EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015XC0804(01)

Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

JO C 255, 4.8.2015, p. 7–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

4.8.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 255/7


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2015/C 255/06)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

DOCUMENT UNIC

„ASPARAGO DI CANTELLO”

Nr. UE: IT-PGI-0005-01267 – 17.10.2014

DOP ( ) IGP ( X )

1.   Denumire

„Asparago di Cantello”

2.   Statul membru sau țara terță

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tip de produs

Clasa 1.6. Fructe, legume și cereale, proaspete sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Cultivarele utilizate pentru producția de sparanghel „Asparago di Cantello” sunt „Precoce di Argenteuil” și hibrizii derivați.

Caracteristici morfologice

Lăstarii de „Asparago di Cantello” trebuie să fie complet albi sau cu vârful roz pal.

Lăstarii trebuie să fie:

întregi;

cu aspect proaspăt;

lipsiți de malformații și de urme de lovituri.

Sparanghelul „Asparago di Cantello”, care nu trebuie să depășească 22 cm înălțime, trebuie clasificat în funcție de diametrul lăstarului (în zona centrală) în două clase de calitate:

—   „Extra”: diametrul lăstarului între 21 și 25 mm;

—   „Prima”: diametrul lăstarului între 13 și 20 mm;

Doar în ceea ce privește calibrul se admite, în cazul fiecărui ambalaj, în cadrul claselor „Extra” și „Prima”, o toleranță maximă de 10 % din greutate pentru lăstari care nu corespund calibrului indicat.

Caracteristici organoleptice și caracteristici fizico-chimice

Analiza organoleptică a definit următoarele caracteristici:

miros: intens, dar delicat per ansamblu, lipsit de note anormale;

gust: dulce și intens, cu ușor gust rezidual amar. Aromă de sparanghel cu intensitate între medie și puternică.

Analiza fizico-chimică a dat următoarele rezultate:

Valoare energetică

21-23

kcal/100 g

Grăsimi

0,11-0,14

g/100g

Carbohidrați

3,01-3,55

g/100 g

Cenuși

0,42-0,46

g/100 g

Proteine (N × 6,25):

1,51-1,54

g/100 g

Fibre alimentare

0,50-0,96

g/100 g

Umiditate

93,40-94,12

g/100 g

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate operațiunile de cultivare, recoltare, condiționare și depozitare a produsului înaintea ambalării trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

Ambalarea sparanghelului se desfășoară în aria geografică delimitată, pentru a se garanta păstrarea caracteristicilor produsului. Deoarece sparanghelul este un produs care trebuie comercializat proaspăt, la puțin timp după recoltare, pentru a se păstra caracteristicile sale organoleptice deosebite, după recoltare sparanghelul este imediat curățat și ambalat în vederea vânzării. Este posibilă, eventual, conservarea sparanghelului la 4 °C pentru o perioadă scurtă de timp (maximum 48 de ore).

Sparanghelul se ambalează în legături cu greutatea cuprinsă între 0,5 și 5 kg sau în vrac, în lăzi.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Ambalajele trebuie să conțină o banderolă pe care trebuie să figureze, în același câmp vizual, denumirea „Asparago di Cantello IGP” și simbolul UE pentru IGP, numele, denumirea comercială și adresa producătorului.

Împreună cu indicația geografică protejată, este permisă utilizarea unor indicații și/sau a unor simboluri grafice care să facă trimitere la nume, denumiri comerciale, mărci colective sau mărci individuale ale unor societăți.

În denumire, împreună cu indicația geografică, trebuie în mod obligatoriu să figureze logoul, adică simbolul distinctiv al IGP „Asparago di Cantello”.

Logoul produsului „Asparago di Cantello” este format din următoarele elemente:

Doi lăstari de sparanghel alb, cu vârfuri cu nuanțe violete, așezați astfel încât să formeze un „V”, lăstarul din partea stângă fiind suprapus peste celălalt. Deasupra punctului în care se suprapun lăstarii, se găsește mențiunea „ASPARAGO DI CANTELLO IGP”, cu litere albe pe o bandă roșie.

În spatele celor doi lăstari, delimitată de o parte a circumferinței, este desenată biserica „Madonna in campagna” din Cantello, fundalul fiind o panoramă montană cu un cer albastru însorit.

Marginea circumferinței este formată dintr-un curcubeu.

Image

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Sparanghelul „Asparago di Cantello” trebuie cultivat în comuna Cantello, în provincia Varese.

5.   Legătura cu aria geografică

Terenurile din Cantello, de origine fluvioglaciară, cu structură deosebit de afânată, permeabilitate ridicată și drenare rapidă, bogate în substanțe organice, cu pH care variază între 5,3 și 7,5, sunt foarte propice pentru cultivarea sparanghelului. Clima localității în cauză ține de macroclima europeană și de mezoclima străvechii regiuni Insubria, mezoclimă de tranziție între mezoclima văii fluviului Pad și mezoclima munților Alpi. Distribuția precipitațiilor prezintă valori minime foarte reduse iarna și valori maxime de-a lungul întregii perioade dintre sfârșitul primăverii și toamnă. Faptul că precipitațiile abundente coincid cu perioada de vară, caracterizată de evapotranspirație la niveluri maxime, face ca situațiile de stres hidric pe timpul verii să fie rare pentru culturile de sparanghel. Precipitațiile sub formă de zăpadă sunt o formă deosebit de eficientă de aprovizionare cu apă, pe lângă faptul că garantează un bun efect izolant asupra terenului.

Condițiile de mediu favorabile, împreună cu tehnicile de cultivare deosebite adoptate în aria de producție, cum ar fi ararea terenurilor primăvara în așa fel încât să se formeze șanțuri și mușuroaie, garantând etiolarea lăstarilor, și recoltarea, care se desfășoară strict manual, permit obținerea unor lăstari de sparanghel complet albi sau cu un vârf cu nuanțe de roz, lungi de până la 22 cm, complet comestibili.

Îndelungata tradiție de cultivare a făcut ca asocierea numelui de Cantello cu sparanghelul să devină o îmbinare spontană și a dus la definirea localității Cantello ca „Mecca sparanghelului”.

În arhivele istorice parohiale au fost găsite informații care datează din 1831 privind cultivarea sparanghelului la Cantello. Documentele istorice consemnează că sparanghelul era oferit bisericii, fiind apoi vândut prin licitație de către paroh pentru a acoperi cheltuielile ecleziastice. De-a lungul anilor, sparanghelul s-a afirmat tot mai mult și a dobândit un rol de importanță fundamentală pentru localitate. Agricultorii din Cantello vindeau sparanghelul pe plan local sau în învecinata Elveție.

Un ilustru avocat din Cantello, Cesare Baj, a alocat veniturile unei părți a proprietății sale pentru premierea celor mai buni producători, cu obiectivul de a stimula agricultorii să îmbunătățească, an după an, producția de sparanghel.

În 1939, cu ocazia acestei premieri anuale, a fost organizat un târg, „Fiera dell’Asparago di Cantello”, care a devenit un eveniment tradițional la care participă atât localnicii, cât și locuitorii celorlalte comune din provincie. „Cronaca prealpina” (31 mai 1939) a publicat clasamentul celor mai buni cultivatori de sparanghel.

În prezent, târgul a ajuns la a 74-a ediție (2014), sosirea lunii mai fiind caracterizată în fiecare an de acest eveniment, care atrage atenția multor pasionați.

Reputația sparanghelului „Asparago di Cantello” a ajuns și la canalele de comunicare moderne. Pe internet există numeroase site-uri care menționează acest produs și inclusiv pe Youtube apar frecvent înregistrări ale unor transmisiuni dedicate alimentației și bucătăriei care au drept protagonist sparanghelul „Asparago di Cantello”, prezentat de bucătari-șefi cunoscuți.

În restaurante, în magazine și în supermarketuri, „Asparago di Cantello” este propus exact cu această denumire care îl identifică.

Gustul bun al sparanghelului din Cantello a fost apreciat de-a lungul anilor de mulți gurmanzi, iar restaurantele locale s-au specializat, oferind diverse specialități pe bază de sparanghel. „Asparago di Cantello” își menține integritatea la gătire. Culoarea sparanghelului gătit diferă puțin de cea a sparanghelului crud, în special în cazul vârfului, care poate dobândi o ușoară nuanță de verde. La gust, produsul este destul de dulce, dar există și o notă caracteristică de aromă amară, abia perceptibilă: gustul tipic, inconfundabil, al sparanghelului din Cantello. De la vârf și până la mijloc, consistența sparanghelului este de pulpă zemoasă și fragedă, restul lăstarului, până la bază, fiind fibros.

Interesul economic, cultural și social semnificativ față de acest produs a permis dezvoltarea și îmbunătățirea tehnicilor de cultivare, a strategiilor de vânzare și promovare și, cu respectarea tradiției, menținerea unei producții care rotunjește veniturile și este un motiv de agregare în scopul protejării mediului rural.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

Administrația actuală a lansat procedura națională de opoziție pentru recunoașterea indicației geografice protejate „Asparago di Cantello” în Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana nr. 188 din 14 august 2014.

Textul caietului de sarcini poate fi consultat pe site-ul Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere, la adresa: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

accesând direct pagina principală a site-ului Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Prodotti DOP IGP” (în partea superioară dreaptă a ecranului), apoi pe „Prodotti DOP IGP STG” (pe laterala stângă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE”.


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


Top