Este documento es un extracto de la web EUR-Lex
Ratificarea este etapa finală a procesului de aprobare a unui acord, prin care părțile își indică intenția de a fi obligate în virtutea acordului respectiv. Odată finalizată ratificarea, acordul se poate încheia și intră oficial în vigoare (notă: adesea, acordul se poate aplica provizoriu anterior finalizării procedurii de ratificare).
Procedurile pentru ratificarea acordurilor internaționale negociate de Comisia Europeană în numele UE sunt stabilite în articolul 218 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Aceste acorduri vizează o varietate amplă de aspecte, inclusiv:
Există în tratate și articole care se referă în mod specific la acordurile cu țările care doresc:
Articolul 47 din TUE conferă UE personalitate juridică. Acest lucru înseamnă că are competența de a negocia și a încheia acorduri internaționale în temeiul:
În cazul în care un acord internațional face obiectul competenței exclusive a UE, nu este necesar ca țările UE să îl ratifice. În acest caz, ratificarea necesită aprobarea Parlamentului European înainte ca acordul să poată fi încheiat de către Consiliu.
În cazul în care un acord face obiectul competențelor partajate (denumite și „concurente”) ale UE și ale țărilor UE (un așa-numit acord „mixt”), acesta trebuie ratificat atât la nivelul UE, cât și la nivelul țărilor UE de către parlamentele naționale. Ratificarea la nivel național depinde de aspecte precum existența în țările UE:
A SE VEDEA, DE ASEMENEA: