EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013PC0892

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI privind clonarea bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor crescute și reproduse în scopuri agricole

/* COM/2013/0892 final - 2013/0433 (COD) */

52013PC0892

Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI privind clonarea bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor crescute și reproduse în scopuri agricole /* COM/2013/0892 final - 2013/0433 (COD) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

1.1.        Contextul propunerii

Clonarea este o tehnică relativ nouă de reproducere asexuată a animalelor, rezultând copii genetice aproape identice ale animalelor clonate, adică fără modificări ale genelor.

Clonarea este o tehnică nouă în producția de alimente. Prin urmare, în temeiul actualului cadru legislativ, alimentele provenite de la animalele rezultate din clonare intră în domeniul de aplicare al Regulamentului privind alimentele noi[1] și, prin urmare, fac obiectul autorizării înainte de introducerea pe piață, bazată pe o evaluare a riscurilor în materie de siguranță alimentară.

În 2008, Comisia a prezentat o propunere[2] de eficientizare a procedurii de autorizare prevăzute de Regulamentul privind alimentele noi. În cadrul procedurii legislative, legislatorii au urmărit să modifice propunerea pentru a introduce norme specifice privind clonarea[3]. Încă nu s-a ajuns la niciun acord privind domeniul de aplicare și caracteristicile acestor elemente adăugate, astfel încât propunerea a fost abandonată după o conciliere eșuată în martie 2011. În consecință, Comisia a fost invitată să pregătească o propunere legislativă privind clonarea în cadrul producției de alimente, pe baza unei evaluări a impactului în afara cadrului Regulamentului privind alimentele noi[4].

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră că clonarea reprezintă în principal un pericol pentru bunăstarea animalelor legat de slaba eficiență a tehnicii. Ea și-a actualizat în 2012 avizul privind clonarea animalelor [5] și a concluzionat că cunoștințele științifice disponibile în prezent referitoare la clonare sunt mai bogate, dar că, totuși, eficiența ei rămâne mică în raport cu alte tehnici de reproducere.

1.2.        Obiectivele propunerii

Obiectivul prezentei propuneri este de a asigura condiții uniforme de producție pentru fermieri, protejând în același timp sănătatea și bunăstarea animalelor.

1.3.        Cadrul de reglementare

Directiva 98/58/CE privind protecția animalelor de fermă[6] stabilește standarde minime foarte generale de bunăstare a animalelor pentru animalele utilizate în agricultură. Ea nu se referă în mod explicit la clonare, dar solicită statelor membre să evite durerile, suferințele sau vătămările inutile ale animalelor de fermă. Dacă clonarea determină dureri, suferințe sau vătămări inutile, statele membre trebuie să acționeze la nivel național pentru a o evita.

1.4.        Coerența cu alte politici și obiective ale Uniunii

Prezenta inițiativă răspunde preocupărilor menționate mai sus, evitând în același timp sarcinile inutile pentru fermierii din fermele de creștere și de reproducere stabiliți în Uniune și în țări terțe.

Propunerea prevede o suspendare pe teritoriul Uniunii a:

•        utilizării tehnicii în scopul producției de alimente;

•        comercializării de animale vii rezultate din clonare (animale rezultate din clonare).

Aceste interdicții provizorii vor limita utilizarea unei tehnici de producție care provoacă neplăceri animalelor la domenii în care aceasta pare să aibă beneficii particulare.

Interdicțiile provizorii sunt reexaminate în mod regulat ținând cont de evoluția cunoștințelor privind tehnica respectivă și de progresele înregistrate în aplicarea tehnicii în alte domenii decât creșterea animalelor.

Prezenta inițiativă exclude clonarea efectuată în scop de cercetare, pentru conservarea raselor rare sau a speciilor pe cale de dispariție și pentru producția de medicamente și de dispozitive medicale.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

2.1.        Procedura de consultare

2.1.1      Metodele de consultare și principalele sectoare vizate

Consultările au implicat state membre, părți interesate și parteneri comerciali din țări terțe.

Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală a fost principalul forum de discuții cu statele membre. În plus, toate statele membre au completat un chestionar specific privind clonarea pe teritoriul lor.

Părțile interesate au fost consultate în cadrul Grupului consultativ pentru lanțul alimentar. Au participat 22 de organizații reprezentând toate sectoarele în cauză (fermieri din fermele de creștere și de reproducere a animalelor, industria alimentară, distribuitori, consumatori și activiști pentru drepturile animalelor). În plus, au avut loc cinci reuniuni tehnice cu organizații reprezentând fermierii din fermele de creștere și de reproducere a animalelor, precum și industria alimentară.

Un chestionar specific a fost trimis la 15 parteneri comerciali majori din țări terțe din care au răspuns 13.

Publicul general a fost consultat prin intermediul Inițiativei pentru o elaborare interactivă a politicilor în martie 2012. Acest instrument are aproximativ 6 000 de abonați, dintre au răspuns 360[7].

Clonarea a fost abordată în două  sondaje Eurobarometru: un sondaj specific din 2008 referitor la clonare[8] efectuat în 27 de state membre și un sondaj din 2010 referitor la biotehnologie[9] conținând întrebări specifice cu privire la clonare efectuat în 27 de state membre și în 5 țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Raportul specific din 2008 referitor la clonare al Grupului european pentru etică în domeniul științei și al noilor tehnologii (EGE) [10] a exprimat îndoieli cu privire la posibilitatea de a justifica clonarea animalelor în scopuri agricole , „având în vedere nivelul actual al problemelor în materie de suferință și sănătate la mamele-surogat și la animalele rezultate din clonare”. EGE a concluzionat, de asemenea, că „nu consideră că există argumente convingătoare care să justifice producerea de alimente din clone și descendenți ai acestora”.

2.1.2      Sinteza răspunsurilor și modul în care acestea au fost luate în considerare

Statele membre au confirmat faptul că, în prezent, în Uniune nu se clonează animale în scopuri agricole. Sectoarele economice implicate (creșterea și reproducerea animalelor) au indicat că, în prezent, nu au niciun interes să producă animale în scopuri agricole prin intermediul clonării. Totuși, fermierii din fermele de creștere și de reproducere a animalelor au evidențiat că, pentru a rămâne competitivi, au nevoie de acces la genele care conferă performanță înaltă, inclusiv la materialul de reproducere al animalelor rezultate din clonare.

Argentina, Australia, Brazilia, Canada și Statele Unite ale Americii au confirmat că pe teritoriul lor se clonează animale, dar nu au putut indica în ce măsură. În Brazilia, Canada și Statele Unite ale Americii, animalele rezultate din clonare sunt înregistrate de societăți private. În Canada, situația juridică privind clonarea este similară cu cea din Uniune și anume: alimentele provenite de la animale rezultate din clonare sunt considerate noi și necesită autorizație înainte de introducerea pe piață. Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Noua Zeelandă, Paraguay și Statele Unite ale Americii au evidențiat faptul că măsurile ar trebui să fie bazate pe date științifice. În plus, ele au accentuat faptul că măsurile nu ar trebui să fie mai restrictive pentru comerț  decât este necesar pentru a se îndeplini obiective legitime.

Cetățenii Uniunii, pe de altă parte, au avut o percepție în general negativă referitoare la utilizarea tehnicii de clonare în scopul producerii de animale în scopuri agricole.

Prezenta inițiativă ține cont de rezultatele consultărilor. Ea abordează preocupări justificate într-o manieră proporțională și ia în considerare limitele competențelor conferite Comisiei prin tratate. Aceasta implică limitarea măsurilor la animalele în cauză (și anume: mamele-surogat și animalele rezultate din clonare) și la speciile cu probabilitate mare de a fi clonate (bovine, porcine, caprine, ovine și ecvidee) în scopuri agricole.

