălcărilor cu cel mai semnificativ impact asupra intereselor cetățenilor și ale întreprinderilor.

În 2023, Comisia a inițiat 529 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, în toate domeniile principale de politică. A fost vizat fiecare stat membru, cu o medie de 20 de acțiuni noi în parte. Măsurile de asigurare a respectării legislației luate de Comisie au protejat integritatea pieței unice și au consolidat economia UE. Acestea au promovat aerul curat, apa și transporturile curate, precum și o economie circulară. Comisia a susținut valorile comune ale UE, drepturile fundamentale ale cetățenilor și statul de drept.

Există mulți factori care au un impact asupra numărului de noi proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Un număr din ce în ce mai mic de directive noi care urmează să fie transpuse (de la 67 în anul 2014 la 34 în anul 2023) înseamnă că există mai puține proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru transpunerea tardivă sau incorectă a directivelor. Într­adevăr, în 2023 s-a înregistrat cel mai mic număr de acțiuni noi de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru transpunerea incompletă a directivelor (284) din ultimii 20 de ani. Sprijinul consolidat acordat de Comisie statelor membre pentru transpunerea și aplicarea corectă a directivelor a contribuit, de asemenea, la prevenirea încălcărilor.

În 2023, procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și-au dovedit încă o dată eficacitatea: Comisia a închis cu succes peste 1 000 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, întrucât statele membre respectaseră dreptul Uniunii. Acest număr reflectă, totodată, eforturile Comisiei de a avansa în ceea ce privește procedurile mai vechi și de lungă durată, pe multe dintre acestea reușind să le închidă în 2023.

Dintre toate procedurile închise, 95 % au fost soluționate înainte de a fi necesară sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acestea (denumită în continuare „Curtea de Justiție”). Evitarea unor litigii de lungă durată înseamnă că cetățenii și întreprinderile se pot bucura mai devreme de beneficiile dreptului Uniunii.



Sesizarea Curții de Justiție ca măsură de ultimă instanță

În cazul în care în cadrul primelor etape ale procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor nu se soluționează încălcarea dreptului Uniunii, Comisia poate, în cele din urmă, să sesizeze Curtea de Justiție cu privire la cazul respectiv. În situații specifice , Comisia poate solicita aplicarea unor sancțiuni financiare împotriva statului membru în cauză.

În 2023, Comisia a decis să sesizeze Curtea de Justiție cu privire la 82 de proceduri. În 45 de proceduri, Comisia a solicitat Curții să impună sancțiuni financiare împotriva statului membru în cauză. Dintre aceste proceduri, 40 au vizat necomunicarea măsurilor de transpunere, iar cinci au fost sesizări ale Curții pentru neexecutarea unei hotărâri anterioare. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu anii precedenți, ilustrând determinarea Comisiei de a asigura respectarea dreptului Uniunii.

Asigurarea respectării dreptului Uniunii în perioade de criză

Crizele sau situațiile de urgență, cum ar fi războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pot face dificile respectarea deplină de către statele membre a celor patru libertăți fundamentale ale UE și funcționarea pieței unice. În circumstanțe dificile, ar putea exista tentația de a acorda întâietate considerațiilor interne în fața aplicării corespunzătoare a dreptului Uniunii. Cu toate acestea, asigurarea efectivă a respectării dreptului Uniunii rămâne un aspect esențial pentru a garanta că cetățenii și întreprinderile pot beneficia în continuare de protecția și securitatea juridică oferite de dreptul Uniunii și că bunurile și serviciile esențiale sunt furnizate acolo unde sunt necesare.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a afectat securitatea aprovizionării cu gaze a UE, făcând deosebit de urgentă necesitatea unor planuri solide de pregătire pentru riscuri în toate statele membre. Comisia a deschis anchete EU Pilot împotriva a 26 de state membre pentru neîndeplinirea obligației de a notifica Comisiei evaluările naționale ale riscurilor, acțiunile preventive și planurile de urgență prevăzute de Regulamentul privind siguranța furnizării de gaze naturale . Dintre aceste anchete, 16 au putut fi închise după transmiterea de către statele membre a informațiilor necesare, confirmând astfel că majoritatea statelor membre au pus în aplicare aceste măsuri.

Funcționarea pieței de stocare a gazelor naturale din UE și normele nediscriminatorii privind condițiile de acces la sistemele pentru transportul gazelor naturale sunt esențiale pentru asigurarea siguranței aprovizionării și pentru stabilizarea prețurilor energiei. Comisia a decis să trimită Polonia în fața Curții de Justiție pentru măsuri care impun costuri suplimentare întreprinderilor care respectă o cerință obligatorie de stocare a gazelor atunci când recurg la înmagazinarea într-un alt stat membru. Aceste măsuri afectează comerțul transfrontalier cu gaze.

Comisia a acționat, de asemenea, pentru a proteja piața unică în vederea asigurării disponibilității unor alimente sigure, accesibile și de înaltă calitate în toate statele membre. În urma acțiunii Comisiei de asigurare a respectării legislației, Ungaria și-a abrogat sistemul de notificare prealabilă pentru exporturile de cereale. Operatorii din Ungaria pot exporta din nou cereale către alte state membre fără nicio barieră în calea comerțului. Cu toate acestea, în octombrie 2023, Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Slovaciei privind un regim de notificare prealabilă pentru anumite cereale și semințe.

Asigurarea respectării dreptului Uniunii într-un mod adaptat exigențelor viitorului

În iulie 2023, Comisia a finalizat un bilanț , la nivelul Comisiei și împreună cu statele membre, pentru a garanta că modul în care asigură respectarea dreptului UE funcționează în practică și este adaptat exigențelor viitorului. Bilanțul a fost organizat în jurul a șase domenii: punerea în aplicare a abordării strategice a Comisiei în ceea ce privește asigurarea respectării dreptului Uniunii; gestionarea eficientă a încălcărilor; facilitarea tratării plângerilor; monitorizarea mai sistematică a aplicării reglementărilor; sporirea sprijinului acordat statelor membre; și creșterea transparenței.

Au fost identificate îmbunătățiri specifice în toate aceste domenii, iar Comisia a depus eforturi pentru punerea lor în aplicare, împreună cu statele membre . Acestea vor duce la o mai mare transparență, la o mai bună informare a potențialilor reclamanți, la instrumente mai eficiente de cooperare cu statele membre în ceea ce privește transpunerea directivelor etc.

Bilanțul a demonstrat capacitatea Comisiei de a-și evalua instrumentele și procedurile de asigurare a respectării legislației într-o manieră transparentă și cinstită și de a se adapta la circumstanțele în schimbare. De asemenea, s-a dovedit că Comisia și statele membre pot colabora pentru a identifica și a pune în practică îmbunătățiri ale cooperării lor într-un domeniu complicat din punct de vedere juridic și politic, cum ar fi asigurarea respectării dreptului Uniunii.

Consolidarea economiei și a competitivității UE

Aceste trei provocări – forța de muncă, inflația și mediul de afaceri – cu care ne confruntăm survin într-un moment în care le cerem, totodată, întreprinderilor să joace un rol de prim-plan în tranziția către o economie curată. Prin urmare, trebuie să privim către viitor și să vedem cum putem rămâne competitivi. [...] Pentru că Europa nu va precupeți niciun efort pentru a-și păstra avantajul competitiv.

Președinta von der Leyen, în discursul său din 2023 privind starea Uniunii


Comunicarea din 2023 intitulată „ Piața unică la 30 de ani ” a arătat cum aplicarea incompletă sau incorectă a normelor UE continuă să creeze bariere în cadrul pieței unice. Acest lucru generează costuri pentru întreprinderi și consumatori. Normele naționale divergente care introduc restricții fără o justificare temeinică produc confuzie și denaturează concurența. Apariția unui tipar în care un singur stat membru se face vinovat de multiple încălcări reprezintă o provocare majoră pentru unul dintre pilonii UE. Comisia a pus în aplicare normele UE pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi și a depus eforturi pentru a le permite cetățenilor să își valorifice pe deplin drepturile și beneficiile pe piața unică.

Prevenirea barierelor de pe piața unică pentru a spori creșterea economică

Directiva privind transparența pieței unice și Sistemul său de informații privind reglementările tehnice urmăresc să prevină apariția unor noi bariere pe piața unică prin transparență, dialog și o mai bună legiferare. O procedură de notificare în temeiul directivei permite Comisiei și altor state membre să examineze orice reglementare tehnică pe care un stat membru intenționează să o introducă pentru produse și servicii ale societății informaționale.

Pentru a asigura continuarea funcționării pieței unice, Comisia a luat măsuri suplimentare în mai multe cazuri, inclusiv trimiterea Ungariei   în fața Curții de Justiție atunci când aceasta a restricționat libera circulație a mărfurilor (de exemplu, materiale de construcție) prin impunerea unor restricții (nivel fix al prețului, notificarea prealabilă a exporturilor etc.).

Curtea de Justiție a reamintit importanța directivei și posibilitatea ca cetățenii și întreprinderile să se opună în mod activ normelor naționale adoptate cu încălcarea acesteia. Comisia a promovat aplicarea deplină a directivei în numeroase interacțiuni cu statele membre.

Eliminarea barierelor cu care se confruntă furnizorii de servicii pe piața unică

Serviciile sunt esențiale pentru economia UE. Acestea reprezintă aproximativ 70 % din PIB-ul UE și o cotă egală din ocuparea forței de muncă. Sectorul joacă un rol vital în procesul de redresare economică a UE și pentru acesteia.

Directiva privind serviciile este esențială pentru a preveni barierele nejustificate de care se lovesc întreprinderile care doresc să înființeze o sucursală într-un alt stat membru sau să își furnizeze serviciile la nivel transfrontalier. Comisia a acționat ferm împotriva statelor membre care au încălcat directiva.

Comisia a inițiat acțiuni de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Maltei , Poloniei (procedură închisă mai târziu în 2023) și Sloveniei pentru instituirea unei interdicții totale a publicității pentru activitățile avocaților. Aceasta a inițiat și a continuat o acțiune împotriva Sloveniei pentru neabordarea aspectelor legate de prețurile stabilite prin lege pentru agențiile imobiliare, precum și împotriva Ciprului pentru restricțiile care au determinat cine poate deține acțiuni în societăți de intermediere imobiliară. Comisia a combătut, de asemenea, restricțiile legate de prestarea de servicii la nivel transfrontalier, precum și cerințele privind garanțiile financiare, deschizând o acțiune împotriva Belgiei și luând măsuri suplimentare în acest sens.

Întârzierile în efectuarea plăților au efecte negative asupra întreprinderilor, întrucât acestea reduc lichiditățile, împiedică creșterea economică, slăbesc reziliența și pot împiedica eforturile în direcția dublei tranziții verzi și digitale.

