This document is an excerpt from the EUR-Lex website
O uniune vamală este creată atunci când un grup de țări se reunesc pentru a aplica aceleași tarife sau taxe la import asupra bunurilor din restul lumii. Țările din acea uniune convin, de asemenea, să nu aplice taxe vamale între ele. În esență, odată ce bunurile au trecut de vamă, ele se pot mișca liber între acele țări.
Uniunea vamală a UE este un exemplu unic. În cadrul uniunii vamale a UE, cele 27 de state membre ale UE aplică un sistem uniform pentru gestionarea importului, exportului și tranzitului de bunuri și implementarea unui set comun de reglementări vamale, numite Codul vamal al Uniunii (CVU). Codul a intrat în vigoare la 1 mai 2016, dar încă se aplică anumite dispoziții tranzitorii. Un sistem uniform de taxe vamale se aplică importurilor din afara UE și nu există taxe vamale la granițele dintre statele membre.
Uniunea vamală a UE este esențială pentru funcționarea corespunzătoare a pieței unice. În practică, autoritățile vamale naționale din toate cele 27 de state membre conlucrează pentru a gestiona operațiunile zilnice ale uniunii vamale. Comisia Europeană propune legislația vamală a UE și monitorizează punerea în aplicare a acesteia.
În septembrie 2020, Comisia a lansat un Plan de acțiune vamală pentru a duce uniunea vamală a UE la un nivel superior. Planul de acțiune a înaintat etape pentru a face vama UE mai inteligentă, mai inovatoare și mai eficientă, precum îmbunătățirea utilizării datelor, instrumente și echipamente mai bune, promovarea conformității, o mai bună cooperare în cadrul UE și cu autoritățile vamale ale țărilor partenere și o mai bună pregătire pentru crize viitoare.
CONSULTAȚI, DE ASEMENEA