2.1.3      Expertiza externă

În 2008, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis un aviz privind clonarea. El s-a concentrat pe animalele rezultate din clonare, pe descendenții acestora și pe produselor obținute de la aceste animale. Avizul a fost actualizat prin trei declarații în 2009, 2010 și 2012[11]. Pe baza datelor disponibile, EFSA a considerat că problemele din sfera bunăstării animalelor privesc sănătatea mamelor-surogat (care poartă embrionii rezultați din clonare) și a animalelor rezultate din clonare. Mamele-surogat sunt afectate în special de disfuncții ale placentei, ceea ce contribuie la frecvența mare a avorturilor. Aceasta contribuie, printre altele, la eficiența mică a tehnicii (6-15 % pentru bovine și 6 % pentru porcine) și la necesitatea de a implanta embrioni rezultați din clonare mai multor mame-surogat pentru a se obține un animal rezultat din clonare. În plus, anomaliile embrionilor rezultați din clonare și dimensiunile neobișnuit de mari ale descendenților determină nașteri dificile și decese neonatale. Tehnica de clonare este grevată de o rată mare a mortalității. Pe de altă parte, EFSA a menționat în repetate rânduri că clonarea nu are nicio influență asupra siguranței cărnii și a laptelui obținut de la animalele rezultate din clonare.

2.2.        Evaluarea impactului[12]

Pe baza experienței dobândite în cadrul procedurii legislative care a eșuat în martie 2011 și a pozițiilor exprimate de către părțile interesate, au fost evaluate patru opțiuni[13]. În urma analizei celor patru opțiuni și luând în considerare impactul acestora și obiectivele urmărite, elementele opțiunii 4 (și anume: suspendarea temporară a tehnicii și a importurilor de animale vii rezultate din clonare) au fost reținute ca bază pentru prezenta propunere. Suspendarea utilizării tehnicii și a comercializării animalelor rezultate din clonare în scopuri agricole asigură faptul că toți fermierii din Uniune din fermele de creștere și de reproducere a animalelor sunt supuși acelorași condiții, protejându-se în același timp în mod corespunzător bunăstarea animalelor. Pentru a menține competitivitatea fermierilor din Uniune, propunerea nu reglementează materialul de reproducere provenit de la animalele rezultate din clonare.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

3.1.        Temeiul juridic

Propunerea se bazează pe articolul 43 din TFUE (agricultură). Obiectivele politicii agricole a Uniunii, enumerate la articolul 39 din TFUE, necesită asigurarea, printre altele, a dezvoltării raționale a producției agricole. Aceasta implică asigurarea unor condiții uniforme de producție pentru fermieri. În alegerea mijloacelor pentru a îndeplini aceste obiective, trebuie să se țină seama și de articolul 13 din TFUE. Articolul 13 din TFUE prevede că, în elaborarea și punerea în aplicare, printre altele, a politicii agricole a Uniunii, statele membre și Uniunea respectă pe deplin cerințele referitoare la bunăstarea animalelor, întrucât acestea sunt ființe sensibile.

3.2.        Principiul subsidiarității

Abordările izolate ale clonării animalelor ar putea determina perturbări ale piețelor agricole în cauză. În consecință, este necesar să se asigure că se aplică aceleași condiții și, prin urmare, este necesară abordarea chestiunii la nivelul Uniunii.

3.3.        Principiul proporționalității

Suspendarea tehnicilor de clonare și suspendarea importurilor de animale vii rezultate din clonare sunt măsuri  adecvate și necesare pentru a se atinge obiectivele. De asemenea, ele au cel mai bun raport costuri-beneficii pentru a soluționa problemele în cauză.

În starea actuală de dezvoltare, se pare că utilizarea tehnicilor de clonare a animalelor în scopuri agricole are beneficii limitate. Din acest motiv, prezenta propunere abordează numai acele aspecte legate de producția animalieră în scopuri agricole. Ea nu cuprinde alte domenii în care clonarea poate fi justificată printr-un raport riscuri-beneficii pozitiv (cum ar fi cercetarea sau utilizarea materialului de reproducere obținut de la animale rezultate din clonare).

Astfel, suspendarea tehnicilor de clonare și a importurilor de animale rezultate din clonare în scopuri agricole creează un echilibru rezonabil între bunăstarea animalelor, preocupările cetățenilor și interesele fermierilor din fermele de creștere și de reproducere a animalelor, precum și ale altor părți interesate.

3.4.        Alegerea instrumentelor

Instrumentul propus este o directivă. Alte tipuri de măsuri nu ar fi adecvate din următoarele motive:

(i)      o directivă permite statelor membre să utilizeze, dacă este cazul, instrumentele de control existente pentru a  pune în aplicare normele Uniunii și, prin urmare, pentru a limita sarcina administrativă;

(ii)     instrumentele legislative fără caracter obligatoriu sunt considerate insuficiente pentru a preveni utilizarea unei tehnici în întreaga Uniune.

În conformitate cu Declarația politică comună a statelor membre și a Comisiei privind documentele explicative, statele membre s-au angajat să transmită, doar în cazuri justificate, împreună cu notificarea măsurilor de transpunere, unul sau mai multe documente explicative prin care să se explice relația dintre componentele unei directive și părțile corespunzătoare din instrumentele naționale de transpunere. Având în vedere obligațiile legale limitate stabilite prin prezenta directivă,  nu sunt necesare documente explicative din partea statelor membre în contextul transpunerii prezentei directive.

4.           IMPLICAȚIILE BUGETARE

Prezenta inițiativă nu are implicații bugetare pentru UE și nu necesită resurse umane suplimentare din partea Comisiei.

2013/0433 (COD)

Propunere de

DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI

privind clonarea bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor crescute și reproduse în scopuri agricole

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European,

după transmiterea propunerii către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)       Directiva 98/58/CE a Consiliului[14] stabilește standarde minime generale referitoare la bunăstarea animalelor crescute sau reproduse în scopuri agricole. Ea solicită statelor membre să evite durerile, suferințele sau vătămările inutile ale animalelor de fermă. Dacă clonarea determină dureri, suferințe sau vătămări inutile, statele membre trebuie să acționeze la nivel național pentru a o evita. Abordările naționale diferite ale clonării animalelor ar putea determina perturbări ale pieței. Prin urmare, este necesar să se asigure faptul că, în întreaga Uniune, se aplică aceleași condiții pentru toate părțile implicate în producția și distribuția de animale vii.

(2)       Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a confirmat că mamele-surogat utilizate în clonare suferă în special de disfuncții ale placentei, ceea ce contribuie la frecvența mare a avorturilor[15]. Aceasta contribuie, printre altele, la eficiența mică a tehnicii (6-15 % pentru bovine și 6 % pentru porcine) și la necesitatea de a implanta embrioni rezultați din clonare mai multor mame-surogat pentru a se obține un animal rezultat din clonare. În plus, anomaliile embrionilor rezultați din clonare și dimensiunile neobișnuit de mari ale descendenților determină nașteri dificile și decese neonatale.

(3)       Luând în considerare obiectivele politicii agricole a Uniunii, rezultatele recentelor evaluări științifice efectuate de EFSA și cerințele referitoare la bunăstarea animalelor de la articolul 13 din tratat, este prudent să se interzică provizoriu utilizarea clonării anumitor specii în producția animalieră pentru scopuri agricole.

(4)       În prezent, bovinele, porcinele, ovinele, caprinele și ecvideele au o anumită probabilitate de a fi clonate în scopuri agricole. Prin urmare, domeniul de aplicare al prezentei directive ar trebui să fie limitat la clonarea în scopuri agricole a respectivelor cinci specii de animale.

(5)       Se estimează că volumul de cunoștințe cu privire la impactul tehnicii de clonare asupra bunăstării animalelor utilizate va crește. Este probabil că tehnica de clonare se va ameliora în timp. În consecință, interdicțiile ar trebui să se aplice doar provizoriu. Prin urmare, prezenta directivă ar trebui să fie revizuită după trecerea unei perioade de timp rezonabile, ținând seama de experiența dobândită de statele membre în punerea sa în aplicare, de progresele tehnice și științifice, precum și de evoluțiile de la nivel internațional.

(6)       Prezenta directivă respectă drepturile fundamentale și principiile recunoscute prin Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în special libertatea de a desfăşura o activitate comercială și libertatea științelor. Prezenta directivă trebuie să fie pusă în aplicare în conformitate cu aceste drepturi și principii.

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1 Obiect și domeniu de aplicare

Prezenta directivă stabilește norme cu privire la:

(a)          clonarea animalelor în Uniune;

(b)          introducerea pe piață a embrionilor rezultați din clonare și a animalelor rezultate din clonare.

Directiva se aplică bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor și ecvideelor („animalele”) crescute și reproduse în scopuri agricole.

Articolul 2 Definiții

În sensul prezentei directive, se aplică următoarele definiții:

(a)          animale „crescute și reproduse în scopuri agricole” înseamnă animalele crescute și reproduse pentru producția de alimente, lână, piele sau blană sau pentru alte scopuri agricole. Ele nu includ animalele crescute și reproduse exclusiv în alte scopuri cum ar fi: cercetarea, producția de medicamente și de dispozitive medicale, conservarea raselor rare sau a speciilor pe cale de dispariție, sportul și evenimentele culturale;

(b)          „clonare” înseamnă reproducerea asexuată a animalelor printr-o tehnică în care nucleul unei celule a unui animal este transferat într-un oocit al cărui nucleu a fost eliminat pentru a crea embrioni identici din punct de vedere genetic („clonă de embrioni”), care pot fi ulterior implantați în mame-surogat pentru a produce populații de animale identice din punct de vedere genetic („animal rezultat din clonare”);

(c)          „introducere pe piață” înseamnă prima punere la dispoziție pe piața internă a unui animal sau a unui produs;

Articolul 3 Interdicție provizorie

Statele membre interzic provizoriu:

(a)          clonarea animalelor;

(b)          introducerea pe piață a animalelor rezultate din clonare și a embrionilor rezultați din clonare.

Articolul 4 Sancțiuni

Statele membre stabilesc normele privind sancțiunile aplicabile încălcărilor dispozițiilor naționale adoptate în temeiul prezentei directive și iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că sancțiunile sunt aplicate. Sancțiunile stabilite trebuie să fie eficiente, proporționale și descurajante. Statele membre notifică Comisiei dispozițiile respective cel târziu până la [data transpunerii prezentei directive] și informează fără întârziere Comisia cu privire la orice modificări ulterioare ale acestora.

Articolul 5 Raportare și revizuire

1.           Până la [data = 5 ani de la data transpunerii prezentei directive], statele membre raportează Comisiei cu privire la experiența dobândită de acestea prin aplicarea prezentei directive.

2.           Comisia prezintă un raport Parlamentului European și Consiliului cu privire la aplicarea prezentei directive, ținând cont de:

(a)     rapoartele transmise de statele membre în conformitate cu alineatul (1);

(b)     progresele științifice și tehnice, în special în ceea ce privește aspectele clonării legate de bunăstarea animalelor;

(c)     evoluțiile de pe plan internațional.

Articolul 6 Transpunere

1.           Statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la [data = 12 luni de la data transpunerii prezentei directive]. Ele comunică imediat Comisiei textul respectivelor acte.

Atunci când statele membre adoptă respectivele acte, acestea conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

2.           Statele membre comunică Comisiei textul principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat prin prezenta directivă.