Normele UE obligă autoritățile publice să își plătească facturile în termen de 30 de zile. Măsurile de asigurare a respectării legislației luate de Comisie urmăresc să asigure că autoritățile publice plătesc la timp furnizorii de bunuri și servicii achiziționate. Comisia a trimis Belgia , Grecia , Italia , Portugalia și Slovacia în fața Curții de Justiție pentru plata cu întârziere a furnizorilor și a continuat acțiuni suplimentare de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Greciei și Italiei .

În ceea ce privește respectarea de către statele membre a dispozițiilor Tratatului UE referitoare la libertatea de stabilire și la libera circulație a serviciilor, Comisia a decis să sesizeze Curtea de Justiție cu privire la Polonia pentru interzicerea publicității referitoare la farmacii.

Normele UE privind achizițiile publice asigură transparența și oportunități de acces pe piață pentru întreprinderi, precum și tratamentul egal al agenților economici interesați să participe în cadrul unor proceduri de achiziții publice. Totodată, acestea sprijină buna gestionare a fondurilor publice. Pentru a asigura respectarea acestor norme, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Ungariei , Portugaliei , României și Sloveniei și a luat măsuri suplimentare într-o acțiune împotriva Bulgariei . Comisia a fost în măsură să închidă procedurile împotriva Cehiei, Estoniei, Greciei, Letoniei, Lituaniei, Portugaliei și Suediei, întrucât acestea reușiseră să respecte normele UE.

Îmbunătățirea informării și a asistenței pentru cetățeni și întreprinderi

În ultimii ani, a fost elaborat un set de instrumente de guvernanță a pieței interne [Grupul operativ pentru asigurarea respectării normelor privind piața unică (SMET), SOLVIT , Sistemul de informare al pieței interne , Your Europe și Europa ta – Consiliere ] pentru a le permite cetățenilor și întreprinderilor să își exercite pe deplin drepturile pe piața unică. Acestea oferă informații clare, asistență și soluționare a problemelor. De exemplu, în anul 2023, centrele SOLVIT au sprijinit peste 2 200 de persoane și întreprinderi în soluționarea problemelor lor. Peste 88 % din aceste cazuri au fost soluționate. Comisia a publicat raportul SMET pentru perioada 2022-2023, care prezintă activitatea și realizările SMET. Comisia și statele membre colaborează în cadrul SMET pentru a analiza și a elimina barierele rămase pe piața unică. Acest lucru poate avea un impact semnificativ datorită reducerii obstacolelor: de exemplu, SMET a depus eforturi în vederea eliminării a 90 de obstacole specifice legate de procedură, care împiedicau dezvoltarea proiectelor în domeniul energiei din surse regenerabile.

În plus, dovezile obținute cu ajutorul acestor instrumente contribuie la identificarea și corectarea problemelor legate de aplicarea normelor referitoare la piața unică. SOLVIT, în special, poate evidenția problemele structurale cu care se confruntă în mod repetat cetățenii și întreprinderile. În 2023, a fost publicat primul raport privind punerea în aplicare a portalului digital unic portalul digital unic , un site web care facilitează accesul online la informații, proceduri și servicii de asistență de care cetățenii europeni și întreprinderile ar putea avea nevoie în altă țară din UE, a depășit pragul de 400 de milioane de vizitatori. Your Europe  a fost cel mai popular site al Comisiei, cu 32 de milioane de vizitatori într-un an. Europa ta – Consiliere , care oferă informații cetățenilor și întreprinderilor cu privire la drepturile lor pe piața unică, a fost consultată de peste 26 000 de ori.

Servicii financiare

Acțiunile Comisiei de asigurare a respectării legislației au contribuit la buna funcționare a serviciilor financiare într-o serie largă de domenii. Comisia a lansat 39 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva statelor membre pentru netranspunerea integrală a Directivei referitoare la prezentarea de informații privind impozitul pe profit , a Directivei privind asigurarea auto și a Regulamentului de modificare a Directivei privind piețele instrumentelor financiare II .

Stabilitatea financiară, protecția consumatorilor și un mediu de afaceri sănătos stau la baza bunei funcționări a piețelor financiare. Raportarea de către societățile multinaționale a impozitului pe profit pe care îl plătesc în fiecare stat membru este esențială pentru transparență. Normele de modificare a Directivei privind piețele instrumentelor financiare II stabilesc un regim-pilot pentru infrastructurile pieței bazate pe tehnologia blockchain. Totodată, acestea au modificat definiția „instrumentului financiar”, pentru a clarifica faptul că astfel de instrumente pot fi emise utilizând criptomonede. Nu în ultimul rând, normele UE privind asigurarea auto au consolidat protecția victimelor accidentelor rutiere în întreaga UE.

Plăți de mică valoare eficiente

Plățile de mică valoare eficiente reprezintă coloana vertebrală a economiei UE, facilitând tranzacțiile fără sincope între sectoare și asigurând o activitate economică lipsită de obstacole. Acestea joacă un rol vital în stimularea creșterii economice și în promovarea stabilității financiare. De exemplu, Regulamentul SEPA le permite cetățenilor și întreprinderilor să efectueze toate plățile electronice transfrontaliere în euro cu aceeași ușurință cu care efectuează plățile interne.

Comisia a inițiat dialoguri EU Pilot cu două state membre cu privire la punerea corectă în aplicare a regulamentului. Grupul operativ pentru asigurarea respectării normelor privind piața unică (SMET ) a solicitat, de asemenea, statelor membre să identifice și să remedieze deficiențele care conduc la discriminarea pe bază de IBAN (ceea ce înseamnă că nu pot fi utilizate conturile din alte state membre ale UE pentru a efectua debitări directe sau pentru a transfera fonduri pentru plățile interne).

Finanțare durabilă

Finanțarea durabilă este o componentă importantă pentru susținerea Pactului verde european . Normele UE includ Regulamentul privind taxonomia , Regulamentul privind publicarea de informații privind finanțarea durabilă , Regulamentul privind indicii UE de referință pentru activitățile climatice , Regulamentul privind obligațiunile verzi europene și Directiva privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea .

Pentru a facilita interpretarea juridică și punerea în aplicare a acestor norme, Comisia a publicat mai multe serii de întrebări frecvente . De asemenea, Comisia a adoptat o Recomandare privind finanțarea tranziției , însoțită de orientări dedicate piețelor cu privire la utilizarea cadrului privind finanțarea durabilă.

Spălarea banilor

Comisia a evaluat dacă statele membre au transpus în mod corect A cincea directivă privind combaterea spălării banilor . Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Ciprului , Ungariei , României , Italiei , Letoniei , Portugaliei și Bulgariei pentru transpunerea incorectă a acestor norme, precum și împotriva Spaniei și Italiei pentru aplicarea lor incorectă. Comisia fost în măsură să închidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Cehiei, Italiei și Portugaliei, întrucât acestea reușiseră să respecte legislația UE. În plus, Comisia a încheiat cu succes dialogurile EU Pilot cu 10 state membre.

Pentru a combate flagelul criminalității organizate, este esențial ca normele UE de combatere a spălării banilor să fie aplicate în mod eficace de către toți operatorii economici din toate statele membre. Asigurarea unei conformități îmbunătățite este o prioritate pentru Comisie în materie de asigurare a respectării legislației, pentru a proteja cetățenii și pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile financiare.

Un sector al transporturilor funcțional

Spațiul feroviar unic european este un sistem de rețele feroviare la nivelul UE care urmărește să permită extinderea sectorului feroviar pe baza concurenței, a armonizării tehnice și a dezvoltării în comun a conexiunilor transfrontaliere. Comisia a decis să trimită Grecia și Spania în fața Curții de Justiție pentru neîndeplinirea obligațiilor care le revin în temeiul Directivei privind spațiul feroviar unic european . Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Ungariei și Austriei  pentru transpunerea incorectă a normelor UE deschiderea pieței pentru serviciile de transport feroviar intern de călători și guvernanța infrastructurii feroviare. Comisia a continuat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Germaniei și Bulgariei pentru transpunerea incorectă a anumitor dispoziții ale aceleiași directive.

Normele actualizate ale UE privind greutatea maximă și dimensiunile anumitor vehicule rutiere joacă un rol important în funcționarea pieței unice și în libera circulație a mărfurilor în UE. Comisia a continuat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Lituaniei pentru neîndeplinirea obligației de a pune pe deplin în aplicarea ceste norme actualizate.

În sectorul transportului feroviar, Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Țărilor de Jos pentru aplicarea incorectă a normelor UE privind atribuirea competitivă a contractelor de transport public feroviar.

În sectorul transportului rutier, Comisia a decis să trimită Danemarca în fața Curții de Justiție pentru nerespectarea normelor UE privind serviciile de transport cu autocarul și cu autobuzul. Aceste norme prevăd o definiție a cabotajului potrivit căreia transportatorii din UE sunt liberi să presteze temporar servicii ocazionale de transport rutier de persoane în alte state membre decât cel de stabilire. Singura cerință este ca aceștia să dețină o licență valabilă la nivelul întregii UE. Interpretarea daneză a acestor norme limitează în mod nejustificat astfel de operațiuni de cabotaj la șapte zile consecutive pe lună).

În domeniul transportului maritim, Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Țărilor de Jos pentru nerespectarea normelor UE privind echipamentele maritime prevăzute în Directiva privind echipamentele maritime . Prezenta directivă urmărește să îmbunătățească siguranța pe mare, să prevină poluarea marină și să asigure libera circulație a echipamentelor maritime în UE prin aplicarea standardelor internaționale navelor UE. De asemenea, Comisia a mai făcut un pas în cadrul unei proceduri similare de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Bulgariei .

Asigurarea respectării normelor în materie de concurență

Politica UE în domeniul concurenței urmărește să asigure condiții de concurență echitabile. Aceasta este pusă în aplicare de autoritățile naționale de concurență, împreună cu Comisia. Directiva REC + sporește competențele și eficacitatea autorităților naționale de concurență, consolidând punerea în aplicare a normelor UE în materie de concurență. Pentru a pune în aplicare directiva, Comisia a trimis Estonia în fața Curții de Justiție și a făcut următorul pas în cadrul procedurii împotriva României .

Impozitarea indirectă pentru un mediu de afaceri echitabil

Normele UE privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) și accizele asigură faptul că întreprinderile pot concura în condiții de concurență echitabile pe piața unică și că taxele sunt plătite în jurisdicția corespunzătoare. În domeniile în care nu există norme comune, cum ar fi taxarea vehiculelor, Comisia veghează ca statele membre să nu creeze obstacole discriminatorii pentru cetățeni și autovehicule la deplasarea acestora în UE.

Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Spaniei pentru netranspunerea cadrului comun revizuit pentru produsele accizabile și a normelor revizuite privind accizele la alcool . Per total, acțiunea Comisiei de asigurare a respectării legislației a dat rezultate: 21 de proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor au putut fi închise, întrucât nouă state membre finalizaseră transpunerea în dreptul intern a ambelor seturi de norme. În ceea ce privește transpunerea în dreptul intern a normelor privind tratamentul în materie de TVA și de accize al acțiunilor de apărare din cadrul Uniunii , Comisia a închis și procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Belgiei, Greciei, Spaniei, Austriei și Portugaliei.

Cadrul comun revizuit pentru produsele accizabile simplifică normele privind circulația alcoolului, a tutunului și a produselor energetice. Normele revizuite privind accizele la alcool au instituit un sistem comun de certificare pentru micii producători.

În urma unei plângeri, Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Portugaliei pentru nerespectarea de către aceasta a definiției UE a vinului la aplicarea accizelor, ceea ce afectează tratamentul fiscal al anumitor băuturi alcoolice. Potrivit dreptului Uniunii, produsele cu o tărie alcoolică cuprinsă între 15 % și 18 % în volume pot fi incluse în categoria vinului numai dacă acestea sunt produse fără niciun adaos. Cu toate acestea, Portugalia tratează drept vin produsele cu un adaos și aplică incorect o rată zero în cazul acestora.

În cazul neplății prețului inițial al bunurilor și serviciilor (de exemplu, atunci când o societate se află într-o procedură de insolvență), Directiva TVA  impune statelor membre să reducă suma la care se aplică TVA, în conformitate cu condițiile naționale. Comisia a inițiat un dialog EU Pilot cu Spania referitor la punerea în aplicare a acestor norme, pentru a se asigura că TVA-ul este colectat la suma corectă, fără impunerea unor condiții disproporționate întreprinderilor. Procesul EU Pilot s-a încheiat cu succes după ce Spania a luat măsuri pentru a-și alinia legislația la normele UE.

În 2023, măsurile Comisiei de asigurare a respectării legislației fiscale a UE au adus beneficii concrete cetățenilor și întreprinderilor. De exemplu, România le-a rambursat cetățenilor taxele de înmatriculare care fuseseră percepute incorect pentru autovehiculele uzate achiziționate din alte state membre. Grecia a eliminat scutirea de TVA pentru serviciile poștale comerciale prestate de furnizorul național de servicii universale. În prezent, întreprinderile pot concura în mod echitabil între ele și le pot oferi consumatorilor o gamă mai largă de servicii poștale comerciale, la prețuri competitive. În plus, în urma succesului dialogurilor EU Pilot, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Croația, Italia, Lituania, Slovenia și Finlanda facilitează în prezent recuperarea creanțelor fiscale prin răspunsuri prompte și precise la solicitările de informații primite din partea altor state membre.

În septembrie 2023, în urma acțiunii Comisiei de asigurare a respectării legislației, Curtea de Justiție a hotărât că Regatul Unit nu a luat măsuri pentru a se conforma hotărârii sale anterioare privind marcarea fiscală incorectă a combustibilului. Curtea a obligat Regatul Unit la plata unei sancțiuni financiare.

Normele UE stipulează că nu se plătește TVA pentru mărfurile exportate în afara UE. Operatorii din afara UE care exportă din Bulgaria nu au putut prezenta documentul vamal solicitat de administrația națională și, în consecință, au fost obligați să plătească TVA. În urma unui dialog EU Pilot încheiat cu succes, Bulgaria a luat măsuri pentru a asigura aplicarea corectă a acestor norme.

Impozitarea directă care promovează piața unică

Piața unică garantează faptul că cetățenii și întreprinderile au libertatea de a circula, de a opera și de a investi dincolo de frontierele naționale. Cu toate acestea, normele naționale de impozitare directă nu sunt pe deplin armonizate în întreaga UE. Diferențele dintre sistemele fiscale naționale creează obstacole pe piața unică și căi de planificare fiscală agresivă și de evitare a obligațiilor fiscale.

Directiva privind normele împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale urmărește să creeze un nivel minim de protecție împotriva evaziunii fiscale a întreprinderilor în întreaga UE, asigurând totodată un mediu mai echitabil și mai stabil pentru întreprinderi. În 2023, Comisia a decis să trimită Belgia și Luxemburg în fața Curții de Justiție pentru transpunerea incorectă a directivei. Comisia a închis cu succes o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Spaniei, întrucât aceasta finalizase transpunerea normelor privind impozitul la ieșire .

În 2023, Comisia a luat măsuri suplimentare de asigurare a respectării legislației după ce Curtea de Justiție a constatat că Belgia a încălcat dreptului Uniunii prin faptul că le-a refuzat contribuabililor nerezidenți care câștigă mai puțin de 75 % din venitul lor global în Belgia dreptul de a-și deduce pensiile alimentare din venitul lor impozabil. Belgia nu și-a aliniat legislația la prima hotărâre a Curții, astfel încât, în noiembrie 2023, Comisia a decis să sesizeze Curtea pentru a doua oară cu privire la Belgia .

Directiva privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal a introdus noi norme privind transparența fiscală aplicabile tranzacțiilor pe platformele digitale . Acestea vor ajuta statele membre să identifice situațiile în care ar trebui plătite taxe, prevenind evaziunea fiscală sau raportarea eronată. Pentru a continua transpunerea acestor norme, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 14 state membre și a luat măsuri suplimentare în cadrul acțiunilor împotriva Belgiei, Greciei, Spaniei, Ciprului, Poloniei și Portugaliei . Măsurile de asigurare a respectării legislației au fost încununate de succes, întrucât, până la sfârșitul anului 2023, Comisia putea închide majoritatea acestor proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. 

Ca urmare a acțiunii Comisiei de asigurare a respectării legislației și a eliminării unui obstacol în calea libertății de a presta servicii în UE, Spania a eliminat obligația contribuabililor nerezidenți din UE de a desemna un reprezentant fiscal. Această obligație genera costuri suplimentare pentru contribuabilii nerezidenți, descurajându-i să înceapă activități sau să investească în Spania.

În urma unor schimburi informale cu Comisia, mai multe state membre și-au aliniat legislația națională la normele UE privind impozitarea directă. Lituania a remediat transpunerea incorectă a normelor de combatere a evitării obligațiilor fiscale privind tratamentul neuniform al elementelor hibride . România a corectat transpunerea necorespunzătoare a normelor privind schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal și a remediat situația cu care se confrunta sectorul ospitalității, care nu putea beneficia de scutirea de la reținerea la sursă a impozitelor pe plățile efectuate între societăți asociate în temeiul Directivei privind societățile-mamă și filialele acestora .

În urma unei plângeri, Comisia a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Suediei privind impozitarea preliminară a veniturilor. Suedia restricționează în mod nejustificat libertatea de a presta servicii ( articolul 56 din Tratatul privind funcționarea UE și articolul 36 din Acordul privind SEE ).

Proceduri vamale sigure și simple

Codul vamal al Uniunii stabilește cadrul juridic pentru normele și procedurile vamale de pe teritoriul vamal al UE, adaptat la modelele comerciale și la instrumentele de comunicare moderne.

Strategia Comisiei de asigurare a respectării legislației în domeniul vamal s-a axat pe aplicarea corectă și uniformă a codului. Comisia a realizat acest lucru prin examinarea problemei subevaluării mărfurilor, prin evaluarea sistemelor informatice din domeniul vamal existente în statele membre, prin detectarea taxelor cu efect echivalent taxelor vamale în UE și prin constatarea unor nereguli în aplicarea Regulamentului privind controlul numerarului .

În 2023, în domeniul taxelor poștale pentru reprezentarea în vamă, Comisia a concentrat o anchetă transversală asupra aplicării dispozițiilor privind expedierile poștale cu valoare redusă, ancheta vizând toate statele membre.

Crearea unei Europe verzi, durabile și prospere

Aceasta este forța răspunsului Europei la schimbările climatice. Pactul verde european oferă cadrul, stimulentele și investițiile necesare, dar soluțiile efective sunt create de oameni – de inventatori și ingineri.

Președinta von der Leyen, în discursul său din 2023 privind starea Uniunii


Pactul verde european este foaia de parcurs stabilită de UE pentru a înfrunta tripla amenințare reprezentată de criza climatică, de criza de mediu și de criza biodiversității. UE urmărește să asigure o aprovizionare curată, accesibilă și sigură cu energie, pentru a-și atinge obiectivele climatice și a stimula dezvoltarea economică. În 2023, măsurile de asigurare a respectării legislației adoptate de Comisie au promovat aerul curat, apa și transporturile curate, precum și o economie circulară. Comisia a sprijinit statele membre și fermierii în cadrul politicii agricole comune. Aceasta a înregistrat progrese în ceea ce privește uniunea energetică a UE și a continuat să depună eforturi pentru a asigura securitatea energiei nucleare.

Politici climatice

Regulamentul  privind guvernanța  stabilește norme comune în materie de planificare, raportare și monitorizare pentru a sprijini UE în vederea atingerii obiectivelor privind clima și energia pentru 2030. Acesta asigură, totodată, raportarea adecvată, promptă și coerentă de către UE în temeiul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice și al Acordului de la Paris .

Regulamentul le impune statelor membre să prezinte strategii pe termen lung,  pe un orizont de timp de cel puțin 30 de ani, pentru a sprijini punerea în aplicare a obiectivelor climatice ale UE . În 2023, Comisia a făcut următorul pas în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Poloniei și României  pentru că nu au notificat aceste strategii Comisiei.

De asemenea, statele membre trebuie să elaboreze și să actualizeze planuri naționale pe 10 ani privind energia și clima , în care să își prezinte foaia de parcurs pentru atingerea obiectivelor uniunii energetice, inclusiv decarbonizarea. Comisia a inițiat dialoguri prealabile procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor cu 11 state membre care nu au prezentat la timp proiectele de planuri actualizate pentru perioada 2021-2030. În general, dialogurile au fost o reușită, iar majoritatea statelor membre în cauză și-au prezentat planurile actualizate. Trei dintre dialoguri au condus la proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, și anume împotriva Bulgariei , Austriei și Poloniei .

Transport curat

Transportul urban durabil și vehiculele nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic îmbunătățesc calitatea vieții cetățenilor și consolidează economia UE. Obiectivul este de a îmbunătăți transportul, reducând în același timp congestionarea traficului, accidentele și poluarea în orașele europene.

În 2023, Comisia a trimis  Bulgaria  în fața Curții de Justiție pentru netranspunerea normelor UE care stabilesc obiective naționale minime pentru achizițiile publice de vehicule nepoluante. Aceste obiective au o relevanță deosebită în ceea ce privește autobuzele urbane, în cazul cărora achizițiile publice reprezintă aproximativ 70 % din piață. Comisia a închis procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Cehiei, Estoniei, Ungariei, Sloveniei, Finlandei și Suediei, care finalizaseră transpunerea acestor norme.

Aer și apă curate

Politica UE privind aerul curat urmărește să îmbunătățească calitatea aerului și să combată poluarea aerului, pentru a proteja mediul și sănătatea umană. Poluarea atmosferică este cea mai gravă problemă de sănătate legată de mediu din UE. Aceasta cauzează boli grave, cum ar fi astmul, probleme cardiovasculare și cancer pulmonar, grupurile vulnerabile fiind cele mai afectate.

Comisia a solicitat unui număr de 12 state membre să asigure punerea corectă în aplicare a angajamentelor lor de reducere a emisiilor în cazul mai multor poluanți atmosferici, în conformitate cu normele UE . De asemenea, Comisia a pus în aplicare   legislația   UE privind monitorizarea poluării aerului.

Pentru a proteja populația împotriva zgomotului ambiental, Comisia le-a solicitat Franței și Greciei să adopte planuri de acțiune și/sau hărți privind zgomotul. Aceasta a făcut următorul pas în cadrul procedurilor împotriva Letoniei și Austriei pentru netranspunerea integrală a normelor UE în acest domeniu.

În cadrul politicii UE în domeniul apei, Comisia a decis să trimită Belgia în fața Curții de Justiție pentru faptul că nu a luat suficiente măsuri cu privire la poluarea cu nitrați din regiunea Valonia. Comisia a fost în măsură să închidă acțiunea înainte de sfârșitul anului 2023, întrucât Belgia reușise să respecte normele UE. Totodată, Comisia a decis să trimită Grecia în fața Curții pentru că nu a furnizat hărți actualizate ale riscurilor și, respectiv, ale pericolelor de inundații. Comisia a luat măsuri suplimentare împotriva a opt state membre care nu finalizaseră revizuirea planurilor lor de gestionare a apei și/sau a planurilor lor de gestionare a riscului de inundații. În cele din urmă, Comisia a sesizat Curtea cu privire la Spania din cauza deficiențelor în tratarea apelor reziduale.

Politica UE în domeniul apei protejează resursele de apă, ecosistemele de apă dulce și sărată și asigură că apa potabilă și apa pentru scăldat sunt curate. Directiva-cadru privind apa stabilește cadrul principal și obiectivele politicii UE în domeniul apei.

Protejarea biodiversității

Comisia a decis să trimită Bulgaria , Irlanda , Grecia , Italia , Letonia și Portugalia în fața Curții de Justiție pentru neprevenirea daunelor aduse naturii europene de către speciile alogene invazive. De asemenea, Comisia a sesizat Curtea cu privire la Irlanda pentru că nu adoptase și nu notificase sancțiunile impuse în temeiul normelor UE referitoare la speciile alogene invazive. Acțiunile împotriva Irlandei, Greciei, Italiei, Letoniei și Portugaliei au fost închise în 2023, întrucât aceste țări reușiseră să respecte dreptul Uniunii. Comisia a făcut următorul pas în cadrul unei proceduri împotriva Estoniei, deschisă pentru neaplicarea corectă a Directivei privind habitatele , în special în legătură cu activitățile de exploatare forestieră din siturile Natura 2000.

Comisia a decis să trimită Portugalia în fața Curții pentru că nu a transpus corect Directiva privind evaluarea impactului asupra mediului . Acțiunea a fost închisă în cursul anului 2023, întrucât Portugalia făcuse modificările juridice necesare.

Ca parte a Pactului verde european, Strategia privind biodiversitatea pentru 2030 este planul UE de a aduce biodiversitatea pe calea redresării până în 2030. Aceasta conține angajamente și măsuri specifice de protejare a naturii și de inversare a degradării ecosistemelor, având la bază legislația existentă în domeniul protecției naturii.

Promovarea unei economii circulare

Comisia a trimis Grecia , Croația , Slovacia și Slovenia în fața Curții de Justiție pentru că nu au ecologizat și nu au închis depozitele de deșeuri. De asemenea, Comisia i-a solicitat Slovaciei să respecte Directiva-cadru privind deșeurile în ceea ce privește 67 de situri de deșeuri dezafectate. Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a șase state membre pentru că nu au transpus corect aceste norme în legislația națională.

Comisia a închis o acțiune împotriva Sloveniei referitoare la 20 de depozite ilegale de deșeuri, întrucât acestea fuseseră treptat desființate și ecologizate. De asemenea, Comisia a adoptat un aviz motivat în temeiul articolului 259 TFUE în urma unei plângeri formulate de Polonia împotriva Germaniei cu privire la transferurile ilegale de deșeuri din Germania către Polonia.

UE are ca obiectiv să treacă la o economie circulară pentru a deveni mai curată și mai competitivă. Prin tranziția către o economie circulară se va reduce presiunea asupra resurselor naturale și se vor genera o creștere economică durabilă și locuri de muncă. Este necesar să se atingă obiectivul UE de neutralitate climatică până în anul 2050 și să se oprească declinul biodiversității. Planul de acțiune privind economia circulară este o componentă esențială a Pactului verde european.

O agricultură durabilă care să asigure securitatea aprovizionării cu alimente

Politica agricolă comună a UE urmărește să asigure aprovizionarea cu alimente în UE, să stabilizeze piețele agricole și să garanteze un venit echitabil pentru fermieri. De asemenea, aceasta contribuie la combaterea schimbărilor climatice și a declinului biodiversității.

Începând din 2023, toate statele membre au instituit planuri strategice naționale privind modalitățile de utilizare a sprijinului financiar din partea UE în vederea atingerii obiectivelor politicii agricole comune. Comisia sprijină statele membre în aplicarea corectă a planurilor lor. Alte domenii în care există o cooperare strânsă în vederea punerii în aplicare a normelor UE sunt agricultura ecologică și protecția indicațiilor geografice

Măsurile de asigurare a respectării legislației adoptate de Comisie au însemnat că toate statele membre au transpus Directiva privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar . Comisia a purtat dialoguri cu 22 de state membre pentru a se asigura că transpunerea este nu numai completă, ci și corectă.

Pescuitul sustenabil și amenajarea spațiului maritim

Politica comună a UE în domeniul pescuitului urmărește să garanteze sustenabilitatea pe termen lung a pescuitului și a acvaculturii, contribuind la asigurarea aprovizionării cu alimente. Totodată, aceasta are ca obiectiv menținerea unui nivel de trai echitabil pentru cei care depind de pescuit. Politica se axează pe menținerea stocurilor de pește prin măsuri precum restrângerea capacității flotei și stabilirea unor limite de captură. Statele membre trebuie să instituie sisteme de control și de asigurare a respectării legislației pentru a se asigura că aceste măsuri sunt puse în aplicare pe deplin.

Comisia a făcut următorul pas în cadrul unei proceduri inițiate împotriva Croației cu privire la deficiențele din cadrul sistemului național de control pentru fermele piscicole de ton roșu. Comisia a închis o acțiune împotriva Danemarcei, care a reușit să îndeplinească obligațiile UE de cântărire și de raportare a capturilor.

Planurile de amenajare a spațiului maritim promovează creșterea durabilă a economiilor maritime și o utilizare sănătoasă a resurselor marine. Comisia le-a solicitat Greciei , Croației , Italiei , Ciprului , Portugaliei și României să elaboreze și să transmită Comisiei planurile lor. Comisia a fost în măsură să închidă procedurile împotriva Bulgariei și Spaniei, întrucât acestea respectaseră această obligație.

Guvernanța în materie de mediu

Implicarea cetățenilor în problemele de mediu este esențială pentru îmbunătățirea conformării cu legislația de mediu și pentru crearea unui mediu mai sănătos. Comisia i-a solicitat Austriei  să își îmbunătățească legislația privind participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție în probleme de mediu, în conformitate cu Convenția de la Aarhus . Comisia a fost în măsură să închidă o acțiune împotriva Franței, întrucât aceasta reușise să respecte normele UE prin îmbunătățirea accesului cetățenilor la informațiile privind mediul. Comisia a făcut următorul pas în cadrul unei proceduri inițiate împotriva Bulgariei pentru că nu a eliminat barierele din calea accesului la justiție în ceea ce privește planurile privind calitatea aerului .

Energie curată și la prețuri accesibile

Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Croației pentru restricționarea exportului de gaze naturale și împotriva României pentru restricționarea exportului de energie electrică.

Piața integrată a energiei din UE este cel mai rentabil instrument de garantare a unei aprovizionări cu energie sigure și la prețuri accesibile pentru cetățeni și întreprinderi. Normele comune și infrastructura transfrontalieră fac posibilă livrarea energiei produse într-o țară din UE către consumatori dintr-o altă țară. Concurența și o gamă mai largă de furnizori de energie pentru consumatori mențin prețurile sub control. O piață integrată contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea durabilității.

Comisia a monitorizat punerea în aplicare a pachetului „Energie curată pentru toți europenii” . Punerea în aplicare a legislației din cadrul pachetului reprezintă un pas înainte în aplicarea pachetului „Pregătiți pentru 55 și a planului REPowerEU.  

Pentru a realiza transpunerea completă a normelor UE în legislația națională, Comisia a făcut următorul pas în cadrul procedurilor sale de constatare a neîndeplinirii obligațiilor inițiate împotriva:

- Franței , Maltei , Țărilor de Jos , Poloniei și Portugaliei cu privire la modificarea Directivei privind performanța energetică a clădirilor ;

- Ungaria privind modificarea Directivei privind eficiența energetică ;

- împotriva a   10   state   membre   cu privire   la   Directiva privind energia din surse regenerabile  ( REDII ); și

-împotriva a 13   state   membre cu privire la Directiva privind energia electrică .

În același timp, Comisia a fost în măsură să închidă 23 de acțiuni de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, întrucât statele membre reușiseră să finalizeze transpunerea acestor directive.

Asigurarea securității energiei nucleare

Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor   împotriva a   opt   state   membre pentru că nu au transpus corect legislația privind protecția împotriva radiațiilor . Acțiunile împotriva Bulgariei, Irlandei, Franței, Lituaniei și Luxemburgului au putut fi închise în 2023, întrucât aceste țări își adaptaseră normele naționale și oferiseră clarificări suplimentare.

De asemenea, Comisia a închis acțiuni inițiate împotriva Danemarcei, Croației, Țărilor de Jos și Poloniei cu privire la transpunerea Directivei privind deșeurile radioactive, după ce acestea și-au îmbunătățit legislația națională. Transpunerea corectă a directivei contribuie la asigurarea gestionării sigure și responsabile a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive, protejând populația și mediul împotriva riscurilor de contaminare nucleară.

Energia nucleară poate juca un rol pozitiv în atingerea obiectivelor climatice și în asigurarea securității energetice, dar trebuie atinse cele mai înalte niveluri de securitate nucleară și de radioprotecție. Comisia a continuat să sprijine punerea eficace în aplicare a cadrului juridic al Euratom privind securitatea nucleară, protejarea lucrătorilor, a pacienților și a publicului împotriva radiațiilor ionizante și asigurarea faptului că deșeurile radioactive sunt manipulate în condiții de siguranță.

O Europă pregătită pentru era digitală

Am văzut cât de importantă este tehnologia digitală atunci când este vorba despre facilitarea activității economice și simplificarea vieții. Este grăitor în acest sens faptul că am depășit cu mult procentul de 20 % stabilit în cadrul NextGenerationEU ca obiectiv de atins în materie de investiții în proiecte digitale. Statele membre au utilizat aceste investiții pentru a-și digitaliza sistemul de sănătate, sistemul de justiție sau rețeaua de transport.

Președinta von der Leyen, în discursul său din 2023 privind starea Uniunii

UE sprijină o viziune durabilă și centrată pe factorul uman pentru societatea digitală, care să capaciteze populația și întreprinderile. Societatea digitală și tehnologiile digitale le oferă noi libertăți și drepturi, precum și noi oportunități de învățare, de divertisment și de muncă. În 2023, Comisia a pus în aplicare normele UE de promovare a tehnologiei, asigurând în același timp un mediu digital deschis, echitabil și durabil.

O tehnologie în serviciul cetățenilor

Codul european al comunicațiilor electronice modernizează normele UE în domeniul telecomunicațiilor, atât în beneficiul consumatorilor, cât și al industriei. În 2023, Comisia a fost în măsură să închidă acțiunile deschise împotriva Estoniei, Spaniei, Franței, Croației, Luxemburgului, Austriei, României și Slovaciei. Codul este transpus integral în dreptul intern în 24 de state membre. Sporirea clarității contractelor încheiate cu consumatorii, îmbunătățirea calității serviciilor și o dinamică concurențială puternică pe piețe vor stimula investițiile în conectivitate, asigurând totodată protecția utilizatorilor europeni.

O economie digitală echitabilă și competitivă

Regulamentul privind platformele pentru întreprinderi este primul set de norme pentru crearea unui mediu de afaceri echitabil, transparent și previzibil pentru întreprinderile mai mici și comercianții de pe platformele online. Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a opt state membre pentru neîndeplinirea obligațiilor care le revin în temeiul acestui regulament. Dintre aceste opt acțiuni, Comisia a închis cu succes acțiuni împotriva Cehiei și Portugaliei și a făcut următorul pas în cadrul procedurilor împotriva Ungariei și Lituaniei .

Directiva privind drepturile de autor pe piața unică digitală și Directiva privind programele de televiziune și de radio online modernizează normele UE privind drepturile de autor și permit consumatorilor și creatorilor să profite la maximum de lumea digitală. Comisia a trimis Bulgaria , Danemarca , Finlanda , Letonia , Polonia și Portugalia în fața Curții de Justiție, întrucât acestea erau încă în urmă cu transpunerea a cel puțin uneia dintre cele două directive. Această acțiune de asigurare a respectării legislației a însemnat că, până la sfârșitul anului 2023, numai Polonia nu finalizase încă transpunerea ambelor directive.

O societate digitală deschisă, democratică și durabilă

Directiva revizuită a serviciilor mass-media audiovizuale promovează condiții echitabile pentru toți actorii din sectorul audiovizual. Printre acestea se numără posturile de televiziune tradiționale și furnizorii de servicii la cerere. Aplicarea unor norme se extinde, de asemenea, la platformele de partajare a materialelor video. Directiva are ca obiectiv realizarea unui peisaj audiovizual mai sigur, mai echitabil și mai divers. 

Comisia a fost în măsură să închidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Cehiei, Estoniei, Franței, Croației, Sloveniei și Slovaciei, întrucât aceste țări finalizaseră transpunerea directivei.

Regulamentul  privind serviciile digitale  stabilește norme comune care se aplică în întreaga piață unică, inclusiv obligații de diligență necesară în ceea ce privește activitățile online ilegale și dăunătoare și dezinformarea. Acesta stabilește un standard fără precedent pentru responsabilitatea principalilor intermediari online, inclusiv a platformelor online. Comisia a sprijinit statele membre în pregătirea pentru aplicarea noii legi. De asemenea, Comisia a adoptat o listă pe care figurează 17 platforme online foarte mari și două motoare de căutare foarte mari . Acești furnizori avuseseră obligația de a respecta Regulamentul privind serviciile digitale mai devreme decât alții, încă din august 2023, în beneficiul tuturor utilizatorilor din UE. 

Promovarea economiei datelor

Directiva privind datele deschise urmărește să pună la dispoziție un volum mai mare de date produse și finanțate de sectorul public pentru a fi reutilizate de oricine în orice scop nou. Directiva stimulează dezvoltarea inovațiilor care utilizează intensiv date, cum ar fi aplicațiile meteorologice sau de transport, care utilizează adesea date dinamice. Aceasta sporește transparența prin deschiderea accesului la datele din cercetări finanțate din fonduri publice și sprijină noile tehnologii, inclusiv inteligența artificială.

Comisia a făcut următorul pas în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a patru state   membre  (Belgia, Bulgaria, Letonia și Țările de Jos) și le-a trimis în fața Curții de Justiție pentru netranspunerea directivei în legislația națională. În același timp, Comisia a fost în măsură să închidă procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva altor state membre, întrucât acestea notificaseră Comisiei transpunerea completă a directivei.

Facilitarea operațiunilor transfrontaliere ale societăților

Dreptul european al societăților comerciale asigură un cadru juridic previzibil care să sprijine întreprinderile din UE să își desfășoare activitatea la nivel transfrontalier și să facă față noilor provocări într-o lume din ce în ce mai digitală. Adoptarea Directivei privind digitalizarea a reprezentat un pas important în direcția digitalizării dreptului societăților comerciale. De asemenea, aceasta reduce costurile pentru întreprinderi, permițând antreprenorilor să înființeze noi întreprinderi și să își actualizeze informațiile în registrele statistice ale întreprinderilor cu totul online. Directiva privind mobilitatea transfrontalieră stabilește proceduri clare pentru fuzionarea, divizarea sau mutarea transfrontalieră pentru a sprijini întreprinderile atunci când acestea se extind sau se restructurează pe piața unică.

În total, 23 de state membre transpuseseră Directiva privind digitalizarea până la sfârșitul anului 2023. Comisia a făcut următorii pași în cadrul procedurilor împotriva Bulgariei și Ciprului pentru netranspunerea directivei. De asemenea, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 11  state membre pentru că nu au transpus unele dintre normele directivei, care aveau un termen de punere în aplicare mai lung. Întrucât 20 de state membre nu au transpus la timp Directiva privind mobilitatea transfrontalieră, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Până la sfârșitul anului 2023, un număr total de 19 state membre transpuseseră aceste norme.

Sisteme de transport digitale

În sectorul transportului rutier, Directiva privind sistemul european de taxare rutieră electronică asigură interoperabilitatea serviciilor de taxare rutieră pe toate drumurile din UE. Acesta permite utilizatorilor rutieri să plătească cu ușurință taxele rutiere în întreaga UE, cu un contract de abonament unic încheiat cu un prestator de servicii și un singur echipament de bord. Comisia a decis să trimită Bulgaria și Polonia în fața Curții de Justiție pentru că nu au transpus integral directiva în legislația lor națională. Comisia a continuat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Danemarcei , Greciei ,  Finlandei și Suediei  pentru aceeași chestiune.

În sectorul aviației, Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Slovaciei Slovacia pentru nerespectarea normelor UE privind operarea aeronavelor fără pilot la bord. De asemenea, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 17 state membre pentru că nu au asigurat respectarea Regulamentului privind primul proiect comun . Acest regulament asigură o punere în aplicare sincronizată a procedurilor și soluțiilor tehnice esențiale pentru buna performanță a managementului traficului aerian în întreaga rețea a cerului unic european.

Construirea unei Europe echitabile și sociale

Viitorul continentului nostru depinde de alegerile pe care le facem astăzi, de măsurile pe care le luăm pentru a completa Uniunea. Cetățenii Europei vor o Uniune care îi apără într-o perioadă de concurență acerbă între puteri. Dar vor și o Europă care îi protejează și le este apropiată, ca partener și aliat în luptele lor de fiecare zi.

Președinta von der Leyen, în discursul său din 2023 privind starea Uniunii

UE depune eforturi pentru o redresare economică și o tranziție verde și digitală care să fie juste și echitabile din punct de vedere social. Scopul normelor UE este de a garanta că toată lumea are șanse egale în viață și că poate beneficia de aceleași drepturi în societate. Acesta este motivul pentru care, în 2023, Comisia a luat măsuri de asigurare a respectării legislației pentru a proteja drepturile lucrătorilor și pentru a promova condiții de muncă echitabile. Comisia a abordat discriminarea care subminează libera circulație a lucrătorilor și a realizat o punere în aplicare mai amplă a normelor UE pentru a reconcilia viața profesională cu viața de familie.

Dreptul muncii

Legislația UE în domeniul muncii protejează angajații în relația lor cu angajatorii lor. Aceste norme asigură un timp de lucru și perioade de repaus sustenabile, un tratament echitabil al lucrătorilor cu statut precar și o protecție adecvată pentru angajați în caz de insolvență.

Comisia a publicat un raport privind punerea în aplicare de către statele membre a Directivei privind timpul de lucru . Constatările arată o imagine în general pozitivă a punerii în aplicare la nivel național. Comunicarea interpretativă a Comisiei sintetizează jurisprudența Curții de Justiție cu privire la directivă, pentru a oferi claritate și securitate juridică părților interesate.

Pentru a asigura respectarea normelor UE privind munca pe durată determinată , Comisia a luat măsuri suplimentare împotriva Italiei , inclusiv în ceea ce privește condițiile de muncă ale magistraților onorifici . Scopul a fost să prevină utilizarea abuzivă a contractelor pe durată determinată și să evite condițiile discriminatorii de încadrare în muncă în sectorul public. Totodată, Comisia a abordat potențiala discriminare a lucrătorilor cu contract pe durată determinată din Polonia în cadrul unui dialog EU Pilot. Ulterior, Polonia și-a modificat normele privind încetarea raporturilor de muncă pentru a se asigura că lucrătorii pe durată determinată nu sunt discriminați.

Noua Directivă privind salariul minim stabilește un cadru comun pentru salariile minime adecvate în UE. Pentru a promova transpunerea corectă a acesteia încă de la început, cu mult înainte de termenul de transpunere de 15 noiembrie 2024, Comisia a sprijinit statele membre prin furnizarea de orientări în raportul emis de grupul de experți specializați .

Asigurarea respectării normelor privind condițiile de muncă echitabile și încadrarea corectă este esențială pentru creșterea bunăstării cetățenilor și pentru funcționarea pieței unice. Un principiu-cheie este asigurarea unor condiții de concurență echitabile între piețele forței de muncă din statele membre.

Sănătate și securitate la locul de muncă 

UE a elaborat un set amplu de norme privind sănătatea și securitatea la locul de muncă pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a lucrătorilor. Condițiile de muncă sănătoase și sigure creează o forță de muncă sănătoasă și productivă, care contribuie, de asemenea, la creșterea durabilă a economiei UE.