Articolul 7 Intrare în vigoare

Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 8 Destinatari

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European                       Pentru Consiliu

Președintele                                                  Președintele

[1]               Regulamentul (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 ianuarie 1997 privind alimentele și ingredientele alimentare noi.

[2]               Propunere de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind alimentele noi COM (2007) 872 final 14.1.2008.

[3]               Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind clonarea animalelor în scopul producției de alimente COM (2010) 585 din 19.10.2010 a sugerat (i) suspendarea provizorie a utilizării tehnicii de clonare, a clonelor și a alimentelor obținute de la animale clonate pentru o perioadă de cinci ani; (ii) asigurarea trasabilității materialelor de reproducție importate provenite de la animale rezultate din clonare. http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/docs/20101019_report_ec_cloning_en.pdf

[4]               De exemplu, prin Rezoluția Parlamentului European din 6 iulie 2011 referitoare la programul de lucru al Comisiei pe anul 2012 s-a solicitat elaborarea unei propuneri legislative de interzicere a alimentelor provenite de la animale rezultate din clonare, de la descendenții lor direcți de gradul întâi și de la descendenți: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2011-0327+0+DOC+XML+V0//EN [Procedura 2011/2627(RSP), punctul 31].

[5]               Concluzia generală din Declarația EFSA din 2012,  p. 18. Declarațiile EFSA din 2012 și 2010:   http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2794.htm și    http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1784.htm

[6]               Directiva 98/58/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind protecția animalelor de fermă, JO L 221, 8.8.1998, p. 23.

[7]               Dintre aceste răspunsuri: 34 proveneau de la organizații profesionale, 34 de la organizații neguvernamentale, 16 de la organisme administrative naționale, 1 de la o țară terță, 9 de la întreprinderi, 26 din mediul academic, 10 de la state membre și 230 de la persoane fizice.

[8]               Atitudinile europene referitoare la clonarea animalelor http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_238_en.pdf și http://ec.europa.eu/food/food/resources/docs/eurobarometer_cloning_sum_en.pdf

[9]               Eurobarometru special, Raport privind biotehnologia, octombrie 2010  http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_341_en.pdf

[10]             Aspecte etice ale clonării animalelor în scopul producției alimentare, 16 ianuarie 2008:   http://ec.europa.eu/bepa/european-group-ethics/docs/publications/opinion23_en.pdf       http://ec.europa.eu/bepa/european-group-ethics/docs/publications/opinion23_en.pdf

[11]             Siguranța alimentelor, sănătatea și bunăstarea animalelor și impactul asupra mediului determinat de animalele rezultate din clonare prin transfer al nucleului celulelor somatice, de descendenții lor și de produsele obținute de la aceste animale (aviz și declarații):           http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/767.pdf; http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/319r.pdf; http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/1784.pdf; http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2794.pdf

[12]             Pentru mai multe detalii, a se vedea Evaluarea impactului care însoțește Documentul de lucru al serviciilor Comisiei SEC (2013) XXX.

[13]             (1) păstrarea politicii actuale, (2) autorizare prealabilă introducerii pe piață pentru alimentele provenite de la animale rezultate din clonare, de la descendenții direcți de gradul întâi  și de la descendenți, (3) etichetarea alimentelor provenite de la animale rezultate din clonare, de la descendenții direcți de gradul întâi  și de la descendenți, (4) suspendarea tehnicilor de clonare și a importurilor de animale vii rezultate din clonare, de alimente obținute de la animale rezultate din clonare și de material de reproducere obținut de la animale rezultate din clonare.

[14]             Directiva 98/58/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind protecția animalelor de fermă (JO L 221, 8.8.1998, p. 23).

[15]             Aviz științific al Comitetului științific pentru siguranța alimentelor, sănătatea și bunăstarea animalelor și impactul asupra mediului determinat de animalele rezultate din clonare prin transfer al nucleului celulelor somatice, de descendenții lor și de produsele obținute de la aceste animale       http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/cloning.htm?wtrl=01

Top