Comisia și-a continuat dialogul EU Pilot cu cinci state membre pentru a alinia măsurile naționale la cea de a patra listă de valori-limită orientative de expunere profesională în temeiul Directivei privind agenții chimici. Prin urmare, Ungaria și Țările de Jos au reușit să respecte directiva, în timp ce Cehia și Polonia s-au angajat să își alinieze în scurt timp legislația națională la normele UE. Cu toate acestea, Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Germaniei .

De asemenea, Comisia și-a continuat dialogul EU Pilot cu 13 state membre cu privire la transpunerea primei modificări vizând actualizarea Directivei privind agenții cancerigeni, mutageni sau substanțele toxice pentru reproducere . În urma acestui dialog, șase state membre au reușit să respecte directiva, iar trei s-au angajat să își alinieze legislațiile naționale la normele UE. Dialogul cu celelalte patru state membre continuă. De asemenea, Comisia a inițiat un dialog EU Pilot cu 14 state membre pentru a asigura conformitatea cu Directiva actualizată privind agenții biologici .

Comisia a închis trei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, întrucât Germania, Cipru și Austria transpuseseră normele UE în legislația națională. Actele în cauză au fost Directiva privind șantierele de construcții , Directiva privind tratamentul medical la bordul navelor și, respectiv, Directiva privind echipamentele individuale de protecție . În consecință, lucrătorii beneficiază de condiții de muncă mai sigure.

Mobilitatea forței de muncă

Libera circulație a lucrătorilor reprezintă una dintre libertățile fundamentale ale UE. Aceasta include dreptul de a lucra și de a locui în acest scop în alt stat membru, dreptul de a căuta un loc de muncă în alt stat membru și de a rămâne acolo chiar și după încheierea contractului de muncă. Lucrătorii din UE se bucură de egalitate de tratament în raport cu resortisanții naționali în ceea ce privește accesul la muncă, condițiile de muncă și toate celelalte avantaje sociale și fiscale.

Comisia a trimis Italia în fața Curții de Justiție  pentru refuzul acesteia de a pune capăt discriminării lectorilor de limbă străină din universitățile publice, în cadrul procedurilor bazate pe o petiție adresată Parlamentului European.

Directivele privind detașarea lucrătorilor reglementează situația în care un angajat este trimis de angajatorul său să presteze temporar un serviciu într-un alt stat membru al UE. Acest lucru poate avea loc în cadrul unui contract de servicii ori ca parte a unei detașări intra-grup sau a unei puneri la dispoziție prin intermediul unui agent de muncă temporară.

În 2023, Comisia a făcut următorul pas în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 17 state membre pentru că nu și-au aliniat dispozițiile naționale la normele UE privind detașarea lucrătorilor. Prin urmare, nouă state membre și-au exprimat disponibilitatea de a aborda plângerile formulate de Comisie.

Coordonarea sistemelor de securitate socială

Dreptul Uniunii coordonează sistemele de securitate socială ale statelor membre. Aceasta protejează drepturile de securitate socială ale persoanelor care se deplasează în interiorul UE. Prin urmare, acest aspect este un element important pentru garantarea exercitării efective a liberei circulații a persoanelor.

În urma plângerilor primite din partea cetățenilor UE, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Greciei și Italiei pentru limitarea accesului lucrătorilor din UE la alocațiile pentru copiii aflați în întreținere. Accesul la acestea este condiționat de o perioadă de ședere de 2 ani (Italia) sau de 5 ani (Grecia). În plus, în Italia, copilul trebuie să locuiască cu beneficiarul. Aceste condiții încalcă normele UE privind libera circulație a lucrătorilor și coordonarea sistemelor de securitate socială.

Comisia a făcut următorul pas în cadrul procedurii împotriva Germaniei (Bavaria) pentru condiționarea indexării prestațiilor familiale în funcție de țara de reședință a copilului beneficiarului. Această acțiune urmărește să protejeze libera circulație a lucrătorilor și să abordeze discriminarea indirectă nejustificată bazată pe cetățenia lucrătorilor migranți.

Datorită acestor măsuri de asigurare a respectării legislației în domeniul mobilității forței de muncă și al coordonării sistemelor de securitate socială, lucrătorii din întreaga UE au acces la 27 de piețe ale forței de muncă și beneficiază de aceeași securitate socială ca și ceilalți contribuabili din statul membru gazdă.

Egalitate de gen

Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată urmărește să asigure egalitatea în ceea ce privește participarea pe piața forței de muncă. Aceasta facilitează reconcilierea vieții profesionale cu viața de familie pentru lucrătorii cu responsabilități de îngrijire și încurajează repartizarea egală a responsabilităților de îngrijire între părinți.

În aprilie 2023, Comisia a luat măsuri suplimentare în cazurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 11 state membre pentru netranspunerea integrală a directivei. Majoritatea acestor state membre au adoptat legislația necesară în cursul anului 2023. În plus, Comisia a decis să trimită Belgia, Irlanda și Spania în fața Curții de Justiție pentru netranspunerea integrală a directivei.

Nediscriminarea în materie de ocupare forței de muncă și incluziune

Prin adoptarea egalității ca principiu fundamental al UE, Comisia promovează nediscriminarea în domeniul ocupării forței de muncă și nu numai.

Actul european privind accesibilitatea stabilește cerințe pentru a asigura accesibilitatea produselor și serviciilor pentru persoanele cu handicap și persoanele în vârstă. Un mediu în care produsele și serviciile sunt mai accesibile contribuie la o societate mai favorabilă incluziunii și facilitează o viață independentă pentru persoanele cu handicap.

Pentru a asigura transpunerea completă a Actului european privind accesibilitatea , Comisia a lansat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Danemarcei, Estoniei și Italiei și a făcut următorul pas în cadrul procedurilor împotriva Bulgariei, Ciprului, Irlandei, Țărilor de Jos și Poloniei . De asemenea, Comisia a lansat AccessibleEU , un centru de sprijin pentru a ajuta statele membre să pună în aplicare legislația UE privind accesibilitatea.

Protejarea persoanelor și a libertăților noastre

Democrația constă în dreptul nostru individual de a fi auziți. Însă democrația este totodată și responsabilitatea noastră colectivă. Fiecare nouă generație are responsabilitatea de a proteja sănătatea democrației. De a o face mai reprezentativă și mai incluzivă. De a o apăra de amenințările interne și externe. Și de a garanta sistemul de control și echilibru al puterii.

Președinta von der Leyen, la evenimentul la nivel înalt privind alegerile din 23 octombrie 2023

Protejarea și promovarea valorilor UE reprezintă o prioritate absolută a Comisiei Europene. Asigurarea respectării legislației UE este esențială pentru garantarea drepturilor cetățenilor, contribuind la asigurarea respectării uniforme a drepturilor și libertăților fundamentale în toate statele membre. În 2023, Comisia și-a continuat acțiunile de apărare și susținere a statului de drept, precum și de protecție a drepturilor fundamentale, luând, totodată, măsuri specifice în domenii precum respectarea legislației UE privind nediscriminarea și asigurarea respectării normelor UE de combatere a abuzului sexual asupra copiilor și de protejare a copiilor împotriva răpirii. Comisia a protejat drepturile consumatorilor și ale pacienților transfrontalieri, a asigurat un transport mai sigur și a consolidat Uniunea europeană a securității.

Apărarea statului de drept

Comisia utilizează mai multe instrumente pentru a proteja și a promova statul de drept în UE. În general, statele membre asigură standarde înalte în ceea ce privește statul de drept. Cu toate acestea, există și provocări importante în unele state membre, pe care Comisia le abordează bazându-se pe un set variat de instrumente privind statul de drept.

Raportul anual privind statul de drept prezintă atât evoluțiile pozitive, cât și pe cele negative din statele membre în domenii esențiale pentru respectarea statului de drept și formulează recomandări specifice fiecărei țări . Raportul reprezintă piatra de temelie a mecanismului privind statul de drept, un ciclu anual de promovare a statului de drept și de prevenire a apariției sau a agravării problemelor.

Regulamentul privind condiționalitatea protejează bugetul UE împotriva încălcării principiilor statului de drept. Comisia aplică acest regulament cu strictețe: la 13 decembrie 2023, la un an după ce Consiliul a adoptat măsuri de protecție a bugetului UE împotriva încălcărilor principiilor statului de drept în Ungaria, Comisia a reevaluat situația Ungariei. Comisia a concluzionat că Ungaria nu a remediat aspectele care au condus la adoptarea măsurilor de protecție a bugetului UE și că, prin urmare, acestea nu au putut fi ridicate.

Considerații cu privire la statul de drept sunt integrate și în activitatea Mecanismului de redresare și reziliență , prin care statele membre pun în aplicare reforme relevante în cadrul planurilor lor de redresare și reziliență.

În februarie 2023, Comisia a decis să trimită Polonia în fața Curții de Justiție pentru încălcări ale dreptului UE de către Curtea Constituțională a Poloniei. UE Comisia a concluzionat că hotărârile Tribunalului aduc atingere principiilor fundamentale ale ordinii juridice a Uniunii, inclusiv supremației dreptului Uniunii. Într-o altă procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Poloniei, Curtea de Justiție, în hotărârea  sa, a confirmat poziția Comisiei cu privire la legislația națională care subminează independența judecătorilor polonezi. Polonia și-a anunțat intenția de a lua măsurile necesare pentru a se conforma hotărârii.

În iunie 2023, Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Poloniei  cu privire la o lege de înființare a unui comitet special de investigare a influenței Rusiei asupra securității interne a Poloniei în perioada 2007-2022. Comisia a considerat că legea a încălcat o serie de dispoziții și principii ale Tratatului UE, precum și drepturi prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a UE. În urma acțiunii Comisiei de asigurare a respectării legislației, comitetul special nu și-a început activitatea și, după alegerile generale din Polonia din anul 2023, membrii săi au fost revocați de Sejm (deși legea de instituire a comitetului nu a fost încă abrogată).

Nu în ultimul rând, preocupările legate de statul de drept se pot reflecta în mod specific în încălcările dreptului UE, pe care Comisia le-a combătut prin intermediul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Combaterea rasismului, a xenofobiei și a discriminării

Discursurile de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură reprezintă o amenințare gravă nu numai pentru victimele directe, ci și pentru societate în ansamblu. Ele subminează coeziunea socială prin răspândirea fricii, divizarea comunităților și promovarea unei atmosfere favorabile discriminării și violenței.

Comisia a continuat să combată aceste infracțiuni prin aplicarea Deciziei-cadru a UE privind combaterea rasismului și a xenofobiei prin intermediul dreptului penal . Această lege impune incriminarea incitării publice la violență sau la ură pe motive de rasă, culoare a pielii, religie, descendență, origine națională sau etnică. În urma acțiunii Comisiei de asigurare a respectării legislației, Belgia, Germania, Grecia, Luxemburg și România și-au rectificat legislația.

Directivele privind egalitatea interzic discriminarea pe criterii de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală în diferite domenii.

Comisia a trimis Slovacia în fața Curții de Justiție pentru că nu a reușit să remedieze în mod eficace problema segregării elevilor romi în sistemul de învățământ. Discriminarea pe motive de origine etnică în sistemul de învățământ este o problemă gravă cu consecințe pe tot parcursul vieții și este interzisă în temeiul Directivei privind egalitatea rasială .

Protejarea persoanelor care raportează încălcări ale dreptului UE

Prin protejarea avertizorilor de integritate se promovează valorile fundamentale ale statului de drept și democrației, precum și dreptul la libertatea de exprimare. Acest lucru se datorează faptului că avertizorii expun fapte ilegale, prevenind prejudiciile aduse interesului public și promovând transparența și responsabilitatea. Directiva privind protecția avertizorilor de integritate îi protejează pe aceștia împotriva represaliilor pentru raportarea încălcărilor dreptului Uniunii. Aceasta impune statelor membre să instituie canale eficace de raportare a acestor încălcări în condiții de confidențialitate.

Comisia a trimis Cehia, Germania, Estonia, Luxemburg, Ungaria și Polonia în fața Curții de Justiție, întrucât acestea nu transpuseseră aceste norme în legislația națională. De asemenea, la sfârșitul anului 2023, erau în desfășurare în faza precontencioasă proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva altor șase state membre. În același timp, Comisia a închis acțiunile împotriva a nouă state membre, întrucât acestea transpuseseră integral directiva în legislația națională.

Protejarea copiilor

Pentru a proteja în continuare minorii , Comisia a urmărit procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 16 state membre pentru transpunerea incorectă a Directivei privind combaterea abuzului sexual asupra copiilor . Comisia a fost în măsură să închidă acțiunile împotriva Germaniei și Suediei.

Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Poloniei pentru neîndeplinirea obligațiilor în temeiul Regulamentului Bruxelles IIa . Comisia consideră că autoritățile poloneze nu recunosc și nu execută rapid și eficient hotărârile prin care se dispune înapoierea copiilor răpiți în alte state membre.

Copiii trebuie să fie protejați, totodată, împotriva răpirii de către unul dintre părinți și să fie readuși la reședința lor obișnuită cât mai curând posibil. Regulamentul Bruxelles IIa protejează copiii în litigiile transfrontaliere privind răspunderea părintească și răpirea copiilor.

Cooperare judiciară și garanții individuale în materie penală

Mandatul european de arestare este piatra de temelie a cooperării dintre statele membre în domeniul justiției penale. În vederea aplicării acestuia, Comisia a luat măsuri în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 10   state   membre . Întrucât Italia, Cipru, Malta și România își modificaseră legislația, procedurile împotriva lor au putut fi închise. O altă acțiune de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Irlandei a fost încheiată întrucât țara finalizase transpunerea normelor   UE privind recunoașterea reciprocă a hotărârilor judecătorești în materie penală.

De asemenea, Comisia a înregistrat progrese în ceea ce privește monitorizarea transpunerii directivelor UE privind drepturile procedurale . Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 13 state membre pentru transpunerea incompletă a Directivei privind garanțiile procedurale pentru copii . Aceasta a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 14 state membre pentru transpunerea parțială sau incorectă a Directivei privind dreptul de a avea un avocat . De asemenea, au fost luate măsuri împotriva Bulgariei și Letoniei pentru transpunerea incorectă a dreptului la informare în cadrul procedurilor penale . 

Comisia a asigurat transpunerea corectă a dreptului la interpretare și traducere al persoanelor suspectate și acuzate . Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Bulgariei și a luat măsuri suplimentare în cadrul procedurilor existente împotriva Belgiei , Portugaliei , Suediei și Letoniei . De asemenea, Comisia a deschis proceduri împotriva Belgiei , Bulgariei , Croației , Letoniei și Ungariei pentru transpunerea incorectă a normelor UE privind consolidarea prezumției de nevinovăție .

Comisia a închis în total 13 acțiuni, întrucât statele membre au reușit să respecte garanțiile procedurale pentru persoanele suspectate și acuzate prevăzute în directivele menționate anterior.

Protecția consumatorilor

Normele UE prevăd un nivel ridicat de protecție a consumatorilor atunci când achiziționează bunuri, conținut digital și servicii digitale în cadrul pieței unice.

Directiva privind o mai bună asigurare a respectării normelor și modernizarea acestor norme a consolidat normele existente în materie de protecție a consumatorilor. Printre realizările directivei se numără o mai mare transparență a anunțurilor de reducere a prețurilor, înăsprirea sancțiunilor pentru practicile comerciale neloiale și îmbunătățirea măsurilor reparatorii pentru victimele acestor practici. Datorită măsurilor de asigurare a respectării legislației luate de Comisie, toate statele membre au finalizat procesul de transpunere a acestor norme în legislația națională. Acesta este și cazul Directivei privind conținutul digital și al Directivei privind vânzarea de bunuri . De asemenea, Comisia a închis toate procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru transpunerea incompletă a Directivei privind conținutul digital și a Directivei privind vânzarea de bunuri care rămăseseră deschise împotriva statelor membre, cu excepția uneia singure.

Curtea de Justiție a confirmat într-o hotărâre că Slovacia nu a respectat Directiva privind pachetele de servicii de călătorie în perioada pandemiei de COVID-19. Hotărârea a confirmat că suspendarea dreptului călătorilor la rambursare în termen de 14 zile de la anularea unui pachet de vacanță din cauza COVID-19 a constituit o încălcare a directivei.

Directiva privind acțiunile de reprezentare creează un cadru nou pentru protecția consumatorilor în situații de prejudiciu colectiv. Entitățile calificate, cum ar fi asociațiile de consumatori sau organismele publice, pot iniția acțiuni în justiție pentru a pune capăt încălcărilor și pentru a solicita măsuri reparatorii adecvate pentru consumatori. Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 24 de state membre pentru netranspunerea la timp a directivei și a făcut deja următorul pas în opt dintre aceste acțiuni.

Protecția datelor cu caracter personal

Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Belgiei pentru lipsa unei căi de atac împotriva unei decizii parlamentare de revocare din funcție a membrilor autorității belgiene pentru protecția datelor. Această decizie a constituit o încălcare a Regulamentului general privind protecția datelor și a dreptului la o cale de atac eficientă și la un proces echitabil, consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE. Într-un alt caz, Comisia a închis procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor după ce Belgia a remediat problema lipsei de independență a membrilor autorității sale pentru protecția datelor.

Protecția datelor este o garanție esențială consacrată în Carta drepturilor fundamentale a UE. În 2023, Comisia a continuat să monitorizeze punerea în aplicare a normelor UE privind protecția datelor în statele membre. Aceasta a evaluat conformitatea legislației naționale cu Regulamentul general privind protecția datelor și cu Directiva privind protecția datelor în materie de asigurare a respectării legii , continuând procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor atunci când acest lucru s-a dovedit necesar.

Un transport mai sigur

Transportul rutier reprezintă modul de deplasare cel mai frecvent utilizat. Pentru a limita riscurile de accidente rutiere, Comisia a promovat și a aplicat normele și standardele tehnice ale UE pentru a reduce numărul deceselor cauzate de astfel de accidente. În 2023, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Cehiei și Austriei pentru netranspunerea integrală a normelor revizuite ale UE privind gestionarea siguranței infrastructurii rutiere. De asemenea, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Danemarcei, Greciei, Lituaniei și Austriei și a continuat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Bulgariei și Finlandei pentru transpunerea incorectă a normelor UE privind inspecțiile tehnice periodice . Comisia a făcut următorul pas în cadrul unei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Cehiei pentru transpunerea incorectă a normelor UE privind standardele minime referitoare la aptitudinile necesare pentru conducere în ceea ce privește afecțiunile cardiovasculare.

În sectorul feroviar, Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Ungariei  și a continuat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Poloniei și Portugaliei  pentru că nu au pus în aplicare în mod corect anumite norme privind siguranța feroviară. De asemenea, Comisia a continuat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Germaniei și Poloniei  pentru punerea în aplicare incorectă a anumitor norme de interoperabilitate feroviară. Acestea fac parte din cel  de-al patrulea pachet feroviar , care vizează finalizarea pieței unice a serviciilor feroviare, revitalizarea sectorului feroviar și creșterea competitivității acestuia în raport cu alte moduri de transport. 

În domeniul siguranței aviației, Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Estoniei pentru nerespectarea normelor UE privind managementul siguranței aviației. De asemenea, Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Greciei pentru nerespectarea normelor   UE privind verificarea conformității operatorilor de transport aerian și desfășurarea de activități de supraveghere în domeniul siguranței aviației civile. De asemenea, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Danemarcei și Ciprului pentru punerea în aplicare incorectă a normelor UE privind siguranța aviației.

În sectorul maritim, Comisia a lansat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Suediei pentru neîndeplinirea obligațiilor care îi revin în temeiul legislației UE în materie de   securitate   maritimă . Aceste norme stabilesc cerințe de securitate pentru nave și porturi și prevăd inspecții de securitate maritimă. Aceste măsuri au o contribuție importantă la securitatea portuară, atât prin combaterea criminalității, cât și prin susținerea rezilienței infrastructurii critice a UE.

Promovarea sănătății și a siguranței alimentare

Normele UE privind sănătatea și siguranța alimentară urmăresc să asigure un nivel ridicat de protecție a sănătății umane, animale și a plantelor, protejând interesele consumatorilor. Comisia adoptă o abordare de tip „O singură sănătate” în materie de pregătire și prevenire, care include sănătatea umană, a animalelor și a mediului, precum și siguranța produselor alimentare și a furajelor. Comisia ajută statele membre să pună în aplicare și să asigure respectarea acestor norme ale UE și efectuează controale, inclusiv audituri, pentru verificarea conformității.

În 2023, Comisia a acționat în mai multe domenii pentru a asigura respectarea legislației UE de către statele membre. În ceea ce privește accesul la asistență medicală în alte state membre, Finlanda și-a modificat legislația pentru a asigura un nivel adecvat de rambursare a pacienților, în conformitate cu Directiva privind asistența medicală transfrontalieră . În domeniul țesuturilor și celulelor umane, Comisia a primit o plângere cu privire la deficiențele existente în Grecia în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor UE , în special în legătură cu autorizarea băncilor de țesuturi oculare. În urma unui dialog cu Comisia, Grecia a remediat problema, iar în prezent, cererile de recunoaștere a băncilor de țesuturi oculare pot fi gestionate în mod eficace.

În domeniul sănătății plantelor , Comisia a închis o acțiune împotriva Italiei privind punerea în aplicare a măsurilor împotriva organismului dăunător Xylella fastidiosa. Un audit al Comisiei a confirmat că Italia a soluționat problemele legate de punerea în aplicare existente la fața locului, în urma unei hotărâri a Curții de Justiție.

Normele UE privind informațiile referitoare la produsele alimentare protejează consumatorii împotriva inducerii în eroare și asigură un comerț echitabil. Într-un caz privind comercializarea apelor minerale naturale, Comisia a luat decizia de a trimite Bulgaria în fața Curții de Justiție. O problemă importantă a fost aceea că legislația bulgară permite comercializarea apei minerale naturale și a apei de izvor de la una și aceeași sursă sub mai multe denumiri comerciale. De asemenea, aceasta nu impune ca denumirea sursei să fie indicată pe etichetele apelor minerale și ale apelor de izvor.

Sănătatea și bunăstarea animalelor beneficiază de o atenție tot mai mare din partea publicului în UE. Pentru a asigura respectarea normelor UE în acest domeniu, Comisia și statele membre au desfășurat o acțiune comună de asigurare a respectării legislației pentru a combate comerțul ilegal cu pisici și câini. Acțiunea a contribuit la identificarea tendințelor recurente și a operatorilor implicați în practici frauduloase și înșelătoare. Aceasta a condus la 47 de proceduri judiciare în UE.



O mai bună reglementare a profesiilor și libera circulație a profesioniștilor

Directiva privind testul de proporționalitate obligă statele membre să se asigure că orice cerință nouă aplicabilă profesiilor este necesară. Normele naționale împovărătoare îngreunează accesul candidaților calificați sau practicarea unei game largi de profesii în întreaga UE, împiedicând eforturile de combatere a deficitului de forță de muncă calificată în întreaga UE.

Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Belgiei și Estoniei și a făcut următorul pas în cadrul procedurilor împotriva a 16 state membre pentru transpunerea incorectă a acestor norme. Totodată, Comisia a închis procedurile împotriva a 12 state membre. În aceste state membre, potențialul Directivei privind testul de proporționalitate poate fi valorificat pe deplin, facilitând accesul la profesiile reglementate și practicarea acestora.

Pentru a asigura respectarea normelor privind recunoașterea calificărilor profesionale , Comisia a continuat procedurile inițiate împotriva Belgiei, Ciprului și României și două proceduri împotriva Greciei . Acțiunea de asigurare a respectării legislației în Grecia, de exemplu, urmărește să asigure faptul că profesioniștii cu calificarea de consilier în carieră, director de școală și orice alt manager educațional din alte state membre își pot exercita profesiile în Grecia. Comisia a deschis proceduri împotriva Germaniei , Irlandei și Spaniei pentru neîndeplinirea obligației de a asigura recunoașterea calificărilor profesionale din întreaga UE și, în același timp, a închis procedurile inițiate împotriva a 13 state membre. Acțiunea împotriva Irlandei s-a bazat pe o petiție adresată Parlamentului European.

Protejarea conducătorilor auto detașați

În sectorul transportului rutier, normele UE asigură protecția socială a conducătorilor auto angajați într-un stat membru care sunt trimiși să lucreze temporar în alt stat membru. Normele respective garantează că acești conducătorii auto detașați primesc remunerația din statul membru gazdă pentru perioada în care sunt detașați. Normele prevăd, de asemenea, o listă exhaustivă a cerințelor administrative pentru întreprinderile care detașează conducători auto în alt stat membru și armonizează măsurile de inspecție în întreaga UE.

În 2023, Comisia a decis să trimită Țările de Jos și Portugalia în fața Curții de Justiție pentru că nu au transpus aceste norme în legislația lor națională. Comisia a deschis o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Danemarcei și Franței și a luat măsuri suplimentare în cadrul procedurilor inițiate împotriva a opt state membre din același motiv.

Consolidarea Uniunii europene a securității

Uniunea europeană a securității urmărește să asigure faptul că politica de securitate a UE se adaptează la amenințările în schimbare și consolidează reziliența durabilă și pe termen lung. Comisia și-a continuat activitatea de punere în aplicare a Directivei privind combaterea terorismului , care incriminează comportamente precum instruirea și deplasarea în scopuri teroriste, precum și finanțarea terorismului. Comisia a făcut următorul pas în cadrul procedurilor împotriva a   10   state   membre pentru a asigura transpunerea corectă a directivei. În același timp, Comisia a închis acțiunile împotriva a 11 state membre după ce acestea au reușit să transpună în mod corect aceste norme.

Regulamentul privind conținutul online cu caracter terorist abordează amenințarea pe care o reprezintă conținutul cu caracter terorist de pe internet și utilizarea abuzivă a internetului în scopuri teroriste. Comisia a acționat pentru a garanta punerea corectă în aplicare a regulamentului, inițiind proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 22 de state membre . Măsurile de asigurare a respectării legislației s-au dovedit eficace, 10 state membre respectându-și deja obligațiile de a asigura eliminarea conținutului cu caracter terorist din mediul online. Cazurile corespunzătoare de constatare a neîndeplinirii obligațiilor au putut fi închise.

Normele UE privind armele de foc  stabilesc standarde minime pentru achiziționarea, deținerea și schimbul de arme de foc pentru uz civil și asigură protecția împotriva infracțiunilor și a traficului ilicit . Comisia a decis să trimită Luxemburgul și Suedia în fața Curții de Justiție pentru că nu au pus în aplicare aceste acte legislative esențiale. Acțiunea împotriva Suediei a putut fi închisă ulterior, precum și alte acțiuni împotriva acesteia din urmă, a Bulgariei, Irlandei, Greciei și Luxemburgului. Aceasta înseamnă o securitate sporită pentru toți cetățenii UE, întrucât statele membre respective aplică în prezent în mod corespunzător normele pentru a evita traficul ilicit de arme.

Comisia s-a angajat să combată riscurile inerente transformării digitale și amenințarea la adresa prosperității și securității pe care o reprezintă criminalitatea organizată . Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Cehiei, Ungariei, Poloniei, Sloveniei și Finlandei pentru a asigura transpunerea prin măsuri de drept penal a Directivei privind combaterea spălării banilor . În același timp, progresele realizate i-au permis Comisiei să închidă acțiunile împotriva altor 13 state membre.

Pentru a asigura respectarea Directivei privind combaterea fraudelor care afectează intereselor financiare ale UE , Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Bulgariei și Poloniei și a făcut următorul pas în cadrul procedurii inițiate împotriva Finlandei pentru transpunerea incorectă a directivei.

Comisia a luat decizii suplimentare pentru a asigura respectarea normelor comune privind drogurile . Aceasta a trimis Ungaria în fața Curții de Justiție pentru nerespectarea poziției convenite a UE cu privire la modificarea la nivel internațional a tabelelor de substanțe în ceea ce privește canabisul și substanțe legate de canabis în cadrul Comisiei pentru stupefiante a Organizației Națiunilor Unite.

Gestionarea frontierelor externe

Spațiul Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale UE, permițând cetățenilor UE, rezidenților țărilor care nu sunt membre ale UE și vizitatorilor să călătorească liber și în condiții de siguranță în întreaga UE. Comisia se angajează să asigure respectarea modelului uniform de viză și de permis de ședere, cu scopul de a menține siguranța călătoriilor și a rezidenței în UE, coerența juridică a acestora și conformitatea lor cu principiile liberei circulații și cooperării internaționale.

Comisia a lansat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Bulgariei , Greciei , Ciprului și Lituaniei pentru nepunerea în aplicare a unui cod de bare 2D necesar ca parte a modelului uniform de viză. În urma unei plângeri, Comisia a deschis o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Portugaliei pentru punerea în aplicare incorectă a modelului uniform de permis de ședere pentru resortisanții țărilor terțe. Totodată, Comisia a făcut următorul pas în cadrul unei proceduri împotriva Bulgariei pentru nepunerea în aplicare a acestui nou model de permis de ședere pentru resortisanții țărilor care nu sunt state membre ale UE.

Un răspuns unitar al UE în materie de migrație și azil

Comisia a continuat să depună eforturi pentru a elabora norme care să asigure proceduri rapide și echitabile de azil și returnare, să ofere căi legale către UE, să prevină migrația ilegală , precum și să mențină integritatea frontierelor externe ale UE , în deplină conformitate cu valorile europene și cu drepturile fundamentale. Acestea sunt obiectivele Pactului privind migrația și azilul , convenit de Parlamentul European și de Consiliu. Comisia va contribui la asigurarea punerii în aplicare depline, astfel încât normele să fie aplicate încă de la început.

Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Belgiei, Greciei, Spaniei și Portugaliei pentru transpunerea incorectă a Directivei privind condițiile de primire . De asemenea, Comisia a asigurat respectarea Directivei privind condițiile pentru protecția internațională prin remedierea problemei transpunerii sale incomplete ( Cehia ) sau incorecte ( Grecia, Portugalia și Finlanda ). Aceste norme urmăresc să garanteze că solicitanții de azil beneficiază de egalitate de tratament în cadrul unui sistem deschis și echitabil. Condițiile de primire ar trebui să asigure un nivel de trai demn, temeiuri comune pentru acordarea protecției internaționale, precum și acces la drepturi și măsuri de integrare pentru beneficiarii de protecție internațională.

Referitor la legislația UE în domeniul migrației, Comisia a lansat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Ungariei pentru încălcarea Pachetului   privind persoanele care introduc ilegal migranți, care combate introducerea ilegală de migranți. Pentru a promova respectarea normelor privind migrația legală, Comisia a deschis proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 18  state   membre pentru transpunerea sau punerea în aplicare incorectă a Directivei privind lucrătorii sezonieri . De asemenea, Comisia a continuat să asigure punerea corectă în aplicare a Directivei privind rezidenții pe termen lung , urmărind o acțiune inițiată împotriva Maltei, întemeiată pe două   petiții adresate Parlamentului European. Aceasta a închis în mod satisfăcător o acțiune împotriva Lituaniei cu privire la aceleași norme.

Aplicarea de sancțiuni împotriva Rusiei

Pentru a contracara capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei, UE a adoptat, în 2023, trei pachete suplimentare de sancțiuni, numărul total al acestora ajungând la 12. Ele acoperă o gamă largă de sectoare, cum ar fi finanțele, energia, mass-media, transporturile și comerțul.

Comisia a monitorizat și a promovat punerea în aplicare a sancțiunilor de către statele membre. Aceasta a solicitat informații din partea statelor membre și a efectuat vizite bilaterale la autoritățile naționale responsabile cu punerea în aplicare a sancțiunilor. Totodată, Comisia a urmărit informațiile primite prin intermediul instrumentul UE de sancționare a neregulilor , o platformă online securizată care le permite avertizorilor să raporteze în mod anonim încălcările. Grupul operativ „Înghețare și punere sub sechestru”, convocat de Comisie, a intensificat aplicarea de sancțiuni împotriva persoanelor și entităților ruse și belaruse, combătând încălcarea sancțiunilor. Prin aceste eforturi s-a coordonat înghețarea de active private în valoare de peste 27 de miliarde EUR și imobilizarea de active suverane ruse în valoare de peste 200 de miliarde EUR.